Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Ogórki małosolne
15.04.2023 16:41 Nie potrzebujesz słoików ani zalewy. Najszybsze ogórki małosolne zrobisz w jedną noc

Ogórki małosolne są nie lada przysmakiem. Przygotowanie chrupiących warzyw jest bardzo proste, a ich smakiem cieszyć będziemy się już po niecałej dobie. Gotowanie zalewy wcale nie będzie konieczne. Spróbujecie? 

Surówka z marchewki i ananasa
14.04.2023 20:22 Żadne jabłko. Do surówki z marchewki o wiele lepiej pasuje inny owoc

Surówka z marchewki nie musi być nudna. Wystarczy zamienić jabłko na ananasa, by uzyskać ciekawy w smaku i pasujący do niejednego obiadu zdrowy dodatek. Musicie spróbować. 

Śmietanowiec Bożeny Dykiel
14.04.2023 14:19 Kultowy śmietanowiec z przepisu Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Ten przepis jest hitem

Śmietanowiec jest nie lada przysmakiem. Deser w wersji zaprezentowanej przez Bożenę Dykiel jest efektowny i niesamowicie smaczny. Oprócz kolorowych galaretek znajdziemy w nim inne frykasy, a wykonanie wcale nie będzie skomplikowane. Musicie spróbować. 

Kotlety schabowe po kowalsku
13.04.2023 21:42 Zapomniane kotlety schabowe po kowalsku. Połączenie soczystego mięsa i wyrazistego sosu

Kotlety schabowe po kowalsku są niesamowicie smaczne. Mało popularna odsłona wieprzowiny z dodatkiem sosu z cebulką i sera żółtego jest prosta w wykonaniu, a posmakuje nawet wybrednym. Musicie spróbować. 

Naleśniki bez mleka
11.04.2023 19:00 Wlej ten napój zamiast mleka. Naleśniki będą smakować lepiej niż kiedykolwiek

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Mleko jest produktem, który bardzo prosto zamienić, uzyskując równie delikatny przysmak pozbawiony laktozy. Przepis jest niesamowicie prosty. Spróbujecie? 

Resztki wędlin można wykorzystać
11.04.2023 12:05 Zostały ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, wykorzystasz je w niezwykły sposób

Reszki wędlin ze świątecznego śniadania nie powinny się zmarnować. Proste zapiekanki z ich udziałem będą idealnym pomysłem na ich wykorzystanie. Przygotowuje się je bardzo prosto, a smakują obłędnie. Spróbujecie? 

Owsianka na kawie
10.04.2023 22:02 Żadna woda i mleko. Na tym napoju zrobisz najlepszą owsiankę

Owsianka jest doskonałym pomysłem na sycące śniadanie. Przyrządzając ją na kawie, sprawimy, że dodatkowo pobudzi nas do działania o poranku. Musicie spróbować — wykonanie jest banalne, a tak aromatycznego posiłku dawno nie jedliście. Zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście ją na wodzie czy mleku. 

Zupa nic babci Basi
10.04.2023 21:55 Babcia Basia robi najlepszą zupę nic. W PRL-u była kultowym deserem

Zupa nic jest klasycznym deserem z czasów PRL-u. Słodki przysmak zachwyca prostą, a z niezawodnym przepisem babci Basi przygotujecie go bez większego wysiłku. Musicie spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom. 

Surówka z porów
10.04.2023 12:59 Pokrój i wraz z porami wrzuć do surówki, a potem zalej jogurtem. Hit od siostry Anastazji

Surówka jest stałym elementem obiadu. Nietypowy rarytas z porami zaproponowany przez siostrę Anastazję nie jest skomplikowany, a z pewnością znajdzie wielu amatorów. Do przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. 

Owsianka na mleku kokosowym
09.04.2023 22:11 Tani i egzotyczny składnik, który znajdziesz w każdym sklepie idealnie podkręci smak owsianki. Lepszej nie jadłeś

Owsianka jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie. Warto ją urozmaicić, korzystając z mleka kokosowego. Nietypowy składnik sprawi, że danie nabierze azjatyckiej nuty. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Spróbujecie? 

Placki bananowe
09.04.2023 20:16 Wymieszaj z jogurtem i dodaj banany. Po chwili zyskasz obłędnie smaczne śniadanie

Placki bananowe są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Sycący owoc dodany do ciasta jogurtowego sprawi, że danie będzie pięknie pachniało i zachwyci delikatnym karmelowym kolorem. Wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować. 

Pierogi podlaskie
09.04.2023 19:12 Pierogi wielkanocne z Podlasia zachwyciły Makłowicza. Ten farsz jest hitem

Pierogi na wielkanocnym stole też znajdą swoje miejsce. Pyszny przysmak z soczewicą i boczkiem zaproponowany przez Roberta Makłowicza inspirowany jest kuchnią regionalną, a jego zrobienie zajmie zaledwie kilka chwil. Skusicie się? 

Bosacka podaje sałatkę jarzynową
09.04.2023 18:24 Bosacka z resztek jarzynowej robi eleganckie danie. W sam raz na jutrzejszy obiad

Zostało wam sporo sałatki jarzynowej i pieczywa? Przygotujcie pyszną tartę z przepisu Katarzyny Bosackiej. Nic się nie zmarnuje, a wy zjecie smaczny obiad. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

Wątróbka w formie tortu
09.04.2023 14:28 Anna Mucha zje na Wielkanoc “tort watróbkowy”. Przepis jest prostszy niż myślisz

Wątróbka może zostać podana w bardziej oryginalny sposób. Tort przygotowany z podrobów zaprezentowany przez Annę Muchę jest efektowny i niesamowicie smaczny. Wykonanie nie zajmie wiele czasu, a nawet sceptycy go spróbują. 

