Mamy dla was soczystą i kuszącą propozycję obiadową. Przygotujcie maślankowe kotlety z piersi kurczaka. By wyszły idealne, wystarczy namoczyć mięso w maślance. Zapewniamy, że nikt nie oprze się ich chrupiącej panierce i wybornemu wnętrzu — delikatnemu, kruchemu i niezwykle soczystemu. W więc do dzieła. Filet z piersi kurczaka jest niezwykle delikatnym kawałkiem mięsa. Gdy odpowiednio go przyrządzisz, nagrodzi cię doskonałym smakiem. Będzie miękki i soczysty, po prostu przepyszny. Jeśli więc chcesz mieć pewność, że kotlety z piersi kurczaka wyjdą, jak należy, wcześniej namocz je w maślance. Ten uwielbiany mleczny napój fermentowany potrafi dodać mięsu jeszcze większej soczystości i delikatności. Przekonaj się o tym sam.
Zastanawiasz się jakie mięso wybrać na rosół? Dawniej do przyrządzenia tradycyjnej zupy wykorzystywano żołądki drobiowe. Ich smak znakomicie wzbogaca danie, a nie kosztują wiele. Koniecznie wypróbujcie naszą recepturę na wiejski rosół na żołądkach. Bliskim na pewno się spodoba. Jeśli nie wiecie jakie mięso wybrać na rosół, spieszymy z pomocą. Wiele kulinarnych autorytetów uważa, że najlepiej smakuje zupa przyrządzana na mięsie mieszanym. Najczęściej dodawane są tzw. porcje rosołowe, czyli korpus, udka i skrzydełka kurczaka oraz mięso wołowe w postaci szpondru, łaty czy mostka. Niektórzy pyszny mięsny bulion wzbogacają też o szyje indycze. Dawniej jednak do rosołu podchodzono nieco inaczej i w daniu nierzadko gościły podroby. Dziś proponujemy wam właśnie taki stary przepis na rosół. Wykorzystamy pełne smaku drobiowe żołądki. Skusicie się?
Wątróbka pieczona z cebulą i majerankiem zachwyci smakiem każdego miłośnika podrobów. Mięso jest soczyste i delikatne, idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Wątróbka z piekarnika będzie gotowa po 30 minutach.Wątróbkę drobiową przed pieczeniem myję, czyszczę i zalewam zimnym mlekiem, następnie odstawiam na dwie godziny. Mleko doskonale neutralizuje nadmierną goryczkę i sprawia, że mięso jest jeszcze smaczniejsze i bardziej delikatne. Po namaczaniu mięsa, dokładnie je suszę, to również bardzo ważny etap przygotowywania podrobów.Wątróbkę z piekarnika przygotowuję z pokrojoną w słupki cebulą i suszonym majerankiem, te dwa składniki dodają doskonałego aromatu. Pieczona wątróbka jest bardzo soczysta i smaczna, jest również o wiele łatwiejsza w przygotowaniu. Koniec z olejem, smażeniem i pryskającym tłuszczem.Nigdy nie doprawiam wątróbki solą i pieprzem przed obróbką termiczną, ponieważ wtedy wątróbka będzie twarda niczym podeszwa buta, będzie gumowata i niesmaczna. Przyprawy dodaję po usmażeniu, zaraz przed podaniem, to sekret doskonałego smaku.
Kotlety gyros z kurczaka to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczyste, delikatne mięso zapieczone z warzywami, serem i sosem majonezowo- ketchupowym to danie, które posmakuje wszystkim domownikom. Podaj je z ziemniakami pieczonymi i lekką surówka, rodzina będzie zachwycona.Kotlety gyros to idealnie danie, kiedy masz ochotę na szybki, bardzo aromatyczny i smaczny obiad z niezwykłymi dodatkami. Mięso drobiowe zapieczone z papryką, ogórkami konserwowymi, sosem pod serową pierzynką smakuje wyśmienicie.Kotlety przed pieczeniem należy dobrze rozbić tłuczkiem i doprawić solą i przyprawą gyros, następnie lekko obsmażyć na patelni. Tak przygotowane piersi z kurczaka będą pyszne, soczyste i nie rozlecą się podczas pieczenia. Kotlety gyros są o wiele smaczniejsze od klasycznych mielonych, czy schabowych. Przede wszystkim są lżejsze, bardziej soczyste i mniej tłuste. Zapieczona potrawka z warzyw, ketchupu, majonezu i sera sprawia, że każdy prosi o dokładkę.
