Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Kotlet schabowy
09.08.2021 02:00 Prosty przepis na kotlety schabowe inaczej - składniki zaskakują

Kotlety schabowe uchodzą za klasykę polskiej sztuki kulinarnej, dlatego każdy z nas jadł je już wielokrotnie. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, przetestuj poniższy przepis, w którym marynuje się schab. Odstawienie mięsa w jajku i majonezie na kilka godzin sprawia, że kotlety są kruche i soczyste jak nigdy. Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem w naszym codziennym jadłospisie. Potrawa ta dotarła do nas bowiem dopiero w XIX w. z Zachodu. Od tego czasu jednak miliony Polaków pokochało kotlety za prostotę wykonania i doskonały smak. Przyjemność z jedzenia może zostać jednak zwiększona - wystarczy zamarynować plastry schabu w mieszance jajka, majonezu i kilku innych dodatków. Mogą się one wydawać zaskakujące, jednak znacznie poprawiają walory smakowe schabowych. Dzięki nim każdy kęs jest rozpływający się w ustach i soczysty. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z buraków
09.08.2021 02:00 Znakomita surówka z buraków

Surówka z buraków jest niekwestionowanie ulubionym dodatkiem obiadowym wielu Polaków. Klasyczna receptura pasuje do wielu mięs, a także dań mącznych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak obłędny. Wielu smakoszy ucieszy również dodatek uwielbianych ogórków kiszonych.Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które są szczególnie wartościowe dla rekonwalescentów oraz ludzi chorujących na anemię. Krwiotwórcze właściwości tej czerwonej bulwy pozwalają szybko powrócić do zdrowia. Poniższa propozycja jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który przypadnie do gustu zarówno osobom preferującym wytrawne surówki, jak i tym, którzy wolą delikatnie słodsze smaki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna surówka z selera
02.08.2021 02:00 Szybka surówka z selera korzeniowego z rodzynkami

Surówka jest jednym z tych dodatków, którego nie powinno zabraknąć podczas wyśmienitego obiadu. Istnieje multum przepisów na rozmaite warzywne smakołyki. Dziś postawimy na surówkę z selera, w której zagoszczą również rodzynki. Jej przygotowanie zajmuje chwilęNie od dziś wiadomo, że porcja warzyw w codziennym jadłospisie jest niezwykle istotna. Surówka z selera jest znakomitym wyborem. Dodatek momentalnie znika z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z rzodkiewki jest bardzo zdrowa
28.07.2021 02:00 Prosty przepis na soczystą surówkę z rzodkiewki

Surówka z rzodkiewki jest bardzo orzeźwiająca. Ze względu na nieco pikantny smak oraz sporą zawartość wody, to warzywo świetnie sprawdza się w upały. Tę letnią sałatkę zrobisz w parę chwil. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Rzodkiewkę często spotykamy w zestawieniu z twarożkiem lub kanapkami. Jest to popularny dodatek śniadaniowy, rzadziej widujemy go w obiadowym zestawie. Tymczasem z rzodkiewki można przygotować pyszną surówkę, która świetnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami i mięsem. Latem warto też ukisić rzodkiewki i delektować się ich smakiem przez cały rok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone po niemiecku
28.07.2021 02:00 Kotlety mielone po niemiecku z dodatkiem szynki i mleka

Wariacje na temat kotletów mielonych nie mają końca. Można je przyrządzać na wiele sposobów, wystarczy odrobinę zaszaleć ze składnikami czy wprowadzić eksperymenty w wyborze mięsa. Mielone po niemiecku zaskakują soczystością i chrupkością. Dzięki dodaniu do nich mleka i szynki, smak nabiera zupełnie nowych wymiarów. Mielone można zrobić właściwie ze wszystkiego, co mamy pod ręką, nawet z resztek po rosole. Powstało już bardzo wiele wersji tego klasycznego dania, po które sięgają osoby ceniące tradycyjne, swojskie potrawy.Ciekawą konkurencją dla klasycznych polskich mielonych są na pewno kotlety po francusku. Jednak dla amatorzy nietypowych smaków, ceniący wielowymiarowe dania, na pewno docenią kotlety mielone po niemiecku. To gratka dla wszystkich mięsożernych łasuchów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sos biały z grudkami
24.07.2021 02:00 Jak zrobić sos bez grudek?

