Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

Nabiał – co to jest? Podstawowe informacje

Nabiał to wyjątkowo obszerna grupa produktów spożywczych, których cechę wspólną stanowi mleko, jako kluczowy składnik danego produktu. Mleko w tym kontekście może pochodzić od dowolnego zwierzęcia gospodarskiego. W Polsce zazwyczaj będzie to mleko krowie, ale równie dobrze sprawdzi się mleko kozie czy mleko owcze. Przyjęło się również, że elementem nabiału są jaja, jednak z punktu widzenia dietetyki nie jest to prawidłowa klasyfikacja.

Mleko i produkty mleczne są powszechnie obecne w sztuce kulinarnej całego świata. W zależności od danego produktu mogą być spożywane autonomicznie, lub jako element bardziej złożonej potrawy. Nabiał co do zasady można spożywać na surowo, lub po poddaniu go obróbce termicznej, jednak eksperymenty w tym zakresie nie zawsze będą zgodne z naszymi wyobrażeniami odnośnie smaku produktu.

Co zalicza się do nabiału? Rodzaje nabiału na rynku

Na nabiał składają się dwa rodzaje produktów – mleko zwierząt hodowlanych (głównie mleko krowie, ale także kozie i owcze), oraz wszystkie produkty powstałe na ich bazie. Chodzi tu oczywiście o każdy rodzaj mleka spożywczego, bez względu na uzyskaną w procesie produkcji zawartość tłuszczu czy inny rodzaj obróbki (mleko bez laktozy, mleko skondensowane, mleko w proszku, etc.).

Do nabiału zaliczają się także wszelkiego rodzaju napoje mleczne, serki homogenizowane, kefiry, jogurty, czy maślanka. Wzmiankować w tym zakresie należy także śmietanę, wszelkiego typu śmietanki, a także masło. Oczywiście do nabiału zaliczymy także sery, gdzie ilość ich typów i rodzajów można liczyć w setkach?

Czy jajka to nabiał? To dość często pojawiające się pytanie. Z dietetycznego punktu widzenia jajka nie stanowią nabiału, ponieważ nie mają nic wspólnego z mlekiem. Niemniej, zwyczajowo uznaje się, że jajka to również nabiał, prawdopodobnie z uwagi na fakt, że jest to jedyny ze spożywczych produktów odzwierzęcych – obok mleka – uzyskiwanych bez uśmiercania zwierzęcia. Często jednak stosuje się w nazewnictwie specjalny wyróżnik „nabiał i jajka”.

Który nabiał jest zdrowy?

Zasadniczo każdy nabiał jest zdrowy, co wynika z mlecznego pochodzenia tego rodzaju produktów. Zawierają one mnóstwo cennych składników mineralnych, makroelementów, witamin i żywych kultur bakterii. W ramach przykładu wymienić można po prostu mleko, ser (różne rodzaje), jogurty, twaróg czy kefiry. Jedną z ciekawszych propozycji może stanowić islandzki skyr.

Nabiał co do zasady słynie przede wszystkim z dużej ilości białka w stu gramach produktu, a także pokaźnej ilości witaminy D, B2 i B12. Ponadto zawiera w sobie mnóstwo wapnia, sodu, potasu i magnezu. Jednocześnie na nabiał składają się w dużej mierze produkty niskokaloryczne, z uwagi na niską zawartość węglowodanów. 

Trzeba jednak pamiętać, że wartości odżywcze nabiału mogą w dużej mierze różnić się między sobą, w zależności od rodzaju produktu z jakim mamy do czynienia.

Pokaż więcej

Przepis na ser z twarogu
03.05.2024 12:34 Włóż twaróg do miski, posyp sodą i rozgnieć widelcem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Twaróg to jeden z najpopularniejszych serów w naszej kuchni. Wykorzystuje się go do farszów, klusek oraz jako dodatek do dań. Tym razem zrobimy z niego coś zupełnie innego. Taki specjał zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować.

domowy ser
30.04.2024 21:04 Nikt mi nie wierzy, że robię ten ser całkiem sam. Wystarczy tylko połączyć 3 tanie składniki

Nie kupuj sera, tylko zrób go w domu. Jest dużo smaczniejszy, a przy okazji zaoszczędzisz parę złotych. Z tym przepisem domowy ser z pewnym składem zrobisz bez żadnego wysiłku. Przygotuj tylko 3 potrzebne składniki. 

domowy twaróg z ziołami
22.04.2024 12:34 Sklepowy twaróg może się schować. Sam robię wiejski twarożek z ziołami a rodzina nie chce innych śniadań

Nie kupuj wiejskiego twarożku z ziołami. Lepiej zrób go sama w domu. Jest zdecydowanie tańszy, smaczniejszy, a w dodatku przepis jest banalnie prosty. Zrób go według niego i zaskocz swoich domowników. Zwłaszcza, że możesz wykorzystać wiosenne dodatki. 

