Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Przygotuj kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej w złocistej i lekko chrupiącej panierce. Kotlety są miękkie i delikatne, a pestki dyni i posiekana pietruszka nadają im wyraźnego smaku. Poznaj przepis na doskonały, wegetariański obiad, czyli kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej.Kasza jaglana jest drobną, żółtą kaszą o lekko słodkim smaku. Jaglanka jest jedną z najzdrowszych kasz, ponieważ zawiera duże ilości białka, magnezu, potasu, żelaza i cynku. Związki te odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Z kaszy jaglanej przygotujesz pełnowartościowe śniadanie i wiele innych dań, między innymi cukinię faszerowaną lub sałatkę lunchową z awokado.Kaszę jaglaną zawsze gotuj w osolonej wodzie w proporcjach 1:2. Na 100 g kaszy potrzebujesz 200 ml wody. Proporcja jest bardzo ważna, ponieważ wtedy kasza będzie idealnie ugotowana, będzie sypka i doskonała w smaku. Do przygotowania kotletów wykorzystałam natkę pietruszki, ale możesz ją również zastąpić innym, posiekanym ziołem, np. kolendrą, szczypiorkiem, koperkiem.
Surówka z pora jest nieocenionym dodatkiem, szczególnie kiedy podaje się ją z daniami mięsnymi o intensywnym smaku. Por charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem, przez co doskonale wzmacnia doznania innych składników. Niespodziewanym składnikiem w poniższym przepisie są śliwki, które swoją słodyczą równoważą ostrość warzywa. Surówka z pora często gości na naszych stołach, w końcu jest banalnie prosta w przygotowaniu, a także świetnie komponuje się z wieloma daniami. Jeśli znudziła ci się jej klasyczna wersja, mamy doskonałe urozmaicenie codziennej diety. Słodycz śliwek oraz ich miękka faktura, wraz z chrupiącym i delikatnie cebulowym porem to smaczna kombinacja, o której przez dłuższy czas ciężko zapomnieć. Z pewnością podając poniższą surówkę do stołu, wszyscy domownicy będą prosić cię o przynajmniej dwie dokładki.
Mało kto zdaje sobie sprawę, ale kotlety schabowe można jeszcze bardziej usprawnić - wystarczy odrobina czasu i kilka składników. Jakub Kuroń na swojej stronie internetowej zaprezentował przepis, w którym moczy surowy schab w mleku i cebuli, co zmiękcza mięso i nadaje mu obłędnego smaku. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników pysznym obiadem, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Kotlety schabowe mogą sprawiać wrażenie czegoś banalnie prostego i wręcz powszedniego. Oczywiście jedzenie ich regularnie może przyczynić się do usunięcia magii z tego kawałka mięsa - na szczęście istnieje banalnie prosta metoda, która wydobywa z niego zupełnie nowy smak. Jakub Kuroń nie jest jedynym kucharzem, który poleca moczenia schabu w mleku, gdyż to samo stosuje Magda Gessler. Mleko, dzięki enzymom tenderyzującym mięso, zmiękcza włókna mięśniowe, a cebula aromatyzuje kotlety, nadając im znacznie większej głębi.
Prosta, orientalna, rozgrzewająca o zniewalającym smaku- taka właśnie jest zupa tajska Tom Yum. Zupa z krewetkami gotowana jest na wywarze z kaffiru, trawy cytrynowej i galangalu, które nadają jej wyjątkowego aromatu. Sprawdź, jak przygotować tajską zupę Tom Yum.Tom Yum jest tradycyjną, tajską zupą o doskonałym, orientalnym smaku. Zupa Tom Yum ma smak umami, czyli wyodrębniony piąty smak, który łączy smaki podstawowe. Zupa Tom Yum jest pikantna, słona, kwaśna i z lekką nutą goryczki. Zupę przygotuj z krewetkami, jeśli jednak nie przepadasz za owocami morza, do wrzącej wody, oprósz trawy cytrynowej i liści kaffiru, dodaj pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka.Pasta Tom Yum, podobnie jak kaffir, sos rybny i inne orientalne przyprawy, jest niezbędna do przygotowania doskonałej w smaku zupy Tom Yum. Pasta to bogactwo aromatycznych ziół i przypraw, takich jak galangal, trawa cytrynowa, chili, czosnek, kaffir, dzięki którym zupa nabiera doskonałego smaku. Liście kaffiru, galangal i trawę cytrynową dostaniesz w sklepach z kuchniami świata. Sos rybny natomiast, kolendrę, krewetki i mleko kokosowe w każdym większym markecie.Jeśli jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę tajską z krewetkami w sosie pomarańczowym z limonką.
