Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką
30.06.2022 16:29 Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos

Kotlety mielone z piekarnika są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Rarytas tym razem proponujemy podać ze smakowitą warzywną pierzynką z pora i marchewki. Delikatny sos idealnie komponuje się z soczystym mięsem, sprawiając, że całość przyjemnie rozpływa się w ustach. Spróbujecie? Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Od czasu do czasu warto urozmaicić ten klasyk. Przyrządzony w piekarniku z dodatkiem pełnego warzyw sosu będzie wyśmienity. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz po niego sięgniecie.

Mizeria w przepysznej odsłonie
30.06.2022 14:58 Oprócz ogórków dodaj do mizerii orzeźwiający przysmak. Idealny dodatek do letniego obiadu

Do klasycznej mizerii dodaj cały pęczek rzodkiewek, będzie idealnym dodatkiem do obiadu w upalne dni. Mizeria jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. Mizerię przygotujesz w kilka minut, a cała rodzina będzie zachwycona.W sezonie letnim aż żal nie wykorzystać w kuchni świeżych warzyw i owoców. Wygrzane w pełnym słońcu są nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze. Ogórki gruntowe, rzodkiewki i świeży koperek to rewelacyjne połącznie, którego koniecznie musisz spróbować, nie ma lepszej mizerii.Mizeria z dodatkiem świeżych rzodkiewek jest wyraźna w smaku, lekko pikantna, ale i pyszna. Doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem sadzonym, kotletami schabowymi, mielonymi, czy drobiowymi.Sekret idealnej mizerii? Pokrojone ogórki przełóżmy do miski, oprószmy je solą i odstawmy na kilka minut, dzięki czemu ogórki puszczą wodą, a mizeria będzie bardzo soczysta. Do mizerii powinniśmy również dodać sporą ilość kwaśnej śmietany, która perfekcyjnie połączy wszystkie składniki.

Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka
30.06.2022 12:15 Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka

Pomysł na pożywny, letni obiad? Przygotujmy tradycyjną babkę ziemniaczaną w lżejszej wersji. Babka ziemniaczana z cukinią, wędzonym boczkiem i świeżymi ziołami dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczna, smaczna i świetnie sprawdzi się na szybkie, rodzinne danie.Babkę ziemniaczaną przygotujmy z ziemniaków mącznych, najlepiej z typu B lub C. Ziemniaki te zawierają małą ilość wody i dużo skrobi, dzięki czemu zapiekanka jest zwarta i się nie rozlatuje. Możemy przygotować ją również z ziemniaków zeszłorocznych, które także zawierają mało wody.Do babki ziemniaczanej z cukinią koniecznie dodajmy również boczek. Wędzona wieprzowina podsmażona z cebulką i czosnkiem da nam rewelacyjny smak. Danie i tak będzie lekkie, ponieważ dodamy do niego młodą cukinię i sporą ilość świeżych ziół.Jak najlepiej piec babkę ziemniaczaną, żeby się nie wysuszyła? Najpierw pieczmy ją przez godzinę w 160 stopniach C bez termoobiegu, następnie zwiększmy temperaturę do 180 stopni i dopiekajmy jeszcze 20 minut. W ten sposób otrzymamy przepyszne danie.

Rosół z wątróbką
30.06.2022 11:13 Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę

Znudził Ci się już smak tradycyjnego rosołu gotowanego na kurczaku i wołowinie? Ugotuj niezwykły rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych, lubczyku i estragonu, a wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem. Patent Pani Izabeli nie ma sobie równych.Pani Izabela rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych gotuje nieco inaczej - pod koniec gotowania dodaje do wywaru pół łyżki estragonu, który podkreśla smak całej potrawy i nadaje jej korzenną nutę. Rosół staje się więc jeszcze bardziej aromatyczny.W rosole nie może zabraknąć również liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Nie zapomnijmy także o soli i pieprzu. Sól dodajmy na samym końcu, kiedy rosół już będzie ugotowany. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.Sól zamyka pory w mięsie, a to właśnie przez nie wydobywany jest cały smak i aromat. Nigdy nie gotujmy rosołu na kostkach. Kostki rosołowe to sama chemia, która sztucznie ma poprawić walory smakowe wywaru. Najlepszy smak uzyskamy przez dodanie odpowiednich warzyw, ziół i przypraw.

Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
30.06.2022 10:31 Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Placki ziemniaczane z majonezem przygotujesz błyskawicznie, a ich smak zachwyci całą rodzinę. Placki z tym niezwykłym dodatkiem rozpływają się w ustach, podaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a całe danie zniknie w oka mgnieniu.Wszyscy doskonale znamy placki ziemniaczane. Smażone ziemniaki z cebulą i innymi dodatkami są świetnym pomysłem na tani, pożywny obiad. Placki możemy podać w przeróżny sposób, np. z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem.Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dodać do tartych ziemniaków łyżkę majonezu, a będą idealne. Majonez dobrze spulchni masę i doda jej ciekawego posmaku. Aby placki były jeszcze bardziej puszyste, dodajmy również szczyptę sody oczyszczonej.Placki ziemniaczane smażmy zawsze na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy go na patelnię, kiedy placuszki się na niej smażą. Zimny olej bardzo szybko wchłania się do przygotowywanych potraw, przez co placki będą tłuste.

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
30.06.2022 09:33 Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego

Pomysł na tani, bezmięsny obiad? Ugotuj na parze jarskie gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Zapomnij o mięsie i ryżu, wyjątkowy farsz jest o wiele lżejszy i posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.Gołąbki z farszem z ziemniaków i twarogu są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Podaj je z kwaśną śmietaną i ulubionymi, świeżymi ziołami lub domowym sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona.Gołąbki z ziemniakami i twarogiem smakują fenomenalnie. Zwykle gotuję gołąbki z twarogiem na parze, ale możesz je również upiec w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz je do naczynia żaroodpornego, zalejesz wodą lub bulionem i wstawisz je na 50 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym parzeniem kapusty w garnku z wrzącą wodą, w przepisie poznasz 3 sposoby na ekspresowe parzenie liści kapusty na gołąbki. Liście będą idealnie miękkie i jędrne w kilka minut, bez moczenia, bez suszenia.

kalafior duszony z warzywami
29.06.2022 19:21 Pomysł na tani obiad - kalafior po grecku. Lekki, zdrowy i pożywny posiłek za grosze

Mamy dla was pomysł na tani obiad. Przygotujcie kalafior po grecku, czyli duszony z innymi warzywami. Ten lekki, zdrowy i pożywny posiłek będzie was kosztował grosze, a z pewnością urzeknie was smakiem. Będzie wprost idealny na letni posiłek w upalny dzień.Jeśli smakuje wam ryba po grecku, to z pewnością polubicie też kalafior po grecku. Potrawy te różnią się w zasadzie tylko tym głównym składnikiem, a więc rybę wymieniliśmy na kalafior. W ten sposób powstał jarski posiłek, który jest jednak pełen smaku i aromatu. A do tego naprawdę potrafi nasycić.

Wyborne placki z cukinii i marchewki
29.06.2022 13:43 Wyborne placki z cukinii i marchewki. Pyszne i miękkie jak marzenie

Placki z cukinii i marchewki są doskonałym pomysłem na smakowity obiad lub wczesną kolację. Delikatny warzywny rarytas będzie wilgotny i aromatyczny — o niebo lepszy niż tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujecie? Placki z cukinii i marchewki przyrządza się równie prosto, jak dobre znany wielu smakoszom ziemniaczany specjał. Jeśli macie pod ręką te smakowite warzywa, nie wahajcie się. Tak leciutkich i pełnych charakteru smakołyków dawno nie jedliście.

Kotlety schabowe po chłopsku
29.06.2022 09:49 Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału

Kotlety schabowe po chłopsku spodobają się wielu amatorom kuchni polskiej. Pyszne połączenie mięsa w chrupiącej panierce i podsmażonego boczku z cebulką oraz ogórkiem kiszonym będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Warto spróbować — dawno nic tak smacznego nie jedliście. Delikatne kotlety schabowe są sycące i pełne smaku. W wersji po chłopsku — z aromatycznym boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym — będą jeszcze lepsze. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwyt rodziny gwarantowany. Skusicie się?

