Farsz na pierogi z mięsem czasem wychodzi suchy i bez smaku? Żaden problem. Pomoże nam prosty trik polegający na dodaniu do mięsnej masy odrobiny wody lub bulionu. Sprawdźcie koniecznie, nie pożałujecie. Pierogi z mięsem wyjdą idealnie. Nie da się ukryć, że farsz na pierogi z mięsem musi być odpowiednio wilgotny. Właściwej konsystencji nada mu wlanie do ugotowanego mięsa odrobiny bulionu. Warto spróbować — będzie pysznie. Pierogi w takim wydaniu zasmakują każdemu.
Tomasz Strzelczyk zdradził swoje ulubione przepisy na grilla. Smakowita karkówka, bagietka z mięsem mielonym i sałatka ze świeżych, sezonowych warzyw będą idealne na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie dań wcale nie jest trudne, a ich smak z pewnością zachwyci gości. Spróbujecie?Tomasz Strzelczyk na grillowaniu zna się jak mało kto. Jego smakowita propozycja złożona z 3 smacznych rarytasów — grillowanej karków, bagietek z mięsem mielonym i sałatki warzywnej z aromatycznym sosem — spodoba się wielu amatorom letnich spotkań.
Niejeden smakosz na początku swojej kulinarnej przygody zastanawiał się jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista i zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest stopień rozbicia mięsa. Warto zrobić to dość cienko — łatwiej będzie uzyskać soczysty specjał. Nasze babcie wiedzą, jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiednio przygotowane mięso wcale nie wymaga długiego czasu obróbki termicznej. Cienki, pokryty panierką rarytas będzie gotowy szybciej niż grubsze kawałki.
Sałatka z chipsami z boczku, pieczoną cebulą i zielonym groszkiem to genialny pomysł na sycące danie dla każdego mięsożercy. Sałatkę polej wyraźnym sosem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i octu jabłkowego, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Boczek wędzony jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Dodany do jajecznicy, czy roladek wołowych doskonale podkreśla ich smak. Chipsy z boczku sprawdzą się natomiast doskonale w sałatkach i zupach kremach- dania wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Sałatkę przygotujemy z kilku podstawowych składników, a jej aromat zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie boczku smażonego z pieczoną cebulą i resztą składników tworzy danie niezwykłego, którego trzeba spróbować.Do sałatki wykorzystajmy boczek wędzony parzony. Wystarczy, że podsmażymy go chwilę na patelni, a otrzymamy chrupiące i doskonałe w smaku chipsy. Cebulę czerwoną upieczmy w piekarniku z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy, a będzie miękka i pyszna.
Pulpety z kurczaka są smaczną propozycją obiadową. Zamiast smażyć mięso, warto przygotować je na parze. Będzie bardziej delikatne i niesamowicie soczyste, a po posiłku mniej zostanie do posprzątania. Koniecznie spróbujcie — specjał zachwyci was od pierwszego kęsa. Pulpety z kurczaka będą miłą odmianą od tradycyjnych mielonych czy schabowego. Gotowanie na parze nie tylko sprawi, że mięso nie wyjdzie suche, ale też nada mu niezwykle delikatnej i przyjemnej konsystencji. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie.
Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę i nie tylko? Pamiętaj o jednym składniku, który wiele zmienia. Jest nim zawiesina zrobiona z wody i żelatyny. Dzięki niej kiełbasa zyska odpowiednią konsystencję i pyszną galaretkę. Będzie idealna na kanapki, zwłaszcza w zestawie z kiszonym ogórkiem. W sklepach można kupić różne rodzaje kiełbasy, jednak ta zrobiona własnoręcznie zawsze smakuje najlepiej. Jeśli nie chce wam się trudzić z robieniem klasycznej kiełbasy w osłonce, zróbcie domową kiełbasę w słoiku. Zajmie to niewiele czasu, a potem można ją będzie otworzyć w dowolnym momencie.
