Pulpety z kurczaka są smaczną propozycją obiadową. Zamiast smażyć mięso, warto przygotować je na parze. Będzie bardziej delikatne i niesamowicie soczyste, a po posiłku mniej zostanie do posprzątania. Koniecznie spróbujcie — specjał zachwyci was od pierwszego kęsa. Pulpety z kurczaka będą miłą odmianą od tradycyjnych mielonych czy schabowego. Gotowanie na parze nie tylko sprawi, że mięso nie wyjdzie suche, ale też nada mu niezwykle delikatnej i przyjemnej konsystencji. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie.
Jeśli planujecie dziś, co zrobicie jutro na obiad, mamy świetny pomysł. Przygotujcie wspaniały dewolaj ze szpinakiem, papryką i serem. Nasza propozycja przebija wszystko. Jest o wiele smaczniejsza niż klasyczny zawijaniec z masłem. A przy tym wygląda bardzo apetycznie. Dewolaj to rodzaj roladki z kurczaka, panierowanej i smażonej na tłuszczu. Zwykle do jej wnętrza wkłada się kawałek masła, które po rozpuszczeniu doskonale nawilża mięso, dodając mu też smaku. Nasza wersja dewolaja różni się jednak wypełnieniem. Jest ono równie soczyste, ale przy tym niezwykle kolorowe i bardzo smaczne. Koniecznie przetestujcie poniższy przepis, a z pewnością zachwycicie się nową wersją klasycznej potrawy.
Jak doprawić kurczaka na parze? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Jeśli jesteś na diecie, lub nie masz ochoty na smażone mięso, kurczak na parze jest idealnym pomysłem na obiad. Mięso doprawisz błyskawicznie i będzie przepyszne. Poznaj przepis na kurczaka bez grama tłuszczu, czyli lekko, szybko i zdrowo.Kurczak gotowany na parze może być równie smaczny, jak pieczony, czy smażony. Wystarczy, że natrzesz mięso odpowiednimi przyprawami i wstawisz do lodówki na minimum godzinę, aby kurczak dobrze się zamarynował. Mięso bez dodatku tłuszczu jest lekkostrawne, mało kaloryczne i zdrowe.Kurczaka ugotuj na parze razem z bukietem warzyw mrożonych lub sezonowych. Brokuł, kalafior, fasolka, marchewka i inne warzywa oprószone ziołami prowansalskimi smakują wyśmienicie z pary, są chrupiące i pełne witamin.Jak ugotować kurczaka razem z warzywami? Na sito w garnku do gotowania na parze najpierw połóż mięso i gotuj 2-3 minuty, następnie dodaj warzywa i gotuj, aż staną się miękkie, ale nie będą przegotowane. W ten sposób otrzymasz pyszny, zdrowy i zbilansowany obiad.Na parze przygotujesz nie tylko kurczaka, zrobisz również wyśmienitą rybę- tu poznasz przepis na dorsza z pary w orientalnym stylu z dymką, kolendrą i imbirem. Danie rozpływa się w ustach, jest również bardzo pożywne i lekkostrawne.
Kotlety z kurczaka dość często goszczą na naszych talerzach. Delikatne drobiowe mięso będzie niezwykle soczyste i aromatyczne, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystamy musztardę. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie spróbujcie. Kotlety z kurczaka są delikatną i smaczną alternatywą dla panierowanych schabowych. Jeśli próbowaliście już rarytasu przygotowywanego z majonezem i serem, nasza dzisiejsza propozycja z dodatkiem musztardy również powinna was zainteresować. Lekkie i soczyste mięso będzie idealne na obiad dla całej rodziny. Spróbujecie?
Zastanawiasz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso, które będzie jędrne, świeże i pyszne? Świeżość mięsa zdradza jego kolor. Przy zakupie produktu zawsze zwracaj więc uwagę na jego barwę. Jak wygląda świeże mięso i jak odróżnić je od starego produktu?Kupowanie mięsa nie jest trudne, wystarczy, że będziemy zwracać uwagę na kilka ważnych szczegółów, w tym przede wszystkim na kolor. Niezależnie od tego, czy mięso kupujemy w markecie, czy w sklepie mięsnym, musimy dokładnie je obejrzeć.W markecie zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Unikaj kupowania produktów, których data spożycia kończy się w dniu zakupów- takie mięso już nie będzie świeże. Produkty mięsne, które kupowane są z niewiadomych źródeł w znacznie niższej cenie, najprawdopodobniej nie są przebadane, a ich świeżość również pozostawia wiele do życzenia.Oprósz mięsa jedzmy również ryby, które są lżejsze i zdrowe. Niestety rybie mięso nie pachnie najlepiej, a po smażeniu długo jeszcze w kuchni unosi się intensywny zapach, jest jednak na to sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się mocnego zapachu ryby.
