Smakosze regularnie sięgają po puszki z różnymi smakołykami. Przeważnie nie zastanawiamy się nad sposobem ich otwierania i po prostu to robimy, tak jak podpowiada nam intuicja. Jedna z użytkowniczek Tik Toka podzieliła się swoją metodą. Nagranie momentalnie stało się hitem Internetu.Zazwyczaj puszki z zawleczką nie sprawiają nam większych problemów. Niestety, czasami podczas ich otwierania możemy rozlać część ich zawartości. Prosta sztuczka pozwoli na uniknięcie takiego scenariusza.
Urządzenia takie jak czajnik potrafią mocno się zabrudzić. Największym problemem przeważnie jest kamień, który osadza się w ich wnętrzu. Z pewnością lepiej się go pozbyć. Na szczęście istnieją proste sposoby, które pozwolą nam oczyścić nasz czajnik.
Przysmaki z dzieciństwa, które smakowały nam najbardziej, a były czymś, czego nie jadło się na co dzień, można wyliczać w nieskończoność. Z pewnością zaliczają się do nich popcorn, czekolada do picia czy przepyszne gofry. Kojarzą nam się one nie tylko z czasami dzieciństwa, ale i z beztroską, odpoczynkiem i wakacjami. Biedronka postanowiła przypomnieć nam o tych smakach i z okazji Dnia Dziecka przygotowała niesamowitą ofertę.
Nie da się ukryć, że ostrzeżenia wydawane przez GIS przeważnie owocują niepokojem u smakoszy. 28 maja sanepid opublikował dwa komunikaty, obok których ciężko przejść obojętnie. Dotyczą popularnych produktów, które znajdują się w wielu polskich kuchniach.
Choć wydawać by się mogło, że sztuczne, plastikowe owoce, które leżały w pojemniku na środku stołu lub na blacie kuchennym, służące za ozdobę salonu czy kuchni odeszły w zapomnienie wraz ze zmierzchem PRL-u, tak jak, np. szklanki z koszyczkami.Gdy w sklepach brakowało wielu produktów, a owoce można było dostać praktycznie tylko od święta, takie plastikowe dodatki były namiastką dobrobytu. Wówczas cieszyły się sporą popularnością i można było je spotkać w wielu domach.
IKEA jest znana na całym świecie. W uwielbianym sklepie możemy oprócz mebli znaleźć rozmaite drobiazgi ułatwiające pracę w kuchni. Oczywiście w takim miejscu nie mogło zabraknąć naczyń. Niestety, jedne z nich zostały wycofane przez sieć IKEA.
Biedronka doskonale zdaje sobie sprawę z wagi promocji, które oferuje w swoich placówkach. To dzięki nim przyciąga nowych klientów, którzy chcą sprawdzić jakość towarów, a także stałych konsumentów - ci uwielbiają polować na najlepsze okazje. Każda kuchnia powinna być dobrze wyposażona, aby gotowanie było nie tylko przyjemne, lecz również wygodne. Ciężko wszak czerpać przyjemność z przygotowywania jedzenia, gdy w szafkach brakuje odpowiednich desek do krojenia czy cedzaków do makaronu. Jeśli więc planujesz uzupełnić swoje przybory, Biedronka będzie świetnym wyborem.
Kuchnia w nowym mieszkaniu lub domu, który kupiliśmy, nie jest przez nas poznana w 100% od samego początku i na przestrzeni tygodni czy miesięcy, większość z nas odkrywa ją w większości. Zdarza się jednak, że niektóre elementy pozostają ukryte. Niektóre szafki mogą mieć specjalne skrytki, a w kuchennej ścianie może być sprytnie zamaskowany otwór, w którym istnieje możliwość przechowywania różnych przedmiotów. Historia jednego internauty pokazuje, że można przeoczyć nawet zmywarkę.
Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, bez którego trudno cokolwiek w kuchni zrobić. Jest właściwie podstawowym produktem wyposażenia naszej kuchni – kroimy na niej, siekamy, tłuczemy czy rozbijamy.
