Szukacie pomysłu na tani obiad? Zrobienie makaronu z kiełbasą i sosem pomidorowym nie zajmie wam wiele czasu, a danie z pewnością spodoba się domownikom. Jest sycące i niezwykle aromatyczne.Prosty i tani obiad na bazie makaronu nie może być złym pomysłem. Przysmak nie wymaga wielu składników, a zachwyca smakiem i robi się go niemalże ekspresowo. Warto spróbować, jeśli nie mamy ochoty na długie pitraszenie, a głodni domownicy czekają na posiłek. Będą zachwyceni.
Rosół z kaczki według przepisu Ewy Wachowicz jest nieco wykwintniejszą wersją tradycyjnego rosołu drobiowo-wołowego. Dzięki znaczącej zawartości tłuszczu, rosół z kaczki ma bardziej intensywny smak, porównywany wręcz czasem do smaku pieczeni. Ewa Wachowicz krok po kroku przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania.Kacze mięso jest znacznie zdrowsze niż to pochodzące z kury. Posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, wobec czego rosół z kaczki poza samym smakiem, różni się od klasycznego także wartościami odżywczymi. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, poleca te pożywną zupę.
Makaron z serem jest doskonałym pomysłem na szybki i tani obiad. Wykonanie dania wymaga zaledwie pięciu składników i z pewnością macie je w kuchni. Przepis jest prosty, a smak zachwyca. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.Szybki i tani obiad na bazie makaronu zrobicie w zaledwie kwadrans. Podamy go z sosem, który przygotujemy z prostych składników. Każdy z nas ma w domu ser, masło, mleko, mąkę i przyprawy. Te produkty wystarczą, by wyczarować pyszne i sycące danie. Skusicie się?
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Ugotuj zupę pomidorową jak u mamy. Domowa zupa zachwyca wyraźnym smakiem i rozgrzewającymi właściwościami. Podana z ulubionym makaronem lub ryżem znika z talerzy w oka mgnieniu. Domowe zupy gotowane przez mamy i babcie zawsze smakowały najlepiej. Zupa pomidorowa jak u mamy to prosta zupa gotowana w tradycyjny sposób. Pomidorówkę podajemy z ryżem lub makaronem. Możemy również przygotować do niej kluski lane z jajka i mąki.Domową zupę pomidorową ugotujmy na mięsie drobiowym i warzywach rosołowych, dzięki którym danie będzie miało pełny smak i aromat. Przed dodaniem pomidorów do zupy, koniecznie przesmażmy je z czosnkiem na maśle lub oliwie. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze wyrazu.Zrezygnujmy z kostek rosołowych. Zupę pomidorową doprawmy solą, pieprzem, cukrem i natką pietruszki. Cukier jest niezbędny w daniach z pomidorami, ponieważ doskonale łagodzi kwaskowy smak warzywa. Zupę jak u mamy zabielamy śmietaną, tak smakuje najlepiej.
Szukasz pomysłu na pyszny i szybki obiad? Zainspiruj się włoską kuchnią i zaserwuj rodzinie makaron z wyśmienitym sosem. Podsmaż boczek, dodaj jajka i śmietanę i wymieszaj całość z ugotowanymi świderkami czy rurkami. Przekonasz się, że 30 minut w zupełności wystarczy, by móc zasiąść do stołu. Przepisów na szybkie obiady w 30 minut jest naprawdę wiele. Bez problemu znajdziemy receptury na zupy, zapiekanki, czy inne dania, których przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jednym z ciekawszych dań jest makaron z boczkiem inspirowany włoską kuchnią.Makaron z boczkiem, słodką śmietanką i parmezanem to idealne danie dla zabieganych. Przyrządzając go warto pamiętać, by makaron dodać do sosu i mieszając całość podgrzać. Dzięki temu makaron doskonale wchłonie wszystkie smaki i danie będzie naprawdę pyszne.
