Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, przez wzgląd na właściwości kulinarne określana jako warzywo. Na całym świecie istnieje aż 55 gatunków ogórków, z czego największe ich zróżnicowanie odnotowuje się w Afryce. Ogórki cieszą się ogromną popularnością w gastronomii na całym świecie – również w Polsce.
Niemniej, ogórki nie tylko znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej czy przemyśle spożywczym, ale używa się ich także do wyrobu kosmetyków czy niektórych produktów leczniczych. Światowym liderem w uprawie ogórków są Chiny, odpowiadając za aż 80% ich światowej produkcji.
Nie bez przyczyny ogórki uchodzą w powszechnej świadomości za jedno z najzdrowszych warzyw. Regularne spożywanie ogórków znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, korzystnie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody i pozytywnie wpływa na odchudzanie.
Ogórki zawierają w sobie znikomą ilość węglowodanów, przez co są polecane dla osób chorych na cukrzycę czy walczących z nadmiarowymi kilogramami. Na szczególną uwagę zasługuje obecna w nich ogromna ilość potasu. Poza tym w ogórkach znajdziemy także magnez, wapń, fosfor i witaminę C.
Gatunki uprawne ogórków są niezwykle liczne, jednak to nie przez ich pryzmat zwykle kategoryzujemy to warzywo. W Polsce najpopularniejszy jest ogórek świeży (tj. ogórek zielony) oraz ogórek siewny (ogórek gruntowy), słynący z wielu różnych wariantów podania.
To właśnie w tym ostatnim przypadku wyróżnimy ogórki konserwowe (korniszony), ogórki kwaszone (również znane jako ogórki kiszone), czy ogórki małosolne. Ogórki konserwowe przygotowuje się poprzez marynowanie ich i wekowanie w słoikach – ogórki kiszone i małosolne z kolei zakwasza się w beczkach. W zależności od regionu i sposobu przygotowania, niektóre z przepisów na ogórki mogą być formalnie uznane za produkt tradycyjny.
Ogórki są niezwykle popularne zarówno w kuchni polskiej, jak i europejskiej, przez co dania i potrawy z ogórków są dość liczne. Ogórek może być spożywany „na surowo”, zarówno jako przekąska, jak i przystawka. Może także stanowić dodatek do kanapek czy sałatek, a nawet stanowić fundament pełnoprawnego dania. Przykład w tej materii może stanowić zupa ogórkowa.
Pokaż więcej
Nie ma lepszej surówki na obiad niż mizeria. Nie każdy jednak wie, że można nieco ulepszyć jej smak. Wystarczy zrobić jej szwedzką wersję. Gwarantuję, że twojej rodzinie na pewno spodoba się jej smak i będą prosili, abyś robiła ją częściej. Poznaj przepis i przekonaj się sama.
Mizeria na obiad do doskonały wybór. Poznaj przepis, w którym cebulę zastąpisz znacznie lepszym składnikiem. Dowiedz się, czym jest tajemniczy zamiennik i podaj tę znakomitą mizerię na najbliższy obiad. Rodzina oszaleje z zachwytu.
Ogórki małosolne to jeden z tych specjałów, którymi witamy nadchodzące lato. Choć wydawałoby się, że udoskonalanie tradycyjnego przepisu to wymyślanie koła od nowa, warto przełamywać rutynę. Może nie będzie lepiej, ale na pewno będzie ciekawiej.
W warzywniaku usłyszałem niechcący ciekawą rozmowę. Klientka dyskutowała ze sprzedawczynią o wyborze ogórków do kiszenia. Z konwersacji udało mi się wychwycić, jak wybrać idealne warzywa do kiszenia. Czytaj dalej, a też się tego dowiesz.
Znany na YouTubie kucharz zdradził swój szybki sposób na ogórki małosolne. Co najlepsze, nie musisz przygotowywać zalewy, a cały proces zajmie maksymalnie dobę. Koniecznie musisz wypróbować ten patent, ogórki będą gotowe raz-dwa. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Jak wiadomo, mizerię można jadać w dwóch wariantach: na słono albo na słodko. Miłośnicy słodkiej mizerii zarzucają, że wytrawna wersja jest nazbyt mdła. Kiedy spróbują wariantu przyprawionego jak w tym przepisie, szybko zmienią zdanie.
Ten trick sprawi, że twoje ogórki kiszone nigdy nie będą puste w środku. Dowiesz się także, dlaczego twoje ogórki są puste oraz jak temu zapobiec. Metoda jest banalnie prosta i co najważniejsze skuteczna. Dzięki niej ogórki pozostaną twarde.
Przyszła wiosna, więc warto sięgać po warzywa pełne witamin. Dlatego weź ogórka, rozgnieć go w odpowiedni sposób i dodaj kilka składników. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Koniecznie zaskocz tym domowników.
Patrząc na tę sałatkę trudno uwierzyć, że jej bazą jest makaron. Ta napakowana warzywami przekąska jest tak bogata, że wystarczy na samodzielny posiłek. Świetnie nada się na lekki obiad lub kolację. Oczywiście – można również potraktować ją jak dodatek.