Jola łączy pora z największymi rarytasami. Jej surówka nie ma sobie równych
28.06.2022 22:45 Jola łączy pora z największymi rarytasami. Jej surówka nie ma sobie równych

Szukasz pomysłu na lekką, smaczną surówkę obiadową, która będzie pasować do każdego dania? Przygotuj surówkę z pora przepisu Joli, która łączy go z największymi rarytasami. Surówka z dodatkiem jabłka, marchewki smakuje wybornie.Surówki są niezbędne do każdego obiadu. Są lekkie, świeże, wzmacniają smak przygotowanych potraw i dostarczają nam wielu niezbędnych witamin i minerałów. Surówki powinniśmy jeść zwłaszcza latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, wygrzanych w słońcu warzyw.Przepis Joli na surówkę z pora jest banalnie prosty, a wykonanie zachwyci całą rodzinę. Surówkę przygotujemy z kilku składników, które z pewnością mamy w domu, jest więc szybka, prosta i pyszna. Jest również bardzo uniwersalna- por świetnie komponuje się z każdym daniem.Jeśli nie lubisz ostrego smaku pora, możesz się go łatwo pozbyć. Wystarczy, że posiekane warzywo włożysz do sitka i przelejesz wrzącą wodą. Por odstaw na kilka minut, żeby wysechł i przełóż go do miski na surówkę- tak przygotowane warzywo będzie delikatniejsze w smaku.

Kultowe pampuchy ze słodką niespodzianką. Wielki przysmak w nowej odsłonie
28.06.2022 19:14 Kultowe pampuchy ze słodką niespodzianką. Wielki przysmak w nowej odsłonie

Pampuchy są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Kultowe kluski drożdżowe na parze możemy przygotować również ze słodką niespodzianką- powidłami śliwkowymi. Pampuchy z pysznym dodatkiem, oblane polewą czekoladową smakują wyśmienicie i błyskawicznie znikają z talerzy.Tradycyjne pampuchy to suche kluski podane z roztopionym masłem lub cukrem pudrem. Kluski możemy jednak wzbogacić o ulubione powidła i polewę czekoladową, a będą jeszcze smaczniejsze i będą absolutnym hitem.Pampuchy z ciasta drożdżowego wymagają odpowiedniego przygotowania. Najważniejszy jest zaczyn drożdżowy, bez którego ciasto na kluchy nie urośnie. Pampuchy po wyrobieniu, musimy odstawić na kilka minut, dzięki czemu jeszcze trochę urosną.Nigdy nie zalewajmy zaczynu drożdżowego zimnym lub gorącym mlekiem, ponieważ drożdże nie ruszą. Mleko musi być ciepłe. Do zaczynu dodajmy również cukier i mąkę. Tak przygotowana baza na ciasto po 15 minutach będzie idealnie wyrośnięta.

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy zachwyci każdego. Bomba witaminowa na talerzu
28.06.2022 17:38 Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy zachwyci każdego. Bomba witaminowa na talerzu

Zupa z kalarepy po śląsku, czyli oberiba, jest pomysłem na proste, tanie i przepyszne danie dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku, a dzięki kalarepie również zdrowa. Poznaj przepis na śląską zupę z kalarepy.Śląska kuchnia słynie z prostych, ale przepysznych dań. O ile roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą znamy wszyscy, tak nie każdy słyszał o oberibie, czyli zupie z kalarepy, która jest prawdziwym przysmakiem w sezonie.Zupa z kalarepy ma gotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym ma genialny smak i jest bardzo aromatyczna. Zupę możemy również ugotować na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik, kwas foliowy, potas, żelazo i wiele witamin, między innymi w witaminę C, K i A. 100 g kalarepy to niecałe 30 kcal, dlatego też możemy ją jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

zapiekanka makaronowa
28.06.2022 12:28 Pomysł na tani obiad - zapiekanka makaronowa z serem i mięsem mielonym

Jeśli szukacie pomysłu na tani obiad, podpowiadamy — zróbcie zapiekankę makaronową z serem i mięsem mielonym. Jej przygotowanie jest banalnie proste i całkiem szybkie. Składniki wystarczy tylko umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić na 20 minut do piekarnika. Zapiekanki są tanim pomysłem na smaczny i pożywny obiad. Można je zrobić z makaronu, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Dziś przygotujemy właśnie zapiekankę makaronową. Dodamy do niej mielone mięso i całość posypiemy serem. Po zapieczeniu powstanie smaczny posiłek z jednego naczynia. Serdecznie zapraszamy, pomysł na tani obiad zasmakuje każdemu. Za wszystkie składniki możesz zapłacić mniej niż 20 złotych.

bób
27.06.2022 16:54 Kuroń zdradził, jak podaje bób. Łączy go z najlepszymi dodatkami

Bób jest sycącą rośliną strączkową, która właśnie zaczęła pojawiać się na straganach. Jakub Kuroń proponuje krótko ją ugotować i podać z innymi sezonowymi dodatkami o raz chrupiącym boczkiem. Warto skusić się na ten aromatyczny rarytas. Bób skusi niejednego smakosza. To pełne białka warzywo samo w sobie jest niezwykle sycące. Podane wraz z boczkiem i chlebem sprawdzi się jako szybki lunch lub kolacja. Kuroń proponuje również, by dodać do niego również pomidora i pełen smaku sos na bazie oliwy. Skusicie się?

kotlet schabowy
27.06.2022 10:28 Przepyszne kotlety schabowe według specjalnej receptury. Za wspaniałym smakiem stoi wyjątkowa marynata

Proponujemy przepyszne kotlety schabowe, które przygotujecie według specjalnej receptury. Za ich wspaniałym smakiem stoi wyjątkowa marynata. Zrobicie ją, rozgniatając w moździerzu kilka składników. Potem trzeba nimi natrzeć mięso, odstawić na godzinę i usmażyć. Efekt przerośnie wasze oczekiwania.Kotlety schabowe to jedna z niezawodnych propozycji obiadowych. Raz, że wszyscy je lubią, dwa, że zawsze się udają. Oczywiście można je przygotować na wiele sposobów. Dziś proponujemy zamarynować schabowe w mieszance aromatycznych przypraw i ziół. Dzięki temu uzyskają niepowtarzalny smak. Poznajcie dokładną recepturę na pyszną marynatę.Wyjątkowa receptura na kotlety schaboweSkładniki:4 plastry schabu2 jagody jałowca 4-5 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka nasion kminku1/2 łyżeczki granulowanego czosnkuszczypta cząbrusól, pieprz4 listki laurowe2 łyżki mąki1 jajkotarta bułka do panierowaniasmalec do smażenia

Chrupiące kotlety z selera
26.06.2022 22:46 Chrupiące kotlety z selera. Doskonała alternatywa dla schabowych i mielonych

Kotlety z warzyw mogą być równie pyszne co mięsne rarytasy. Wystarczy tylko dobrze doprawić masę. Specjał z selera nie będzie wyjątkiem. Delikatnie słodka kompozycja z dodatkiem marchewki z powodzeniem zastąpi schabowe czy tradycyjne mielone. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona. Kotlety z selera są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne aromatu. Będą doskonałym letnim zamiennikiem ciężkich, mięsnych potraw. Raz ich spróbujecie, a wspomnienie subtelnej słodyczy zamkniętej w chrupiącej panierce zostanie z wami na długo. Skusicie się?

Gołąbki po kaszubsku deklasują konkurencję
26.06.2022 21:25 Gołąbki po kaszubsku deklasują konkurencję. Sekretem jest nietypowy wybór kapusty

Gołąbki po kaszubsku są smakowitą wersją tego dania bez zawijania. Do ich zrobienie wykorzystuje się delikatną kapustę pekińską, która z mięsem mielonym i pomidorowym sosem komponuje się doskonale. Musicie spróbować. Gołąbki po kaszubsku będą idealne dla tych z was, którym znudziła się już tradycyjna wersja tej potrawy. Nie tylko nie będziemy zawijać farszu, ale też wykorzystamy kapustę pekińską, którą przyrządzą się dużo prościej niż białą czy włoską. Jeżeli macie ją pod ręką, koniecznie wypróbujcie tę receptur. Będzie pysznie.

Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji
26.06.2022 14:42 Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji

Sezon na młodą kapustę trwa od końca maja do sierpnia. W tym czasie warto więc przygotować z niej wiele smacznych potraw, w tym surówkę z młodej kapusty. Zamiast majonezu, czy śmietany, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i kwasek cytrynowy, a cała rodzina będzie zachwycona.Surówka z młodej kapusty jest smacznym i zdrowym dodatkiem obiadowym. Klasyczna surówka jest jednak dość lekka i delikatna, ale dzięki jednej sztuczce nabiera charakteru. Ciocia Grażyna dodaje do niej sok z cytryny i szczyptę kwasku cytrynowego, przez co tradycyjna potrawa nabiera zupełnie nowego smaku.Surówka z młodej kapusty z dodatkiem soku z cytryny i kwasku doskonale łączy się z kurczakiem, indykiem i rybami. Możemy ją również przygotować jako dodatek do dań wegetariańskich i wegańskich, np. placków warzywnych, czy zapiekanek ziemniaczanych.Młoda kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, cynk. Warzywo jest również źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia. Młoda kapusta powinna na stałe zagościć więc w naszej diecie.

Ziemniaki z grilla od Tomasza Strzelczyka. Lepsze niż karkówka i kiełbasa
26.06.2022 13:32 Ziemniaki z grilla od Tomasza Strzelczyka. Lepsze niż karkówka i kiełbasa

Pomysł na niezwykłe danie z grilla? Przygotuj młode ziemniaki z grilla z niezwykłym dodatkiem- wędzonym boczkiem. Ziemniaki upieczone według przepisu Tomasza Strzelczyka smakują lepiej niż karkówka, czy kiełbasa.Lato trwa w pełni, a w raz z nim sezon na grilla. Nie ograniczajmy się jedynie do tradycyjnych już dań, jak kiełbasa, karkówka, kaszanka. Na ruszcie przygotujemy wszystko- szaszłyki, warzywa, czy ziemniaki z boczkiem według Tomasza Strzelczyka.Ziemniaki z grilla przepisu Tomasza Strzelczyka swój niezwykły smak zawdzięczają plastrom boczku oraz odpowiedniemu przygotowaniu- musimy nabić je na szampury i delikatnie ponacinać z dwóch stron. Tak zgrillowane ziemniaki smakują rewelacyjnie i każdy będzie prosił o dokładkę.Ziemniaki z grilla będą idealne, kiedy przygotujemy je z młodych odmian. Wtedy możemy upiec je w mundurkach, a pieczona skórka dodaje smaku. Tomasz Strzelczyk radzi również, żeby ziemniaki posolić najpierw przed położeniem ich na ruszt, a także chwilę później, kiedy zaczną mięknąć. W ten sposób będą idealnie doprawione.

Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i  ryżem w stylu meksykańskim
26.06.2022 12:26 Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim

Pomysł na tani obiad? Zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tej aromatycznej i kolorowej kuchni. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i tania- obiad dla 3-4 osób przygotujesz za niecałe 30 zł.Kuchnia meksykańska słynie z doskonale doprawionych, pikantnych dań, które są pełne aromatu. Cebula czerwona, czosnek, chili, świeża kolendra i kmin rzymski to jedne z podstawowych składników, które dodawane są niemal do każdego dania. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.Zapiekanka z kurczakiem nie dość, że jest pomysłem na tani obiad, to smakuje niczym danie z meksykańskiej restauracji. Przyprawy, świeża kolendra, papryka, pomidory, ryż i kilka innych składników łączą się w niezwykle aromatyczne danie da całej rodziny. Zapiekankę z kurczakiem przygotujemy błyskawicznie, bo w jednym garnku. Po usmażeniu mięsa i warzyw, zalewamy je passatą, dodajemy ryż, przyprawy i dusimy razem z żółtym serem. Danie doprawmy pieprzem cayenne według uznania i podajmy z posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.

Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
26.06.2022 11:36 Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad

Pomysł na prosty i smaczny obiad? Przygotuj soczyste kotlety mielone z cukinią z dodatkiem suszonego majeranku i oregano. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i mizerią, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Kotlety mielone są świetnym pomysłem na obiad, są proste w przygotowaniu, smaczne, a przygotowane z cukinią jeszcze bardziej soczyste. Cukinia dodaje również lekkości, a cebulka, czosnek i przyprawy sprawiają, że mielone smakują obłędnie.Kotlety zawsze smażmy na mocno rozgrzanym oleju, maśle klarowanym lub smalcu. Nie dolewajmy tłuszczu, kiedy kotlety mielone są na patelni, ponieważ będą bardzo ciężkie. Tłuszcz o niskiej temperaturze jest znacznie szybciej wchłaniany do smażonych potraw.Bardzo ważną kwestią jest również smażenie kotletów mielonych partiami. Nigdy nie smażmy kotletów w taki sposób, żeby stykały się na patelni, ponieważ zaczną się dusić, a nie smażyć. Takie kotlety będą miękkie i mogą się rozpaść. Nie będą również miały chrupiącej skórki.

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
26.06.2022 10:46 Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Jak zrobić rosół? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Babcia Stasia wyjaśniła, jak gotuje rosół, który za każdym razem smakuje rewelacyjnie. Sekret doskonałego rosołu tkwi przede wszystkim w mięsie.Rosół jest idealnym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Wywar mięsno- warzywny podany z makaronem i świeżą natką pietruszki rozpływa się w ustach, kiedy jest odpowiednio długo gotowany i przygotowany z odpowiedniej ilości składników.Jak zrobić rosół? Niektórzy gotują go wyłącznie na udkach z kurczaka lub na indyku. Nie jest to błędem, jednak nie uzyskamy wtedy pełnego smaku tej pysznej zupy. Do rosołu koniecznie dodajmy całą porcję rosołową z kury i solidną porcję wołowiny, a każdy będzie prosił o dokładkę.Nigdy nie dodawajmy kostek rosołowych do wywaru. Rosół smak uzyska wyłącznie dzięki kawałkom mięsa, warzywom, ziołom i przyprawom. Z mięsa z rosołu możemy przygotować pierogi, krokiety, a nawet mielone. Sam wywar możemy zamrozić w pojemnikach na lód i w ten sposób uzyskamy domowe, zdrowe kostki. Jak zrobić rosół?

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę
26.06.2022 09:44 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę

Placki ziemniaczane są genialnym daniem, jednak tarcie ziemniaków jest bardzo czasochłonnym zajęciem, przez co często rezygnujemy z przygotowania pysznego obiadu. Jest jednak na to skuteczny sposób- blender kielichowy. Poznaj przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy od dziecka. Smak doprawionej cebulą i majerankiem masy ziemniaczanej, podsmażonej na oleju to jedno z dań, które uwielbiam do tej pory. Placki nie muszą wymagać dużego nakładu pracy i czasu, wystarczy zastosować 1 trik.Pamiętajmy, że ziemniaki po zblendowaniu z cebulką i wodą musimy dokładnie odcisnąć, a następnie dodać mąkę, jajko, majeranek i przyprawy. Bez odciśnięcia masy placki ziemniaczane rozwarstwią się podczas smażenia i porwą, ponieważ będą za rzadkie.Placki smażmy na mocno rozgrzanym oleju, żeby nie wchłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Ekspresowe placki ziemniaczane mają chrupiącą skórkę i są soczyste i delikatne w środku. Podajmy je w kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa
25.06.2022 15:39 Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa. Zrobisz je z łatwością z cudownych specjałów

Klopsy warzywne z dodatkiem płatków owsianych są znakomitym pomysłem na prosty i sycący obiad. Będą tak pełne smaku i aromatu, że nikt nie zorientuje się, iż nie ma w nich ani grama mięsa. Koniecznie wypróbujecie — ten smak was zachwyci.Smakowite klopsy warzywne można przygotować nawet z resztek po rosole. Wystarczy tylko dodać nieco więcej przypraw — np. wędzonej papryki czy sosu sojowego — by nabrały charakteru. Jeżeli szukacie przepisu na tanie, sycące i bezmięsne danie dla całej rodziny -właśnie go znaleźliście.

marchewka z groszkiem
24.06.2022 17:22 Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości

Macie ochotę na jarzynkę do obiadu? Możecie przygotować marchewkę z groszkiem inaczej. Dorzućcie do niej sekretny składnik, a sprawi on, że ten popularny dodatek nabierze nowej jakości. Tym zaskakującym produktem jest kukurydza, która odmieni jarzynkę nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Marchewka z groszkiem wzbudza skrajne uczucia. Jedni za nią przepadają, inni jej nienawidzą. Ci drudzy zazwyczaj mają jeszcze uraz z przedszkola, gdzie chciał, czy nie chciał, jarzynkę wypadało zjeść. Dziś zapraszamy was na nieco odmienioną wersję marchewki z groszkiem. Spróbujcie, może dodatek kukurydzy sprawi, że pokochacie ten kolorowy dodatek do obiadu? Pracy przy nim mało, bo sięgamy po kukurydzę z puszki. Groszek również możecie wziąć konserwowy, choć ten mrożony z pewnością będzie smaczniejszy.

