Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kurczak

Kurczak

Projekt bez tytułu - 2022-03-14T192542.848
14.03.2022 01:00 Wielkanoc bez jajek i drobiu? Smutne doniesienia mediów

Czy zanosi się na Wielkanoc bez jajek i drobiu? Smutne doniesienia mediów wskazują, że tak mogą w tym roku wyglądać święta. Niestety wojna za naszą wschodnią granicą oprócz okrucieństwa, przyniosła też duże podwyżki. W niektórych sektorach mogą się także pojawić niedobory. Od czasu, gdy w Ukrainie zaczęła się wojna, doświadczamy wysokich cen paliw i żywności. Ta sytuacja jeszcze bardziej nasiliła podwyżki, z którymi zmagamy się już od kilku miesięcy. Niestety musimy się też liczyć z brakami niektórych produktów na rynku.

Pasztet wielkanocny z jajkiem
14.03.2022 01:00 Prosty przepis na pasztet wielkanocny z jajkiem. Ideał na Wielkanoc

Pasztet wielkanocny z jajkiem przygotowany z wieprzowiny, wołowiny i wątróbek wieprzowych z dodatkiem warzyw korzeniowych, to idealny dodatek do zimnej płyty na świątecznym stole. Sprawdź, jak zrobić pasztet wielkanocny z jajkiem.Pasztet wielkanocny z jakiem ugotowanym na twardo wygląda bardzo wiosennie i smakuje rewelacyjnie. Jajka gotuj 8-10 minut, żeby były idealnie ścięte. Pasztet przed pieczeniem wyłóż plastrami słoniny, która zapobiegnie wysuszeniu mięsa. Pasztet wielkanocny jest bardzo wyraźny w smaku. Przygotowany jest z łopatki wieprzowej, udźca wołowego, wątróbek drobiowych i wielu warzyw rosołowych, które dodają niezwykłego aromatu. Do rosołu dodaj również świeży lubczyk, suszony majeranek, kurkumę. Zioła doskonale wzmocnią smak wywaru.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny z żurawiną, podaj go z chrzanem i żurawiną do mięs.

Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie
13.03.2022 01:00 Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad

Kotlety z piersi z kurczaka są szybkim i smacznym pomysłem na niedzielny obiad. Nasmarujcie mięso musztardą, a będzie przyjemnie pikantne i wyjątkowo kruche. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Kotlety z piersi kurczaka przyrządza się na tyle prosto, że warto skusić się na urozmaicenie potrawy. Musztarda sprawdzała się jako dodatek do schabowych i mielonych. Warto ją przetestować w połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym. Ten smak z pewnością was zachwyci.

Zupa gulaszowa
13.03.2022 01:00 Zachwycająca zupa gulaszowa z dodatkiem kurczaka. Prosto, tanio, smacznie

Trudno znaleźć mniej wymagający przepis niż jednogarnkowa zupa gulaszowa, którą można wykonać bez większych problemów. Dzisiaj prezentujemy wersję drobiową, na bazie fileta z piersi kurczaka. Taka zupa jest znacznie delikatniejsza od wariantu z wieprzowiną i może przypaść do gustu osobom preferującym łagodne smaki. Zupa gulaszowa należy do kategorii dań jednogarnkowych, których głównym założeniem jest prostota oraz możliwość gotowania tylko w jednym naczyniu. W taki sposób ogranicza się ilość sprzątania, a także koniecznej pracy. Zwykle gulaszowa przygotowywana jest na bazie mięsa wieprzowego - w tym wypadku głównym składnikiem jest mięso drobiowe. Jego niewielka cena oraz delikatność tworzą idealne połączenie.

siekanie kurczaka
10.03.2022 01:00 Soczyste, lekkie i proste kotlety siekane z kurczaka. Mielone i schabowe im nie dosięgają do pięt

Co dziś na obiad? Zapraszamy na soczyste, lekkie i proste kotlety siekane z kurczaka. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że mielone i schabowe nie dosięgają im do pięt. Nasze kotlety są bowiem bardzo delikatne, lekkostawne i wprost rozpływają się w ustach. Filet z kurczaka ma wiele zalet. Jest mięsem chudym i niezwykle delikatnym. Jest delikatny w smaku, ale też dla naszego żołądka. Można go przygotować na wiele sposobów — upiec, ugotować lub usmażyć. Pod każdą postacią jest naprawdę pyszny. Dziś proponujemy zrobić z fileta z piersi kurczaka kotlety. Jednak nie takie zwykłe, a siekane. Dzięki temu po wymieszaniu z kilkoma składnikami nabiorą wyraźniejszego smaku i staną się bardziej pożywne.

