Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

Surówka z ogórka małosolnego
30.06.2023 15:39 Surówka z ogórków małosolnych idealna do letnich obiadów. 100 razy lepsza niż z restauracji

Surówka jest obowiązkowym elementem każdego dania głównego. Wczesnym latem warto podać kompozycję z ogórkiem małosolnym. Jest orzeźwiająca i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Warto się skusić. Idealnie pasuje do dań mięsnych i nie tylko. 

mizeria
27.06.2023 21:19 Magda Gessler nie daje zwykłej soli do mizerii. Jej wybór zaskoczy gospodynie

Przygotowanie mizerii wydaje się banalnie prostą sprawą. Jednak nie do końca tak jest. Bywa, że ten lubiany dodatek do dań obiadowych ma gorzkawy smak. Magda Gessler zdradza sekret pysznej mizerii. Wypróbuj patent znanej restauratorki.

ogórki krokodylki
23.06.2023 17:13 Kiszone mogą się schować. Charakterne ogórki krokodylki biją je na głowę o stokroć

Ogórki krokodylki są tak pyszne i wyraziste w smaku, że nie będziesz się mógł im oprzeć. Dzięki czosnku i chili zachwycają ostrością i pasują do wielu dań obiadowych i przekąsek. Są malutkie, chrupkie i takie, że palce lizać. Wypróbuj przepis na pyszne krokodylki.

Ogórki małosolne najprostsze
21.06.2023 22:08 Zrobiła ekspresowe ogórki małosolne i podała je w zadziwiający sposób. Nie uwierzysz, z czym je połączyła

Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Jedna z twórczyń internetowych pokazała jak szybko i sprawnie przygotować ten sezonowy rarytas. Podała chrupiące warzywo z kolendrą, płatkami chili i sezamem. Musicie spróbować — w azjatyckiej odsłonie smakuje fantastycznie. 

ogórki
17.06.2023 18:14 Przenigdy nie wyrzucaj obierków po ogórkach. Odstraszysz nimi ogrodowego szkodnika

Sezon na ogórki gruntowe w pełni. Jednak powoli rusza też sezon na niechcianych lokatorów, których spotykamy w naszych kuchniach. Mowa o mrówkach. Wykorzystaj obierki z ogórków, by się ich pozbyć.

ekspresowe ogórki małosolne
13.06.2023 08:23 Kuroń pokazał najlepszy patent na ogórki małosolne. Jedna czynność jest kluczowa

Wszyscy uwielbiają ogórki małosolne. Nie każdy jednak ma czas i miejsce aby nastawić całą partię tych pysznych warzyw. Właśnie takim osobom przychodzi z pomocą Jasiek Kuroń. Dzięki odcinaniu z ogórków końcówek, dużo szybciej nabierają one smaku.

ogórki
12.06.2023 15:40 Czy można jeść ogórki ze skórką? Niektórzy będą zaskoczeni

Ogórki doskonale smakują, gdy robi się coraz cieplej. Potrafią orzeźwić i są niskokaloryczne. Jednak czy należy je obierać, czy można je jeść ze skórką? Okazuje się, że choć wiele osób obiera to warzywo, to dla naszego zdrowia korzystniejsze jest spożywanie ogórków bez obierania. 

surówka z kalafiora
11.06.2023 18:14 Dodaj do kalafiora 2 sezonowe warzywa. Takiej surówki nie zjesz w żadnej restauracji

Szukasz inspiracji na surówkę do obiadu? Znamy najlepszy przepis z typowo sezonowych produktów. Weź chrupiącego kalafiora i urozmaić jego smak charakterną rzodkiewką. Każdy zapyta o dokładkę.

