Rosół często gości na naszych stołach. Wiele osób nie korzysta z przykrywką podczas jego przyrządzania. Zdaniem lekarki Magdaleny Cubały-Kucharskiej jest to kosztowny błąd, który prowadzi do utraty jej cennych wartości.
Zamierzasz zrobić spaghetti na obiad? Zamiast gotować makaron, upiecz go w piekarniku z pozostałymi składnikami. Makaron najdzie smakiem pomidorów, bazylii i czosnku. Nie ma lepszego sposobu na włoskie danie. Makaron przyrządzony w piekarniku jest totalnym hitem.
Rzodkiewka właśnie zaczyna pojawiać się w sklepach. Liście warzywa bardzo często wyrzucamy — czasem nawet jeszcze u sprzedawcy. Nie warto tego robić. Z zielonej części można przygotować świetne pesto. Jego smak zachwyci nie tylko wegetarian.
Restauracje należące do znanych osób potrafią zaskoczyć. Lokal Pausa Włoska założony przez Czesława Mozila niestety przyniósł odwiedzającym dość nieprzyjemną niespodziankę. Tym razem problematyczny był wystrój lokalu, a konkretnie łazienka.
Zastanawiacie się czasem, jak smakuje jedzenie w restauracji, która przeszła Kuchenne Rewolucje? Youtuber z kanału KSIĄŻULO postanowił sprawdzić to na własnej skórze. Okazało się, że nie wszystko wygląda tak różowo, jak Magda Gessler obiecywała na antenie. Za skórę zalazła smakoszowi szczególnie klasyczna, włoska carbonara.
Każdy kucharz choć raz w życiu gotował makaron. A jak gotował, to i musiał odcedzić. Niemałym zaskoczeniem będzie fakt, że większość z nas źle się do tego zabiera. Od dziś zapominamy o wylewaniu pasty na durszlak.
Popularny tiktoker ugotował makaron w coli i podał go z bitą śmietaną. Danie przyrządził na prośbę swoich fanów. Makaron, mimo, iż podany zupełnie inaczej, smakuje naprawdę dobrze.
Wielkie obniżki cen w Biedronce. W dniu dzisiejszym kupisz masło, makaron i kawę w gigantycznej promocji. Przy zakupie kostki masła, drugą dostaniesz gratis. Przecenione są także inne produkty spożywcze. Koniecznie wybierz się a zakupy.
Nie dodawaj oleju do gotującego się makaronu. Ta powszechna praktyka nie ma niestety niczego wspólnego z dobrą kuchnią. Powleczony tłuszczem makaron niczego nie zyskuje, a może dużo stracić. Skąd wziął się ten niepotrzebny zwyczaj?
Szukasz pomysłu na szybki obiad? Jesteś w najlepszym możliwym miejscu. Z poniższym przepisem w zaledwie kilka chwil przygotujesz obłędne spaghetti z sosem pomidorowym niczym z włoskiej restauracji. W kilkanaście minut danie będzie gotowe do nałożenia na talerz.
Tani obiad z makaronem zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Makaron spaghetti podany z grzankami z czerstwego pieczywa, czosnkiem, natką pietruszki, włoskim serem i sporą ilością oliwy z oliwek jest absolutnym hitem.
Tani obiad z makaronem można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy dodać do ugotowanych klusek trzy inne produkty. W kuchni spędzicie mniej niż kwadrans, a rodzina zje posiłek ze smakiem. Spróbujecie?
Katarzyna Cichopek podzieliła się swoim pomysłem na smaczny obiad. Padło na spaghetti, czyli danie z jej ukochanej włoskiej kuchni. Co ciekawe aktorka nie trzyma się kurczowo klasycznego przepisu. Jak zapewnia, mięso mielone w potrawie można bez problemu pominąć.
Goście już w drodze, a na stole wciąż pusto? Przygotuj błyskawiczną sałatkę imprezową. Wystarczy pokroić kilka składników i wymieszać je z sosem. Sałatka zniknie z talerzy zanim się spostrzeżesz.
Masz w domu makaron, cebulę i serek wiejski? W mig przygotujesz z nich smaczny, tani i bardzo sycący obiad. Danie będzie gotowe w dosłownie kilka minut, a do jego przyrządzenia potrzebujesz wyłącznie 3 składników.
Zdradzamy sposób na pyszny, pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Jest nim oczywiście zapiekanka makaronowa. Niewątpliwą zaletą tego typu przepisach jest fakt, że robią się praktycznie same. Użycie niedrogich składników sprawia, że ten obiad jest w dodatku bardzo przyjazny dla naszego portfela.We wnętrzu zapiekanki makaronowej znajdziecie sycące mielone mięso. Jego smak wzbogaca podsmażona cebulka i apetyczny zielony szpinak. Całość zapieczona jest oczywiście pod serową kołderką. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.
