Mleko w proszku dawniej należało do najważniejszych produktów w kuchennej spiżarni, wszak dostęp do świeżego mleka mógł być utrudniony. Jeśli szykujesz się na przyjęcie gości, lecz nie zdążyłeś zrobić żadnego deseru, wykorzystaj ten smaczny proszek. Przy jego pomocy zrobisz w błyskawicznym tempie łakoć, którym ugościsz każdego łakomczucha. Mleko w proszku nie jest dzisiaj tak popularne, jednak zawsze warto mieć pod ręką, chociażby jedno opakowanie. Przydaje się bowiem w sytuacjach awaryjnych, kiedy trzeba reagować na niezapowiedzianą wizytę. Deser z mleka w proszku jest banalny w wykonaniu, szybki i, przede wszystkim, wyjątkowo tani. W połączeniu z doskonałym smakiem słodyczy ciężko o coś smaczniejszego.
Naleśniki mogą być prostym i wyjątkowo smacznym deserem. Jeśli do ich przygotowania wykorzystamy kefir, wyjdą niezwykle lekkie i bardzo puszyste. Przyrządzenie zajmie niewiele czasu, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Koniecznie spróbujcie. Słodkie naleśniki skuszą niejedną osobę. Przygotowanie tego specjału z twarogiem lub w wyśmienitej odsłonie z sosem kawowym to tylko wybrane sposoby na sprawienie sobie odrobiny przyjemności. Jeśli macie pod ręką kefir koniecznie wypróbujcie nasz nowy patent na ciasto. Tak delikatnych naleśników jeszcze nie jedliście.
Szukacie inspiracji na coś oryginalnego, prostego i pysznego? Przygotujcie obłędne racuchy z rabarbarem. Warto po niego sięgnąć właśnie teraz, ponieważ pyszna roślina zagościła już na stoiskach z warzywami. Racuchy z dodatkiem rabarbaru mają wyrazisty, kwaskowy smak, możesz je podać na podwieczorek, śniadanie czy kolację. Przekonasz się, że każdy z domowników będzie błagał o dokładkę.Gdy nie masz pomysłu, co zrobić do jedzenia, gdy masz braki w zapasach, gdy nie masz czasu na pichcenie — co wtedy robisz? Większość osób odpowie, że bierze się za przyrządzenie racuchów. Te lubią wszyscy i można je zrobić z niewyszukanych składników. Wielu zwolenników mają racuchy z dodatkiem owoców. Owoce bowiem wzbogacają ciasto smakowo, dodają mu też przyjemnej wilgotności. Zwykle do ciasta na racuchy dodaje się jabłka, ale można też śliwki czy truskawki. A o tej porze szczerze polecamy rabarbar. Jego wyrazisty, kwaśny smak doskonale będzie się komponował z posypką z cukru pudru.
Dziś, 28 kwietnia obchodzony jest Dzień Sera Camembert. A czy wiesz, że uwielbiany ser możesz przygotować samodzielnie? Sięgnij po mleko, śmietankę i kilka dodatków, a staniesz się domowym producentem miękkiego sera porośniętego białą pleśnią. Ser camembert jest jednym z bardziej rozpoznawalnych, francuskich specjałów. Receptura na niego została opracowana we wsi Camembert, w Normandii w 1791 roku. Ser ten charakteryzuje się miękkim, sprężystym, kremowym wnętrzem i skórką porośniętą delikatną, białą pleśnią. W miarę dojrzewania jego brzegi upłynniają się, a zapach robi się coraz wyraźniejszy. Camembert ma kształt krążka o masie ok. 250 g, jest pakowany w papier, a potem w pudełko. Właśnie dziś jest jego obchodzony jego dzień. Warto więc zjeść kawałek sera camembert na przekąskę, a może nawet nastawić własny wyrób?
Pieróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem z Lubelszczyzny, które dawniej przyrządzano jedynie przy większych uroczystościach. Warto spróbować tego wybornego specjału, który konsystencją przypomina pasztet. Z odrobiną mleka smakuje wyśmienicie. Skusicie się? Pieróg biłgorajski, jak sama nazwa wskazuje, swoje korzenie ma w okolicy miejscowości z Biłgoraj. Wyrób, nazywany także krupniakiem to pyszny pieczony specjał z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, który w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Ten przypominający pasztet można wypiekać na dwa sposoby — bez i z drożdżową skórką. Proponujemy wam wyśmienitą recepturę na tę pierwszą odsłonę, zwaną tez pierogiem łysym. Przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a smak zdecydowanie wart jest zachodu.
