Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kurczak

Kurczak

Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad
29.09.2022 11:24 Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad

Kotlety z wątróbki drobiowej są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Wątróbka panierowana w jajku i bułce tartej jest soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Panierka z dodatkiem suszonego majeranku nadaje wątróbce doskonałego smaku i aromatu.Kotlety z wątróbki drobiowej to pomysł na pyszny obiad dla każdego miłośnika podrobów. Kotlety są soczyste, delikatne i pełne smaku, możemy podać je z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym. Do kotletów możemy podać również lekką surówkę, np. z jabłka i marchewki lub z kapusty pekińskiej.Przed przygotowaniem kotletów z wątróbki musimy dokładnie oczyść mięso, zalać je zimnym mlekiem i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. To sprawdzony trik na niezwykle soczyste mięso pozbawione goryczki. Kotlety doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem, czyli podstawowymi przyprawami dla wątróbki.Kotlety z wątróbki drobiowej panierujemy dwa razy w bułce, dzięki czemu panierka jest chrupiąca i lepiej trzyma się mięsa. Wątróbki panierowane smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Kotlety przewracajmy na patelni przy pomocy szczypiec kuchennych, żeby się nie poparzyć.

Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Konsekwencje mogą być poważne
28.09.2022 19:56 Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Konsekwencje mogą być poważne

Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Popełniacie duży błąd i ryzykujecie utratą zdrowia. Na surowym mięsie, zwłaszcza na mięsie drobiowym znajduje się wiele groźnych bakterii. Mycie może ułatwić ich rozprzestrzenienie się po całej kuchni. Kurczak jest najbardziej popularnym gatunkiem mięsa. Kupimy go w przeróżnej formie i przyrządzimy na wiele sposobów. Podczas obróbki surowego mięsa kurczaka zachowaj jednak szczególne środki ostrożności, żeby nie rozprzestrzenić bakterii po całej kuchni. Wiele osób myje surowe mięso kurczaka pod bieżącą wodą. Woda nie ma właściwości bakteriobójczych, a więc nie zabija bakterii, które mogą znajdować się na filecie, udku, czy pałce z kurczaka. Mycie surowego mięsa niesie ze sobą ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii po blacie kuchennym, zlewie, akcesoriach kuchennych i Twoich rękach.Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować mięso kurczaka do obróbki termicznej, jak i czym wyczyścić deskę, nóż i inne akcesoria, które miały kontakt z produktem. Dzięki stosowaniu kilku prostych zasad, Twoja kuchnia zawsze będzie czysta i pozbawiona bakterii.

mięso z rosołu (1)
28.09.2022 10:28 Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Pozostałe po gotowaniu wywaru mięso oraz warzywa, stawiają nas czasem w kłopotliwej sytuacji. Szkoda wyrzucać jedzenia, jednak nie zawsze mamy pomysł co z takimi nadprogramowymi składnikami począć. Na pomoc przychodzi przepis na pyszne kotlety z resztek po rosole. Musisz go wypróbować. Do przygotowania zaskakujących kotletów z resztek po rosole nie potrzeba wielu dodatków. W zasadzie wszystko co potrzebne uzyskaliśmy już po gotowaniu wywaru. Odrobina przypraw i składniki panierki to jedyne, czego potrzeba do przygotowania tego prostego przepisu.

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach
27.09.2022 19:12 Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Sałatka kebabowa to sałatka z kurczakiem i świeżymi warzywami. Do sałatki dodajemy sos czosnkowy, dzięki któremu danie jest niezwykle smaczne. Sałatka bije na głowę kultowy gyros i jest hitem każdej imprezySałatkę kebabową wyróżnia wyraźny smak. Mięso doprawione aromatyczną przyprawą gyros, podane z papryką, oliwkami, pomidorami, kukurydzą i innymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Sałatka kebabowa wyróżnia się również wyglądem.Sałatkę kebabową podajemy na półmisku i polewamy sosem. Tak przygotowane danie jest bardzo efektowne, a przygotowujemy je w dosłownie kilka chwil. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do sałatki, kiedy dobrze ostygnie.Do sałatki kebabowej koniecznie przygotujmy domowy sos czosnkowy. Sos na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i świeżego czosnku jest bardzo aromatyczny i wyraźny w smaku. Jest gęsty, kremowy i doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni
26.09.2022 14:49 Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni

Szukacie pomysłu na danie z patelni? Możecie przygotować kaszotto z kurczakiem i warzywami. Danie jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale też smaczne i bardzo wartościowe. Jego podstawowym składnikiem jest kasza pęczak, którą wzbogacimy mięsem drobiowym i warzywami. Potrawa doskonale nadaje się do odgrzewania. Kasza pęczak jest bogatym źródłem błonnika, białka oraz wielu witamin i minerałów. Kasza ta między innymi wspomaga metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Kaszotto z jej dodatkiem będzie więc nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.Do kaszotto z kurczakiem doskonale pasuje papryka czerwona, żółta i cukinia. Nie zapominajmy również o cebuli i czosnku, dzięki którym danie nabierze wyrazu. Kaszotto doprawmy papryką mieloną i świeżą natką pietruszki, będzie przepyszne.Kaszotto gotujemy na wywarze warzywnym lub rosole z poprzednia dnia, dzięki któremu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z gotowania dania na wodzie lub na bulionie z kostki rosołowej, postawmy na smak i zdrowie.

kotlety w cieście
22.09.2022 14:45 Cudownie delikatne kotlety w aromatycznym cieście. Nigdy nie jadłeś lepszych

Kotlety wcale nie muszą być nudne czy banalne. Jeśli masz dość kotletów smażonych w klasycznej panierce z bułki tartej, mamy tu coś w sam raz dla Ciebie. Chrupiąca panierka z dodatkiem aromatycznego czosnku będzie niewątpliwie obiadowym strzałem w dziesiątkę.Nasza propozycja na kotlety, poza pyszną otoczką, wyróżnia się także ze względu na mięso. Do tego przepisu używamy bowiem filetu z piersi kurczaka. Dzięki temu te kotlety wprost zniewalają swoją delikatnością i pełnym smakiem.

Soczyste kotlety drobiowe
21.09.2022 11:09 Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste

Maślankowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają soczystością i smakiem. Mięso marynowane w maślance i przyprawach jest niezwykle delikatne. Hitem jest również panierka z płatków kukurydzianych, która smakuje o wiele lepiej od tradycyjnej bułki tartej.Maślankowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety podajmy z ziemniakami, batatami lub frytkami, a także z surówką lub sałatką z warzyw sezonowych. Do kotletów możemy również przygotować sos czosnkowy lub domowy ketchup, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Maślankowe kotlety z piersi kurczaka smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym po kilka minut na złoty kolor. Panierka będzie wtedy chrupiąca, mięso natomiast bardzo soczyste i delikatne. Kotlety możemy także upiec w piekarniku, będą równie smaczne.Sekretem smaku i soczystości mięsa jest maślanka, w której moczymy mięso przez minimum 4 godziny, a najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc. Kurczak potrzebuje czasu, żeby naszedł przyprawami. Dopiero później panierujemy go w płatkach kukurydzianych i smażymy lub pieczemy.

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet
20.09.2022 19:51 Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

Pasta z wątróbki jest prostą i szybką do zrobienia potrawą, która oczaruje każdego smakosza. Jest aksamitna, a smaku dodają jej podsmażona cebulka oraz imbir i rozmaryn. Posmaruj nią pieczywo, a przyznasz, że tak dobrego smarowidła jeszcze nie jadłeś. Pasta z wątróbki drobiowej smakuje lepiej niż niejeden pasztet. Jest delikatna i doskonale doprawiona. Pasztety często są niestety przesuszone. Pastę zaś charakteryzuje przyjemna wilgotność oraz delikatność i smarowność.Pastę kanapkową z wątróbki drobiowej wykorzystamy nie tylko do pieczywa. Pasta rewelacyjnie łączy się z pieczonymi warzywami, np. cukinią, dynią, papryką, pomidorami, a także z ogórkami kiszonymi. Pastę przygotujemy z kilku prostych składników, jest szybkim, lecz bardzo smacznym daniem.Pastę kanapkową przełóżmy do umytego i wyparzonego słoika ze szczelną zakrętką. Pasta może być przechowywana w lodówce przez kilka dni od przygotowania. Do podsmażenia cebuli i mięsa koniecznie wybierzmy masło klarowane, które nada paście przyjemnego aromatu.

