Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
14.06.2022 20:04 Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny, ale nie masz za dużo czasu na gotowanie, koniecznie przygotuj duszone żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Delikatne i soczyste mięso zachwyci najbardziej wymagającym smakoszy.Sekretem doskonałych żeberek są odpowiednie przyprawy i obróbka termiczna. Wieprzowina duszona przez półtorej godziny w aromatycznym bulionie z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i oczywiście miodu i musztardy, dosłownie rozpływa się w ustach. Do podlania żeberek możesz wykorzystać zarówno bulion warzywny, drobiowy, jak i wołowy. Możesz również dodać rosół, który został z poprzedniego dnia. Duszenie wieprzowiny w wodzie nie jest błędem, ale żeberka nie będą wtedy aż tak smaczne.Tak przygotowany obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Na przygotowanie żeberek i dodatków wystarczy poświęcić kilka chwil, a podczas duszenia co jakiś czas przemieszać całe danie. Duszone żeberka to jeden z naprawdę prostych i genialnych dań obiadowych.

Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków
14.06.2022 19:16 Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków

Nigdy nie wyrzucaj liści kalafiora. Nie dość, że są bardzo smaczne i wykorzystasz je w kuchni na wiele sposób, to również są bardzo zdrowe. Z liści przygotujesz wiele wyśmienitych dań, które zaskoczą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.Liście kalafiora są delikatne, jędrne i w smaku przypominają połączenie sałaty z różyczkami kalafiora. Zawierają również wiele składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.W liściach kalafiora znajdziemy przede wszystkim błonnik, który reguluje przemianę materii i wspiera pracę całego układu trawiennego. Liście, podobnie jak kalafior, są również bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.Kupując świeżego kalafiora, wykorzystajmy go więc w całości. Dzięki temu nie będziemy marnować jedzenia i zafundujemy sobie i najbliższym solidną porcję witamin i minerałów oraz wspaniałe doznania smakowe.

Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
14.06.2022 15:57 Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na tani i szybki obiad dla całej rodziny? Przygotuj kotleciki ryżowe z dodatkiem marchewki, aromatycznych ziół w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do kotlecików dodaj również 2 łyżki kaszy manny, będą doskonałe w smaku. Poznaj przepis na tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe.Wegetariańskie kotleciki ryżowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Są lekkie, chrupiące i delikatne, sprawdzą się więc doskonale w upalne dni i kiedy mamy ochotę zjeść coś pysznego i prostego. Kotlety są również idealne, kiedy mamy bardzo zabiegany dzień i chcemy zrobić naprawdę szybki obiad.Przepis na tanie i chrupiące kotleciki jest przepisem podstawowym. Możesz dodatkowo wzbogacić go o natkę pietruszki, ulubione przyprawy, a także prażone pestki słonecznika lub dyni. W każdej wersji danie smakować będzie fantastycznie.

gulasz
14.06.2022 12:52 Jednogarnkowy gulasz węgierski. Sekret tkwi w wyjątkowej marynacie

Zapraszamy was na jednogarnkowy obiad, którym będzie dziś gulasz węgierski. Sekret tej potrawy tkwi w wyjątkowej marynacie. Mięso trzeba pokroić w kostkę i wymieszać z aromatyczną mieszanką przypraw. Dzięki niej gulasz będzie wyrazisty w smaku. I jeszcze jedna wskazówka — gulaszu możecie ugotować na 2-3 dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania. Gulasz należy do rodziny potraw jednogarnkowych, czyli sycących i kompletnych dań gotowanych w jednym naczyniu. Przyrządzając go, do rondla wrzucamy mięso, a także warzywa i przyprawy. Całość dusi się na niedużym ogniu, do czasu, aż wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie. Przyrządzanie tego typu potraw, nie wymaga więc od nas dużej uwagi. No może na samym początku. Tajemnicą proponowanego dziś gulaszu węgierskiego jest wymieszanie pokrojonego mięsa z kilkoma aromatycznymi składnikami. Dzięki nim mięso zyskuje wyrazisty smak, a także staje się odpowiednio kruche. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Jakie mięso na kotlety schabowe?
14.06.2022 09:51 Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce z bułki tartej to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Sekretem idealnych kotletów jest mięso - musi być świeże. Jeśli decydujesz się na zakupy w supermarkecie, wówczas warto zwrócić uwagę na ilość wody w opakowaniu. Jak kupić dobry schab? Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Tego dowiesz się z poniższego tekstu.Aby przygotować soczyste i smaczne schabowe, musimy zadbać o odpowiednie rozbicie mięsa, odpowiednie przygotowanie panierki, moczenie schabu i specjalny rodzaj tłuszczu. Jednak nawet najbardziej starannie przygotowywane kotlety nie będą smaczne, kiedy zrobimy je ze starego mięsa.Schabowe doskonale smakują podane z ziemniakami i szczypiorkiem, frytkami i ziemniakami opiekanymi. Jako jarzynkę gorąco polecam surówkę z kiszonej kapusty, ogórki kiszone, buraki, mizerię, a także lekką surówkę z kapusty pekińskiej.W tym artykule dowiesz się, co zrobić, żeby kotlety schabowe były idealnie soczyste i miękkie. Koniec z przesuszonymi, twardymi i mało doprawionymi schabowymi. Tak przygotowane kotlety wychodzą za każdym razem i każdy prosi o dokładkę.

