Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Ile smażyć filet z kurczaka?
17.12.2021 01:00 Ile smażyć filet z kurczaka?

Filet z kurczaka to bardzo delikatne i soczyste mięso, z którego przygotujesz wiele smacznych i pożywnych dań. Kurczak w panierce i kurczak smażony w ziołach potrzebują innych przypraw. Bardzo ważny jest również sposób i czas smażenia drobiu, uzależniony od wielkości filetów. Ile smażyć kurczaka? Jak przygotować go przed smażeniem? Przed smażeniem filetów zawsze umyj, oczyść i wysusz mięso. Panierowane filety oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Dzięki mące kurczak się nie wysuszy, będzie soczysty i delikatny w środku. Jeśli chcesz przygotować kotlety z filetów, przed dodaniem przypraw ubij je tłuczkiem do mięsa, aby były cienkie.Jeśli chcesz usmażyć filety na patelni grillowej lub bez panierki, oprósz mięso solą, pieprzem i przygotuj marynatę z oliwy, czosnku granulowanego, ziół prowansalskich i soku z cytryny. Zanurz w niej kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na godzinę przed smażeniem. Filety z kurczaka świetnie smakują z domowymi frytkami, pieczonymi ziemniakami i surówką lub sałatką ze świeżych warzyw. Do kurczaka świetnie pasuje również tradycyjna sałatka grecka z fetą.Drobiowe mięso to nie tylko filet. W tym artykule dowiesz się, ile smażyć i jak przygotować wątróbkę, aby była delikatna i miękka.

Puree z pietruszki
16.12.2021 01:00 Puree z pietruszki

Puree z pietruszki to świetny zamiennik tradycyjnego puree z ziemniaków. Jest lekko pikantne, dobrze doprawione i świetnie łączy się z mięsnymi daniami, tworząc wyjątkowo smaczne i zbilansowane posiłki. Poznaj przepis na puree z pietruszki.Puree z pietruszki to pomysł na pyszny dodatek do drugiego dania. Puree jest lekkie, lekko pikantne i ma wyczuwalny aromat jałowca i gałki muszkatołowej. Puree doskonale komponuje się z drobiem, wieprzowiną i wołowiną, np. z polędwiczkami wieprzowymi czy policzkami wołowymi. Puree to nie tylko smak, to również eleganckie i wytworne wykończenie dań. Kawałki mięsa ułożone na aksamitnym puree wyglądają jak z najlepszej restauracji, więc z pewnością wszyscy będą zachwyceni potrawą, jaką przygotujesz.Puree przygotujesz również z innych warzyw. Wypróbuj jesiennej wersji puree, czyli puree z dyni oraz zielonego puree z groszku.

Kotlety schabowe w marynacie cytrynowo-majonezowej
16.12.2021 01:00 Soczyste kotlety schabowe w cytrynowo-majonezowej marynacie

Szukacie sposobu na soczyste i smaczne schabowe? Wymoczcie je w marynacie z majonezu i soku z cytryny. Dzięki temu staną się kruche i delikatne jak nigdy wcześniej. Koniecznie wypróbujcie ten patent — kotlety będą rozpływać się w ustach i szybko znikną z talerzy. Na dobrze przyrządzone schabowe składa się kilka czynników. Wysokiej jakości mięso, poprawne jego rozbicie i coś, co wielu domowych kucharzy pomija, czyli marynata. Namaczanie kotletów sprawia, że stają się one bardziej soczyste. Nabierają one także przyjemnej konsystencji, której trudno się oprzeć. Sprawdźcie sami.

Placki ziemniaczane na grubych oczkach
16.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Placki ziemniaczane na grubych oczkach to pomysł na błyskawiczny obiad lub przekąskę dla całej rodziny. Chrupiące placuszki o niecodziennym kształcie przypadną do gustu wszystkim domownikom. Poznaj przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach.Placki ziemniaczane na grubych oczkach to ekspresowe i bardzo pożywne danie. Placki możesz dowolnie doprawić ulubionymi przyprawami, jednak nie zapomnij o szczypiorku i kwaśnej śmietanie, z którymi placki smakują najlepiej. Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych typu B lub C. To ziemniaki mączne o małej zawartości wody i wysokim stężeniu skrobi, która świetnie scala masę ziemniaczaną, a placki są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadają się podczas smażenia. Przygotuj również placki z pieczarkami- tu poznasz przepis na chrupiące placuszki w sosie grzybowym, idealne na obiad dla całej rodziny.