Czosnek to jeden z ważniejszych składników, który musi znaleźć w słoiku z ogórkami kiszonymi. Czasami zdarza się, że czosnek zmienia kolor. Czy to powód do zmartwień? Wyjaśnię, ci to raz na zawsze i już nigdy nie będziesz mieć wątpliwości.
Od niedawna w moim notatniku mam przepis na pyszną sałatkę. Muszę przyznać, że przypasowała mi od pierwszego kęsa. Jest tak smaczna i szybka w przygotowaniu, że podam ją też na Wielkanoc. Poniżej opiszę wszystkie czynności krok po kroku.
Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to postaw na ten przepis. Połącz ogórka ze szczypiorkiem i jeszcze kilkoma produktami. Zyskasz nie tylko pyszny smak, ale też zadbasz o sylwetkę.
Jarzynowa to przeżytek. W tym roku ta sałatka będzie prawdziwą bombą smaku. Zrób ją z tego przepisu, bo warto.
Ogórki kiszone stanowią ważny składnik polskiej kuchni. Są podstawą zupy ogórkowej, którą kochają wszyscy. Sprawdź, czy mętna woda w ogórkach powinna cię niepokoić.
Mizeria jest klasyczną surówką obiadową, która w moim domu ma wielu zwolenników. Zawsze dodaję do niej jeden dodatkowy składnik, który moim zdaniem znacznie poprawia smak. Bez niego jest bez wyrazu.
Czy robicie ogórki na zimę? Ja nastawiam je co roku. Dzięki doskonałemu przepisowi od cioci te przetwory cieszą się w mojej rodzinie dużym powodzeniem. Ich sekret tkwi w zalewie i użytych do jej zrobienia składnikach. Polecam przepis na pyszne ogórki konserwowe.
Czy robicie ogórki na zimę? Początek września to dobry czas, by przygotować smaczne przetwory. Te ogórki do słoików nie mają sobie równych. Polecam przepis na ogórki na zimę, które będziesz podjadać nawet podczas robienia. Naprawdę trudno im się oprzeć.
Czy lubicie smak mizerii? Ja za nią przepadam i dlatego przygotowuję mizerię do słoików na zimę. Sprawdza się o każdej porze roku i smakuje wybornie. Polubią ją nie tylko dorośli, ale też dzieci. W moim domu jest prawdziwym rarytasem.
Surówka z ogórków jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Pasuje idealnie do posiłków, gdy żar leje się z nieba. Ogórki orzeźwiają i nawadniają. Polecamy przepis Roberta Makłowicza na surówkę z ogórków. Znany kucharz dodaje do niej superzdrowy składnik.
Przepis na ogórki gyros zaskoczył mnie prostotą. Warzywa przyrządza się jeszcze łatwiej niż małosolne czy kiszone, a ich smak zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Cieszę się, że sąsiadka pokazała mi ten przysmak.
Zamiast kiszonych i konserwowych, robię sałatkę szwedzką z ogórków. Jest szybka, prosta i pasuje do każdego drugiego dania. Moja rodzina zawsze prosi, żebym zrobiła więcej niż jedną porcję. Ten przepis jest prawdziwym hitem w moim domu.
Mizeria była zawsze moją ulubioną surówką. Niedawno w jednej z książek kucharskich znalazłam ciekawy przepis na jej szwedzką wersję. Choć, nie mogłam w to uwierzyć w tej wersji smakowała mi jeszcze bardziej.
Ogórki można przygotować na wiele sposobów. Wszystkich, których znudziła już klasyka, mogą zainteresować proste pikle. Nieco zmodyfikowałam klasyczny przepis i wykonałam je jedynie z sezonowego warzywa. Są jednak równie smaczne i naprawdę warto spróbować.
Słoik z ogórkami się zepsuł, choć wyparzyliście naczynia? Ze sztuczką kuchenną, którą zdradziła mi moja babcia, już wam się to nie przytrafi. Nakrętki można bardzo skutecznie oczyścić, korzystając z prostego środka. Wcześniej na to nie wpadłam, ale efekty są tak dobre, że będę stosować ją przy każdej okazji.
Obierasz ogórki przed marynowaniem? Nie wyrzucaj ich skórek. Moja mama zawsze zachowywała je do zrobienia znakomitej alternatywy octu jabłkowego. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Warto spróbować.
Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Karol Okrasa w swojej wersji zaskakuje nietypowym dodatkiem, na który nie zdecydowałaby się żadna babcia. Do sosu oprócz octu wlewa olej słonecznikowy. Nie jest to jedyna modyfikacja oryginalnego przepisu.
Raptem dziś na jednym z kanałów w serwisie YouTube pojawił się wzruszający materiał. Jeden z twórców internetowych o pseudonimie Wojek postanowił uczcić 100 tysięcy subskrybcji, które udało mu się osiągnąć w krótkim czasie. Zamiast jednak świętować samodzielnie, postawił na podzielenie się swoim szczęściem z tymi, którym w życiu powiodło się mniej. Swoją niezwykłą misję rozpoczął od zakupu ponad setki bułek w Biedronce.
Moja mama ma wyjątkowy sposób na ogórki kiszone. Ten patent dostała od swojej siostry. Dzięki jednemu prostemu dodatkowi otrzymuje za jednym zamachem 2 wyśmienite przetwory. Zajadamy się nimi aż do zimy.