Obłędne placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem. Rodzina oniemieje z zachwytu
24.06.2022 14:43 Obłędne placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem. Rodzina oniemieje z zachwytu

Jeśli chcesz odczarować tradycyjne placki ziemniaczane, koniecznie przygotuj placki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego farszu z pieczarek. Takie placki wyglądają jak zwykłe, jednak po przekrojeniu i spróbowaniu domownicy oniemieją z z zachwytu.Tradycyjne placki ziemniaczane są pysznym daniem, ale możemy sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Wystarczy, że do placków przygotujemy aromatyczny farsz z pieczarek, cebuli i całość oprószymy żółtym serem.Przygotowana masa ziemniaczana z pewnością nie rozwarstwi się podczas smażenia. Placki ziemniaczane smażmy partiami na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ placki niepotrzebnie opiją się tłuszczu i będą bardzo ciężkie.Jeśli konieczne jest dolanie oleju, wyjmijmy placki, wlejmy tłuszcz i zaczekajmy, aż osiągnie odpowiednią temperaturę, dopiero wtedy możemy ponownie smażyć naszą niezwykłą potrawę. Placki po usmażeniu przełóżmy na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.Placki ziemniaczane wyglądają jak tradycyjne, jednak skrywają pyszną niespodziankę i z pewnością zaskoczą całą rodzinę. Placki podajmy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem greckim i oprószmy ulubioną zieleniną, będą pyszne.

Przepis na najlepsze kotlety mielone. Będą rozpływać się w ustach
24.06.2022 13:57 Przepis na najlepsze kotlety mielone. Będą rozpływać się w ustach

Kotlety mielone z dodatkiem orzechów włoskich są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Aromatyczne orzechy nadają daniu charakteru, a same kotlety są bardzo soczyste, wyraźne i mają niepowtarzalny smak.Sekretem idealnych kotletów mielonych są odpowiednie przyprawy i dodatki. To one scalają wszystkie składniki, nadają smak i aromat. Cebula, jajko i namoczona w mleku, czerstwa kajzerka to produkty niezbędne do przygotowania przepysznych, soczystych kotletów.Orzechy włoskie to niecodzienny dodatek do kotletów mielonych, jednak mięso wieprzowe z orzechową nutą smakuje naprawdę wyjątkowo. Do tak przygotowanych kotletów możemy ugotować ziemniaki, usmażyć frytki, podać lekką surówkę, np. z kapusty pekińskiej.Pamiętajmy, że kotlety mielone musimy smażyć na większej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Smażmy kotlety partiami, żeby kotlety nie stykały się na patelni, ponieważ zaczną się dusić, przez co nie uzyskamy chrupiącej skórki, a kotlety będą również bardzo tłuste.

Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
24.06.2022 13:03 Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś

Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne kotlety z kurczaka w niezwykłej panierce bez dodatku bułki tartej. Kotlety drobiowe są soczyste, a podwójna panierka z mąki i jajek jest gruba i bardzo chrupiąca. Poznaj przepis na wyborne kotlety z kurczaka, lepszych nie jadłeś.Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety drobiowe w panierce przygotowanej wyłącznie z jajek i dwóch rodzajów mąki są bardzo soczyste w środku i jednocześnie chrupiące z zewnątrz.Kotlety z kurczaka doprawmy solą i pieprzem. Do rozmąconych jajek do panierowania dodajmy paprykę słodką mieloną i oregano. Możemy również dodać suszoną bazylię, curry, przyprawę gyros, czosnek granulowany- każda przyprawa wzbogaci smak drobiu.Kotlety smażmy na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ kotlety opiją się wtedy tłuszczu i będą ciężkie.