siostra Anastazja, kotlety z kapusty
13.06.2022 20:25 Siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu

Szukacie niebanalnego pomysłu na obiad? Sprawdźcie, jak siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu i jesteśmy pod ogromnym wrażeniem. Niesamowite, że z mieszanki warzyw i żółtego sera może powstać tak smaczne i pożywne danie. Świeża kapusta jest dobra na surówkę lub gołąbki. Jednak mało kto wpadł na pomysł, żeby robić z niej kotlety. Tymczasem nieoceniona siostra Anastazja rzeczywiście je przyrządza i są zadziwiająco smaczne. Siostra dodaje do nich też inne warzywa, a także jajka i żółty ser. Z tej mieszanki powstają pyszne, bezmięsne kotleciki.

schab
13.06.2022 17:33 Kasia smaży nowoczesne kotlety schabowe bez panierki. Lepiej je doprawia, są dietetyczne

Unikacie schabowych, bo są kaloryczne? Zobaczcie, jak Kasia smaży nowoczesne kotlety schabowe bez panierki. Lepiej je doprawia, dzięki czemu są dietetyczne i pełne smaku. Może wy też skusicie się na taką kulinarną rewolucję, za której sprawą odchudzicie swoją dietę?Kotlety schabowe są potrawą, której mało kto potrafi sobie odmówić. Kuszą chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Niestety za ich doskonałym smakiem kryje się mnóstwo kalorii. Nie każdy ma na nią ochotę, ze względów zdrowotnych i w trosce o swoją sylwetkę. Na szczęście kotlety schabowe wcale nie oznaczają panierki i smażenia na tłuszczu. Za chwilę swój dietetyczny przepis na nie zdradzi Kasia, która jedynie dobrze doprawia plastry mięsa, a potem smaży je na patelni grillowej.

Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
13.06.2022 14:05 Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej

Golonka wieprzowa przepisu Jakuba Kuronia jest niezwykle soczysta, miękka i tak smaczna, że nikt jej się nie oprze. Odpowiednio przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Do wywaru dodaj liście laurowe, a golonka będzie przepyszna. Poznaj przepis Kuronia na bajecznie soczystą golonkę, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.Golonka wieprzowa jest rewelacyjnym mięsem, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej będzie twarda i niesmaczna. Sekretem idealnie soczystego mięsa jest moczenie golonki przez 48 godzin, długie gotowanie na wolnym ogniu i pieczenie.Doskonały smak natomiast uzyskamy, kiedy dodamy do wywaru włoszczyznę, całą główkę czosnku oraz aromatyczne przyprawy- liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Do pieczenia golonki niezbędna będzie również bejca z miodu, musztardy i wywaru po gotowaniu mięsa.

Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
13.06.2022 13:05 Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii

Jak doprawić kurczaka na parze? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Jeśli jesteś na diecie, lub nie masz ochoty na smażone mięso, kurczak na parze jest idealnym pomysłem na obiad. Mięso doprawisz błyskawicznie i będzie przepyszne. Poznaj przepis na kurczaka bez grama tłuszczu, czyli lekko, szybko i zdrowo.Kurczak gotowany na parze może być równie smaczny, jak pieczony, czy smażony. Wystarczy, że natrzesz mięso odpowiednimi przyprawami i wstawisz do lodówki na minimum godzinę, aby kurczak dobrze się zamarynował. Mięso bez dodatku tłuszczu jest lekkostrawne, mało kaloryczne i zdrowe.Kurczaka ugotuj na parze razem z bukietem warzyw mrożonych lub sezonowych. Brokuł, kalafior, fasolka, marchewka i inne warzywa oprószone ziołami prowansalskimi smakują wyśmienicie z pary, są chrupiące i pełne witamin.Jak ugotować kurczaka razem z warzywami? Na sito w garnku do gotowania na parze najpierw połóż mięso i gotuj 2-3 minuty, następnie dodaj warzywa i gotuj, aż staną się miękkie, ale nie będą przegotowane. W ten sposób otrzymasz pyszny, zdrowy i zbilansowany obiad.Na parze przygotujesz nie tylko kurczaka, zrobisz również wyśmienitą rybę- tu poznasz przepis na dorsza z pary w orientalnym stylu z dymką, kolendrą i imbirem. Danie rozpływa się w ustach, jest również bardzo pożywne i lekkostrawne.

Zachwycające kluski śląskie w kolorze słońca. Smaczny i efektowny dodatek do dań
12.06.2022 15:04 Bajecznie pyszne kluski śląskie w kolorze słońca. Smaczny i efektowny dodatek do dań

Kluski śląskie z dodatkiem aromatycznej przyprawy są jeszcze smaczniejsze i mają piękny, żółty kolor. Kluseczki są świetnym dodatkiem do dań głównych, a przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Poznaj przepis na zachwycające kluski śląskie w kolorze słońca z dodatkiem kurkumy.Kluski śląskie z kurkumą przygotowujemy w nieco inny sposób niż te tradycyjne. Podstawową różnicą jest sposób gotowania ziemniaków- młode ziemniaki gotujemy w mundurkach, a dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy i przeciskamy.Tak ugotowane ziemniaki są o wiele smaczniejsze, niż warzywa gotowane w tradycyjny sposób. Dodatek kurkumy dodatkowo podkręci smak klusek, dzięki czemu nabiorą charakteru i pięknego koloru.Do klusek śląskich z kurkumą możemy przygotować wszystko, na co tylko mamy ochotę. Roladki wołowe, gulasz, możemy przygotować okrasę z boczku lub cebuli. Kluski śląskie smakują doskonale również z surówką z czerwonej kapusty, burakami i ogórkami kiszonymi.Ugotujmy dokładnie tyle klusek, ile będzie potrzebnych na obiad. Resztę możemy zamrozić i wykorzystać w innym dniu. Jak najlepiej zamrozić kluski śląskie? Kluski poukładaj w zamrażalniku w taki sposób, żeby się nie stykały. Gdy będą już zamrożone, możemy przełożyć je do woreczków strunowych. Jeśli od razu włożymy kluski do woreczków, posklejają się i zamiast nich wyciągniemy ziemniaczaną bryłę, z której już raczej nic nie zrobimy.

Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność
12.06.2022 10:31 Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność

Szwedzie ziemniaki pieczone, czyli ziemniaki Hasselback, są wyjątkowym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla. Możemy je również przygotować na podwieczorek lub kolację, jako samodzielne danie. Szwedzi patent polega na nacinaniu ziemniaków, dzięki czemu są idealnie upieczone i jeszcze smaczniejsze.Jeśli jeszcze nie jadłeś ziemniaków pieczonych w szwedzkim stylu, koniecznie musisz ich spróbować. Odpowiednio ponacinany ziemniak ma bardzo wyraźny smak, ponieważ w nacięcia wkładane są dodatki, np. świeże zioła i czosnek.Danie wygląda bardzo apetycznie i urozmaici każdy obiad i grilla. Ziemniaki Hasselback możemy również przygotować jako samodzielną potrawę. Wystarczy, że w nacięcia powkładamy np. plasterki boczku, ser, cebulkę, paprykę lub na co tylko mamy ochotę i całość zapieczemy.W przepisie dodatkiem do ziemniaków jest czosnek i gałązki świeżego rozmarynu. Zioło możesz zamienić na oregano, bazylię, natkę pietruszki, koperek. Wszystko zależy od tego, na jaki smak masz akurat ochotę.Ziemniaki Hasselback szczególnie polecam do grillowanej karkówki w miodowo-musztardowej marynacie. Gdy podamy do tego jeszcze lekką sałatkę z pomidorków lub innych, świeżych warzyw, otrzymamy rewelacyjne danie.