Tomasz Strzelczyk, obiad z kurczaka
09.03.2022 01:00 Prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Pokocha go cała rodzina

Pyszny obiad, który można przygotować w pół godziny z niewyszukanych składników, jest tym, czego wszyscy potrzebują. Dlatego dzisiaj zdradzimy wam prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Jesteśmy pewni, że pokocha go cała rodzina. Kurczak wciąż jest u nas najtańszym i najłatwiej dostępnym mięsem. Można go przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania i smażenia. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować z niego szybkie danie z patelni. Wystarczy dodać kilka składników, całość przesmażyć, poddusić i gotowe.W naszym materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

 Sos śmietanowy do kurczaka
09.03.2022 01:00 Najlepszy sos śmietanowy do kurczaka . Zdradzamy sprawdzony przepis

Sos śmietanowy do kurczaka to prosty i bardzo smaczny sos, z którego ugotujesz pyszny obiad dla całej rodziny. Sos jest gęsty, a gotowany w nim kurczak soczysty i miękki. Do sosu podaj ulubione dodatki, będą świetne pasować z uniwersalnym sosem do drobiu. Poznaj przepis na sos śmietanowy do kurczaka.Sos śmietanowy do kurczaka to prosty sos, dzięki któremu stworzysz fenomenalny obiad dla całej rodziny, nawet w najbardziej zabiegane dni. Przygotowanie całego dania zajmie dosłownie kilka chwil. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne.Kurczak w sosie śmietanowym podaj z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Moja propozycja obiadowa? Kurczak z gotowanymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Całość polewam sosem śmietanowym i cieszę się prostym i genialnym w smaku daniem.Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na soczystego kurczaka w sosie z sera pleśniowego, podaj go z ulubionymi dodatkami, a będzie pysznie.

Obierki z cebuli w garnku
05.03.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni obierki cebuli?

Obieranie cebuli jest czynnością codzienną, dlatego obierki z tego warzywa stanowią dużą część odpadków. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie, jest dodanie ich do duszącego się mięsa z kurczaka. Skórka z cebuli nada mięsu wybornego smaku oraz ciekawego koloru, a także pozytywnie wpłynie na jego soczystość. Obierki z cebuli zwykle lądują w koszu na śmieci. Raz do roku, na chwilę przed Wielkanocą, Polacy wykorzystują je do zabarwienia skorupek jaj, aby zrobić ładne i kolorowe pisanki. Poza tym, dla obierek nie ma większego zastosowania. Okazuje się jednak, że można w smaczny i łatwy sposób użyć je w kuchni. Wystarczy przykryć nimi mięso z piersi kurczaka, a następnie szybko je poddusić. Takie mięso komponuje się idealnie ze zwykłymi kartoflami oraz mizerią.

Pasztet drobiowy
04.03.2022 01:00 Prosty przepis na pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z wątróbką i warzywami przygotujesz nie tylko na Wielkanoc. Pasztet z kurczaka i włoszczyzny jest lekki, wilgotny w środku i doskonale doprawiony. Podaj go z żurawiną do mięs i chrzanem, a wszyscy będą zachwyceni niezwykłym smakiem.Pasztet drobiowy jest bardzo delikatny, lekki, a z kromką świeżego pieczywa smakuje wyśmienicie. Do pasztetu podaję zawsze żurawinę do mięs i chrzan ze śmietaną -tu poznasz przepis na wyśmienity sos chrzanowy. Pasztet smakuje z nim genialnie.Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Przede wszystkim dolej do mięsa i warzyw odrobinę aromatycznego wywaru, który świetnie spulchni i nawilży masę. Przed pieczeniem, na wierzch pasztetu poukładaj plastry słoniny- tłuszcz doskonale chroni potrawę przed wysuszeniem. Wyłącz również termoobieg w piekarniku. Pasztet musi się piec z opcją grzania góra- dół.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet- tu poznasz przepis na pasztet wieprzowo- drobiowy z suszoną śliwką, jest wilgotny i bardzo smaczny.