Czy wiesz, jak wyklarować galaretkę z kurczaka? Okazuje się, że jedne prosty patent sprawi, że danie zachwyci swoim wyglądem. Dodanie białka jaja i octu sprawi, że po zmętnieniach nie będzie śladu. Babciny patent zawsze działa. Spróbujecie?Jeśli choć raz zastanawialiście się jak wyklarować galaretkę drobiową, mamy dla was sprawdzoną taktykę, dzięki której uratujecie nieapetycznie wyglądający, mętny specjał. Dwa produkty, które na pewno macie w kuchni poprawią wygląd zimnych nóżek.
Kultowe kotlety siekane z kurczaka są świetnym pomysłem na szybki, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i żółtego sera smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je błyskawicznie.Kotlety z siekanego mięsa z kurczaka są soczyste, pożywne i pełne smaku. Kotlety posmakują wszystkim, nawet największym niejadkom. Są lekkie, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach, koniecznie musisz spróbować.Kotlety siekane z kurczaka dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Kotlety po usmażeniu podaj z ulubionymi dodatkami, polecam ziemniaki gotowane i lekkie surówki, a stworzysz wyśmienity obiad.Kotlety siekane z kurczaka nie wymagają obtaczania w bułce tartej. Wystarczy, że do przygotowanej masy dodasz jajka, odrobinę mąki i uformujesz kotleciki. Kotlety są bardzo delikatne i soczyste, to absolutny hit kulinarny.
Pomysł na prosty, smaczny obiad z nutą orientu? Domowy kurczak gyros podany z chlebkiem pita lub ziemniakami, a także z bukietem surówek to zbilansowane, pożywne danie. Poznaj prosty przepis na kurczaka gyros, cała rodzina będzie zachwycona.Kurczak w orientalnej przyprawie gyros to pomysł na błyskawiczne danie. Kurczak gyros jest bardzo soczysty i aromatyczny, możemy podać go z wieloma smacznymi dodatkami. Kurczaka przygotujemy w dosłownie kilkanaście minut.Czym różni się gyros od kebabu? Kebab jest klasyczną, turecką potrawą, więc przygotowywaną z każdego rodzaju mięsa, oprósz wieprzowiny, ponieważ muzułmanie, ze względów religijnych, jej nie jedzą. Grecki gyros natomiast to głównie marynowane mięso wieprzowe. Gyros różni się również sposobem podania. W greckim wydaniu podawane są ziemniaki pieczone lub chleb pita. Nie może zabraknąć oczywiście gęstego jogurtu i sporej ilości surówek lub sałatek z pomidora, ogórka, oliwek.
Jeżeli zastanawialiście się jak marynować kurczaka na grilla, mamy dla was prosty i niezawodny sposób, który spodoba się całej rodzinie. Lekka jogurtowa kompozycja z wyrazistymi przyprawami sprawi, że mięso będzie soczyste i przyjemne w smaku. Warto spróbować. Jest wiele sposobów, by zamarynować kurczaka. Nasza propozycja opiera się o składniki, które z pewnością macie w kuchni, a które razem smakują wybornie. Bazą do marynaty będzie jogurt grecki, czyli lekki i zdrowy nabiał, po który warto sięgać. Spróbujecie?
Makaron z kurczakiem jest prostym i pożywnym daniem obiadowym. Tomasz Strzelczyk dodaje do niego produkty, które za niewielką kwotę kupicie niemalże w każdym sklepie spożywczym. Koniecznie spróbujcie — z pewnością spodoba się całej rodzinie. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad jednogarnkowy, makaron z kurczakiem będzie idealny. Połączenie delikatnego mięsa z doprawionymi aromatycznymi ziołami pomidorami oraz serem skradnie niejednego serce. Danie jest proste, szybkie i niedrogie. Skusicie się?
Dziś zapraszamy was na kotlety po francusku, które biją na głowę schabowe i mielone. Są proste do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. W czym tkwi ich tajemnica? Przygotowuje się je z piersi kurczaka, którą po pokrojeniu w kostkę, miesza się z kilkoma składnikami. Powstałą masę wystarczy usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami. Uwielbiamy kotlety. Najbardziej schabowe i mielone. Szybko się je robi, są pożywne i smaczne. Jednak te najpopularniejsze kotlety doczekały się silnej konkurencji. Są nią kotlety po francusku. Robi się je z delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Mięsa tego jednak nie rozbija się, tylko kroi w kostkę, a potem dodaje do niego kilka składników i przygotowuje coś w rodzaju ciasta. Porcje ciasta kładzie się na patelnię i po usmażeniu powstają miękkie, chrupiące i przepyszne kotlety.