Apetyczny pieczony schab według przepisu Kuronia. Sekret smaku? Wyjątkowa marynata
11.06.2022 21:04 Apetyczny pieczony schab według przepisu Kuronia. Sekret smaku? Wyjątkowa marynata

Pieczony schab według przepisu Jakuba Kuronia jest pomysłem na prosty, ale wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Sekretem wspaniałego smaku i niezwykle soczystego mięsa jest marynata. Poznaj przepis Kuronia na apetyczny schab pieczony, zachwyty są gwarantowane.Schab pieczony według Kuronia jest niezwykle soczysty i delikatny, a przy tym bardzo aromatyczny. Smakuje rewelacyjnie z każdymi dodatkami, np. z pieczonymi warzywami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach, a także z ogórkiem kiszonym, surówką z kapusty pekińskiej i kiszonej.Sekretem doskonałego schabu jest marynata z czosnku, majeranku, oleju i musztardy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać swoja ulubioną musztardę, może być delikatesowa, z ziarnami gorczycy, pikantna, średnio ostra, łagodna. Dlaczego marynowany w musztardzie schab jest tak soczysty? Ponieważ zawarty w musztardzie ocet rozpuszcza twarde włókna mięsa, sprawiając tym samym, że wieprzowina jest tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach.Im dłużej będziesz marynować mięso, tym będzie one bardziej delikatne i jednocześnie lepiej najdzie czosnkiem, majerankiem i innymi przyprawami, najlepiej więc wstawić schab w marynacie na całą noc do lodówki.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis Kuronia na kotlety mielone z pieczarkami. Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy.

Jak wybrać idealny kalafior? Ważne są 3 zasady
11.06.2022 18:47 Jak wybrać idealny kalafior? Ważne są 3 zasady

Kalafior jest jednym z tych warzyw, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a przy tym jest pyszny i bardzo uniwersalny- przygotujemy go na wiele sposobów. Aby zachować smak i wszystkie wartości odżywcze, kalafior musi być idealnie świeży. Jak wybrać idealny kalafior? Ważne są 3 zasady.Idealnie świeże, jędrne i zdrowe warzywa to sekret każdego, wyśmienitego dania. Nawet najbardziej starannie przygotowany obiad nie będzie smaczny, jeśli ugotujemy go ze starych składników. W sklepach mamy teraz ogromny wybór wszystkich produktów, jak zatem wybrać idealny kalafior?Kalafior jest warzywem, z którego przygotujemy niezliczoną ilość dań. Dodamy go do zupy jarzynowej, ugotujemy krem z białych warzyw, zupę kalafiorową. Kalafior to również pyszny dodatek do curry, dań mięsnych i ryb. Z kalafiora przygotujemy również pyszne kotleciki wegetariańskie, zapiekanki, zapieczemy w całości w piekarniku, a także zrobimy steki, które są doskonałym zamiennikiem mięsa w gorące, upalne dni- tu poznasz przepis na stek z kalafiora, nie ma nic lepszego.

Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Nie każdy zna odpowiedź
11.06.2022 18:44 Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Nie każdy zna odpowiedź