Zrobienie aromatycznego sosu, w którym nie będą pływały żadne grudki, wcale nie jest skomplikowane. Podstawą jest dodawanie składników w odpowiedniej kolejności, a także ich wystarczająco niska temperatura. Zamiast zwykłej łyżki mieszaj sos rózgą kuchenną, która najlepiej rozbija grudki. Dobry sos jest podstawą wielu dań. Dzięki niemu można uwypuklić smak głównej potrawy, a także przykryć jej ewentualne niedoskonałości - lekko przypalony spód pieczeni czy braki w przyprawach zostaną niezauważone. Aby móc jednak uzyskać taki efekt, sam sos musi być bliski ideałowi. Jeśli okazuje się być za rzadki lub pływają w nim grudki nierozprowadzonej mąki, cała przyjemność z jedzenia może zostać zatracona. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaczki na talerzu
23.07.2021 02:00 Czym najlepiej zagęścić flaczki?

Flaczki są zupą, która wywołuje sporo kontrowersji, wszak wiele osób ją kocha albo nienawidzi. Jeśli należysz do pierwszej kategorii, z pewnością zastanawiasz się, jaki sposób najlepiej ją zagęścić. Eksperci zdradzają, że doskonale sprawdza się zwykła zasmażka lub bułka tarta. Flaki sprawiają sporo problemów podczas domowych obiadów. Podając je do stołu, trzeba się liczyć, że wiele gości nie będzie w stanie ich przełknąć. Dlatego flaczkom towarzyszą tak duże emocje. Samo przygotowanie flaków nie jest także zanadto prostym zadaniem - dokładne oczyszczenie i wygotowanie flaków wymaga sporo zachodu, co nie wszystkim się podoba. Dlatego robiąc je, warto poświęcić im jak najwięcej uwagi. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlet schabowy
23.07.2021 02:00 Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe, żeby wyszły miękkie i soczyste?

Kotlety schabowe to klasyka, z której mało kto jest w stanie zrezygnować. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, należy spełnić kilka zasad. Jedną z nich jest smażenie około 2 minut z każdej strony.Kotlety schabowe są niejako wpisane w naszą kulturę, wszak każdy choć raz je jadł, a za granicą wymieniane są zaraz obok pierogów i kiełbasy. Z tego powodu wiele osób pragnie przygotowywać je w najlepszy sposób. Kotlety schabowe nie kojarzą nam się ze skomplikowaną potrawą. Każdy z nas na pamięć zna przepis i potrafiłby je usmażyć. Mimo wszystko perfekcyjne przygotowanie wymaga nieco wiedzy oraz sprytu, które wynagrodzą nam doskonały smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marchewka z groszkiem
22.07.2021 02:00 Jak zrobić idealną marchewkę z groszkiem do obiadu?

Marchewka z groszkiem należy do klasyki obiadowych dodatków - kremowa konsystencja idealnie komponuje się z głównym daniem. Aby wykonać ją w idealny sposób, wystarczy wsypać jedną łyżeczkę cukru. Dzięki słodyczy, smak warzyw zostanie jeszcze bardziej uwypuklony. Marchewka z groszkiem jest wyjątkowo uniwersalna, gdyż niezależnie od temperatury podania, zawsze smakuje wybornie. Jeśli nie użyje się zbyt wiele masła, jest ona wręcz zdrowym i pożywnym dodatkiem obiadowym. Prawie każda gospodyni wie, że jedna łyżeczka cukru znacznie poprawia jej smak. Co więcej, ugotowana marchewka jest zdrowsza niż surowa - znaczna część karotenu nie jest dobrze przyswajana przez ludzki organizm bez uprzedniej obróbki termicznej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Posiłek dla ciężarnej w szpitalu
22.07.2021 02:00 Pacjentka pokazała posiłki ze szpitala

