Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

Wyjątkowy, królewski sernik kokosowy
29.05.2022 21:29 Wyjątkowy, królewski sernik kokosowy. Smakuje niczym słynne praliny

Sernik na bazie twarogu i mascarpone jest smakowitym i aksamitnym w odbiorze wypiekiem. Przełamując tę delikatną słodycz nutami kokosa i kruchą bezą z dodatkiem kokosowych wiórków przygotujecie wykwintny deser, który w smaku podobny będzie do Raffaello. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Serniki są jednym z częściej wybieranych ciast. Krakowski czy baskijski — niezależnie od dodatków deser skradnie niejedno serce. Królewski specjał z kokosową bezą i śmietanką z aromatycznego owocu, który tym razem wam proponujemy, spodoba się nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Skusicie się?

krokiety
29.05.2022 17:02 Jak zrobić idealne ciasto na krokiety? Mamy sprawdzony przepis

Krokiety są jedną ze smaczniejszych form podania naleśników. Aby obtoczone w bułce tartej ciasto wypełnione ulubionym farszem po usmażeniu było chrupiące i nie pękało, trzeba zachować kilka zasad. Jedną z nich jest dokładne połączenie składników. Najłatwiej dokonać tego, gdy mają one zbliżoną temperaturę. Sprawdźcie, co jeszcze może wpłynąć na efekt. Krokiety stanowią jedną z bardziej czasochłonnych i wymagających dokładności potraw. Są jednak niezwykle smaczne. Warto podjąć wysiłek i przygotować je w domu. Jeżeli doprowadzimy jajka i mleko do temperatury pokojowej ich połączenie z mąką, olejem i wodą będzie prostsze. Dodatkowo, smażąc pozbawioną grudek, jednolitą masę na niewielkim ogniu, przyrządzimy ciasto elastyczne i niezwykle delikatne, w które z łatwością zawiniemy dowolny farsz. Nie będzie szansy, by przypadkiem je przypalić i zniweczyć starania. Koniecznie spróbujcie.

Co zrobić, aby beza udawała się za każdym razem?
28.05.2022 18:04 Co zrobić, aby beza udawała się za każdym razem? Wyjawiamy sekret

Beza jest wyjątkowo smacznym, choć niełatwym w przygotowaniu deserem. Kilka prostych trików sprawi, że wyjdzie wam idealnie. Jedną z ważniejszych kwestii jest stopniowe dosypywanie cukru do ubijanych białek. Sprawdźcie, na co jeszcze trzeba zwrócić szczególną uwagę. Beza stanowi elegancki smakołyk, który zachwyci waszych gości. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ją bez pieczenia i podawaliśmy niezawodny sposób na szarlotkę z jej dodatkiem. Tym razem skupimy się na technice przyrządzania klasycznego deseru. Pamiętając o odpowiednich proporcjach białka i cukru oraz stopniowo dodając cukier, zwiększymy swoje szanse na sukces. Jeśli suszenie wypieku potrwa odpowiednio długo i będzie odbywało się w stosunkowo niskiej temperaturze, beza nie popęka i będzie cudownie chrupiąca.

Jak zrobić idealny smażony bób?
28.05.2022 14:10 Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

Bób jest doskonałym warzywem strączkowym, które zawiera mnóstwo białka, błonnika i witamin. Warto przygotować go prosto — na patelni, z dodatkiem cebuli i czosnku. W tej odsłonie jest naprawdę smaczne. Spróbujecie?Bób, choć jest wyjątkowo zdrowy, nie każdemu posłuży. Podpowiadaliśmy już, kto powinien go unikać i wyjaśnialiśmy, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupach, by wybrać świeżą porcję warzywa. Tym razem mamy dla was smaczną i prostą recepturę, która przekona największych sceptyków. Skusicie się?

kotlety schabowe
26.05.2022 10:51 Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Co dziś zrobić na obiad? Może skuszą was kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie? Ten tani i pyszny obiad przygotujecie szybko i bez problemu. Podajcie je z pieczonymi ziemniakami i dużą porcją surówki, a danie zyska na smaku i wyglądzie. Kotlety schabowe każdy robi po swojemu. Jedni jedynie oprószają je przyprawami, a potem panierują i smażą. Inni wolą wcześniej zamarynować mięso, bo zyskuje na smaku i kruchości. Do zamarynowania schabu często używa się mleka i cebuli. My również sięgnęliśmy po nabiał, a dokładnie po jogurt naturalny. Dodał mięsu delikatności i aksamitnego smaku.

