Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

Pulpety w sosie koperkowym
08.08.2023 15:55 W życiu nie jadłam tak pysznych pulpetów. Dosłownie rozpływają się w ustach, wszystko przez 1 dodatek

Pulpety w sosie koperkowym mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zamiast bułki tartej wsypiecie mąkę pszenną. Mięsny rarytas stanie się dzięki temu delikatniejszy, a wciąż zachowa swoją formę. Warto spróbować.

gołąbki
05.08.2023 09:19 Ułóż mięso na liściu kapusty, zawiń jak pieroga i wrzuć na patelnię. To 100 razy lepsze od gołąbków

Gołąbki są smacznym i pożywnym daniem, które chętnie przygotowujemy. Można je dusić, piec, ale można też przygotować jak pieroga i smażyć. Polecamy doskonały przepis, dzięki któremu przygotujesz danie 100 razy lepsze od gołąbków. 

rozmrażanie mięsa
03.08.2023 12:21 Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso? Ta metoda bije inne na głowę

Zamrażanie mięsa pozwoli je przechować dłużej i uchroni ten produkt przed zepsuciem. Mięso możemy trzymać w zamrażarce nawet do 9 miesięcy. Jednak w jaki sposób szybko rozmrozić mięso, by było dla nas bezpieczne? Polecamy skuteczną metodę. Warto z niej skorzystać. 

mieszanie składników na gołąbki
01.08.2023 12:15 Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam? To jeszcze łatwiejsze niż gołąbki bez zawijania

Gołąbki są uwielbianą polską potrawą. Choć każdy lubi je jeść, to przyrządzenie ich wymaga sporego nakładu czasu. Aby cieszyć się wybornym smakiem potrawy, można zmodyfikować ją, by przyrządzenie było znacznie prostsze i szybsze. Poznajcie inny niż wszystkie przepis na gołąbki bez zawijania.

pomysł na szybki i tani obiad
01.08.2023 10:20 Pokrój ziemniaki, marchew, kiełbasę i wrzuć do garnka. Nie ma szybszego i prostszego patentu na obiad

Szukasz inspiracji na szybki i tani obiad? Przygotuj smakowity chłopski kociołek. Jego wykonanie jest banalne, a porcja nasyci każdego głodomora. Taki obiad z powodzeniem przyrządzisz na kilka dni.

rosół
30.07.2023 11:17 Przetestowałam wiele receptur na rosół. Tę pokochała moja rodzina. Teraz tylko tak gotuję

Rosół kochamy za jego smak i wyjątkowe właściwości. Rozgrzewa, leczy i jest bardzo pożywny. Ta jedna z ulubionych zup Polaków gości na naszych stołach nie tylko w niedzielę. Jednak z jakiego mięsa ugotować najlepszy rosół? Pewnie każdy ma swoje preferencje. W mojej rodzinie sprawdza się tylko jeden zestaw.

marynata do schabowych
30.07.2023 09:13 Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty

Kotlety schabowe to jedne z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Należą już do klasyki kuchni polskiej. Kojarzą się z rodzinnymi obiadami i wyjątkowym smakiem. Co zrobić, by kotlety schabowe były niezwykle kruche i lekkie? Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Polecamy zdrową marynatę, która daje wyjątkowe efekty.

faszerowany kalafior
29.07.2023 09:39 Ugotuj kalafiora i wypchaj go mięsem mielonym. Ten przepis na obiad jest lepszy niż gołąbki

Kalafior jest częstym dodatkiem do dań obiadowych. Jednak polecamy przepis, w którym kalafior wystąpi w roli głównej podczas obiadu. Wystarczy wypchać go mięsem mielonym, a zyskamy smaczny i sycący posiłek. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Rosół bez mięsa Małgorzaty Rozenek
28.07.2023 16:33 Rozenek pomija ten składnik gotując rosół. Dla niektórych to niedopuszczalne

Rosół cieszy się dużą popularnością. Choć tradycyjna zupa przygotowywana jest na mięsie, są sposoby, by pominąć ten składnik. Tak robi Małgorzata Rozenek, a jej danie jest chwalone przez jej bliskich. Sprawdziliśmy, jak radzi sobie z nadaniem smaku potrawie. 

przepis na salceson
28.07.2023 09:40 Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak

Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie. 

mięso
27.07.2023 20:24 Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach

Mięso bywa jednym z najważniejszych składników obiadu. Warto przyrządzić go w taki sposób, by było kruche i soczyste. Co zrobić, by osiągnąć doskonały efekt? Mięso warto zmiękczyć marynatą lub o wiele prościej - uwielbianym owocem. Koniecznie przetestujcie ten sposób!

pomysłowy tani obiad
26.07.2023 15:40 Ryż, kiełbasa i jedna patelnia. Ten tani obiad od Strzelczyka starczy nawet na kilka dni

Smaczny posiłek nie musi kosztować fortuny. Najlepszym dowodem na to jest propozycja taniego obiadu od Tomasza Strzelczyka. Kilka prostych składników i aromatyczne przyprawy gwarantują pyszną potrawę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w swoim domu.

kebab
25.07.2023 17:29 Skontrolowano lokale sprzedające w Polsce kebaby. Nadużycia wręcz odbierają apetyt

Kebaby mają wielu wiernych fanów w Polsce. Jednak wyniki kontroli lokalów z kebabami przez tzw. policję żywnościową mogą nam odebrać apetyt na to danie. Okazuje się, że sprzedawane kebaby są sfałszowane. Taka sytuacja ma miejsce w połowie skontrolowanych lokalów z kebabami. 

mięso w marynacie
23.07.2023 12:33 Zamiast wylewać do zlewu, wlej do do marynaty. Mięso będzie kruche i soczyste

Ogórki kiszone są bardzo zdrowe, woda po nich również. Stosowana jest też jako naturalny napój izotoniczny. Dlatego nie warto jej wylewać do zlewu. Teraz użyj wodę z ogórków kiszonych do marynaty. Mięso będzie kruche i soczyste.

Leczo Karola Okrasy
22.07.2023 22:30 Jakie mięso dodajesz do lecza? Wybór Okrasy jest dość rzadko spotykany

Do leczo zazwyczaj trafia kiełbasa. Karol Okrasa stawia jednak na zupełnie inny białkowy dodatek. W jego daniu znajdziemy bowiem plastry schabu. Kucharz obsmaża je osobno, na koniec dopiero dusząc mięso z warzywami i sosem pomidorowym. Musicie spróbować — smak jest nieziemski. 

papryka siostry Anastazji
17.07.2023 21:16 Faszerowana papryka siostry Anastazji ekscytuje każdego. Przepis jest najprostszy na świecie

Siostra Anastazja zaskoczyła kolejnym wyśmienitym przepisem. Tym razem podzieliła się sposobem na faszerowaną paprykę. Danie jest niezwykle apetyczne, a przy tym banalnie proste do wykonania. Ten specjał może przygotować absolutnie każdy, bez względu na poziom umiejętności.

krupnik z przepisu dziadka
17.07.2023 16:15 Dziadek nie gotuje krupniku na żeberkach. Stawia na niemal zapomniany rodzaj mięsa

Wyśmienita domowa kuchnia jest nie tylko domeną babć. A moim domu rodzinnym wyśmienitym kucharzem jest dziadek. Jego danie popisowe, aromatyczny i sycący krupnik, od lat zachwyca całą rodzinę. Swój niezwykły smak zupa zawdzięcza wywarowi na bazie golonki.

Zupa pomidorowa na wieprzowinie
15.07.2023 23:46 Moja mama nie robi pomidorowej na rosole. Zawsze używa tego mięsa, restauracje mogą się schować

Każdy choć raz w życiu gotował zupę pomidorową. Dla wielu osób oczywiste jest, że przyrządza się ją na wczorajszym rosole. Moja mama ma jednak na tę potrawę zupełnie inny patent i gotuje ją na wywarze wieprzowym. Smak jej zupy pomidorowej jest słynny w całej naszej rodzinie.

botwinka
12.07.2023 13:36 Znajoma kucharka zdradziła mi jak robi botwinkę. Teraz zawsze używam tego mięsa

Botwinka jest pyszna i zdrowa. Młode i delikatne liście buraka zachwycają smakiem i mają wielu zagorzałym zwolenników. Warto przygotować botwinkę na żeberkach. Właśnie tak robi je moja znajoma kucharka. Dzięki nim ta delikatna zupa będzie jeszcze smaczniejsza i pełna aromatu.