Placki ziemniaczane z marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a marchewka i por nadaje im wyjątkowy, słodko-pikantny smak. Poznaj przepis na placki ziemniaczane inaczej, czyli z marchewką i porem. Placki ziemniaczane z marchewką to doskonały pomysł na lunch, obiad i kolację na ciepło. Placki mają chrupiącą, złocistą skórkę, w środku jednak są mięciutkie, co sprawia, że rozpływają się w ustach. Danie z dodatkiem marchewki i pora ma wyjątkowy smak, są lekko słodkie, ale z wyczuwalną nutą ostrego pora. Do placków ziemniaczanych używaj ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Ziemniaki mączne, takie jak Sante, Orlik, Irys są ziemniakami mącznymi, dzięki czemu ciasto na placki nie będzie rzadkie i danie nie rozleci się podczas smażenia. Placki podaj z jogurtem greckim, śmietaną, lub twarożkiem.Jeśli szukasz pomysłu na placki ziemniaczane inaczej- tu poznasz przepis na placki z dodatkiem żółtego sera, zarówno miękkie, jak i chrupiące i doskonałe w smaku.
Domowe nugettsy z piekarnika to kurczak w stylu fast food, jednak o wiele zdrowszy i znacznie mniej kaloryczny i pozbawiony tłuszczu. Nugettsy mają zarówno smak, jak i panierkę rodem z kluczowych restauracji serwujących szybkie jedzenie. Poznaj przepis na domowe nugettsy z piekarnika bez tłuszczu i sztucznych konserwantów.Każde dziecko uwielbia jedzenie typu fast food. Dania w takich restauracjach nie są jednak dobrym pomysłem na obiad dla najmłodszych. Gotowe nugettsy zawierają ogromne ilości tłuszczy, węglowodanów i konserwantów, które mają sztucznie wzmocnić ich smak i przedłużyć datę ważności. Tego typu jedzenie włączone do codziennej diety skutkuje poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym otyłością, cukrzycą i miażdżycą.Domowe nugegetsy z piekarnika nie są smażone na głębokim oleju i nie zawierają żadnych szkodliwych dla zdrowia konserwantów. Panierka zrobiona jest wyłącznie z płatków owsianych i odrobiny majonezu. Jeśli Twoje dziecko ma ochotę na szybkie i niezdrowe jedzenie, przygotuj mu domowe nuggetsy z frytkami pieczonymi i surówką z białej kapusty, a danie z pewnością błyskawicznie zniknie z talerza. Przygotuj również domowy zestaw fast food. Tu poznasz przepis na burgera z frytkami, doskonałego w smaku i zdrowego bo zrobionego z domowych produktów.
Surówka z kapusty pekińskiej i pora to pomysł na szybką i bardzo smaczną surówkę obiadową, która posmakuje wszystkim domownikom. Słodka marchewka, kwaśne jabłko, ostry por i delikatna kapusta to połączenie, którego musisz spróbować. Sprawdź, jak przygotować prostą, ale pyszną surówkę z kapusty pekińskiej i pora.Surówka z kapusty pekińskiej to pomysł na smaczną i zdrową surówkę do obiadu. Kapusta pekińska jest bogata w błonnik, białko, a także w witaminy A, C oraz K. Spożywanie kapusty pekińskiej wzmacnia układ odpornościowy, uszczelnia żyły, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, a także wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu próchnicy. Przed przygotowaniem surówki namocz pora w gorącej wodzie, aby był delikatniejszy w smaku i miękki. Por nadaje surówce lekkiej ostrości, cała surówka jest natomiast lekko słodka z wyczuwalną nutą kwaśnego jabłka. Surówka pasuje doskonale do dań mięsnych i ryb, takich jak pieczona karkówka lub pieczony dorsz.