Sos łagodny do kebaba
02.03.2022 01:00 Sos łagodny do kebaba. Przepis krok po kroku

Sos łagodny do kebaba to świetna alternatywa dla zwykle pikantnych sosów, które podawane są do mięsa, warzyw i tortilli lub bułki. Sos łagodny jest prosty w przygotowaniu i złożony z kilku prostych składników. Poznaj przepis na sos łagodny do kebaba i przygotuj pyszne danie dla całej rodziny.Kebab to proste, smaczne i niezwykle pożywne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój smak i szybkie serwowanie w barach, stał się bardzo popularnym daniem w całej Europie. Kebab, czyli mięso cienko krojone, podane z surówkami i sosami w bułce lub tortilli to danie, które możesz przygotować również w domu.Kebaba możesz zrobić z samego kurczaka, dodając do niego gyros, czyli orientalną mieszankę przypraw. Danie podaj z surówką z kapusty lub świeżymi warzywami i koniecznie solidnie polej go sosem. Sos łagodny do kebaba ma pomidorowo- majonezowy smak uzupełniony oregano i papryką mieloną, jest pyszny.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad- tu poznasz przepis na falafel, smakuje jak z restauracji.

Tomasz Strzelczyk, kotlety pożarskie
24.02.2022 01:00 Sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie

Kotlety mielone są jedną z najpopularniejszych potraw w naszej kuchni. Ratują nas zwykle wtedy, gdy musimy szybko przygotować pożywny obiad. Klasyczne mielone robi się zwykle z mielonej wieprzowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego. Teraz jednak przedstawimy wam sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie. Też mielone, ale drobiowe. Kotlety pożarskie są drobiową wersją mielonych. Dzięki temu, że zwykle robi się je z mięsa z kurczaka, są bardzo delikatne i niezbyt kaloryczne. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by nie wyszły zbyt twarde i suche. I tu właśnie z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk, uczestnik jednej z edycji programu MasterChef. Zobaczcie, jak radzi przygotować kotlety pożarskie.

pieczone udka
21.02.2022 01:00 Tajny patent na chrupiące udka z kurczaka z soczystym wnętrzem

Pieczone udka kurczaka są prostym pomysłem na szybki obiad. By jednak wyszły smaczne, powinny mieć chrupiącą skórkę i soczysty środek. Jak to osiągnąć? Pomoże wam w tym tajny patent na chrupiące udka z kurczaka z soczystym wnętrzem. Będą smaczne jak nigdy dotąd.Udka z kurczaka czy też podudzia zwane pałkami, doskonale nadają się do pieczenia. Mięso to zawiera sporo tłuszczu, który sprawia, że potrawa zwykle wychodzi soczysta. Do szczęścia brakuje nam tylko chrupiącej skórki. Piekąc udka np. w żaroodpornym naczyniu zwykle część, która znajduje się u góry, jest spieczona, a ta od dołu wilgotna, bo pływa w sosie. Co prawda mięso możemy obrócić w czasie pieczenia, jednak i tak trudno będzie uzyskać idealnie chrupiącą skórkę na całej powierzchni.