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką jest prostym i sycącym daniem obiadowym. Przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a składniki z pewnością macie w lodówce. Tani posiłek, który cała rodzina zje ze smakiem, jest na wyciągniecie ręki. Spróbujecie? Nie wiecie, co zrobić na obiad, a w lodówce macie szynkę, ser żółty i makron z poprzedniego dnia? Dodajcie do nich kilka innych składników i zapieczcie. Prosty i szybki obiad spodoba się nawet wybrednym domownikom. Skusicie się?
Ramen, czyli japońska wersja rosołu to pomysł na niezwykle pożywne i rozgrzewające danie. Wywar drobiowo- wołowy doprawiony pastą miso i podany z orientalnymi grzybami i warzywami zachwyca smakiem i aromatem. Z łatwością ugotujesz go samodzielnie.Japońska kuchnia słynie z wielu wyśmienitych dań. Ramen, pierożki gyoza, czy okonomiyaki to dania, które zna każdy miłośnik azjatyckich potraw. Ramen, czyli odpowiednik rosołu, to nie tylko aromatyczny wywar. To przede wszystkim orientalne dodatki, dzięki którym danie jest niezwykle pożywne i smaczne.Do przygotowania wywaru na ramen potrzebujemy bardzo podobnych składników, co w klasycznym rosole. Do ramenu jednak nie dodajemy liści laurowych, lubczyku i ziela angielskiego, a pastę miso. Pasta jest przygotowywana ze sfermentowanej soi i dodawana jest do zup i sosów.W ramenie nie może zabraknąć orientalnych dodatków: suszone grzyby mun, kiełki fasoli mung i kapusta pak choi to sekret doskonałego smaku. Japońską wersję rosołu podajemy również z kawałkami ugotowanego w wywarze mięsa, makaronem i jajkiem. Całość oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Babcia Janina w programie Masterchef Junior przygotowała ciasto na ravioli, czyli tradycyjne, włoskie pierożki. Ciasto na makaron jest niezwykle elastyczne, miękkie, a po ugotowaniu ravioli dosłownie rozpływa się w ustach. Jak zrobić makaron ravioli? Pani Janina jest jedną z finalistek czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Masterchef. W jednym z odcinków programu Matserchef Junior była również gościem specjalnym i pokazywała młodym uczestnikom, jak zrobić makaron ravioli. Michel Moran był pod wrażeniem jej domowej receptury.Babcia Janina makaron przygotowuje z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli przygotowane według jej przepisu jest niezwykle delikatne, ponieważ ciasto jest doskonale wyrobione, miękkie i elastyczne. Jak zrobić makaron ravioli? Zapomnij o gotowym produkcie, najlepszy makaron zrobisz w domu.Makaron ravioli przygotowywany jest z dowolnym farszem. Jednym z najbardziej popularnych jest szpinak z ricottą. Ravioli smakuje doskonale również z płynnym żółtkiem w środku, farszem grzybowym, szynką prosciutto. Każdy rodzaj farszu będzie smakował fenomenalnie, jeśli przygotujemy dobry makaron.
Zupa pomidorowa babci jest jednym z tych dań, które nierozerwalnie kojarzą nam się z dzieciństwem. Przygotowana na domowym bulionie, z dodatkiem pysznych pomidorów, po prostu nie ma sobie równych. Aby odtworzyć niezwykły smak babcinej pomidorówki, do gotującej się zupy pomidorowej dodaj odrobinę cukru. Rezultat Cię zachwyci.Aby przygotować pyszną pomidorową, ugotuj zawczasu mięsny lub warzywny bulion. Im lepsza baza, tym finalnie smaczniejsza wyjdzie nasza zupa pomidorowa. Kiedy masz już bulion, dalsze przygotowanie pysznej zupy pomidorowej pójdzie jak z płatka.