Dobra surówka jest nieocenionym dodatkiem do każdego obiadu - dzięki niej danie nabiera świeżości, a także chrupkości. Poniższa propozycja jest klasyczną weselną surówką, która sporządzona jest jednak z niecodziennym składnikiem. Mowa o kiwi, które dzięki dużej soczystości oraz kwaśności podkreśla smak kapusty. Surówka z białej kapusty przygotowywana jest dosłownie na całym świecie, a najbardziej znanym rodzajem jest klasyczny colesław, który świetnie komponuje się szczególnie z potrawami mięsnymi. Tym razem w recepturze znajduje się również kiwi, które jest przepysznym wyborem. Taką surówkę często podaje się przy okazji wesel i innych uroczystych obiadów oraz kolacji. Prezentuje się nader apetycznie, a każdy, kto nałoży sobie jedną porcję, natychmiast prosi o dokładkę. Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu jabłkowego, odpowiednio zmniejszając jego proporcje o połowę.
Puree ziemniaczane z chrzanem to elegancki i wyborny dodatek do dań mięsnych i ryb. Obiad podany na aksamitnym, wyraźnym w smaku puree wygląda jak z najlepszej restauracji. Poznaj prosty przepis na puree ziemniaczane z chrzanem i zaskocz wszystkich doskonałym smakiem i wyglądem potrawy. Puree ziemniaczane z chrzanem to doskonały pomysł na ciekawy dodatek do wielu dań. Ziemniaki utarte z chrzanem na gładką masę smakują rewelacyjnie w towarzystwie pieczonego schabu, policzków wołowych, sandacza, dorsza, a także combru jagnięcego. Każdy rodzaj mięsa będzie dobrze łączył się z wyjątkowym ziemniaczano-chrzanowym smakiem.Do puree najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, Irys, ponieważ nie są wodniste, ale też nie za sypkie. Ziemniaki te po odparowaniu dobrze połączą się zarówno z chrzanem, jak i masłem i śmietaną, tworząc gładkie puree.Puree przygotujesz również z innych warzyw, np. z marchewki, groszku, brokuła. Tu poznasz przepis na wyśmienite puree z dyni, idealne jako dodatek do jesiennych obiadów.
Gołąbki w swojej standardowej, mięsnej wersji zna każdy Polak i ich nie trzeba nikomu przedstawiać. Z tego powodu Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube zaprezentował wraz ze swoją babcią Marysią przepis na postne gołąbki. Brak mięsna sprawia, że można jeść je przy każdej możliwej okazji. Chętni mogą sprawdzić recepturę poniżej. Gołąbki zdecydowanie są klasyką polskiej tradycyjnej kuchni, bez których wiele domowych obiadów nie mogłoby się udać. Tomasz Strzelczyk, jako znana osoba między innymi z udziału w programie Master Chef, posiada ogromną wiedzę na temat klasycznych przepisów, więc warto czerpać z jego wiedzy jak najwięcej. Babcia Marysia, dzięki ogromnemu doświadczeniu w domowym gotowaniu, może wiele nauczyć nie tylko laików, lecz również wprawionych kucharzy. Mało kto bowiem decyduje się na robienie jarskich gołąbków, które smakują równie dobrze, co te z mięsem.
Frytki z batatów smażone są fenomenalnym dodatkiem do obiadu, domowych burgerów oraz jako szybka i pożywna przekąska dla całej rodziny. Frytki są słodkie, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, są świetną alternatywą dla klasycznych, ziemniaczanych frytek. Sprawdź, jak przygotować frytki z batatów smażone.Bataty to słodka odmiana ziemniaków pochodząca z Ameryki Południowej. Bataty cechuje nieregularny kształt, twarda skóra i słodki, pomarańczowy miąższ. Ze względu na swoje właściwości smakowe i uniwersalne zastosowanie w kuchni, bataty szybko podbiły serca smakoszy na całym świecie. Bataty są mało kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Frytki smażone z batatów w mojej kuchni zastąpiły frytki ziemniaczane, ponieważ są o wiele smaczniejsze, bardziej chrupiące i wyglądają zjawiskowo. Przed smażeniem frytek, słupki batatów koniecznie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut, aby były jeszcze smaczniejsze. Frytki z batatów możesz również upiec w piekarniku. Tu poznasz przepis na wyśmienite, pieczone frytki z batatów.