Prezentujemy przepis na sałatkę Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Ten hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce, zachwyci was niepowtarzalnym, orzeźwiającym smakiem i soczystością. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na letni dzień, nawet na imprezowym stole. Musicie jej spróbować. Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, która znana jest ze swojego zamiłowania do gotowania. Kiedyś prowadziła swoje programy w telewizji, teraz udziela się w internecie. Jej pomysł na zestawienie mięsa kurczaka i owocu mango jest naprawdę warty przetestowania. Delikatne, kruche mięso kurczaka dobrze bowiem komponuje się z wieloma dodatkami, a z aksamitnym i wyrazistym w smaku mango, naprawdę doskonale. Do przygotowania tej sałatki możecie wykorzystać mięso, które zostało wam z obiadu z poprzedniego dnia, np. z rosołu. Sięgnijcie też po inne składniki, na które nie macie lepszego pomysłu.
Rolady z fileta drobiowego przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na niezwykły obiad dla całej rodziny. Delikatne rolady drobiowe z farszem z pieczarek, sera i natki pietruszki dosłownie rozpływają się w ustach. Rolady z fileta drobiowego możemy przygotować na wiele sposobów, zwykle jednak podajemy je w formie klasycznej roladki z masłem w środku. Tomasz Strzelczyk na kanale YouTube podzielił się niezwykłym pomysłem na przygotowanie rolad z fileta drobiowego.Strzelczyk do rolad z fileta drobiowego dodaje pyszny farsz z pieczarek, cebuli, sera i natki pietruszki. Dodaje również odrobinę majonezu, który świetnie łączy wszystkie składniki i nadaje genialny smak.Rolady z fileta drobiowego to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw. Delikatna, złocista, chrupiąca skórka, soczyste mięso i aromatyczny farsz to połączenie doskonałe, którego musisz spróbować.
Zapraszamy na przepyszną zapiekankę Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięs. Jest tak pożywna, że jedna jej porcja nasyci na cały dzień. Wyróżnia się też prostotą przygotowania i zachęcającym wyglądem. Możesz ją podać nawet na przyjęciu dla znajomych lub po prostu zaserwować na obiad, lub kolację. Lubisz potrawy, które są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i efektowne? Dobrze trafiłeś, bo właśnie taka jest zapiekanka Jamiego Olivera. Jej podstawą są trzy rodzaje mięs, a więc kurczak, kiełbasa i boczek. Znany kucharz dorzuca też do niej trochę warzyw, a całość zalewa sosem i zapieka pod pierzynką z ciasta francuskiego.
Zapraszamy na najlepsze szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią. Przedstawiamy prosty i tani przepis krok po kroku, dzięki któremu przygotujecie efektowne i smaczne danie z rusztu. Proporcje nie mają tu większego znaczenia — ważne, by danie wyglądało zachęcająco. Pamiętajcie też, by nie piec szaszłyków zbyt długo.Szaszłyki są prostą i szybką potrawą, którą można przygotować na grillu. Zwłaszcza jeśli zrobicie je z fileta z piersi kurczaka i z warzyw. Pokrójcie tylko mięso i warzywa na kawałki, przyprawcie, a potem nadziejcie je na drewniane lub metalowe szpadki. Po upieczeniu całość wygląda tak kusząco, że od razu chce się jeść.
Przedstawiamy łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką, bo nie są zbyt wyszukane. Zrobisz z nich obiad dosłownie w pół godziny, a będzie doskonałą odmianą od tradycyjnych dań polskiej kuchni. Rodzina z pewnością ci podziękuje za odrobinę egzotyki. W mieście nietrudno o budkę, w której można kupić smaczne, chińskie danie. Jeśli jednak nie masz takiej w pobliżu i tak możesz poczuć smak orientu na swoim podniebieniu. Zastosuj tylko nasz łatwy przepis na chińszczyznę, a po 30 minutach będziesz mógł raczyć się egzotycznym daniem w domowym wydaniu.