GIS wydał ważne ostrzeżenie. Wycofywany jest uwielbiany produkt
24.05.2022 08:50 GIS wydał ważne ostrzeżenie. Wycofywany jest uwielbiany produkt

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ważny komunikat w sprawie popularnego produktu. Podczas badań została wykryta bakteria, która może wywołać niebezpieczną dla zdrowia i życia chorobę- listeriozę. Partia popularnego sera w plastrach została wycofana. Jeśli macie go w domu, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Producenci robią wszystko, aby zachować najwyższe standardy, higienę i dbałość o jakość wytwarzanej żywności. Niekiedy jednak dochodzi do błędów, w wyniku których cała partia wyprodukowanego produktu staje się niezdatna do spożycia.GIS natychmiast wydał komunikat dotyczący konkretnej partii produktu, a ser w plastrach natychmiast został wycofany. Sprawdź, czy nie masz go w lodówce, a jeśli go zjadłeś, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.Główny Inspektorat Sanitarny wycofał również paletę kuchenną i łopatkę, które są niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, czy masz je w domu.

racuchy
22.05.2022 22:36 Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Polecamy przepis na słone racuszki z żółtym serem. Wystarczy pół godziny, a szybka i prosta kolacja będzie gotowa. Jak je zrobić? Zetrzyj ser, zagnieć z nim ciasto i usmaż na patelni. Wytrawne, słone racuszki zachwycą każdego domownika.Racuchy zwykle przyrządzamy na słodko. Dodajemy do nich kawałki owoców, a po usmażeniu posypujemy placuszki cukrem pudrem. W ten sposób powstaje potrawa doskonała na podwieczorek lub kolację. Jeśli jednak wolicie wytrawne smaki, możecie przygotować racuszki z dodatkiem żółtego sera. Zachwycą was smakiem, wilgotnością i konsystencją. Będą też pożywne, bo żółty ser to doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu.

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł podczas pieczenia?
22.05.2022 21:27 Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł podczas pieczenia? Zdradzamy najlepsze patenty

Biszkopt jest wyśmienitym ciastem beztłuszczowym, które może stanowić bazę wielu deserów. Sekretem puszystości specjału jest zastosowanie schłodzonych jajek. Z ich białek z łatwością ubijemy sztywną i wyjątkowo puszystą pianę, która sprawi, że biszkopt będzie lekki niczym chmurka, a po upieczeniu nie opadnie. Koniecznie sprawdźcie nasz sposób — jest niezawodny. Biszkopt można przyrządzić na różne sposoby. Zdradzaliśmy wam, jak na wypiek wpływa dodatek octu. Przedstawialiśmy też recepturę, w której cukier zastąpiliśmy miodem. Tym razem wrócimy do klasyki i podpowiemy, jak przy pomocy prostego patentu zagwarantować sobie niezwykle delikatny wypiek, który nie opadnie. Spróbujecie? Użycie schłodzonych, wyjętych z lodówki bezpośrednio przed przyrządzeniem ciasta jajek sprawi, że ubijana piana będzie niezwykle sztywna. W efekcie nasz biszkopt nie tylko dobrze urośnie, ale też pozostanie wysoki i puszysty również po wyjęciu z pieca.

