Idealny sernik nie stawia oporu podczas jedzenia, jest delikatny i puszysty, jak chmurka. Aby uzyskać taki efekt, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Sernik nierzadko króluje wśród deserów, uznawany, jako jeden z trudniejszych zadań do wykonania. W praktyce ciasto to jest banalnie proste, należy jedynie ściśle trzymać się przepisu. Dlatego tak istotna jest odpowiednia temperatura wszystkich składników, które dodaje się do ciasta. Jakiekolwiek wahania mogą sprawić, że sernik nie wyrośnie lub popęka podczas pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Magda Gessler wkracza do Biedronki. Tym razem z promocją na hitowy gadżet. Nie dość, że jest estetyczny i elegancki, to jeszcze tak przydatny w jesienne i zimowe dni. Po prostu musisz go mieć.W sklepach sieci Biedronka od poniedziałku 27 września jest dostępna wyjątkowa kolekcja kuchennych gadżetów. Wśród nich jest prawdziwy hit — szklanki sygnowane przez Magdę Gessler. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiszone brokuły są jednym z moich ulubionych przetworów. Są bardzo zdrowe i niesamowicie smaczne. Mogą być dodatkiem do wielu dań lub stanowić samodzielną przekąskę. Sprawdź, jak przygotować kiszone brokuły. Wszyscy cenimy kiszonki za ich niepowtarzalny smak i wartości odżywcze. Na zimę niemal każdy przygotowuje słoiki z ogórkami, aby cieszyć się doskonale ukiszonymi warzywami. Brokuły również możemy poddać fermentacji. Proces kiszenia brokułów trwa znacznie krócej niż ogórków - wynosi od 5 do 7 dni. Po tym czasie należy proces zatrzymać, pasteryzując warzywa.Kiszone brokuły, podobnie jak świeże jarzyny, są źródłem wielu witamin, w tym witaminy C. Kiszonki szczególnie polecane są osobom po antybiotykoterapii, aby odbudować naturalną florę bakteryjną jelit.Nie wyrzucaj dużej łodygi z brokuła - możesz przygotować z niej pyszne dania. Tu znajdziesz inspirację jak wykorzystać w kuchni łodygi brokuła.
Brokuły są jednym z najzdrowszych warzyw. Odpowiednio przygotowane zawierają związki antynowotworowe, witaminy i wiele innych związków, które niezbędne są do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Sprawdź, jakie właściwości posiadają brokuły i dlaczego powinny być spożywane regularnie, najlepiej kilka razy w tygodniu. Brokuły posiadają niski indeks glikemiczny i są mało kaloryczne - 100 g ugotowanych brokułów to 35 kcal. Warzywa mogą być więc spożywane przez osoby będące na diecie lub zmagające się z cukrzycą.Brokuły to bogactwo antyoksydantów i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i pierwiastków, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez. Zawierają ponadto dużą ilość błonnika, który reguluje układ trawienny i jest pomocny w walce z przewlekłymi zaparciami i problemami ze strony układu pokarmowego.
Cebula jest jednym z warzyw, po które sięgamy najczęściej. Do wielu potraw warto ją dorzucić, bo dodaje niepowtarzalnego smaku. Zużywamy jej sporo i zawsze dobrze mieć w domu mały jej zapas. Liczne grono smakoszy trzyma ją w lodówce. Takie postępowanie może przyczynić się do wytworzenia pleśni.Bez cebuli wiele potraw nie będzie smakować tak jak trzeba. Surowa cebula dodaje charakteru surówkom i sałatkom, zeszklona nadaje słodkawą nutę farszom i sosom, a zrumieniona dodaje smaku i chrupkości pierogom. Po cebulę warto też sięgać ze względu na jej właściwości zdrowotne. Zawiera witaminę C oraz składniki działające bakteriobójczo, dlatego nazywają ją naturalnym antybiotykiem i jest wskazana przy infekcjach i przeziębieniach. Poza tym oczyszcza drogi oddechowe i pomaga utrzymywać w ryzach cholesterol.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lodówka jest centrum naszej kuchni. To skarbnica zapasów i różnych przysmaków. Jednak czasami, nawet mimo dbania o higienę, potrafi z niej mało zachęcająco pachnieć. Oto kilka sposobów jak pozbyć się przykrych zapachów z kuchni.W lodówce przechowujemy wędliny, nabiał, warzywa czy gotowe potrawy. Niektóre z nich czasami mają na tyle intensywny zapach, że nie znika on z lodówki nawet po wyjęciu wonnego produktu. Co gorsza, sery czy masło mają zdolność pochłaniania obcych zapachów, w wyniku czego robią się po prostu nieapetyczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kuchnia gazowa wymaga regularnego czyszczenia. Zalegające na niej resztki jedzenia są bowiem nie tylko nieestetyczne, ale też sprzyjają rozwojowi bakterii. Istnieje szereg sposobów, dzięki którym ułatwisz sobie zadanie. Potrzebujesz octu i sody oczyszczonej.Domowe środki czystości są niedrogie i ekologiczne. W