Kolejna tania sobota w Lidlu. Już jutro, 28 maja na klientów sieci czekają atrakcyjne promocje. Tania sobota łączy się dodatkowo z kolejną akcją, która trwa już od czwartku. Co przygotował Lidl na tanią sobotę? Sieć zachwyca swoich klientów.Lidl jest siecią, w której Polacy uwielbiają robić zakupy. Nic dziwnego- sklepy co chwilę przygotowują atrakcyjne promocje. W każdym tygodniu, od czwartku do soboty włącznie, klienci kupią wiele produktów w dużo niższych cenach.Owoce, warzywa, nabiał, mięso i wiele innych produktów, w tym napoje, kawy, słodycze są w bardzo atrakcyjnych cenach. Dodatkowo, w związku z Dniem Matki, który odbył się w czwartek, słodycze, czekolady, bombonierki i wiele innych łakoci również były do kupienia dużo taniej. Jak kupić dobrego arbuza? W tym artykule dowiesz się również, jak wybrać smacznego arbuza bez rozkrawania. Owoc będzie soczysty, słodki i pyszny. Przygotuj z niego wyśmienitą lemoniadę, idealną w upalne dni.
Szukacie pomysłu na smaczny i niedrogi obiad? Jeśli dziś mieliście rosół, jutro możecie zrobić pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną. Są zaskakujące w smaku i niezwykle pożywne. A ich przygotowanie jest całkiem proste i zajmie wam niewiele czasu. Pierogi to jedno z najdoskonalszych dań naszej kuchni. To samo ciasto może bowiem skrywać wiele smaków. Możecie je nadziać na słodko i wytrawnie. Słodki farsz to zwykle owoce lub twaróg z cukrem. Wytrawne pierogi możecie zaś nadziać kapustą i grzybami, ziemniakami z twarogiem czy mięsem. Jednak tak naprawdę warto uruchomić wyobraźnię i wymyślić swoje oryginalne nadzienie. Z tego, co właśnie macie pod ręką, co nie chcecie, by się zmarnowało. Tak właśnie zrodził się pomysł na pierogi z mięsem z rosołu i z kaszą. Jedno i drugie zostało z obiadu, połączyliśmy je więc w niezwykły farsz.
Wątróbka jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Gdy po usmażeniu pozostanie delikatna i soczysta, będzie naprawdę pyszna. Warto podać ją ze słodką gruszką, która doskonale skomponuje się z karmelizowaną cebulką. Danie będzie lekkie i przyjemne w odbiorze. Koniecznie spróbujcie. Wątróbka podana z kiszoną kapustą czy sosem pieczarkowym jest wyśmienita. Gdy robi się cieplej, warto zaserwować ją w nieco lżejszej wersji. Pełen pysznego słodkiego soku smażony rarytas z gruszką i cebulką z pewnością spodoba się nie tylko entuzjastom drobiowych podrobów. Spróbujecie?
Udka z kurczaka bez pieczenia z dodatkiem świeżej kolendry, oliwek, kminu i szafranu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny w upalny, letni dzień. Kurczak po marokańsku jest prostym przepisem, a danie jest tak smaczne i świeże, że każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.Idzie lato, a wraz z nim coraz wyższe temperatury. Podczas upalnych dni idealnie sprawdzą się dania o świeżej, egzotycznej nudzie. Takie właśnie są nóżki z kurczaka, które przygotowane są na wzór kuchni marokańskiej- z szafranem, kuminem i oczywiście świeżą kolendrą, są przepyszne.Kurczaka po marokańsku podaj z ugotowaną kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniakami. Świetnym dodatkiem, który uzupełni całe danie, jest również lekka sałatka z pomidora z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli, ostrej papryczki chili i posiekanej kolendry lub natki pietruszki.Ugotowaną kaszę bulgur przesmaż na oliwie z dodatkiem kilku suszonych pomidorów, będzie jeszcze smaczniejsza. Do smażenia polecam oliwę ze słoiczka z pomidorami, jest bardzo aromatyczna i dodatkowo podbije smak dania.