Wiecie, jak zrobić oryginalną bawarkę? Przygotujcie ją według naszych zaleceń, a przekonacie się, że herbata z mlekiem nigdy nie była smaczniejsza. W zasadzie wystarczy wlać do intensywnego naparu podgrzane mleko. Sprawdźcie jednak, na co warto zwrócić uwagę.Bawarka to napój, o którym z pewnością słyszały wszystkie młode matki. Mamy i babcie zalecały im bowiem zawsze, by piły herbatę z mlekiem w okresie karmienia dziecka. Napój ten miał zwiększyć laktację. Jak się jednak okazuje, mlekotwórcze działanie bawarki nie zostało udowodnione naukowo. Co nie przeszkadza piciu herbaty z mlekiem ze względów smakowych. Za ojczyznę bawarki uznaje się Francję, jednak największą popularnością napój ten cieszy się dziś w Anglii. Pija się go głównie ze względów smakowych, dodając do mleka herbatę lub odwrotnie.
Mamy dla was przepis na prosty i smaczny dodatek do obiadu, który może też być lekkim daniem. Przygotujcie pory zapiekane w śmietanie. Wystarczy zalać je śmietaną, posypać serem i całość zapiec. Ten dodatek z pewnością zachwyci was oryginalnością i smakiem.Pory są dość popularnymi warzywami, których możliwości nie do końca wykorzystujemy. Zwykle dodajemy je do zupy lub robimy z nich surówkę. A tymczasem z porów można zrobić też smaczną zupę czy zapiekankę. Ciekawą formą zapiekanki są pory zapiekane w śmietanie. Można je podać do obiadu zamiast klasycznej jarzynki lub zjeść jako samodzielne, lekkie danie.
Tosty z serem mogą stanowić zarówno pyszną przekąskę, jak i ciepłe, sycące śniadanie. Ich przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Będą idealnym wyborem o poranku, gdy się spieszymy i chcemy szybko zjeść coś ciepłego. Możecie przygotować je z ulubionymi dodatkami i zawsze wychodzą. Koniecznie spróbujcie.Tosty z serem są kolejnym po owsiance czy jajecznicy na parze szybkim sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Nie wymagają wielu umiejętności, a jedynie umiaru w stosowaniu dodatków. W naszej wersji wykorzystamy pomidora i cebulę, które idealnie pasują do delikatnej wędliny i pysznego ciągnącego się sera żółtego.
Naleśniki są idealnym pomysłem zarówno na deser, jak i sycący obiad czy kolację. Tym razem proponujemy wam wyśmienitą kompozycję z dodatkiem rozdrobnionych pistacji. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Spróbujecie?Po naleśniki sięga wielu smakoszy. Puszysty i chrupiący smakołyk z dodatkiem pistacji będzie miłą odmianą od klasyki podanej ze słodkim serkiem czy delikatnej wersji z przygotowanej z ciasta z maślanką. Przygotujcie na kolejne śniadanie, a zachwytom nie będzie końca.
Niemal każdy zna warzywo ze zdjęcia. Jest nią oczywiście chrupiąca rzodkiewka. Dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść rzodkiewkę i co z niej przygotować. Nie zgadniecie, jak wiele sekretów skrywa ta smaczna roślina. Możecie też z niej przygotować wyborny dodatek do obiadu. Rzodkiewka jest jedną z bardziej lubianych nowalijek. Choć obecnie można ją kupić niemal przez cały rok, to kojarzy nam się z wiosną. O tej porze roku można ją bowiem zbierać z przydomowych ogródków i właśnie teraz jest najsmaczniejsza.Doskonale smakuje chrupana na przekąskę, można z niej też zrobić mizerię. Jednak oprócz smaku, warzywo to oferuje nam też walory zdrowotne. Warto je poznać.
