Chcąc zachować zdrowie, skupiamy się na tym, czego unikać i co jeść. Tymczasem równie istotna jest regularność i spożywanie posiłków o właściwych porach. Wielu z nas obiad je w domu, po powrocie z pracy. To duży błąd, który zaowocować może nie tylko przybieraniem na wadze. Podpowiadamy jakie pory tego posiłku są zdecydowanie lepsze. Pisaliśmy już wcześniej, kiedy dobrze jest zjeść kolację i radziliśmy, kiedy najlepiej jest sięgnąć po poranną kawę. Tym razem wracamy z poradami dotyczącymi spożywania obiadu. Dla wielu z nas jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Mimo to często z jego zjedzeniem czekamy niemalże do wieczora.
Farsz na krokiety z mięsem mielonym jest świetną alternatywą dla krokietów z mięsem z rosołu. Jest o wiele prostszy w przygotowaniu i równie smaczny, mięsny i wyraźny w smaku. Krokiety z farszem z mięsa mielonego usmażysz w błyskawicznym tempie, a efekt zachwyci wszystkich gości. Poznaj przepis na farsz na krokiety z mięsem mielonym.Krokiety to bardzo smaczne danie, idealne na rodzinny obiad, kolację, a także na większe uroczystości, jak święta, wesela, przyjęcia. Krokiety, niezależnie od tego, czy z mięsem, pieczarkami i serem, czy z kapustą, mają doskonale usmażoną, chrupiąca skórkę i smakują rewelacyjnie.Farsz na krokiety z mięsem mielonym jest najprostszym farszem na mięsne kotlety, bez długo gotowanego mięsa, bez wywaru. Wystarczy, że podsmażysz wieprzowinę z cebulką, dodasz kilka podstawowych składników i farsz gotowy. Krokiety przygotuj z domowym barszczykiem czerwonym.
Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie dla całej rodziny. Kotlety pieczone zawierają mało kalorii, a dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika są niezwykle sycące. Poznaj przepis na pieczone kotlety z kalafiora, czyli smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych kotletów.Kalafior jest warzywem o wielu prozdrowotnych właściwościach, jest bogaty w witaminy oraz kwasu foliowego, magnezu i potasu. Kalafior to również błonnik, białko, a także silne przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne, opóźniają procesy starzenia oraz zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, takich jak nadciśnienie, czy nowotwory.Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na lekki, ale bogaty w wartości odżywcze i błonnik posiłek dla całej rodziny. Kotlety z kalafiora są niezwykle sycące i smaczne. Doskonale łączą się z ziemniakami opiekanymi, frytkami i surówką. Przygotuj do nich surówkę z kapusty i ogórka, jest smaczna, lekka i pyszna.Jeśli szukasz pomysłu na równie lekkie i warzywne kotlety -tu poznasz przepis na delikatne kotleciki z cukinii, doskonałe do obiadu, na lunch i kolację.
Kotlety schabowe to nasz narodowy przysmak. Delikatne, dobrze rozbite mięso w chrupiącej i złocistej panierce jest już symbolem niedzielnego obiadu, świąt i większych uroczystości. Kotlety schabowe są bardzo smacznym i prostym mięsem, jednak łatwo można je spalić. Jak długo smażyć kotlety schabowe? Jak przygotować je do smażenia?Do kotletów potrzebujesz świeżego kawałku schabu bez kości, najlepiej bez przerostów i łykowatych części. Każdy kawałek mięsa musisz bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem na cieniutkie kotlety. Im grubszy schab, tym większe prawdopodobieństwo, że kotlet będzie spalony z zewnątrz i surowy i twardy w środku.Aby bułka tarta dobrze trzymała się schabu, przygotuj panierkę nie tylko z jajka i bułki. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce, tak przygotowana panierka wychodzi za każdym razem, jest złocista, chrupiąca i nie odchodzi od mięsa.Kotlety przed panierowaniem dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Możesz również dodatkowo zmiękczyć mięso. W tym celu kotlety umieść w misce, zalej je mlekiem z liściem laurowym i małym kawałkiem cebulki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, następnie osusz i przygotuj panierkę.Kotlety schabowe z ziemniakami z koperkiem i zasmażaną kapustą z kminkiem to doskonały zestaw obiadowy dla całej rodziny. Mięso równie dobrze smakuje z talarkami, ziemniakami opiekanymi i frytkami. Chcesz dowiedzieć się również, jak smażyć inne mięso? W tym artykule dowiesz się, jak długo smażyć mielone, aby wyszły idealnie.