Rosół zawsze gotuj według zasady- najpierw mięso, później warzywa. Jeśli dodasz warzywa w tym samym momencie, co mięso, będą rozgotowane i będziesz miał większy problem z wybraniem szumowin. Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Czy włoszczyznę dodaje się w całości, czy należy ją pokroić?Rosół jest potrawą o złożonym smaku. Mięso, włoszczyzna i przyprawy to składniki niezbędne do ugotowania aromatycznej zupy. Do wywaru, oprócz porcji rosołowej z kurczaka, dodaj również kawałek wołowiny, np. szpondru oraz mały kawałek mięsa z indyka. Rosół gotowany na trzech rodzajach mięsa smakuje rewelacyjnie.W rosole nie może zabraknąć marchewki, korzenia pietruszki, pora, selera i cebuli. Możesz dodać również kilka ząbków czosnku, pomidora, a także ćwiartkę małej główki kapusty włoskiej- kapusta wzmocni smak całej potrawy i doda jej lekko chrzanowo- orzechowego aromatu.Pamiętaj, aby zawsze opalić cebulę nad palnikiem przed dodaniem jej do rosołu, odda wtedy najlepszy smak. Jeśli masz płytę indukcyjną, przekrój cebulę na pół i podsmaż ją chwilę na suchej patelni teflonowej, a uzyskasz ten sam efekt.Czasem rosół wychodzi mętny i nie wygląda apetycznie, jednak są na to skuteczne sposoby- tu dowiesz się, jak wyklarować mętny rosół, będzie pyszny i bez szumowin.

Obłędne kotlety mielone z dodatkiem soczystej cukinii. Wyborny smak sezonu
11.06.2022 16:13 Obłędne kotlety mielone z dodatkiem soczystej cukinii. Wyborny smak sezonu

Czy wiesz, że jeśli dodasz do kotletów mielonych cukinię, będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste? Poznaj przepis na obłędne kotlety mielone z dodatkiem cukinii, ziół prowansalskich i majeranku. Kotlety upiecz w piekarniku, a znikną z talerzy błyskawicznie.Kotlety mielone z cukinią to rewelacyjny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Są doskonale doprawione, wyraźne w smaku i dużo lżejsze od tradycyjnych. Kotlety najpierw podsmaż chwilę na oleju i wstaw do piekarnika, dzięki czemu będą soczyste, delikatne i zdrowsze.Do mielonych z cukinią pasuje wiele dodatków, które urozmaicą Twój obiad. Szczególnie polecam jednak ziemniaki gotowane oprószone koperkiem i szczypiorkiem oraz mizerię, buraczki tarte z chrzanem lub kiszone ogórki. Te dodatki świetnie komponują się z delikatnym mięsem.Cukinia jest świetnym dodatkiem nie tylko do kotletów, ale i do wielu różnych dań. Jest uniwersalna w smaku, delikatna i dzięki niej przygotujesz wiele wyśmienitych potraw. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny obiad- tu poznasz przepis na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym, rozpływa się w ustach.

Delikatne naleśniki na bazie maślanki. Cudowny, domowy smak
11.06.2022 16:11 Delikatne naleśniki na bazie maślanki. Cudowny, domowy smak

Pomysł na słodki obiad lub podwieczorek? Delikatne i puszyste naleśniki na bazie maślanki. Naleśniki podaj z serkiem waniliowym i owocami sezonowymi lub domową konfiturą, a sprawisz wszystkim przepyszną niespodziankę. Naleśniki przygotujemy na wiele sposobów, ale to właśnie maślanka jest tym składnikiem, który doskonale spulchnia ciasto, bez dodatku proszku do pieczenia, czy sody oczyszczonej. Naleśniki mają delikatny smak z wyczuwalną nutą wanilii, koniecznie musisz ich spróbować.Najsmaczniejsze naleśniki uzyskasz, kiedy przygotowane ciasto odstawisz na 30 minut, aby odpoczęło i troszkę podrosło. Danie podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam połączenie serka waniliowego i świeżych truskawek lub domowej konfitury. Obiad podać możesz również w totalnie słodkiej wersji z dodatkiem smażonego banana, masła czekoladowego i prażonych migdałów lub wiórków kokosowych. To połączenie jest również fenomenalne, idealne, kiedy mamy ochotę na solidną dawkę czegoś słodkiego.Jeśli masz ochotę na naleśniki w zupełnie innych wydaniu- tu poznasz przepis na zielone naleśniki pistacjowe, urzekną wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i wyglądem.