Ciężarne kobiety jedzą za dwie osoby, a wysiłek, jakim jest noszenie dziecka w łonie, wymaga ogromnych pokładów energii. Niestety w polskich szpitalach jedzenie często nie jest najlepszej jakości. Jedna z użytkowniczek portalu Wykop pokazała jak karmią ją na oddziale patologii ciąży. Dostęp do dobrej jakości oraz odpowiedniej ilości jedzenia może wydawać się podstawą w kontekście pacjentów szpitalnych. Szczególnie osoby w ciężkim stanie oraz kobiety ciężarne powinni mieć to zapewnione. W praktyce jednak okazuje się, że szpitale często znacznie odbiegają od standardów żywienia wobec osób, mających specjalne wymagania. Użytkowniczka magdalena-gaska z Wykopu zdecydowała się pokazać jak karmią ją samą w na polskim oddziale patologii ciąży. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Lekki rosół na upały
18.07.2021 02:00 Lekki rosół na upały z dodatkiem orzeźwiającej cytryny

Za oknem upał i myślisz, że rosół to najgorsza zupa na taki gorący dzień? Nic bardziej mylnego, pożywny rosół może być także lekki i orzeźwiający. Sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa oraz cytrynie, która nadaje mu zupełnie nowego charakteru.Wbrew pozorom to nie zimne zupy i przekąski są najlepszym rozwiązaniem w gorące dni. Nasz organizm zdecydowanie lepiej poradzi sobie z chłodzeniem, gdy zaserwujemy mu ciepły, solidny posiłek. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić z tłuszczem, który powoduje nieprzyjemne uczucie ciężkości. Idealny rosół na upały powinien być ugotowany na chudym mięsie, bez ciężkich dodatków.

Kotlety schabowe po staropolsku zachwycają smakiem
18.07.2021 02:00 Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

Kotlety schabowe są daniem, które ma bogatą tradycję w Polsce. Pierwsze wzmianki o nich znaleźć możemy w XIX–wiecznej publicystyce. Kotlet schabowy po staropolsku wyróżnia się większą złożonością i pełniejszym, bardziej wyczuwalnym smakiem. Kotlety schabowe co weekend znajdziemy na naszych stołach, w końcu niedzielny bardzo często składa się z tradycyjnego rosołu oraz właśnie kotletów z ziemniakami i surówką. Jeśli znudził wam się tradycyjny smak kotletów mamy dla was ratunek. Schabowe po staropolsku są wspaniałą odmianą dla klasycznego dania.Nie raz wspominaliśmy o różnych metodach przygotowania kotletów. Ciekawą opcją dla wegetarian są choćby kotlety ziemniaczane. Z kolei osoby, które niespecjalnie przepadają za smażonymi, ciężkostrawnymi potrawami, mogą przygotować kotlety w piekarniku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety schabowe
17.07.2021 02:00 Nietypowe kotlety schabowe w panierce z sezamem

Trudno o większy obiadowy klasyk w Polsce niż kotlety schabowe. Każdy z nas doskonale zna ten smak i fakturę. Dlatego tym przyjemniej nam przedstawić cudowne urozmaicenie klasycznego przepisu. Tym razem do panierki dodamy nieco sezamu. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Tradycyjna panierka do kotletów schabowych ma mało charakterystyczny smak, a najbardziej uwielbiamy ją za jej fakturę.