Surówka do ryby z pora to uniwersalna surówka, która pasuje idealnie do smażonej, pieczonej i gotowanej na parze ryby. Surówka doskonale łączy się również ze śledziami w oleju lub śmietanie. Poznaj przepis na pyszny dodatek do obiadu, czyli surówkę do ryby z pora.Surówka do ryby z pora to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do każdego gatunku ryb, niezależnie od sposobu ich przygotowania. Surówka jest delikatnie słodka, kwaśna, a por nadaje jej wyraźnego, ostrego smaku. Całość otulona jest sosem z majonezu i jogurtu, który rewelacyjnie uzupełnia potrawę.Surówkę z pora przygotujesz błyskawicznie z produktów, które zapewne masz w domu. Podaj ją np. z pieczonym dorszem, pstrągiem i ziemniakami, a całe danie z pewnością zachwyci całą rodzinę. Gotową surówkę wstaw do lodówki, aby odpowiednio schłodziła się przed podaniem.Jabłko i por wykorzystasz również do śledzi. Tu poznasz przepis na delikatnie pikantne śledziki w śmietanie z porem i jabłkiem.
Kotlety z jajek i ziemniaków to pyszna alternatywa dla mięsnych kotletów. Kotleciki są delikatne, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, idealne na wegetariański obiad, lunch lub kolację dla całej rodziny. Poznaj przepis na kotlety z jajek i ziemniaków.Kotlety z jajek i ziemniaków przygotujesz na każdy posiłek i z pewnością zawsze błyskawicznie znikną z talerzy. Kotleciki są bardzo pożywne, dzięki czemu dostarczą Ci energii na cały dzień. Do kotletów z jajek i ziemniaków przygotuj delikatną surówkę z pora, marchewki i jabłka.Do kotletów z jajek i ziemniaków wykorzystaj młode ziemniaki. Pamiętaj, aby dobrze je odcedzić, utłuc i ostudzić przed przygotowaniem dania. Kotlety najlepiej smakują doprawione ziołami prowansalskimi i posiekanym szczypiorkiem, danie podaj z kleksem kwaśnej śmietany.Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na pyszne kotlety z kalafiora, doskonałe na lunch, obiad i kolację.
Kalafior pieczony w panierce panko to pomysł na pożywny i wyjątkowy posiłek dla całej rodziny. Przygotujesz go jako dodatek do głównego dania oraz na lunch, kolację i zdrową przekąskę. Kalafior w panko ma doskonały smak, a podany z sosem chili rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na kalafiora pieczonego w panierce.Kalafior jest pysznym i bardzo uniwersalnym warzywem. Ugotujesz z niego zupę, zrobisz surówkę, sałatkę, zapiekanki, wegetariańskie kotleciki. Kalafior pieczony w panierce panko jest doskonałym pomysłem na zdrowy i pożywny lunch, kolację lub przekąskę. Kalafior podaj z sosem na bazie chili, a na nowo odkryjesz jego smak. Kalafior zapieczony w panko jest miękki w środku i doskonale chrupiący na zewnątrz. Panko jest tradycyjną panierką wykorzystywaną w kuchniach azjatyckich. Jest lżejsza od tradycyjnej panierki z bułki tartej, absorbuje mniej tłuszczu i ma wyjątkowy smak.Jeśli szukasz pomysłu na danie w panko- tu poznasz przepis na kurczaka w chrupiącej panierce, jak z azjatyckiej restauracji.
Planujesz zimowe przetwory? Koniecznie przygotuj buraczki z papryką w cukrowo-octowej zalewie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, a dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na buraczki z papryką.Buraczki z papryką to genialny dodatek do dań obiadowych. Smakują doskonale z mięsem, rybami pieczonymi, kluskami i warzywami. Kotlety mielone w towarzystwie tartych buraków i tłuczonych ziemniaków z koperkiem to jedno z moich ulubionych dań. Buraczki smakują równie doskonale z policzkami wołowymi, ponieważ świetnie łamią smak czerwonego mięsa.Buraczki koniecznie pasteryzuj, abyś cieszył się ich smakiem przez wiele miesięcy. Marynowane w zalewie buraki z papryką mają lekko ostry, ale i słodki smak, są miękkie i pyszne. Buraki marynowane nie tracą swoich wartości odżywczych i zawierają duże ilości żelaza, niezbędnego między innymi do produkcji krwi i transportu tlenu.