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny, ale nie masz za dużo czasu na gotowanie, koniecznie przygotuj duszone żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Delikatne i soczyste mięso zachwyci najbardziej wymagającym smakoszy.Sekretem doskonałych żeberek są odpowiednie przyprawy i obróbka termiczna. Wieprzowina duszona przez półtorej godziny w aromatycznym bulionie z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i oczywiście miodu i musztardy, dosłownie rozpływa się w ustach. Do podlania żeberek możesz wykorzystać zarówno bulion warzywny, drobiowy, jak i wołowy. Możesz również dodać rosół, który został z poprzedniego dnia. Duszenie wieprzowiny w wodzie nie jest błędem, ale żeberka nie będą wtedy aż tak smaczne.Tak przygotowany obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Na przygotowanie żeberek i dodatków wystarczy poświęcić kilka chwil, a podczas duszenia co jakiś czas przemieszać całe danie. Duszone żeberka to jeden z naprawdę prostych i genialnych dań obiadowych.
Golonka wieprzowa przepisu Jakuba Kuronia jest niezwykle soczysta, miękka i tak smaczna, że nikt jej się nie oprze. Odpowiednio przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Do wywaru dodaj liście laurowe, a golonka będzie przepyszna. Poznaj przepis Kuronia na bajecznie soczystą golonkę, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.Golonka wieprzowa jest rewelacyjnym mięsem, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej będzie twarda i niesmaczna. Sekretem idealnie soczystego mięsa jest moczenie golonki przez 48 godzin, długie gotowanie na wolnym ogniu i pieczenie.Doskonały smak natomiast uzyskamy, kiedy dodamy do wywaru włoszczyznę, całą główkę czosnku oraz aromatyczne przyprawy- liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Do pieczenia golonki niezbędna będzie również bejca z miodu, musztardy i wywaru po gotowaniu mięsa.
Jak doprawić kurczaka na parze? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Jeśli jesteś na diecie, lub nie masz ochoty na smażone mięso, kurczak na parze jest idealnym pomysłem na obiad. Mięso doprawisz błyskawicznie i będzie przepyszne. Poznaj przepis na kurczaka bez grama tłuszczu, czyli lekko, szybko i zdrowo.Kurczak gotowany na parze może być równie smaczny, jak pieczony, czy smażony. Wystarczy, że natrzesz mięso odpowiednimi przyprawami i wstawisz do lodówki na minimum godzinę, aby kurczak dobrze się zamarynował. Mięso bez dodatku tłuszczu jest lekkostrawne, mało kaloryczne i zdrowe.Kurczaka ugotuj na parze razem z bukietem warzyw mrożonych lub sezonowych. Brokuł, kalafior, fasolka, marchewka i inne warzywa oprószone ziołami prowansalskimi smakują wyśmienicie z pary, są chrupiące i pełne witamin.Jak ugotować kurczaka razem z warzywami? Na sito w garnku do gotowania na parze najpierw połóż mięso i gotuj 2-3 minuty, następnie dodaj warzywa i gotuj, aż staną się miękkie, ale nie będą przegotowane. W ten sposób otrzymasz pyszny, zdrowy i zbilansowany obiad.Na parze przygotujesz nie tylko kurczaka, zrobisz również wyśmienitą rybę- tu poznasz przepis na dorsza z pary w orientalnym stylu z dymką, kolendrą i imbirem. Danie rozpływa się w ustach, jest również bardzo pożywne i lekkostrawne.