Macie ochotę na lekką, zdrową zupę? W takim razie podajemy wam prosty przepis na zupę jarzynową. Jest smakowita, idealna na wiosenny obiad. Przygotujcie ją z warzyw, które akurat macie pod ręką. Najlepiej, jeśli będą świeże i młode, jednak z tych zeszłorocznych czy mrożonych zupa również wyjdzie doskonała. Choć zupę jarzynową można gotować przez cały rok, to największą ochotę mamy na nią wiosną i latem. Wtedy bowiem pojawiają się młode warzywa, a i my mamy ochotę na coś lżejszego i delikatniejszego w smaku.Fakt, że zupa jarzynowa jest delikatna, nie oznacza jednak, że mało wartościowa. Wręcz przeciwnie — zawiera dużo warzyw, a w nich mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Taka zupa jest zdrowa i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.
Jeśli szukacie prostego pomysłu na obiad, mamy dla was smaczną propozycję. Przygotujcie przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Niewiele przy nich pracy, a połączenie tych trzech składników skutkuje wybornym aromatem i soczystością. Kotlety naszym zdaniem wychodzą lepsze niż klasyczne mielone czy schabowe. Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku. Takie kotlety lubimy najbardziej. Mogą być to schabowe czy mielone, oczekiwania mamy podobne. Dziś jednak proponujemy przygotować kotlety z siekanego mięsa drobiowego. Nasze kotlety będą niezwykle delikatne, dzięki temu, że zrobimy je z fileta z piersi kurczaka. Dodamy też do nich trochę podsmażonych pieczarek, które dodadzą im wyrazu oraz startego sera — zwiększy soczystość dania.
Mamy pyszny pomysł na obiad. Przygotujcie pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach, a mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Sekret ich smaku tkwi oczywiście w popularnym, mlecznym napoju. Koniecznie przetestujcie proponowaną recepturę.Pieczony kurczak to prosta potrawa, którą każdy zawsze zje ze smakiem. Mięso trzeba tylko przed pieczeniem odpowiednio przyprawić, a najlepiej zamarynować. Do marynowania mięsa najlepiej jest użyć płynu o kwaśnym odczynie, bo potrafi on skruszyć białko. Do marynaty warto dodać np. trochę wina, octu jabłkowego czy soku. Można też zrobić prostą marynatę z maślanki, która jednocześnie nada mięsu aksamitnego smaku, soczystości i kruchości.
Poznajcie delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Będzie zdrowo, smacznie i bez nadmiaru kalorii. Filet kurczaka zamarynujcie wcześniej w jogurcie i obtoczcie w płatkach kukurydzianych. Wyjdzie soczysty i chrupiący niczym smażony, jednak bez dodatku tłuszczu. Kurczak na obiad to zawsze dobra propozycja. A gdy zamiast smażyć, upieczecie go w piekarniku, będzie to bardzo dobry pomysł na danie główne. Tak przygotowane mięso jest mniej kaloryczne i lekkostrawne, a smakuje wyśmienicie. Skorzystajcie z naszego przepisu.
Masz ochotę na wiosenny, lekki obiad? Przygotuj kotlety z piersi kurczaka. Delikatne, soczyste mięso, złocista, chrupiąca panierka to duet idealny. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, będzie prosto i przepysznie. Poznaj prosty przepis na obłędnie soczyste kotlety z piersi z kurczaka.Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego. Są delikatne i o wiele lżejsze. Kotlety najpierw namocz w mleku, a później obtocz w jajku i bułce tartej, a będą idealnie soczyste i będą miały pyszną, chrupiącą panierkę.Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją dania jest kurczak podany z domowymi frytkami z piekarnika i lekką sałatką z pomidora, ogórka, cebuli czerwonej i oliwek. Do kotlecików drobiowych równie dobrze będzie pasować ziemniaczane purée, buraki, ogórki kiszone.Podczas zakupów zwracaj uwagę na datę ważności i wygląd zarówno mięsa, jak i opakowania. Jeśli opakowanie z filetami z kurczaka ma skroploną wodę w środku, a samo mięso jest blade, oznacza to, że nie nadaje się do już do jedzenia. Świeże filety z kurczaka mają jasny, różowy kolor.