Kotlet schabowy bez panierki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Smażone na patelni grillowej są delikatne, smaczne i o wiele zdrowsze od panierowanych schabowych. Poznaj przepis na kotlet schabowy bez panierki. Tradycyjne kotlety schabowe są pyszne, ale i ciężkostrawne, tłuste i bardzo kaloryczne. Kotlety schabowe bez panierki są równie smaczne, lżejsze, a smażone na oliwie z oliwek nabierają genialnego aromatu. Kotlety dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką mieloną. Rozmaryn i zioła prowansalskie równie dobrze smakują z czerwonym mięsem. Przygotuj wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Do kotletów schabowych bez panierki upiecz ziemniaki z ziołami, frytki, talarki, a także przygotuj surówkę ze świeżych warzyw lub podaj grillowaną cukinię, paprykę, pieczarki. Warzywa z grilla również oprósz solą i pieprzem.Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie schabu- tu poznasz przepis na kotlety w musztardowej panierce.
Golonka jest daniem, które do lekkich nie należy. Wielu smakoszy jednak nie wyobraża sobie, by od czasu do czasu nie skusić się na ten rarytas. Spróbujcie zamarynować mięso w piwie z dodatkiem sosu sojowego i pikantnych przypraw, a stworzycie danie w iście orientalnym stylu, które przyjemnie zaskoczy waszych gości.Polska kuchnia obfituje w dania, które świetnie sprawdzą się na rodzinnych obiadach. Golonka z pewnością uświetni wiele takich spotkań. Warto odejść jednak od znanych kombinacji z kapustą kiszoną czy z okrasą i podjąć gości daniem łączącym polskie smaki z ostrością azjatyckich przypraw.
Szukasz pomysłu na zdrową i ciekawą surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z cykorii ze świeżymi warzywami, orzechami ziemnymi i aromatycznym sosem na bazie musztardy. Surówka z cykorii jest świetnym dodatkiem do każdego dania. Poznaj przepis na surówkę z cykorii do obiadu. Cykoria jest rośliną dostępną w sklepach od listopada aż do kwietnia, dzięki czemu możemy przygotowywać zdrowe surówki nawet w okresie zimowym, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Cykoria w smaku przypomina młodą kapustę, jednak jest od niej słodsza.Cykoria w okresie jesienno-zimowym powinna często gościć na naszych stołach. Roślina jest źródłem żelaza, potasu, witaminy A, B oraz beta-karotenu, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mocny i zdrowy organizm to mniejsze ryzyko infekcji, o którą zimą nie jest trudno.Surówka z cykorii jest świeżą, lekką i wyjątkowo smaczną surówką, która pasuje zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich dań. Surówka jest sycąca, więc możesz ją również przygotować jako pożywny lunch do pracy.Z cykorii zrobisz również pyszną kolację-tu poznasz przepis na duszoną cykorię na maśle z warzywami lub z gruszką.
Placki ziemniaczane po zbójnicku to pomysł na obiad w prawdziwym góralskim stylu. Duży, chrupiący placek polany gęstym, aromatycznym sosem z mięsa wieprzowego dosłownie rozpływa się w ustach. Placki koniecznie podaj z posiekaną natką pietruszki i kwaśną śmietaną. Poznaj przepis na placki ziemniaczane po zbójnicku.Placki ziemniaczane to proste, genialne w smaku i niezwykle uniwersalne danie. Przygotuj je z gulaszem z łopatki wieprzowej i wędzonym boczkiem, dopraw majerankiem, a stworzysz danie jak z góralskiej restauracji. Placek jest pyszny, pożywny i doskonale rozgrzewa w zimowe dni. Do placków ziemniaczanych najlepsze są ziemniaki zeszłoroczne typu B i C, czyli typu mącznego. Odmiany te zawierają dużą ilość skrobi, a mało wody, dzięki czemu placki będą się dobrze smażyć, będą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się na patelni.Z młodych ziemniaków również usmażysz wyśmienite placki, jednak wtedy musisz zmodyfikować przepis na masę ziemniaczaną. W tym artkule dowiesz się, jak usmażyć placki z młodych ziemniaków.