Nie masz pomysłu na szybki obiad lub kolację? Przygotuj błyskawiczny sos pomidorowy do makaronu według patentu najlepszych kucharzy. Blendują oni wszystkie składniki, a potem je podgrzewają. Sos pomidorowy jest gotowy w 15 minut. Dodaj tylko do niego makaron, całość podgrzej i serwuj najbliższym pyszne danie, niczym z włoskiej restauracji. Sos do makaronu z pomidorów, czosnku i bazylii to pomysł na pyszne i szybkie danie. Wystarczy, że wszystkie składniki zblendujesz, a potem usmażysz na oliwie z oliwek. Potem tylko dodasz do sosu ugotowany makaron i całość podgrzejesz, mieszając. Makaron przesmażony z aromatycznym sosem będzie wyglądał i smakował jak z włoskiej restauracji. Przed podaniem całe danie oprósz startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią, a cała rodzina będzie zachwycona. Sos do makaronu z pomidorów będzie hitem Twojej kuchni.Przed przygotowaniem sosu do makaronu umyj i sparz pomidory. Sparzona skórka o wiele szybciej odchodzi od całego warzywa. Pomidory zblenduj na gładką masę i dopiero wtedy zacznij je smażyć z innymi składnikami. Latem koniecznie wykorzystajmy świeże, soczyste pomidory, które wygrzane w pełnym słońcu są aż słodkie. Zimą natomiast, kiedy mamy dostępne wyłącznie pomidory szklarniowe, wykorzystajmy gotową passatę lub pomidory z puszki. Pomidory szklarniowe zimą nie mają smaku, przez co zepsują całe danie.
Zupa kalafiorowa z zacierkami jest świetnym pomysłem na pyszny, lekki, a zarazem sycący obiad dla całej rodziny. Bardzo łatwo i dość szybko ją ugotować. Dlatego doskonale sprawdzi się nawet w najbardziej zabiegany dzień. Dobrze też nadaje się do odgrzewania.Zupa kalafiorowa z zacierkami to domowa, tradycyjna zupa, która smakuje jak u babci. Jest bardzo aromatyczna, prosta i pożywna. Zupę koniecznie ugotujmy na mięsnej wkładce i warzywach rosołowych, dzięki którym nabierze wspaniałego smaku.Zupę kalafiorową możemy ugotować z mrożonych lub świeżych różyczek kalafiora. Świeży kalafior sprawdzi się doskonale w sezonie, zimą natomiast możemy wykorzystać mrożonkę. Zupę doprawmy również świeżym lub mrożonym koperkiem i gałką muszkatołową.Zacierki w zupie kalafiorowej przygotujemy wyłącznie z jajka i mąki. To nic innego, jak malutkie, drobne kluseczki, które surowe wrzucamy pod koniec gotowania zupy i które doskonale zagęszczą całe danie.
Bryndzówka jest góralską zupą z bryndzy. Wyraźna w smaku, aromatyczna, pyszna. Zupę możemy w prosty sposób ugotować również w domowym zaciszu, cała rodzina będzie zachwycona. Bryndzówka jest świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad.Bryndza jest serem produkowanym z mleka owczego. Jest serem miękkim o intensywnym smaku. Jest lekko słony i pikantny, czasem może być również lekko kwaskowaty. Ze względu na konsystencję, bryndza wykorzystywana jest do wielu wyśmienitych potraw, w tym do bryndzówki.Zupę z bryndzy ugotujemy na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Bryndzówka jest zupą z dodatkiem makaronu zacierkowego i zasmażki, jest pożywna, gęsta i bardzo aromatyczna.Bryndzówkę podajmy z pumperniklem i szczypiorkiem, tak smakuje doskonale. Możemy również zgrillować bułkę lub przygotować grzanki, oprószyć ją posiekaną natką pietruszki lub podać samą. Każda wersja podania zniknie z talerzy błyskawicznie.