Placki ziemniaczane z serem to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad, nawet w bardzo zabiegany dzień. Placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera są bardzo miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, są doskonałe. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z serem.Placki ziemniaczane przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci nawet największych niejadków. Placuszki są miękkie i wilgotne w środku i mają złocistą i chrupiącą skórkę. Placki są świetnym pomysłem na obiad, lunch i kolację na ciepło.Do pieczenia placków wykorzystaj zeszłoroczne ziemniaki, zawierają bowiem więcej skrobi niż młode byliny, dzięki czemu placki będą zwarte i nie rozpadną się podczas smażenia. Do placków najlepsze będą ziemniaki typu mącznego typu B lub C, takie jak Sante, Irys, Orlik. Do dania najsmaczniejszy będzie również zwykły ser żółty w kostce typu Gouda.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu znajdziesz przepis na genialne placki ziemniaczane po góralsku z maślanką.
Zupa szczawiowa z przecieru jest pyszną i pożywną zupą, którą przygotujesz szybko i w prosty sposób. Zupa gotowana jest na wywarze z żeberek wieprzowych i warzyw rosołowych, dzięki czemu ma wyraźny smak i aromat. Do zupy dodaj przecier szczawiowy i podawaj z jajkiem na twardo. Poznaj przepis na pyszną zupę szczawiową.Szczaw jest rośliną, której liście bogate są w witaminę C, żelazo oraz potas. Szczaw wzmacnia więc naszą odporność, uszczelnia żyły, zapobiega anemii, a także wspiera pracę serca i całego układu naczyniowego. Szczaw, mimo prozdrowotnych właściwości, nie może być jednak spożywany zbyt często, ponieważ zawarte w roślinie szczawiany mogą powodować między innymi choroby nerek.Świeży szczaw dostaniemy wiosną, jednak przecier kupimy w niemal każdym większym sklepie przez cały rok, dzięki czemu możemy przygotować pyszną i sycącą zupę, kiedy tylko mamy na nią ochotę. Przecier możemy również w łatwy sposób zrobić samodzielnie. Tu sprawdzisz, jak przygotować szczaw do słoików. Zupa szczawiowa gotowana na żeberkach i wywarze warzywnym ma wyjątkowy smak i aromat. Zupę podawaj z jajkiem na twardo lub pieczywem.
Rosół w codziennym wydaniu nie wyróżnia się zbytnio niczym wyjątkowym - inaczej jest w przypadku wersji Kuronia, który gotuje go na kaczce. Dzięki zastosowaniu mięsa z kaczki wywar jest esencjonalny i bardzo aromatyczny. Wystarczy jeden talerz, aby na nowo rozpalić miłość do rosołu wśród osób, którym ta zupa już się znudziła. Rosół z kaczki, jak wspomina sam Kuroń na swojej stronie, jest najlepszą potrawą na jesienne smutki, które wywołane są przykrą i nieprzyjemną pogodą. Duża ilość tłuszczu w kaczce pomaga uzyskać rozgrzewający efekt w zupie. Pamiętaj, aby gotować zupę na najmniejszym ogniu tak, aby całość jedynie delikatnie "mrugała". Warto wrzucić do garnka także jedną lub dwie opalone cebule, co wpłynie na osiągnięcie bardziej złocistej i wyrazistszej barwy. Duży wpływ na klarowność ma także ciągłe wyławianie szumowin, które wypłukują się z gotowanego mięsa.
