Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kurczak

Kurczak

piekarnik Haier
04.11.2022 10:30 Zostań szefem kuchni we własnym domu razem z Haier

Odkąd pamiętam zawsze marzyłam o własnej restauracji. Uwielbiałam oglądać programy kulinarne i po cichu zazdrościłam ich uczestnikom umiejętności „wyczarowania” pięknych i apetycznych potraw. Urządzając kuchnię przyjaciele namówili mnie na zakup piekarnika Haier I-Message 2 HWO60SM2B9XH. Od tego momentu wiele się zmieniło. Każde spotkanie z rodziną i przyjaciółmi stało się dla mnie okazją do doskonalenia swoich kulinarnych umiejętności. Uwielbiam testować nowe przepisy i wyjątkowe funkcje piekarnika. Gdy opowiadam o nich moim bliskim, wręcz nie kryją oni zaskoczenia niepozorny sprzęt może ułatwić życie. Z radością zaczęłam eksperymentować w kuchni. Nie ważne, czy słodko czy słono, zawsze wyjątkowo apetycznie. Zyskałam nie tylko ważny element wyposażenia kuchni, ale również wsparcie swoich marzeń. Wszystko za sprawą kilku innowacyjnych funkcji.Domowa piekarnia jak marzenieCiepłe świeże bułeczki do pracy? Zawsze kupowałam je w piekarniach i nie sądziłam, że ich przygotowanie może okazać się tak proste. A wszystko za sprawą funkcji SOFT +, która tworzy delikatny klimat dla idealnego wypieku. Dzięki niej z łatwością piekę domowy chleb, bułki lub bajgle o chrupiącej skórce i idealnie puszystym wnętrzu. Nie muszę rano wychodzić do piekarni, bo mam ją we własnym domu. Przygotowanie śniadania nigdy nie było przyjemniejsze zwłaszcza, kiedy towarzyszy temu ten niezwykły aromat świeżego wypieku. Pieczywo jest tak smaczne, że robię dodatkowe kanapki również do pracy, zwłaszcza, że moimi wypiekami zaczęli zajadać się już nawet koledzy z pracy. Obiady w najlepszym styluGdy pieczenie bułek opanowałam do perfekcji postanowiłam zaprosić na obiad rodzinę. Nigdy nie brakuje mi pomysłu na obiad, ponieważ mam do dyspozycji Cook with me i książkę kucharską w aplikacji hOn zawierającą ponad 350 przepisów. Podoba mi się, że każde danie ma uwzględniony czas przygotowania, poziom trudności, a także rodzaj diety na przykład: bezglutenowej lub wegetariańskiej. Dzięki temu zawsze wiem, które danie wybrać, bez względu na okazję. Na rodzinny obiad wybrałam potrawę z kurczakiem, a mój piekarnik zapewnił idealnie chrupiącą skórkę i soczystę wnętrze. Pomogła mi w tym funkcja Tailor bake, która wykorzystuje grzałki o pulsacyjnym działaniu. Brzmi niezrozumiale? Najważniejszy jest efekt! Mięso smakuje idealnie, a przy tym jest zdrowsze i zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Dzięki temu, że urządzenie posiada doskonałe oświetlenie na bieżąco mogę podglądać efekty pieczenia. Przydatna jest również termosonda, która umożliwia precyzyjne określenie temperatury wewnątrz przygotowanej potrawy. Z takim sprzętem po prostu ryzyko kulinarnej wpadki jest bliskie zeru. Nie jest to oczywiście koniec zalet mojego kuchennego pomocnika. Dzięki funkcji Multi-lever mogę przygotowywać różne potrawy w tym samym czasie, na różnych poziomach wnętrza piekarnika, ponieważ gorące powietrze jest równomierne rozprowadzane, a zapachy nie mieszają się zwłaszcza, że przy zachowaniu standardowych wymiarów zmieści się w nim więcej naczyń. Natomiast prowadnice teleskopowe zagwarantują stabilne, komfortowe i co najważniejsze bezpieczne wysuwanie się naczyń, które znajdują się w piekarniku. A najlepsze zostawiam na koniec! Mycie piekarnika nigdy nie było takie proste.Piekarnik, który czyści się samPo każdej uczcie przychodzi moment na sprzątanie. W pełni dotykowy wyświetlacz cyfrowy pozwala na wygodną i intuicyjną nawigację oraz łatwe zarządzanie wszystkimi trybami pracy urządzenia, w tym również czyszczenie piekarnika. Wystarczy wybrać funkcję autoczyszczenia pyrolicznego eco +, a system aktywuje eliminację wszelkich osadów tłuszczu i pozostałości po pieczeniu, spalając je w temperaturze 430°C. Wówczas wystarczy już tylko zebrać popiół miękką ściereczką.Piekarnik Haier I-Message 2 HWO60SM2B9XH zdecydowanie polecam wszystkim, którzy chcą cieszyć się wyjątkowymi potrawami i realizować swoje kulinarne marzenia - jak ja - i tworzyć dania niczym z 5-gwiazdkowej restauracji!

