Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Rosół
17.10.2021 02:00 Przepis na rosół z XVII wieku. Dziś może budzić wielkie emocje

Rosół na przestrzeni wieków przygotowywany był z najróżniejszych składników. W XVII wieku do rosołu dodawano pewien kontrowersyjne składniki - mowa o wątróbce oraz żołądkach drobiowych. Warto jednak pamiętać, że jest on wyjątkowo pożywny i pełen smaku. Rosół z wątróbką drobiową jest najstarszym przepisem znalezionym w polskich książkach kucharskich. Receptura ta bowiem pochodzi z XVII-wiecznej książki kucharskiej "Compendium Ferculorum" autorstwa Stanisława Czarneckiego. Podstawą tej zupy są różnorodne rodzaje mięs oraz aromatycznych warzyw. Tylko w taki sposób można uzyskać rosół o należytej głębi smaku, który jest bardzo intensywny i przepyszny. Przepis na rosół z XVII wiekuSkładniki:1 kg wołowiny1 kg kurczakadwie szyje indyczekilka wątróbek drobiowychkilka żołądków indyczych1 włoszczyzna1 cebulasólpieprz4 ziarna ziela angielskiego3 liście lauroweświeża natka pietruszkiWszystkie mięsa poza wątróbką należy włożyć do garnka, zalać zimną wodą i postawić na gazie o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika do minimum i pozwól gotować się przez 1 godzinę. Po tym czasie wrzuć do wywaru pokrojone i umyte warzywa, opaloną cebulę oraz wszystkie przyprawy poza solą. Gotuj rosół przez 2 godziny. Na sam koniec wrzuć do wywaru wątróbkę. Gotuj ją przez jakieś 15 minut. Przecedź bulion, mięso oczyść z kości i dodaj do zupy. Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Podawaj z makaronem oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.Źródło zdjęcia: canva/photovs, Getty ImagesDziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla SmakoszyArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczaneCzym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?Prosty sposób na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mieloneźródło: tygodnikzamojski.plZapraszamy na nasz Instagram

Surówka weselna
17.10.2021 02:00 Delikatna surówka weselna z białej kapusty i składnika niespodzianki

Surówek z kapusty jest wiele. Wariant z kapustą białą, jogurtem i ananasem stanowi smaczną alternatywę dla popularnego colesława. Jest pysznie słodki i podobnie chrupiący. Przekonajcie się sami. Biała kapusta jest stosunkowo tanim i uniwersalnym warzywem. Surówki z niej przyrządzane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To warzywo bowiem jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.Kapusta zawiera m.in. witaminy z grupy B, A, E oraz K, a także sporo kwasu foliowego i rutyny. Dajcie się skusić takiej porcji zdrowia w formie surówki. Zawiera ona jeden nietypowy składnik.

Garnek z rosołem
16.10.2021 02:00 Jakich grzybów lepiej nie dodawać do rosołu?

Rosół jest tradycyjną zupą, która przygotowywana jest na wiele sposobów. Dodanie do niego grzybów może wydać się niecodziennym pomysłem. I słusznie, bo nie każdy sprawdzi się w tym daniu. Sprawdź, których powinno się unikać. Smak rosołu wychodzi różny, zależnie od tego, jakie modyfikacje wprowadzimy. Inny efekt uzyskamy, jeśli przyrządzimy potrawę na mięsie drobiowym i odmienny, gdy zrobimy rosół na bazie wołowiny czy kaczki. Jeśli z kolei dodamy sporo marchewki, wyjdzie słodszy. Część osób decyduje się, by do rosołu dodać grzyby. W sezonie jest to doskonały pomysł, gdyż wybór jest naprawdę duży. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany będą pasowały do tej klasycznej zupy.