kotlety po parysku
19.09.2022 16:50 Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak

Kotlety po parysku są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ich tajemnica tkwi w panierce- zamiast bułki tartej mięso obtaczamy mące pszennej. Do tego duża ilość jajka i mamy gotową receptę na pyszny obiad.Kotlety po parysku możemy przygotować tradycyjnie ze schabu wieprzowego, ale warto postawić na coś mniej oczywistego. Wybór piersi z kurczaka zagwarantuje delikatne i soczyste mięso. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego sposobu na smażone kotlety.

Staropolskie kotlety dewolaj - prosty przepis
18.09.2022 13:54 Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób

Kotlety dewolaj skuszą niejednego amatora mięsnych rarytasów. Przygotowane z siekanego kurczaka według receptury doświadczonej szefowej kuchni będą niesamowicie pyszne. Wykonanie jest proste, a rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie. Nie wiecie, jak podać piersi z kurczaka? Siekane mięso w połączeniu z aromatycznym masłem i chrupiącą panierką jest przepyszne. Zrobienie proponowanej przez nas wersji kotleta dewolaj nie zajmie wam wiele czasu. Skusicie się?

Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
16.09.2022 08:49 Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone

Mięso często gości na Waszych stołach? Sprawdźcie, jakiego mięsa nie można jeść na surowo. Surowe lub niedopieczone może bowiem okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Podpowiemy Wam również, jak sprawdzić, czy kupowane mięso jest świeże.Najczęściej spożywanym na surowo mięsem jest wołowina. Przygotowuje się z niej tatar i carpaccio. Steki wołowe mają różne stopnie wysmażenia, od mocno wysmażonych po krwiste, czyli obsmażone z zewnątrz i surowe w środku. Jednak serwując surową wołowinę, musimy mieć pewność, że pochodzi ze sprawdzonego źródła i jest przebadana.O ile surową wołowinę dostaniemy w restauracjach, tak nikt nigdy nie poda nam surowego drobiu, czy wieprzowiny. Zjedzenie nawet niedogotowanego kurczaka jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zwracajmy na to uwagę również podczas gotowania obiadów w domu.Jeśli zjemy stare mięso, również możemy się naprawdę poważnie zatruć. Zawsze zwracajmy uwagę na kilka szczegółów podczas kupowania drobiu lub wieprzowiny, dzięki którym kupimy świeże produkty, po których nie będziemy się źle czuć.

Smażona wątróbka z czosnkiem i sokiem z cytryny
14.09.2022 22:57 Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była gorzka? Znamy niezawodny patent

Wątróbka jest chyba najczęściej wybieranym produktem, jeśli chodzi o podroby. Zdarza się jednak, że gotowe danie nabiera nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Jakub Kuroń zdradził sposób, jak temu zaradzić. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz wątróbkę w mleku z przyprawami. To takie proste!Przepis na wątróbkę jest klasyczny i przy tym nietrudny do wykonania. Sama wątróbka wyśmienicie łączy się smakami z podsmażoną cebulką oraz soczystym jabłkiem. Ten szybki smaczny obiad przekona każdego.

Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
13.09.2022 07:58 Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie

Sałatka z gruszką doskonale sprawdzi się w roli przekąski lub drugiego śniadania. Słodka gruszka rewelacyjnie łączy się z wytrawnymi i słodkimi składnikami, dodając potrawie niezwykłego smaku. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna i pyszna. Koniecznie musisz jej spróbować.Gruszki zwykle jemy samodzielnie lub dodajemy je do kompotu i koktajli. Nie wszyscy wiedzą jednak, że owoce to również doskonały składnik do wytrawnych dań, np. sałatek, zup, surówek i mięsa, np. wątróbki drobiowej. Poznaj przepis na niezwykłą sałatkę z gruszką z kurczakiem i serem pleśniowym.Sałatka z gruszką ma naprawdę niezwykły smak, który zawdzięcza połączeniu składników wytrawnych i słodkich. Doskonałym wykończeniem potrawy jest sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pietruszki i ziół prowansalskich. Cała sałatka dosłownie rozpływa się w ustach.Do sałatki z gruszki dodajmy ser pleśniowy, najlepiej wyrazisty lazur lub gorgonzolę. Jeśli jednak nie przepadamy za tak intensywnymi serami, możemy zamienić je na delikatny camembert. Sałatkę koniecznie przygotujmy również z morelami i orzechami, te składniki to przysłowiowa wisienka na torcie.