Pieczarki faszerowane są propozycją na smaczną przekąskę lub sycący obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a pięknie prezentują się na stole. Pełne pysznego sera i delikatnego jajecznego farszu grzyby znikną w mgnieniu oka. Spróbujecie koniecznie.Pieczarki faszerować można na różne sposoby. Proponowaliśmy wam już efektowny miks warzywny z cukinią i szpinakiem oraz proste nadzienie z mięsa mielonego. Tym razem mamy dla was recepturę, która pozwoli wam nadmiar jajek. Taka wersja z pewnością spodoba się amatorom sycących grzybowych rarytasów. Skusicie się?
Pieczeń rzymska jest jednym z wielkanocnych klasyków, który pojawi się w wielu domach. W wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna i sycąca dzięki zastosowaniu aromatycznej soczewicy i jajek. Z przepisem krok po kroku jej przygotowanie nie sprawi wam problemów. Spróbujecie?Pieczeń rzymska albo klops jest soczystym i pełnym smaku mięsnym specjałem, który wielu smakoszy przyprawia o szybsze bicie serca. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie sięgacie po mięso, oparta o soczewicę i pieczarki potrawa jest dla was. Koniecznie ją wypróbujcie.
Majonez jest jednym z produktów, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Najlepszy będzie domowy, przygotowany niemal błyskawicznie. Z przepisu, który wam proponujemy, wyjdzie dosłownie 5 minut. Nie będziecie potrzebowali ani jednego jajka, więc sprawdzi się też wtedy, gdy okaże się, że tego produktu w waszej lodówce zabrakło. Sprawdźcie koniecznie.Majonez zazwyczaj przygotowuje się z jajek. Coraz częściej jednak popularne stają się specjały roślinne i na wielu stołach wielkanocnych z pewnością zagości bezjajeczny specjał przyrządzony z aquafaby.Dla tych z was, którzy po jaja sięgnąć nie chcą lub nie mogą, a jednocześnie wolą przyrządzić majonez ze znanych produktów, mamy recepturę opartą na mleku. Delikatny specjał wyjdzie niemalże tak kremowy, jak klasyczny, a smak zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?
Mamy pomysł na pyszny i wyrazisty dodatek do obiadu. Jest nim fantastyczna surówka z białej kapusty z chrzanem. Zrobisz ją szybko i łatwo. Wystarczy, że warzywa drobno posiekasz i wymieszasz z ostrzejszym sosem. Podejrzewamy, że właśnie ta część obiadu zniknie z talerzy jako pierwsza. Surówka to najzdrowsza część obiadu, która niestety często jest przez nas pomijana. Gdy tylko mamy mało czasu na przyrządzenie posiłku, zwykle rezygnujemy z przyrządzenia surówki. Dlatego ważne jest, by ten dodatek był prosty do zrobienia. Tak właśnie, jak nasza surówka z białej kapusty.
Faszerowane jajka są klasyką, bez której wielkanocny stół nie może się obejść. Są nie tylko piękną i, nierzadko, kolorową ozdobą, lecz również doskonale smakującą przekąską. Dzisiaj zajmiemy się przepisem na jajka faszerowane szynką, majonezem i chrzanem. Niżej wyjawiamy wszystkie konieczne kroki, potrzebne do przygotowania jajek. Jajka faszerowane szynką, majonezem i chrzanem stanowią lekko pikantną alternatywę dla zwykłych jajek. Chrzan nadaje im charakteru, co podbija smak i jeszcze bardziej intensyfikuje doznania. Dużą zaletą jest krótki czas przyrządzenia, co pozwala zabrać się za nie bezpośrednio przed wielkanocnym śniadaniem. Dzięki temu przekąska będzie idealnie świeża i najsmaczniejsza.
Planujecie upiec na święta sernik? Sprawdźcie, dlaczego warto dodać do sernika rodzynki. Zaskakujących zalet jest kilka i z pewnością was zachwycą. Wśród waszych gości też na pewno znajdzie się wielu zwolenników tego słodkiego i zdrowego dodatku. Dodawanie rodzynek do ciast, a zwłaszcza do sernika ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy nie wyobrażają sobie masy serowej, bez tego słodkiego dodatku. Za jego sprawą sernik zyskuje bowiem na apetycznym wyglądzie. Jednak są też tacy, którzy omijają rodzynki lub wręcz wydłubują je z ciasta. Być może przekonają się do tych bakalii, gdy poznają ich zalety.