Sos chrzanowy do wędlin. Pyszny dodatek do mięs
18.02.2022 01:00 Sos chrzanowy do wędlin. Pyszny dodatek do mięs

Sos chrzanowy do wędlin to pyszny dodatek do mięs na zimno. Sos chrzanowy pasuje do każdego rodzaju mięsa, podkreśla jego smak i dodaje delikatnej ostrości. Sos przygotuj ze śmietaną, będzie idealny. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do wędlin, idealny na Wielkanoc.W Wielkanoc na naszych stołach gości przede wszystkim mięso. Pieczony kurczak, schab, karkówka, wędliny, domowa kiełbasa i pasztet smakują rewelacyjnie w towarzystwie aromatycznego i wyraźnego sosu chrzanowego, który przygotujesz w 2-3 minuty.Od lat podaję sos chrzanowy do mięs, zarówno w święta, jak i do zwykłej kolacji czy posiłku. Jest wiele przepisów na sos chrzanowy, jednak moim zdaniem najsmaczniejszy jest ten z dodatkiem kwaśnej śmietany, która nadaje kremowej konsystencji i łagodzi ostrość.Nie ma smaczniejszego mięsa od schabu pieczonego z morelą lub śliwką suszona, pieczeń jest idealna zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, w formie mięsa na kanapkę. Pieczeń z sosem chrzanowym mogłabym jeść codziennie. Jeśli masz ochotę na kiełbasę z chrzanem- tu poznasz przepis na wyśmienitą kiełbasę białą zapiekaną w sosie chrzanowym, jest przepyszna.

 Pasztet wielkanocny bez wątróbki
16.02.2022 01:00 Doskonały pasztet wielkanocny bez wątróbki

Pasztet wielkanocny bez wątróbki to pomysł na wyśmienitą potrawę z łopatki, karkówki i udka kurzego. Pasztet z mięsa gotowanego z warzywami rosołowymi ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Poznaj przepis na wilgotny pasztet wielkanocny bez wątróbki. Klasyczny pasztet robiony jest na wątróbce, ma wyraźny, lekko gorzkawy smak. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść podrobów, pasztet bez wątróbki jest świetną alternatywą. Potrawa genialnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Podaj pasztet z kromkami świeżego pieczywa i dodatkiem żurawiny i tartego chrzanu, a zniknie błyskawicznie.Pasztet zawsze będzie wilgotny, jeśli zastosujesz kilka następujących rad, po pierwsze zmielone warzywa z mięsem podlej wywarem, w którym gotowały się wszystkie składniki, w ten sposób nawilżysz danie od środka. Nigdy nie piecz pasztetu z włączonym termoobiegiem, ponieważ wyjdzie suchy. Kolejną rzeczą są plastry słoniny położone na pasztecie przed włożeniem do piekarnika- słonina rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury i dodatkowo nawilży danie i zapobiegnie przesuszeniu.Ciekawą i smaczną alternatywą dla pasztetu z wątróbką jest również pasztet królika- tu poznasz przepis na pasztet z tuszy króliczej i wieprzowiny.

Sos żurawinowo- chrzanowy
16.02.2022 01:00 Sos żurawinowo-chrzanowy. Przepis krok po kroku

Sos żurawinowo- chrzanowy do mięsa jest świetnym uzupełnieniem potraw na ciepło, jak i zimnej płyty. Sos świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną, wzmacniając jej smak i nadając jednocześnie słodkiego i ostrego akcentu. Poznaj przepis na prosty sos żurawinowo- chrzanowy do mięs.Sos żurawinowo- chrzanowy zawsze gości na moim stole w święta i spotkania w większym gronie. Sos jest gęsty, smaczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Do sosu zawsze dodaję odrobinę kwaśnej śmietany, żeby złagodzić smak chrzanu i żeby sos był bardziej aksamitny.Sos doskonale łączy się z pieczonym kurczakiem, pieczenią ze schabu, karkówką, pasztetem i wędlinami. Jest świetnym dodatkiem zarówno do obiadu, jak i do zimnej płyty, uzupełniając smak mięsa i dodając mu ciekawej nuty. Sos doprawiam do smaku sokiem z cytryny i cukrem.Nie tyko żurawina dobrze łączy się z mięsem- tu poznasz przepis na sos śliwkowy, który doskonale uzupełni zarówno główne danie, jak i zimną płytę.

zamrożone mięso
14.02.2022 01:00 Jak najszybciej rozmrozić mięso?