Soczysty i chrupiący kurczak z piekarnika
11.09.2022 12:48 Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny

Kurczak pieczony w całości jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Danie wymaga nieco przygotowań, ale smakuje obłędnie. Sekretem jest pyszna marynata oraz długie pieczenie w zmiennej temperaturze. Dawno nie jedliście czegoś tak znakomitego — musicie spróbować. Rodzina wam podziękuje. Kurczak z piekarnika sprawdzi się podczas uroczystych spotkań rodzinnych, ale też niedzielnego obiadu. Delikatny, pełen smaku i z chrupiącą skórką — taki będzie najlepszy. Aby go zrobić, konieczne jest staranne zamarynowanie mięsa i odpowiednia technika pieczenia. Zdradzamy, co zrobić, by efekt zachwycił nawet najbardziej wybrednych.

Flaczki z boczniaków Jakuba Kuronia
08.09.2022 18:04 Kuroń pokazał przepis na flaczki. Pyszny obiad na dwa dni

Flaczki drobiowe to świetna alternatywa dla ciężkich flaków wołowych. Zupa gotowana na korpusie i żołądkach ma rewelacyjny smak, jest bardzo delikatna i aromatyczna. Flaczki drobiowe przepisu Jakuba Kuronia to doskonały pomysł na obiad na dwa dni.Niedawno Jakub Kuroń pokazał przepis na flaczki drobiowe gotowane na rosole. Kuroń do flaków dodaje również starty imbir i majeranek, to właśnie te przyprawy nadają daniu wspaniałego aromatu. Znany kucharz zupę doprawia również papryką mieloną i natką pietruszki, wszystkie składniki doskonale się z sobą łączą.Do ugotowania flaczków drobiowych potrzebujemy 1,5 l rosołu. Możemy ugotować go wcześniej, możemy również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Do flaków koniecznie dodajmy również marchewkę i seler.Marchewkę i seler do flaczków musimy przygotujemy nieco inaczej. Kuroń kroi warzywa w słupki, przesmaża na maśle, następnie doprawia je solą i pieprzem i dodaje również mąkę. Przesmażona z warzywami mąka delikatnie zagęści danie.

Proste kotlety korsarza biją na głowę schabowe i mielone. Wszystko przez soczysty dodatek
06.09.2022 17:27 Proste kotlety korsarza biją na głowę schabowe i mielone. Wszystko przez soczysty dodatek

Kotlety korsarza są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z wieprzowiny. Delikatny kurczak, aromatyczny por i słodki ananas to połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Kotlety błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Kotlety korsarza to nic innego, jak kotlety z krojonego mięsa drobiowego z dodatkiem aromatycznych składników. Do masy dodajemy również starty ser, jajka i niewielką ilość mąki, dzięki którym kotlety nie rozpadają się na patelni podczas smażenia.Do kotletów korsarza podajmy ryż ugotowany na sypko, puree ziemniaczane lub młode ziemniaki z wody, oprószone świeżym koperkiem. Nie zapomnijmy również o świeżych warzywach w formie lekkiej sałatki lub surówki, w ten sposób stworzymy pyszny i zbilansowany obiad dla całej rodziny.Kotlety korsarza smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia. Por przed dodaniem do masy mięsnej również musi być przesmażony na tłuszczu, dzięki czemu kotlety zyskają fenomenalny smak.

sałatka makaronowa
30.08.2022 16:51 Sałatka makaronowa zamiast obiadu. Doskonale syci, a zrobisz ją w 10 minut