Naleśniki sprawdzą się nie tylko jako słodkie śniadanie. Wlejcie do ciasta szklankę maślanki, a wyjdzie tak lekkie i puszyste jak nigdy wczesniej. Bez problemu podacie je z dowolnym nadzieniem, a domownicy bedą zachwyceni. Przekonajcie się sami.Naleśniki na maślance są kolejną po specjale z dodatkiem budyniu czy drożdży odmianą tego pysznego dania. Wyjątkowo delikatne i elastyczne ciasto sprawdzi się zarówno jako deser, jak i baza do krokietów czy waszych ulubionych farszów wytrawnych. Spróbujecie go koniecznie.
Jajka są niezbędnym elementem wielkanocnej święconki. By miały naprawdę atrakcyjny wygląd, warto zabarwić ich skorupki. Z pomocą czterech produktów, które z pewnością mamy w domu kolorowe jaja niemalże ekspresowo.Malowane jajka, czyli pisanki, każdemu kojarzą się z Wielkanocą. Nie wszyscy jednak wiedzą, że przygotowanie efektownych kolorowych jajek wcale nie wymaga specjalnych zdolności czy zaopatrywania się w specjalne barwniki spożywcze. Wystarczą produkty, które mamy w kuchni m.in. cebula czy kurkuma w proszku.
Jajecznica jest jednym z dań, które dość często wybieramy na śniadanie. Zazwyczaj smaży się ją na maśle, lecz tłuszcz nie będzie konieczny, jeśli do jajek wlejemy trochę mleka. Nabiał sprawi, że masa jajeczna wyjdzie wyjątkowo delikatna. Tak puszystej jajecznicy jeszcze nie jedliście. Spróbujcie koniecznie.Jajecznica na mleku jest doskonałą alternatywą dla klasycznej smażonej na maśle potrawy, która spodoba się osobom szukającym okazji do ograniczenia spożywanego tłuszczu. Będzie równie delikatna co przyrządzana z dodatkiem śmietany, a przy tym lekka i sycąca. Sprawdźcie tę recepturę, a nie zawiedziecie się.
Sałatka warstwowa z jajkami i kurczakiem jest pożywną, pełną kolorów propozycją, która z pewnością sprawdzi się na niejednym wielkanocnym stole. Przyrządzicie ją równie sprawnie co jarzynową, a smak będzie zdecydowanie bogatszy. Spróbujcie, a na dłużej zagości w waszym kulinarnym repertuarze. Sałatki warstwowe są doskonałe do podania na imprezach czy uroczystościach. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić popularny gyros, a także specjał ze śledziem. Tym razem mamy dla was idealną na Wielkanoc kompozycję z jajkami. Podajcie ją podczas spotkania z bliskimi, a wszyscy będą zachwyceni.
Desery bez pieczenia są smaczne i efektowne. Inspirowany dobrze znanym wafelkiem Knoppers smakołyk to przekładane dwoma pysznymi kremami chrupiące ciastka zwieńczone pyszną czekoladą. Pyszne połączenie posmakuje wam od pierwszego kęsa. Spróbujecie?Desery bez pieczenia nierzadko zrobimy szybko i niemalże bez wysiłku. Tak było w przypadku kultowego bloku czekoladowego czy smakowitego ciasta inspirowanego batonikiem 3 Bit. Receptura na dobrze znany waflowy rarytas Knoppers jest jeszcze prostsza. Każdy sobie z nią poradzi, a efekt na pewno zachwyci.
Zakupy spożywcze są coraz droższe. Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji zebrała dane, z których wynika, że ceny popularnych produktów rosną w dotąd jeszcze niespotykanym, szybkim tempie. Od początku roku produkty znacznie zdrożały. Rekordowo drogie są oleje roślinne, które podwoiły swoje ceny.Dane dotyczące średnich cen najpopularniejszych produktów nie nastrajają optymistycznie. Średnie ceny trafiających do naszych koszyków artykułów spożywczych szybują w górę w ostatnim czasie. Niekorzystne prognozy analityków niestety się sprawdzają.
Sprawdźcie, jak zrobić pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Ta wielkanocna klasyka swój doskonały smak zawdzięcza gotowaniu na wędzonych kościach schabowych. Nie bez znaczenia są też inne dodatki. Świąteczny żurek podajcie obowiązkowo z cząstkami gotowanego jajka i kawałkami białej kiełbasy.Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez tradycyjnego żurku. Jednak ta pożywna i wyrazista zupa doskonale smakuje również w porze obiadowej. By miała pełen smak, warto ją ugotować na wędzonce. Mogą to być wędzone żeberka, kawałek wędzonego boczku, czy tak, jak w naszym przepisie wędzone kości od schabu.