racuchy
21.04.2024 20:45 W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Sekretem ich smaku jest ten składnik

Zrób racuchy z tego przepisu, a już nigdy nie zrobisz ich w inny sposób. Będą bardzo puszyste, a to wszystko dzięki jednemu składnikowi. Dowiedz się, jak to osiągnąć i zaskocz rodzinę znakomitym deserem. Przygotowanie trwa chwilę i jest banalnie proste. Zrób i przekonaj się sama.

serek do smarowania
18.04.2024 18:57 Nikt mi nie wierzy, że robię ten serek sam. Idealną konsystencję zawdzięcza 1 czynności

Zrób serek z przepisu poniżej, a otrzymasz doskonałe smarowidło do kanapek. Jedna czynność sprawi, że będzie miał idealną konsystencję. Zrób i przekonaj się sama, jaki jest pyszny. Jego smak na pewno zachwyci twoich domowników.

ciasto bez pieczenia
10.04.2024 11:59 To ciasto bez pieczenia robię z 2 składników. Smakuje obłędnie i wychodzi za każdym razem

Trudno o prostsze ciasto, a już na pewno trudno o ciasto, które mimo prostoty przygotowania prezentuje się tak efektownie. Pomarańczowa galaretka zmienia się tu w bursztynowy sernik na zimno. Deser ma niezwykłą strukturę, a przy tym całkiem niezły skład. Do jego stworzenia wystarczą jedynie 2 składniki.

surówka
07.04.2024 19:34 Robię sos z 3 składników i zalewam nim kapustę. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w restauracji

Koniecznie spróbuj surówki z tego przepisu. Kapusta pekińska z tym obłędnym sosem sprawdzi się do każdego obiadu. Surówkę zrobisz błyskawicznie, a w dodatku tylko z kilku składników. Poznaj przepis i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. 

naleśniki
06.04.2024 21:38 Jak zrobić ciasto na naleśniki bez grudek? Mnóstwo osób zapomina o ważnej zasadzie

Czy wiesz jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Poznaj sposób, który sprawi, że ciasto będzie idealne, a w dodatku bez grudek. Zasada jest prosta i skuteczna. Stosuj ją zawsze, a naleśniki będą smakowite. 

produkcja masła
05.04.2024 08:17 Biorę 1 składnik i robię z niego domowe masło. Nie używam przy tym ani kropli śmietany

Nie kupuj masła. Zrób je z tego przepisu, a już nigdy nie spojrzysz na to sklepowe. Ma doskonałą konsystencję oraz smak, a w dodatku robi się je bardzo łatwo. Przekonaj się sama.

sery na pizzy
01.04.2024 10:23 Do pizzy czy do makaronu? Wszystko o włoskim serze

Ser? Z czym to się je? Odpowiedź nie jest taka prosta. Jaki ser do pizzy? Do czego parmezan? Czego unikać? Wyjaśnia Adam Gontarz z warszawskiej restauracji Quattro Formaggi, czyli – Cztery sery.

faszerowane jajka
30.03.2024 09:42 Strzelczyk pokazał najlepszy patent na faszerowane jajka. W głowie się nie mieści co do nich dodaje

Jajka faszerowane muszą znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Te z przepisu Tomasza Strzelczyka są nie lada specjałem. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Jeden dodatek zaskoczy każdego.

masło
18.03.2024 08:37 Ta bryła masła ma ponad 2000 lat. Cenny eksponat można podziwiać w muzeum

W 2016 roku w Irlandii dokonano niezwykłego odkrycia. Dzisiaj można podziwiać je w muzeum. Jest zaskakujące, a w dodatku wciąż nadaje się do spożycia. O co dokładnie chodzi? Dowiesz się z dalszej części artykułu.

kefir
17.03.2024 19:09 Moja babcia codziennie piła szklankę kefiru. Gdy zdradziła mi powód, sam zacząłem tak robić

Moja babcia podzieliła się ze mną swoją małą tajemnicą. Zdradziła mi, czemu nie mogła choć jednego dnia obyć się bez swojej szklaneczki kefiru. Powód mnie zaskoczył, ale teraz już rozumiem, czemu to robiła. Teraz sam to stosuję i nie wyobrażam sobie robić inaczej.

placki ziemniaczane na patelni
11.03.2024 17:23 W życiu nie jadłem lepszych placków ziemniaczanych. Z tym niecodziennym dodatkiem wychodzą fenomenalne

Pod różnymi nazwami i z kilkoma modyfikacjami, placki ziemniaczane znane są wszędzie tam, gdzie je się ziemniaki. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu jakiś przepis zaskakuje nas niecodziennym składnikiem. Tak jest i tym razem.

camembert
09.03.2024 20:11 Naukowcy alarmują: camembert może zniknąć. Już nigdy nie zjemy serów pleśniowych?