Szukacie pomysłu na szybkie i oryginalne danie? Możecie upiec delikatny filet z kurczaka w cieście francuskim. Jest to doskonały pomysł na obiad lub kolację, nawet na domowe uroczystości. Danie wygląda bardzo elegancko i jest niezwykle smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Gotowe ciasto francuskie jest doskonałym, kulinarnym wynalazkiem. Bardzo szybko można bowiem z niego przygotować smaczny deser czy wytrawną potrawę. Doskonale komponuje się bowiem z dodatkami słodkimi i słonymi. Dziś wykorzystamy ciasto francuskie do przygotowania smacznego obiadu lub kolacji. Gdy owiniecie nim kawałek delikatnego mięsa, takiego jak filet z kurczaka, całość szybko się upiecze, zamieniając się w oryginalną i pyszną potrawę.
Dziś polecamy kurczaka rodem z KFC. Jego domowa wersja jest nie tylko bardziej chrupiąca i smaczniejsza, ale też tańsza. Sprawdź, jak przygotować danie lepsze od tego, które podbiło podniebienia małych i dużych na całym świecie. Będzie idealne na obiad w zestawie z frytkami i sosem. Kurczak z KFC kojarzy się z wybornym smakiem i chrupiącą panierką. Dziś jednak przyrządzimy kurczaka jak z KFC, czyli domowym sposobem, co wyjdzie mu na plus. Będzie smaczniejszy, bo przygotowany pod twoje podniebienie, zdrowszy, bo bez zbędnych dodatków i tańszy, bo tak wychodzi domowe gotowanie.
Szukacie pomysłu na szybki, smaczny obiad? Chrupiące, domowe nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. A dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne niczym ze słynnego fast-fooda. Będą jednak o niebo lepsze, bo bez zbędnych dodatków. Podajcie je na przykład z sosem majonezowo-czosnkowym lub musztardowym.Jedzenie typu fast-food nie należy do najzdrowszych, jednak nie można mu odmówić smaku. Jednym z takich przebojów sieciowych restauracji są nuggetsy. Zachwycają chrupiącą panierką i soczystym, mięsnym wnętrzem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by domowym sposobem przygotować zdrowszą wersję nuggetsów. Zdrowszą, bo bez zbędnych dodatków przedłużających świeżość i z zupełnie naturalną panierką. Po usmażeniu osączcie je z nadmiaru tłuszczu, a będą mniej kaloryczne.
Nigdy nie wyrzucaj skórki ananasa. Przygotujesz z niej wyśmienity i zdrowy sok z dodatkiem miodu, a także wykorzystasz w kuchni jako talerz. Ryż smażony z kurczakiem, warzywami i ananasem podany w skórce wygląda, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.Ananas jest niezwykle zdrowym owocem, którego możemy kupić niemal przez cały rok. Świeży ananas jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od owoców w puszcze, które zalane są słodkim syropem i przez to są bombą kaloryczną.Skórka ananasa, podobnie jak jego miąższ, bogata jest w wiele witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, magnez i antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia, poprawiają wygląd skóry, a także zapobiegają powstawaniu groźnych chorób. Ananas jest więc owocem, który powinien zagościć w naszej diecie. Jest również idealny na upały, ponieważ jest orzeźwiający i gasi pragnienie. Jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do ciast i deserów lodowych, jak i wytrawnych dań.
Szpinak jest bardzo zdrową rośliną warzywną, którą na stałe powinniśmy włączyć do naszej diety. Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy, a ze szpinaku przygotujemy wyśmienity, kremowy sos, który urozmaici wiele potraw i dostarczy nam wielu cennych witamin.Wiele osób nie przepada za szpinakiem. Sam szpinak generalnie praktycznie nie ma żadnego smaku, jednak kiedy przygotujemy go w odpowiedni sposób nabierze charakteru i będzie przepyszny. Szpinak zawsze doprawiajmy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.Nie może oczywiście zabraknąć sporej ilości świeżego czosnku, który podsmażony na oliwie sprawi, że całe danie będzie bardzo wyraźne w smaku. Idealnie kremowy szpinak uzyskamy, kiedy dodamy również lekki serek mascarpone.Cały sos, zaraz przed podaniem, dodatkowo oprószmy startym parmezanem. Tak przygotowany szpinak smakuje wyśmienicie z wieloma dodatkami. Cały sos możemy dodatkowo wzbogacić o kilka suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe.