Zupa szczawiowa przepis
11.06.2022 14:22 Jak zrobić zupę szczawiową z resztek? Absolutnie nic się nie zmarnuje

Gęsta, pożywna, zdrowa i pyszna- taka właśnie jest zupa szczawiowa z resztek. Krem z liści świeżego szczawiu z dodatkiem szpinaku i warzyw, które masz w lodówce, to prawdziwa bomba witaminowa i pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny.Zupa szczawiowa z resztek to świetny sposób na czyszczenie lodówki, żeby żadne warzywo się nie zmarnowało. W ten sposób nie wyrzucisz jedzenia i sporo zaoszczędzisz. Taką zupę ugotujesz z produktów, które masz w domu. Wystarczy, że kupisz świeże liście szczawiu lub zerwiesz je z pobliskiej łąki.Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, który wzmacnia aromat całej potrawy. Szczawiową zabiel maślanką, która doskonale łagodzi ostry smak szczawiu i dodaje zupie świeżej nuty. Danie dopraw solą i pieprzem, możesz również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Możesz jednak samodzielnie przygotować szczaw do słoików, dzięki czemu zachowasz jego smak przez całą zimę. Domowy przecier z liści doskonale sprawdzi się do wiosennej zupy szczawiowej- tu dowiesz się, jak zrobić szczaw na zimę do słoików, wychodzi za każdym razem.

Kartacze
11.06.2022 11:40 Jak zrobić tradycyjne kartacze? Przepis krok po kroku

Kartacze są pysznym ziemniaczanym specjałem wypełnionym delikatnym mięsem. Pochodzące z Podlasia danie przygotowuje się z mieszanki warzyw surowych i ugotowanych, dzięki czemu masa wychodzi delikatna, a jednocześnie łatwo ją formować. Koniecznie spróbujecie — przygotowanie jest proste, a efekty przyjemnie zaskakują. Kartacze są kolejną — zaraz po pyzach — nadziewaną odsłoną dania z ziemniaków. Ten pyszny rarytas z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Danie jest sycące i pełne smaku. Zróbcie je zgodnie z naszymi wskazówkami, a z pewnością spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?

Tani obiad na piątek - jarskie kotlety z selera
10.06.2022 12:01 Tani obiad na piątek - jarskie kotlety z selera. Najbliżsi będą zachwyceni

Seler nie tylko jest smacznym warzywem, ale też doskonałym materiałem na tani obiad na piątek. Zetrzyjcie go tarce i dodajcie kilka innych składników, a w kilka chwil przygotujecie wyborne jarskie kotlety, które spodobają się całej rodzinie. Brak mięsa nie będzie odczuwalny. Spróbujecie? Dania z selera są wyjątkowo smaczne. Żadna słodka surówka czy zupa krem nie może jednak równać się z pełnymi aromatu bezmięsnymi kotletami w panierce. Warzywo w towarzystwie ziół, otoczone chrupiącą, zrumienioną na patelni bułka tartą jest nieziemsko pyszne. Skusicie się?

ziemniaki z fasolką i sadzonym jajkiem
09.06.2022 19:11 Doskonałe ziemniaki z sadzonymi jajkami i fasolką szparagową. Tani i szybki obiad

W upał nikomu nie chce się gotować. Nie mamy też ochoty na sycące dania. Doskonałe będą więc ziemniaki z sadzonymi jajkami i fasolką szparagową. Ten tani i szybki obiad przygotujesz raz, dwa na patelni. Wrzuć na nią fasolkę, zalej ją jajkami i całość podsmaż. W upał pomysły na lekkie i proste dania są w cenie. Dobrze też, by nie wymagały długiej obróbki kulinarnej, bo po pierwsze zajmuje to sporo czasu, a po drugie dodatkowo podnosi temperaturę w kuchni. Idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni są potrawy bazujące na warzywach i owocach. Dziś proponujemy wam przygotowanie jajek sadzonych z fasolką. Doskonale będą one komponować się z młodymi, gotowanym ziemniakami.

kopytka
09.06.2022 16:37 Sprawdzony patent na proste kopytka. Tani dodatek do obiadu

Dziś zdradzimy wam sprawdzony patent na proste kopytka. Dzięki niemu zrobicie tani i niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie kopytek zajmie wam nie więcej niż pół godziny, a cała rodzina będzie się nimi zajadać. Te kluski ziemniaczane doskonale smakują też same, okraszone np. zrumienionym boczkiem. Kopytka pojawiają się w naszych domach zwykle wtedy, gdy zostały nam ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Przerobienie ich na kluski jest naprawdę proste i szybkie. A na waszych talerzach ma szansę zagościć coś o wiele smaczniejszego niż gotowane ziemniaki. Koniecznie przetestujcie nasz banalny przepis.

Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze
09.06.2022 15:55 Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze

Pomysł na tani i szybki obiad? Ekspresowe warzywa z patelni. Danie przygotujesz błyskawicznie z produktów, które masz w lodówce. Do warzyw z patelni możesz podać również kilka wspaniałych składników, dzięki którym ugotujesz szybki, zdrowy i pyszny obiad.Warzywa z patelni możesz podać samodzielnie, możesz również ugotować do nich ryż lub ulubioną kaszę. Do warzyw z patelni doskonale pasuje także pieczona lub gotowana na parze ryba, kawałek indyka lub kurczaka. Tak przygotowany obiad jest zbilansowany, mało kaloryczny, sycący i przede wszystkim zdrowy.Do przygotowania dania z patelni wykorzystaj również inne, ulubione warzywa. Podsmażone na oliwie warzywa to doskonały patent na porządki w lodówce. Jeśli przykładowo zostało Ci kilka pieczarek, fasolka, groszek, kukurydza, czy inne warzywo, koniecznie dodaj je do reszty składników.Danie możesz również doprawić na wiele sposób, w zależności od preferencji smakowych i dodatków. Świetnie sprawdzi się w całej potrawie curry, kurkuma, papryka mielona, czy kmin rzymski. Zamiast ziół prowansalskich, warzywa możesz również doprawić świeżym rozmarynem, koperkiem lub natką pietruszki. Doskonałym pomysłem na dania warzywne i porządki w lodówce, jest również wiosenna zupa jarzynowa, makarony z sosami na bazie warzyw i zapiekanki. W ten sposób otrzymamy wiele smacznych potraw, a i wykorzystamy całkowicie jedzenie, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej
09.06.2022 11:38 Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad

Kaszę gryczaną, która została po obiedzie, można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z niesztampowych rozwiązań jest przygotowanie kotletów. Z naszym przepisem zrobienie pysznego obiadu zajmie wam zaledwie kilka minut, a efekty zachwycą domowników. Spróbujecie?Kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do mięsnego gulaszu czy sałatki. Równie smaczna będzie, gdy wykorzystamy ją jako bazę do przyrządzenia kotletów mielonych. Danie będzie niezwykle sycące i aromatyczne. Spodoba się nawet amatorom mięsnych obiadów. Skusicie się?

Co oznacza biała piana na miodzie? Wiemy czy jest się czego obawiać
08.06.2022 21:43 Co oznacza biała piana na miodzie? Wiemy czy jest się czego obawiać

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów miodu: od jasnych, po ciemne, gryczane, płynne, stałe. Miód możemy przechowywać przez wiele miesięcy w spiżarni lub szafce kuchennej. Czasem na miodzie pojawia się biała piana. Nie mamy się jednak czego obawiać- oznacza miód najwyższej jakości.Miód to doskonały dodatek do wielu dań, deserów i herbat zimowych. Przygotujemy z niego pyszne marynaty i glazurę do mięsa, sosy sałatkowe, posłodzimy herbatę, kawę, a także upieczemy pyszne ciasta- tu poznasz przepis na miodownik kajmakowo- orzechowy, rozpływa się w ustach.Miód to nie tylko pyszny i słodki dodatek do dań i napojów- to również prawdziwa bomba witaminowa, dlatego też powinniśmy wprowadzić go do naszej diety. Miód działa jak naturalny antybiotyk- skutecznie walczy z przeziębieniem, grypą i chorobami bakteryjnymi.Zawarte w miodzie substancje regulują również pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.Dowiedz się również, co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, są najcenniejsze.

