Tosty z opiekacza idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i obiad, bądź kolację. Smakołyki można przygotować na rozmaite sposoby. Jednak po beztroskich kulinarnych poczynaniach przeważnie toster wymaga sporego zachodu przy czyszczeniu.
Nie da się ukryć, że fusy przez większość smakoszy uważane są za bezwartościowy odpadek. Nie bez powodu większość z nas wyrzuca je do śmieci, kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja. Lepiej zaniechać takiego postępowania. Fusy mogą Cię mocno zaskoczyć.
Rzeżucha jest wspaniałym źródłem wielu witamin i minerałów, a każdy, kto choć raz spróbował jej na kanapce, doskonale zna jej walory smakowe. W czasie Wielkanocy najczęściej stanowi element wystroju stołu - jej zielony kolor symbolizuje życie i odrodzenie. Niestety, choć roślina ta rośnie w zaskakująco szybkim tempie, ciągle musimy się pospieszyć, jeśli chcemy zdążyć z nią do Wielkanocy. Dolną granicą jest 5-6 dni do świąt, inaczej kiełki nie osiągną wystarczającej dojrzałości, przez co nie będą wyglądały zbyt ładnie.
Nie da się ukryć, że prodiż przez wielu smakoszy uznawany jest za kultowy przyrząd do pieczenia. Niektórzy wspominają go z nostalgią i nadal używają go do przygotowywania rozmaitych smakołyków. Niewłaściwe użytkowanie może popsuć nasz prodiż.
Kulinarne przesądy powoli odchodzą w zapomnienie. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ coraz więcej osób stara się twardo stąpać po ziemi i nie zawraca sobie głowy takimi błahostkami. Nie zaszkodzi jednak wiedzieć, w co wierzyły nasze babcie.
Komunikaty wydawane przez GIS przeważnie nie napawają nas optymizmem. Niestety, tym razem nie jest inaczej. Okazuje się, że nawet tak niepozorny przedmiot, jak łopatka, może stwarzać zagrożenie dla naszego zdrowia.
Nie ma nic lepszego, niż rzodkiewka pokrojona w cienkie plasterki na kanapce z szynką i sałatą. Takie połączenie jest doskonałe i mało kto może się mu oprzeć. Jeśli jednak regularnie zaopatrujesz się w świeżą rzodkiewkę w sklepie, warto zmienić przyzwyczajenia. Wiele warzyw i ziół, które większość z nas najczęściej kupuje w sklepie spożywczym, można z powodzeniem wyhodować samodzielnie w swoim mieszkaniu na parapecie. Nie potrzeba do tego ogródka ani dużych kwalifikacji - wystarcza odrobina cierpliwości i dużo doniczek.
Szczypiorek od setek lat jest cennym składnikiem naszej diety. Ta niepozornie wyglądająca roślina skrywa w sobie ogrom charakterystycznego, cebulowego smaku i ostrości, która nadaje potrawom niepowtarzalnych nut smakowych oraz aromatycznych. Najczęściej kupujemy całe pęki w sklepach spożywczych - roślina ta ma niską cenę, więc nie szkoda nam kilku złotych na zakupach. Można jednak uprawiać ją w banalnie prosty i organiczny sposób w domu i poniżej zdradzamy jak tego dokonać.
Czyszczenie mocno wżartych w powierzchnie zaschniętych plam czy zacieków może sprawić nie lada problemy. Często ludzie sięgają w takiej sytuacji po ostrą chemią myśląc, że zwykła soda z octem i sokiem z cytryny nie rozwiążą niczego. Okazuje się, że jest zupełnie inaczej. Prezentujemy wam kilka doskonałych trików, które dzięki użyciu szeroko dostępnych materiałów i składników, nie stanowią dla nikogo żadnego wyzwania. Dlatego czyszczenie będzie banalnie prostym i wręcz przyjemnym zajęciem, a nie przykrym obowiązkiem.