Krokiety z mięsem i pieczarkami
16.12.2021 01:00 Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny, delikatne naleśniki w chrupiącej panierce z aromatycznym i wilgotnym farszem z mięsa z rosołu i pieczarek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami.Krokiety świetnie sprawdzą się zarówno na zwykły obiad, jak i święta i większe uroczystości. Niemal na każdym weselu ostatnim daniem są właśnie krokiety podane z barszczykiem czerwonym. Krokiety z mięsem i pieczarkami nie są suche, są delikatne i wilgotne w środku. Świetnym wykończeniem jest również chrupiąca i złocista skórka z bułki tartej.Najlepsze krokiety z mięsem wychodzą z krokietów z mięsa rosołowego, jeśli więc gotowałeś rosół, to już wiesz, jaki obiad zrobić dla całej rodziny. Rosół ugotuj nie tylko na drobiu, do krokietów potrzebne będzie również mięso wołowe. Kawałek wołowiny gotujący się w rosole również znacznie wzmocni jego smak, a krokiety wyjdą genialnie.Nie wiesz, jak dobrze zawijać krokiety? W tym artykule dowiesz się, jak zawinąć krokiety z mięsem, aby się nie rozleciały.

Zasmażane buraczki
16.12.2021 01:00 Wyraziste, zasmażane buraczki z dodatkiem octu balsamicznego

Dla wielu Polaków najlepszym dodatkiem obiadowym są bez wątpienia zasmażane buraczki. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak i delikatna konsystencja sprawiają, że pasują do wielu głównych dań. Poniższa wersja posiada dodatek kilku kropel octu balsamicznego, przez co jej aromat jest bardzo wyrazisty. Receptura pokazana przez nas jest banalnie prosta, więc warto ją sprawdzić.Zasmażane buraczki przygotowane od podstaw wymagają włożenia w nie trochę czasu, jednak zdecydowanie są tego warte. Jeśli chcesz, aby miały jeszcze silniejszy smak, nie gotuj buraków w wodzie lecz upiecz je ze skórką. W taki sposób zostają w nich wszystkie soki, które nie są wypłukiwane przez wodę.Gotowe buraki zasmażane ze sklepu są zazwyczaj zbyt mocno doprawione, więc smak warzywa zagubiony jest w intensywności octu. Własnoręcznie przygotowanie tego dodatku gwarantuje, że będzie taki, jak chcesz, a także dokładnie wiesz, co się w nich znajduje - nie ma miejsca na żadne konserwanty czy ulepszacze. Kilka kropel octu balsamicznego w zupełności wystarcza, aby buraki uzyskały odpowiedni smak.

Chrupiące frytki z batatów
16.12.2021 01:00 Chrupiące frytki z batatów

Chrupiące frytki z batatów to zdrowa i lekka propozycja na pyszną przekąskę, kolację lub dodatek do obiadu. Pieczone frytki z batatów obtoczone przyprawami i mąką kukurydzianą są słodkie i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na chrupiące frytki z batatów.Bataty to słodka i zdrowa odmiana ziemniaków. Bataty zawierają mało węglowodanów, skrobi i mają niski indeks glikemiczny, przez co nie powodują wyrzutu cukru do krwi. Bataty to również prawdziwa bomba witaminowa i bogate źródło minerałów niezbędnych dla naszego organizmu.Z batatów przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi wegetariańskie curry, leczo, wiele zapiekanek. Dodaj batata do zupy dyniowej lub marchewkowej i odkryj ich nowy, doskonały smak. Frytki z batatów są świetną propozycją na zdrową i pożywną przekąskę. Obtocz frytki w mące i przyprawach, a będą bardzo chrupiące i smaczne.Frytki możesz również usmażyć- tu poznasz przepis na smażone frytki z batatów.

