Pulpety w sosie koperkowym mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zamiast bułki tartej wsypiecie mąkę pszenną. Mięsny rarytas stanie się dzięki temu delikatniejszy, a wciąż zachowa swoją formę. Warto spróbować.
Gołąbki są smacznym i pożywnym daniem, które chętnie przygotowujemy. Można je dusić, piec, ale można też przygotować jak pieroga i smażyć. Polecamy doskonały przepis, dzięki któremu przygotujesz danie 100 razy lepsze od gołąbków.
Zamrażanie mięsa pozwoli je przechować dłużej i uchroni ten produkt przed zepsuciem. Mięso możemy trzymać w zamrażarce nawet do 9 miesięcy. Jednak w jaki sposób szybko rozmrozić mięso, by było dla nas bezpieczne? Polecamy skuteczną metodę. Warto z niej skorzystać.
Gołąbki są uwielbianą polską potrawą. Choć każdy lubi je jeść, to przyrządzenie ich wymaga sporego nakładu czasu. Aby cieszyć się wybornym smakiem potrawy, można zmodyfikować ją, by przyrządzenie było znacznie prostsze i szybsze. Poznajcie inny niż wszystkie przepis na gołąbki bez zawijania.
Szukasz inspiracji na szybki i tani obiad? Przygotuj smakowity chłopski kociołek. Jego wykonanie jest banalne, a porcja nasyci każdego głodomora. Taki obiad z powodzeniem przyrządzisz na kilka dni.
Rosół kochamy za jego smak i wyjątkowe właściwości. Rozgrzewa, leczy i jest bardzo pożywny. Ta jedna z ulubionych zup Polaków gości na naszych stołach nie tylko w niedzielę. Jednak z jakiego mięsa ugotować najlepszy rosół? Pewnie każdy ma swoje preferencje. W mojej rodzinie sprawdza się tylko jeden zestaw.
Kotlety schabowe to jedne z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Należą już do klasyki kuchni polskiej. Kojarzą się z rodzinnymi obiadami i wyjątkowym smakiem. Co zrobić, by kotlety schabowe były niezwykle kruche i lekkie? Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Polecamy zdrową marynatę, która daje wyjątkowe efekty.
Kalafior jest częstym dodatkiem do dań obiadowych. Jednak polecamy przepis, w którym kalafior wystąpi w roli głównej podczas obiadu. Wystarczy wypchać go mięsem mielonym, a zyskamy smaczny i sycący posiłek. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
Rosół cieszy się dużą popularnością. Choć tradycyjna zupa przygotowywana jest na mięsie, są sposoby, by pominąć ten składnik. Tak robi Małgorzata Rozenek, a jej danie jest chwalone przez jej bliskich. Sprawdziliśmy, jak radzi sobie z nadaniem smaku potrawie.
Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie.
Mięso bywa jednym z najważniejszych składników obiadu. Warto przyrządzić go w taki sposób, by było kruche i soczyste. Co zrobić, by osiągnąć doskonały efekt? Mięso warto zmiękczyć marynatą lub o wiele prościej - uwielbianym owocem. Koniecznie przetestujcie ten sposób!
Smaczny posiłek nie musi kosztować fortuny. Najlepszym dowodem na to jest propozycja taniego obiadu od Tomasza Strzelczyka. Kilka prostych składników i aromatyczne przyprawy gwarantują pyszną potrawę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w swoim domu.
Kebaby mają wielu wiernych fanów w Polsce. Jednak wyniki kontroli lokalów z kebabami przez tzw. policję żywnościową mogą nam odebrać apetyt na to danie. Okazuje się, że sprzedawane kebaby są sfałszowane. Taka sytuacja ma miejsce w połowie skontrolowanych lokalów z kebabami.
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe, woda po nich również. Stosowana jest też jako naturalny napój izotoniczny. Dlatego nie warto jej wylewać do zlewu. Teraz użyj wodę z ogórków kiszonych do marynaty. Mięso będzie kruche i soczyste.
Do leczo zazwyczaj trafia kiełbasa. Karol Okrasa stawia jednak na zupełnie inny białkowy dodatek. W jego daniu znajdziemy bowiem plastry schabu. Kucharz obsmaża je osobno, na koniec dopiero dusząc mięso z warzywami i sosem pomidorowym. Musicie spróbować — smak jest nieziemski.