Maryla Rodowicz bryluje na TikToku, prezentując przepisy kulinarne. Nie wszyscy internauci podzielają jednak jej entuzjazm. Pod filmikiem z przepisem na spaghetti carbonara wytknięto artystce elementarną wiedzę na temat mięsa. Okazuje się, że zamiast tradycyjnego włoskiego boczku użyła do swojej pasty słoniny.Maryla Rodowicz prezentowane danie określiła mianem "spaghetti carbonara pod tytułem Jasiek", gdyż jej syn noszący to właśnie imię jest autorem przepisu. Do przyrządzenia użyła między innymi ukraińskiej wędzonej słoniny. Nie spodobało się to niektórym komentującym.Oryginalny przepis na spaghetti carbonara wymaga użycia włoskiego boczku, czyli pancetty. Drugim dopuszczalnym rodzajem mięsa jest suszone podgardle wieprzowe, znane pod nazwą guanciale. Na ten właśnie fakt zwrócił uwagę Maryli Rodowicz jeden z komentujących, wywołując większą dyskusję. Czy te pretensje są słuszne?Mimo wpadki z wyborem mięsa filmik Maryli Rodowicz cieszy się ogromną popularnością. Samo danie prezentuje się na nim smakowicie. Wypróbujcie jej przepis na spaghetti i sami oceńcie, czy awantura w komentarzach była uzasadniona.
Szukacie pomysłu na tani obiad z makaronu? Dodajcie do niego pyszny sos z buraka i sera. Przygotujecie go w kilka minut, miksując składniki w misie blendera. Efekt będzie znakomity, a rodzina zje ze smakiem.Tani obiad z makaronu możecie przygotować w zaledwie kilka chwil. Mączny produkt świetnie komponuje się z kolorowym sosem z pieczonego buraka, sera feta i pestek słonecznika. Sporządzenie dodatku jest dziecinnie proste — wystarczy tylko dobrze zblendować składniki. Przepis na TikToku zaprezentowała Olga Pawlikowska.
Zupa pomidorowa często podawana jest z ryżem lub makaronem. Pyszne lane kluski będą jednak o niebo smaczniejsze. Wiedziała o tym doskonale ciocia Bunia. Jej receptura na pomidorówkę z delikatnym dodatkiem z jajek i mąki wcale nie jest skomplikowana. Musicie spróbować. Jeśli do przyrządzanej na rosole zupy pomidorowej zawsze wrzucacie makaron lub ryż, zachęcamy do przetestowania innego dodatku, który wspaniale podkreśli jej smak. Kluski lane pasują doskonale, a robi się je w zaledwie kilka chwil. Ciocia Bunia po prostu gotuje je w daniu. Prościej się nie da.
Sekretem najsmaczniejszej zupy pomidorowej jest aromatyczny wywar. Zapomnij o gotowaniu kultowej potrawy na rosole, czy na wołowinie. Najlepsze będzie mięso z indyka. Jest zdrowe, delikatne i pełne smaku. Wystarczy indycze skrzydło lub szyja oraz porcja włoszczyzny, by przygotować najpyszniejszą zupę pod słońcem. Do przyrządzenia zupy pomidorowej na indyku potrzebujesz również warzyw rosołowych, liści laurowych i ziela angielskiego. To właśnie dzięki nim ugotujesz niezwykle aromatyczny wywar. Mięso z indyka jest delikatne i bardzo smaczne. Po ugotowaniu zupy obierz je i podaj razem z zupą lub zamroź i wykorzystaj np. do farszu na pierogi lub do pyz z mięsem.Nie zagęszczaj zupy pomidorowej mąką lub dużą porcją śmietany. Wystarczy, że zblendujesz wywar z pomidorami, ugotowaną marchewką i cebulą, a zupa stanie się kremowa i gęsta. Śmietanę dodaj po sam koniec gotowania. Wystarczą dosłownie 2-3 łyżki. Do zupy pomidorowej koniecznie dodaj przecier lub passatę pomidorową. Produkt przesmaż na maśle lub oliwie z dodatkiem czosnku. Pomidory koniecznie dopraw do smaku cukrem oraz suszoną bazylią. Będą słodkie i pełne aromatu. Ugotowaną zupę podaj z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Będzie domowo i pysznie.
Robert Makłowicz przygotował zupę pomidorową. Nie było by w tym nic niezwykłego, gdyby nie oryginalny dobór dodatków. Kucharz do swojej pomidorówki wrzucił niespotykany w niej zazwyczaj makaron orzo. Przyznac trzeba, że kluski przypominające do złudzenia ryż są bardzo sprytnym posunięciem.Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza zainspirowana jest greckim wariantem potrawy. Na słonecznych wyspach, poza orzo dodaje się do niej między innymi seler naciowy, wino czy cynamon. Tak przyrządzona zupa smakuje zupełnie inaczej, niż jesteśmy przyzwyczajeni. Co ciekawe, można jeść ją zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zabrakło wam makaronu? W prosty sposób przygotujecie go w domu ze składników, które z pewnością macie w kuchni. Będzie o niebo lepszy od sklepowego. Musicie choć raz spróbować. Domowy makaron jest świetną alternatywą coraz droższych sklepowych wyrobów. Przepis, który dziś dla was przygotowaliśmy, jest banalny i z pewnością przyda wam się, gdy nagle zabraknie pomysłu, z czym podać ulubiony sos, a w szafce nie znajdziecie ulubionych klusek.