przeciwieństwie do dostępnej w sklepach chemii są także bardziej łaskawe dla naszej skóry i mają przyjemniejsze zapachy. Wbrew pozorom są też bardzo skuteczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Drewniane przybory i narzędzia kuchenne wymagają odpowiedniej opieki i konserwacji - dzięki temu mogą posłużyć wiele lat. Wiele produktów potrzebnych do pielęgnacji masz już w domu. Poniżej prezentujemy sposoby, dzięki którym łatwo zadbasz o drewniane deski czy łyżki. Drewniane przyrządy kuchenne są popularne od dziesiątek lat. Ich niska cena, łatwa dostępność oraz prostota czyszczenia sprawiają, że tysiące Polaków korzystają z nich na co dzień. Niestety mało kto wie, że cały czas trzeba o nie dbać. Samo mycie po skończeniu gotowania nie wystarczy - w innym przypadku drewno może się odkształcić i zniszczyć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Trzymanie kupionego chleba w torebkach foliowych lub papierowych nie jest dobrym rozwiązaniem. Niestety wiele osób tak postępuje. Znacznie zdrowszą metodą jest wkładanie pieczywa do chlebaka. Najlepsze pojemniki tego typu są wykonane z drewna, ponieważ zapewniają cyrkulację powietrza. Świeży chleb jest dla wielu ludzi podstawą, dlatego każdego dnia organizowany jest spacer do okolicznej piekarni. W takim wypadku warto posiadać dobry chlebak, w którym można go przechowywać. Chleb pod wpływem powietrza szybko czerstwieje i staje się twardy, jak kamień - dlatego należy znaleźć dla niego miejsce, w którym dostęp do powietrza będzie odpowiednio ograniczony. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przypalony garnek może zdarzyć się nawet najlepszemu szefowi kuchni, dlatego nie ma się czym martwić. Co więcej, są skuteczne sposoby, które pozwalają uporać się ze spalenizną. Soda oczyszczona lub ocet spirytusowy doskonale zmiękczają przypaloną żywność i ułatwiają jej pozbycie się. Czasem trzeba odejść od kuchenki, na której gotuje się sos lub inne jedzenie. Nawet w trakcie kilkuminutowej nieobecności cała zawartość garnka może się przypalić, gdy zawiera mało wody. W takiej sytuacji pierwszym naszym odruchem jest wrzucenie naczynia do zlewu i zalanie go wodą, a następnie silne szorowanie. Zamiast tego łatwiej jest pozwolić pracować substancjom, które znaleźć można w każdym domu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kluski śląskie są jedną z tradycyjnych, polskich potraw. Miękkie, rozpływające się w ustach mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych i sosów. Doskonale pasują do rolad wołowych, czerwonej kapusty, żeberek, boczku, a nawet masła z cebulką.Kluski śląskie wywodzą się z tradycyjnej kuchni Górnego i Dolnego Śląska, są proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Przygotowywane są wyłącznie z dwóch składników: ziemniaków i mąki, formowane natomiast w małe kulki o spłaszczonej górze z charakterystycznym wgłębieniem. Kluski gotowane są w osolonej wodzie przez kilka minut. Można je później przesmażyć z cebulą i boczkiem lub podać do obiadu jako zamiennik zwykłych ziemniaków. Kluski są bardzo delikatne w smaku, dzięki czemu pasują niemal do każdej potrawy i wszystkim smakują.
Kuchnia wegańska ma w swoim zanadrzu wiele zaskakujących receptur, które smakiem zachwycą niejednego mięsożercę. Tak jest też w przypadku delikatnych flaczków z boczniaków, gdzie kompozycja przypraw doskonale odwzorowuje smak tradycyjnej wersji tego dania. Boczniaki, które często stosuje się jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej, są nie tylko cennym źródłem białka, ale też doskonale imitują wizualnie podroby. Są przy tym niskokaloryczne i zawierają znikomą ilość tłuszczu. Dania z ich udziałem są zatem delikatne i lekkostrawne. Tę niezwykłą lekkość odczujecie też i w tym daniu. Bazą naszych flaczków jest bowiem aromatyczny bulion warzywny i podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu boczniaki. Potrawa jest jednocześnie sycąca i smaczna, idealna na chłodne jesienne popołudnia i wieczory. Rezygnując z zasmażki i dodając ulubiony makaron, przygotujecie dobrze zbilansowany, dietetyczny posiłek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Żółty ser to produkt dość trwały. Jednak do czasu. Trzymany nieco dłużej w lodówce po jakimś czasie potrafi porosnąć zielonym puchem. Zobacz jak najlepiej przechowywać ser, żeby nie spleśniał.Źółty ser to jeden z tych produktów, którego nie powinniśmy kupować na zapas. Ten w kawałku poleży w lodówce do 2-3 tygodni, krojony w plastry i zapakowany w papier nie będzie już tak samo smaczny nawet po kilku dniach.
Oprócz różnych środków czyszczących w kuchni można stosować sprawdzone triki. Nie są kosztowne, a i bezpieczniejsze dla naszych dłoni i zdrowia. A czy wiecie, dlaczego warto włożyć mokrą gazetę do lodówki? Nie? To koniecznie przeczytajcie ten materiał.Lodówka to jedno z tych miejsc w kuchni, gdzie z pewnością powinno być czysto i higienicznie. Lecz nie zawsze mamy czas na porządki, a i one czasami nie są skuteczne. Na przykład trudno nam się pozbyć z lodówki woni dojrzewającego sera czy czosnkowej kiełbasy. Oto prosty sposób, by temu zaradzić. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chcesz szybko przygotować obiad, a mięso jeszcze w zamrażarce? Poznaj najlepsze sposoby na rozmrażanie mięsa. Stosując je rozmrozisz polędwiczkę czy udka szybko, bezpiecznie i bez strat dla smaku.Jeśli już wieczorem masz zaplanowane co przyrządzisz na jutrzejszy obiad wystarczy, że kawałek zamrożonego mięsa umieścisz na talerzu i wstawisz na dolną półkę lodówki. Do rana, a tym bardziej do południa mięso spokojnie rozmarznie. Gorzej, jeśli na rozmrożenie mięsa masz nie więcej niż godzinę albo kilka minut. Tu z pomocą przychodzą dwa niezawodne i sprawdzone sposoby. Stosując je rozmrozisz mięso szybko, nie narażając siebie i najbliższych na ewentualne zatrucie pokarmowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dynia potrafi cieszyć podniebienie i oczy. Jeszcze chwila i przed niektórymi domami pojawią się dyniowe lampiony. A wiesz, w jaki sposób najszybciej wydrążyć dynię? Oto prosty sposób z wykorzystaniem noża i łyżki.Dynia ma dość twardą skórkę, pod którą znajduje się zwarty miąższ. Jej wnętrze wypełnia gąbczasty miąższ, w którym jest mnóstwo pestek. Miękką część dyni usuwa się wraz z pestkami. Pestki oczywiście warto wysuszyć i zjeść. Natomiast wydrążoną czaszę dyni można łatwo pokroić na kawałki przeznaczone np. do pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W dniu dzisiejszym Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące zagrożenia dla zdrowia ze strony kilku produktów. Wśród niebezpiecznych znalazł się sprzęt kuchenny i suplementy diety. Więcej szczegółów w poniższym materiale. GIS stojący na straży bezpieczeństwa żywności i produktów mających z nią styczność znów ostrzega. Tym razem chodzi o sprzęt kuchenny dwóch firm i suplementy diety sprzedawane w popularnym sklepie sportowym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnego makaronu o wycofywaniu go ze sprzedaży. Powodem jest zanieczyszczenie jednego ze składników 2-chloroetanolem. W Unii Europejskiej obecność tej substancji w żywności jest niedozwolona. GIS jest urzędem, dzięki któremu wielu obywateli może na co dzień spać spokojnie. Dba on bowiem o jakość i bezpieczeństwo wielu produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Niekiedy GIS samodzielnie prowadzi badania żywności, tym razem został jednak poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofywaniu makaronu ze sprzedaży przez producenta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sto razy lepsze niż tradycyjne ziemniaki z wody - pieczone ziemniaki znikną z talerzy w mgnieniu oka. Sekretem jest cudowna marynata, która nadaje im wyjątkowego, głębokiego smaku. Zazwyczaj ziemniaki do obiadu jadamy gotowane, ewentualnie ubite na puree. Warto jednak czasem skusić się na coś nowego. Dziś proponujemy rewelacyjne, pieczone ziemniaki w marynacie, której nie da się oprzeć. Ich cudowny smak i chrupiąca skórka nie maja sobie równych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dzieci zatruły się jedzeniem podawanym w żłobku i przedszkolu. Podopieczni placówki w Gryfinie mieli od 1 do 3 lat. Objawy wystąpiły aż u 20 dzieci. Wszystko wskazuje, że za zatrucie odpowiada bakteria salmonelli. Sanepid prowadzi postępowanie epidemiologiczne.Przeważnie miejsca takie jak żłobek i przedszkole wydają się bezpiecznymi dla dzieci. Okazuje się, że nawet tam może dojść do zatrucia jedzeniem. Media potwierdziły, że wiele podopiecznych zostało zainfekowanych salmonellą.