Pięknie wyglądające ciasto leśny mech
22.05.2022 18:25 Pięknie wyglądające ciasto leśny mech. Idealne na przyjęcia i imprezy

Ciasto leśny mech jest wyjątkowe. Zielone okruszki i kolorowe świeże owoce skrywają pyszny krem na bazie serka mascarpone i kremówki, który idealnie komponuje się z lekkim spodem z dodatkiem szpinaku. Warzywo nadaje ciastu pięknej głębokiej barwy, która zaskoczy waszych gości równie przyjemnie, jak smak deseru. Musicie wypróbować ten przepis. Ciasta wypełnione kremem — takie jak biszkopt Ewy Wachowicz czy tiramisu — są niezwykle eleganckimi deserami, które z powodzeniem sprawdzą się na rodzinnych przyjęciach i uświetnią niejedno spotkanie ze znajomymi. Ich przyrządzenie wymaga jednak nieco wprawy oraz czasu. Dzisiejsza nasza propozycja jest dużo prostsza, a zachwyci nie tylko smakiem. Spróbujecie?

chłodnik
21.05.2022 19:05 Orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką. Prawdziwy smak lata

Jest wiosna, ale temperatury już wakacyjne. Może więc skusicie się na orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką? Poczujecie w nim prawdziwy smak lata. Sięgnijcie po chrupiącą, pikantną rzodkiewkę i z jej dodatkiem przygotujcie w 20 minut ekspresową zupę. Chłodniki największym powodzeniem cieszą się w upały. Te zupy są lekkie, a podane na zimno doskonale chłodzą i orzeźwiają. Są więc wprost stworzone na ciepłe dni. Można je jeść na obiad czy na przekąskę.Chłodniki zwykle bazują na mlecznych napojach fermentowanych, takich jak zsiadłe mleko, maślanka, kefir, jogurt naturalny. Poza tym dodaje się do nich botwinkę, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, koperek. Dzięki nim pachną i smakują latem.

Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim stylu
21.05.2022 09:03 Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim stylu

Jajecznica stanowi szybkie w przygotowaniu i pożywne śniadanie. Proste danie można z łatwością urozmaicić, dodając do niego pomidory oraz świeżą bazylię. Kojarzące się z Włochami dodatki sprawią, że potrawa będzie bogatsza w smaku i niezwykle aromatyczna, a wy poczujecie się jak na wakacjach. Koniecznie spróbujcie. Jajecznica jest sycącą propozycją, po którą warto sięgnąć, przygotowując śniadanie dla całej rodziny. Dodatki potrafią ciekawie wzbogacić smak tego dobrze znanego dania. Proponowaliśmy wam już wcześniej wykonanie specjału z chrupiącym brokułem czy pełnymi charakteru boczniakami. Tym razem sięgniemy po nieco prostsze, choć nadal składniki. Pomidor i bazylia to dobrze znane i wyjątkowo pyszne połączenie, które odnajdzie się nie tylko w pizzy. Zaopatrzcie się w świeże produkty i koniecznie spróbujcie. Będzie zaskoczeni, jak dobrze łączą się z jajkami.

racuchy
18.05.2022 08:46 Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Poznajcie przepis na puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w jednej sztuczce, a mianowicie w dodatku ubitego na sztywno białka. Dzięki temu racuchy wyjdą lekkie, wyrośnięte i bardzo naturalne w smaku. Tym razem obędzie się bez wyczuwalnej na języku ostrości i niekoniecznie lubianego posmaku drożdży. Racuchy lubią mali i duzi. Głównie za to, że są puszyste, smaczne i posypane cukrem pudrem. To, że są wyrośnięte, wynika z dodanego do ciasta spulchniacza. Może nim być proszek do pieczenia, soda oczyszczona lub drożdże. Użycie dwóch pierwszych jest bardzo proste, a efekt szybki. Dodatek drożdży wymaga odstawienia ciasta do wyrośnięcia. Są jednak osoby, które wyczuwają dodatek spulchniaczy tak do racuchów, jak i pieczonych ciast. Ich smak im po prostu przeszkadza, bo soda daje charakterystyczną ostrość na języku, podobnie zresztą proszek do pieczenia. Zwłaszcza jeśli przesadzi się z ich dodatkiem. Są też osoby, które mają uczulenie na tego typu dodatki. Na szczęście można zupełnie zrezygnować z popularnych spulchniaczy, a podobny efekt uzyskać dodając do ciasta ubite na sztywno białko. Trzeba tylko pamiętać, że struktura białkowej piany jest bardzo delikatna, więc dodaje się ją do ciasta tuż przed smażeniem i delikatnie miesza całość łyżką.