Z pewnością wiele z was kupuje mięso przynajmniej na mały zapas. Wrzuca je do zamrażarki i wyciąga, wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Jest to wygodne, bo nie trzeba często chodzić do sklepu. Jak jednak najszybciej rozmrozić mięso? Tak by wyglądało, jak świeże, a jednocześnie było bezpieczne dla naszego zdrowia?Zamrażanie jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Doskonale sprawdza się też w przypadku mięsa. W zamrażarce może ono poleżeć nawet kilka miesięcy. Wszystko zależy od rodzaju mięsa, a tak naprawdę od tego, ile zawiera tłuszczu. Im bardziej tłuste mięso, tym szybciej psuje się nawet w zamrażarce. Dlatego boczek trzymamy w niej nie dłużej niż miesiąc, kiełbasę do 2 miesięcy, a podroby do 4 miesięcy. Jagnięcina i cielęcina poleży w zamrażarce nawet 9 miesięcy, a wołowina, indyk czy kurczak rok.

Lidl rusza z weekendowymi promocjami
12.02.2022 01:00 Tania sobota w Lidlu. Co na nas czeka?

Lidl niejednokrotnie przyprawiał swoich klientów o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą wyjątkowych promocji, obok których nie sposób przejść obojętnie. Właśnie dziś zaczęła się akcja promocyjna - Tania sobota w Lidlu. Co czeka na nasz podczas zakupów w uwielbianym supermarkecie?Nie da się ukryć, że Lidl cieszy się ogromną popularnością. Niedawno wspominaliśmy o tym, co od czwartku możemy dostać za mniejsze pieniądze. Informowaliśmy również o najnowszych promocjach sieci supermarketów.

wątróbka
11.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha?

Lubicie smażoną wątróbkę? Soczystą, miękką, z dodatkiem podduszonej cebuli? Zdania na pewno są podzielone między tych, co nie tkną tego dania i tych, którzy się nim zajadają. Dla tych drugich mamy garść porad dotyczących tego, co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha. Koniecznie je przeczytajcie.Wątróbka należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych podrobów. Dodaje się ją do pasztetów i farszów, ale też przyrządza jako samodzielne danie. Zwykle się ją smaży, choć można też piec i dusić. Sztuką jest jednak przygotować wątróbkę tak, by była aksamitna i soczysta. Podpowiemy wam, jak to osiągnąć.

Tajska zupa curry
09.02.2022 01:00 Tajska zupa curry - najlepszy, sprawdzony przepis

Tajka zupa curry to doskonały pomysł na orientalny i rozgrzewający obiad. Zupa z kurczakiem, warzywami, grzybami shiitake, gotowana na mleku kokosowym z przyprawami i zieloną pasta curry jest pikantna i ma doskonały smak. Sprawdź, jak zrobić tajską zupę curry z kurczakiem.Tajska zupa curry gotowana na zielonej paście jest pikantną zupą o doskonałym, złożonym smaku. Zielona pasta curry składa się głównie z papryki chili, trawy cytrynowej, czosnku, kminu rzymskiego i galangalu, jest więc bardzo aromatyczna i bardzo ostra. Zupa tajska to bogactwo warzyw i orientalnych dodatków, jak trawa cytrynowa, sos rybny, sojowy, limonka i mleko kokosowe. Jest pyszna, pożywna i bardzo rozgrzewająca, idealna na jesienny i zimowy obiad. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, wywar jest podstawą dobrej zupy.Jeśli lubisz tajską kuchnię, koniecznie ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, jest prawdziwym symbolem Tajlandii.

Sos śmietanowo koperkowy do kurczaka
08.02.2022 01:00 Prosty sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka

Sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka to prosty przepis na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Sos smakuje rewelacyjnie podany z makaronem, kaszą lub ziemniakami i warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka. Jeszcze masz ochotę na prosty sos do kurczaka, który podasz z wieloma dodatkami, to sos śmietanowo- koperkowy jest idealną opcją. Delikatne filety smażone na oliwie z czosnkiem i cebulką, następnie duszone w śmietanie i koperku są miękkie, soczyste i pełne smaku.Do sosu śmietanowo- koperkowego do kurczaka podaj ziemniaczane puree, ziemniaki w mundurkach, kaszę, ryż lub makaron. Kurczaka w sosie pomidorowym możesz podać również z warzywami z pary, np. brokułem, marchewką, groszkiem zielony, a stworzysz pełnowartościowy posiłek. Kurczaka przed smażeniem dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Mieszanka przypraw z tartą skórką cytrynową jest idealna do drobiu i ryb. Przed wlaniem śmietany na patelnię, wymieszaj ją z odrobiną zimnej wody, żeby uniknąć zważenia sosu i powstania grudek.Jeśli masz ochotę na szybki obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym, idealny w chłodne, zimowe dni.

resztki kurczaka
01.02.2022 01:00 Cudownie pyszny obiad z resztek kurczaka

Zostały ci kawałki pieczonego kurczaka, okrojone korpusy czy mięso z rosołu? Na ich bazie możesz przygotować zupełnie nowe, pełnowartościowe dania. Przedstawiamy kilka pomysłów na cudownie pyszny obiad z resztek kurczaka. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a ty zaoszczędzisz trochę pieniędzy.Trend niemarnowania żywności to nie jest zwykła moda. To szanowanie jedzenia i dbanie o środowisko, jednym słowem głęboka idea. Na dodatek służąca też naszemu portfelowi. Dlatego chętnie się do niego przyłączamy. A święta są doskonałą okazją do wykorzystania resztek jedzenia. Wszak zwykle przesadzamy z jego ilością, a potem zastanawiamy się, co zrobić z nadmiarem, by jak nic się nie zmarnowało. Kurczak jest bardzo dobrym przykładem na to, na ile sposobów możemy wykorzystać, to co z niego zostało.

kotlety z kurczaka
28.01.2022 01:00 Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Szukasz oryginalnego pomysłu na kotlety? Przygotuj lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne. Zrobisz je z filetów z piersi kurczaka, które zamiast rozbijać, pokroisz na kawałki. Teraz wystarczy dodać kilka składników, całość wymieszać i usmażyć. Prawda, że proste?Lubimy kotlety, bo są pożywne i proste do przygotowania. Poza tym przepadamy za potrawami smażonymi, mimo że nie należą do najzdrowszych. Jednak nie można im odmówić smaku. A gdy wzbogacisz mięso jeszcze kilkoma dodatkami, zamienią się w niezwykłe danie. Przekonajcie się o tym sami.

nóżki
26.01.2022 01:00 Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis

Masz ochotę na tradycyjną, sycącą przekąskę? Może przygotujesz zimne nóżki bez żelatyny? Mamy niezawodny przepis. Wyjdą pyszne, klarowne i bardzo apetyczne. Najlepiej będą smakować skropione sokiem z cytryny lub octem. Z pewnością miło zaskoczysz nimi rodzinę. Zimne nóżki to potrawa znana z dawanych czasów. Zwykle przyrządzało się je z wieprzowych nóżek, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przygotowanie zimnych nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Dzięki temu po schłodzeniu płyn żeluje, nawet bez dodatku żelatyny. Oczywiście zimne nóżki przygotowane w taki sposób są również o wiele smaczniejsze.

Smażenie mięsa
25.01.2022 01:00 Dlaczego podczas smażenia mięsa wycieka z niego woda?

Smażenie mięsa na patelni może wydawać się banalnie proste, lecz wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że popełniają często duży błąd. Mowa o pojawiającej się na patelni wodzie, która zaczyna wyciekać z mięsa. Powodem z reguły jest wyłożenie zbyt wielu kawałków i nagłe obniżenie temperatury tłuszczu. Aby tego uniknąć, należy smażyć je partiami. Choć coraz więcej Polaków decyduje się ograniczyć jedzenie mięsa, bądź całkowicie wyklucza je ze swojej diety, jego spożycie w dalszym ciągu jest wysokie. W związku z tym odpowiednia obróbka tego produktu jest istotna - nikt nie chce marnować w końcu swoich pieniędzy i żywności. Portal msn.com postanowił dokładnie dowiedzieć się, czym jest woda pojawiająca się na patelni, gdy smaży się na niej mięso. W tym celu redakcja przeprowadziła wywiad z Dr inż. Ryszardem Kowalskim z Katedry Technologii Mięsa, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ekspert odniósł się również do popularnej teorii, jakoby producenci mięsa nastrzykiwali je wodą, aby zwiększyć jego masę.