Projekt bez tytułu (5)
13.07.2021 02:00 Lekkie i zdrowe gołąbki z kaszą i indykiem

Gołąbki z kapusty pekińskiej są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania, która jest ciężkostrawna. Farsz wykonany jest głównie z kaszy jęczmiennej i mielonego indyka, co pozwala na sporządzenie znacznie lżejszej potrawy. Aby wzmocnić smak warto użyć więcej czosnku, a przy podaniu posypać gołąbki dużą ilością siekanej pietruszki. Gołąbki z kapusty pekińskiej przygotowuje się bardzo podobnie jak zwykłe gołąbki, jednak pominięty zostaje etap gotowania całej główki kapusty. Dzięki temu oszczędza się sporo czasu oraz pracy. Farsz z indyka i kaszy jęczmiennej pozwala również na zmniejszenie ciężkostrawności potrawy, która jest największą bolączką gołąbków z wieprzowiną i ryżem. Przy okazji smak nie różni się zbyt mocno, więc fani klasycznego wariantu również będą zadowoleni. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Projekt bez tytułu (19)
11.07.2021 02:00 Rewelacyjny przepis na puszyste kotlety mielone bez bułki tartej

Kotlety mielone zazwyczaj przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej lub kajzerki namoczonej w mleku czy wodzie. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem wykonać je bez tych składników. Poniżej zdradzamy jak tego dokonać. Smażenie kotletów mielonych wydziela jedyny w swoim rodzaju aromat, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Jeśli nie chcesz dodawać do mięsnej masy bułki, nie musisz się obawiać - bez niej, kotlety są równie pyszne, Choć bułka stanowi często spoiwo, łączące resztę składników, poniższa receptura wykorzystuje w tym celu jajko. Po usmażeniu jajko ścina się, co zapobiega rozpadaniu masy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Siekane kotlety w przepysznym wydaniu
06.07.2021 02:00 Siekane kotlety z kurczaka z ananasem

Kotlety można przygotować na różne sposoby. Tym razem wypróbujemy przepis na specjał na bazie kurczaka i ananasa. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiej propozycji obiadowej.Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Przeważnie sięgamy po ich mieloną odsłonę lub kultowego schabowego. Czasem warto pokusić się na kulinarne eksperymenty.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T134654.524
05.07.2021 02:00 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarki

Nie masz czasu na długie tarcie ziemniaków na placki? Istnieje znacznie szybszy sposób, który pozwoli ci w mniej niż 15 minut cieszyć się smakiem tego pysznego dania. Wystarczy wrzucić kartofle do blendera, a ciasto będzie gotowe w kilka chwil. Placki ziemniaczane same w sobie nie są daniem, które potrzebuje wielu godzin na przygotowanie. Niektórzy nie mają jednak czasu nawet na tak szybką czynność, jak starcie bulw na tarce. Właśnie dla takich ludzi powstała metoda znacznie usprawniająca gotowanie placków ziemniaczanych. Każdy, kto ma w domu blender może z niej skorzystać. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Kotlet de volaille w wyjątkowej odsłonie
03.07.2021 02:00 Kotlet de volaille nadziewany suszonymi pomidorami

Kotlety de volaille cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałby je z miłą chęcią. Przeważnie we wnętrzu mięsnych zawiniątek możemy znaleźć ser lub masło z ziołami. Tym razem nadzienie będzie bazowało na przepysznych suszonych pomidorach.Nie da się ukryć, że kotlety de volaille potrafią zachwycić fantastycznym smakiem. Dziś sięgniemy po przepis, na niecodzienne wydanie tego wybornego dania, w którym zagoszczą suszone pomidory. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T085430.632
03.07.2021 02:00 Prosty przepis Magdy Gessler na pyszne gołąbki

Magda Gessler nie raz potrafiła zaskoczyć wszystkich swoimi przepisami, choć tym razem postanowiła postawić na tradycji. Proste i pyszne gołąbki w jej wykonaniu każdy je ze smakiem. Kluczem do sukcesu jest duża ilość majeranku, nadającego daniu wspaniałego aromatu.Gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Każdy z nas ma na nie sprawdzony przepis. Gołąbki w sosie pomidorowym smakują wspaniale, jednak czasochłonność przepisu skutecznie odstrasza tych, którzy nie mogą poświęcić wielu godzin na gotowanie.Dlatego poniższa propozycja, na klasyczne gołąbki w szybkim przepisie, pozwala znacznie oszczędzić na czasie samego gotowania. Nie potrzeba do nich również żadnych specjalistycznych umiejętności. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

obraz 2021-06-29 172153
29.06.2021 02:00 Dietetyczka pokazała jakie posiłki dostają młode matki w szpitalach