Zupa fasolowa na żeberkach jest gęstą, sycącą zupą, doskonałą na obiad. Zupa gotowana jest na mięsie z warzywami, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna i pożywna. Poznaj przepis na zupę fasolową na żeberkach i zasmażce z wędzonego boczku i mąki. Zupy gotowane na żeberkach to prawdziwa uczta dla wszystkich mięsożerców. Delikatne mięso odchodzące po ugotowaniu od kości nadaje zupom rewelacyjnego smaku. Zupy gotowane na żeberkach są bardzo sycące i pyszne. Taka też jest zupa fasolowa. Doprawiona majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim jest doskonała w smaku. Białą fasolę zamocz dzień przed gotowaniem zupy i odstaw najlepiej na całą noc. Do wody możesz dodać odrobinę majeranku. Zupę gotuję ponad godzinę, aby wszystkie składniki były miękkie i dobrze się połączyły. Zupę zawsze doprawiam zasmażką z boczku, masła i mąki, która nadaje jej jeszcze głębszego i wyraźnego smaku.Przygotuj również zupę ogórkową i grochową na żeberkach i na nowo odkryj smak klasycznych zup.
Surówka z selera jest zdrową i bardzo smaczną surówką obiadową. Surówka ma lekko ostry smak przełamany kwaśnym jabłkiem i słodkimi rodzynkami, całość natomiast otulona jest gęstym majonezem. Poznaj przepis na szybką surówkę obiadową z selera.Seler korzeniowy jest warzywem, które nadaje potrawom wyraźnego smaku. Jest genialnym dodatkiem do zup, rosołu, mięsa, a także surówek obiadowych, nadając im ostrości. Korzeń selera ma wiele prozdrowotnych właściwości, między innymi oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, wpiera pracę stawów i całego układu nerwowego.Surówka z selera z rodzynkami i jabłkiem ma bardzo ciekawy smak, dzięki czemu będzie pasować do każdego rodzaju mięsa, ryb oraz dań warzywnych. Surówka jest sycąca i doskonała w smaku, dlatego też często robię ją również na szybki lunch lub kolacjęJeśli szukasz pomysłu na surówkę obiadową z selera- tu znajdziesz przepis na równie smaczną surówkę z dodatkiem ananasa, orzechów i chili.
Kotlety z jajek i sera są świetną i lekką propozycją na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie kotleciki z jajek, żółtego sera z dodatkiem szczypiorku i w chrupiącej panierce z bułki tartej rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienite kolety z jajek i sera.Kotlety z jajek i sera to pomysł na szybki i prosty obiad. Kotleciki są delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kotleciki smakują świetnie z ziemniakami, frytkami i surówkami. Wegetariańskie kotleciki to również pomysł na szybką kolację. Z kromką świeżego chleba są przepyszne. Zamiast szczypiorku możesz również dodać natkę pietruszki. Do kotlecików możesz dodać również ulubione przyprawy i prażone pestki słonecznika lub dyni. Każde połączenie smakuje fenomenalnie. Jajka ugotuj wcześniej, aby dobrze ostygły. Nie tarkuj ciepłych jajek na twardo. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych kotletów - tu poznasz przepis na mielone z cukinii, doskonałe na bezmięsny obiad.
Kotlety mielone, z uwagi na przygotowywanie ich z wieprzowiny, nie są zbyt delikatnym i lekkostrawnym posiłkiem. Z tego powodu od czasu do czasu warto zamienić niezdrowe mięso na drób, który jest znacznie lżejszy. W tekście pokazujemy, jak zrobić pyszne mielone z indyka, które dzięki dodatkowi chrzanu i kolendry, są prawdziwymi eksplozjami smaku. Kotlety mielone z indyka nie różnią się praktycznie niczym podczas procesu gotowania od zwykłych mielonych, więc dosłownie każdy może wprowadzić je do swojego jadłospisu. Taka decyzja z pewnością pozytywnie odbije się zarówno na zdrowiu, jak i przyjemności z jedzenia. Indyk, podobnie jak praktycznie każdy inny drób, wiele zyskuje po doprawieniu go kolendrą. Zioło to charakteryzuje się specyficznym, lekko cytrusowym aromatem, doskonale podkreślającym delikatność drobiowego mięsa. Chrzan z kolei nadaje pikantności, która pobudza kubki smakowe oraz układ pokarmowy do lepszej pracy.