Co powiesz na sałatkę makaronową zamiast obiadu? Doskonale syci, a zrobisz ją zaledwie w 10 minut. Świetnie więc spisze się w ciepłe dni, kiedy apetyt nie jest zbyt duży. Jak ją zrobić? Wystarczy, że do ugotowanego makaronu dodasz kilka ulubionych warzyw i jeden pożywny składnik. Może nim być filet z piersi kurczaka — gotowany, pieczony albo wędzony. Latem szczególnie w ciepłe dni apetyty nam nie dopisują. Bardziej mamy ochotę na orzeźwiające napoje niż na sycące potrawy. Jednak wiadomo — jeść trzeba, by mieć siłę do pracy i by organizm dostał wszystkie składniki, których potrzebuje. Jakie potrawy najlepiej sprawdzają się w ciepłe dni? Z pewnością lekkie, niezbyt tłuste i szybkie do przygotowania. Nikt bowiem nie chce gotować się w kuchni ani tracić w niej zbyt dużo czasu. Dlatego doskonałym rozwiązaniem obiadowym będzie sałatka makaronowa. Makaron sam w sobie jest pożywny, a gdy jeszcze zestawicie go z kawałkami mięsa i warzyw zamieni się w pełnowartościowy posiłek.

Udka z kurczaka według Jakuba Kuronia
28.08.2022 18:12 Marynowane udka z kurczaka pieczone według receptury Kuronia. Obiadowa klasyka

Marzą wam się pyszne udka z kurczaka? Jakub Kuroń proponuje zanurzenie delikatnych drobiowych części w aromatycznej marynacie i upieczenie ich w towarzystwie ziemniaków. Uzyskane danie jest pełne smaku, lekkie i tak soczyste, że aż chce się zjeść więcej. Smaczne udka z kurczaka skuszą amatorów dań z drobiu. Jakub Kuroń proponuje upieczenie ich w wyrazistej marynacie. Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, kucharz przyrządza wraz z nimi ziemniaczki. Zaproponowana kompozycja jest sycąca i zniewala smakiem. Skusicie się?

Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone
26.08.2022 14:04 Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone. Obiad w najlepszym wydaniu

Próbowaliście kiedyś kotletów po parysku? Delikatne mięso kurczaka obtoczone jedynie w mące i jaju smakuje wyśmienicie. Przyrządzenie dania jest niezwykle proste i nie zajmie wiele czasu. Efekty przyjemnie was zaskoczą, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?Kotlety po parysku inaczej nazywane są też kotletami słonecznymi lub jajecznymi. Mięso obtoczone jedynie w mące i jaju jest soczyste i ma piękny, przypominający właśnie promienie słońca, żółty kolor. Danie zachwyca nie tylko wyglądem. Skusicie się?

Niepotrzebna czynność i wątróbka wyjdzie twarda jak podeszwa. Unikaj go jak ognia
23.08.2022 19:07 Niepotrzebna czynność i wątróbka wyjdzie twarda jak podeszwa. Unikaj jej jak ognia

Smażona wątróbka to prawdziwy rarytas dla miłośników mięsa i podrobów. Wątróbka musi być jednak odpowiednio przygotowana i smażona, w przeciwnym razie będzie gorzka, twarda i niesmaczna. Kluczowe jest również doprawianie jej solą- wątróbkę zawsze solimy po usmażeniu.Przygotowanie wątróbki smażonej teoretycznie jest proste i szybkie, w praktyce jednak mięso po usmażeniu często staje się niesmaczne lub tak twarde, że nie da się go zjeść. Często dochodzi również do poparzenia osoby przygotowującej przysmak.Musimy pamiętać, żeby nigdy nie nakłuwać widelcem wątróbki podczas smażenia, ponieważ będzie bardzo pryskać i istnieje wysokie ryzyko poważnego poparzenia wrzącym olejem. Wątróbkę smażoną zawsze obracamy przy pomocy szczypiec, nigdy widelcem.Wątróbka smażona będzie przepyszna i delikatna, kiedy usmażymy ją na oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, plasterków jabłka i solidnej porcji suszonego majeranku. To najlepszy przepis na wyśmienite mięso.Nigdy nie sól wątróbki przed lub w trakcie smażenia, ponieważ zepsujesz całe danie. Kluczowe jest również dokładne oczyszczenie mięsa przez smażeniem, umycie i osuszenie. Jeśli położymy mokrą wątróbkę na patelni z olejem, również możemy się poparzyć.

