Usmażenie wątróbki na obiad nie jest żadną sztuką. Zrobienie tego w ten sposób, aby nie opryskać całej kuchni to inna para kaloszy. Strzelający dookoła tłuszcz jest skutkiem 1 błędu. Chodzi o osuszanie wątróbki.
Katarzyna Bosacka trzyma rękę na pulsie. Z uwagi na trwający sezon grillowy podzieliła się ważną informacją. Stanowczo powiedziała, jaki rodzaj kiełbasy nadaje się na grilla najlepiej. Chodzi o skład i zawartość konserwantów.
Agnieszka Hyży podzieliła się rodzinnym sekretem. Zdradziła, jak jej rodzina przygotowuje mięso na hamburgery. Okazuje, że cała sztuka polega na dodaniu do niego odrobiny miodu. Nadaje on wołowinie wyjątkowej struktury oraz smaku.
Filet z kurczaka często jej przyrządzany w naszych kuchniach. Trudno się temu dziwić, wszak ma wiele zalet. Jest dosyć tani, delikatny, a do jego przygotowania nie potrzeba dużo czasu. Dziś proponujemy zrobić roladki z kurczaka ze szparagami i boczkiem. To danie będzie znakomite nawet na odświętny obiad. Doskonale smakuje i wygląda bardzo elegancko.
Zbyt suchy schab jest zmorą każdego kucharza. Pozbawione soków i przeciągnięte mięso raczej nie podbija niczyich kubków smakowych. Radę na to zjawisko ma uwielbiany Rober Makłowicz. Cała tajemnica tkwi w odpowiednim obsmażeniu mięsa.
Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej lubianych dań obiadowych. Dodajemy do nich cebulę, czasem natkę pietruszki czy startą cukinię. Jednak dodatek, który proponuje Ewa Wachowicz, może zaskoczyć wiele osób. Chętnie jadamy go na przekąskę, ale w mielonych?
Kotlety schabowe to tradycyjne danie polskie. Lubimy je jeść na obiad i cieszyć się ich smakiem. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój własny sposób na przygotowanie kotletów schabowych. Co jednak zrobić, by schabowy nie falował się podczas smażenia? Kucharz zdradza skuteczny patent.
Parówki są popularnym produktem, ale nie cieszą się dobrą sławą. Ile mięsa jest w parówkach? Bywa, że niewiele. O tym, co producenci dodają do parówek krążą już prawdziwe legendy. Dr Michał Wrzosek, który jest dietetykiem klinicznym ujawnia, które parówki z Biedronki są najgorsze.
Katarzyna Bosacka przeprowadziła ostatnio ciekawy eksperyment. Porównała między sobą ceny kotletów mięsnych, z tymi wegetariańskimi. Wnioski zjeżyły jej włos na głowie. Okazało się, że roślinna wersja dania jest aż 2 razy droższa, od tradycyjnej.
Kanapka może okazać się źródłem stresu. Takiej sytuacji doświadczyła pewna nastolatka na szkolnej przerwie. Ksiądz zobaczył, jak dziewczyna wyjmuje kanapkę i bardzo się zdenerwował. Duchowny zaczął krzyczeć- co spowodowało ten wybuch złości?
Jak może zmienić się uwielbiane danie na przestrzeni lat? Okazuje się, że po dłuższej nieobecności w lubianym lokalu, na miejscu spotka nas niemiła niespodzianka. Tak właśnie powinnam określić tatara, na którego wybrałam się z towarzystwem w weekend. Problemem był nie tylko smak potrawy.
Polacy kochają rosół. Przepisy na przygotowanie tej pysznej i zdrowej zupy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak, co zrobić, by rosół nie skwaśniał? Sposób babć wciąż jest skuteczny. Po prostu to działa!
Babcia Roma robi najlepsze gołąbki na świecie. Nie powstydziłyby się ich największe kulinarne osobistości. Sekret jej receptury tkwi w 1 niepozornym dodatku. Babcia do farszu zawsze dodaje aromatyczny suszony majeranek.
Tomasz Strzelczyk podzielił się kolejnym rewelacyjnym przepisem. Tym razem skorzystał z kuchennego reliktu PRL. Wziął stary prodiż i przyrządził w nim obłędne żeberka. Soczyste mięso z dodatkiem warzyw wprost rozpływał się w ustach.