omlet
17.05.2022 07:59 Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

Macie ochotę na fantastyczne śniadanie z trzech składników? Przygotujcie więc puszysty omlet na śmietanie. Zrobicie go w kilka minut, jest bardzo smaczny i pożywny. Czyli dokładnie taki, jaki powinien być pierwszy posiłek w ciągu dnia. Możecie go posypać szczypiorkiem, startym serem czy podać na słodko. Czy wy też tak macie? Jak śniadanie, to jajka? Gotowane, w postaci jajecznicy czy omleta. Trudno się dziwić temu wyborowi, bo z jajek na szybko można przygotować ciepły i zdrowy posiłek. Przyrządzając omlet nie trzeba za dużo cudować. Wystarczy rozmieszać jajka ze śmietaną i usmażyć. W taki sposób powstał właśnie nasze przepyszne śniadanie. Z pewnością wam posmakuje.

Obłędnie puszysty sernik na herbatnikach
16.05.2022 15:00 Obłędnie puszysty sernik na herbatnikach. Nikt mu się nie oprze

Po sernik chętnie sięga wielu smakoszy. Ciasto zachwyci smakiem i delikatnością, jeśli do masy serowej dodamy pianę z białek. Prosta sztuczka sprawi, że deser będzie puszysty jak nigdy wcześniej. Nie kupicie takiego w żadnej cukierni — koniecznie spróbujcie. Sernik można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy już jak go zrobić zarówno w wersji ekspresowej — z zaledwie 3 składników — jak i z doskonałym ciastem czekoladowym. Tym razem przedstawiamy sprawdzoną recepturę na rarytas na delikatnym spodzie z gotowych ciasteczek. Będzie pysznie.

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu
16.05.2022 07:51 Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie

Pasta kanapkowa jest doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Połączenie jajek, ogórka kiszonego i chrzanu jest kolejną propozycją, która przyjemnie urozmaici poranne posiłki. Wystarczą dwie łyżeczki ostrego dodatku, by prostej kompozycji jajka i kwaśnego warzywa nadać wyrazistości. Koniecznie spróbujcie. Pasty kanapkowe można przyrządzać z różnych produktów. Proponowaliśmy wam już smaczne smarowidło na bazie mięsa z rosołu czy prostą kompozycję z twarożku i ogórka kiszonego. Tym razem prezentujemy niesamowicie smaczne i lekko pikantne połączenie z chrzanem. Pyszny — choć nieco ostry — korzeń doskonale połączy się z delikatnym i lekko soczystym miksem z jajka i ogórka kiszonego. Pasta przemieni świeży chleb w wyśmienite kanapki, które posmakują każdemu. Takiego śniadania nie można sobie odmówić.

Babciny patent na idealnie puszyste naleśniki
15.05.2022 18:25 Babciny patent na idealnie puszyste naleśniki. Kluczowe są 2 zasady

Naleśniki idealnie sprawdzą się na śniadanie. Najlepiej, jeśli będą cienkie i delikatne. Wtedy bez problemu dodamy do nich dowolny farsz. Nasze babcie doskonale wiedziały, jak taki specjał przyrządzić. Ich sekretem było zmieszanie składników na masę i odstawienie ich na pół godziny. Po tym czasie wlewały wodę gazowaną i smażyły ciasto. Spróbujcie przyrządzić naleśniki w ten sposób. Efekt przyjemnie was zaskoczy. Naleśniki każdy przyrządza trochę inaczej. Zdradzaliśmy wam już wyśmienitą recepturę na ten specjał z dodatkiem budyniu oraz sposób na przygotowanie ich bez jajek. Tym razem wyjaśniamy, co zrobić, by usmażyć naleśniki puszyste niczym chmurka. Będziecie zaskoczeni, jakie to proste.

