Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kurczak

Kurczak

skrzydełka
13.01.2023 21:52 Musztardowe skrzydełka z piekarnika. Sekretem ich smaku jest prosta marynata

Lubisz grillowane skrzydełka? Nie musisz czekać do wiosny, by cieszyć się równie smacznym specjałem. Zamarynuj skrzydełka w musztardzie i kilku dodatkach i wstaw do piekarnika. Mięso będzie miękkie, soczyste i pełne smaku. Posmakuje wszystkim domownikom. Skrzydełka kurczaka w pysznym musztardowym sosie skuszą nie tylko amatorów wyrazistych dań mięsnych. Doskonałe połączenie ziołowej i ostrej marynaty oraz delikatnego pieczonego drobiu nie ma sobie równych. Danie w mig zniknie z talerzy.

zapiekanka
11.01.2023 20:20 Zapiekanka gyros bije na głowę wszystkie inne. Obowiązkowy przepis dla fanów kultowej sałatki

Przepadasz za sałatką Gyros? W takim razie pokochasz jej zapiekany odpowiednik. Zapiekanka Gyros jest pyszna, prosto do zrobienia i bardzo sycąca. Z powodzeniem możesz podać ją jako danie obiadowe.Zapiekanka Gyros łączy w sobie same najlepsze cechy. Znajdziesz w niej soczyste mięso, sycący ryż oraz chrupiące owoce. Całość skrywa się pod rumianą serową pierzynką. Na samą myśl ślinka sama cienkie do ust.

mięso na gulasz
10.01.2023 21:48 Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Tajemnica smaku tkwi w 1 szczególe

Wybór mięsa na gulasz nie jest oczywistą sprawą. Chybiona decyzja może zaważyć na finalnym smaku całej potrawy. Podczas zakupów pamiętaj, aby wybrać część tuszy z przerostami tkanki łącznej i odrobiną tłuszczu. Zapewni to odpowiednią konsystencję oraz smak dania.Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Tradycyjnie gotuje się go tam z wieprzowiny z dodatkiem papryki i cebuli. Obecnie potrawę tę możemy przygotować w rozmaitych wersjach i z różnych gatunków mięsa. Mimo tej różnorodności, przyrządzenie go niezmiennie rządzi się pewnymi prawami.

wątróbka
10.01.2023 18:43 Okrasa marynuje wątróbkę w 4 składnikach. Lepszej nie zjesz w żadnej restauracji

Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Wiele osób do tego dania zraziło się w latach dziecięcych. W odczarowaniu wątróbki pomoże genialny sposób Karola Okrasy. Krótkie marynowanie w oleju, rozmarynie, czosnku i pieprzu obłędnie wpływa na finalny smak dania. Koniecznie je przetestuj.Wątróbkę drobiową klasycznie podaje się z jabłkiem i cebulą. Nie inaczej jest w przepisie znanego i lubianego kucharza. Karol Okrasa jak zwykle jednak idzie o krok dalej i nadaje potrawie niezwykłego, bardziej nowoczesnego wyrazu. A to między innymi za pomocą miodu, chili i octu balsamicznego. Daj się skusić - zobaczysz, jak pyszna może być drobiowa wątróbka.

Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny
09.01.2023 07:36 Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny

Masz ochotę na pyszne smarowidło do pieczywa? Pasztet z drobiowych wątróbek bez pieczenia będzie wprost idealny. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie 30 minut. Wątróbki wystarczy podsmażyć, zblendować i doprawić do smaku. Prawda, że nie ma w tym nic trudnego? Domowy pasztet z drobiowych wątróbek jest o wiele smaczniejszy niż kupny, gotowy produkt. Pasztet nie wymaga pieczenia, jest wilgotny, niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Wyśmienity dodatek do pieczywa zrobisz z kilku składników. Pasztet będzie soczysty, kiedy usmażysz wątróbkę razem z cebulą na rozgrzanym oleju. Mięsa nigdy nie doprawiaj na patelni, ponieważ będzie suche i twarde. Cały pasztet dopraw do smaku dopiero po usmażeniu i zblendowaniu z masłem. Pasztet przekładaj do umytych i wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce.Jeśli chcesz, aby pasztet zachował świeżość przez wiele miesięcy, zakręć szczelnie słoiki i wstaw je do garnka z wodą i pasteryzuj 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