Krupnik z mięsem według Karola Okrasy
15.12.2021 01:00 Krupnik z mięsem według Karola Okrasy

Krupnik z mięsem według Karola Okrasy to pomysł na smaczny i sycący, rodzinny obiad. Zupa gotowana na żeberkach z warzywami, kaszą i ziemniakami jest bardzo pożywna i rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze dni. Poznaj przepis na krupnik z mięsem według Karola Okrasy.Krupnik gotowany na żeberkach wieprzowych ma wyraźny, mięsny smak i jest bardziej treściwy i aromatyczny od zupy gotowanej na drobiu. Do wywaru koniecznie dodaj warzywa rosołowe, aby stworzyć mocny bulion. Krupnik ugotuj z ziemniakami i kaszą jęczmienną.Cebulę przed dodaniem do wywaru podsmaż na suchej patelni, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Tak przygotowana cebula będzie również idealna do domowego rosołu. Do wywaru dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Przygotuj równie pożywną zupę fasolową na żeberkach, wyraźną, sycącą i pyszną.

Nuggetsy z piekarnika z bułką tartą
15.12.2021 01:00 Nuggetsy z piekarnika z bułką tartą

Szukasz pomysłu na szybki obiad lub przekąskę dla całej rodziny? Przygotuj nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce z bułki tartej, które posmakują nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na nuggetsy z piekarnika z bułką tartą.Domowe nuggetsy z piekarnika są o wiele zdrowsze od tych kupionych w barach szybkiej obsługi. Przede wszystkim pozbawione są sztucznych środków konserwujących, wzmacniaczy smaku i nie są smażone na kilkudniowym oleju. Nuggetsy pieczone w piekarniku są lekkie, soczyste i delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Mięso dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i czosnkiem granulowanym, przyprawy te świetnie łączą się z drobiem, dodając mu wyraźnego, ziołowego smaku.Nuggetsy wykorzystasz do przygotowania domowej tortilli, podasz je z ulubionym dipem, frytkami z piekarnika, surówką. Mięso będzie pasować z każdym połączeniem, a Ty stworzysz wyjątkowo smaczny obiad.

Ile smażyć pierś z indyka?
14.12.2021 01:00 Ile smażyć pierś z indyka?

Smażone piersi z indyka to pomysł na pyszny, pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, soczyste mięso usmażysz w ziołach i przyprawach lub w chrupiącej panierce z bułki tartej, za każdym razem wychodzi doskonale. Ile smażyć pierś z kurczaka, aby była smaczna i delikatna?Piersi z indyka są większe od piersi z kurczaka i zawierają o wiele więcej białka. Są również najzdrowszym mięsem drobiowym. Dzieje się tak dlatego, że nawet hodowlane indyki nie mogą być sztucznie dokarmiane, co wpływa na jakość mięsa. Indyk, w przeciwieństwie do czerwonego mięsa, jest lekkostrawny i nie podnosi poziomu złego cholesterolu. Indyka możesz smażyć, gotować, piec, grillować. Przygotujesz z niego niezwykle aromatyczny i zdrowy rosół, kotlety w panierce, smażone filety do obiadu oraz lekkie i zdrowsze kotlety mielone. Przed obróbką termiczną koniecznie dopraw mięso czosnkiem, świeżymi ziołami, oliwą, solą i pieprzem.

Sos grzybowy
14.12.2021 01:00 Przepis na świąteczny sos grzybowy

Sos grzybowy zachwyca swoim silnym aromatem oraz kremowością, a także uniwersalnością - można polać nim wiele dań. Przygotowując go, warto używać suszonych grzybów, gdyż już jedna garść wystarcza, aby nadać całości odpowiedniego smaku. Wigilijny stół nie może obejść się bez tego elementu, a goście, którzy go spróbują, od razu się zachwycą. Sos grzybowy z suszonych grzybów ma ogromną przewagę nad sosem ze świeżych grzybów. Suszone kapelusze posiadają znacznie więcej smaku, dlatego wystarczy użyć dosłownie kilku sztuk, aby uzyskać ten sam efekt. Idealnie pasuje z wigilijnymi pierogami, które zyskają na aromacie.Niewielka liczba potrzebnych składników sprawia, że większość z nich i tak ma się pod ręką w kuchni, nie trzeba więc wychodzić na żadne zakupy. Ogromną zaletą poniższego sosu jest szybkość i łatwość przygotowania, dlatego można zabrać się za niego nawet na ostatnią chwilę, a i tak będzie przepyszny.