Chlebak najczęściej przybiera bardzo podobne formy. Opadająca kotara zbudowana z chudych szczebelków, a także kilka stałych ścianek - tak wygląda większość tego typu pojemników w polskich kuchniach. Wykonany jest również zwykle z drewna, ponieważ materiał ten jest tani i łatwy w produkcji. Często spotkać można także chlebaki porcelanowe, plastikowe, metalowe czy bambusowe. W niektórych regionach naszego kraju nazywany jest także mianem "chlebownika" - wszystko zależy od miejsca, w którym aktualnie się przebywa.
Obierki z ziemniaków są przez większość z nas traktowane jako śmieci. Choć zdarzają się ludzie, którzy lubią smażyć je na tłuszczu, gotując w taki sposób domowe chipsy, znaczna część Polaków po prostu je wyrzuca. Jeśli jednak zmagasz się z czyszczeniem czajnika - zachowaj je. Obierki z ziemniaków zawierają ogromną ilość skrobi, która świetnie sprawdza się w czyszczeniu czajnika z grubą warstwą kamienia. Mineralny osad ciężko jest doczyścić za pomocą mechanicznych metod, stąd wykorzystanie skórek ziemniaków jest genialnym ułatwieniem.
Łyżka z drewna jest naturalnym wyborem dla domowych kucharzy. Niska cena, łatwość obsługi i kilka innych zalet sprawiają, że drewno wydaje się najlepszą opcją na kuchenne narzędzia. Prawda jest jednak zupełnie inna i wielu może poczuć ogromne zaskoczenie. Drewno jest na tyle wytrzymałe, że można nim skrobać przypalone resztki jedzenia z powierzchni patelni - a zarazem ma wystarczającą delikatność, by ze spokojem korzystać z niego podczas gotowania na patelni z powłoką teflonową. Silikonowe sprzęty są mimo wszystko znacznie lepszą opcją.
Zlew jest jednym z tych miejsc, w którym czasami lądują resztki jedzenia. Na ogół nie przywiązujemy do nich większej wagi i pozwalamy im spłynąć kanalizacją. Część z nich pod żadnym pozorem nie powinna tam trafić.
Bez wątpienia lodówka należy do grona urządzeń, które są bliskie sercu każdego smakosza. Niestety, czasami samo umieszczenie w niej jedzenia, nie jest w stanie uchronić go przed popsuciem. Winna może być zła organizacja miejsca.
Liście laurowe znane są ze swoich szerokich zastosowań kulinarnych. Doskonale wzbogacają smak pieczonych czy duszonych mięs, gotowanych sosów oraz gulaszów. Wiele osób korzysta z nich także jako lekarstwo - niektórzy pija napary uśmierzające bóle stawów. Okazuje się jednak, że to nie jest wszystko, co laur ma nam do zaoferowania. Wystarczy włożyć suszone listki do słoika lub pojemnika z mąką czy kaszą, a natychmiast zauważy się znaczną różnicę. Nieproszeni goście więcej nie pojawią się w Twoich produktach sypkich.
Tłusty czwartek jest dniem, w którym pączki i inne słodkości grają ogromną rolę - Polacy szaleją na punkcie objadania się w czasie tego święta. Dlatego tradycją jest kupowanie ogromnych ilości pączków, które niestety nie zawsze jesteśmy w stanie skonsumować. Na szczęście istnieją metody, które pozwalają odświeżyć zleżałe pączki do tego poziomu, że ciężko odróżnić je od świeżo wysmażonych. Jedna z nich, a zarazem najszybsza, wymaga posiadania mikrofalówki, którą szybko można doprowadzić pączki do idealnego stanu.
Talerze, które stwarzały potencjalne niebezpieczeństwo, zostały już częściowo wycofane ze sprzedaży. Jednak wciąż mogą znajdować się w Twojej kuchni. Lepiej się ich pozbyć, ponieważ zaserwowanie na nich posiłku może być fatalne w skutkach.
Bez wątpienia mikrofalówka jest bliska sercu wielu smakoszy. Możemy się na nią natknąć w niemal każdej kuchni, a niektórzy potrafią korzystać z niej praktycznie codziennie. Okazuje się, że kilka produktów nie powinno nigdy znaleźć się w mikrofalówce.
Deska do krojenia należy do grona przedmiotów, który można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Istnieją różne modele tego wyposażenia. Bardzo często można spotkać się z deskami do krojenia, które mają podłużny otwór. Nie służy on wcale do wieszania.