gołąbki mojej babci
11.07.2023 17:35 Moja babcia robi wybitne gołąbki. Ich smak kocha cała rodzina. Wszystko przez 1 dodatek

Moja babcia ma nietypowy patent na gołąbki. Zawsze dodaje do nich 1 ekstra składnik. Choć niektórych może to dziwić, babcine gołąbki oplata dodatkowo pasek aromatycznego boczku. Smak i soczystość tego dania uwielbiają wszyscy.

gotowanie zupy pomidorowej
10.07.2023 22:24 Wzięła uwielbiany produkt i dodała do pomidorowej. Takie połączenie to strzał w 10

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Każdy dobrze zna smak warzyw połączonych z aromatycznym bulionem. My postanowiliśmy pójść o krok dalej, dodając popularnej pomidorówce nieco więcej smaku. Zyskujemy go dzięki dołożeniu do garnka wieprzowej kiełbasy.

Tort Weselny
10.07.2023 21:48 Polacy podają te dania na weselu, a eksperci chwytają się za głowy. Ryzyko zatrucia jest ogromne

Ślub i wesele jest ważnym wydarzeniem w życiu Pary Młodej. Chcą zorganizować doskonałe przyjęcie weselne, na którym będzie pyszne jedzenie, którym zachwycą się goście. Jednak są potrawy, których pod żądnym pozorem nie powinno się serwować na weselach. Niestety Polacy podają je często swoim gościom.

domowa zupa ogórkowa
10.07.2023 20:38 Ogórkowa mojej mamy smakuje obłędnie. Już wiem, w czym tkwi jej sekret. Chodzi o wywar

Nie od dziś wiadomo, że mamy są najlepszymi kucharkami. Potrawy, które wychodzą spod ich ręki smakują zawsze nieziemsko. Ostatnio udało mi się poznać sekret wybornej zupy ogórkowej mojej mamy. Cała tajemnica tkwi w wywarze ugotowanym z dodatkiem wędzonej kości.

kaszanka na grillu
10.07.2023 15:55 Bosacka publicznie wyśmiała kaszankę. Internauci szybko sprowadzili ją na ziemię

Katarzyna Bosacka podpadła internautom. Poszło o sarkastyczny komentarz na temat kaszanki. Ekspertka z lekka dozą przekąsu udostępniła zdjęcie roślinnej wersji tego wyrobu. Komentujący nie poczuli żartu i dali temu wyraz w swoich wypowiedziach.

jedzenie w lodówce
10.07.2023 14:16 GIS zwrócił uwagę na złe przechowywanie żywności. Należy tego unikać, szczególnie latem

Panujące obecnie wysokie temperatury nie sprzyjają żywności. Pod ich wpływem na powierzchni jedzenia mogą rozwijać się groźne bakterie. GIS przygotował poradnik mówiący o tym, jak planować zakupy, a także przechowywać produkty spożywcze. Zasady te, choć szczególnie przydatne latem, warto stosować przez cały rok.

soczyste gołąbki
08.07.2023 13:42 Moje gołąbki wychodzą idealnie soczyste. Zawsze stawiam na 1 rodzaj mięsa

Gołąbki są klasyczną potrawą polskiej kuchni. Niestety czasem mimo usilnych starań gołąbki wychodzą zbite i niezbyt smaczne. Co zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Powszechny problem udało mi się zniwelować dzięki doborowi odpowiedniego mięsa.

cukinia faszerowana
06.07.2023 18:37 Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Macie więc idealną okazję, by wykorzystać to smaczne i tanie warzywo na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest obłędna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Z łatwością możesz zrobić ją na zapas, dzięki czemu będziesz mieć pyszny obiad na 2 dni.

restauracja zamknięta dla wegan
04.07.2023 16:36 Internet płonie. Restauracja wprowadziła zakaz wstępu dla wegan, od razu posypały się gromy

Ostatnio w internecie zawrzało. Użytkownicy sieci zbulwersowani są decyzją pewnej restauracji. Jej szef kuchni zapowiedział, że drzwi lokalu zamknięte są dla wegan. Na falę komentarzy nie trzeba było długo czekać.