Przybory kuchenne są jednym z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Odpowiedni dobór narzędzi może nie tylko ułatwić nam pracę. Okazuje się, że przybory z nylonu są potencjalnym zagrożeniem. W czym tkwi problem?
Maszynka do mięsa, jak ta widoczna na powyższym zdjęciu, przez wielu miłośników kulinariów wspominana jest z nutą nostalgii. Jak sama nazwa wskazuje, przeważnie używało się jej do mielenia mięsa. Jednak urządzenie można wykorzystać w inny sposób.
Garnki są absolutną podstawą, jeśli chodzi o gotowanie. Ciężko sobie wyobrazić oddawanie się kulinarnym aktywnością bez tych naczyń. Przeważnie w kuchniach można natknąć się na zestawy wykonane ze stali. Czasami na ich dnie dostrzegamy kolorowe przebarwienia.
Przeważnie rondel nie wzbudza u nas większych emocji. Jednak niepozorne naczynie skrywa pewne sekrety, z których mało kto zdaje sobie sprawę. Warto o nich pamiętać, ponieważ są bardzo praktyczne i dzięki nim gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Patelnia, jak każde inne wyposażenie w kuchni, nie ma nieskończonego życia. W trakcie używania obijamy ją o kanty szafek, przepalamy czy skrobiemy do tego stopnia, że jej powłoka może się uszkodzić. Wtedy większość z nas decyduje się na jej wyrzucenie. Okazuje się jednak, że taka czynność jest zupełnym marnotrawieniem całkowicie dobrej patelni, którą w łatwy sposób można doprowadzić do całkowitego działania. Należy jedynie skorzystać z triku internautki, która pokazała go na swoim TikToku.
Nie da się ukryć, że gąbka do zmywania jest niezwykle użytecznym przyrządem. Nie bez powodu codziennie korzysta z niej masa osób. Większość smakoszy zakłada, że nadaje się one wyłącznie do czyszczenia. Prawda jest jednak bardziej zaskakująca.
Nie da się ukryć, że kuchenka kaflowa dawniej była niezwykle pożądanym elementem w kuchni. Oczywiście nadal można się na nią natknąć w niektórych domostwach, Jednak jest to prawdziwa rzadkość. Kuchenka kaflowa została zdetronizowana przez bardziej nowoczesne urządzenia.
Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.
Patelnia jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni - bez niej smażenie potraw czy delikatne duszenie byłoby sporym wyzwaniem. Dlatego, jeśli jesteś w posiadaniu drogich patelni, których wymiana kosztowałaby wiele pieniędzy, warto wiedzieć jak o nie dbać. Wiele osób nie szanuje swoich podstawowych sprzętów i widać po nich liczne niedoskonałości. Wgniecenia, odrywająca się nieprzywierająca powłoka, rysy czy zacieki to wskazówki, aby zacząć przykuwać większą wagę do swojej własności. Dzięki temu można zaoszczędzić pieniądze i być bardziej ekologicznym.
Sok pomarańczowy jest bardzo popularnym produktem, dlatego nikt nie spodziewa się, że może przez niego dojść do tragedii. To w końcu doskonałe źródło witaminy C o ile kupuje się świeżo wyciskany, naturalny sok, bądź produkuje się go własnoręcznie z owoców.Przyzwyczajeni jesteśmy, że najgorsze co może się stać po wypiciu takiego soku, jest niestrawność bądź lekkie zatrucie pokarmowe - w obu przypadkach produkt jest najczęściej po prostu zepsuty i pojawiły się w nim patogeny czy pleśń. Niestety obywatele Nigerii doświadczyli czegoś znacznie gorszego.
Bez wątpienia ziemniaki są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Można je znaleźć w niemal każdej kuchni. Kiedy przechowujemy je zbyt długo w nieodpowiednich warunkach, wówczas na ich powierzchni pojawiają się kłącza. Jak duże mogą być?