Szukasz pomysłu na niezwykle sycącą zupę? Ugotuj zupę fasolową z boczkiem i kiełbasą. Wywar warzywny i fasolka w połączeniu z mięsem i aromatycznymi przyprawami smakuje rewelacyjnie i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj stary i sprawdzony przepis na zupę fasolową z majerankiem.Zupa fasolowa jest smaczną i bardzo pożywną zupą na bazie mięsa, strączków i warzyw, jest wyraźna w smaku i ma doskonały aromat. Zupa gęstnieje podczas gotowania i jest bardzo rozgrzewająca. Fasolową zawsze doprawiam liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem, ponieważ genialnie pasują do mięsa i strączków, nadając zupie lekkości.Biała fasola jest twarda i dość ciężkostrawna, dlatego też zamocz ją w wodzie dzień przed gotowaniem zupy i odstaw na 10-12 godzin, następnie wymień wodę i dopiero zagotuj. Namoczone strączki będą gotować się znacznie krócej i zostaną pozbawione związku, który odpowiada za wzdęcia. Do zupy dodaj również sporą ilość majeranku, który dodaje jej genialnego smaku i chroni żołądek. Jeśli chcesz zagęścić zupę, pod koniec gotowania dodaj do niej zasmażkę z masła i mąki. Zupę podaj z kromką świeżego, jeszcze ciepłego chleba.Przygotuj równie smaczną zupę ze strączków, czyli grochówkę na żeberkach. Zupa jest gęsta i ma wyraźny, mięsny smak.
Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym to świetny pomysł na prosty, ale genialny, rodzinny obiad. Placki są miękkie w środku, chrupiące w środku, a gęsty gulasz ze schabu nadaje im rewelacyjnego smaku i aromatu. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem.Placki ziemniaczane to już tradycyjna, polska potrawa, którą wszyscy uwielbiamy. Podawane na słono, słodko, z jogurtem, śmietaną zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają z talerzy. Placki ziemniaczane z gulaszem to genialne połączenie, które pokochają wszyscy miłośnicy mięsa. Gulasz wieprzowy ma mocny, wyraźny smak, idealny do chrupiących, domowych placuszków. Placki ziemniaczane przygotuj z mącznych ziemniaków typu B lub C, takich jak Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki zawierają dużo skrobi i stosunkowo mało wody, dzięki czemu placki będą zwarte i nie rozlecą się podczas smażenia. Masę ziemniaczaną warto docisnąć przez tetrę, aby oddała całą wodę. Schab do gulaszu możesz oprószyć przyprawami dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki, aby zyskał jeszcze lepszy smak.Poznaj inną odsłonę placków ziemniaczanych- przygotuj placki z pieczarkami i serem, które skradną Twoje serce już po pierwszym kęsie.
Mnóstwo ludzi przyzwyczajonych jest do gołąbków, które wypełnione są farszem złożonym z mięsa oraz ryżu. Warto jednak niekiedy poeksperymentować w kuchni, aby odkryć nowe smaki. W tym celu sprawdzą się gołąbki z farszem ziemniaczano-mięsnym. Przepis jest wyjątkowo prosty i wszystkie tajniki zostały dokładnie wyjaśnione niżej. Gołąbki nie są w żadnym wypadku niczym niezwykłym, nawet jeśli gotuje się je z niecodziennych gatunków kapusty. O wiele więcej wrażeń daje jednak nowy farsz, który znacznie wpływa na ogólny smak całego dania. Obecność ziemniaków w farszu sprawia, że staje się on bardziej zbity niż zwykle, a zarazem nabiera swoistej delikatności. Jeśli mięso wieprzowe jest odpowiednio dobrze zmielone, farsz może wręcz rozpływać się w ustach po każdym kęsie. Pamiętaj, aby cebulę dobrze skarmelizować na patelni - dzięki niej gołąbki będą miały głębszy smak.