Niebanalna surówka z dynią. Słodkie nuty idealnie pasują do dań z drobiu
03.11.2022 14:54 Niebanalna surówka z dynią. Słodkie nuty idealnie pasują do dań z drobiu

Surówka z dyni nie należy do najpopularniejszych, ale z pewnością jest godna polecenia. Wymieszajcie dynię z jabłkiem, marchewką i orzechami włoskimi, a uzyskacie pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Surówka jest słodkawa i delikatna, doskonale komponuje się z drobiem i wieprzowiną.Sezon na dynie w pełni, wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy wiele prostych i wyśmienitych potraw. Nie musimy wyłącznie piec dyni lub gotować z niej zupy. Dynię możemy również jeść na surowo, np. w formie doskonałej surówki obiadowej.Sekretem surówki jest dressing przygotowany z wyciśniętego soku z pomarańczy i płynnego miodu. Te dwa składniki to doskonałe połączenie, świetnie podkreślają smak dyni, jabłka, orzechów i marchewki, a także doskonale łączą się z delikatnym mięsem.Orzechy włoskie przed prażeniem obierzmy z gorzkiej skórki. W tym celu zalejmy orzechy wrzątkiem na kilka minut. Po tym czasie skórka sama zacznie odchodzić, a my błyskawicznie przygotujemy orzechy do przepysznej surówki z dyni.

duszone żołądki
03.11.2022 11:53 Żołądki w sosie curry. Proste, tanie i pełne smaku

Żołądki drobiowe w sosie curry są aromatyczną i smaczną propozycją na obiad. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku niedrogich produktów. Jeśli masz więc ochotę na sycące i pomysłowe danie, które nie zrujnuje kieszeni, ten przepis jest jak znalazł dla Ciebie.Żołądki drobiowe, podobnie jak wszystkie podroby, są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ich niska cena sprawia, że tym bardziej warto włączyć je do swojego jadłospisu. Wyśmienite żołądki w sosie curry są na tyle smaczne, że gdy raz ich spróbujecie, będziecie do nich wracać.

zupa gyros
31.10.2022 18:21 Rozgrzewająca zupa gyros zachwyci nie tylko fanów kultowej sałatki. Syci i zaskakuje smakiem

Smak gyrosu zawładnął sercami Polaków. Grecki specjał spożywamy w pieczywie, jako danie obiadowe, a nawet w formie sałatki. My w ramach smakowej rewolucji przedstawiamy przepis na zupę gyros. Rozgrzewające, lekko pikantne danie idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory.Zupa gyros, poza dodatkiem chrupiących warzyw oraz aromatycznych przypraw, zawiera w sobie mięso z kurczaka. Przed przystąpieniem do gotowania zaplanuj sobie ok. 2 godzin na jego zamarynowanie. Finalny smak będzie wart każdej sekundy oczekiwania.

kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym
29.10.2022 09:55 Obtocz filety w wyjątkowej mieszance i wstaw do lodówki. Sekret kotletów tkwi w 1 dodatku do panierki

Kotlety z kurczaka są smakowitą i nieco lżejszą alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Zamarynuj je w delikatnym cieście na bazie jaj i mleka a przekonasz się, jak pyszne i soczyste może być smażone mięso. Dodatek aromatycznego czosnku jest wisienką na torcie rewelacyjnego przepisu. Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym polecamy wszystkim smakoszom.Soczyste kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Najlepiej, jeśli mięso będzie marynować się przez całą noc. Jeśli soczyste kotleciki chcesz przygotować jeszcze tego samego dnia, zaplanuj leżakowanie w cieście na przynajmniej 1 godzinę.

rosół
26.10.2022 18:38 Dlaczego warto dodać anyż do rosołu? Korzyści są ogromne

W chłodny jesienny wieczór nie ma nic lepszego, niż talerz rozgrzewającego rosołu. Kiedy za oknem niesprzyjająca aura, można odrobinę sobie dogodzić i przygotować rosół w wyjątkowej, bogatej wersji. Magicznym składnikiem w tym przypadku jest anyż gwiaździsty. Nadaje on zupie nie tylko wspaniałego posmaku, ale także wspomaga pracę układu pokarmowego.Korzenny, nieco słodkawy posmak anyżu to nie jedyna korzyść, jaką daje dodanie go do rosołu. Przyprawa ta dodatkowo usprawnia trawienie, dzięki pobudzeniu do pracy soków żołądkowych. Rosół z anyżem jest więc nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także ustrzega nas przed nieprzyjemnymi skutkami przejedzenia.

smażenie wątróbki
24.10.2022 16:53 Kiedy solisz smażoną wątróbkę? Właściwy moment zapewni jej soczystość i delikatność

Tajemnicą doskonałego smaku smażonej wątróbki jest jej właściwe przygotowanie. Mimo, że gorzka i gumowata wątróbka mogła prześladować nas w przeszłości w szkolnych stołówkach, warto dziś odczarować sobie to danie i przyrządzić je zgodnie ze sztuką. Nie sól wątróbki przed lub w trakcie smażenia, a gwarantujemy, że na talerzu wyląduje potrawa delikatna i smaczna. Co jeszcze warto wiedzieć o smażonej wątróbce?Wątróbka jest niedrogim produktem, z którego wyczarować możemy rozmaite smakowite specjały. Wątróbka jest bogatym źródłem białka, a także witaminy A, witamin z grupy B i żelaza. Obiegową opinię o gromadzeniu się w niej toksyn możemy włożyć między bajki. Poniżej zdradzamy sekrety przygotowania wyśmienitej smażonej wątróbki.

pieczone pierogi ewy wachowicz
21.10.2022 14:58 Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz. Wnetrze skrywa uwielbiane mieso

Ewa Wachowicz podzieliła się rewelacyjnym przepisem na pieczone pierogi. Drożdżowe ciasto obficie nadziane jest aromatycznym farszem na bazie mięsa drobiowego. Całości dopełnia aksamitny sos jogurtowo- czosnkowy. Tym pierogom nie sposób się oprzeć.Na wykonanie pieczonych pierogów według Ewy Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, należy przeznaczyć odpowiednio dużo czasu, którego wymaga zrobienie ciasta drożdżowego. Każda minuta oczekiwania warta jest jednak niezwykłego smaku gotowego dania. Proponujemy przygotowanie większej porcji. Pieczone pierogi Ewy Wachowicz znikają błyskawicznie.

