Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

zapiekane gołąbki
07.04.2024 13:03 Najlepsze gołąbki zrobisz nawet bez zawijania. Ten przepis to hit w moim domu

Gołąbki bez zawijania? Czy to w ogóle możliwe? Mięso przygotowane według tego przepisu smakuje tak, jak powinny smakować właśnie gołąbki, ale oszczędza sporo najtrudniejszej pracy.

tatar wołowy z dodatkami
06.04.2024 20:11 Dodasz do tatara i zepsujesz jego smak. Ten składnik omijaj szerokim łukiem

Tatar to tradycyjna przystawka na całym świecie. Jeżeli należy do twoich ulubionych, to dowiedz się, czego nie dodawać do tej znakomitej i szlachetnej przekąski. Źle dobrany składnik zepsuje smak tatara.

pierogi
06.04.2024 19:21 Jakie jest najlepsze mięso do pierogów z mięsem? Kucharze odradzają jeden rodzaj

Robisz pierogi z mięsem? Dowiedz się, jakiego mięsa nie używać do farszu na pierogi. Jest dobre, ale na kotlety, a nie do farszu. To mięso odradzają nawet kucharze. 

schab po góralsku
06.04.2024 13:45 Przy tym kotlety schabowe mogą się schować. Schab po góralsku bije je na głowę

Jeśli smakują ci kotlety schabowe, to koniecznie wypróbuj przepis na schab po góralsku. Mięso wychodzi niezwykle mięciutkie i soczyste. Robi się je szybko, a schab po góralsku jeszcze szybciej znika z talerzy.

mrożone mięso
04.04.2024 18:20 Najgorszy błąd przy mrożeniu mięsa. Skutki są niemal opłakane

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż zamrożenie mięsa. Wystarczy po prostu… je zamrozić. A jednak są pewne zasady, których, dla własnego dobra, należy przestrzegać.

boczek na papierze
04.04.2024 08:55 Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i zwiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jesteś smakoszem bekonu? Jeśli nie wyobrażasz sobie jajecznicy lub zupy bez tego dodatku, to poznaj pewien patent. Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i zwiń w rulon. Ten przydatny patent z chęcią wykorzystasz w kuchni.

skrzydełka z kurczaka
03.04.2024 18:59 Takich skrzydełek nie zjesz nawet w KFC. Ich sekret tkwi w wyjątkowej marynacie

Spróbuj skrzydełek z tego przepisu, a już nigdy nie pójdziesz do KFC. Te są smaczniejsze i przygotowywane na mniejszej ilości tłuszczu. Ich niesamowity smak tkwi w marynacie, którą zrobisz właśnie z tym przepisem.

papryka faszerowana
03.04.2024 18:00 Robię farsz jak na gołąbki i nadziewam nim paprykę. Ten obiad to hit w moim domu

Niby to gołąbki z papryką zamiast kapusty. Jednak taka faszerowana papryka wymaga innego przygotowania. Z tym przepisem szybko zmieniamy mięso mielone w pyszną i aromatyczny obiad.

zapiekane schabowe
03.04.2024 15:16 Kładę plastry schabu na ziemniakach i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jem raz w tygodniu

Przygotuj schab z tego przepisu, a coraz rzadziej będziesz robiła tradycyjne kotlety schabowe. W połączeniu z pieczonymi warzywami zachwycają smakiem. Zrób i przekonaj się sama. Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że robię to danie raz w tygodniu. 

kotlety na patelni
03.04.2024 12:37 Żaden olej i smalec. Najlepsze kotlety schabowe zrobisz na tym tłuszczu

Są dziś dwie szkoły smażenia kotletów schabowych: tradycyjna – na smalcu i nowoczesna – na oleju roślinnym. Wyciągnijmy więc z niepamięci rzadko dziś używany w domach tłuszcz do smażenia, dobrze zakorzeniony w tradycji i łatwy do zdobycia.

kiełbasy i pasztety
03.04.2024 11:30 Czy w piątek po Wielkanocy katolików obowiązuje post? Decyzja Kościoła zaskoczy wszystkich

Dla praktykujących katolików w Polsce piątki są co do zasady dniami bez mięsa. Czy jednak dotyczy to wszystkich piątków? Nie, wyjątki się zdarzają – czasem wynikają z innych reguł, czasem biskup sam ogłasza dyspensę. Jak jest w pięć dni po zmartwychwstaniu?

gotowanie wątróbki
02.04.2024 11:14 Żadne smażenie, żaden piekarnik. Ten sposób na wątróbkę drobiową jest 100 razy lepszy

Oto doskonały, szybki przepis na niedrogą mięsną przekąskę. Wykorzystuje ona chyba najbardziej popularny rodzaj podrobów: wątróbkę drobiową. Kosztuje grosze, przygotowanie trwa chwilę, a efekt – palce lizać.

pyttipanna
01.04.2024 17:02 Nigdy nie wyrzucam resztek wędlin ze świąt. Tego genialnego sposobu nauczyłem się w Szwecji

Ten przepis na resztki ze świątecznego stołu pochodzi ze Szwecji. Jest nam bliski mieszanką smaków, a do tego prosty w przygotowaniu i – jak to uczta z resztek – niedrogi i pożywny.

sposób na stare wędliny według Ewy Wachowicz
01.04.2024 14:54 Wachowicz ma genialny sposób na resztki świątecznych wędlin

Ten sposób na stare wędliny proponuje znana ekspertka kulinarna Ewa Wachowicz. Efektem prostych zabiegów jest pyszna, sycąca potrawka lub zupa – decyzja należy do nas. Obojętne, w jakiej wersji pojawi się na stole, będzie doskonałym sposobem na rozprawienie się z poświątecznym nadmiarem jedzenia.

zimne nóżki
28.03.2024 12:57 Bez zimnych nóżek nie ma u mnie Wielkanocy. Wszyscy je zachwalają, sekret tkwi w jednym dodatku

Jak Wielkanoc, to zimne nóżki. Ta znakomita przekąska stała się już świąteczną tradycją w  moim domu. Rodzina i goście się nią zajadają. Wszystko dzięki temu, że do galarety dodaję pewien smaczny rodzaj mięsa.

wyrabianie mięsa mielonego
27.03.2024 09:03 Posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Z tym dodatkiem kotlety są pyszne i soczyste

Jedną z niezwykłych zalet kotletów mielonych jest to, że można w urozmaicać je dodatkami do mięsnej masy. Niektóre dodają im smaku, inne zmiękczają mięso. Są też – jak w tym przypadku – składniki pełniące obie te funkcje.

obiad
26.03.2024 19:36 Wydrąż ziemniaki, wypełnij mięsem mielonym i zapiecz. Ostatnio to mój ulubiony sposób na obiad

Polecam przepis na obiad, który zachwyci cię smakiem. Wystarczy wydrążyć ziemniaki, wypełnić je mięsem mielonym i wstawić do piekarnika. Wyjdzie danie, że palce lizać dla całej rodziny.

biały barszcz
26.03.2024 19:05 Od lat biały barszcz gotuję tylko na tym mięsie. Goście zawsze proszą o dokładkę

Na jakim mięsie gotujesz biały barszcz? Wiele osób robi to na żeberkach wieprzowych lub boczku. Jednak ja korzystam z przepisu, który stawia na zupełnie inne mięso.  Biały barszcz wychodzi pysznie, a goście chwalą i proszą o dokładkę.

kulki z mięsa w sosie
26.03.2024 12:00 Włóż mięso do naczynia i zalej je tym sosem. Nie znam smaczniejszego i szybszego sposobu na obiad

Jeżeli nie masz czasu na gotowanie, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Przygotowanie pysznego posiłku zajmie chwilę, a efekt przerośnie wszelkie oczekiwania. Ja już nie mogę się doczekać, kiedy podam ten obiad na stół.

pieczony pasztet
26.03.2024 10:07 Wszyscy przepadają za moim pasztetem. Wybitny smak zawdzięcza chrzanowej pierzynce

Nie kupuj pasztetu na Wielkanoc, tylko zrób go sama. Ten z przepisu jest łatwy, szybki, a w dodatku ma smaczny dodatek z chrzanu. Wszyscy twierdzą, że nie ma sobie równych. Gotowa na wyśmienity pasztet pod pierzynką?