Ozorki w galarecie to pomysł na pyszne danie rodem z PRL-u. Ozorki wieprzowe będą idealnie miękkie i delikatne, kiedy ugotujesz je w aromatycznym wywarze. Poznaj przepis babci Jagi na najdoskonalsze ozorki w galarecie, lepszych nie jadłeś.Ozorki w galarecie, podobnie jak zimne nóżki, to klasyka polskiej kuchni. W czasach PRL-u dania te były prawdziwym hitem, przygotowywanym na specjalne okazje. Delikatna, soczysta wołowina podana na zimno z galaretą z rosołu to gratka dla każdego smakosza. Aby ozorki były miękkie i soczyste, najpierw zalejmy je zimną wodą i odstawmy na 2 godziny, następnie dokładnie wyszorujmy i zacznijmy przygotowywać wywar. Bulion na bazie aromatycznych warzyw i przypraw będzie idealny.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na zimne nóżki. Danie podane z odrobiną soku z cytryny lub octem smakuje wybornie i błyskawicznie znika z talerzy. Zimne nóżki były obowiązkową potrawą na sylwestra, imieniny i większe uroczystości w czasach PRL-u.
Już od jutra w sklepach sieci Biedronka czeka na klientów wiele ciekawych promocji. Atrakcyjne ceny obejmują między innymi mięso, ryby, owoce, warzywa, a także chemię gospodarczą i kosmetyki. Sprawdź nową ofertę Biedronki, która obowiązuje od 13 do 18 czerwca.Biedronka to jedna z najczęściej odwiedzanych przez Polaków sieć sklepów. Nic dziwnego, ciągłe promocje, atrakcyjne ceny i tematyczne tygodnie kulinarne, w których kupimy produkty spożywcze z najróżniejszych zakątków świata, przyciągają coraz więcej osób.Długi weekend to doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Coraz cieplejsze dni zachęcają do grillowania i to właśnie w Biedronce kupimy marynowane steki, karkówkę, boczek i kurczaka w bardzo atrakcyjnych cenach.Oferta, która zacznie się od jutra, obejmuje nie tylko gotowe dania na grilla, ale praktycznie cały asortyment. Zapoznajmy się więc z najnowszymi promocjami, aby zrobić zakupy taniej niż w innych sklepach.Sprawdź również, jak kupić idealny kalafior. Świeże warzywo jest nie tylko smaczne, ale i bogate w cenne wartości odżywcze, dlatego też nie powinno zabraknąć go w naszej diecie.
Pieczony schab według przepisu Jakuba Kuronia jest pomysłem na prosty, ale wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Sekretem wspaniałego smaku i niezwykle soczystego mięsa jest marynata. Poznaj przepis Kuronia na apetyczny schab pieczony, zachwyty są gwarantowane.Schab pieczony według Kuronia jest niezwykle soczysty i delikatny, a przy tym bardzo aromatyczny. Smakuje rewelacyjnie z każdymi dodatkami, np. z pieczonymi warzywami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach, a także z ogórkiem kiszonym, surówką z kapusty pekińskiej i kiszonej.Sekretem doskonałego schabu jest marynata z czosnku, majeranku, oleju i musztardy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać swoja ulubioną musztardę, może być delikatesowa, z ziarnami gorczycy, pikantna, średnio ostra, łagodna. Dlaczego marynowany w musztardzie schab jest tak soczysty? Ponieważ zawarty w musztardzie ocet rozpuszcza twarde włókna mięsa, sprawiając tym samym, że wieprzowina jest tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach.Im dłużej będziesz marynować mięso, tym będzie one bardziej delikatne i jednocześnie lepiej najdzie czosnkiem, majerankiem i innymi przyprawami, najlepiej więc wstawić schab w marynacie na całą noc do lodówki.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis Kuronia na kotlety mielone z pieczarkami. Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy.
Nowy tydzień promocji w Biedronce jet okazja do uzupełnienia domowych zapasów. Za zakupy w markecie i tym razem zapłacimy mniej. W gazetce znalazły się specjalne oferty na słodycze, sezonowe owoce i mięso. Sprawdźcie, na co zwrócić szczególną uwagę. Biedronka znowu kusi wyjątkowo korzystnymi ofertami. W tym tygodniu do gazetki trafił szereg przydatnych produktów, z którymi przygotujemy niezwykłe dania dla całej rodziny. Znajdzie się też coś na deser.
Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Fileciki z kurczaka marynowane w jogurcie i obtoczone w rewelacyjnej panierce nie mają sobie równych. Poznaj przepis na sznycelki drobiowe, znikną z talerzy w mgnieniu oka.Sznycelki drobiowe zwykle przygotowujemy tradycyjnie- w panierce z jajka i bułki tartej. Oczywiście są bardzo smaczne, ale można zrobić je jeszcze lepiej w nieco inny sposób. Wystarczy zamarynować je w jogurcie i obtoczyć w niezwykłej panierce na bazie płatków kukurydzianych. Tak przygotowane sznycelki posmakują nawet największym niejadkom i możesz podać je na bardzo wiele sposób: z frytkami, ziemniakami opiekanymi, z ulubionym sosem, cebulką, kolendrą. Każdy sposób podania będzie wyjątkowy i wszyscy będą zachwyceni.Do marynowania wykorzystaj gęsty jogurt naturalny, aby dobrze trzymał się mięsa i nie spłynął z panierką podczas smażenia. Po usmażeniu przełóż sznycelki na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad- tu poznasz przepis na siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera, rozpływają się w ustach.
Parówki są częstym składnikiem śniadania. Mięsny wyrób nie zawsze jednak wychodzi tak, jak byśmy chcieli. Aby nie pękał podczas gotowania, należy wyjąć go z lodówki na pół godziny przed planowanym przyrządzeniem. Podpowiadamy, co jeszcze warto zrobić, by rarytas był pełen smaku. Parówki — obok kiełbasy czy kabanosów — są jednym z popularniejszych mięsnych produktów. Ich przygotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Wielu z nas wkłada je do wrzątku i podgrzewa przez kilka do nawet kilkunastu minut. Tymczasem gotowanie wyrobu powinno odbywać się zupełnie inaczej.
Mięso, które kupujecie ma w opakowaniu podkładkę? Nie ma się czego obawiać. Oznacza to tylko, że producent zadbał o zabezpieczenie produktu przed zepsuciem i dodał materiał, który zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii. Jak dokładnie działa taka wkładka? Wyjaśniamy tajemnicę plastikowego dodatku. Z mięsa można przygotować wiele smacznych dań m.in. pyszne schabowe czy doskonały gulasz. Aby jednak gotowanie zakończyło się sukcesem, ważne jest odpowiednie przechowywanie składników. To właśnie dlatego producenci wyrobów pakowanych dołączają do nich tajemnicze podkładki.
Kotlety z mortadeli nie brzmią jak danie wykwintne. W PRL-u były popularne ze względu na całkiem przyjemny smak i niskie koszty przygotowania. Dziś, gdy możemy wybierać wśród wielu mięsnych produktów, warto czasem zdecydować się na kulinarną podróż w czasie. Podpowiadamy jak przyrządzić kultowy rarytas z dawnych lat. Kotlety współcześnie można przygotować z wielu mięs czy warzyw. Były czasy, gdy schabowe czy mielone nie gościły na naszych stołach tak często, jak teraz. W PRL-u popularny był nieco inny rarytas, który był smaczny i jednocześnie tani. Wiemy, jak go przyrządzić. Skusicie się?
Często gotujesz rosół? A wiesz, jak wykorzystać mięso po rosole? Zdradzimy ci pięć sprawdzonych patentów na łatwe i smaczne jego wykorzystanie. Będziesz zaskoczony, jakie rarytasy możesz przygotować na jego bazie. Gotowane mięso doskonale nadaje się na farsz do pierogów i krokietów, ale nie tylko. Poznaj inne jego możliwości. Rosół to jedna z ulubionych, polskich zup. Gotujemy go dość często, bo jest smaczny i dość łatwy do przygotowania. Podstawą esencjonalnego smaku tej zupy jest między innymi spora ilość różnorodnego mięsa. Niestety zwykle zostaje ono po zjedzeniu wywaru. Co z nim zrobić?Mięso z rosołu najlepiej po prostu od razu zjeść. Jest niezwykle smaczne, a przy tym lekkostrawne. A osoby gotujące nie pozostają z problemem, co z nim zrobić. Jeśli jednak mięso nie zniknie szybko z półmiska, trzeba je przerobić.