Zapomnij o racuchach na słodko. Z uwielbianym mięsem smakują jeszcze lepiej
18.10.2022 16:48 Zapomnij o racuchach na słodko. Z uwielbianym mięsem smakują jeszcze lepiej

Pomysł na błyskawiczny obiad? Wytrawne racuchy z kurczakiem. Placuszki z mięsa drobiowego, mąki, jajek, cebuli i aromatycznych przypraw dosłownie rozpływają się w ustach i pokocha je nawet największy niejadek.Racuchy zwykle przygotowujemy na słodko z jabłkami, śliwkami i ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem. Racuchy możemy również przygotować w wytrawnej formie z kurczakiem, cebulą i natką pietruszki. Racuchy są niezwykle puszyste, smaczne i delikatne.Do racuchów z kurczakiem nie dodajemy ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej. Sekretem puszystych placuszków jest piania z białek, która wymieszana z resztą składników doskonale spulchnia lekkie ciasto i łączy cebulę oraz mięso.Do racuchów z kurczakiem podajmy ulubione dodatki. Gorąco polecam ziemniaki pieczone lub lekkie puree z dyni lub kalafiora. Nie zapomnijmy również o warzywach- surówka z kapusty pekińskiej, mizeria, ogórek kiszony lub kapusta biała z octem ryżowym i marchewką doskonale uzupełnią smak potrawy.

kotlety kebab
15.10.2022 23:31 Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze

Proponujemy dziś zdrowszą alternatywę dla smażonych wieprzowych kotletów mielonych. Siekane kotlety drobiowe wzbogacone przyprawą do gyrosa zachwycą wszystkich smakoszy. Dzięki pieczeniu w piekarniku mają niską zawartość tłuszczu, przez co są wyjątkowo lekkie i pyszne.Kotlety kebab swój niezwykły smak zawdzięczają dodatkowi świeżych warzyw. Dzięki kukurydzy, papryce i cebuli kotleciki są bardzo chrupkie i mają przyjemny, nieco słodki posmak. Ten pomysł na obiad zrealizujesz bardzo szybko i bez żadnych trudności.

Wątróbka w pysznym sosie
12.10.2022 21:31 Szybka wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym. Soczysta i aromatyczna

Dziś zaprezentujemy Wam, jak z kilku prostych i tanich składników przyrządzić bardzo smaczne i niebanalne danie. Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym to oryginalna propozycja obiadowa. Wystarczy poddusić mięso z cebulą, a następnie wzbogacić je kremowym sosem z lekko pikantną nutą. To połączenie wręcz zwala z nóg.Duszona wątróbka z sosem to szybki i prosty przepis. Możesz przygotować ją w awaryjnej sytuacji lub gdy masz ochotę zjeść coś innego niż zazwyczaj. Przyrządź ją raz, a to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.

jak przechowywać wędlinę
10.10.2022 16:39 1 błąd i wędlina błyskawicznie się psuje. Warto mieć świadomość

Nie ma nic lepszego niż plaster świeżej soczystej wędliny na kanapce. Zdarza się jednak, że niemal od razu po zakupie nasza szynka czy kiełbasa robi się oślizgła i niesmaczna. Aby temu zapobiec, unikaj przechowywania krojonej wędliny w foliowej torebce. Przełożona w papier pergaminowy dużo dłużej zachowa swoje walory smakowe.Pakowanie wędliny w foliowe torebki to częsta praktyka wielu sklepów spożywczych. Możesz jednak z łatwością przepakować zakupione produkty w papier śniadaniowy, który pozwoli wędlinie dłużej zachować świeżość. To jednak nie jedyny sposób na zapewnienie sobie pysznej i pachnącej zawartości lodówki.

