Czereśnie wciąż są drogie. Niektórzy decydują się kupować je na sztuki, by skosztować, choć odrobinę tego rarytasu. Wybór przy cenie na poziomie 100 zł/kg niespecjalnie zaskakuje. Sprawdziliśmy, czy jest szansa na poprawę sytuacji.
Dieta jest istotnym elementem naszego życia. Przekonał się, o tym aktor Michał Piela, który w ostatnim czasie zrezygnował z cukru i znacząco poprawił stan swojego zdrowia. Schudł przy tym 30 kilogramów.
Zła wiadomość dla widzów Polsatu. Nie będzie kolejnego sezonu programu “Hell's kitchen”. Według doniesień medialnych ma być on zastąpiony innym kulinarnym show. Nie pojawi się on jednak na antenie Polsatu, a Czwórki.
Restauracja meksykańska podjęła dla wielu osób szokującą decyzję. Lokal odmówił obsłużenia rodziny z dwójką dzieci. Powodem było przekonanie, że klienci z pewnością pozostawią po sobie bałagan.
Świeże truskawki pachną obłędnie. Przed zjedzeniem należy je jednak starannie oczyścić. Mieszając wodę z octem i solą, uzyskamy znakomitą miksturę, która usunie z owoców wszelkie zanieczyszczenia, nie uszkadzając ich. Do mowy specyfik pozwoli też zaoszczędzić na gotowych środkach do mycia żywności.
Komunia nie u wszystkich znanych osób odbywa się w restauracji. Katarzyna Cichopek zorganizowała rodzinne spotkanie we własnym domu. Celebrytka podjęła się nawet przygotowania kilku potraw. Jej córka po jednym przyjęciu udała się na kolejną imprezę — tym razem z tatą i pozostałymi członkami rodziny.
Waga produktów jest ostatnio szeroko dyskutowana. Zmniejszające się opakowania coraz częściej dają się we znaki podczas zakupów. W jednym z supermarketów niższą masę miały już nie tylko gotowe wyroby. Zważone na stoisku z warzywami szparagi także nie trzymały zadeklarowanej wagi.
Rosół często przygotowujemy w większych ilościach, tak by starczyło go na 2 dni. Zupa ta jednak wyjątkowo łatwo się psuje, o czym powinniśmy pamiętać zwłaszcza wiosną i latem. Na szczęście są sposoby, by temu przeciwdziałać. Najlepiej sprawdza się wekowanie.
Bób już niedługo zagości na naszych talerzach. Zdrowe sezonowe warzywo wielu z nas gotuje i obiera ze skórki. Czasochłonne procedury można jednak czasami pominąć. Wyjaśniamy, w jakim wypadku warto oszczędzić sobie pracy.
Komunia dziecka jest wyjątkowym dniem dla wielu rodzin. Małgorzata Socha postanowiła świętować wydarzenie w jednym z bardziej luksusowych miejsc. Cena za talerzyk w wybranym przez nią lokalu jest wyższa niż w przypadku niejednego wesela.
Fasolka szparagowa może być w tym roku droga. Obecne ceny warzywa z uprawy tunelowej przyprawiają o zawrót głowy. Na cieszenie się jego smakiem przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać.
Szczaw, rabarbar i szpinak powinny być spożywane z rozwagą. Zawierają bowiem kwas szczawiowy, który w nadmiarze może nam zaszkodzić. Sprawdziliśmy, jak często można sięgać po te produkty i jak zniwelować ich negatywny wpływ na zdrowie.
GIS poinformował o prowadzonym procesie wycofywania z rynku fasolki w sosie barbecue. Produkt zawiera przyprawę, w której stwierdzono przekroczenie norm bezpieczeństwa. Konsumenci, którzy go nabyli, powinni powstrzymać się od konsumpcji.
Lubicie zjeść arbuza w sezonie letnim? Słodki i soczysty owoc ma oddane grono fanów. Niestety podczas jedzenia go łatwo pobrudzić się lepkim sokiem. Aby temu zapobiec, podziel go na zgrabne słupki.
Kuchnia tajska nie ma już żadnych tajemnic przed liderami obszarów grupy Iberion. W miniony czwartek wzięli oni udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowali smakowite potrawy pod okiem wybitnego kucharza. Wydarzenie odbyło się we współpracy z partnerem Let's Go Cook.