Sałatka cezar z kurczakiem jest doskonałym pomysłem na pożywny lunch, obiad lub kolację. Smażone mięso, grzanki, sałata i parmezan to genialne połączenie, jednak to sos jest sekretem doskonałego smaku. Poznaj przepis na niepowtarzalną sałatkę cezar z kurczakiem.Sałatka cezar polana aksamitnym sosem rozpływa się w ustach. Sos na bazie majonezu, musztardy, czosnku, octu i sosu worcestershire nadaje daniu charakteru i to właśnie dzięki tym składnikom sałatka cezar stała się kultową potrawą.Sos worestershire jest angielskim sosem o złożonym, korzennym smaku. Produkt powstaje głównie z octu słodowego i winnego, a także wiele innych dodatków, w tym anchois, melasy i goździków. Wystarczy łyżeczka worcestershire dodana do sosu w sałatce cezar, a jej smak będzie rewelacyjny. Gotowy sos worcestershire kupimy w każdym markecie spożywczym, jest również świetnym dodatkiem do mięs, zup i makaronów.
Pomysł na tani obiad? Zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tej aromatycznej i kolorowej kuchni. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i tania- obiad dla 3-4 osób przygotujesz za niecałe 30 zł.Kuchnia meksykańska słynie z doskonale doprawionych, pikantnych dań, które są pełne aromatu. Cebula czerwona, czosnek, chili, świeża kolendra i kmin rzymski to jedne z podstawowych składników, które dodawane są niemal do każdego dania. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.Zapiekanka z kurczakiem nie dość, że jest pomysłem na tani obiad, to smakuje niczym danie z meksykańskiej restauracji. Przyprawy, świeża kolendra, papryka, pomidory, ryż i kilka innych składników łączą się w niezwykle aromatyczne danie da całej rodziny. Zapiekankę z kurczakiem przygotujemy błyskawicznie, bo w jednym garnku. Po usmażeniu mięsa i warzyw, zalewamy je passatą, dodajemy ryż, przyprawy i dusimy razem z żółtym serem. Danie doprawmy pieprzem cayenne według uznania i podajmy z posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne kotlety z kurczaka w niezwykłej panierce bez dodatku bułki tartej. Kotlety drobiowe są soczyste, a podwójna panierka z mąki i jajek jest gruba i bardzo chrupiąca. Poznaj przepis na wyborne kotlety z kurczaka, lepszych nie jadłeś.Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety drobiowe w panierce przygotowanej wyłącznie z jajek i dwóch rodzajów mąki są bardzo soczyste w środku i jednocześnie chrupiące z zewnątrz.Kotlety z kurczaka doprawmy solą i pieprzem. Do rozmąconych jajek do panierowania dodajmy paprykę słodką mieloną i oregano. Możemy również dodać suszoną bazylię, curry, przyprawę gyros, czosnek granulowany- każda przyprawa wzbogaci smak drobiu.Kotlety smażmy na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ kotlety opiją się wtedy tłuszczu i będą ciężkie.
Jak smażyć wątróbkę? Polacy bardzo często popełniają poważny błąd i nakłuwają mięso widelcem. Wątróbka jest mięsem, które strzela podczas smażenia, dodatkowe nakłuwanie jej struktury grozi poważnymi poparzeniami. Jak przyrządzić wątróbkę, żeby nie była twarda?Wątróbka, niezależnie od tego, czy drobiowa, wieprzowa, czy wołowa, jest niezwykle soczystym i delikatnym mięsem, o ile zostanie przyrządzona w odpowiedni sposób. Wystarczy jeden błąd, a otrzymamy twarde mięso lub poparzymy się gorącym tłuszczem. Jak smażyć wątróbkę?Każdy ma swój sposób na podanie wątróbki. Według mnie mięso jest najsmaczniejsze, kiedy podamy je z cebulką przesmażoną na oleju z plastrami jabłka i oczywiście suszonym majerankiem. Aby wątróbka była smaczna i soczysta, musimy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Jak smażyć wątróbkę?Wątróbka, mimo, że kaloryczna, jest dobrym pomysłem na obiad, podwieczorek lub kolację. Mięso jest bogatym źródłem żelaza i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i biotyny. Wątróbka doskonale uzupełnia niedobory tych składników, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
Myjesz surowe mięso przed krojeniem i gotowaniem? Popełniasz ogromny błąd i ryzykujesz swoim zdrowiem i zdrowiem najbliższych. Niebezpieczne jest zwłaszcza mycie surowego kurczaka. Jak przygotować mięso do gotowania? Surowe mięso jest produktem, które często pojawia się w naszej kuchni. Przygotujemy z niego wiele wyśmienitych dań, np. zup, sałatek, rolad, kotletów, makaronów. Mięso, które kupujemy w sklepie jest badane, jednak i tak namnażają się na nim bakterie.Niemal wszyscy popełniamy w kuchni błąd, za który możemy zapłacić naprawdę ciężkim zatruciem pokarmowym i poważnymi chorobami bakteryjnymi. Na surowym mięsie znajdują się bakterie, które giną w wysokiej temperaturze, a nie podczas mycia pod bieżącą wodą w kranie. Surowe mięso musi być odpowiednio przygotowane do gotowania. Bardzo ważne jest również umycie i zdezynfekowanie miejsc, które miały kontakt z surowym mięsem. Dzięki takim zabiegom będziemy mieć pewność, że się nie zatrujemy.