Gołąbki
16.10.2021 02:00 Zaskakujący patent na farsz na gołąbki

Do gołąbków zazwyczaj ładuje się klasyczny farsz, złożony z mięsa, ryżu oraz cebuli. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj dodać do środka czegoś nowego. Mowa o pieczarkach, które nadają całości głębi smaku, a także ciekawej faktury podczas jedzenia. Gołąbki towarzyszą nam od wielu lat i większość z nas nie wyobraża sobie życia bez nich. Niestety ciągłe jedzenie dokładnie takich samych potraw może wprawić w znużenie, z którego ciężko jest się wydostać. Aby przerwać nudę, można do farszu wrzucić podsmażone pieczarki. Grzyby zawierają w sobie dużo umami, przez co jeszcze bardziej podkręcają smak mięsa, a także dodają gołąbkom soczystości, z uwagi na dużą ilość wody.

Kotlet po parysku
16.10.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mielone

Klasyczne kotlety, najczęściej schabowe, jeśli są podawane zbyt często, mogą szybko się znudzić. Dlatego prezentujemy kotlety po parysku z piersi kurczaka. Są delikatne, soczyste i wspaniale chrupią podczas jedzenia. Kotlety po parysku różnią się tradycyjnej wersji sposobem wykonania panierki. Zamiast bułki tartej, mięso obtacza się w mące pszennej, a na jeden plaster kurczaka przypada jedno jajko. Są banalnie proste i wyjątkowo szybkie w gotowaniu, dlatego stanowią świetną opcję obiadową. Warto podać je z surówką ze świeżej marchewki i jabłka oraz łódeczek ziemniaczanych.

Surówka z marchewki w misce
16.10.2021 02:00 Pyszna surówka z marchewki na ostro

Surówka z marchewki, którą wam proponujemy, jest wyrazista i bardzo smaczna. Sprawdzi się do delikatnego mięsa z grilla oraz pieczonej ryby. Możecie też z powodzeniem podać ją do bezmięsnych kotletów z dodatkiem kasz.Spróbujcie podać surówkę z tymi schabowymi w jogurtowej marynacie, a zachwycicie gości. Jeżeli natomiast ma ona być dodatkiem do dania postnego, przygotujcie tę rybę, pomijając rozmaryn i posypując ją siekanym koperkiem po upieczeniu.

Flaczki
16.10.2021 02:00 Jak przyrządzić flaczki, aby nie wyszły gorzkie?

Dla wielu smakoszy nie ma nic gorszego, niż flaczki, które w smaku mają wyczuwalną goryczkę. Aby pozbyć się jej podczas gotowania, należy przed obróbką dobrze je wymoczyć. Wystarczy wstawić je do lodówki zamoczone w wodzie na całą noc, a gorycz zniknie. Dobrze ugotowane flaczki zachwycają swoim intensywnym smakiem i rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Jedyne co może je zniszczyć, to goryczka - na szczęście można się jej w łatwy sposób pozbyć. Są na to dwie metody: pierwsza polega na całonocnym wymoczeniu ich w wodzie, a druga na przynajmniej trzykrotnym wygotowaniu. Gotowanie jest oczywiście szybsze, jednak wymoczenie nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku.

Przepis na sos musztardowy do mięsa
15.10.2021 02:00 Przepis na sos musztardowy do mięsa

Sos musztardowy jest bardzo aromatycznym, intensywnym sosem, który doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa, nadając mu wyjątkowy smak. Sos możesz przygotować do sosjerki, aby polać gotowe danie lub dusić w nim kurczaka, wołowinę, wieprzowinę. Poznaj przepis na doskonały sos musztardowy do mięsa.Przygotowanie sosu musztardowego zajmie Ci dosłownie kilka minut, a dodany do ulubionego mięsa wzmocni jego smak i aromat. Do sosu wykorzystaj musztardę delikatesową o najbardziej klasycznym smaku. Gorczyca musi być wyczuwalna, ale sama musztarda nie może być zbyt ostra lub chrzanowa, aby nie zmienić smaku potrawy, a go wzbogacić.Jeśli zamierzasz dusić mięso w sosie musztardowym, śmietanę i mąkę dodaj na samym końcu, kiedy już mięso będzie miękkie. Unikniesz w ten sposób przysmażenia lub nawet spalenia potrawy.Na bazie musztardy możesz przygotować równie smaczny posiłek lub dodatek do głównego dania, czyli ziemniaki z ziołami i musztardą po niemiecku.

Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler
14.10.2021 02:00 Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Mielone tak pyszne, że oczarują każdego? Patent od Magdy Gessler pozwoli wam przygotować wyjątkowo soczyste mięsne kotlety. Spróbujcie koniecznie. Gwiazda dodaje do mięsnej masy odrobinę wody. Dzięki niej kotlety mielone będą bardziej soczyste.Kluczem do sukcesu są zakupy. Jak przekonuje restauratorka, nie ma nic gorszego niż mielone przyrządzone z mięsa niskiej jakości. Aby więc zachwycić rodzinę lub gości warto odwiedzić dobrego rzeźnika, a potem sięgnąć po przepis gwiazdy Kuchennych Rewolucji.Kotlety z tego przepisu są proste w przygotowaniu i wprost rozpływają się w ustach. Żaden smakosz nie przejdzie obok nich obojętnie. Obłędnie pysznie smakują z ziemniaczkami i szeregiem innych dodatków. Spróbujcie podać do nich surówkę z pora lub z kalarepy. Zachwyt gwarantowany.

Surówka z selera
14.10.2021 02:00 Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Nie ma nic lepszego do pysznego niedzielnego schabowego niż świeżo przyrządzona surówka owocowo-warzywna. Spróbujcie pysznego połączenia marchewki selera i jabłka, którą wam dziś prezentujemy, a nie sięgniecie już po nic innego.Seler korzeniowy kojarzy nam się głównie z przygotowywaniem aromatycznych bulionów czy rosołów. Warzywo to jest jednak równie smaczne na surowo. W towarzystwie odpowiednich dodatków zachwyci każdego.

Gołąbki staropolskie
14.10.2021 02:00 Przepis na staropolskie gołąbki z kaszą

Gołąbki tradycyjnie przygotowuje się z mięsa i ryżu. Wariant staropolski — z mięsem i kaszą — jest jednak równie smaczny. Spróbujcie, a nie sięgnięcie już po klasyczną wersję. Spróbuj też innych pomysłów na pyszne gołąbki. Tu znajdziesz pyszną wariację z soczewicą, ziemniakami i fetą. Ten przepis z kolei pozwoli ci przygotować gołąbki bez zawijania.

Gołąbki
13.10.2021 02:00 Jakie przyprawy dodawać do gołąbków?

Choć na smak gołąbków największy wpływ ma jakość składników oraz sposób ich przygotowania, bardzo istotne są również przyprawy. Dlatego warto wiedzieć, które z nich najlepiej się do tego dania nadają. Poza solą i pieprzem świetnie sprawdzają się również zioła prowansalskie, słodka papryka czy majeranek. Gołąbki można ugotować na wiele różnych sposobów, a szczegóły przepisu zależą często od domostwa, w którym są gotowane. Wystarczy bowiem spróbować gołąbków przygotowanych przez kogoś innego, aby odkryć zupełnie nowy smak. Przyprawiając je, najwięcej uwagi należy poświęcić farszowi. Liście kapusty same w sobie mają odpowiednio silny smak, o ile zostały należycie sparzone we wrzątku.