Polacy uwielbiają kiszoną kapustę. W wielu gospodarstwach domowych przygotowuje się ten specjał samodzielnie. 1 prosty błąd może jednak sprawić, że całą porcja kiszonki zbrązowieje i będzie się nadawać jedynie do wyrzucenia. Winna takiego stanu rzeczy jest zbyt duża ilość soli dodana do warzywa.
Ziemniaki dostępne w sklepach różnią się zawartością skrobi, ceną i nazwą. Producenci stosują określenia, które dla wielu z nas są niejasne i utrudniają wybór. Katarzyna Bosacka przygotowała materiał wyjaśniający wątpliwości.
Sezon na truskawki powoli nabiera rozpędu. Pierwsze owoce, z importu trafiły na nasz rynek niemal miesiąc temu. Dziś stragany powoli zapełniają te, które uprawiane są w Polsce. Ich cena robi się z dnia na dzień coraz bardziej konkurencyjna.
Naleśniki mają swoich zagorzałych zwolenników. To danie łatwe do przygotowania. Składniki na nie mamy zwykle w domu. Jednak Robert Makłowicz dodaje do naleśników jeden produkt, który może być zaskoczeniem. Dzięki niemu wychodzą pyszne, puszyste i nieco grubsze.
Część sklepów działających pod szyldem Delikatesy Centrum będzie otwarte także w niedzielę. Będzie to możliwe dzięki wydzieleniu w konkretnych placówkach czytelni dla klientów. Sklep twierdzi, że jest to odpowiedź na kulturalno-społecznie potrzeby osób, które robią w nim zakupy. Akcja ma objąć prawie 100 placówek sieci.
Krojenie pomidorków koktajlowych potrafi być męczące. Z prostym patentem pokazanym przez jedną z titktokerek znacznie przyspieszycie uzyskanie małych kawałków warzywa. Wystarczy, że skorzystacie z pokrywki od plastikowego pojemnika, a czynność zajmie zaledwie kilka sekund.
Tłuszcz wielu osobom nie kojarzy się dobrze. Dietetyk zwraca jednak uwagę, że jest on konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i wskazuje cenne produkty, które dostarczają znaczne ilości tego składnika. Wśród zdrowych wyborów pojawia się m.in. nieodtłuszczone kakao. Ma ono wiele zastosowań i zalet.
Ile czasu potrzeba, aby zrobić ogórki małosolne? Większość zapewne obstawiałoby kilka dni. Tymczasem uwielbiany przysmak zrobisz nawet w 5 godzin. Zdziwisz się, jakie to proste.
Jajka często goszczą na naszych stołach, dodajemy je też do wielu potraw. Niektórzy są jednak zaniepokojeni faktem, że po wybiciu jajka, jego białko często jest galaretowate. Czy rzeczywiście trzeba się obawiać takiego produktu? Spieszymy Wam z wyjaśnieniem - trafiliście na towar wysokiej jakości.
Syrop z pędów sosny jest skutecznym remedium na objawy przeziębienia takie, jak kaszel czy chrypka. Zrobienie go w domu nie stanowi większego problemu, a przy odpowiednim przechowywaniu posłuży nam nawet rok. Warto przetestować, z pewnością wyjdzie taniej niż z apteki.
Ceny czereśni w tym roku mogą niemiło zaskoczyć. Już teraz sadowników niepokoją częste przymrozki, które wpływają na straty w uprawie. Oczekują zdecydowanych działań od wojewodów, które pomogą im odpowiednio zarządzić sytuacją. Sprawdziliśmy, jakie są prognozy na zbliżający się sezon.
Dobre kotlety mielone są soczyste, delikatne i jednocześnie zwarte. Uformowanie mięsa nie zawsze jednak jest proste. Szefowie kuchni przypomnieli technikę dobrze znaną doświadczonym gospodyniom domowym. Każdy powinien ją znać.
W Biedronce jeszcze tylko do soboty wiele świetnych okazji do zaoszczędzenia. W korzystnych cenach są m.in. jajka, różne rodzaje mąki i masło. Sporo obniżek znajdą też osoby rozglądające się za warzywami i owocami. Zerknęliśmy do gazetki i sprawdziliśmy, co warto kupić tym razem.