Szukasz pomysłu na szybkie i proste danie z orientalną nutą? Przygotuj kurczaka w sezamie. Danie jest błyskawiczne i proste w przygotowaniu- wystarczy kilka podstawowych produktów i zaledwie pół godziny wolnego czasu. Poznaj zachwycający przepis na kurczaka w sezamie.Kurczak w sezamie to danie rodem z chińskiego street foodu. Delikatne mięso doprawione pieprzem i sosem sojowym, obtoczone w mące, jajku i sezamie smakuje wyśmienicie podane z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.Torebkę ryżu przed gotowaniem opłucz pod zimną, bieżącą wodą, dzięki czemu będzie idealnie sypki. Najlepszy będzie ryż basmati lub jaśminowy. Długie, białe ziarna nie sklejają się podczas gotowania i wyglądają bardzo apetycznie.Jeśli szukasz pomysłu na równie proste i smaczne danie chińskiej kuchni- tu poznasz przepis na ryż smażony po chińsku, jest idealny na obiad lub kolację na ciepło.
Lidl co chwilę przygotowuje ciekawe oferty, dzięki którym możemy zrobić zakupy w bardzo atrakcyjnych cenach. Sprawdź, co dobrego czeka na smakoszy w sobotę 7 maja. Oferta ważna jest tylko do końca dnia, w związku z tym warto się śpieszyć.Lidl jest siecią sklepów, w której Polacy najczęściej robią zakupy. Nic dziwnego, ceny są naprawdę bardzo atrakcyjne i wiele produktów możemy kupić najtaniej na rynku. Sklepy organizują cykliczne akcje promocyjne, jedną z nich jest właśnie tania sobota.W dniu dzisiejszym nakładają się na siebie dwie aż dwie atrakcyjne oferty- wspomniana tania sobota i promocje na wiele produktów spożywczych, które trwają od czwartku. Dzięki nim zrobimy zakupy znacznie taniej niż w innych marketach.
Co dziś zrobić na obiad? A może wyjątkową zupę od Anny Lewandowskiej? Ten wielki domowy przysmak jej córki Klary, odznacza się lekkością i wyrazistym smakiem. Zupę robi się dosyć szybko, jest pożywna i doskonale nadaje się do odgrzewania. Z pewnością warto jej spróbować. Zupa ogórkowa należy do klasyki polskich zup. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków ma wyrazisty smak, a dzięki temu, że zwykle gotuje się ją na mięsie, jest też bardzo pożywna. Większość osób dodaje do niej ziemniaki, choć są i tacy, którzy lubią ją jeść z makaronem.
Dotarło do nas ważne ostrzeżenie GIS. Wycofano bowiem popularny produkt, którym są roladki z kurczaka. Powodem takiego działania jest wykrycie w partii dania groźnych bakterii. Sprawdźcie, czy nie macie go w domu, a jeśli tak pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Więcej szczegółów dowiecie się z naszego materiału. Choć producenci żywności starają się wytwarzać ją z jak największą dbałością o higienę, czasami dochodzi do błędów. W ich wyniku w produktach mogą pojawić się zanieczyszczenia, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu. Gdy zostaną one wykryte, jest to szybko podawane do informacji publicznej. Dziś w szybkim przekazie na szczęście pomaga internet.
Zapraszamy was dziś na soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso jest doskonałe w smaku i samo odchodzi od kości. Wystarczy natrzeć udka tajemną mieszanką i wstawić do piekarnika. Wyjdą soczyste w środku i z przyjemnie chrupiącą skórką. Podaj je na przykład z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.Pieczony kurczak jest jedną z tych potraw, która ucieszy większość osób. To delikatne mięso nie wymaga specjalnych zabiegów, a i tak zwykle wychodzi smaczne i soczyste. Oczywiście fakt, czym natrzemy udka przed pieczeniem, wpłynie na efekt końcowy. Nasza mieszanka składająca się z kilku popularnych ziół i przypraw, a także czosnku, cebuli i oleju, sprawia, że mięso jest wyjątkowo delikatne, z chrupiącą skórką. Po prostu pyszne.