Kotlety z kurczaka
25.01.2022 01:00 Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kotletów. Macie do wyboru nie tylko schabowe i mielone. Możecie też przygotować kotlety z piersi kurczaka, które te najpopularniejsze biją na głowę. A to wszystko dzięki panierce z krakersów i jogurtu. Kotlety z kurczaka są soczyste, delikatne i pełne smaku.Jeśli często przyrządzasz rodzinie kotlety, możecie już być znudzeni ich smakiem. Czas coś z tym zrobić. Dlatego proponujemy sięgnąć po filet z kurczaka i przygotować z tego delikatnego mięsa niezwykłe kotlety. Ich niezwykłość będzie polegała na zaskakującej panierce, którą zrobimy z pokruszonych krakersów i jogurtu naturalnego.

rosół
24.01.2022 01:00 Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Większość osób lubi rosół, za jego aromat i klarowność. Jednak niektórzy nazywają go wodą z kluskami. Na takie określenie z pewnością nie zasługuje, choć rzeczywiście do zawiesistych zup nie należy. A wiecie, dlaczego do rosołu warto dodać ocet? Wystarczy wlać go łyżkę, a zupa nabierze lepszych właściwości.Rosół gotuje się na mięsie i warzywach, jednak zwyczajowo tych składników nie podaje się w zupie. Ta zupa jest bowiem wywarem, co oznacza, że chodzi w niej głównie o smak i aromat, które przechodzą z mięsa i warzyw do wody. Można jednak polepszyć jej walory, dodając ocet.

de volaille
18.01.2022 01:00 Przepis na klasyczny dewolaj Karola Okrasy

Pyszne kotlety z kurczaka z chrupiącą panierką, które wewnątrz zapakowane mają masło, są wyjątkowym rarytasem. Ich przygotowanie z poniższym przepisem jest banalnie proste i szybkie. Karol Okrasa nie smaży tych kotletów na zwykłym oleju - zamiast niego stosuje smalec, który nadaje daniu wspaniałego aromatu. De volaille oryginalnie wewnątrz rolady mięsnej nie powinien zawierać niczego, poza masłem z ewentualnym dodatkiem świeżego koperku. Współcześnie wiele osób dodaje do środka ser i inne składniki - jeśli preferujesz taką wersję, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją przygotować. Karol Okrasa kotlety dewolaj poleca smażyć na smalcu, który nie tylko pozwala uzyskać lepszy smak, lecz również ma większą temperaturę dymienia od oleju roślinnego. Dzięki temu nie ma ryzyka, że w trakcie smażenia tłuszcz przypali się i zniszczy smak kotletów.

Projekt bez tytułu - 2022-01-18T113020.987
18.01.2022 01:00 Idealnie soczysta pierś z kurczaka w prostej marynacie na bazie miodu

Dobrze przyrządzona pierś z kurczaka potrafi być wyjątkowo soczysta i rozpływająca się w ustach. Poniżej pokazujemy przepis na marynowaną w miodzie i sosie sojowym pierś z kurczaka, która zachwyca aromatem oraz delikatnością. Idealnie pasuje do niej mieszanka mrożonych warzyw azjatyckich i ryż. Kurczak jedzony jest przez nas wyjątkowo często, dlatego przyrządzanie go cały czas w taki sam sposób może szybko doprowadzić do znudzenia. Prezentowana przez nas dzisiaj propozycja na pierś z kurczaka pozwoli wprowadzić duży powiew świeżości do twojego codziennego jadłospisu. W przypadku marynowania mięs najważniejszy jest odpowiednio długi czas, podczas którego mięso zanurzone jest w marynacie. Najlepiej pozostawić je w niej na 24 czy nawet 48 godzin - dla codziennego użytku jedna noc w zupełności wystarcza.