Martyna zdradziła przepis na inflacyjne danie. Obiad za mniej niż 5 zł za porcję przygotowała w kilka chwil. Zapiekanka makaronowa z pomidorem, szpinakiem i serem jest pożywna i tak smaczna, że można jeść ją bez końca.Martyna Loch jest popularną youtuberką, która dzieli się fanami przepisami kulinarnymi i wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Jej kanał FIT KUCHNIA - Martyna Loch obserwuje kilkadziesiąt tysięcy osób. Martyna niedawno pokazała, jak zrobić tani i smaczny obiad dla dwóch osób.Makaron zapieczony z pomidorami, szpinakiem i serem jest świetnym pomysłem na obiad. Porcja dania jest naprawdę tania- kosztuje mniej niż 5 zł. Zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Martyna podsmażyła najpierw cebulę i czosnek, następnie dodała szpinak, pomidory, makaron.Wszystkie składniki doprawiła solą, pieprzem i suszonymi ziołami, oprószyła startą mozzarellą i wstawiła na chwilę do piekarnika. Zapiekanka wychodzi za każdym razem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału FIT KUCHNIA - Martyna Loch.
Pomysł na tani obiad dla całej rodziny? Przygotuj ulubiony makaron z domowym, lekkim i pożywnym sosem na bazie kalafiora. Warzywo ugotuj, zblenduj z przyprawami i serem. Danie będzie gotowe w dosłownie 20 minut i zachwyci każdego smakosza.Na kanale coocharz na TikTok znajdziemy wiele ciekawych przepisów na proste, smaczne i pyszne dania główne, śniadania, kolacje i desery. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tiktoker opublikował niedawno filmik, na którym przygotowywał tani obiad z kalafiora i makaronu. Jak podaje coocharz, solidna porcja dania ma 470 kcal, w tym 25 g białka. Zamiast przygotowywać sos z torebki lub słoika do makaronu, coocharz przyrządził sos samodzielnie.Zblendował ugotowany kalafior razem z aromatycznymi przyprawami i żółtym serem i połączył z ugotowanymi rurkami. Całość oprószył natką pietruszki. W przepisie wykorzystany jest ser cheddar. Możesz zamienić go na ser, który akurat masz w domu, np. goudę. Będzie równie smacznie.
Woda po gotowaniu makaronu często jest wylewana. Nieoczywisty produkt ma wiele zastosowań, które warto poznać i wykorzystywać na co dzień. Pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze oraz czas.Wiele sytuacji w kuchni może stać się prostszych, gdy skorzystamy z wody po gotowaniu makaronu. Najczęściej po ugotowaniu mącznego wyrobu, płynu z garnka po prostu się pozbywamy. Zdecydowanie lepszym pomysłem jednak będzie zachowanie go, bo ma on spory potencjał.
Wyśmienity obiad nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy w umiejętny sposób wykorzystać to, co akurat mamy w swojej kuchni. Najlepszym dowodem na to jest niezmiernie apetyczny makaron z serem w wykonaniu Kuby Przeździeckiego. Właściciel kanału Coocharz w serwisie pokazuje przepis na ten obiad krok po kroku.Bazą do przygotowania makaronu z serem jest oczywiście makaron. Użyjcie takiego, na którym dobrze będzie trzymał się ciężki, serowy sos. Do tego taniego obiadu nadadzą się świderki, kolanka, kokardki lub rurki. Istnieje duża szansa, że któryś z nich chowa się w Waszej kuchennej szafce.Miłośnik gotowania doradza także w temacie sera. Sam używa goudy, cheddara oraz parmezanu. Kurczowe trzymanie się tych gatunków nie jest jednak konieczne. "Użyjcie tego, co macie"- brzmi szczera porada od Coocharza.
Czy smaczny i tani obiad można przygotować w pół godziny? Okazuje się, że tak. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak z kilku prostych produktów można w krótkim czasie zrobić sycące danie dla całej rodziny. Musicie spróbować — zachwyci od pierwszego kęsa. Tani obiad dla całej rodziny można przygotować sprawnie i bez większego wysiłku. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników — m.in. makaron, pieczarki i śmietankę. Sycące danie z polędwiczką przyrządzone według receptury Tomasza Strzelczyka spodoba się nawet wybrednym.
Czy jest coś prostszego, niż ugotowanie makaronu? Odpowiedź na to pytanie wydaje się banalna. Wiele osób podczas przyrządzania tego produktu popełnia jednak podstawowy błąd. Przelanie makaronu zimną wodą wypłukuje z niego cenną skrobię.Dania z udziałem makaronu to domena Włochów. Właśnie z ich metod warto brać przykład. Płukanie ugotowanego makaronu zimną wodą to niewybaczalna zbrodnia. Dodatkowa kąpiel sprawia, że pasta traci smak a w dodatku zupełnie nie łączy się z sosem.