Ogórki po kartusku
11.06.2023 15:20 Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki po kartusku są 100 razy lepsze

Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie. 

siekanie kapusty na surówkę
10.06.2023 22:03 Posiekaj młodą kapustę i dodaj 2 sezonowe przysmaki. Surówka lepsza niż z restauracji

Znamy najlepszy przepis na warzywny dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o surówce z młodej kapusty. Ten typowo sezonowy przysmak ucieszy każdego smakosza. Ciesz się nią, póki dostępne są wszystkie niezbędne składniki.

szokujące produkty na grill
10.06.2023 18:20 Położyli szokujące produkty na ruszt. W komentarzach pod filmem zawrzało z oburzenia

Na koncie popularnej aktorki zawrzało. Amy Sedaris opublikowała szokujący filmik. Możemy w nim zobaczyć niecodzienne produkty spożywcze na grillu. Obserwujący gwiazdę internauci nie szczędzili głosów krytyki.

obieranie ogórków
10.06.2023 09:24 Obierasz ogórki? Poważny błąd, kucharz wyjaśnił wszystkim co i jak

Obierać czy raczej nie obierać ogórki? Często zastanawiamy jak zrobić, żeby było smacznie, ale też zdrowo. Jednak teraz wyjaśnienia tego tematu podjął się kucharz Maciej. Radzi, by nie obierać ogórków. Dowiedz się dlaczego?

Mizeria z miętą
09.06.2023 16:05 Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały

Mizeria z koperkiem ma wielu zwolenników. Warto jednak sięgnąć po inną zieleninę, by surówka była jeszcze bardziej aromatyczna. Listki mięty doskonale pasują do ogórków i sprawiają, że obiadowy dodatek przyjemnie orzeźwia. Musicie spróbować. 

chłodnik
07.06.2023 21:02 Chłodnik to najlepsza zupa na upał. Wersja Bosackiej jest nadzwyczaj prosta

Chłodnik jest zupą, która najlepiej smakuje podczas upałów. To lekkie, smaczne danie przynosi ukojenie i tak potrzebne orzeźwienie, gdy temperatura za oknem wciąż rośnie. Katarzyna Bosacka poleca sposób na niezwykle szybki chłodnik. Robi się niemal sam. Tajemnica tkwi w użyciu jednego składnika. 

ogórki Ani Bardowskiej
04.06.2023 21:23 Teściowa Ani Bardowskiej ma najlepszy patent na zalewę do ogórków. Ta przyprawa działa cuda

Ania Bardowska podzieliła się przepisem na ogórki. Zna go nie od byle kogo, bo od własnej teściowej. Dzięki dodatkowi aromatycznego curry przetwory wychodzą wręcz obłędnie pyszne. Jak twierdzi Ania, są to ulubione ogórki całej rodziny.

mizeria po warszawsku
04.06.2023 19:36 Kontrowersyjna mizeria po warszawsku dzieli Polaków przez 1 dodatek. Niektórzy nie chcą o nim słyszeć

Przepis na mizerię wszyscy doskonale znają. Nie każdy jednak wie, że receptura zmienia się w zależności od regionu Polski. W Warszawie do klasycznej sałatki dodaje się niespodziewany dodatek. Tamtejsza mizeria nie może się obyć bez octu.

ogórki z papryką
02.06.2023 14:55 Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek

Ogórki małosolne są znakomitym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek. Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie. Jednak radzimy wypróbować przepis z Kuchni Kwasiora. Jeden ostry dodatek nada wyrazistego smaku ogórkom małosolnym.

sposób babci na mizerię
02.06.2023 11:09 Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina

Wszyscy doskonale znamy smak mizerii. Ten klasyczny przepis jest jednak doskonałym polem do modyfikacji. Babcia Alka od zawsze dodawała do swojej sałatki nieco tartego jabłka. Dzięki temu mizeria nabierała świeżego, lekko kwaskowatego smaku.