Przepis na seler naciowy na ciepło
12.10.2021 02:00 Zaskakujący przepis na seler naciowy na ciepło

Seler naciowy na ciepło duszony z pomidorami jest pysznym dodatkiem obiadowym. To również szybki pomysł na zdrową przekąskę lub kolację. Seler naciowy jest delikatny, pożywny, a przyprawa curry nadaje mu orientalnego, ciekawego smaku. Sprawdź, jak przygotować seler naciowy na ciepło.Seler naciowy jest bombą witaminową. Posiada wiele witamin i minerałów, które wzmacniają cały nasz układ odpornościowy, nerwowy, kostny. Związki aktywne zawarte w selerze naciowym wykazują również silne właściwości antynowotwrowe i przeciwzapalne. Seler naciowy na ciepło jest również lekkostrawny i mało kaloryczny.Seler naciowy na ciepło z pomidorami i aromatyczną przyprawą curry jest niezwykle zdrowy i smaczny. Curry nadaje mu ostrości i orientalnego smaku, pomidory z cukrem natomiast genialnie uzupełniają całe danie. Seler naciowy na ciepło przygotujesz w zaledwie 15 minut, a efekt zachwyci wszystkich gości.Seler naciowy jest również doskonałym pomysłem na początek dnia. Przygotuj prawdziwą bombę witaminową, która doda Ci energii na cały dzień i wzmocni Twoją odporność. Tu znajdziesz przepisy na pyszne koktajle z selera naciowego.

kotlety drobiowe
12.10.2021 02:00 Delikatne kotlety drobiowe wg przepisu siostry Anastazji

Czy wiecie, że z fileta kurczaka można zrobić wyśmienite kotlety? Nie sznycle, tylko bardziej kotlety mielone, a w sumie nie mielone, tylko siekane. Zobaczcie, jak takie deikatne kotlety drobiowe robi siostra Anastazja. Będziecie nimi zachwyceni.Kotlety mielone znacie już doskonale. Robicie je często, z mielonej łopatki wieprzowej albo z mięsa wieprzowo-wołowego. Jeśli jednak macie ochotę na lżejszą postać takich kotletów, skorzystajcie z przepisu siostry Anastazji. Siostra robi je z chudego fileta drobiowego, którego nie mieli, tylko drobno sieka. To naprawdę ciekawa i smaczna wersja kotletów.

surówka Coleslaw
11.10.2021 02:00 Najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław

Surówka Colesław jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do obiadu. Pasuje do przeróżnych dań z mięs, drobiu i ryb. Jest prosta do przygotowania i tania. Oto najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław.Podstawą surówki Colesław jest biała kapusta. Należy ona do jednych z najtańszych warzyw. A zważywszy, że z jednej średniej wielkości główki możesz przygotować 3-4 razy surówkę dla całej rodziny jest to dodatek bardzo ekonomiczny. Główkę kapusty, z której odkroiłaś kawałek na surówkę, zabezpiecz tylko w miejscu przecięcia folią spożywczą i trzymaj ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Do surówki Colesław dodaje się też trochę marchewki — nadaje surówce słodkości, a także cebuli — dodaje całości wyrazu i przyjemnej ostrości. Uzupełnieniem Colesława jest majonez, warto też dodać trochę zieleniny.

Przepis na kotlet pożarski
11.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na kotlet pożarski

Kotlet pożarski to kotlet panierowany w bułce, przygotowywany z mięsa drobiowego lub cielęciny. Kotlet pożarski z dodatkiem namoczonej w mleku bułce, pietruszki i majeranku jest szybkim i wyjątkowo smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować kotlety pożarskie w zaledwie 20 minut.Kotlet pożarski to tradycyjna, rosyjska potrawa, która królowała również w polskich barach mlecznych w czasach PRL-u. Podawany z tłuczonymi ziemniakami i surówką uznawany był za prawdziwy przysmak. Kotlety pożarskie są znacznie delikatniejsze i lżejsze niż tradycyjne kotlety mielone, przygotowywane z wieprzowiny. Są więc doskonałą alternatywą dla osób, które z powodów zdrowotnych np. nie jedzą tradycyjnych mielonych.Kotlet pożarski z pewnością posmakuje również Twoim dzieciom. Chrupiąca, złocista skórka z bułki tartej, delikatne i doskonale doprawione mięso sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerza nawet największego niejadka.Do kotletów pożarskich przygotuj ulubioną surówkę, mizerię lub buraki. Tu znajdziesz przepis na pyszne, domowe buraczki zasmażane jak od babci.