Wyjątkowe letnie kotlety schabowe pod pierzynką. Zapomnij o nudnym obiedzie
08.06.2022 18:22 Wyjątkowe letnie kotlety schabowe pod pierzynką. Zapomnij o nudnym obiedzie

Kotlety schabowe zapieczone z serem, pieczarkami i warzywami są pomysłem na prosty i pyszny obiad w letnie, upalne dni. Soczyste mięso pod serową pierzynką z dodatkiem świeżych warzyw dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyjątkowe, letnie kotlety schabowe, smakują jak na wakacjach u babci.Znudziły Ci się klasyczne schabowe? Przygotuj je więc w nieco innej odsłonie, idealnej na lato. Mięso w chrupiącej panierce zapieczone z potrawką z kapusty, pieczarek, marchewki i papryki smakuje wybornie. Całość oprószona jest żółtym serem, który tworzy pyszną pierzynkę.Letnie kotlety schabowe to smak dzieciństwa. Możemy podać je z wieloma dodatkami, np. ziemniakami smażonymi, opiekanymi, z frytkami, batatami. Do całego dania gorąco polecam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka lub surówkę z pomidorków i ogórków, smakują wyśmienicie z kotletami.Triki na pyszne schabowe? Przede wszystkimi dokładnie rozbij mięso tłuczkiem. Gruby kawałek schabu po usmażeniu będzie twardy i łykowaty. Do panierki koniecznie dodaj mąkę pszenną. Obtaczanie kotletów w mące sprawi, że bułka nie odklei od mięsa się podczas smażenia, a kotlety będą soczyste i pyszne.Pamiętaj jednak, że nawet najlepiej przygotowane kotlety nie będą dobre, jeśli kupisz stare mięso- tu dowiesz się, jak wybrać mięso na kotlety schabowe.

Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche?
08.06.2022 15:52 Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche? Wiemy co zrobić, aby uniknąć wpadki

Kotlety mielone wychodzą wam suche i wyjątkowo zbite? Prawdopodobnie używacie zbyt chudego mięsa. A jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie proponowane przez nas dodatki. Podpowiadamy, które produkty poprawią konsystencje mięsa i sprawią, że uzyskamy soczyste dania. Kotlety mielone smakują wyśmienicie z wieloma przyprawami np. z czosnkiem. Najlepsze nawet przyprawienie jednak nie pomoże, jeśli nie zadbamy o odpowiednie dodatki odpowiedzialne za uzyskanie odpowiedniej konsystencji masy. Przedstawiamy sprawdzone metody na nadawania im soczystości.

Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
07.06.2022 17:31 Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata

Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Fileciki z kurczaka marynowane w jogurcie i obtoczone w rewelacyjnej panierce nie mają sobie równych. Poznaj przepis na sznycelki drobiowe, znikną z talerzy w mgnieniu oka.Sznycelki drobiowe zwykle przygotowujemy tradycyjnie- w panierce z jajka i bułki tartej. Oczywiście są bardzo smaczne, ale można zrobić je jeszcze lepiej w nieco inny sposób. Wystarczy zamarynować je w jogurcie i obtoczyć w niezwykłej panierce na bazie płatków kukurydzianych. Tak przygotowane sznycelki posmakują nawet największym niejadkom i możesz podać je na bardzo wiele sposób: z frytkami, ziemniakami opiekanymi, z ulubionym sosem, cebulką, kolendrą. Każdy sposób podania będzie wyjątkowy i wszyscy będą zachwyceni.Do marynowania wykorzystaj gęsty jogurt naturalny, aby dobrze trzymał się mięsa i nie spłynął z panierką podczas smażenia. Po usmażeniu przełóż sznycelki na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad- tu poznasz przepis na siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera, rozpływają się w ustach.

makaron z owocami
07.06.2022 16:32 Pyszna klasyka, czyli makaron z owocami. Prosty i smaczny obiad

Na dzisiejszy obiad proponujemy pyszną klasykę, czyli makaron z owocami. A wiecie, czego brakuje potrawie ze zdjęcia? Oczywiście śmietany — bez niej to danie nie może się udać. Połączcie więc makaron, owoce i śmietanę, a prosty i smaczny obiad szybko zniknie z talerzy. W upalne dni wcale nie mamy ochoty na sycące potrawy. Wystarczy coś lekkiego, nieobciążającego żołądka. W tej roli doskonale spisują się dania bazujące na warzywach i owocach. Dziś zachęcamy do przygotowania makaronu z owocami. Robi się go szybko, jest niebywale smaczny i dostarcza niezbędnej energii.