Zupa czosnkowa na rosole to zimowa propozycja na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa mocno rozgrzewa i działa jak naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Czosnkowa na rosole ma mocny, mięsno-warzywny smak, jest gęsta i bardzo sycąca. Poznaj przepis na zupę czosnkową na rosole.Zupa czosnkowa na rosole to nie tylko pożywne i smaczne danie, to również naturalny antybiotyk i lekarstwo na przeziębienie, grypę, anginę i wiele innych chorób sezonowych. Czosnek wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, a rosół dodatkowo wzmacnia organizm i rozgrzewa. Do zupy ugotuj mięsno-warzywny wywar, możesz ugotować również czosnkową na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, w ten sposób zupę przygotujesz błyskawicznie. Zupę czosnkową podawaj z grzankami lub bagietką. Przygotuj równie aromatyczną i gęstą zupę z cebuli- tu poznasz przepis na francuską zupę cebulową z grzankami.
Mielone są szybkim, lecz trudnym w przygotowywaniu daniem obiadowym. Łatwo o błąd, który spowoduje, że wyjdą suche i będą się rozpadać. Jeżeli jednak do masy dodamy śmietanę, zwiększymy swoje szanse na uzyskanie delikatnych i soczystych kotlecików. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się, jak wspaniałą konsystencję możecie uzyskać dzięki temu składnikowi. Przepisów na mielone nie brakuje. Robiliście je już z pewnością z dodatkiem boczku czy aromatycznych pieczarek. Czas teraz na mniej oczywisty dodatek, który znakomicie wzbogaci smak, a przy tym pozytywnie wpłynie na teksturę kotletów. Śmietanę z pewnością macie w domu, więc nie zaszkodzi sprawdzić.
Prawdziwe spaghetti bolognese to pomysł na aromatyczny, sycący makaron jak z włoskiej restauracji. Duszone w passacie pomidorowej warzywa i mięso smakują, podlane czerwonym, wytrawnym winem tworzą doskonały, wyraźny sos do makaronu. Poznaj przepis na prawdziwe spaghetti bolognese.Sekretem doskonałego spaghetti bolognese jest sos. Wszystkie składniki muszą być smażone, następnie duszone przez minimum godzinę, aby były miękkie i uwolniły cały swój smak i aromat. Sos boloński podlej delikatnie czerwonym winem wytrawnym, aby danie zyskało ciepłą, winną nutę. Sos bolognese wykorzystasz również do przygotowania obłędnej, włoskiej lasagne.Produkty z pomidorów, takie jak przecier czy passata zwykle mają lekko cierpki posmak. Szybko się go pozbędziesz, jeśli dodasz do sosu pół łyżeczki białego cukru. Makaron do spaghetti ugotuj al dente. Przegotowane nitki nie wyglądają estetycznie i tracą swoje walory smakowe. Całe danie koniecznie oprósz startym parmezanem.Szukasz pomysłu na pyszne, włoskie danie dla całej rodziny? Przygotuj domową pizzę. Tu poznasz przepis na oryginalną pizzę Caprese z pomidorami i włoską mozzarellą.
Rosół będzie pyszny i efektowny tylko wtedy, gdy zostanie poprawnie przygotowany. Gotując go, bardzo łatwo popełnić katastrofalne w skutkach błędy. Niektóre sprawią, że zupa będzie tylko gorzej wyglądać, podczas gdy inne mogą nieść ryzyko chorób. Dowiedzcie się, czego należy unikać. Jednym z najgorszych błędów jest umieszczanie mięsa we wrzątku. Wówczas rosół wyjdzie bez smaku. Nie ważne czy przyrządzacie rosół bezmięsny, czy też sięgacie po bardziej tradycyjny przepis. Gotowanie tej potrawy rządzi się pewnymi prawami, których należy przestrzegać. Próbując iść na skróty, niepotrzebnie narażacie się na straty i pracujecie na przygotowanie niesmacznego dania.