Starmach pokazała, jak zrobić przepysznego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
10.10.2022 12:52 Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki

Ania Starmach pokazała, jak zrobić przepysznego, chrupiącego kurczaka z piekarnika. Pieczony kurczak w marynacie z miodu i z dodatkiem orzechów dosłownie rozpływa się w ustach. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle soczysty. Cała rodzina z pewnością będzie nim zachwycona.Na stronie aniastarmach.pl możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na wyśmienite dania. Znana kucharka i autorka książek zdradziła przepis na kurczaka z miodem i orzechami. Pieczone mięso w niezwykłej marynacie to idealne danie na chłodne, jesienne dni.Kurczak pieczony z miodem, orzechami i świeżym rozmarynem według przepisu Ani Starmach zachwyci smakiem każdego miłośnika mięsnych dań. Jest bardzo soczysty, delikatny i jednocześnie pełen aromatu. Orzechy i miód nadają potrawie niezwykłego smaku.Do pieczonego kurczaka możemy podać wiele dodatków. Gorąco polecam ziemniaki z wody, puree lub ziemniaki opiekane. Puree możemy przygotować również z pieczonej dyni, marchewki, kalafiora. Do kurczaka podajmy też lekką surówkę np. z kapusty pekińskiej lub kapustę czerwoną. Całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

pierś z kurczaka z patelni
07.10.2022 16:32 Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowi wyjdzie lekki i soczysty

Zdarzyło Ci się przygotować suchą i niesmaczną pierś z kurczaka? Mamy prosty patent, który pozwoli łatwo i szybko przyrządzić kurczaka na patelni bez zbędnego tłuszczu. Mięso usmażymy w papierze do pieczenia, dzięki czemu nie tylko nie tylko nie wchłonie tłuszczu, ale też wyjdzie niezwykle soczyste. Kurczak z patelni, dzięki okryciu z papieru do pieczenia, niejako dusi się we własnych sokach. Wilgoć nie wyparowuje z mięsa, jak w przypadku tradycyjnego smażenia. Ta metoda na kurczaka z patelni jest niezwykle prosta, a samo przygotowanie błyskawiczne.

jak rozmrażać mięso
06.10.2022 20:53 Jak najlepiej rozmrozić mięso? Wybierz najwygodniejszy z 3 sposobów

Dziś odpowiemy Wam na pytanie jak należy rozmrażać mięso. Znanych metod jest kilka, jednak nie każda z nich jest odpowiednia i bezpieczna. Popularne niegdyś rozmrażanie w ciepłej wodzie jest niebezpieczne, bo podwyższa ryzyko zatrucia pokarmowego. Zachęcamy więc do zapoznania się z najlepszymi metodami rozmrażania mięsa. Mrożenie jest znanym i popularnym sposobem na przedłużenie świeżości żywności, której nie jesteśmy w stanie spożytkować od razu. W naszych zamrażarkach najczęściej ląduje chyba mięso. Jeśli chcecie przygotować z niego obiad, wcześniej należy je rozmrozić. Warto jednak wiedzieć, jak najlepiej to zrobić.

Tykocińska wątróbka nie ma sobie równych. O jej smaku przesądzają 2 słodkawe składniki
05.10.2022 12:50 Tykocińska wątróbka nie ma sobie równych. O jej smaku przesądzają 2 niezwykłe dodatki

Tykocińska wątróbka jest niebanalnym daniem, które smakuje jak z najlepszej restauracji. O jej smaku przesądzają dwa dodatki, a mianowicie rodzynki i miód. Podroby smaży się również z cebulą, a gotowe danie wyróżnia się niepowtarzalną soczystością i delikatnością. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Sekretem delikatnej wątróbki pozbawionej goryczki jest moczenie jej w mleku przez około 2 godziny przed smażeniem. Moczenie w mleku to najlepszy sposób na soczyste i pełne smaku podroby. Mięso smażone na średnim ogniu z innymi składnikami staje się mięciutkie i bardzo soczyste.Tykocińska wątróbka z rodzynkami i miodem najlepiej smakuje podana z domową kiszoną kapustą i kromką ciemnego pieczywa. Słodkawe podroby przełamane kiszonką to niezwykłe połączenie smaków, które z pewnością pokochają domownicy. Pamiętajcie, by wątróbkę ostrożnie przewracać na patelni. Nie należy jej nakłuwać widelcem, bo straci soczystość i może nas poparzyć pryskając.