Soczysta sałatka z kurczakiem i ananasem. W roli głównej warzywo rosołowe
08.01.2023 19:22 Soczysta sałatka z kurczakiem i ananasem. W roli głównej warzywo rosołowe

Pomysł na szybką i pożywną sałatkę na lunch, podwieczorek lub imprezę? Przygotuj kultową sałatkę z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i selerem konserwowym. Danie zachwyci każdego smakosza, a jest niezwykle łatwe do zrobienia. Do sałatki z kurczakiem i ananasem dodaję również seler konserwowy, kukurydzę i żółty ser. Sos przygotowuję z majonezu i gęstego jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, zamień majonez na jogurt naturalny lub wymieszaj produkty w proporcji 1:1.Sałatkę doprawiam solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem, który nadaje jej charakteru i doskonale łączy się z pozostałymi dodatkami. Sałata jest pożywna i bardzo smaczna. Jest również błyskawiczna w przygotowaniu.Do sałatki wykorzystuję pierś z kurczaka. Mięso obtaczam w papryce mielonej i czosnku granulowanym. Przed przygotowaniem sałatki smażę kurczaka na złoty kolor i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Nigdy nie dodaję ciepłego mięsa do reszty składników.

Hitowa sałatka meksykańska
03.01.2023 19:25 Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować

Sałatka meksykańska skradnie serca domowników i Waszych gości. Sycąca i wyrazista kompozycja złożona z papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy z dodatkiem piersi z kurczaka smakuje wręcz obłędnie, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Pysznej sałatki meksykańskiej mało kto sobie odmówi. Przysmak można przygotować na wiele sposobów, trafiając tym samym w gusta każdego z domowników lub gości. My prezentujemy wersję z kurczakiem i sosem majonezowo-ketchupowym.Nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniane składniki podać osobno, pozostawiając gościom do dyspozycji oliwę z chili, grzanki i podsmażone z przyprawami kostki sojowe. Wtedy każdy będzie mógł spróbować rarytasu w takiej wersji, jaka odpowiada jego diecie.

rosół
03.01.2023 15:32 Gotujesz rosół? Sprawdź, na jakim mięsie najlepiej go przygotować

Smak domowego rosołu nie ma sobie równych. Nie bez powodu zupa ta od lat króluje na naszych stołach. Odpowiedni smak rosołu uzyskujemy poprzez staranne dobranie mięsa oraz innych składników. Im więcej gatunków mięsa użyjemy, tym smaczniejszy wyjdzie wywar. Rosół z powodzeniem można uwarzyć na jednym rodzaju mięsa. Wybór jest szeroki, od drobiu, aż po dziczyznę. Zdaniem wielu smakoszy znacznie lepiej jednak wymieszać różne gatunki. Najpopularniejsze połączenie mięsne to kurczak i wołowina.

Namocz kurczaka w wyjątkowej mieszance. Kotlety wyjdą lepiej niż kiedykolwiek. Lepsze niż schabowe i mielone
02.01.2023 13:41 Namocz kurczaka w wyjątkowej mieszance. Kotlety wyjdą lepiej niż kiedykolwiek. Lepsze niż schabowe i mielone

Musztardowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają smakiem, który zawdzięczają aromatycznej marynacie. Mięso doprawione musztardą, sosem sojowym, octem jabłkowym i świeżym czosnkiem błyskawicznie znikną z talerzy. Musztardowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że posiekasz filety, zetrzesz ser i połączysz z resztą składników. Filety muszą marynować się przez kilka godzin. Będą najsmaczniejsze, kiedy wstawisz je do lodówki na całą noc i usmażysz następnego dnia.Do musztardowych kotletów z piersi kurczaka nie potrzebujesz jajek i bułki tartej. Przygotowaną masę wykładaj namoczoną w zimnej wodzie łyżką bezpośrednio na patelnię. Masa jest gęsta, więc nie będzie rozwarstwiać się podczas smażenia na rozgrzanym oleju. Musztardowe kotlety z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki opiekane, ziemniaki gotowane ze szczypiorkiem i lekką surówkę. Do kotletów świetnie pasuje kapusta kiszona, mizeria, czy surówka z kapusty pekińskiej lub z pomidorów i ogórków. Taki obiad posmakuje każdemu.