Siostra Anastazja zaskoczyła kolejnym wyśmienitym przepisem. Tym razem podzieliła się sposobem na faszerowaną paprykę. Danie jest niezwykle apetyczne, a przy tym banalnie proste do wykonania. Ten specjał może przygotować absolutnie każdy, bez względu na poziom umiejętności.
Wyśmienita domowa kuchnia jest nie tylko domeną babć. A moim domu rodzinnym wyśmienitym kucharzem jest dziadek. Jego danie popisowe, aromatyczny i sycący krupnik, od lat zachwyca całą rodzinę. Swój niezwykły smak zupa zawdzięcza wywarowi na bazie golonki.
Każdy choć raz w życiu gotował zupę pomidorową. Dla wielu osób oczywiste jest, że przyrządza się ją na wczorajszym rosole. Moja mama ma jednak na tę potrawę zupełnie inny patent i gotuje ją na wywarze wieprzowym. Smak jej zupy pomidorowej jest słynny w całej naszej rodzinie.
Botwinka jest pyszna i zdrowa. Młode i delikatne liście buraka zachwycają smakiem i mają wielu zagorzałym zwolenników. Warto przygotować botwinkę na żeberkach. Właśnie tak robi je moja znajoma kucharka. Dzięki nim ta delikatna zupa będzie jeszcze smaczniejsza i pełna aromatu.
Moja babcia ma nietypowy patent na gołąbki. Zawsze dodaje do nich 1 ekstra składnik. Choć niektórych może to dziwić, babcine gołąbki oplata dodatkowo pasek aromatycznego boczku. Smak i soczystość tego dania uwielbiają wszyscy.
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Każdy dobrze zna smak warzyw połączonych z aromatycznym bulionem. My postanowiliśmy pójść o krok dalej, dodając popularnej pomidorówce nieco więcej smaku. Zyskujemy go dzięki dołożeniu do garnka wieprzowej kiełbasy.
Ślub i wesele jest ważnym wydarzeniem w życiu Pary Młodej. Chcą zorganizować doskonałe przyjęcie weselne, na którym będzie pyszne jedzenie, którym zachwycą się goście. Jednak są potrawy, których pod żądnym pozorem nie powinno się serwować na weselach. Niestety Polacy podają je często swoim gościom.
Nie od dziś wiadomo, że mamy są najlepszymi kucharkami. Potrawy, które wychodzą spod ich ręki smakują zawsze nieziemsko. Ostatnio udało mi się poznać sekret wybornej zupy ogórkowej mojej mamy. Cała tajemnica tkwi w wywarze ugotowanym z dodatkiem wędzonej kości.
Katarzyna Bosacka podpadła internautom. Poszło o sarkastyczny komentarz na temat kaszanki. Ekspertka z lekka dozą przekąsu udostępniła zdjęcie roślinnej wersji tego wyrobu. Komentujący nie poczuli żartu i dali temu wyraz w swoich wypowiedziach.
Panujące obecnie wysokie temperatury nie sprzyjają żywności. Pod ich wpływem na powierzchni jedzenia mogą rozwijać się groźne bakterie. GIS przygotował poradnik mówiący o tym, jak planować zakupy, a także przechowywać produkty spożywcze. Zasady te, choć szczególnie przydatne latem, warto stosować przez cały rok.
Gołąbki są klasyczną potrawą polskiej kuchni. Niestety czasem mimo usilnych starań gołąbki wychodzą zbite i niezbyt smaczne. Co zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Powszechny problem udało mi się zniwelować dzięki doborowi odpowiedniego mięsa.
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Macie więc idealną okazję, by wykorzystać to smaczne i tanie warzywo na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest obłędna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Z łatwością możesz zrobić ją na zapas, dzięki czemu będziesz mieć pyszny obiad na 2 dni.
Ostatnio w internecie zawrzało. Użytkownicy sieci zbulwersowani są decyzją pewnej restauracji. Jej szef kuchni zapowiedział, że drzwi lokalu zamknięte są dla wegan. Na falę komentarzy nie trzeba było długo czekać.