Smaczna i prosta zapiekanka z cukinii i kurczaka
22.08.2022 08:39 Smaczna i prosta zapiekanka z cukinii i kurczaka. Tani pomysł na pyszny obiad

Zapiekanka z cukinią jest znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Danie przygotowuje się szybko, a zachwyca smakiem i syci na długo. Składniki nie zrujnują portfela i są dostępne w każdym sklepie. Koniecznie spróbujecie — szybko zniknie z talerzy. Szybki i tani obiad w postaci zapiekanki spodoba się każdemu. Tym razem proponujemy prostą kombinację z cukinią i kurczakiem. Doprawione ziołami prowansalskimi składniki doskonale komponują się z aromatycznym serem żółtym i lekką masą śmietanowo-jajeczną Całość smakuje obłędnie i jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?

tortilla jak z KFC
21.08.2022 09:59 Obłędna tortilla jak Twister z KFC. Danie ucieszy i dużych i małych

Naszą propozycją na dziś jest domowa, obłędna tortilla jak Twister z KFC. Danie z pewnością ucieszy i dużych i małych. A możecie je mieć bez wychodzenia z domu i po dużo niższej cenie, niż z fast-food'owej restauracji. Przygotowanie tortilli jest szybkie i łatwe. Wystarczy tylko mieć pod ręką filet z kurczaka, tortille i trochę warzyw. Wszyscy wiedzą o tym, że jedzenie typu fast-food nie należy do najzdrowszych. Przyznajcie jednak, czy nie skusiliście się na nie choć raz? Trudno bowiem odmówić fast-food'om smaku, a i jest to bardzo wygodne jedzenie. Wystarczy zamówić, poczekać kilka minut i już można zaspokoić głód.Do bardzo popularnych należą restauracje sieciowe sprzedające hamburgery, pizzę, a także dania z kurczaków. Wśród tych ostatnich jest KFC. Oprócz skrzydełek i kanapek można tu zamówić twistera, czyli tortille z kurczakiem i warzywami. A wiesz, że bardzo łatwo zrobisz takie danie w domu?

Kotlety gyros z piekarnika
16.08.2022 22:12 Kotlety gyros z piekarnika biją na głowę inne przysmaki. Pyszne, proste i lekkie

Jedliście kiedyś kotlety gyros z piekarnika? Inspirowane kuchnią grecką mięsne danie doskonałym pomysłem na obiad. Robi się je szybko, a pominięcie smażenia sprawia, że jest lekkie i soczyste. Smakuje przy tym wyśmienicie. Spróbujecie? Siekane kotlety z kurczaka w stylu gyros z pewnością spodobają się waszej rodzinie. Delikatne mięso łączymy ze smacznym chrupiącymi warzywami, uzyskując maksimum smaku. Dopełnieniem smaku jest mieszanka przypraw gyros, która sprawi, że mięso będzie smakowało niczym przyrządzone w waszej ulubionej restauracji.

krokiety z mięsem
15.08.2022 16:49 Krokiety z mięsem z rosołu. Tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia

Zostało wam mięso po rosole? Powiemy wam, jak zrobić krokiety z mięsem z rosołu. Ten tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia możecie wykorzystać na przykład jutro. Z pewnością nasycicie się tym daniem, a jego przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne. Rosół często gości na naszych stołach. Najsmaczniejszy jest, gdy gotuje się go na sporej ilości mięsa i warzyw. Niestety często zdarza się, że mięso pozostaje niezjedzone, bo po zupie jemy drugie danie. Co więc zrobić z ugotowanym mięsem?Pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu jest naprawdę dużo. I warto je przerobić, bo jest bardzo smaczne, a z racji tego, że jest już ugotowane, szybko można je zamienić w nowe danie. Z mięsa po rosole można zrobić pasztet, pastę, farsz do pierogów czy krokietów. Dziś przepis na te ostatnie zdradzi wam Jakub Kuroń.