Pomysł na pyszne i aromatyczne danie z grilla? Przygotuj kaszankę pieczoną z cebulą w folii aluminiowej, dzięki czemu się nie przypali i będzie wyjątkowo smaczna. Poznaj przepis na grillową klasykę, czyli kaszankę z cebulą pieczoną w folii, nikt jej się nie oprze.Majówka kojarzy mi się przede wszystkim z długo wyczekiwanym sezonem grillowym, który trwa przez całe lato. Grilla traktujemy nie tylko jak sposób przygotowania wielu dań, ale jako sposób spędzenia weekendu z rodziną i przyjaciółmi. Czy jest coś lepszego od pysznego jedzenia w doborowym towarzystwie?Na grillu możemy przygotować dosłownie wszystko- od warzyw, po rybę, kiełbasy, kaszanki i karkówkę. Każde mięso i warzywa upieczone nad ogniem mają niepowtarzalny smak. Jednym z dań, które zawsze muszą pojawić się na grillu, jest właśnie kaszanka zapieczona z cebulką.Kaszanka jest delikatnym mięsem i jeśli upieczemy ją bezpośrednio nad ogniem, może się mocno się przypalić. Jest na to jednak pewien sposób- wystarczy owinąć ją folią aluminiową i zapiec z cebulką. Tak przygotowana kaszanka jest delikatna, soczysta i pełna smaku.Na grillu nie może zabraknąć również karkówki w musztardowej marynacie oraz lekkiej sałatki, która doda świeżości wszystkim potrawom. Gorąco polecam tradycyjną sałatkę grecką. Świetnym sposobem na podanie warzyw są również szaszłyki z cukinii, papryki, pieczarek i cebuli.
Co nowego dla klientów Biedronki? Już od 2 czerwca w popularnej sieci sklepów kupimy wiele produktów spożywczych w bardzo okazyjnych cenach. Promocja obejmuje między innymi pieczywo, mięso, ryby, warzywa, owoce. To również tydzień greckich smaków. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Poznaj czwartkowe promocje w Biedronce.Biedronka jest najbardziej popularną siecią sklepów w Polsce. Sieć co chwilę organizuje nowe promocje, a także przygotowuje tematyczne tygodnie, w których kupimy wiele pysznych produktów niemal każdej kuchni świata. W tym tygodniu przyszła pora na Grecję. Biedronka oferuje greckie produkty, z których przygotujemy wiele wyśmienitych dań. Papryki marynowane, oliwki, ser feta, halloumi i wiele innych produktów, w tym gotowych dań, jak moussaka, są w bardzo atrakcyjnych cenach.Szczególnie polecam ser halloumi, który urozmaici każdą sałatkę. Grillowany ser nie ma sobie równych. Dowiedz się, jak podawać ser halloumi i poznaj dwie propozycje wiosennych i lekkich sałatek.