kotlety z bakłażana
14.12.2021 01:00 Lepsze niż schabowe i mielone - bosko chrupiące kotlety z bakłażana

Masz już dość mięsa, ale lubisz kotlety? W takim razie smacznie cię dziś uraczymy. Proponujemy bosko chrupiące kotlety z bakłażana. Są lepsze niż schabowe i mielone i dosłownie rozpływają się w ustach. Usmaż je, a przekonasz się, że tak delikatnych kotletów jeszcze nie jadłaś.Warzywne kotlety są zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne, mięsne. Nie dostarczają nasyconych tłuszczów, cholesterolu, ani białka, którego też często mamy w diecie nadmiar. A kotlety przygotowane z bakłażana są naprawdę wyjątkowe. Niektórzy uważają nawet, że są tak delikatne, jak mięso ryby. Sprawdź, jak posmakują twojej rodzinie.

Marynowane mięso
14.12.2021 01:00 Soczysty, mocno pomidorowy schabowy marynowany w ketchupie

Choć uwielbienie Polaków do kotletów schabowych nie słabnie, warto przygotować je od czasu do czasu w inny sposób. Dzisiaj prezentujemy schabowe marynowane w ketchupie, który zmiękcza je i nadaje intensywnego smaku. Po usmażeniu każdy kęs będzie się wręcz rozpływał w ustach, doskonale komponując się z chrupiącą panierką. Kotlety schabowe zazwyczaj gotuje się w taki sam sposób, jak od lat - zwykły rozbity kawałek schabu jest panierowany i smażony. Niektórzy oczekują czegoś więcej, dlatego prezentujemy poniżej prosty i pyszny przepis na marynowane schabowe w ketchupie. Mało kto będzie mógł powstrzymać się przed przynajmniej jedną dokładką. Ketchup zawiera w sobie całkiem dużo octu, który można wykorzystać jako środek zmiękczający strukturę mięsa. Kwaśne pH delikatnie ścina białko w schabie, blokując soczystość wewnątrz mięsa. Tak oprawione kotlety nigdy nie wyjdą suche albo żylaste.

Kotlety z kalafiora bez jajek
14.12.2021 01:00 Kotlety z kalafiora bez jajek

Kotlety z kalafiora bez jajek to pomysł na szybką i prostą przekąskę, obiad czy kolację dla całej rodziny. Kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną są delikatne, miękkie i bardzo pożywne, a przygotujesz je w zaledwie kilkanaście minut. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora bez jajek.Kotlety z kalafiora bez jajek to propozycja na lekki, wegański posiłek, który posmakuje największym miłośnikom mięsa. Kotlety z dodatkiem prażonej kaszy jaglanej i siemienia lnianego mają lekko orzechowy posmak z wyraźnym akcentem tymianku, pietruszki i kminu.Kotlety możesz dodatkowo obtoczyć przed smażeniem w mące lub bułce, jednak nie jest to konieczne. Kotlety z kalafiora świetnie smakują do głównego obiadu i jako przekąska. Z kotletami przygotujesz również pyszne, wegańskie burgery, lekkie i bardzo pożywne.Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsne kotlety- tu poznasz sprawdzony przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne na lunch, obiad i kolację.

Kotlety mielone bez jajka
13.12.2021 01:00 Miękkie i aromatyczne kotlety mielone bez jajek

Dodawanie jajka do mięsnej masy na kotlety, wcale nie jest konieczne. Postaramy się was o tym przekonać stosownym przepisem. Przygotowane według niego kotlety mielone bez jajek, będą miękkie i aromatyczne. Bez problemu będą je mogli jeść nawet alergicy.Jajko dodane do masy na mielone kotlety ma przede wszystkim wiązać składniki. Jednak spokojnie da się pominąć jego udział. Wystarczy dodać trochę mąki ziemniaczanej a także dobrze wyrobić mięsną masę. Gdy zaś masa jest mało zwarta, dodaj do niej odrobinę zimnej wody. Po wyrobieniu całość będzie jednolita i puszysta.