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka
15.08.2022 10:53 Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników, a wszyscy będą zachwyceni. Roladki z kurczaka będą również idealnym daniem podczas świąt i większych uroczystości. Smakują wyśmienicie i wyglądają elegancko.Klasyczne kotlety devolay przygotowywane są wyłącznie z masłem. Ten smak możemy jednak urozmaicić i stworzyć jeszcze lepsze roladki z kurczaka, które posmakują całej rodzinie i każdy będzie prosił o dokładkę. Farsz przygotowany z sera feta i szpinaku oczaruje wszystkich.Do roladek z kurczaka dodajmy również niewielką ilość masła, które delikatnie wyleje się z przekrojonego mięsa. Do farszu, oprócz fety i szpinaku, dodajmy solidną porcję czosnku, który jest niezbędnym dodatkiem do mrożonych, zielonych liści.Kotlety devolay z fetą i szpinakiem smażmy na maśle klarowanym lub oleju. Tłuszcz musi być mocno rozgrzany. Jeśli dolewamy olej, najpierw wyjmijmy mięso z patelni. Olej i masło muszą być mocno rozgrzane, inaczej roladki opiją się tłuszczem i nie będą tak smaczne.

Jednogarnkowe bitki z kurczaka
08.08.2022 18:26 Jednogarnkowe bitki z kurczaka w kremowym sosie smakują jak ze snu. 1 składnik nadaje wyjątkowego aromatu

Dobre bitki z kurczaka posmakują wielu smakoszom. Przyrządzone z delikatnym sosem koperkowym mięso będzie soczyste i pełne aromatu — w sam raz na obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Bitki z kurczaka w sosie koperkowym przyrządzicie sprawnie i szybko. Delikatne duszone mięso dzięki starannie dobranym przyprawom smakuje wyśmienicie i jest niezwykle aromatyczne. Mało kto mu się oprze.

Filety z kurczaka nadziewane bobem według przepisu Tomasza Strzelczyka
07.08.2022 16:58 Filety z kurczaka nadziewane bobem według przepisu Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na Youtube zdradza swoim fanom proste patenty na wyśmienite dania obiadowe, sałatki, zupy. Jednym z dań, które wychodzi fenomenalnie za każdym razem jest filet z kurczaka nadziewany bobem, smakuje jak z restauracji.Filet z kurczaka nadziewany bobem według przepisu Tomasza Strzelczyka to absolutnie popisowe danie, które zachwyci każdego smakosza i każdy będzie prosił o przepis i o dokładkę. Soczyste mięso z gotowanym bobem polane jest wyśmienitym sosem. Kucharz opublikował swoje poczynania na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.Sos do fileta z kurczaka nadziewanego bobem Strzelczyk przygotowuje z cebuli i czosnku. Dodaje również sok z cytryny, miód, sos sojowy, masło. Sos jest niezwykle aromatyczny, a duszone w nim mięso z bobem nabiera genialnego smaku.Całe danie Strzelczyk oprósza solidnie posiekanym koperkiem, który jest przysłowiową wisienką na torcie. Smak koperku doskonale łączy się i z mięsem, z bobem i sosem, tworząc doskonały obiad dla całej rodziny. Filety podajmy z młodymi ziemniakami, będzie pysznie.

filet z kurczaka z patelni
06.08.2022 18:02 Soczysty filet z kurczaka z patelni. Błyskawiczny, pożywny obiad dla całej rodziny

Co smacznego można przygotować na szybko? Na przykład soczysty filet z kurczaka z patelni. Wystarczy podać do niego ryż i surówkę, by na stole pojawił się błyskawiczny, pożywny obiad dla całej rodziny. Filet obsmażamy, podduszamy w mieszance dwóch płynów i gotowe. Będzie pyszniejszy niż z nie jednej restauracji.Jest upał, więc nikt nie ma ochoty na sycące posiłki i długie gotowanie. Jednak obiad zjeść trzeba, najlepiej pożywny. Dlatego dobrą propozycją na główny posiłek w ciągu dnia jest filet z piersi kurczaka z patelni. To delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Jest też bardzo chude, więc z pewnością każdy zje je z ochotą.