Kotlety z piersi kurczaka w majonezie to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Delikatne, soczyste mięso podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znika z talerzy i każdy zawsze prosi o dokładkę. Poznaj sprawdzony przepis na soczyste kotlety drobiowe.Kotlety drobiowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich schabowych panierowanych w bułce tartej. Są lekkie, bardzo soczyste i pełne smaku. Kotlety po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.Kotlety z piersi kurczaka panierowane w delikatnym cieście z mąki, jajek, majonezu i sera to danie, które pokochają nawet największe niejadki. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, frytkami i lekką surówką, a wszyscy zjedzą obiad ze smakiem.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu- tu poznasz przepis na wiosenną surówkę z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego, do kotletów pasuje idealnie.
Sprawdźcie, jak grillować mięso, aby było soczyste. Prezentujemy garść najważniejszych porad. Oczywiście istotny jest rodzaj mięsa, marynata i technika pieczenia. Pamiętajcie też, by gotowemu kawałkowi dać odpocząć przed pokrojeniem. Dzięki temu zyska na smaku i soczystości. Co jeszcze jest ważne?Przełom kwietnia i maja oznacza zwykle początek sezonu grillowego. To wtedy, skuszeni ładną pogodą, wyciągamy ze schowków grille i zaczynamy biesiady na świeżym powietrzu. Na naszych rusztach ląduje przede wszystkim mięso i to w różnych odsłonach. Są więc kiełbaski, kaszanki, karkówki, porcje kurczaka, szaszłyki i burgery. Wszystkie bardzo smaczne, pod warunkiem, że odpowiednio się je przyrządzi. Jak? Oto kilka najważniejszych porad.
Macie ochotę na coś lekkiego z rusztu? Możecie przygotować idealnie soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka z grilla. Gwarantujemy, że nie ma lepszej. Smak tego delikatnego mięsa jest wynikiem marynowania go w mieszance przypraw i oleju, a potem upieczenia na grillu. Pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem, które doskonale smakuje i nie tuczy. Zawiera bowiem bardzo mało tłuszczu, jest za to bogata w pełnowartościowe białko. Po ten rodzaj mięsa chętnie więc sięgną nawet ci, którzy są na diecie odchudzającej lub lekkostrawnej. Jednak ze względu na niską zawartość tłuszczu, mięso to wymaga odpowiedniego przygotowania. Nie można go poddawać zbyt długiej obróbce, bo zrobi się zbyt twarde i suche. Wcześniej warto je natomiast zamarynować. Dzięki temu będzie soczyste i smaczne.
Wątróbka drobiowa jest wyśmienitym daniem. Odpowiednio przygotowana jest miękka, soczysta. Mięso przełam czerwoną cebulką i słodkim owocem, a wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na idealnie soczystą wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki.Wątróbka jest mięsem, które świetnie łączy się z przeróżnymi dodatkami. Najlepiej smakuje jednak w towarzystwie owoców, jak jabłka, śliwki, maliny, gruszki. Smażone podroby z dodatkiem cebuli i gruszki to chyba najlepsze połączenie. Danie podaj z ugotowanymi ziemniakami lub miksem sałat, a wszyscy będą zachwyceni.Przed smażeniem dokładnie oczyść i osusz wątróbkę, następnie oprósz ją pieprzem i obtocz w mące. Sól dodaj dopiero pod sam koniec obróbki termicznej, w przeciwnym wypadku mięso będzie twarde i niesmaczne. Nigdy nie zdejmuj wątróbki z patelni przy pomocy widelca, ponieważ możesz się oparzyć. Nakłute mięso bardzo pryska, najlepiej sprawdzą się więc specjalne szczypce. Wątróbkę smaży się zwykle około 6-7 minut, jednak zawsze sprawdź jeden kawałek, niekiedy większe partie mogą być krwiste w środku i będą wymagały dłuższego smażenia.
Dziś zdradzamy wam najlepszy przepis na pyszne i kolorowe szaszłyki na grilla. Ich przygotowanie jest proste, bardziej liczy się pomysł. Co więc nadziać na drewniane patyczki? My zestawiliśmy razem filet z kurczaka i kilka barwnych warzyw. Efekt jest smaczny i apetyczny.Za kilka dni majówka, większość z was rozpocznie więc sezon grillowy. Na ruszty z pewnością trafią kaszanki, kiełbasy, karkówki i skrzydełka. Co jeszcze można upiec na grillu? Proponujemy szaszłyki drobiowe. Są chude i delikatne, a przy tym soczyste i zdrowe. Zobaczcie, jak je przygotować.