Roladki z tortilli z szynką i papryką konserwową na sylwestra
31.12.2022 17:40 Robisz roladki z tortilli na Sylwestra? Koniecznie dodaj do nich uwielbiany smakołyk, wyjdą idealne

Pomysł na szybką i smaczną przekąskę na Sylwestra bez pieczenia, smażenia, gotowania? Przygotuj roladki z tortilli z szynką i papryką konserwową. Roladki będą gotowe błyskawicznie, zrobisz je z kilku podstawowych składników, a efekt zachwyci każdego.Roladki z tortilli są jedną z tych przekąsek, które są na moim stole podczas każdej imprezy i na sylwestra. Są bardzo proste w przygotowaniu i zawsze jako pierwsze znikają ze stołu. Jedną z moich ulubionych wersji są roladki z szynką i papryką konserwową.Do przygotowania roladek z tortilli wykorzystuję paprykę, którą przygotowałam na zimę. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj produkt o małym składzie i bez chemicznych konserwantów. Sprawdź również skład tortilli. Meksykańskie placki są delikatne w smaku, nie mogą trącić octem, ponieważ zepsują całe danie.Oprósz papryki konserwowej i szynki drobiowej, do roladek z tortilli potrzebujesz jeszcze mieszanki sałat oraz serka kanapkowego i szczypiorku. Serek wymieszaj z posiekaną zieleniną i rozprowadź równomiernie po placku. Wyłóż pozostałe składniki, zwiń, pokrój i przekąska będzie gotowa.

Jak zrobić nuggetsy niczym z McDonalda? Idealne na obiad lub imprezową przekąskę
30.12.2022 17:55 Jak zrobić nuggetsy niczym z McDonald's? Idealne na obiad lub imprezową przekąskę

Domowe nuggetsy z kurczaka są świetnym pomysłem na imprezową przekąskę i na rodzinny obiad. Soczyste mięso i panierka z płatków kukurydzianych jest naprawdę świetnym połączeniem. Nuggetsy przygotuj w piekarniku, będą o wiele lżejsze i zdrowsze niż smażone na oleju.Sekretem smaku nuggetsów jest ciasto. To nie tylko jajko, mleko i mąka, ale również przyprawy. Do ciasta dodaj więc słodką i ostrą paprykę mieloną oraz czosnek granulowany. Możesz doprawić je również ulubionymi ziołami, np. oregano lub bazylią. Panierkę jak z McDonald's przygotujesz z płatków kukurydzianych. Pokrusz je dość mocno i obtocz w nich mięso. Nuggetsy piecz w piekarniku. W środku będą soczyste, z zewnątrz bosko chrupiące i złociste. Domowe nuggetsy będą również o wiele zdrowsze niż smażone w oleju lub kupione w popularnej sieci restauracji.Domowe nuggetsy podaj z ketchupem, musztardą lub przygotuj ulubiony sos. Gorąco polecam sos czosnkowy z jogurtu, majonezu i kilku ząbków czosnku. Sos curry, BBQ i inne równie dobrze będą łączyć się z pieczonym mięsem. Przygotuj swój ulubiony zestaw imprezowy.

Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować
29.12.2022 14:45 Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować

Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Galareta jest prosta w przygotowaniu, jednak jeden błąd może zrujnować całą potrawę. Nigdy nie dolewaj octu do wywaru, ponieważ galareta nie stężeje.Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są kultową potrawą, która gości na naszych stołach podczas większych imprez i uroczystości. W podstawowym przepisie na zimne nóżki znajdziemy wieprzowinę, jednak wersja z kurczakiem jest o wiele smaczniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu.Do sylwestrowych galaretek z kurczakiem dodaj ulubione warzywa. Gorąco polecam kukurydzę, groszek konserwowy i ugotowaną marchewkę. Możesz dodać również paprykę, korzeń pietruszki, jajka ugotowane na twardo. Galaretka będzie gotowa po 2-3 godzinach chłodzenia.Podczas gotowania wywaru na sylwestrowe galaretki z kurczakiem musisz pamiętać o bardzo ważnej rzeczy. Nigdy nie dodawaj octu do rosołu, ponieważ galareta nie stężeje, a całe danie będzie do wyrzucenia. Ocet podaj do gotowej już galarety, żeby podkreślić jej smak.

jak odświeżyć wędlinę
28.12.2022 18:25 Jak odświeżyć wędlinę? Doskonały smak i bezpieczeństwo gwarantowane

Zdarza się czasem, że w lodówce mamy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć. Sprzyja to niestety marnowaniu żywności. Na szczęście istnieją proste sposoby, aby te straty zminimalizować. Dziś podpowiemy, jak odświeżyć wędlinę.Zbyt duża ilość jedzenia w lodówce potrafi być niemałym problemem. W dużej mierze dotyczy on wędlin, które zakupiliśmy w zbyt dużej ilości. Jak odświeżyć wędlinę, aby nadal można ją było ze smakiem zjeść? Zachęcamy do lektury.

Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji
08.12.2022 16:14 Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji

Pierś kurczaka jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Dziś proponujemy Wam pierś kurczaka w miodowo-octowej glazurze. Przyrządzenie jej na patelni zajmie dosłownie kwadrans. Wygląda apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Zachowajcie ten przepis w pamięci, bo może się przydać jeszcze nie raz. Pierś kurczaka z patelni jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Mięso przyrumienione na oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste i pełne smaku. Kurczak z patelni będzie gotowy błyskawicznie. Obiad uzupełnij o ulubione dodatki.Moja propozycja obiadowa? Pierś kurczaka z patelni z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem z czosnkiem i śmietanką. Całe danie jest kompletne, pożywne, zdrowe i bardzo aromatyczne. Do kurczaka będą pasować również surówki, domowe przetwory, frytki i wiele innych. Skomponuj swój ulubiony zestaw.Do przygotowania piersi kurczaka z patelni potrzebujesz dodatków, które z pewnością masz w domu. Usmażony kurczak będzie w środku soczysty i miękki, a z zewnątrz będzie pokryty apetyczną glazurą.

jak smażyć wątróbkę
07.12.2022 17:24 Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Nasz patent, zwiększy też jej soczystość

Smażoną wątróbkę można przygotować niezwykle szybko i niewielkim kosztem. Jedyny problem przy przyrządzeniu tej potrawy tkwi w pryskającym naokoło tłuszczu. Jak smażyć wątróbkę, aby tego uniknąć? Tajemnica tkwi w dokładnym osuszeniu mięsa przed położeniem go na patelnię.Wątróbka kurza jest klasycznym daniem naszej kuchni. Smażona w towarzystwie cebulki zachwyca swoją delikatnością. Jak smażyć wątróbkę, aby wyszła soczysta i apetyczna? Znamy na to kilka sprawdzonych sposobów.

Marzy Ci się złocista i chrupiąca panierka? Sięgnij po 1 dodatek. Kotlety będą pyszne jak nigdy
01.12.2022 14:51 Marzy Ci się złocista i chrupiąca panierka? Sięgnij po 1 dodatek. Kotlety będą pyszne jak nigdy

Kotlety z kurczaka w serowej panierce przygotujesz błyskawicznie. Soczyste, cienkie kotlety drobiowe w chrupiącej panierce smakują jeszcze lepiej od wieprzowiny. Są też o wiele lżejsze. Kotlety z kurczaka podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy.Kotlety są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Delikatne mięso z kurczaka doprawione aromatycznymi przyprawami i obtoczone w panierce zawsze wychodzą perfekcyjnie. Panierka przygotowana z bułki tartej i żółtego sera nie ma sobie równych. Poznaj przepis na kotlety z kurczaka w serowej panierce.Kotlety z z kurczaka w serowej panierce podaję z przeróżnymi dodatkami. Jednym z moich ulubionych zestawów jest kotlet z domowymi frytkami z batatów i kiszoną kapustą własnej roboty. Taki obiad jest błyskawiczny w przygotowaniu i zawsze wszyscy jedzą ze smakiem.Kotlety z kurczaka w serowej panierce doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Dopiero później obtaczam w mące, jajkach i panierce z bułki tartej i tartego sera. Kotlety smażę wyłącznie na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso, ser i bułka się nie przypalają.

Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków
27.11.2022 15:59 Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków

Jesteście wielbicielami flaczków? A wiecie, na jakim wywarze wyjdą najsmaczniejsze? Szefowie kuchni nie mają wątpliwości, że na wołowym. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny i esencjonalny w smaku niż wywar drobiowy. Flaki należy odpowiednio przygotować przed przyrządzaniem potrawy. W przeciwnym razie będą twarde i niesmaczne. Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie.Flaczki wołowe są tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Niektórzy flaki gotują na samej wodzie, inni na wywarze z kurczaka. Najlepsi szefowie kuchni do ugotowania potrawy wykorzystują aromatyczny bulion wołowy. To sekret doskonałego, pełnego smaku.Bulion przygotujesz na kościach wołowych, szpondrze lub kawałku wołowiny z kością. Wystarczy, że ugotujesz mięso z warzywami rosołowymi. Nie zapomnij o przyprawach, jak liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wywar z kości gotuj podobnie jak rosół - na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. Sól i pieprz dodaj pod sam koniec, kiedy bulion najdzie już smakiem i aromatem.Żeby flaczki były miękkie i delikatne, koniecznie przygotuj je przed przyrządzaniem dania. Kluczowe jest obgotowanie flaków kilkukrotnie przez 30 minut od momentu wrzenia wody. Jeśli tego nie zrobisz, flaczki nie będą ani smaczne, ani miękkie i zepsują całą potrawę.

Chrupiący kurczak pieczony w całości, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata
25.11.2022 20:58 Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

Pieczony kurczak jest pysznym daniem idealnym na rodzinny obiad. Jest też na tyle elegancką potrawą, że doskonale sprawdzi nawet jako danie świąteczne i na większe uroczystości. Sekretem wybornego smaku proponowanej przez nas potrawy jest aromatyczna marynata. Właśnie dzięki niej kurczak nie jest suchy i ma doskonały smak. Pieczony kurczak jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Chętnie zjedzą go duzi i mali, bo naprawdę trudno oprzeć się tak delikatnemu mięsu. Kurczak wyjdzie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku, a więc dokładnie taki, jakiego wszyscy uwielbiają. Kurczak pieczony w całości, marynowany uprzednio w ziołach, miodzie i czosnku zachwyca smakiem i aromatem. Pamiętajcie jednak, że mięso musi być marynowane kilka godzin, żeby naszło przyprawami. W marynacie nie może zabraknąć soku z cytryny, który zmiękcza włókna i sprawia, że mięso wychodzi niezwykle delikatne.Pieczonego kurczaka możesz nafaszerować warzywami, np. ziemniakami, selerem, marchewką. Warzywa będą jednak o wiele smaczniejsze, kiedy upieczesz je osobno na blaszce i oprószysz ziołami. Kurczaka możesz także podać z innymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

kotlety siekane
24.11.2022 12:59 Ekspresowe kotlety siekane. Delikatne, soczyste i pełne smaku. Rodzina się nimi zachwyci

Kotlety siekane z kurczaka są doskonałą alternatywą dla schabowych i mielonych. Robi się je łatwo i szybko, a zachwycają soczystością i delikatnością. Dziś ich smak podkreślimy dodatkiem pieczarek i aromatycznych przypraw. Wyjdą przepyszne, musicie ich spróbować. Pokrojony w kosteczkę kurczak wymieszany ze startymi pieczarkami i żółtym serem to zapowiedź pysznego obiadu. Składniki wystarczy wzbogacić kilkoma dodatkami, by powstała masa na doskonałe kotlety.