Kotlety schabowe
12.12.2021 01:00 Obłędne kotlety schabowe w kefirze i cebuli

Kotlety schabowe wcale nie muszą być przygotowywane tylko wedle jednej receptury. Dzisiaj prezentujemy schabowe marynowane w kefirze, który nadaje im wyjątkowej kruchości, soczystości oraz intensywnego smaku. Obiad z takimi kotletami będzie smakował każdemu, kto jest fanem klasycznej polskiej kuchni. Istnieje mnóstwo trików i sposobów na kotlety schabowe, aby nabrały odpowiednich właściwości. Wiele osób decyduje się na marynowanie ich w mleku i cebuli, dzięki czemu mięso staje się delikatniejsze i bardziej przepełnione aromatem. Mało kto będzie mógł powstrzymać się przed poproszeniem o dokładkę, jeśli użyjesz poniższej metody. Kefir działa jednak znacznie sprawniej, ponieważ zawiera kwas mlekowy. Substancja ta rozluźnia włókna mięśniowe i powoduje kruchość kotletów. Z kolei wrzucenie cebuli do marynaty aromatyzuje schab, dodając mu specyficzne nuty smakowe, które przypadają do gustu praktycznie każdemu.

Projekt bez tytułu - 2021-12-12T175714.067
12.12.2021 01:00 Wyśmienita surówka z ogórków kiszonych na słodko

Rodzynki często trafiają do deserów. Niewielu jednak wie, że są też idealne, by nadać słodyczy warzywom w surówkach. W nowym przepisie na surówkę z ogórków kiszonych sięgamy właśnie po ten niezwykły dodatek. Spróbujcie tego nietypowego połączenia smaków, a tradycyjny kiszony nie będzie już tak dobry, jak wcześniej. Klasyczna surówka z marchewki i jabłka pójdzie w zapomnienie, gdy spróbujecie naszego nowego sposobu na chrupiącą surówkę z ogórków kiszonych. Połączymy je z rodzynkami i jabłkiem, by uzyskać soczystą i słodką kompozycję, której mało kto się oprze. Przetestujcie ją koniecznie.

Zupa fasolowa ze śmietaną
10.12.2021 01:00 Zupa fasolowa ze śmietaną

Gęsta, mięsa, pożywna, taka właśnie jest zupa fasolowa ze śmietaną. Gotowana na łopatce wieprzowej z warzywami rosołowymi i ziemniakami zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Poznaj przepis na prostą i pyszną zupę fasolową ze śmietaną.Zupa fasolowa ze śmietaną jest świetnym pomysłem na sycący obiad dla całej rodziny. Mocno rozgrzewa, syci jeszcze bardziej. Cały wywar ma mięsno-warzywny smak złagodzony delikatną śmietanką. Zupa naturalnie gęstnieje dzięki fasoli, która gotowana na wolnym ogniu jest miękka i pyszna.Przed przygotowaniem zupy koniecznie namocz fasolę w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Rano fasola nie będzie już tak twarda i szybko ugotujesz z niej pożywną zupę. Do wody z fasolą możesz dodać również szczyptę kminku i majeranku, aby zmniejszyć ciężkostrawność strączków.Jeśli szukasz pomysłu na gęstą i rozgrzewającą zupę- tu poznasz przepis na tradycyjną grochówkę jak od babci.

kotlety ziemniaczane
10.12.2021 01:00 Miękkie i puszyste kotlety ziemniaczane bez jajka