Przepis na kotlet wegetariański
11.10.2021 02:00 Przepis na wyborny kotlet wegetariański

Kotlet wegetariański jest świetną alternatywą dla klasycznych, mięsnych kotletów. Danie jest doskonale doprawione, o intensywnym smaku pietruszki, czosnku i prażonych pestek dyni. Kotlet wegetariański świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, bataty, surówka, warzywa gotowane na parze. Sprawdź, jak przygotować pyszny, sycący, bezmięsny obiad.Kotlet wegetariański z marchewki z dodatkiem ziaren, czosnku, pietruszki sprawi, że danie posmakuje nawet największym mięsożercom. Doskonale doprawione kotleciki w chrupiącej, złocistej panierce znikną z talerzy w mgnieniu oka. Danie możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. Kotlet wegetariański w każdej postaci smakuje wybornie. Kotlet wegetariański jest o wiele mniej kaloryczny niż kotlet mięsny. Marchewka jest warzywem, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszej diety. Jest lekkostrawna, sycąca, a dzięki dużej zawartości beta-karotenu wzmacnia nasz układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Związki i witaminy zawarte w marchewce regulują pracę serca, poprawiają naszą koncentrację i wzrok.Jeśli szukasz inspiracji na wegetariańskie kotleciki - tu znajdziesz przepis na doskonałe kotlety z kaszy jaglanej z curry.

Projekt bez tytułu - 2021-10-11T162624.202
11.10.2021 02:00 Wielki obiadowy hit - pieczone kotlety mielone

Kotlety mielone są smaczne, jednak dość kaloryczne. A gdyby tak upiec je, zamiast smażyć na oleju? To jest myśl. Przedstawiamy wam wielki, obiadowy hit — pieczone kotlety mielone. Są lżejsze dla żołądka, bardzo smaczne i pieką się same.Smażenie jest popularną i lubianą metodą przyrządzania potraw. Szybko otrzymuje się gotowe danie, a tak przygotowane mięso czy ryba są smaczne i chrupiące. Niestety smażenie ma kilka wad. Przede wszystkim zwykle do smażenia używa się tłuszczu, co powoduje, że część oleju czy smalcu jest wchłaniane przez kotlety. Po drugie, pod wpływem wysokiej temperatury smażenia, w tłuszczu powstają wolne rodniki, które nie są obojętne dla zdrowia. Po trzecie osoba smażąca musi cały czas pilnować kotlety na patelni, co jest dosyć męczące. Z powyższych powodów warto czasami zastąpić smażenie innymi, zdrowszymi metodami obróbki kulinarnej. W przypadku mielonych kotletów sprawdzi się pieczenie. Daje potrawę o taki samym, a nawet lepszym smaku. Natomiast walory zdrowotne pieczonych kotletów są zdecydowanie wyższe niż smażonych.

kompot z jabłek
10.10.2021 02:00 Domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek

Zastanawiasz się jaki napój podać do dzisiejszego obiadu? Najlepiej delikatny w smaku, niezbyt słodki i naturalny. Proponujemy domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek. Te owoce z pewnością masz pod ręką, a przygotowanie kompotu zajmie ci dosłownie chwilę. Niektórzy do obiadu podają wodę, inni soki czy kupne napoje. Za wodą do obiadu jednak nie wszyscy przepadają, a soki zwykle są zbyt słodkie. Domowy kompot jest więc idealnym rozwiązaniem. Możesz przygotować go z sezonowych owoców i dosłodzić tak jak lubisz.Teraz w dobrej cenie kupisz jabłka. Najlepsze na kompot są kwaskowe odmiany, np. szara reneta, antonówka. Jabłek przeznaczonych na kompot nie obieraj. W skórce znajduje się bowiem najwięcej cennych składników i aromatu. Jeśli jest czerwona, doda też napojowi ładnego koloru.