Delikatne kotleciki drobiowe według siostry Anastazji to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka z pianą z białek, cebulką i innymi składnikami tworzą lekkie i puszyste kotleciki, które posmakują nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na kotlety drobiowe według siostry Anastazji.Jeśli szukasz pomysłu na lekki, ale i pożywny obiad, to doskonale trafiłeś- delikatne kotleciki przepisu siostry Anastazji to totalny hit kulinarny. Danie wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Kotleciki smakują nawet małym niejadkom.Kotleciki świetnie smakują z frytkami, ziemniakami opiekanymi, gotowanymi. Danie będzie kompletne, kiedy przygotujesz również porcję warzyw. Do kotletów doskonale sprawdzi się surówka z marchewki i jabłka, buraczki, kapusta pekińska, czerwona i surówka wiosenna z młodych warzyw.
Za chwilę rusza sezon grillowy. Zbierajcie więc najlepsze receptury na pieczone przysmaki. Proponujemy na przykład przepis na pełne smaku grillowane skrzydełka. Ich tajemnicą jest marynata z czosnku, miodu i kilku aromatycznych dodatków. Zobaczycie, że nikt nie oprze się tej potrawie. Grill od wielu lat cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. I trudno się temu dziwić, wszak jedzenie smacznych potraw na świeżym powietrzu to czysta przyjemność. Co wrzucić na ruszt? Niektórzy sięgają po standardy takie jak kiełbasa, kaszanka czy karkówka. Wielu zwolenników mają też skrzydełka kurczaka. Można je przygotować na wiele sposobów. Jednak zawsze dobrze zrobi im marynata. Z czego ją przygotować? Z przypraw, ziół, czosnku, popularnych sosów. Poniżej podamy przepis na jedną z prostszych, ale bardzo smacznych marynat.
Wątróbka drobiowa z dodatkiem rabarbaru to pomysł na niezwykły, wiosenny obiad dla całej rodziny. Soczyste, aromatyczne mięso podane z sosem rabarbarowym i konfiturą wiśniową to połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zachwycającą wątróbkę z dodatkiem rabarbaru.Wątróbka drobiowa to jedno z tych mięs, które rewelacyjnie łączą się z owocami i słodkimi dodatkami. Wątróbka świetnie smakuje z jabłkiem, gruszką, malinami, śliwkami i rabarbarem. Kwaśny sos rabarbarowy z dodatkiem imbiru fenomenalnie łączy się z lekko gorzkawym mięsem i jest jednym z najsmaczniejszych sposobów podania.Połączenie rabarbaru i wątróbki może zaskakiwać, jednak smakuje wyśmienicie. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do końca maja, warto więc wykorzystać go w pełni i przygotować wiele prostych, ale i pysznych dań. Z rabarbaru ugotujesz kompot, a także upieczesz wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, idealne do kawy.
Sałatka gyros z kurczakiem to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Sałatka doskonale sprawdzi się również na święta, większe uroczystości, a także na imprezę. Poznaj przepis na kultową sałatkę gyros, nie ma lepszej.Kurczak będzie miał najlepszy smak, kiedy zamarynujesz go w przyprawie gyros minimum godzinę przed przygotowywaniem sałatki. Gyros to mieszanka wielu przypraw, między innymi kolendry, czosnku, chilli i jałowca, które nadają wyjątkowy smak i aromat. Przyprawa doskonale sprawdza się również do wieprzowiny- tu poznasz przepis na soczysty, pieczony schab w gyrosie, smakuje obłędnie.Mięso po usmażeniu poszarp przy pomocy dwóch widelców, dzięki czemu kawałki kurczaka będą cienkie i doskonale połączą się z resztą składników. Do sałatki koniecznie dodaj również ketchup i majonez, które podkreślą jej smak.Danie możesz przygotować, mieszając wszystkie produkty razem z sosami, możesz również zrobić warstwową sałatkę, do czego gorąco zachęcam. Warstwowy gyros wygląda rewelacyjnie i jest hitem każdej imprezy, świąt i większych uroczystości.