Na hasło kotlet myślisz z pewnością o mielonym lub schabowym. I tu cię zaskoczymy, bo dziś przygotujemy kotlety ziemniaczane. Będą miękkie i puszyste, choć zrobimy je bez dodatku jajka. Podaj je z sosem grzybowym i surówką, będą wówczas doskonałą odmianą od mięsnych dań. Składniki na pyszny piątkowy obiad są niedrogie, a efekt zachwyca.Polska kuchnia ziemniakami stoi. Są naszym ulubionym dodatkiem do dań obiadowych, wrzucamy je do zup, robimy z nich placki, frytki i zapiekanki. Dziś jednak ziemniaki nie będą u nas dodatkiem, a zagrają główną rolę. Przygotujemy z nich bowiem smaczne kotlety. Danie to jest proste i tanie i co ważne, nie ma w nim cholesterolu, bo nie wzbogacamy go nawet jajkiem.

Kotlety z kalafiora i brokuła
10.12.2021 01:00 Kotlety z kalafiora i brokuła

Kotlety z kalafiora i brokuła to pomysł na lekki, wegetariański lunch, obiad lub kolację. Delikatne, warzywne kotleciki obtoczone z migdałach smakują doskonale i z pewnością polubią je nawet najwięksi mięsożercy. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i brokuła, idealne również do burgerów.Kotlety z kalafiora i brokuła smakują doskonale podane samodzielnie, jako dodatek do obiadu, np. z pieczonymi frytkami z batatów, ziemniakami i surówkami. Kotlety wykorzystasz również do przygotowania pysznych i zdrowych burgerów wegetariańskich, które skradną serca wszystkim smakoszom.Możesz wykorzystać mrożone warzywa, jednak szczerze polecam świeżego kalafiora i brokuła, ponieważ mają zdecydowanie lepszy smak i zawierają wszystkie witaminy. Głębokie mrożenie warzyw sprawia, że tracą one wszystkie niezbędne wartości odżywcze. Duże znaczenie odgrywa również gotowanie, kalafior i brokuł muszą być ugotowane al dente, przegotowanie tych delikatnych warzyw również pozbawia ich cennych witamin i minerałów. Ugotowane różyczki możesz dodatkowo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, aby łatwiej było formować kotlety.

Schab z kością
09.12.2021 01:00 Jak przygotować idealne kotlety schabowe z kością?

Według najlepszych szefów kuchni schab z kością smakuje najlepiej - kość nadaje mięsu więcej smaku, a także zapewnia bardziej regularne gotowanie. Aby usmażyć je idealnie, przed położeniem na patelnie należy każdy kotlet dobrze oprawić. Podstawą jest, oczywiście poza doprawieniem solą oraz pieprzem, nacięcie mięsa przy kości, co pozwoli na równomierne wysmażenie. Kotlety schabowe z kością najczęściej można dostać w dobrych restauracjach, gdzie kucharze pracują z pasji i chęci przygotowania najsmaczniejszych potraw. W porównaniu do zwykłego schabu, kotlety z kością są znacznie intensywniejsze smaku, a także mają delikatniejszą fakturę. Klasyczne schabowe są daniem powszednim, który wiele osób robi wręcz z przyzwyczajenia. Jeśli chcesz poprawić sobie humor lub nakarmić czymś wyjątkowo pysznym swoją rodzinę, sprawdź, jak smakują schabowe z kością. Z pewnością nikt, kto spróbuje ich mięsa, nie będzie zawiedziony.

Gęś pieczona przepis Okrasy
09.12.2021 01:00 Gęś pieczona przepis Okrasy

Gęś pieczona przepisu Okrasy to tradycyjne mięso w nowej odsłonie. Sos porzeczkowy z boczkiem i winem i innymi aromatycznymi składnikami sprawi, że danie zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem i wyjątkowym aromatem. Poznaj przepis na gęś pieczoną Okrasy, czyli danie jak z restauracji dla całej rodziny. Gęś pieczona jest bardzo delikatnym, lekko słodkim mięsem. Soczyste, miękkie mięso doskonale smakuje z aromatycznym sosem na bazie porzeczek, boczku, rozmarynu, wina i miodu pitnego. Gęś zamarynuj kilka godzin przed pieczeniem w soli, pieprzu i mielonym imbirze. Pieczenie gęsi podziel na dwa etapy. W pierwszym gęś musi się dusić w rzadkim, słodko-kwaśnym sosie, aby mięso dodatkowo naszło porzeczkami, rozmarynem i aromatem wina. Gdy gęś się upiecze, zagęść sos i ponownie wstaw całość do piekarnika na kilkanaście minut. Gęś pieczoną podaj z kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniaczkami. Z gęsi przygotujesz również niezwykle smaczną zupę. Tu poznasz przepis na rozgrzewający rosół z gęsiny, idealny na obiad dla całej rodziny.