Pomysł na pyszny, domowy obiad rodem z popularnej restauracji typu fast food? Przygotuj kurczaka w panierce jak z KFC. Mięso smakuje wyśmienicie, jest doskonale doprawione, soczyste, a podane z domowymi frytkami i sosem będzie totalnym hitem.Wszyscy doskonale wiemy, że dania z popularnych fast foodowych restauracji do najzdrowszych nie należą, ale smakują bardzo dobrze. Świetnie smakują również samodzielnie przygotowane kurczaki- mamy przepis na panierkę jak z KFC.Sekretem soczystego mięsa jest marynowanie go w jajkach i maślance. To właśnie dzięki nim kurczak jest tak delikatny w środku. Panierka natomiast jest wyraźna i ma doskonały smak za sprawą połączenia suszonych ziół i wielu innych przypraw.W przepisie podane są małe filety z kurczaka, możemy jednak przygotować nóżki, skrzydełka, piersi. Wszystko zależy od tego, na jakie mięso mamy ochotę. Każdy kawałek kurczaka marynowany w maślance i jajkach i obtoczony panierką KFC smakuje fenomenalnie.
Kotlet devolay to pomysł na prosty, ale i wykwintny obiad dla całej rodziny. Roladka drobiowa w pysznym dodatkiem sprawdzi się równie doskonale podczas świat i większych uroczystości. Poznaj przepis Karola Okrasy na tradycyjny kotlet devolay.Devolay to niezwykły rodzaj kotletów. Przygotowywane są jak roladki wołowe, jednak są z mięsa drobiowego, mają złocistą panierkę i są niezwykle soczyste. Devolay w środku ma masło, które podczas smażenia świetnie nawilża mięso od środka.Sekretem doskonałych kotletów jest masło czosnkowe. Po przekrojeniu roladki w złocistej panierce masło wylewa się na zewnątrz, a dodatek aromatycznego czosnku i natki pietruszki sprawia, że kotlety są jeszcze smaczniejsze.Jeśli zostało nam masło czosnkowe po przygotowaniu roladek, wykorzystajmy je do posmarowania świeżego pieczywa, zrobienia grzanek lub bagietki zapieczonej z pomidorami i mozzarellą, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a potrawy nabiorą świetnego aromatu.Karol Okrasa kotlety devolay smaży na smalcu wieprzowym, dzięki czemu danie nabiera rewelacyjnego smaku i charakteru. Dodatkowym plusem smalcu jest jego wysoka temperatura dymienia, a więc roladki nie przypalą się podczas smażenia.
Sezon na grilla trwa w pełni. Oprósz karkówki, kiełbasy i szaszłyków, przygotujmy również piersi z kurczaka w niezwykłej marynacie. Marynata na bazie jogurtu, czosnku i ziół sprawi, że kurczak z grilla będzie totalnym hitem- mięso za każdym razem wychodzi niezwykle soczyste, delikatne i pyszne.Długie, ciepłe wieczory i wolne dni aż proszą się o przygotowanie obiadu lub kolacji z grilla. Każde mięso i warzywa, przygotowane wcześniej i obtoczone w marynacie, na grillu zyskują fenomenalny smak i są bardzo soczyste.Pierś z kurczaka będzie idealnie soczysta i delikatna, kiedy przygotujemy do niej marynatę na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku, ziół, oliwy i innych przypraw. Tak przygotowane mięso musimy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby całość dobrze się przegryzła.Jogurtowa marynata, oprócz wspaniałego smaku, sprawia, że pierś z kurczaka jest niezwykle soczysta. Pamiętajmy, aby kawałki kurczaka grillować na tacce- w ten sposób większość marynaty pozostanie na mięsie. Tacki dodatkowo zapobiegają wysuszeniu potrawy.