Kluski leniwe lubi chyba każdy. Tradycyjnie przygotowuje się je z twarogu. Jeśli go akurat nie macie — nic straconego. Serek homogenizowany także się sprawdzi, a kluseczki wyjdą tak delikatne, że będą rozpływać się w ustach. Spróbujcie koniecznie. Po kluski sięga wielu smakoszy. Wytrawne czy słodkie zawsze są pyszne, gdy nie wyjdą zbyt twarde. Po smacznej recepturze na cepeliny z mięsem czy delikatne kopytka przyszedł czas na słodką odsłonę leniwych. Waniliowy serek homogenizowany nada specjałowi wyjątkowego aromatu i lekkości. Spróbujecie?
Macie ochotę na coś słodkiego? Możecie zrobić szybkie ciasto bez pieczenia 3Bit, które do złudzenia przypomina kultowy batonik. Jest tak smaczne, że nikt mu się nie oprze. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko chwili i kilku prostych składników. Ciasta bez pieczenia są prawdziwym przebojem ostatnich lat. Każdy lubi je przygotowywać, bo jest to proste, a sukces za każdym razem murowany. Tu nic nie może się nie udać i nie ma szans na zakalca. Trzeba tylko ułożyć na przemian kilka warstw, całość schłodzić i gotowe.Spójrzcie na zdjęcie ciasta 3Bit zamieszczone w naszym materiale. To screen z kanału „Prosty przepis na" na YouTube. Prawda, że ciasto wygląda bardzo apetycznie?
Wytłaczanka na jajka jest jednym z tych produktów, które kupujemy przy okazji. Stanowi zabezpieczenie jajek i po ich spożyciu zazwyczaj trafia do kosza. Tak jednak być nie musi. Jeśli odpowiednio ją oczyścimy, posłuży nam jeszcze przez jakiś czas. Papierowy lub plastikowy kontener możemy wykorzystać np. do hodowli ziół. To tylko jedna z propozycji. Wytłaczanka na jajka pozwala kupić nam większą ilość kurzego specjału bez ryzyka jego zniszczenia w transporcie. Jest to niezwykle przydatne, zwłaszcza gdy planujemy przygotowanie wypieków takich jak sernik czy babka. Co jednak zrobić z tym opakowaniem, gdy już zużyjemy zawartość? Mamy kilka pomysłów.
Pasta jajeczna jest smacznym sposobem podania jajek, który przyjemnie urozmaici wasze śniadanie. Do jajek dodajcie ostrej papryki, a pasta będzie wyrazista i pełna charakteru. Aromatyczna jajeczna kompozycja zaproponowana przez Magdę Gessler sprawi, że wasz poranek stanie się przyjemniejszy. Za pyszną pastą jajeczną zawsze stoją wysokiej jakości produkty, czyli ekologiczne jajka. Korzystając z najlepszych dostępnych surowców, przygotujemy niepowtarzalne w smaku i niezwykle sycące smarowidło kanapkowe. Receptura jest prosta i z przygotowaniem specjału poradzi sobie każdy. Spróbujecie?
Jajka faszerowane są bardzo częstym elementem wielkanocnego stołu i warto przygotować je w wyjątkowy sposób. Dzisiaj prezentujemy jajka faszerowane bez grama majonezu, który zamieniony jest na ketchup i musztardę. Usunięcie majonezu pozwala uzyskać większą lekkość potrawy. Szczegóły przepisu są poniżej. Jajka faszerowane bez grama majonezu stanowią ciekawą i lekką alternatywę dla klasycznych wielkanocnych jajek z farszem. Nie każdy może sobie pozwolić na jedzenie tłustego, jajecznego sosu, więc jeśli należysz do tej grupy, przychodzimy z pomocą.Farsz składa się z mieszanki pieczarek, cebuli, szynki konserwowej, ziół oraz ketchupu i musztardy, co w porównaniu do klasyki z majonezem, daje mniej kaloryczny, a dla niektórych nawet smaczniejszy, efekt.