Ubite ziemniaki
10.10.2021 02:00 Nietypowe, zaskakujące purre z suszonymi pomidormi

Purée ziemniaczane wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że zapieczemy je z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów, a nabierze wyjątkowego smaku i nieziemskiego aromatu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.Ziemniaki pieczone charakteryzują się niezwykłą delikatnością smaku. Gdy zamiast klasycznych łódeczek czy plastrów zapieczemy purée, uzyskamy danie o aksamitnej konsystencji. Dodatek ziół wzbogaci je o wyjątkowy aromat, któremu nie oprze się żaden smakosz.

Gołąbki
10.10.2021 02:00 Rewelacyjny patent na gołąbki. Zapomnij o pieczeniu

Gołąbki są na tyle uniwersalnym daniem, że istnieje wiele różnych przepisów na ich przygotowanie. Tym razem prezentujemy gołąbki gotowane na parze z farszem z indyka. Są delikatne, lżejsze dla żołądka i wyjątkowo pyszne. Jesteśmy przyzwyczajeni, że gołąbki podawane do naszego stołu wypełnione są farszem z wieprzowiny. Jeśli jesteś na diecie, lub chcesz zmienić swój jadłospis, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować ich innej wersji. Dzięki zamianie wieprzowiny na indyka farsz zawiera mniej kalorii, przez co po posiłku człowiek czuje się lżej i przyjemniej. Dodatkowo w poniższej recepturze użyty został brązowy ryż, który dzięki dużej ilości błonnika reguluje pracę układu pokarmowego.

Bitki wieprzowe
10.10.2021 02:00 Idealny niedzielny obiad - soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym

Bitki są klasycznym polskim daniem obiadowym przygotowywanym na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego. Prezentujemy wam pyszny przepis Jakuba Kuronia, który pomoże wam ugotować je tak, iż będą delikatne i soczyste.

Schabowe w panierce
09.10.2021 02:00 Kotlety schabowe w obłędnej panierce z płatków owsianych

Kotlety schabowe zaliczają się do klasyków kuchni polskiej. Ponieważ są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne, trafiają w gust wielu smakoszy. Proponujemy wersję z chrupiącą panierką z płatków owsianych.Płatki owsiane często goszczą na naszych stołach w postaci słodkiej, porannej owsianki. Warto jednak wykorzystać je do przygotowania pysznej panierki do kotletów. Stanie się ona wtedy, tak chrupiąca, jak nigdy wcześniej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki
09.10.2021 02:00 Cudowne gołąbki z ziemniaczanym farszem wg.Magdy Gessler

Gołąbki można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak tym razem prezentujemy wersję Magdy Gessler. Gwiazda TVN-u rezygnuje z mięsa i do farszu dodaje ziemniaki. Taka jarska potrawa sprawdzi się na stołach wielu ludzi, którzy nie chcą jeść mięsa. Gołąbki sprawiają wrażenie, że należy gotować je przez długi czas, a samo przygotowanie wymaga dużego wysiłku. Tak naprawdę nie ma się jednak czego obawiać, ponieważ przepis jest banalnie prosty. Poniższe gołąbki zostały zaprezentowane w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", w którym Magda Gessler odwiedziła miejscowość Jasło, gdzie takie danie było często podawane w domach mieszkańców. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone
09.10.2021 02:00 Obłędny patent na soczyste i puszyste kotlety mielone

Kotlety mielone wychodzą ci mało puszyste i twarde? Mamy doskonały patent, dzięki któremu każdy mielony będzie delikatny i bardzo soczysty. Do masy mięsnej należy dodać cukinię, która nada daniu nowej jakości. Kotlety mielone podawane są na polskich stołach bardzo często, jednak wiele osób cały czas nie wie, jak zrobić je w idealny sposób. Niżej zdradzamy najprostszą metodę, aby to osiągnąć. Dodanie tartej cukinii do mięsnej masy sprawi, że wilgoć z warzywa nasączy gotowe kotlety. Dodatkowo delikatnie spulchni je, przez co podczas jedzenia będą mocno puszyste.