Zupa dyniowa z mlekiem to świetny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Kasza jaglana, mleko i domowa zacierka jak u babci nadają zupie ciekawego smaku i sprawiają, że danie jest delikatne i bardzo pożywne. Poznaj przepis na domową zupę dyniową z mlekiem i zacierką.Zupa dyniowa z mlekiem, zacierką i kaszą to babciny, sprawdzony przepis na wyjątkowy obiad, który posmakuje nawet największym niejadkom. Zupa jest delikatna, słodka i bardzo sycącą. Jeśli jesteś uczulony na krowie mleko, ugotuj zupę na mleku sojowym, które równie dobrze łączy się ze wszystkimi składnikami.Zacierka, inaczej lane kluski, to masa z jajka i mąki pszennej, która podczas gotowania zmienia swoją konsystencję na malutkie, ciągnące się kluseczki. Zacierka jest pysznym zamiennikiem klasycznego makaronu. Przygotuj tradycyjny rosół lub zupę pomidorową z zacierką i poznaj wyjątkowy smak tych tradycyjnych potraw. Zupę dyniową przygotujesz również w wersji orientalnej. Tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.
W sosie pomidorowym i z ryżem? Gołąbki nie zawsze były tak przyrządzane. Ponad 100-letni przepis na tę potrawę nie tylko pomija ziarnisty dodatek, ale też zawiera charakterystyczną dla kotletów mielonych kombinację jajka i namoczonej w mleku bułki. Nie dodajemy w nim też przecieru pomidorowego, dzięki czemu smak kapusty i mięsa wybrzmiewa w pełni. Dajcie się skusić wiekowej metodzie, a być może nie wrócicie już do znanego sposobu podawania tej potrawy. W wielu domach sos pomidorowy w gołąbkach zawsze występuje — niezależnie od tego, czy potrawa jest pieczona, czy też nie. A gdyby tak z niego zrezygnować i kapuściane rolady poddusić na patelni? Masa mięsna z dodatkiem bułki będzie zwarta, a dzięki prostym trikom zawijasy nie rozpadną się. Spróbujcie i odkryjcie prawdziwie tradycyjne gołąbki.
Zupa kalafiorowa z ryżem to doskonały pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny nawet w bardzo zabiegany dzień. Zupa jest gotowana na mięsie i wywarze warzywnym, dzięki czemu ma wyraźny smak i rozgrzewające właściwości. Poznaj przepis na pyszną i prostą zupę kalafiorową, idealną na rodzinny obiad.Zupa kalafiorowa z ryżem jest pyszną i pożywną zupą dla całej rodziny. Esencjonalny bulion w towarzystwie aromatycznego kalafiora i koperku posmakuje nawet największemu niejadkowi. Zupa jest niezwykle sycąca za sprawą ryżu oraz ziemniaków, jest bardzo zdrowym i zbilansowanym posiłkiem, idealnym w chłodne dni.Zupę przygotuj na udku z kurczaka i warzywach rosołowych. Możesz ją również ugotować na domowym rosole z poprzedniego dnia, będzie równie smaczna i przygotujesz ją w błyskawicznym tempie. Zupę koniecznie dopraw posiekanym koperkiem, następnie zabiel śmietaną. Z ryżem przygotujesz wiele pysznych zup. Ugotuj również zupę ogórkową z ryżem, a na nowo odkryjesz jej doskonały smak.
Kotlety schabowe swoją chrupkość zawdzięczają głównie panierce, która podczas smażenia ładnie się przysmaża. Bywa czasem tak, że panierka w czasie gotowania zaczyna odklejać się od mięsa, co nie jest ani estetyczne, ani przyjemne w jedzeniu. Aby tego uniknąć, należy obtoczyć mięso w panierce zaraz przed smażeniem. W innym wypadku panierka nasiąknie jajkiem i odpadnie. Kotlety schabowe są teoretycznie przez wszystkich tak dobrze znane, że nikt nie potrzebuje żadnych porad ani trików - w praktyce jest jednak całkowicie odwrotnie. Wielokrotnie można znaleźć pytania, w których ludzie proszą o pomoc z odpadającą panierką, czy kotletami przesiąkniętymi tłuszczem. Nasze babcie znały wiele metod, które ułatwiały podanie idealnych schabowych do stołu za każdym razem. Bez ich znajomości łatwo zaliczyć wpadkę, która, choć z pewnością nie zmarnuje pysznego mięsa, może negatywnie wpłynąć na całe doświadczenie. Niżej pokazujemy co robić, aby s smażeniu schabowych osiągnąć sukces.