Pieczone udka kurczaka
04.10.2022 12:27 Jesienny pieczony kurczak z jabłkami i cebulą. Prosty przepis na niedrogi obiad

Kurczak z jabłkami i cebulą jest pysznym daniem obiadowym. Niedroga potrawa dzięki prostej sztuczce, polegającej na podsmażeniu mięsa przed upieczeniem, wyjdzie wyjątkowo soczysta. Koniecznie spróbujcie — zachwyca od pierwszego kęsa. Udka kurczaka w jesiennej odsłonie smakują obłędnie. Wyraziste w smaku dodatki nadadzą charakteru pieczonym udkom z kurczaka. Mięso będzie delikatne i soczyste, jeśli nie zapomnimy o podsmażeniu go przed upieczeniem. Taki obiad z pewnością spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad
29.09.2022 11:24 Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad

Kotlety z wątróbki drobiowej są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Wątróbka panierowana w jajku i bułce tartej jest soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Panierka z dodatkiem suszonego majeranku nadaje wątróbce doskonałego smaku i aromatu.Kotlety z wątróbki drobiowej to pomysł na pyszny obiad dla każdego miłośnika podrobów. Kotlety są soczyste, delikatne i pełne smaku, możemy podać je z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym. Do kotletów możemy podać również lekką surówkę, np. z jabłka i marchewki lub z kapusty pekińskiej.Przed przygotowaniem kotletów z wątróbki musimy dokładnie oczyść mięso, zalać je zimnym mlekiem i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. To sprawdzony trik na niezwykle soczyste mięso pozbawione goryczki. Kotlety doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem, czyli podstawowymi przyprawami dla wątróbki.Kotlety z wątróbki drobiowej panierujemy dwa razy w bułce, dzięki czemu panierka jest chrupiąca i lepiej trzyma się mięsa. Wątróbki panierowane smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Kotlety przewracajmy na patelni przy pomocy szczypiec kuchennych, żeby się nie poparzyć.

Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Konsekwencje mogą być poważne
28.09.2022 19:56 Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Konsekwencje mogą być poważne

Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Popełniacie duży błąd i ryzykujecie utratą zdrowia. Na surowym mięsie, zwłaszcza na mięsie drobiowym znajduje się wiele groźnych bakterii. Mycie może ułatwić ich rozprzestrzenienie się po całej kuchni. Kurczak jest najbardziej popularnym gatunkiem mięsa. Kupimy go w przeróżnej formie i przyrządzimy na wiele sposobów. Podczas obróbki surowego mięsa kurczaka zachowaj jednak szczególne środki ostrożności, żeby nie rozprzestrzenić bakterii po całej kuchni. Wiele osób myje surowe mięso kurczaka pod bieżącą wodą. Woda nie ma właściwości bakteriobójczych, a więc nie zabija bakterii, które mogą znajdować się na filecie, udku, czy pałce z kurczaka. Mycie surowego mięsa niesie ze sobą ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii po blacie kuchennym, zlewie, akcesoriach kuchennych i Twoich rękach.Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować mięso kurczaka do obróbki termicznej, jak i czym wyczyścić deskę, nóż i inne akcesoria, które miały kontakt z produktem. Dzięki stosowaniu kilku prostych zasad, Twoja kuchnia zawsze będzie czysta i pozbawiona bakterii.

mięso z rosołu (1)
28.09.2022 10:28 Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Pozostałe po gotowaniu wywaru mięso oraz warzywa, stawiają nas czasem w kłopotliwej sytuacji. Szkoda wyrzucać jedzenia, jednak nie zawsze mamy pomysł co z takimi nadprogramowymi składnikami począć. Na pomoc przychodzi przepis na pyszne kotlety z resztek po rosole. Musisz go wypróbować. Do przygotowania zaskakujących kotletów z resztek po rosole nie potrzeba wielu dodatków. W zasadzie wszystko co potrzebne uzyskaliśmy już po gotowaniu wywaru. Odrobina przypraw i składniki panierki to jedyne, czego potrzeba do przygotowania tego prostego przepisu.