tiramisu
15.05.2022 14:24 Prosty przepis na tiramisu bez mascarpone i jajek. Niedrogi deser bez pieczenia

Na popołudniową osłodę proponujemy niedrogi deser bez pieczenia. Poznacie przepis na tiramisu bez mascarpone i jajek. Według niego przygotujecie słynną włoską słodycz w tańszej wersji, ale bez straty dla smaku. Przygotujcie się na to, że szybko zniknie z talerzyków. Tiramisu to chyba najsłynniejszy, włoski deser. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z żółtkami i ubitymi białkami, a potem przekłada go biszkoptami. Deser jest dość prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Jeśli jednak chcecie zrobić tiramisu, a nie macie akurat mascarpone pod ręką, nic straconego. Do przygotowania tego deseru możecie też wykorzystać delikatny twarożek, np. kanapkowy. Przy okazji nieco zaoszczędzicie, bo nasz specjał nie wymaga też użycia jajek.

Pałki z kurczaka
15.05.2022 13:42 Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach

Mamy pyszny pomysł na obiad. Przygotujcie pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach, a mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Sekret ich smaku tkwi oczywiście w popularnym, mlecznym napoju. Koniecznie przetestujcie proponowaną recepturę.Pieczony kurczak to prosta potrawa, którą każdy zawsze zje ze smakiem. Mięso trzeba tylko przed pieczeniem odpowiednio przyprawić, a najlepiej zamarynować. Do marynowania mięsa najlepiej jest użyć płynu o kwaśnym odczynie, bo potrafi on skruszyć białko. Do marynaty warto dodać np. trochę wina, octu jabłkowego czy soku. Można też zrobić prostą marynatę z maślanki, która jednocześnie nada mięsu aksamitnego smaku, soczystości i kruchości.

Czy mleko trzeba trzymać w lodówce? Odpowiedź zaskakuje
14.05.2022 15:57 Czy mleko trzeba trzymać w lodówce? Odpowiedź zaskakuje

Czy mleko trzeba trzymać w lodówce? Okazuje się, że nie każde mleko potrzebuje niskiej temperatury. Jeśli nie otworzymy jeszcze kartonu czy butelki, produkt możemy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu. Mleko, które powinno stać w lodówce potrzebuje jednak odpowiedniego miejsca, aby zachowało świeżość.W sklepach mamy obecnie ogromny wybór różnego rodzaju mleka- w butelkach, małych i dużych kartonach, większych baniakach, świeże, pasteryzowane. Wybór jest naprawdę spory. Mleko zaraz po zakupach wstawiamy do lodówki, zwykle na drzwi na dolną półkę, co nie jest wskazane.Nieodpowiednie przechowywanie mleka skutkuje jego szybszym psuciem i niezdatnością do spożycia. Nie każdy produkt jednak musi przed otwarciem stać w lodówce. Dowiedz się, jakie mleko należy wstawić do lodówki, na którą półkę, a jakie mleko może być przechowywane w kuchennej szafce.Mlekiem i produktami spożywczymi, które zaczynają się psuć, możemy się mocno zatruć. Po otwarciu kartonu czy butelki wypijmy je w ciągu maksymalnie 2 dni. Picie mleka prosto z opakowania skraca jego świeżość. Zawarte w ślinie enzymy przyspieszają proces psucia się produktu.

Postne kotlety z kaszy
13.05.2022 13:15 Postne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu - Tani i prosty obiad. W sam raz na piątek

Kotlety zazwyczaj przygotowujemy z mięsa. Gryczany specjał z twarogiem ma szanse zmienić przyzwyczajenia. Prosta i tania potrawa zachwyci smakiem i sprawi, że jeszcze nie raz ją przygotujecie. Jest idealna dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Bezmięsne kotlety z kaszą gryczaną i twarogiem są kolejnym pomysłem na wykorzystanie tego wyśmienitego ziarna. Po gołąbkach mazurskich i tradycyjnym gulaszu czas na nieco inne, równie smaczne połączenie, które ma szanse stać się waszym ulubionym. Danie syci na długo i pasuje do wielu dodatków. Spróbujecie?

Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku
13.05.2022 08:47 Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku

Pomysł na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj delikatny twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem, odrobiną śmietany i kromką świeżego, pełnoziarnistego chleba. Tak podany twarożek jest idealną opcją na wiosenny, świeży posiłek z samego rana. Twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem z dodatkiem kwaśnej śmietany uwielbiam od dziecka. To jedno z moich podstawowych śniadań, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy mogę przygotować posiłek z rzodkiewek i szczypiorku, które samodzielnie wyhodowałam. Twaróg w połączeniu z odrobiną śmietany jest bardzo delikatny, świeży i puszysty, wystarczy doprawić go solą i pieprzem i mamy śniadanie na dobry początek dnia. Posiłek jest bombą energetyczną i witaminową, a podany z kawą zbożową smakuje rewelacyjnie.Chudy nabiał, pieczywo i warzywa to dobrze zbilansowane danie, które dostarcza nam błonnika, wapnia, magnezu, potasu i wielu cennych witamin, w tym witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B. Z twarogu przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami, twarogiem i skórką cytrynową, są idealne na obiad w letnie, upalne dni.

Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów
13.05.2022 08:16 Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów

Lubisz słodkie i szybkie śniadania? Koniecznie unikaj tych produktów, ponieważ zawierają ogromne ilości cukrów i tłuszczy i są bardzo kaloryczne. Dowiedz się, czego nie jeść na śniadanie i co możesz zjeść w zamian, aby mieć energię na cały poranek.Często pomijamy śniadania w tygodniu lub jemy coś na szybko, ponieważ spieszymy się do pracy lub szkoły. W weekendy, kiedy mamy zdecydowanie więcej czasu, często również sięgamy po wysokoprzetworzone produkty, ponieważ są szybkie i smaczne.Niestety regularne spożywanie niektórych śniadań przyczynia się do nadprogramowych kilogramów i zwiększonej ilości cholesterolu, a w konsekwencji do nadwagi, otyłości, cukrzycy, miażdżycy i poważnych chorób serca. Sprawdź, czy jadasz jeden z wymienionych produktów i koniecznie zamień go na lekkie i pożywne śniadanie. Pamiętajmy, że śniadanie jest podstawowym posiłkiem dnia, nie dostarczajmy więc ogromnej ilości cukrów, tłuszczy i kalorii z samego rana, jedzmy zdrowo.

Receptura na kultowe ciasto "Kopiec kreta"
10.05.2022 07:40 Receptura na kultowe ciasto "Kopiec kreta". Idealne do kawy z najbliższymi

Ciasto łączące sobie wyśmienity smak czekolady, lekkość ubitej śmietanki kremówki oraz słodycz bananów? Kopiec Kreta spełnia wszystkie wymienione kryteria. Deser lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Poczęstujcie gości, a nikt mu się nie oprze. Są ciasta, które znają niemalże wszyscy. Do takich specjałów z pewnością zaliczyć można wyborny sernik krakowski czy babciną szarlotkę na smalcu. Kopiec Kreta jest kolejnym, przywołującym wspomnienia z dzieciństwa smakołykiem. Zdradzamy, jak prosto i bez większego wysiłku zrobić go w domowym zaciszu.

naleśniki
08.05.2022 08:03 Aksamitne naleśniki na maślance. Pyszne i delikatne

Na śniadanie polecamy aksamitne naleśniki na maślance. Są pyszne, delikatne i pożywne. Zadziwiające, że dzięki dodatkowi do ciasta szklanki tego napoju, naleśniki wychodzą tak lekkie i elastyczne. Możesz je podać na przykład z twarożkiem i szczypiorkiem albo serkiem homogenizowanym i owocami.Naleśniki są tak proste do zrobienia, a jednak to temat rzeka. Można w nich bowiem dużo modyfikować. Znamy klasyczną wersję ciasta zrobionego z mąki, jajek i mleka. Jednak każdy z tych składników da się zastąpić zupełnie innym, dzięki czemu naleśniki zyskają nieco inny smak i właściwości. Tak też jest w przypadku naszych naleśników z dodatkiem maślanki. Nie zastąpiliśmy nią jednak całkowicie mleka, a jedynie wzbogaciliśmy maślanką ciasto. Za jej sprawą zyskało na delikatności i aksamitności. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?
07.05.2022 20:30 Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

Szparagi są smakowitym warzywem sezonowym, po które warto sięgnąć nim znikną. Białe łodygi będą pozbawione nieprzyjemnej goryczki, jeśli do wody, w której je będziemy gotowali, wlejemy mleko. Wystarczy odrobina dodana po 3-5 minutach od rozpoczęcia podgrzewania. Koniecznie sprawdźcie nasz patent. Dzięki niemu pokochacie smak warzywa. Szparagi przyrządzić możemy na kilka różnych sposobów. Najprostsze będzie ugotowanie, zapieczenie lub zgrillowanie. Zdradzaliśmy już najlepsze pomysły na to, z czym je podać. Dziś podpowiemy jak je ugotować, by ustrzec się nieprzyjemnego gorzkiego smaku.

sernik
04.05.2022 17:16 Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki

Proponujemy wam nieoczywistą słodkość, a mianowicie puszysty i lekki sernik z ryżu. Jest delikatniejszą wersją klasyki, jednak jego podstawę stanowi nie ser, lecz inny popularny produkt, czyli ryż. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, że nigdy nie jedliście tak wybitnego ciasta. Sernik jest niezwykle smacznym i pożywnym ciastem. Dostarcza nam nie tylko cukru i tłuszczu jak większość słodkości, ale też dużą dawkę białka, wapnia i fosforu. My postanowiliśmy jednak wzbogacić sernik ryżem. Dzięki temu jest niezwykle lekki i puszysty. Przekonajcie się o tym sami.

mleko księżycowe
03.05.2022 22:30 Mleko księżycowe na lepszy sen. Idealny napój na wieczór

Masz trudności z zasypianiem? Proponujemy mleko księżycowe na lepszy sen. Ten napój jest idealny na wieczór, bo pomaga się rozluźnić. Oprócz gorącego mleka zawiera też kilka tajemniczych składników. Jest aromatyczny, smaczny i wygląda bardzo apetycznie.Nadmiar obowiązków i stres mogą doprowadzić do tego, że wieczorem trudno jest nam zasnąć. Zamiast się zrelaksować, analizujemy bowiem wydarzenia z dnia i ponownie dostarczamy sobie adrenaliny. Jak można sobie pomóc z tym problemem? Dobrym, bo naturalnym sposobem jest sięgnięcie po napój, który zmniejsza stres i pomaga w zasypianiu. Jest nim moon milk, czyli mleko księżycowe. Przyrządza się je na bazie mleka, przypraw i innych, naturalnych dodatków. Ma właściwości wyciszające, zmniejsza też ryzyko wystąpienia nowotworów.

Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem
03.05.2022 08:06 Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki

Pasta jajeczna jest sycącym i prostym w przygotowaniu smakołykiem, idealnym do przygotowania smacznych kanapek. Połączcie ugotowane jajka z ulubioną musztardą i szczypiorkiem, a uzyskacie niezwykle aromatyczną kompozycję, do której jeszcze nie raz wrócicie. Wystarczą 2 łyżeczki gorczycowego sosu, by poczuć różnicę. Spróbujecie? Pasta jajeczna może zawierać różne dodatki. Proponowaliśmy już przygotowanie jej z suszonymi pomidorami lub ogórkiem kiszonym. Tym razem stawiamy na prostotę. Musztarda oraz szczypiorek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak rarytasu. Zniknie w mgnieniu oka.