Młode mamy na oddziałach porodowych powinny dostawać najlepsze jakościowo jedzenie - niestety polskie szpitale nie mogę tego zaoferować. Dietetyczka udostępniła na swoim Instagramie zdjęcie dwóch kromek chleba, porcji masła i jednego jajka na twardo. Tak wygląda śniadanie kobiet tuż przed lub świeżo po porodzie. Szpitalne jedzenie od zawsze wywoływało w nas wiele emocji, w końcu często jego jakość, jak i ilość nie pozwalają na najedzenie się, czy dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Szczególnie źle karmione są młode mamy. Kobiety przed porodem oraz zaraz po nim wymagają szczególnej opieki - wysiłek jaki podejmują, jest tak ogromny, że dostarczenie dużej ilości kalorii z pokarmem jest konieczne, dla odpowiedniej pracy ich organizmu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

image (2)
26.06.2021 02:00 Co daje picie jednej szklanki rosołu dziennie?

Już jedna szklanka rosołu dziennie może przynieść wiele zdrowotnych korzyści - głównie za sprawą bardzo cennego kolagenu, którego jest źródłem. Substancja ta wspomaga stawy, zapobiega zwężaniu się tętnic, oraz pozytywnie wpływa na stan skóry. Doskonale sprawdzi się także jako przekąska przy diecie ketogenicznej, pozbawionej węglowodanów. Podczas gotowania składników na rosół, do wody przenika mnóstwo substancji odżywczych, które konieczne są do optymalnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dodatkowo zupa ta doskonale smakuje i nigdy się nie nudzi. Poza świetnym pomysłem na obiad ten mięsny wywar ma jeszcze jedną zaletę. Ogromna zawartość kolagenu, wypłukanego z tkanek łącznych mięsa, chrząstek i kości sprawia, że wypicie jego jednej szklanki doskonale wpływa na zdrowie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kotlety schabowe w wakacyjnej odsłonie
25.06.2021 02:00 Wakacyjna wersja schabowych z dodatkiem ananasa i żurawiny

Kotlety schabowe zalicza się do grona specjałów naszej rodzimej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je nieco inaczej. Tym razem sięgniemy po przepis na przepyszne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa oraz żurawiny.Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Z pewnością warto wypróbować recepturę na kotlety schabowe w bardziej wakacyjnej odsłonie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kotlety mielone w wyjątkowej odsłonie
21.06.2021 02:00 Przepis na orientalną wersję kotletów mielonych

Kotlety mielone są jednym z najlepszych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Kultowe kotlety mielone wiele zyskają, jeśli wzbogacisz je o sos sojowy. Orientalne wydanie obiadowego klasyka z pewnością podbije serca najbliższych.Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że wyśmienite mięsne frykasy można przygotować odrobinę inaczej. Nowa wersja kotletów mielonych na długo pozostaje w pamięci.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

rosół
20.06.2021 02:00 Co warto dodać do rosołu, by podkręcić jego smak?

Choć rosół jest bardzo tradycyjną zupą, z którą nie da się za mocno eksperymentować, nawet jeden drobny dodatek może zupełnie odmienić jego smak. Warto nawet odrobinę urozmaicać ten klasyczny przepis, tak by ta klasyczny wywar podawany zazwyczaj w niedzielę, nam nie spowszedniał. Ciekawymi dodatkami do tego typu zupy mogą może okazać się karmel, jabłko, pomidor czy ziemniaki. Każdy ma swój sprawdzony przepis na rosół. Często jest on przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Swoją recepturą na rosół podzieliła się Magda Gessler, która nieco urozmaiciła ten klasyczny przepis. Jednak nie tylko ona zdradziła tajniki tej pysznej zupy, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzieli. Swój przepis udostępniła również Anna Lewandowska, która z kolei do swojego wywaru dodaje odrobinę kurkumy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Woda po szparagach
17.06.2021 02:00 Resztkowa zupa z wody po szparagach