Domowe parówki wieprzowe są świetną alternatywą dla gotowego, sklepowego produktu. Są smaczne, delikatne i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Parówki przygotujesz w prosty sposób i stworzysz z nich pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Jak zrobić domowe parówki?Czy wiesz, że w parówkach jest około 70-80% mięsa (czasem nawet mniej), a reszta to glutaminian sodu, woda i sól? Jeśli dodatkowo na opakowaniu zauważysz informację, że mięso jest oddzielone mechanicznie, pod żadnym pozorem nie kupuj takiego produktu. Mięso oddzielone mechanicznie to nic innego jak rozdrobnione resztki mięsno-kostne, które jest mocno rozdrobione i dodawane do produktów takich jak parówki. Jeśli koniecznie chcesz kupować parówki w sklepie, zawsze dokładnie czytaj skład. W sklepie mięsnym możesz poprosić o pokazanie etykiety.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie parówek, które składać się będą w 100% z mięsa wieprzowego- podgardla i łopatki. Parówki doprawisz przyprawami, które z pewnością masz w swojej kuchni.Domowe parówki to produkt pewny, w którym nie znajdziemy glutaminianu sodu, czyli sztucznego wzmacniacza smaku, który w nadmiarze może powodować wiele groźnych chorób. Nie znajdziemy w nich również zmielonych resztek, a prawdziwe mięso.Parówki wieprzowe przygotowane w domu możesz podać z chlebem i pomidorem, możesz również ugotować na nich błyskawiczne spaghetti dla dzieci, a także zrobić aromatyczne leczo- tu poznasz przepis na leczo z parówkami, idealne na szybki obiad.
Bitki w sosie własnym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Bitki przepisu Jakuba Kuronia są idealnie miękkie, soczyste i delikatne. Danie będzie gotowe w niecałą godzinę, a z pewnością zachwyci swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem wszystkich domowników. Poznaj przepis Kuronia na pyszne bitki wieprzowe w sosie własnym.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, mięsne danie, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Bitki w sosie własnym są świetne nie tylko na obiad w zwykły dzień, ale i również na święta i większe uroczystości. Podaj je wtedy z kluskami śląskimi i lekką surówką z kapusty czerwonej, a goście będą zachwyceni.Na szybki obiad doskonale sprawdzą się natomiast bitki z gotowanymi ziemniakami oraz z ogórkami kiszonymi lub burakami. Wyraźne w smaku dodatki doskonale komponują się z delikatnym, duszonym mięsem.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na schab pieczony w sosie własnym. Pieczeń jest niezwykle delikatna i aromatyczna, koniecznie musisz spróbować.
Dobrego smalcu nie odmówi sobie niejeden smakosz. Przygotowanie go w domu wymaga naprawdę niewiele wysiłku, a efekty przyjemnie zaskakują. Prosta receptura na ten tradycyjny rarytas jest na wyciągnięcie ręki. Musicie spróbować — z pewnością wam zasmakuje. Smalec można przyrządzać z wieloma dodatkami. Proponowaliśmy wam już niezawodne sposoby na ten smakołyk z gruszką oraz z rodzynkami. Tym razem wracamy do klasycznej odsłony ze słodkim jabłkiem. Owoc pysznie komponuje się pozostałymi składnikami, dzięki czemu posmarowane naszym rarytasem pieczywo zapewnia niezapomniane doznania smakowe.
Przygotowanie mięsa często obejmuje rozbicie go przy pomocy tłuczka. Jak jednak zrobić to poprawnie? Okazuje się, że użycie nieodpowiedniej strony akcesorium może skończyć się uzyskaniem kotleta o mocno poszarpanej strukturze. Podpowiadamy jak tego uniknąć i dobrze przyrządzać mięsne potrawy. Mięso na kotlety schabowe czy z piersi kurczaka powinno zostać rozbite przed opanierowaniem. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że nie można zrobić tego w sposób przypadkowy. Takie podejście może zakończyć się trudnościami w dalszym przygotowaniu dań.
Kabanosy są mięsnym rarytasem, któremu nie oprze się wielu smakoszy. Przygotowanie domowego wyrobu nie będzie problemem, jeśli zaopatrzymy się w jelita tubowane. Wypełnienie ich jest niezwykle proste. Sprawdźcie nasz przepis koniecznie — wychodzą lepsze niż sklepowe. Kabanosy są kolejnym — po metce cebulowej czy białej kiełbasie — smakołykiem, który można przyrządzić w domowych warunkach. Wybierając wysokiej jakości boczek i mięso z łopatki oraz używając jelit tubowanych, przyrządzimy je bez trudu. Bliscy będą zachwyceni smakiem. Skusicie się?