Kapusta czerwona jest warzywem o prozdrowotnych właściwościach. Jest również doskonała w smaku i to dzięki niej możemy przygotować pyszne, pożywne i szybkie surówki obiadowe. Surówka z czerwonej kapusty podana jest z jogurtem naturalnym, który jest jej smacznym wykończeniem. Poznaj przepis na surówkę z czerwone kapusty jak w restauracji.Czerwona kapusta jest lekkim i bardzo zdrowym warzywem, zawierającym witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Czerwona kapusta to również bogactwo takich związków, jak żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i miedź. Ponad to zawiera również przeciwutleniacze, które wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.Surówka z czerwonej kapusty jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb. Moim ulubionym połączeniem jest surówka podana z mięsem czerwonym, np. z karkówką lub roladkami wołowymi. Mocny smak mięsa świetnie współgra z lekką i świeżą surówką. Przed przygotowaniem surówki koniecznie posiekaj kapustę, oprósz ją solą i odstaw, aby puściła sok.
Placki ziemniaczane są świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz podbijają serca wszystkich smakoszy. Placki ziemniaczane możesz również przygotować z młodych ziemniaków, jednak należy je wtedy odpowiednio przygotować, aby placuszki miały doskonałą konsystencję i smak. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.Placki ziemniaczane zwykle przygotowujemy z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ zawierają mało wody, dzięki czemu placki nie rozlatują się podczas smażenia. Placki najlepiej przygotować z odmian mącznych typu B lub C, takich jak Orlik, Irys, Sante, ponieważ zawierają dużo skrobi, nie są ani za wodniste, ani za sypkie. Placki ziemniaczane najlepiej smakują z jogurtem, śmietaną i szczypiorkiem.Im młodsze ziemniaki, tym mniejsza zawartość skrobi i większa wodnistość bylin. Jeśli chcesz przygotować placki z młodych ziemniaczków, najpierw je zetrzyj, następnie odstaw na pół godziny, a później przeciśnij jeszcze przez tetrę lub ręcznik papierowy, aby oddały jak najwięcej wody. Do masy ziemniaczanej dodaj więcej mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, która bogata jest w skrobię i odpowiednio zagęści ciasto.Przygotuj również placek z mięsem i papryką, czyli placek po węgiersku w gęstym i aromatycznym sosie.
Placki ziemniaczane z piekarnika smakują równie dobrze jak placki smażone, jednak zawierają dużo mniej tłuszczu. Placki z piekarnika są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę, są idealne na obiad lub kolację. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika.Odpowiedni rodzaj ziemniaków jest kluczowy, aby otrzymać wyśmienite placki ziemniaczane. Do przygotowania dania zawsze wybieraj odmiany mączne, typu B lub C, takie jak: Sante, Gustaw, Tajfun, Orlik, Flaming. Dzięki dużej zawartości skrobi, ziemniaki nie będą wodniste, a placki miękkie w środku i jednocześnie chrupiące na zewnątrz.Placki po upieczeniu przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Jeśli chcesz przygotować placki na słodko z cukrem, nie dodawaj cebuli i czosnku. Placki doskonale smakują z jogurtem naturalnym, śmietaną i szczypiorkiem.Z placków ziemniaczanych przygotujesz również doskonałą potrawę z mięsem, czyli placek po węgiersku. Tu poznasz bezbłędny przepis Magdy Gessler na obiad lub kolację dla najbliższych.
Gęsta, mięsna, aromatyczna i bardzo sycąca, taka właśnie jest zupa gulaszowa. Wyraźny, mięsno-warzywny smak z bogactwem przypraw i pomidorami zachwyci wszystkich domowników. Gulasz jest mocno rozgrzewającą potrawą, po którą chętnie sięgam w zimowe dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę gulaszową.Zupa gulaszowa jest dobrym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację, a także na ciepły posiłek podczas większej uroczystości lub świąt. Zupa gulaszowa nie wymaga dodatkowego, mącznego zagęszczenia, jest gęsta, dzięki czemu bardzo pożywna. Zupę gulaszową przygotujesz w godzinę i jest to danie jednogarnkowe, czyli proste, ale bardzo smaczne.Podstawą dobre zupy gulaszowej jest odpowiedni kawałek schabu bez kości. Mięso musi być świeże i być pozbawione przerostów i tłuszczu. Schab podsmażony na cebuli, czosnku, następnie duszony z warzywami i przyprawami wprost rozpływa się w ustach. Jest miękki, soczysty, delikatny i oddaje zupie cały swój aromat. Gulasz możesz przygotować również z mięsa drobiowego- tu poznasz przepis na wyśmienity gulasz z indyka z kurkami.