Camembert to najpopularniejszy ser pleśniowy na świecie. Niestety, naukowcy ostrzegają, że jednemu z jego istotnych składników grozi wyginięcie. A jest on niezbędny do produkcji tego sera. Czy oznacza to, że już nigdy nie zjemy camemberta?

naleśniki
24.02.2024 19:22 Od dawna nie dodaję mleka do ciasta na naleśniki. Z tym prostym dodatkiem smakują mi 100 razy bardziej

Wyobraź sobie, że twoje naleśniki mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że zamienisz mleko na jeden składnik. Sprawdź przepis, a dowiesz się jak to zrobić. Nie zawiedziesz się. 

ciasto bez pieczenia
23.02.2024 18:01 Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i to bez piekarnika. Zawsze się udaje, a roboty tyle, co nic

Czy we własnej kuchni można zrobić ciasto na miarę mistrzów cukiernictwa? Przepis, który pokażę ci poniżej jest tego najlepszym przykładem. To ciasto bez pieczenia pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Będziesz chciała je robić bez przerwy.

przygotowanie jajecznicy
20.02.2024 09:43 Na każde jajko dodaję 1 łyżkę tego składnika. Moja jajecznica nie ma sobie równych

Wystarczy, że do jajecznicy dodasz jeden składnik, a zamieni się w arcydzieło. Wcale nie kosztuje wiele i na pewno sprawi, że twoi domownicy będą zachwycenie. Dowiedz się, co to za składnik i zrób to danie z jajek na śniadanie. Będziesz wracać do tego przepisu z przyjemnością.

placek
16.02.2024 18:06 Przepis na ten placek pokazała mi babcia. Robię go w piekarniku, wewnątrz kryje się słodki dodatek

Koniecznie zrób placek babci z tego przepisu. Robi się w mniej niż pół godziny, a smak zaskakuje. Wszystko za sprawą jednego i zdrowego składnika. Przysmak idealnie sprawdzi się na śniadanie.

racuchy
14.02.2024 19:55 W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez ten składnik

Do ciasta na swoje ulubione racuchy koniecznie dodaj ten jeden składnik. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Będą puszyste jak nigdy wcześniej. Dowiedz się, co to za składnik i użyj go do przygotowania racuchów.

naleśniki z serem
13.02.2024 13:03 W życiu nie jadłem lepszych naleśników. Ten farsz to poezja smaku

Naleśniki z tym farszem smakują wybornie. Nigdy nie jadłaś lepszego. Zrób go  z przepisu poniżej. Już nigdy nie będziesz chciała podawać naleśników z czymś innym. Przepis jest bardzo łatwy. 

roladki z szynki
12.02.2024 14:15 Takie roladki podam na ostatki. Moja rodzina za nimi wręcz szaleje

Te roladki podbiły serca mojej rodziny. Robię je na każdą imprezę i znikają w chwilę. Zrób je według tego przepisu na ostatki. Każdy smakosz będzie zachwycony i najedzony.

banan jajko owsianka
05.02.2024 19:33 Biorę jajko, banany i płatki owsiane i robię prawdziwy przysmak. Moi znajomi za nim szaleją

Przysmak z prostych składników, a smakuje wybornie. Moi znajomi są zachwyceni i za każdym razem proszą, żebym ty zrobił. Z tobą podzielę się przepisem na to danie.

składanie naleśników
04.02.2024 13:56 Mięciutkie, pyszne i delikatne. Naleśniki Tomasza Strzelczyka to ideał

Czy na pewno umiesz zrobić pyszne naleśniki? Zobacz, jak robi je Tomasz Strzelczyk. Według jego przepisu są nie tylko delikatne, ale i lekko chrupiące. Musisz wiedzieć, jak robić je dobrze. 

kawałek ciasta
04.02.2024 11:59 Bardzo łatwe ciasto bez pieczenia. Robię je z 4 składników

Wystarczą tylko 4 składniki, aby przenieść się do krainy niezwykłych smaków. Ty też możesz. Wystarczy, że zrobisz to ciasto bez pieczenia.

ciasto
31.01.2024 17:08 To słynne na całym świecie ciasto bez pieczenia zawsze poprawia mi humor. Jest bardzo słodkie

Z tym pysznym i prostym ciastem mój dzień zawsze staje się lepszy. Zajrzyj do przepisu i popraw humor swojej rodzinie. Jest pysznie i bardzo słodko.

deser z mleka
31.01.2024 15:43 Masz mleko? Zrób z niego w chwilę tani, genialny deser z 3 składników

Najlepszy deser musi być tani i szybki. Zrób go według tego przepisu i zaskocz nie tylko rodzinę, ale i siebie. Jest obłędnie dobry i bardzo mleczny. 

smażenie placków ziemniaczanych
27.01.2024 21:44 1 czynność, a placki ziemniaczane na pewno nie ściemnieja. Tego uczą w szkołach gastronomicznych

Ciemnienie masy na placki ziemniaczane przydarza się nawet najbardziej doświadczonej kucharce. Wypróbuj ten sposób. Już nigdy nie będziesz robiła inaczej.