Golonka z indyka to świetna alternatywa dla tradycyjnej golonki wieprzowej. Jest mniej tłusta, lżejsza i pełna smaku. Do golonki przygotuj marynatę z czosnku i kilku podstawowych przypraw, a będzie przepyszna. Poznaj przepis na soczystą i rozpływającą się w ustach golonkę z indyka.Indycza golonka jest pomysłem na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo soczysta i delikatna dzięki dwóm ważnym etapom przygotowania. Golonkę podaj z ziemniakami opiekanymi lub smażonymi na patelni, a także z lekką surówką, np. buraczków lub z pora.Golonka będzie idealna, kiedy zamarynujesz ją w przyprawach i wstawisz na całą noc do lodówki, aby naszła przyprawami. Mięso koniecznie wyjmij z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Golonka musi zagrzać się w temperaturze pokojowej. Nagła zmiana temperatury spowoduje, że mięso może stać się twarde.Z indyka przygotujesz również wiele pysznych dań: ugotujesz aromatyczną zupę, zrobisz sałatkę, potrawkę, gulasz, dania jednogarnkowe. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, proste i tanie danie- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z bukietem warzyw, rozpływa się w ustach.
Zastanawiasz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso, które będzie jędrne, świeże i pyszne? Świeżość mięsa zdradza jego kolor. Przy zakupie produktu zawsze zwracaj więc uwagę na jego barwę. Jak wygląda świeże mięso i jak odróżnić je od starego produktu?Kupowanie mięsa nie jest trudne, wystarczy, że będziemy zwracać uwagę na kilka ważnych szczegółów, w tym przede wszystkim na kolor. Niezależnie od tego, czy mięso kupujemy w markecie, czy w sklepie mięsnym, musimy dokładnie je obejrzeć.W markecie zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Unikaj kupowania produktów, których data spożycia kończy się w dniu zakupów- takie mięso już nie będzie świeże. Produkty mięsne, które kupowane są z niewiadomych źródeł w znacznie niższej cenie, najprawdopodobniej nie są przebadane, a ich świeżość również pozostawia wiele do życzenia.Oprósz mięsa jedzmy również ryby, które są lżejsze i zdrowe. Niestety rybie mięso nie pachnie najlepiej, a po smażeniu długo jeszcze w kuchni unosi się intensywny zapach, jest jednak na to sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się mocnego zapachu ryby.
Domowe burgery wołowe przygotujesz w bardzo prosty sposób, a cała rodzina i goście będą zachwyceni. Kotlety przygotowane z trzech rodzajów mięsa mają niepowtarzalny smak, a w połączeniu z chrupiącą bułką, sosami i świeżymi warzywami wprost rozpływają się w ustach. Z uwagi na dzisiejsze święto, czyli Światowy Dzień Hamburgera 28 maja, zdradzamy przepis na najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku.Uwielbiamy domowe burgery i często przygotowujemy je w domu. Danie jest bardzo proste i szybkie i za każdym razem znika błyskawicznie. Do burgerów podajemy domowe frytki z batatów lub frytki belgijskie, to idealny zestaw. Dobrą okazją na ich przyrządzenie jest dzisiejszy dzień - Światowy Dzień Hamburgera.Sekretem najdoskonalszych burgerów jest mięso. Kotlety wyrobione z trzech rodzajów wołowiny nie mają sobie równych, są soczyste i genialne w smaku. Do kotletów możesz wykorzystać między innymi pręgę wołową, ligawę i antrykot. Z antrykotu pozbądź się kości i ugotuj na niej aromatyczny rosół.Mięso zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia, dzięki czemu będzie spulchnione i bardzo delikatne. Kotlety smaż przez 3 minuty z każdej strony, przeciągnięta wołowina nie będzie tak smaczna i może stać się twarda.