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach
27.09.2022 19:12 Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Sałatka kebabowa to sałatka z kurczakiem i świeżymi warzywami. Do sałatki dodajemy sos czosnkowy, dzięki któremu danie jest niezwykle smaczne. Sałatka bije na głowę kultowy gyros i jest hitem każdej imprezySałatkę kebabową wyróżnia wyraźny smak. Mięso doprawione aromatyczną przyprawą gyros, podane z papryką, oliwkami, pomidorami, kukurydzą i innymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Sałatka kebabowa wyróżnia się również wyglądem.Sałatkę kebabową podajemy na półmisku i polewamy sosem. Tak przygotowane danie jest bardzo efektowne, a przygotowujemy je w dosłownie kilka chwil. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do sałatki, kiedy dobrze ostygnie.Do sałatki kebabowej koniecznie przygotujmy domowy sos czosnkowy. Sos na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i świeżego czosnku jest bardzo aromatyczny i wyraźny w smaku. Jest gęsty, kremowy i doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni
26.09.2022 14:49 Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni

Szukacie pomysłu na danie z patelni? Możecie przygotować kaszotto z kurczakiem i warzywami. Danie jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale też smaczne i bardzo wartościowe. Jego podstawowym składnikiem jest kasza pęczak, którą wzbogacimy mięsem drobiowym i warzywami. Potrawa doskonale nadaje się do odgrzewania. Kasza pęczak jest bogatym źródłem błonnika, białka oraz wielu witamin i minerałów. Kasza ta między innymi wspomaga metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Kaszotto z jej dodatkiem będzie więc nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.Do kaszotto z kurczakiem doskonale pasuje papryka czerwona, żółta i cukinia. Nie zapominajmy również o cebuli i czosnku, dzięki którym danie nabierze wyrazu. Kaszotto doprawmy papryką mieloną i świeżą natką pietruszki, będzie przepyszne.Kaszotto gotujemy na wywarze warzywnym lub rosole z poprzednia dnia, dzięki któremu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z gotowania dania na wodzie lub na bulionie z kostki rosołowej, postawmy na smak i zdrowie.

kotlety w cieście
22.09.2022 14:45 Cudownie delikatne kotlety w aromatycznym cieście. Nigdy nie jadłeś lepszych

Kotlety wcale nie muszą być nudne czy banalne. Jeśli masz dość kotletów smażonych w klasycznej panierce z bułki tartej, mamy tu coś w sam raz dla Ciebie. Chrupiąca panierka z dodatkiem aromatycznego czosnku będzie niewątpliwie obiadowym strzałem w dziesiątkę.Nasza propozycja na kotlety, poza pyszną otoczką, wyróżnia się także ze względu na mięso. Do tego przepisu używamy bowiem filetu z piersi kurczaka. Dzięki temu te kotlety wprost zniewalają swoją delikatnością i pełnym smakiem.

Soczyste kotlety drobiowe
21.09.2022 11:09 Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste

Maślankowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają soczystością i smakiem. Mięso marynowane w maślance i przyprawach jest niezwykle delikatne. Hitem jest również panierka z płatków kukurydzianych, która smakuje o wiele lepiej od tradycyjnej bułki tartej.Maślankowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety podajmy z ziemniakami, batatami lub frytkami, a także z surówką lub sałatką z warzyw sezonowych. Do kotletów możemy również przygotować sos czosnkowy lub domowy ketchup, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Maślankowe kotlety z piersi kurczaka smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym po kilka minut na złoty kolor. Panierka będzie wtedy chrupiąca, mięso natomiast bardzo soczyste i delikatne. Kotlety możemy także upiec w piekarniku, będą równie smaczne.Sekretem smaku i soczystości mięsa jest maślanka, w której moczymy mięso przez minimum 4 godziny, a najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc. Kurczak potrzebuje czasu, żeby naszedł przyprawami. Dopiero później panierujemy go w płatkach kukurydzianych i smażymy lub pieczemy.

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet
20.09.2022 19:51 Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

Pasta z wątróbki jest prostą i szybką do zrobienia potrawą, która oczaruje każdego smakosza. Jest aksamitna, a smaku dodają jej podsmażona cebulka oraz imbir i rozmaryn. Posmaruj nią pieczywo, a przyznasz, że tak dobrego smarowidła jeszcze nie jadłeś. Pasta z wątróbki drobiowej smakuje lepiej niż niejeden pasztet. Jest delikatna i doskonale doprawiona. Pasztety często są niestety przesuszone. Pastę zaś charakteryzuje przyjemna wilgotność oraz delikatność i smarowność.Pastę kanapkową z wątróbki drobiowej wykorzystamy nie tylko do pieczywa. Pasta rewelacyjnie łączy się z pieczonymi warzywami, np. cukinią, dynią, papryką, pomidorami, a także z ogórkami kiszonymi. Pastę przygotujemy z kilku prostych składników, jest szybkim, lecz bardzo smacznym daniem.Pastę kanapkową przełóżmy do umytego i wyparzonego słoika ze szczelną zakrętką. Pasta może być przechowywana w lodówce przez kilka dni od przygotowania. Do podsmażenia cebuli i mięsa koniecznie wybierzmy masło klarowane, które nada paście przyjemnego aromatu.

kotlety po parysku
19.09.2022 16:50 Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak

Kotlety po parysku są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ich tajemnica tkwi w panierce- zamiast bułki tartej mięso obtaczamy mące pszennej. Do tego duża ilość jajka i mamy gotową receptę na pyszny obiad.Kotlety po parysku możemy przygotować tradycyjnie ze schabu wieprzowego, ale warto postawić na coś mniej oczywistego. Wybór piersi z kurczaka zagwarantuje delikatne i soczyste mięso. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego sposobu na smażone kotlety.

Staropolskie kotlety dewolaj - prosty przepis
18.09.2022 13:54 Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób

Kotlety dewolaj skuszą niejednego amatora mięsnych rarytasów. Przygotowane z siekanego kurczaka według receptury doświadczonej szefowej kuchni będą niesamowicie pyszne. Wykonanie jest proste, a rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie. Nie wiecie, jak podać piersi z kurczaka? Siekane mięso w połączeniu z aromatycznym masłem i chrupiącą panierką jest przepyszne. Zrobienie proponowanej przez nas wersji kotleta dewolaj nie zajmie wam wiele czasu. Skusicie się?

Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
16.09.2022 08:49 Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone

Mięso często gości na Waszych stołach? Sprawdźcie, jakiego mięsa nie można jeść na surowo. Surowe lub niedopieczone może bowiem okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Podpowiemy Wam również, jak sprawdzić, czy kupowane mięso jest świeże.Najczęściej spożywanym na surowo mięsem jest wołowina. Przygotowuje się z niej tatar i carpaccio. Steki wołowe mają różne stopnie wysmażenia, od mocno wysmażonych po krwiste, czyli obsmażone z zewnątrz i surowe w środku. Jednak serwując surową wołowinę, musimy mieć pewność, że pochodzi ze sprawdzonego źródła i jest przebadana.O ile surową wołowinę dostaniemy w restauracjach, tak nikt nigdy nie poda nam surowego drobiu, czy wieprzowiny. Zjedzenie nawet niedogotowanego kurczaka jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zwracajmy na to uwagę również podczas gotowania obiadów w domu.Jeśli zjemy stare mięso, również możemy się naprawdę poważnie zatruć. Zawsze zwracajmy uwagę na kilka szczegółów podczas kupowania drobiu lub wieprzowiny, dzięki którym kupimy świeże produkty, po których nie będziemy się źle czuć.