Co powiesz na sałatkę makaronową zamiast obiadu? Doskonale syci, a zrobisz ją zaledwie w 10 minut. Świetnie więc spisze się w ciepłe dni, kiedy apetyt nie jest zbyt duży. Jak ją zrobić? Wystarczy, że do ugotowanego makaronu dodasz kilka ulubionych warzyw i jeden pożywny składnik. Może nim być filet z piersi kurczaka — gotowany, pieczony albo wędzony. Latem szczególnie w ciepłe dni apetyty nam nie dopisują. Bardziej mamy ochotę na orzeźwiające napoje niż na sycące potrawy. Jednak wiadomo — jeść trzeba, by mieć siłę do pracy i by organizm dostał wszystkie składniki, których potrzebuje. Jakie potrawy najlepiej sprawdzają się w ciepłe dni? Z pewnością lekkie, niezbyt tłuste i szybkie do przygotowania. Nikt bowiem nie chce gotować się w kuchni ani tracić w niej zbyt dużo czasu. Dlatego doskonałym rozwiązaniem obiadowym będzie sałatka makaronowa. Makaron sam w sobie jest pożywny, a gdy jeszcze zestawicie go z kawałkami mięsa i warzyw zamieni się w pełnowartościowy posiłek.
Przyrządzaliście kiedyś carbonarę bez mięsa? Wegetariańska wersja dania z pysznie chrupiącą ciecierzycą w przyprawach z pewnością wam się spodoba. Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że niejeden mięsożerca jej się nie oprze. Spróbujecie? Carbonara bez mięsa swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi podpieczonej ciecierzycy wymieszanej z aromatyczną wędzoną papryką i odrobiną soli. Chrupiące warzywo strączkowe w połączeniu z kremowym jajecznym sosem sprawia, że makaron staje się obłędnie pyszny. W tej odsłonie danie jest smaczniejsze niż mięsny oryginał. Skusicie się?
Rosół jest jedną z częściej podawanych zup. Jakub Kuroń proponuje, by przyrządzić ją na bogatym bulionie z wołowiny, kurczaka i indyka. Wyjątkowa kompozycja mięs sprawi, że danie nabierze niezwykłego aromatu, a jego smak będzie głęboki jak nigdy wcześniej. Koniecznie go spróbujcie.Rosół przygotować można w wielu smakowitych odsłonach. Wybierając odpowiedni przepis, swój smak odnajdą zarówno amatorzy ostrych dań, jak i weganie. Tym razem skupimy się na klasyce. Zupa Jakuba Kuronia będzie treściwa i sycąca, a przy tym prosta w przygotowaniu. Skusicie się?
Zupa owocowa jest specjałem, który potrafi wywołać skrajne emocje. Słodki rarytas ma wielu zwolenników, z chęcią sięgają po niego szczególnie w sezonie wiosenno-letnim, kiedy świeże owoce można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Jest zaskakująco prosty w przygotowaniu. Zupa owocowa jest jednym z tych specjałów, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Rarytas ten — obok racuchów czy ciastek z maszynki — z pewnością posmakował niejednemu z was. Podpowiadamy jak zrobić go w domu. Będziecie zaskoczeni jak niewiele trzeba, by się nim nacieszyć.
Zupa pomidorowa na serduszkach to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo pożywna, aromatyczna i smakuje jak u babci. Pomidorowa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym z dodatkiem świeżych pomidorów, to absolutny hit kulinarny.Zupa pomidorowa na serduszkach to smak mojego dzieciństwa. Nie ma lepszej, klasycznej pomidorówki, od tej babcinego przepisu. Zupa pomidorowa na serduszkach jest prosta w przygotowaniu i o wiele bardziej aromatyczna od zupy gotowanej na udku lub bez mięsnej wkładki.W wywarze oczywiście nie może zabraknąć włoszczyzny, ona również nadaje smak i sprawia, że bulion jest jeszcze lepszy. Do zupy pomidorowej na serduszkach nie dodawajmy koncentratu, dodajmy świeże, wygrzane w pełnym słońcu pomidory, które latem mają genialny smak i są bardzo soczyste.Zupę pomidorową na serduszkach podaję z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Zupę podaję z ugotowanym makaronem lub ryżem, w zależności od tego, na jakie danie mam ochotę. Zupę pomidorową można oprószyć również posiekanym koperkiem, jest równie smaczna.
Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta, pomidorami, papryką i świeżym rozmarynem to pomysł na wyśmienity posiłek dla całej rodziny, które będzie gotowe w dosłownie 30 minut. Danie jest idealne w upalne dni, jest lekkie, ale pożywne.Latem, kiedy żar leje się z nieba, lubię sięgać po dania z włoskiej i greckiej kuchni. Uwielbiam świeże warzywa sezonowe, świeże zioła, aromat oliwy z oliwek, sery i makaron i dlatego też makaron z pieczoną fetą i pomidorami jest moim faworytem.Do przygotowania całej potrawy potrzebuję dosłownie 30 minut. Wszystkie składniki, oprócz makaronu, piekę w naczyniu żaroodpornym, następnie mieszam z ugotowanym al dente makaronem. Makaron z pieczonym serem feta jest absolutnym hitem Internetu.Do ekspresowego makaronu z pieczonym serem feta możesz wykorzystać swój ulubiony makaron. Zwykle gotuję penne lub kokardki, ale danie smakuje równie dobrze z tagliatelle, muszlami, spaghetti. Pieczony ser jest miękki i doskonale scala całą potrawę.
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą wędzoną to szybki i smaczny obiad dla każdego. Makaron muszle idealnie nadaje się do faszerowania, a zapieczony z mięsem, serami i sosem pomidorowym tworzy fantastyczne i proste danie, idealne na upały.Przepisy na szybkie obiady podbijają Internet. Nic dziwnego, przygotujemy je naprawdę błyskawicznie z kilku składników, bez zbędnego stania w kuchni. Zapiekanka makaronowa jest jednym z dań, które będą gotowe w niecałą godzinę, włączając 20 minut pieczenia.Do przygotowania zapiekanki wykorzystajmy makaron typu duże muszle. Ugotujmy go al'dente, dzięki czemu po zapieczeniu będzie miękki i delikatny. Makaron nadziewany mozzarellą wymieszaną z jajkiem i przyprawami będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodamy do niego wędzoną kiełbasę. Sos do zapiekanki makaronowej również zrobimy błyskawicznie. Wystarczy wymieszać passatę z krojonymi pomidorami, doprawić je przyprawami, suszonym oregano i świeżą natką pietruszki. Danie będzie bardzo aromatyczne i każdy będzie prosił o dokładkę.
Szukacie pomysłu na tani obiad z makaronem? Nasz przepis na szybkie danie z tuńczykiem sprawdzi się doskonale. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe, a koszt składników nie zrujnuje waszego portfela. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona tym przysmakiem. Zrobienie makaronu z tuńczykiem w sosie pomidorowym nie wymaga stosowania zaawansowanych technik kulinarnym. Wystarczy tylko podsmażyć czosnek z pomidorami i dodać do nich kawałki ryby i ugotowane spaghetti czy penne. Efekt zachwyca, a smak na długo pozostaje w pamięci.
Zrobienie lasagne z patelni może wydać się niemożliwe. Jakub Kuroń pokazał jednak, że jest to osiągalne. Smaczne włoskie danie przyrządzane tą metodą jest równie smaczne co klasyczna pieczona wersja. Wymaga raptem kilku składników. Spróbujecie koniecznie — zachwyty rodziny gwarantowane.Smakołyk Jakuba Kuronia sprawdzi się jako posiłek dla czteroosobowej rodziny. Danie spodoba się każdemu. Łączy w sobie pyszne pomidory, delikatne i soczyste mięso i subtelne, lecz dobrze dopasowane przyprawy. Ser mozzarella i sos beszamelowy doskonale uzupełniają tę prostą kompozycję. Skusicie się?