Chłopski garnek
09.12.2021 01:00 Błyskawiczny przepis na sycący chłopski garnek

Niekiedy jesteśmy tak zajęci, że do domu wracamy dopiero późnym wieczorem i nic nie przygotowaliśmy na obiad. Rozwiązaniem takiego problemu może być błyskawiczny chłopski garnek, którym można cieszyć się w mniej niż 30 minut. Pokaźna rozgrzewająca porcja gulaszu z kiełbasą i ziemniakami sprawi, że koniec dnia będzie wyjątkowo udany. Chłopski garnek jest zwykłą potrawką ze składników, które akurat mamy pod ręką. Jeśli więc w lodówce zalega ci pęto kiełbasy, kilka warzyw oraz przyprawy, w kilka chwil możesz sporządzić cały garnek pysznej i wspaniale pachnącej potrawy. Nie obawiaj się eksperymentowania - możesz dodać do przepisu praktycznie wszystkie swoje ulubione produkty. Dobrym pomysłem jest użycie dobrej jakościowo, wędzonej kiełbasy, ponieważ to ona nadaje całemu gulaszowi charakterystyczny smak. Jeśli nie masz akurat takiej w lodówce, do potrawki wsyp odrobinę wędzonej słodkiej papryki w proszku. Przyprawa wprowadza dużo dymnego aromatu, który podkreśla smak całego dania.

Zupa pieczarkowa z grzankami
09.12.2021 01:00 Zupa pieczarkowa z grzankami

Zupa pieczarkowa z grzankami to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Zupę krem ugotuj z serkami topionymi, tymiankiem i podaj je z grzankami, a danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa jest bardzo smaczna, aromatyczna i pożywna. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z grzankami.Zupa pieczarkowa z grzankami jest aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą zupą, idealną na obiad lub kolację w mroźne i deszczowe dni. Serek topiony zagęszcza krem i nadaje jej delikatnego, śmietanowego smaku. Zupa krem pieczarkowa posmakuje wszystkim, a przygotowanie, razem z grzankami, zajmie Ci nie więcej jak 35-40 minut.Zupę krem ugotuj z dodatkiem suszonego tymianku, ponieważ podobnie jak natka pietruszki, dobrze łączy się pieczarkami i sprawia, że smak całej zupy jest jeszcze głębszy. Do zupy upiecz domowe grzanki, są proste w przygotowaniu i również świetnie łączą się z kremem.Pieczarki są grzybami hodowlanymi, dostępnymi przez cały rok. Po usmażeniu zyskują głęboki smak i aromat i są tak uniwersalne, że przygotujesz z nich wiele smacznych dań i przetworów. Aromatyczne sosy do mięs, ryb, kasz i makaronów, grzanki, jajecznicę. Pieczarki dodaj również do gołąbków zawijanych lub pierogów z kapustą, a ich smak zachwyci każdego.