Zupa pieczarkowa z makaronem jest pożywną, smaczną i mocno rozgrzewającą zupą, idealną na jesienny obiad. Mocny wywar z pieczarek z warzywami, koperkiem i kluseczkami skradnie serca wszystkim smakoszom, a jego przygotowanie zajmie Ci godzinę. Poznaj prosty i szybki przepis na zupę pieczarkową z makaronem.Pieczarki są bardzo uniwersalnymi grzybami hodowlanymi, które dostaniemy przez cały rok. Są tanimi i zdrowymi grzybami zawierającymi witaminy z gruby B oraz przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym, przeciwzapalnym i opóźniającym procesy starzenia. Pieczarki są mało kaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego możemy je jeść, kiedy tylko mamy na nie ochotę. Zupa pieczarkowa na warzywnym wywarze z dodatkiem makaronu i koperku jest bardzo smaczną, aromatyczną i sycącą zupą. Zupę przygotowuję zawsze wtedy, kiedy chcę zrobić naprawdę szybki i lekki obiad lub kolację na ciepło. Do przygotowania zupy wykorzystuję głównie makaron do rosołu lub małe kluseczki typu muszelki.Z pieczarek możesz przygotować również pyszny krem- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem pieczarkową.
Krokiety z pieczarkami i serem to proste danie na ciepło zarówno na obiad, kolację, jak i święta lub większe uroczystości. Wytrawne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farszem i złocistą skórką doskonale łączy się z domowym barszczem z buraków. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety z pieczarkami i serem.Krokiety z pieczarkami i serem nie są trudnym i czasochłonnym daniem. Wystarczy, że podsmażysz pieczarki, dodasz ser i całość zawiniesz w naleśniki z domowego ciasta, a następnie usmażysz w panierce. Krokiety są delikatne w smaku, a ciasto naleśnikowe w złocistej panierce wprost rozpływa się w ustach.Do krokietów z pieczarkami i serem przygotuj również barszcz czerwony, który doskonale komponuje się z krokietami, smażonymi pierogami i uszkami z farszem. Pieczarki podsmażone na maśle z cebulką i pietruszką są bardzo aromatyczne i wyraźne w smaku, ser natomiast dobrze łączy farsz z całym ciastem.Krokiety przygotujesz na wiele sposobów. Koniecznie wypróbuj również lekkie i pożywne krokiety z soczewicą.
Pieczony kurczak z warzywami na patelnię to świetny i szybki pomysł na rodzinny obiad, nawet w bardzo zabiegany dzień. Do przygotowania dania wystarczy mięso, gotowa mieszanka warzyw i przyprawy, które z pewnością masz w domu. Poznaj przepis na soczystego kurczaka z warzywami na patelnię.Kurczak z warzywami zawsze smakuje doskonale. Jeśli nie masz czasu na długie przygotowywanie dania, upiecz mięso z gotową mieszanką warzyw na patelnię. Kurczak doprawiony jest specjalną przyprawą, dzięki czemu zyskuje zioło-czosnkowy smak i jest bardzo aromatyczny i delikatny. Gotową mieszankę warzyw rozmroź zanim upieczesz całe danie, ponieważ miękkie warzywa lepiej najdą aromatem ziół prowansalskich i będą dobrze doprawione. Całe danie najpierw piecz pod folią aluminiową, aby kurczak się nie wysuszył, następnie zdejmij ją pod sam koniec pieczenia, aby mięso i warzywa nabrały ładnego koloru. Przygotuj również pałki z kurczaka z ziemniakami w doskonałej marynacie. Danie z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.