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gąbka w lodówce może wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Jednak dzięki niej możemy znacząco przedłużyć świeżość owoców i warzyw. Niepozorna gąbka pochłania wilgoć, która przyczynia się do procesów gnilnych.Przeważnie gąbka jest przez nas wykorzystywana do zmywania. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać ją w bardziej niekonwencjonalny sposób. Mało kto podejrzewałby, że gąbka w lodówce pozwoli nam dłużej cieszyć się świeżymi produktami spożywczymi.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Hotelowe jedzenie z ośrodka w Rewalu najprawdopodobniej doprowadziło do zatrucia u gości. Zdarzenie zostało potwierdzone przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. Objawy przypominają zatrucie salmonellą. Kontrola wykazała szereg nieprawidłowości.Kobieta, która udała się na wypoczynek w rewalskim hotelu, poinformowała media o grupowym zatruciu pokarmowym. Wśród poszkodowanych osób znajdują się również dzieci. Całą sprawę bada sanepid.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Otwarcie puszki bez otwieracza jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście istnieją proste sposoby na uporanie się z tym problemem. Wystarczy, że odpowiednio wykorzystamy łyżkę. Puszka w mig stanie przed nami otworem.Wielu smakoszy regularnie kupuje konserwy w puszce. Produkty takie jak groszek i kukurydza goszczą, chociażby w wybornej sałatce jarzynowej. Niektóre puszki są wyposażone w zawleczki, które ułatwiają otwarcie. Czasem dochodzi do pomyłki, wówczas warto wykorzystać sztuczkę z łyżką.
GIS opublikował na rządowej stronie niepokojące obwieszczenie dotyczące wyrobów, które mają kontakt z żywnością. Mowa o akcesoriach z tworzyw sztucznych, które wzbogacane są o mielony lub sproszkowany bambus. Okazuje się, że mogą one doprowadzić do przekroczenia limitów migracji melaminy i formaldehydu. W wielu kuchniach możemy natknąć się na akcesoria kuchenne z tworzyw sztucznych. Niektórzy producenci dodają do nich sproszkowany bambus. GIS poinformował, że tego typu produkty są potencjalnie niebezpieczne i należy je traktować jako nielegalne.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Muszki owocówki są prawdziwą zmorą smakoszy. Z pewnością wiele osób chciałoby się ich skutecznie pozbyć. Okazuje się, że nieproszeni goście będą tylko ponurym wspomnieniem za sprawą octu. Warto również podjąć stosowne kroki zapobiegawcze.Nie da się ukryć, że muszki owocówki często pojawiają się w kuchniach wielu smakoszy. Owady krążące wokół naszego jedzenia nie są niczym pożądanym i mogą odebrać nam cały apetyt. Na szczęście istnieją proste sposoby, dzięki którym muszki owocówki przestaną być utrapieniem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Folia aluminiowa jest często wykorzystywana podczas przygotowywania rozmaitych specjałów. Mało kto zdaje sobie sprawę, że produkt dobrze sprawdza się również poza kuchnią. Dzięki niej nasze pranie nie będzie się elektryzowało, a przestawianie mebli przestanie być problemem.Nie da się ukryć, że folia spożywcza jest istotnym elementem wyposażenia kuchni. Zazwyczaj korzystamy z niej podczas pieczenia. Jednak niepozorna folia aluminiowa ma o wiele więcej zastosowań. Dzięki niej znacząco ułatwimy sobie życie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Smakosze regularnie sięgają po puszki z różnymi smakołykami. Przeważnie nie zastanawiamy się nad sposobem ich otwierania i po prostu to robimy, tak jak podpowiada nam intuicja. Jedna z użytkowniczek Tik Toka podzieliła się swoją metodą. Nagranie momentalnie stało się hitem Internetu.Zazwyczaj puszki z zawleczką nie sprawiają nam większych problemów. Niestety, czasami podczas ich otwierania możemy rozlać część ich zawartości. Prosta sztuczka pozwoli na uniknięcie takiego scenariusza.
Urządzenia takie jak czajnik potrafią mocno się zabrudzić. Największym problemem przeważnie jest kamień, który osadza się w ich wnętrzu. Z pewnością lepiej się go pozbyć. Na szczęście istnieją proste sposoby, które pozwolą nam oczyścić nasz czajnik.