Szparagi można już dostać w całkiem przyzwoitej cenie. Jemy je więc na potęgę. Jednak niewiele osób daje sobie sprawę, że oprócz tych pysznych warzyw, możemy również spożywać wodę z ich gotowania. Na jej bazie powstaje pyszna zupa, która jest zdrowa, pożywna i wykorzystuje resztki, które inaczej wylądowałyby w koszu. Sezon na szparagi trwa, więc korzystając z niskich cen, przyrządzamy je w różnoraki sposób – pieczemy, grillujemy, a nawet blendujemy. Najczęściej decydujemy się jednak na ich klasyczne ugotowanie i wykorzystanie w charakterze dodatku do tradycyjnego obiadu. Gotując jednak te bogate w składniki warzywo, zapominamy o jednej bardzo ważnej rzeczy – wodzie. Woda, w której gotowały się szparagi, najczęściej traktowana jest przez nas po macoszemu, czyli po prostu wylewamy ją do zlewu. To samo dzieje się z końcówkami szparagów, które również lądują w koszu. Tymczasem można je ponownie wykorzystać, tak by nic się nie zmarnowało. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

image (1)
10.06.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na aromatyczny bigos z młodej kapusty

Młoda kapusta niezwykle cieszy wszystkich miłośników jedzenia. Wielu marzy o delikatnej uduszonej kapuście z koperkiem, która wręcz rozpływa się w ustach, bo jest o wiele delikatniejsza niż warzywo, którym cieszymy się nieco później. Dlatego niżej prezentujemy przepis na bigos z jej udziałem. Sekretnym dodatkiem, który zmienia tę potrawę w coś obłędnego, jest zwyczajny koperek. To aromatyczne zioło nadaje kapuście wspaniałego smaku, a także bardzo korzystnie działa na cały układ trawienny. Bigos wywodzi się prawdopodobnie z tradycji myśliwskiej - myśliwi potrzebowali dużo energii na łowy, więc gotowali potrawkę z łatwo dostępnych dla nich składników. Z tego powodu w bigosie jest mnóstwo mięsa, przypraw i pysznej kapusty.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T135034.773
07.06.2021 02:00 Czym najlepiej zastąpić kostkę rosołową?

Kostka rosołowa jest wygodnym sposobem na doprawienie zup oraz sosów, lecz jej skład często przyprawia o dreszcze. Niestety, produkt ten wywołuje otyłość i problemy z krążeniem. Zamiast niej wykorzystuje esencjonalny bulion, lub przygotuj ją samodzielnie w domu. Kotki rosołowe znaleźć można w praktycznie każdym sklepie spożywczym - istnieje wiele różnych rodzajów, które pasują do danych dań. Przeciwnicy tego produktu zarzucają ich fanom leniwość i apelują o ich wyjątkowej szkodliwości. Okazuje się, że z łatwością można przygotować jej zdrowy odpowiednik w domu ze składników, które każdy z nas posiada w kuchni. Wystarczy jedynie odrobina pracy, dzięki której można cieszyć się znacznie lepszym smakiem i zdrowszymi właściwościami domowych kostek.

Obiad nad morzem
30.05.2021 02:00 Zadziwiająca cena obfitego obiadu nad polskim morzem

Obiad nad morzem zazwyczaj wiąże się ze sporym wydatkiem. Wiele doniesień potwierdza, że ceny znacząco poszły w górę. Mogłoby się wydawać, że za jakiś czas mało kto będzie mógł sobie pozwolić na posiłki w nadmorskich restauracjach. Okazuje się, że niektóre lokale zaskakują niskimi cenami.