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Placki smażone z mięsem mielonym są chrupiące, ale jednocześnie delikatne, a wieprzowo-wołowy farsz nadaje im wyraźnego smaku i sprawia, że danie jest niezwykle sycące i aromatyczne. Poznaj przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem.Litewskie placki ziemniaczane przypominają trochę roladę, jednak bez zawijania. Podczas smażenia placków, kładziesz na nie kotleciki mięsne, następnie przykrywasz masą ziemniaczaną. Całość smażysz i pieczesz, aby placki dobrze połączyły się z mięsem i były idealnie przygotowane. Litewskie placki ziemniaczane są naprawdę wyjątkowe i tak też smakują.Placki ziemniaczane przygotuj z zeszłorocznych ziemniaków, najlepiej z takich odmian, jak Sante, Orlik, Irys. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, dzięki czemu świetnie sprawdzą się do smażenia chrupiących, ale jednocześnie delikatnych i miękkich placków. Z tych odmian ziemniaków przygotujesz również pyszne kopytka.Placki ziemniaczane są proste i wyjątkowo smaczne. Placki możesz podać z cukrem i śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem, możesz również ugotować do nich gulasz mięsny. Tu poznasz przepis na placki ziemniaczane po węgiersku.
Surówka z pora z majonezem to świetny pomysł na dodatek do obiadu dla całej rodziny, jest bardzo aromatyczna i ciekawa w smaku i doskonale komponuje się z mięsem, rybami i daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na surówkę z pora z majonezem do obiadu.Surówka z pora z majonezem jest prostą surówką, która wychodzi za każdym razem. Por, jabłka i marchew wzmacniają odporność, dzięki czemu danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Surówka doskonale smakuje z rybami, wegetariańskimi kotlecikami i delikatnym mięsem, np. pieczoną karkówką w papilotach. Surówkę przygotujesz z kilku podstawowych składników, a jej smak zachwyci wszystkich domowników. Surówka jest słodka, lekko kwaśna, orzeźwiająca z wyczuwalną ostrością, jaką daje por. Całość otulona delikatnym majonezem ze śmietaną wprost rozpływa się w ustach.Jeśli szukasz pomysłu na inne, smaczne surówki obiadowe z pora- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty i pora, doskonałą do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich.
Placki ziemniaczane bez mąki to pomysł na błyskawiczny i smaczny obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i delikatny, puszysty środek sprawią, że placki błyskawicznie znikną z talerzy, a prośby o dokładkę będą pewne. Poznaj przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane bez mąki.Placki ziemniaczane bez mąki to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Kasza manna równie dobrze zwiąże masę, a jest o wiele lżejsza niż klasyczna mąka. Placki z kaszy manny są bardziej miękkie w środku i delikatniejsze w smaku, doskonałe do podania z cukrem, śmietaną lub szczypiorkiem.Do smażenia placków ziemniaczanych wybieraj ziemniaki zeszłoroczne o dużej zawartości skrobi, dzięki czemu placki są chrupiące, ale i delikatne i nie rozpadają się podczas smażenia. Ziemniaki mączne to ziemniaki typu B lub C, z których przygotujesz również kluski śląskie, kopytka, pyzy z mięsem. Jeśli szukasz pomysłu na smaczny, aromatyczny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na obłędne placki ziemniaczane z sosem grzybowych.
Grzyby, niezależnie od rodzaju, są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań, sprawiając, że potrawy są niezwykle smaczne i aromatyczne. Grzyby należy smażyć przez określoną ilość czasu, aby były najlepsze w smaku, nie przypiekły się i nie zaczęły dusić na patelni. Jak długo smażyć grzyby?Smażone grzyby są świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i ryb i potraw wegetariańskich. Usmażysz z nich pyszną jajecznicę, pastę, a także aromatyczny sos. Sos z grzybów leśnych doskonale smakuje również z kaszą i makaronem.Jeśli chcesz podać grzyby jako dodatek do mięsa, na kanapkę czy przystawkę, wykorzystuj grzyby o mniejszej zawartości wody, jak podgrzybki, kurki, rydze. Po usmażeniu grzyby te są jędrne i nie rozlatują się, jak np. pieczarki.Masz więcej grzybów leśnych? Koniecznie ususz je w domu, będą doskonałym dodatkiem do zupy wigilijnej lub pierogów. W tym artkule dowiesz się, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.