święconka
25.03.2024 10:58 Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Stanowisko Kościoła nie pozostawia wątpliwości

Post w Wielki Piątek to oczywistość, a jak to wygląda w Wielką Sobotę? Wielu wiernych wciąż nie zna jednoznacznej odpowiedzi. Kościół ma w tej kwestii jasno ustalone zasady. Na czym one polegają?

krojony pasztet
24.03.2024 14:57 Dorzuć do masy ten produkt, a pasztet nie pokruszy się podczas krojenia. Ten patent zawsze działa

Choć na co dzień możemy być miłośnikami pasztetowego smarowidła do kanapek, od świątecznego pasztetu oczekujemy, że będzie zwartą, soczystą i miękką masą wypieczoną jak dobrze przygotowane ciasto. Co jednak zrobić, by pasztet taki nie był za suchy? Jest jeden sposób, by to sobie zagwarantować.

szarpana wieprzowina
23.03.2024 19:30 Dzięki takiej łopatce wieprzowej mam obiad dla całej rodziny za mniej niż 20 zł. Wszyscy błagają o dokładki

Łopatka wieprzowa na obiad nie musi być sucha. Z tym przepisem zrobisz doskonałe mięso, które możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Na szczególną uwagę zasługuje także to, że obiad dla całej rodziny zrobisz za parę złotych. Poznaj ten prosty przepis i zaskocz domowych smakoszy. 

pieczeń
22.03.2024 18:17 Taką pieczeń podam na Wielkanoc zamiast schabu. Goście będą mogli uwierzyć, co jest w środku

Wielkanoc nie może odbyć się bez tej pieczeni na twoim stole. W smaku i soczystości przebija klasyczny pieczony schab. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich najbliższych na święta. Będą zachwyceni, a soczyste mięso zniknie w mgnieniu oka.

Wątróbka Karola Okrasy
21.03.2024 21:33 Żadne moczenie w mleku. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczystą wątróbkę

Ten przepis na marynowaną wątróbkę, który pokazał Karol Okrasa, nie ma sobie równych. Nowy pomysł na ten niezwykły produkt całkowicie zmienia jego oblicze.

mięso
21.03.2024 18:23 Czy w Niedzielę Palmową można jeść mięso? Kościół mówi jasno

Niedziela Palmowa przypada jeszcze w wielkim poście. Dlatego wielu szuka odpowiedzi na pytanie: czy tego dnia można jeść mięso. Sprawdzamy, co Kościół mówi na ten temat.

obiad
20.03.2024 19:23 Weź rurki z makaronu i nadziej mięsem mielonym. Ten obiad w chwilę znika z talerzy

Makaron i mięso są zwykle smaczną propozycją na obiad. Dzięki temu przepisowi zrobisz pyszne danie, które błyskawicznie znika z talerzy. Wystarczy chwila przygotowań, by rurki z makaronu z nadzieniem mięsnym nasyciły całą rodzinę.

zupa gulaszowa
20.03.2024 19:11 Tą gęstą zupą najesz się na wiele godzin. Cały sekret tkwi w mięsie, spróbujesz i podziękujesz

Zupa gulaszowa nasyci nawet największego głodomora. Jest niezwykle treściwa i pełna smaku. Przepis, który polecamy, zawiera też mięso, które sprawi, że zachwycisz się tą pożywną zupą gulaszową.