Ogórki małosolne są nie lada przysmakiem. Przygotowanie chrupiących warzyw jest bardzo proste, a ich smakiem cieszyć będziemy się już po niecałej dobie. Gotowanie zalewy wcale nie będzie konieczne. Spróbujecie?
Surówka z marchewki nie musi być nudna. Wystarczy zamienić jabłko na ananasa, by uzyskać ciekawy w smaku i pasujący do niejednego obiadu zdrowy dodatek. Musicie spróbować.
Śmietanowiec jest nie lada przysmakiem. Deser w wersji zaprezentowanej przez Bożenę Dykiel jest efektowny i niesamowicie smaczny. Oprócz kolorowych galaretek znajdziemy w nim inne frykasy, a wykonanie wcale nie będzie skomplikowane. Musicie spróbować.
Kotlety schabowe po kowalsku są niesamowicie smaczne. Mało popularna odsłona wieprzowiny z dodatkiem sosu z cebulką i sera żółtego jest prosta w wykonaniu, a posmakuje nawet wybrednym. Musicie spróbować.
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Mleko jest produktem, który bardzo prosto zamienić, uzyskując równie delikatny przysmak pozbawiony laktozy. Przepis jest niesamowicie prosty. Spróbujecie?
Reszki wędlin ze świątecznego śniadania nie powinny się zmarnować. Proste zapiekanki z ich udziałem będą idealnym pomysłem na ich wykorzystanie. Przygotowuje się je bardzo prosto, a smakują obłędnie. Spróbujecie?
Owsianka jest doskonałym pomysłem na sycące śniadanie. Przyrządzając ją na kawie, sprawimy, że dodatkowo pobudzi nas do działania o poranku. Musicie spróbować — wykonanie jest banalne, a tak aromatycznego posiłku dawno nie jedliście. Zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście ją na wodzie czy mleku.
Zupa nic jest klasycznym deserem z czasów PRL-u. Słodki przysmak zachwyca prostą, a z niezawodnym przepisem babci Basi przygotujecie go bez większego wysiłku. Musicie spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.
Surówka jest stałym elementem obiadu. Nietypowy rarytas z porami zaproponowany przez siostrę Anastazję nie jest skomplikowany, a z pewnością znajdzie wielu amatorów. Do przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników.
Owsianka jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie. Warto ją urozmaicić, korzystając z mleka kokosowego. Nietypowy składnik sprawi, że danie nabierze azjatyckiej nuty. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Spróbujecie?
Placki bananowe są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Sycący owoc dodany do ciasta jogurtowego sprawi, że danie będzie pięknie pachniało i zachwyci delikatnym karmelowym kolorem. Wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Pierogi na wielkanocnym stole też znajdą swoje miejsce. Pyszny przysmak z soczewicą i boczkiem zaproponowany przez Roberta Makłowicza inspirowany jest kuchnią regionalną, a jego zrobienie zajmie zaledwie kilka chwil. Skusicie się?
Zostało wam sporo sałatki jarzynowej i pieczywa? Przygotujcie pyszną tartę z przepisu Katarzyny Bosackiej. Nic się nie zmarnuje, a wy zjecie smaczny obiad. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Wątróbka może zostać podana w bardziej oryginalny sposób. Tort przygotowany z podrobów zaprezentowany przez Annę Muchę jest efektowny i niesamowicie smaczny. Wykonanie nie zajmie wiele czasu, a nawet sceptycy go spróbują.
Babka wielkanocna siostry Anastazji jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Sekretem jej delikatności i puszystości jest zastosowanie oleju rzepakowego. Roślinny tłuszcz stopniowo mieszany z pozostałymi składnikami pozwala uzyskać lekką masę, która po upieczeniu rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Warto zaoszczędzić czas i sporządzić pełen charakteru sos chrzanowy. Prostota wykonania oraz niesamowity efekt — który docenią nawet wybredni domownicy — sprawią, że jeszcze nie raz się na nie skusicie.
Szynka dla wielu osób jest obowiązkowym, wielkanocnym przysmakiem. Soczysty i pełen aromatu wyrób można przygotować w domu. Wystarczy upiec marynowane mięso z dodatkiem kopru włoskiego, ziela angielskiego, pora i cebuli. Smak będzie nieziemski.
Mazurek pojawi się w święta w niejednym domu. Sekretem pełnego smaku deseru jest delikatne, kruche ciasto. Przygotowując je z dodatkiem surowego oraz ugotowanego na twardo żółtka, zachwycicie wszystkich domowników. Ciasto będzie wprost rozpływało się w ustach.
Boczek nadziewany białą kiełbasą jest świetnym pomysłem na świąteczny rarytas do pieczywa czy nawet na obiad. Soczysta rolada wypełniona aromatycznym farszem posmakuje nawet wybrednym, a jej wykonanie jest bardzo proste. Zaskoczcie w święta swoich gości.
Pasta jajeczna nie musi być nudna. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek rzeżuchy sprawi, że pyszne smarowidło nabierze charakteru. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Pasta jajeczna może być lekka i chrupiąca zarazem. Z przepisu Magdy Gessler, w którym nie znajdziemy majonezu, ale dodamy świeżej papryki, przygotujemy niesamowicie smaczne smarowidło. Musicie spróbować — zachwyci nawet sceptyków.
Sos tatarski podkreśli smak wielu wielkanocnych potraw. Dodatek kaparów sprawi, że będzie jeszcze lepszy. Wykonanie rarytasu o nietuzinkowym smaku jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Żurek za chwilę zagości na naszych stołach. Nim jednak zabierzemy się za jego przygotowanie, warto sprawdzić, które przyprawy są konieczne, by wydobyć smak dania. Robert Makłowicz stawia na czosnek, bez którego nie wyobraża sobie gotowania tego przysmaku. Dotarliśmy do jego receptury.
Sałatka na Wielkanoc może być smaczna, lekka i przygotowana bez jajek. Ania Bardowska pokazała prosty przepis na przysmak z brokułem w roli głównej. Łączy go z kilkoma zdrowymi produktami. Musicie spróbować.
Placki ziemniaczane można przygotować do smażenia w mniej niż kwadrans. Wystarczy skorzystać z blendera, w którym sprawnie i szybko rozdrobnimy ziemniaki oraz cebulę. Z tym przepisem zapomnisz o ciemniejącej masie i otartych dłoniach.
Rzodkiewka właśnie zaczyna pojawiać się w sklepach. Liście warzywa bardzo często wyrzucamy — czasem nawet jeszcze u sprzedawcy. Nie warto tego robić. Z zielonej części można przygotować świetne pesto. Jego smak zachwyci nie tylko wegetarian.
Ćwikła z chrzanem jest smakowitym dodatkiem do potraw świątecznych. Idealny rarytas uzyskamy, dodając do niej nieco cukru pudru. Tani składnik wydobywa z charakternego połączenia maksimum smaku. Musicie spróbować.
Chrzan jest jednym z popularniejszych dodatków do potraw świątecznych. W domowej wersji nie może zabraknąć octu winnego, który podkreśli smak korzenia i sprawi, że nie ściemnieje przy tarciu. Babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jego roli. Musicie spróbować tego patentu.