Pieczone talarki z ziemniaków
08.10.2021 02:00 Pieczone talarki z ziemniaków - doskonały dodatek do dań

Ziemniaki są najbardziej popularnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. Są wyjątkowo pożywne, smaczne i można je przygotować na wiele ciekawych sposobów. Zapomnij więc o zwykłych, tłuczonych ziemniakach i przygotuj pieczone talarki ziemniaków z czosnkiem, ziołami i oliwą, czyli doskonały dodatek do każdego dania.Pieczone talarki możesz przygotować do obiadu, ale równie dobrze stworzysz z nich świetną przekąskę, znacznie zdrowszą od frytek czy chipsów. Talarki pieczone są z minimalną ilością oliwy, dzięki czemu zyskują świetny smak i nie są tłuste. Do przygotowania talarków najlepsze będą ziemniaki mączne. Zbyt wodnisty gatunek byliny spowoduje nadmierne wydzielanie wody i ziemniaki się ugotują, nie upieką. Ziemniaki, takie jak Gracja, Bryza, Ibis, zawierają dużą ilość skrobi, a po ugotowaniu lub pieczeniu są sypkie i zachowują swoją strukturę.Jeśli szukasz pomysłu na szybki i wyjątkowo smaczny obiad lub kolację - tu znajdziesz prosty przepis na danie z Wielkopolski, czyli ziemniaki z gzikiem.

Kurczak po chińsku z warzywami
08.10.2021 02:00 Kurczak po chińsku z warzywami lepszy niż z restauracji

Kurczak po chińsku z warzywami to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad w azjatyckim stylu. Mięso i warzywa obsmażone w woku, aromatyczna marynata i gęsty sos na bazie sosu sojowego, imbiru, cukru i octu ryżowego sprawią, że przeniesiesz się w niezwykłą, kulinarną podróż. Poznaj przepis na genialnego kurczaka po chińsku z warzywami, orzechami i szczypiorkiem.Kurczak po chińsku jest jedną z moich ulubionych potraw w stylu azjatyckim. Doskonale usmażone mięso, chrupiące warzywa, prażone orzechy, imbir to wprost idealnie połączenie, które dopełnione jest aromatycznym sosem. Kurczaka po chińsku podaję z ryżem jaśminowym lub basmati, ponieważ jest sypki i doskonale komponuje się z daniami Dalekiego Wschodu.Danie przygotuj w woku, ponieważ najlepiej sprawdzi się do krótkiego smażenia warzyw i mięsa w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie masz woka, wykorzystaj żeliwną patelnię lub taką z grubym dnem, abyś bez problemu smażył warzywa bez ryzyka spalenia. Jeśli lubisz pikantne dania - przygotuj kurczaka po chińsku z dużą ilością chili. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, orientalny obiad - tu znajdziesz pyszną inspirację. Kurczak w sosie orzechowym, mango i limonką smakuje wyśmienicie.

Surówka
08.10.2021 02:00 Cudowna, witaminowa surówka z sałaty lodowej i koperku

Surówka z sałaty lodowej i koperku jest prawdziwą witaminową bombą, którą jesienią powinien jeść każdy. Dzięki niej odporność jest znacznie sprawniejsza i może uporać się z przeziębieniem czy grypą. Niżej pokazujemy prosty przepis. Surówka powinna zostać podana do każdego obiadu, ponieważ to w niej znajduje się najwięcej witamin i minerałów, które są tak potrzebne naszym ciałom, aby dobrze funkcjonowały. Połączenie sałaty lodowej koperku, cebuli i innych składników, pozwala w jednym posiłku zawrzeć ogromną ilość mikroelementów. Co więcej, surówka doskonale smakuje i pasuje do najróżniejszych dań. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: