Surówka jest obowiązkowym elementem każdego dania głównego. Wczesnym latem warto podać kompozycję z ogórkiem małosolnym. Jest orzeźwiająca i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Warto się skusić. Idealnie pasuje do dań mięsnych i nie tylko.
Przygotowanie mizerii wydaje się banalnie prostą sprawą. Jednak nie do końca tak jest. Bywa, że ten lubiany dodatek do dań obiadowych ma gorzkawy smak. Magda Gessler zdradza sekret pysznej mizerii. Wypróbuj patent znanej restauratorki.
Ogórki krokodylki są tak pyszne i wyraziste w smaku, że nie będziesz się mógł im oprzeć. Dzięki czosnku i chili zachwycają ostrością i pasują do wielu dań obiadowych i przekąsek. Są malutkie, chrupkie i takie, że palce lizać. Wypróbuj przepis na pyszne krokodylki.
Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Jedna z twórczyń internetowych pokazała jak szybko i sprawnie przygotować ten sezonowy rarytas. Podała chrupiące warzywo z kolendrą, płatkami chili i sezamem. Musicie spróbować — w azjatyckiej odsłonie smakuje fantastycznie.
Sezon na ogórki gruntowe w pełni. Jednak powoli rusza też sezon na niechcianych lokatorów, których spotykamy w naszych kuchniach. Mowa o mrówkach. Wykorzystaj obierki z ogórków, by się ich pozbyć.
Wszyscy uwielbiają ogórki małosolne. Nie każdy jednak ma czas i miejsce aby nastawić całą partię tych pysznych warzyw. Właśnie takim osobom przychodzi z pomocą Jasiek Kuroń. Dzięki odcinaniu z ogórków końcówek, dużo szybciej nabierają one smaku.
Ogórki doskonale smakują, gdy robi się coraz cieplej. Potrafią orzeźwić i są niskokaloryczne. Jednak czy należy je obierać, czy można je jeść ze skórką? Okazuje się, że choć wiele osób obiera to warzywo, to dla naszego zdrowia korzystniejsze jest spożywanie ogórków bez obierania.
Szukasz inspiracji na surówkę do obiadu? Znamy najlepszy przepis z typowo sezonowych produktów. Weź chrupiącego kalafiora i urozmaić jego smak charakterną rzodkiewką. Każdy zapyta o dokładkę.
Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie.
Znamy najlepszy przepis na warzywny dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o surówce z młodej kapusty. Ten typowo sezonowy przysmak ucieszy każdego smakosza. Ciesz się nią, póki dostępne są wszystkie niezbędne składniki.
Na koncie popularnej aktorki zawrzało. Amy Sedaris opublikowała szokujący filmik. Możemy w nim zobaczyć niecodzienne produkty spożywcze na grillu. Obserwujący gwiazdę internauci nie szczędzili głosów krytyki.
Obierać czy raczej nie obierać ogórki? Często zastanawiamy jak zrobić, żeby było smacznie, ale też zdrowo. Jednak teraz wyjaśnienia tego tematu podjął się kucharz Maciej. Radzi, by nie obierać ogórków. Dowiedz się dlaczego?
Mizeria z koperkiem ma wielu zwolenników. Warto jednak sięgnąć po inną zieleninę, by surówka była jeszcze bardziej aromatyczna. Listki mięty doskonale pasują do ogórków i sprawiają, że obiadowy dodatek przyjemnie orzeźwia. Musicie spróbować.
Chłodnik jest zupą, która najlepiej smakuje podczas upałów. To lekkie, smaczne danie przynosi ukojenie i tak potrzebne orzeźwienie, gdy temperatura za oknem wciąż rośnie. Katarzyna Bosacka poleca sposób na niezwykle szybki chłodnik. Robi się niemal sam. Tajemnica tkwi w użyciu jednego składnika.
Ania Bardowska podzieliła się przepisem na ogórki. Zna go nie od byle kogo, bo od własnej teściowej. Dzięki dodatkowi aromatycznego curry przetwory wychodzą wręcz obłędnie pyszne. Jak twierdzi Ania, są to ulubione ogórki całej rodziny.
Przepis na mizerię wszyscy doskonale znają. Nie każdy jednak wie, że receptura zmienia się w zależności od regionu Polski. W Warszawie do klasycznej sałatki dodaje się niespodziewany dodatek. Tamtejsza mizeria nie może się obyć bez octu.
Ogórki małosolne są znakomitym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek. Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie. Jednak radzimy wypróbować przepis z Kuchni Kwasiora. Jeden ostry dodatek nada wyrazistego smaku ogórkom małosolnym.
Wszyscy doskonale znamy smak mizerii. Ten klasyczny przepis jest jednak doskonałym polem do modyfikacji. Babcia Alka od zawsze dodawała do swojej sałatki nieco tartego jabłka. Dzięki temu mizeria nabierała świeżego, lekko kwaskowatego smaku.
Ogórki małosolne skuszą niejednego smakosza. Karol Okrasa nie wyobraża sobie przygotowania rarytasu bez dodatku gorczycy. Ziarenka przyprawy wsypuje jednak do jeszcze ciepłej zalewy. Dzięki temu uwalniają więcej cennych składników, a tak przygotowane ogórki są jędrne i chrupiące.
Wiosna jest sezonem na pyszne ogórki gruntowe. Większość ludzi przyrządza z nich uwielbiane małosolne. My dziś proponujemy zupełnie inny sposób na wykorzystanie tych warzyw. Dodaj do nich aromatyczne przyprawy, by uzyskać rewelacyjne ogórki po koreańsku.
Ogórki małosolne są lubią chyba wszyscy. Jak jednak sprawić, by miały odpowiednio intensywny smak? Jeśli ze słoika wyjmujesz niezadowalające warzywa, koniecznie sprawdź, czy przechowujesz je w odpowiednich warunkach. Zbyt niska temperatura może zniweczyć cały trud włożony w ich przyrządzenie.
Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować.
Mizeria jest doskonałym uzupełnieniem właściwie każdego dania obiadowego. Pasuje do mięs, zapiekanek czy placków ziemniaczanych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak mizeria Karola Okrasy jest niezłym zaskoczeniem kulinarnym. Wszystko przez jeden składnik, który dodaje znany kucharz.
Planujesz zrobić mizerię do obiadu? Sprawdź, co zrobić, by nie miała gorzkawych nut. Ważny jest jeden szczegół, na który warto zwrócić uwagę już przy obieraniu ogórków. Dzięki niemu mizeria będzie smakować wyśmienicie. Radzimy też, jak pozbyć się goryczki, jeśli się już pojawiła.
Ile czasu potrzeba, aby zrobić ogórki małosolne? Większość zapewne obstawiałoby kilka dni. Tymczasem uwielbiany przysmak zrobisz nawet w 5 godzin. Zdziwisz się, jakie to proste.
Ogórki kiszone są lubiane przez wiele osób. Są one doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy kanapek. Stanowią dobre źródło witamin i wartości odżywczych. Jednak mimo, że ich przygotowanie jest całkiem proste- często dochodzi do wpadek. Ogórki kiszone nie wychodzą. Magda Gessler ma pewien sprawdzony patent na ich przygotowanie. Koniecznie sprawdźcie jaki.
Ubiegłoroczne ogórki kiszone o tej porze roku nie są zazwyczaj w dobrej kondycji. Mają mocno kwaśny smak, więc trudno zjeść je na przekąskę, a i konsystencja nie jest dla nas zbyt satysfakcjonująca. Bywają miękkie albo puste w środku. Jeśli jednak wciąż mają ładny zapach i brak na nich oznak zepsucia, warto dodać je do potraw. Możliwości jest o wiele więcej, niż klasyczna zupa.
Babcia Stasia jest mistrzynią w robieniu ogórków małosolnych. Nie mają one przed nią żadnych tajemnic. Smaczna i zdrowa przekąska wcale nie jest trudna do zrobienia. Należy się jednak trzymać kilku zasad m.in. tej dotyczącej ilości soli.