Bez wątpienia mrożenie odgrywa istotną rolę w świecie kulinariów. Czasami kupujemy zbyt wiele produktów spożywczych i szkoda byłoby je zmarnować. Zwłaszcza że nadmierna konsumpcja negatywnie odbija się zarówno na środowisku, jak i na naszych finansach.
Lidl doskonale wie, w jaki sposób wzbudzić zainteresowanie swoich klientów. Przeważnie robi to za sprawą wyjątkowo korzystnych promocji. Niektóre z nich pozwalają na sporą oszczędność. Nie inaczej jest w przypadku oferty dotyczącej robota kuchennego, który nazywany jest potocznie Lidlomixem.
Folia aluminiowa znajduje się w praktycznie każdej kuchennej szufladzie czy szafce. Jej uniwersalność w pakowaniu najróżniejszych rzeczy sprawia, że ciężko wyobrazić sobie teraz jej brak - doskonale sprawdza się jako osłona dla kanapek czy pieczeni. Mało kto jednak wie, że ten przedmiot codziennego użytku ma tak naprawdę o wiele większą funkcjonalność, niż większość może wiedzieć. Jednym z najlepszych sposobów na użycie folii aluminiowej jest zrobienie z niej parowaru DIY, który skutecznie gotuje żywność.
Gotowanie swoich ulubionych potraw nie stwarza większości żadnych problemów - często poświęcili na dopracowywanie swoich przepisów wiele lat. Zupełnie odmienna sytuacja jest w momencie, gdy chcemy zrobić coś nowego. Wtedy mogą dziać się niebywałe rzeczy. Jeśli uważasz, że twoje kulinarne zdolności nie są najlepsze, sprawdź, jak innym ludziom wychodzi choćby usmażenie zwykłych naleśników z owocami, czy upieczenie świątecznego ciasta drożdżowego. Niektóre efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.
Choć ostatni sylwester dawno za nami, w czasie najróżniejszych celebracji często sięgamy po butelkę szampana. Musujące bąbelki, głośny huk podczas otwierania, oraz orzeźwienie, jakie czuje się podczas picia sprawiają, że mało która impreza może się bez szampana obejść. Jeśli kupujemy butelki zakorkowane plastikowym korkiem, możemy wykorzystać go do zwiększenia przyjemności z konsumowania napoju. Wystarczy delikatnie zmodyfikować korek i ponownie wcisnąć w szyjkę butelki, a każdy z zaskoczeniem będzie podziwiał twoją znajomość majsterkowania.
Podgrzewanie jedzenia bez ryzykowania zatruciem pokarmowym wcale nie jest tak proste, jak większości ludzi się wydaje. Nieodpowiednie przechowywanie, bądź błędne odgrzanie dania może spowodować, że kilka następnych dni spędzimy na bardzo nieprzyjemnych dolegliwościach układu pokarmowego. W produktach spożywczych rozwija się wiele groźnych mikroorganizmów, takich jak pleśnie, pasożyty czy bakterie, które tylko czyhają, aż będą mogły dostać się do naszych organizmów. Dlatego tak ważne jest podgrzanie do odpowiednio wysokiej temperatury.
W trakcie każdych świąt osoby z zamiłowaniem do kulinariów spędzają długie godziny w kuchni. W garze bulgocze wyborny żurek, w piekarniku robi się pieczeń, a w lodówce czeka sałatka jarzynowa. Dania same w sobie kuszą wyglądem i aromatem. Jednak po przygotowaniach mieszanina zapachów nie jest zbyt przyjemna.
W czasie Wielkanocy bardzo często gotujemy i jemy jajka w najróżniejszych postaciach. Są elementem wielkanocnego koszyczka, sałatki jarzynowej, żurku, a często podaje się je do stołu jako ozdobę. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przygotowanie, aby niczego nie zniszczyć. Pod wpływem ciśnienia, szoku termicznego czy starości, na skorupkę działa wiele sił, które mogą ją uszkodzić. Na szczęście w banalnie prosty sposób można zapobiec ewentualnym pęknięciom. Jeśli masz pod ręką pinezkę lub igłę, bez problemu zabezpieczysz się przed wpadką.