Golonka według Karola Okrasy
09.12.2021 01:00 Golonka według Karola Okrasy

Golonka według Karola Okrasy z ciapkapustą to danie, które zaskoczy wszystkich swoim doskonałym smakiem i aromatem. Sekretem najsmaczniejszej golonki są przyprawy i odpowiednia obróbka termiczna, aby mięso było soczyste, wilgotne i się nie wysuszyło. Poznaj przepis na golonkę według Karola Okrasy z ciapkapustą.Golonka to wyraźne w smaku, tłuste i niezwykle sycące mięso. Przygotuj ją z panczkrautem, czyli kapustą po śląsku z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Ciapkapustę gotuj na wolnym ogniu, koniecznie w garnku z grubym dnem, aby się nie przypaliła. Możesz również wyłożyć dno garnka liśćmi kapusty, które zabezpieczą potrawę przed temperaturą. Aby golonka miała najlepszy smak, była przypieczona z zewnątrz, ale soczysta i miękka w środku, jej obróbkę podziel na dwa etapy. Na początku gotuj ją długo z przyprawami i warzywami, następnie zapiecz w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku z opcją grzania góra-dół. Termoobieg wysuszy mięso. Szukasz pomysłu na świąteczne danie? Tu poznasz przepis na wyśmienity bigos od Karola Okrasy.

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
09.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką to pomysł na pyszne placki w nowej odsłonie. Są chrupiące, ale i miękkie w środku, a majeranek i natka pietruszki nadają im świeżego, ziołowego akcentu. Poznaj przepis na pyszne placki ziemniaczane z cukinią i marchewką.Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką to smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków. Danie ma ciekawy, nowy i świeży smak, który z pewnością przypadnie do gustu największym miłośnikom tradycyjnych, ziemniaczanych placków. Placuszki podaj z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.Do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki mączne, ponieważ mają więcej skrobi, mało wody i dzięki temu są idealnie wysmażone z zewnątrz i miękkie w środku. Odmiany mączne to typ B i C, np. Orlik, Sante, Irys, które równie dobrze sprawdzą się w przygotowaniu krokietów ziemniaczanych, klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.Pyszne placki usmażysz również z innych warzyw- tu poznasz przepis na chrupiące i jednocześnie miękkie placuszki z kalafiora, idealne na obiad lub kolację.

Zupa na żeberkach wędzonych
09.12.2021 01:00 Zupa na żeberkach wędzonych

Zupa na żeberkach wędzonych to pomysł na mięsny, pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa grochowa gotowana na wieprzowinie jest gęsta, aromatyczna i niezwykle sycąca, sprawdzi się więc doskonale jako danie główne w zimowe dni. Poznaj przepis na zupę na żeberkach wędzonych.Zupa na żeberkach wędzonych ma wyraźny, mięsny smak, jest naturalnie gęsta i wyjątkowo aromatyczna. Zupa gotowana na bulionie lub rosole drobiowym z poprzedniego dnia smakuje o wiele lepiej niż danie przygotowane na kostce rosołowej. Do zupy dodaj również sporą ilość majeranku, który doda zupie lekkości i genialnego smaku.Wiele osób rezygnuje z gotowania zupy grochowej, ponieważ groch działa wzdymająco i może wywoływać problemy trawienne, jednak z pomocą przychodzi kminek. Namocz groch w zimnej wodzie z dodatkiem kminku, a będzie on łatwo przyswajalny i nie spowoduje wzdęć.Jeśli szukasz pomysłu na zupę na mięsie- tu poznasz przepis na domową ogórkową na żeberkach.

Surówka do ryby z pora
08.12.2021 01:00 Surówka do ryby z pora

Surówka do ryby z pora to uniwersalna surówka, która pasuje idealnie do smażonej, pieczonej i gotowanej na parze ryby. Surówka doskonale łączy się również ze śledziami w oleju lub śmietanie. Poznaj przepis na pyszny dodatek do obiadu, czyli surówkę do ryby z pora.Surówka do ryby z pora to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do każdego gatunku ryb, niezależnie od sposobu ich przygotowania. Surówka jest delikatnie słodka, kwaśna, a por nadaje jej wyraźnego, ostrego smaku. Całość otulona jest sosem z majonezu i jogurtu, który rewelacyjnie uzupełnia potrawę.Surówkę z pora przygotujesz błyskawicznie z produktów, które zapewne masz w domu. Podaj ją np. z pieczonym dorszem, pstrągiem i ziemniakami, a całe danie z pewnością zachwyci całą rodzinę. Gotową surówkę wstaw do lodówki, aby odpowiednio schłodziła się przed podaniem.Jabłko i por wykorzystasz również do śledzi. Tu poznasz przepis na delikatnie pikantne śledziki w śmietanie z porem i jabłkiem.