Roladki z piersi kurczaka Tomasza Strzelczyka
23.11.2022 11:19 Strzelczyk wziął filety z kurczaka i pokazał na co go stać. Wyjątkowe nadzienie jest godne podziwu

Roladki z piersi kurczaka są proste w przygotowaniu i efektowne. Znakomity farsz z pieczarek i sera zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka doskonale pasuje do delikatnego mięsa drobiowego. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem i poproszą o dokładkę.Mięso nadziane fantastycznym, dobrze doprawionym farszem spodoba się wielu smakoszom. Tomasz Strzelczyk postawił na dobrze znane połączenie grzybów i sera żółtego, a ziołami i czosnkiem dodatkowo podkreślił ich smak. Całość smakuje obłędnie.

Jak zrobić chrupiącą panierkę rodem z KFC? Najważniejsza jest 1 sztuczka. Efekt powala na łopatki
18.11.2022 10:33 Jak zrobić chrupiącą panierkę rodem z KFC? Najważniejsza jest 1 sztuczka. Efekt powala na łopatki

Pomysł na szybki, pożywny i smaczny obiad? Przygotuj kurczaka w złocistej panierce. Mięso kilkukrotnie panierowane w mleku, mące i mieszance aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?Kurczak jak z KFC posmakuje całej rodzinie. Delikatna, lekko chrupiąca panierka zachwyca smakiem, aromatem i pięknym kolorem. Gotowe mięso wygląda i smakuje jak z popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi, jednak jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?Do przygotowania kurczaka na obiad wykorzystaj ulubione mięso. Mogą to być nóżki, skrzydełka, piersi, filety. Danie podaj z domowymi frytkami z ziemniaków lub batatów. Przygotuj również ulubione sosy i surówkę. Gorąco polecam surówkę z kapusty pekińskiej, świetnie komponuje się z resztą dania.Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC? Sekretem jest kilkukrotne obtaczanie mięsa w mleku z jajkiem i mące wymieszanej z przyprawami. W panierce nie może zabraknąć soli czosnkowej, cebuli granulowanej i czerwonej papryki. Mięso przed panierowaniem należy moczyć w mieszance mleka i jajka. To prosty trik, dzięki któremu kurczak będzie soczysty i delikatny.

pierś z kurczaka z patelni
17.11.2022 20:51 W tym tygodniu kupisz ją w Biedronce za mniej niż 20 zł. Zrobisz z niej wyjątkowy obiad

Biedronka zaskakuje nowymi promocjami. Do końca listopada kupisz filet z kurczaka pakowany próżniowo za 18, 99 zł za kilogram. Marynowany w ziołach, pieczony kurczak jest pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Podaj go z ulubionymi dodatkami, wszyscy będą zachwyceni.Sekretem doskonałego smaku są przyprawy i odpowiedni czas marynowania mięsa. Kurczak doprawiony papryką mieloną, cebulą granulowaną, czosnkiem, tymiankiem i kminem rzymskim zachwyci każdego miłośnika mięsnych dań. Kurczaka przygotujesz błyskawicznie za niewielkie pieniądze. Tani obiad będzie hitem.Ceny mięsa niestety są coraz wyższe. Supermarkety przygotowują jednak wiele ciekawych promocji, dzięki którym możesz zaoszczędzić. W Biedronce filet z kurczaka kupić w zaskakująco niskiej cenie za kilogram. Pakowane próżniowo mięso będzie smaczne, świeże, a Ty z łatwością przygotujesz tani obiad dla najbliższych.Pieczony filet z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki gotowane lub pieczone i prostą surówkę, np. z marchewki i jabłka. Mizeria, kapusta kiszona, czy inne domowe przetwory również będą doskonale komponować się z soczystym mięsem.

Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia
15.11.2022 21:25 Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia

Pasztet z drobiowych wątróbek jest prostym i smacznym smarowidłem do pieczywa. Domowa pasta z mięsa i warzyw doprawiona gałką muszkatołową, majerankiem i natką pietruszki smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i jest o wiele zdrowsza i tańsza. Gotowe pasztety w puszkach czy słoikach nie są dobrym rozwiązaniem. W ich składzie znajdziemy między innymi duże ilości konserwantów i mięso oddzielone mechanicznie. Domowy pasztet z drobiowych wątróbek przygotujemy bardzo szybko i przede wszystkim ze składników, które doskonale znamy.Pasztet z drobiowych wątróbek nie wymaga pieczenia. Mięso i warzywa smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie blendujemy na gładką masę. W pasztecie domowej roboty nie może zabraknąć oczywiście przypraw. Gałka muszkatołowa, majeranek i natka pietruszki są absolutnie niezbędne.Przed przygotowaniem pasztetu z drobiowych wątróbek musimy oczyścić i usmażyć wątróbkę. Nigdy nie doprawiajmy jej solą i pieprzem przez smażeniem lub w jego trakcie, ponieważ mięso zrobi się twarde i zepsuje smak pasztetu. Smarowidło doprawiamy, gdy połączymy wszystkie składniki.

rosół
12.11.2022 21:49 Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego. Nie zrobisz go inaczej

Rosół jest klasyczną zupą, która za każdym razem powinna być idealnie przyrządzona. Aby uniknąć podania mdłego bulionu bez wyrazu, do wywaru podczas gotowania dodaj nieco sosu sojowego. Przyprawa ta ma charakterystyczny, słony smak, który odpowiednio podkręci Twoje danie oraz nada mu intensywnego koloru.Kluczem do sukcesu przy gotowaniu rosołu jest przestrzeganie kilku zasad. Mięso na rosół zalewaj zawsze zimną wodą. Użyj możliwie różnorodnych części, zarówno drobiowych jak i wołowych. Na rosół wybieraj mięso z kością, np. udko z kurczaka czy wołowy szponder.Rosół kojarzy nam się z długim gotowaniem, pamiętaj jednak, aby nie przesadzić. Optymalny czas gotowania wywaru to ok. 2,5-3 godziny na małym ogniu. Aby warzywa nie rozgotowały się oraz zachowały cenne witaminy, dodaj je do garnka z rosołem na ok. godzinę przed planowanym wyłączeniem kuchenki.

Quesadilla z kurczakiem. Szybka przekąska na mecz w meksykańskim stylu
09.11.2022 12:38 Quesadilla z kurczakiem. Szybka przekąska w meksykańskim stylu. Idealna na mecz

Quesadilla z kurczakiem jest idealną przekąską na mecz i spotkania w większym gronie. Meksykańskie tortille zapieczone z mięsem, warzywami i serem są o wiele smaczniejsze od chipsów. Quesadille podaj z ulubionym sosem, wszyscy zjedzą je z przyjemnością.Już za chwilę rozpoczną się mistrzostwa świata w piłce nożnej. Jeśli chcesz oglądać mecze z rodziną lub przyjaciółmi, warto pomyśleć o odpowiednich przekąskach na mecz. Zapomnij o chipsach i niezdrowych produktach. Quesadilla z kurczakiem jest pożywna i o wiele smaczniejsza, a Ty przygotujesz ją w kilka chwil.Do quesadlii z kurczakiem potrzebujesz podstawowych składników: tortilli, mięsa, papryki, cebuli, kukurydzy i oczywiście żółtego sera. Kurczaka dopraw słodką papryką mieloną. Całą quesadillę natomiast oprósz posiekaną kolendrą lub natką pietruszki zaraz przed podaniem. W ten sposób wzmocnisz aromat całej potrawy.Quesadillę z kurczakiem warto podać z ulubionymi sosami. Polecam sos pomidorowy, czosnkowy, bbq, gęsty jogurt grecki lub kwaśną śmietaną. Placki rewelacyjnie smakują również z guacamole, czyli pastą z awokado z dodatkiem pomidorów i czosnku.