Czy nacinasz kiełbasę przed położeniem na grilla? Jeśli tak, to popełniasz fatalny błąd. Prawdę o tej praktyce zdradził pewien kucharz. Poinstruował też, jak najlepiej grillować kiełbasę.
Mięso po rosole można wykorzystać do przygotowania kolejnego obiadu. Wystarczy połączyć je z warzywami i kaszą, by uzyskać smaczne i rozpływające się w ustach pulpety. Podane z koperkowym sosem spodobają się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?
Biedronka oferowała tanią karkówkę. Zdziwiony lekkością porcji klient postanowił jednak zważyć mięso przy pomocy dostępnej w sklepie wagi. Jedno z opakowań wyraźnie odbiegało masą od deklaracji z etykiety. Reakcja dyskontu na ten fakt była dość zaskakująca.
Sanepid wydał ostrzeżenie dotyczące wycofania z rynku niebezpiecznej żywności. Chodzi konkretnie o hamburgery wieprzowo-drobiowe. W partii produktu wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Wprowadzone do ludzkiego organizmu wywołują groźną chorobę.
Śląska kuchnia stanowi prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Na niemal każdą potrawę ma swój własny sposób. Nawet rosół przygotowywany jest tam inaczej, niż w pozostałych częściach kraju. Tradycyjny wywar przyrządzany jest na mięsie z gołębi.
Mięso mielone w sklepach często sprzedawane jest w paczkach. Przed zakupem takiego produktu warto uważnie przeczytać etykietę. Zdarza się bowiem, że zawiera ona informację o mało spodziewanych składnikach wyrobu.
Bazar Olimpia, działający w Warszawie, od lat wzbudza niemałe kontrowersje. Zastrzeżenia są zarówno do warunków handlowych, jak i samego asortymentu. W ostatnią niedzielę odwiedziliśmy targowisko by przekonać się, ile prawdy tkwi w sensacyjnych doniesieniach na temat tego miejsca. To, co zobaczyliśmy, odjęło nam mowę.
Ile naprawdę waży wędlina, którą kupujemy w sklepie? Postanowił to sprawdzić znany youtuber. Mężczyzna zakupił wędliny w kilku sklepach, a następnie samodzielnie zważył w domu. Jego wnioski mogą zaskoczyć, ale czy pozytywnie?
Mrożenie mięsa mielonego może bardzo ułatwić nam życie w kuchni. Jednak należy pamiętać, że może stanowić też zagrożenie dla zdrowia. W jaki sposób mrozić mięso mielone, by było smaczne i bezpieczne? Ważny jest jeden szczegół.
Czy lubicie pikantne jedzenie? YouTuber @BigWojek poczuł smaka na coś naprawdę ostrego, można powiedzieć, że najostrzejszego w Polsce. Mężczyzna skusił się na hamburgera, który miał moc nie do opisania. Czy udało mu się zjeść najbardziej pikantnego hamburgera w kraju?
Youtuber Książulo przeżył ostatnio chwile grozy. Podczas wizyty w Berlinie postanowił spróbować najostrzejszej kiełbasy na świecie. Serwowany w niepozornej budce na ulicy specjał całkowicie rozgromił testera. Ponad 7 milionów jednostek ostrości szybko dało o sobie znać.
Youtuber znany jako Krutki podczas wizyty w restauracji był świadkiem niecodziennego zdarzenia. Gdy czekał na steka zobaczył coś, czego zazwyczaj nie widuje się w lokalu gastronomicznym. Okazało się, że mężczyzna ze stolika obok jak gdyby nigdy nic zdjął podczas jedzenia buty. Taka scena potraf skutecznie odebrać apetyt.
Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Każdy robi je odrobinę inaczej. Przeważnie do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajko i bułkę. Jednak kultowe mielone wyjdą o niebo lepiej, jeśli wzbogacimy je o ogórki kiszone. Dzięki nim będą bosko soczyste. Istotny jest jeszcze jeden dodatek.
Katarzyna Bosacka po raz kolejny zwraca uwagę na wątpliwy skład produktów. Tym razem na celowniku znalazły się parówki znanej polskiej marki. Edukatorka zauważyła, że brakuje w nich mięsa i obfitują w niepożądane dodatki. Przypomniała przy okazji, by wnikliwie czytać etykiety, bo są produkty wyższej jakości.