Warzywa dostarczają wielu potrzebnych substancji, dzięki którym ludzki organizm może normalnie funkcjonować. Większość z nas obiera je, aby podczas jedzenia nie przeszkadzały włókniste zewnętrzne części rośliny. Najczęściej wykonujemy to przy pomocy obieraczki. Jej cienkie ostrza świetnie radzą sobie z twardą skórką, która przy konwencjonalnym obieraniu nożem odchodzi wraz z dużą częścią jadalnych partii. Co ciekawe, można wykorzystać ją na wiele innych sposobów, dzięki ukrytym funkcjom, o których większość Polaków nie słyszała.
W Polskich domach kuchenka kaflowa jest już jedynie wspomnieniem. Obecnie królują przede wszystkim płyty grzewcze, które wyparły już całe stare, doskonale znane kuchenki gazowe. Kuchenki kaflowe możemy teraz spotkać jedynie w domach na wsi. Osoby, które wychowały się na potrawach, przygotowywanych na kuchni kaflowej są zdania, że nic nie może się z nimi równać. Żywy ogień nie tylko pozwalał podgrzać potrawy, ale i całą kuchnię zapewniając cudowny, melancholijny klimat.
Świeżo zmielona kawa kusi swoim aromatem i wyjątkowymi walorami smakowymi. W niektórych kuchniach można natknąć się na kultowe urządzenie, które u smakoszy wywołuje nostalgię. Jak wykorzystać je w inny sposób?
Moneta przeważnie przydaje nam się podczas zakupów. Za pieniądze w takiej formie możemy kupić różne przekąski lub użyć jej do odpięcia wózka sklepowego. Niepozorna moneta może mieć jeszcze jedno ciekawe zastosowanie.
Niepozorna folia aluminiowa ma wiele zastosowań. Przeważnie owijamy w nią nasze smakołyki, które mamy zamiar zjeść w późniejszym czasie. Okazuje się, że warto po nią sięgnąć również wtedy, gdy planujemy zdrowsze odżywianie.
Kiedy kupujemy jajka, zazwyczaj ochrania je wytłaczanka. Papierowe opakowanie dobrze zabezpiecza skorupki przed pękaniem i izoluje je od nieodpowiedniej temperatury. Mało kto spodziewałby się, że wytłaczanki mogą zostać przez nas użyte zupełnie inaczej.
Słoik, którego nie można otworzyć, jest zmorą każdego kucharza. Gdy siła wymagana na odkręcenie zakrętki jest tak duża, że gołą dłonią nie jest się w stanie jej dostarczyć - wtedy należy wdrożyć metody, które znacznie ułatwiają całe zadanie. Istnieje wiele trików i porad, które mogą pomóc strudzonemu kucharzowi. Jeśli jednak w domu przebywa w danej chwili ktoś, kto wykazuje się znacznie większą siłą niż kucharz, to warto oddać mu słoik do odkręcenia. Dzięki temu można zaoszczędzić odrobinę czasu na poszukiwanie odpowiedniego sposobu.
Granat jest przyjemnie słodki, a jego ziarenka delikatnie chrupiące. Obranie go stanowi co prawda nie lada wyzwanie, które jednak warto podjąć. Oprócz smaku owoc ten skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Owoc ten znajdziemy niemal w każdym supermarkecie. Włączenie go do diety nie jest bardzo trudne. Doskonale bowiem odnajduje się w sałatkach. Sprawdźcie choćby pyszną kompozycję z kaszą bulgur, fetą i ogórkiem lub ten miks z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Mąka potrzebna nam jest bardzo często. Niektórzy uwielbiają piec domowe chleby, inni kochają robić mnóstwo naleśników. Generalnie proszek ten przydaje się przy praktycznie każdym daniu, warto mieć więc jej spory zapas w swoich kuchennych szafkach. Niestety, jak się okazuje, wiele osób nie do końca zdaje sobie sprawę z tego w jaki sposób należy ją magazynować. Łatwo wszak popełnić banalnie prosty błąd, który skutkuje zepsuciem całego zapasu w kilka chwil. Poniżej wyjaśniamy co robić, aby mąka zachowała świeżość na długie miesiące.