Jak szybko rozmrozić mięso? 1 metoda bije na głowę pozostałe
08.11.2022 14:40 Jak szybko rozmrozić mięso? 1 metoda bije na głowę pozostałe

Jak szybko rozmrozić mięso? Zamrożone mięso najszybciej rozmrozisz w misce z zimną wodą. To najlepsza i najszybsza metoda prawidłowego rozmrażania wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Masa osób wsadza mięso do gorącej wody. W żadnym wypadku tak nie rób. Rozmrażanie mięsa w ten sposób grozi zatruciem. Niektórzy rozmrażają mięso w mikrofalówce, inni przekładają na talerz i zostawiają na kuchennym blacie. Metod na rozmrażanie mięsa jest bardzo wiele. Jak szybko rozmrozić mięso? Najlepszą metodą jest wstawienie mięsa do miski z koniecznie zimną wodą. Wodę należy wymieniać co pół godziny.Nigdy nie rozmrażaj mięsa zostawiając go na kuchennym blacie lub wkładając do miski z ciepłą wodą. Gwałtowna zmiana temperatury powoduje namnażanie się chorobotwórczych bakterii w zatrważającym tempie. Takim mięsem możesz się bardzo poważnie zatruć. Jak szybko rozmrozić mięso?Rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie mrozić. Ten błąd również może być opłakany w skutkach. Kilkukrotnie zamrażane i rozmrażane mięso nie nadaje się do spożycia, a zjedzenie nawet małej ilości produktu grozi bardzo poważnym zatruciem pokarmowym.

Co można zrobić z resztek po rosole? Strzelczyk zdradził swój patent. Tania wyżerka dla całej rodziny
08.11.2022 13:58 Co można zrobić z resztek po rosole? Strzelczyk zdradził swój patent. Prawdziwa uczta za grosze

Zostało Ci mięso i warzywa z rosołu? Tomasz Strzelczyk zdradził świetny patent na wykorzystanie resztki wywaru i innych składników. Przygotowana potrawka z kurczaka i marchewki z dodatkiem szparagów z puszki jest propozycją na sycący obiad dla całej rodziny.Tomasz Strzelczyk z prostych produktów potrafi ugotować rewelacyjne potrawy. Ostatnio podzielił się przepisem na obiad z resztek po rosole z dodatkiem szparagów z puszki. Przyrządzone danie podane z ugotowanym ryżem jest pożywne i pełne smaku. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube znajdziemy wiele ciekawych przepisów i inspiracji kulinarnych, między innymi na dania główne i słodkie desery. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis na obiad z resztek po rosole wykorzystane w tym artykule.Danie z kurczaka i warzyw po rosole posmakuje całej rodzinie. Tomasz Strzelczyk gęsty sos przygotowuje na bazie wywaru i wody ze szparagów. Dodaje również warzywa, śmietanę, odrobinę mąki i całość doprawia gałką muszkatołową, pieprzem mielonym i natką pietruszki.

panierka jak z KFC
07.11.2022 20:35 W końcu podano patent na panierkę jak z KFC. Z łatwością zrobisz ją w domu

Któż z nas nie zna smaku soczystego smażonego kurczaka z popularnej amerykańskiej sieciówki? Sekretem restauracji jest niezwykle apetyczna panierka. Teraz taką panierkę jak z KFC możesz przygotować we własnej kuchni. Jedyne, czego potrzebujesz, to ciasto naleśnikowe i przyprawy.Kurczak z panierką jak z KFC jest prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim mięso. Kurczaka warto marynować w mieszance przez kilka godzin. Dzięki temu usmażone mięso jest wyjątkowo soczyste i pełne smaku.