Ogórki małosolne Okrasy
31.05.2023 12:11 Okrasa do solanki wsypuje jeszcze 1 przyprawę. Ogórki małosolne smakują jak marzenie

Ogórki małosolne skuszą niejednego smakosza. Karol Okrasa nie wyobraża sobie przygotowania rarytasu bez dodatku gorczycy. Ziarenka przyprawy wsypuje jednak do jeszcze ciepłej zalewy. Dzięki temu uwalniają więcej cennych składników, a tak przygotowane ogórki są jędrne i chrupiące.  

mycie ogórków gruntowych
30.05.2023 17:04 Ogórki małosolne to przeżytek. Ten przepis bije je na głowę

Wiosna jest sezonem na pyszne ogórki gruntowe. Większość ludzi przyrządza z nich uwielbiane małosolne. My dziś proponujemy zupełnie inny sposób na wykorzystanie tych warzyw. Dodaj do nich aromatyczne przyprawy, by uzyskać rewelacyjne ogórki po koreańsku.

nastawianie ogórków małosolnych
25.05.2023 19:06 Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę

Ogórki małosolne są lubią chyba wszyscy. Jak jednak sprawić, by miały odpowiednio intensywny smak? Jeśli ze słoika wyjmujesz niezadowalające warzywa, koniecznie sprawdź, czy przechowujesz je w odpowiednich warunkach. Zbyt niska temperatura może zniweczyć cały trud włożony w ich przyrządzenie.

Mizeria po szwedzku
24.05.2023 20:43 Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit

Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować. 

mizeria Karola Okrasy
22.05.2023 16:10 Niebywałe, co Okrasa wlewa do mizerii. Tego się nie spodziewaliśmy

Mizeria jest doskonałym uzupełnieniem właściwie każdego dania obiadowego. Pasuje do mięs, zapiekanek czy placków ziemniaczanych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak mizeria Karola Okrasy jest niezłym zaskoczeniem kulinarnym. Wszystko przez jeden składnik, który dodaje znany kucharz. 

obieranie ogórków
20.05.2023 22:55 Prosty sposób na mizerię bez grama goryczy. 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

Planujesz zrobić mizerię do obiadu? Sprawdź, co zrobić, by nie miała gorzkawych nut. Ważny jest jeden szczegół, na który warto zwrócić uwagę już przy obieraniu ogórków. Dzięki niemu mizeria będzie smakować wyśmienicie. Radzimy też, jak pozbyć się goryczki, jeśli się już pojawiła.

ekspresowe ogórki małosolne
13.05.2023 18:50 Ten patent to hit. Ogórki małosolne będą gotowe już w 5 godzin

Ile czasu potrzeba, aby zrobić ogórki małosolne? Większość zapewne obstawiałoby kilka dni. Tymczasem uwielbiany przysmak zrobisz nawet w 5 godzin. Zdziwisz się, jakie to proste.

ogórki kiszone
12.05.2023 10:04 Niebywałe, jak Gessler robi kiszone ogórki. Ta zasada jest najważniejsza

Ogórki kiszone są lubiane przez wiele osób. Są one doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy kanapek. Stanowią dobre źródło witamin i wartości odżywczych. Jednak mimo, że ich przygotowanie jest całkiem proste- często dochodzi do wpadek. Ogórki kiszone nie wychodzą. Magda Gessler ma pewien sprawdzony patent na ich przygotowanie. Koniecznie sprawdźcie jaki. 

kiszone ogórki
11.05.2023 10:41 Co zrobić z zeszłorocznych ogórków kiszonych? Przenigdy ich nie wyrzucaj

Ubiegłoroczne ogórki kiszone o tej porze roku nie są zazwyczaj w dobrej kondycji. Mają mocno kwaśny smak, więc trudno zjeść je na przekąskę, a i konsystencja nie jest dla nas zbyt satysfakcjonująca. Bywają miękkie albo puste w środku. Jeśli jednak wciąż mają ładny zapach i brak na nich oznak zepsucia, warto dodać je do potraw. Możliwości jest o wiele więcej, niż klasyczna zupa. 

ogórki małosolne
08.05.2023 21:37 Ile soli powinno się wsypać do ogórków małosolnych? Patent Babci Stasi zawstydzi kucharzy

Babcia Stasia jest mistrzynią w robieniu ogórków małosolnych. Nie mają one przed nią żadnych tajemnic. Smaczna i zdrowa przekąska wcale nie jest trudna do zrobienia. Należy się jednak trzymać kilku zasad m.in. tej dotyczącej ilości soli.