Magda Gessler robi pomidorówkę inaczej niż wszyscy, jednak to właśnie zupa jej przepisu jest najbardziej aromatyczna i pełna smaku. Gessler nie zabiela pomidorowej i dodaje do niej sok z kiszonej kapusty. Poznaj przepis na zupę pomidorową przepisu znanej restauratorki.Magda Gessler w kuchennych rewolucjach zdradziła swój patent na pełną smaku zupę pomidorową. Zwykle pomidorówkę zabielamy śmietaną, Gessler odchodzi od tego sposobu. Do zupy dodaje jednak niecodzienny składnik i gotuje ją na wywarze z żeberek wieprzowych. Co restauratorka powiedziała o pomidorówce swojego autorstwa?- Oszalałam na punkcie pomidorowej, ale robię ją specyficznie, bo na żeberkach cielęcych i z dużą ilością warzyw. Na kilogram żeberek daję dużego selera, cztery pory, osiem marchewek i sześć pietruszek, ćwierć kapusty włoskiej, pęczek pietruszki i koperku. Gotuję bardzo powoli, rosół jest intensywny i jednocześnie delikatny - powiedziała Magda Gessler w rozmowie z czasopismem Przyjaciółka, przytaczanej na stronie Kuchennych Rewolucji.- Potem go odcedzam i zbieram tłuszcz. Następnie zakwaszam kwasem z kiszonej kapusty i dorzucam uduszone z odrobiną masła świeże pomidory. Nie zagęszczam, broń Boże, śmietaną. Ubijam ją - jest jej wtedy mniej, i łyżkę śmietany kładę na wierzch, do tego sporo kopru - dodała restauratorka. Takie słowa mogą przyprawić o konsternację. Wszakże niemal każdy smakosz stawia na dodatek w postaci śmietany.Zupa pomidorowa przepisu Magdy Gessler ma rewelacyjny smak. Gotujący się ponda godzinę wywar na żeberkach z dużą ilością warzyw rosołowych ma rewelacyjny aromat i jest doskonałą bazą do zupy. Bardzo ważne jest również odpowiednie przygotowanie pomidorów.Nigdy nie dodawajmy koncentratu pomidorowego i pomidorów z puszki. Świeże, soczyste pomidory podsmażone na maśle z czosnkiem to gwarancja najlepszego smaku. Gessler do zupy dodaje również odrobinę soku z kiszonej kapusty, który podkręca aromat całego dania.
Prezentujemy przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Przygotujesz według niego szybki, tani, a przede wszystkim pyszny obiad. Wystarczy trochę masła, mąki, mleka i warzyw, a powstanie doskonały sos, który jest idealny do makaronu. Gwarantujemy, że zachwyci całą rodzinę.Latem nie mamy ochoty na długie gotowanie. Chcielibyśmy szybko zrobić coś pysznego i cieszyć się wolnym czasem i pogodą. I w te nasze oczekiwania doskonale wpisuje się przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Makaron w sosie od Strzelczyka to doskonały pomysł na tani obiad. Tani, ale też lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Do tego zrobicie go w 20 minut. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tej prostej receptury. Jak wygląda to danie? W naszym materiale prezentujemy zdjęcie będące screenem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Trzeba przyznać, że bardzo kusi.
Pomysł na smaczny, prosty obiad? Przygotuj kotlety z makaronu ugotowanego poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a kotlety z dodatkiem marchewki, cebuli, wędliny i świeżych ziół będą totalnym hitem na Twoim stole.Ziemniaki i mięso z rosołu z poprzedniego dnia wykorzystujemy w kuchni do przygotowania rewelacyjnych dań obiadowych. Ugotowany makaron niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Mało kto wie, że ugotowane nitki można ponownie wykorzystać, np. do przygotowania przepysznych kotletów z makaronu.Do kotletów z makaronu dodajmy podsmażoną na maśle i cebuli wędlinę, starty ser, marchewkę. Całość doprawmy posiekaną natką pietruszki, koperkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Kotlety będą gotowe dosłownie po kilku minutach i będą smakować wszystkim.Kotlety z makaronu są wyraźne w smaku, soczyste i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Do kotletów podajmy ulubione kotlety, mogą być to frytki, ziemniaki gotowane, opiekane. Nie zapomnijmy również o surówkach z sezonowych warzyw lub kiszonek, będzie smacznie i zdrowo.
Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą, zupa owocowa to bez wątpienia jedna z zup, którą wszyscy doskonale znamy z czasów dzieciństwa. Do zupy dodaj kisiel truskawkowy, a będzie gęsta i jeszcze smaczniejsza. Poznaj prosty przepis na kultową, gęstą zupę owocową.Zupa owocowa jest smakiem mojego dzieciństwa, mogłam ją jeść codziennie. Zupa przygotowana z sezonowych owoców była idealnym daniem w upalne, wakacyjne dni. Aby zupa owocowa była gęsta, moja babcia dodawała do niej kisiel truskawkowy, który dodatkowo podkreślał smak.Gęstą zupę owocową ugotujemy z owoców sezonowych, np. z truskawek, malin, wiśni, czereśni, jagód. Możemy również dowolnie mieszać owoce. Zimą zupę ugotujmy z mrożonki lub z domowych przetworów, np. truskawek w syropie.Zupę owocową babcia zabielała również śmietaną, dzięki czemu była bardziej sycącą i nie była aż tak słodka. Do zupy wystarczy ugotować ulubiony makaron, np. nitki, kokardki, muszelki. Gęstą zupę owocową ugotujemy w zaledwie kilka minut.
Makaron z kurczakiem jest prostym i pożywnym daniem obiadowym. Tomasz Strzelczyk dodaje do niego produkty, które za niewielką kwotę kupicie niemalże w każdym sklepie spożywczym. Koniecznie spróbujcie — z pewnością spodoba się całej rodzinie. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad jednogarnkowy, makaron z kurczakiem będzie idealny. Połączenie delikatnego mięsa z doprawionymi aromatycznymi ziołami pomidorami oraz serem skradnie niejednego serce. Danie jest proste, szybkie i niedrogie. Skusicie się?
Mamy dla was prosty pomysł na pyszny obiad. Jest nim zapiekanka makaronowa à la pizza. Specjał ten zaspokoi jednocześnie wielbicieli włoskiej pasty i pizzy. Ma piękny aromat, doskonały smak i można się nim nasycić. A poza tym doskonale nadaje się do odgrzewania. Możecie więc przygotować obiad na dwa dni. Czy wy też tak macie, że gdy jesteście we włoskiej restauracji, trudno wam wybrać między pizzą a daniem z makaronu? Jeśli tak, to nasza dzisiejsza propozycja jest dla was wprost idealna. Miejsce ciasta na pizzę zajął makaron, ale pozostałe dodatki są typowe jak dla pizzy. Potrawę tę zrobicie szybko i równie szybko nasycicie nią rodzinę.
Nie ma lepszego dodatku do rosołu i sosów, od domowego makaronu. Wegański makaron bez jajek przygotujesz w bardzo prosty sposób z trzech składników: mąki, wody i soli. Poznaj szybki przepis na wyśmienity wegański makaron bez jajek.Domowy makaron bez jajek posmakuje każdemu domownikowi. Aby makaron był idealny, elastyczny i delikatny, dodaj do mąki gorącą wodę, a całe ciasto wyrabiaj najpierw przy pomocy łyżki, później ręcznie. Ciasto przygotujesz z 3 składników, które na pewno masz pod ręką.Ciasto na makaron bez jajek wstaw do lodówki na 20 minut, aby odpoczęło i łatwiej się rozwałkowało i kroiło. Ciasto pokrój nożem na cienkie paski i zawiń w gniazda - taki makaron będzie idealny do zupy. Do sosu natomiast przygotuj odrobinę grubszy makaron.Makaron bez jajek będzie gotowy w niecałą godzinę. Makaron gotuj partiami, żeby się nie posklejał. Na wrzątek z dodatkiem łyżeczki soli wkładaj gniazda makaronu i gotuj do wypłynięcia, około 3 minuty.