Zapiekanka makaronowa najczęściej jest wybierana jako sposób na szybkie i proste danie, które nasyci całą rodzinę. Połączenie makaronu penne, kiełbasy, sera oraz warzyw jest nie tylko smaczne - na talerzu zapiekanka prezentuje się nad wyraz okazale. Przygotowanie dania nie wymaga od gotującego praktycznie żadnej pracy, większość wykonuje i tak piekarnik. Zapiekanka makaronowa może przyjąć wiele form. Tak naprawdę jej skład zależy jedynie od preferencji, a więc można dodawać do niej najróżniejsze składniki. Poniższa propozycja jest klasyczna, jeśli jednak w lodówce zalegają ci jakieś warzywa czy mięsa, bez przeszkód możesz je wrzucić do potrawy. Aby smak zapiekanki był wystarczająco intensywny, warto część produktów przesmażyć na patelni przed pieczeniem. Cebula oraz mięso dodawane do makaronu powinny mieć lekko skarmelizowaną skórkę, która pogłębi aromaty i zwiększy przyjemność podczas jedzenia.
Jeśli macie dzisiaj w planach kotlety schabowe, podpowiemy wam jak odmienić ich smak. Przygotujcie schabowe w musztardowej panierce. Będą wyraziste i konkretne, doskonałe na przykład z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Kotlety schabowe robimy tak często, że aż szkoda nie poeksperymentować z ich przygotowaniem. Być może, któraś wersja okaże się smaczniejsza, niż robiona dotychczas? Z całą pewnością warto poszukiwać i odkrywać nowe smaki. Dzięki temu w waszej kuchni nie będzie nudno.
Dzięki puree z dyni do obiadu w prosty sposób przygotujesz wytworne, eleganckie danie, którym z pewnością oczarujesz całą rodzinę i wszystkich gości. Puree dyniowe jest gęste, delikatne w smaku i świetnie łączy się z mięsem i rybami, nadając im wygląd jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na puree z dyni do obiadu.Dynia jest smacznym, zdrowym, lekkostrawnym warzywem, które znalazło szerokie zastosowanie w kuchni. Dynia bogata jest w niezbędne witaminy oraz żelazo, wapń, potas magnez, a dzięki związkom aktywnym zmniejsza poziom cukru i złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Puree z dyni do obiadu doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa oraz ryb, nadając im wyjątkowy smak i wygląd jak z restauracji. Puree dyniowe przygotuj np. do polędwiczek wieprzowych lub pieczonego łososia ze szparagami, a sprawisz, że cała rodzina będzie zachwycona i każdy będzie prosił o dokładkę.Puree z dyni możesz zamrozić, aby wykorzystać je później lub przygotować z niego pyszną kawę w jesienno-zimowej odsłonie, czyli pumpkin latte.
Surówka z brokuła jest zdrową, smaczną i lekką surówką obiadową, idealnie pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich oraz ryb. Surówkę koniecznie przygotuj z aromatycznym sosem na bazie miodu, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Poznaj przepis na surówkę z brokuła do obiadu.Brokuł jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym wiele niezbędnych witamin i minerałów. Brokuł to również źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko powstania wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. Brokuły są mało kaloryczne, lekkie i doskonałe w smaku. Surówka z brokuła z kukurydzą, papryką, czosnkiem i cebulką jest świetnym, lekkim dodatkiem do dań obiadowych. Przed przygotowaniem surówki ugotuj różyczki brokuła al-dente, brokuł musi być jędrny i chrupiący, aby zachował swój smak i wartości odżywcze. Surówkę dopraw ostrą papryką i aromatycznym sosem. Jeśli szukasz pomysłu na drugie danie lub kolację z brokułem- tu poznasz przepis na obłędną zapiekankę z brokułem i serem, idealną dla całej rodziny.