Babka wielkanocna siostry Anastazji
09.04.2023 14:16 Wilgotna, a zarazem puszysta babka wielkanocna według Siostry Anastazji. Ten składnik jest kluczowy

Babka wielkanocna siostry Anastazji jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Sekretem jej delikatności i puszystości jest zastosowanie oleju rzepakowego. Roślinny tłuszcz stopniowo mieszany z pozostałymi składnikami pozwala uzyskać lekką masę, która po upieczeniu rozpływa się w ustach. Musicie spróbować. 

Sos do jajek
08.04.2023 21:12 Żaden majonez. Jajka zalane tym sosem najszybciej znikają ze stołu

Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Warto zaoszczędzić czas i sporządzić pełen charakteru sos chrzanowy. Prostota wykonania oraz niesamowity efekt — który docenią nawet wybredni domownicy — sprawią, że jeszcze nie raz się na nie skusicie. 

Szynka wielkanocna
08.04.2023 15:28 Pieczona szynka wielkanocna. Nie uwierzycie, co dodaje jej soczystości i aromatu

Szynka dla wielu osób jest obowiązkowym, wielkanocnym przysmakiem. Soczysty i pełen aromatu wyrób można przygotować w domu. Wystarczy upiec marynowane mięso z dodatkiem kopru włoskiego, ziela angielskiego, pora i cebuli. Smak będzie nieziemski. 

Kruchy spód do mazurka
07.04.2023 22:47 Kruchy spód do mazurka zrobisz z proporcji 3:2:1. Dodaj też 1 składnik, a będzie rozpływał się w ustach

Mazurek pojawi się w święta w niejednym domu. Sekretem pełnego smaku deseru jest delikatne, kruche ciasto. Przygotowując je z dodatkiem surowego oraz ugotowanego na twardo żółtka, zachwycicie wszystkich domowników. Ciasto będzie wprost rozpływało się w ustach.  

Boczek nadziewany
07.04.2023 21:26 Rozkrój boczek i nadziej go wielkanocnym specjałem. Goście wpadną w zachwyt

Boczek nadziewany białą kiełbasą jest świetnym pomysłem na świąteczny rarytas do pieczywa czy nawet na obiad. Soczysta rolada wypełniona aromatycznym farszem posmakuje nawet wybrednym, a jej wykonanie jest bardzo proste. Zaskoczcie w święta swoich gości.  

Pasta jajeczna z rzeżuchą
07.04.2023 20:27 Wachowicz robi niezwykłą pastę jajeczną. Dorzuca do niej aromatyczną zieleninę

Pasta jajeczna nie musi być nudna. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek rzeżuchy sprawi, że pyszne smarowidło nabierze charakteru. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

Pasta jajeczna Magdy Gessler
06.04.2023 22:04 Gessler zrobiła pastę jajeczną inną niż wszystkie. Nietłusta i doskonale doprawiona

Pasta jajeczna może być lekka i chrupiąca zarazem. Z przepisu Magdy Gessler, w którym nie znajdziemy majonezu, ale dodamy świeżej papryki, przygotujemy niesamowicie smaczne smarowidło. Musicie spróbować — zachwyci nawet sceptyków.

Sos tatarski
06.04.2023 16:09 Sos tatarski będzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik. Babcie go nie znały

Sos tatarski podkreśli smak wielu wielkanocnych potraw. Dodatek kaparów sprawi, że będzie jeszcze lepszy. Wykonanie rarytasu o nietuzinkowym smaku jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

Żurek Roberta Makłowicza
06.04.2023 14:38 Makłowicz wyjawił sekret żurku. „Bez tego jest nędzny”

Żurek za chwilę zagości na naszych stołach. Nim jednak zabierzemy się za jego przygotowanie, warto sprawdzić, które przyprawy są konieczne, by wydobyć smak dania. Robert Makłowicz stawia na czosnek, bez którego nie wyobraża sobie gotowania tego przysmaku. Dotarliśmy do jego receptury. 

Sałatka na Wielkanoc Ani Bardowskiej
06.04.2023 12:42 Ania Bardowska robi obłędna sałatkę z brokułów. Jarzynowa się przy niej schowa

Sałatka na Wielkanoc może być smaczna, lekka i przygotowana bez jajek. Ania Bardowska pokazała prosty przepis na przysmak z brokułem w roli głównej. Łączy go z kilkoma zdrowymi produktami. Musicie spróbować. 

Placki ziemniaczane z blendera
05.04.2023 23:29 Zapomnij o tarce. Chrupiące placki ziemniaczane zrobisz w 10 minut

Placki ziemniaczane można przygotować do smażenia w mniej niż kwadrans. Wystarczy skorzystać z blendera, w którym sprawnie i szybko rozdrobnimy ziemniaki oraz cebulę. Z tym przepisem zapomnisz o ciemniejącej masie i otartych dłoniach. 

Rzodkiewka ma cenne liście
04.04.2023 22:16 Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Zdziwisz się, jak bardzo są cenne

Rzodkiewka właśnie zaczyna pojawiać się w sklepach. Liście warzywa bardzo często wyrzucamy — czasem nawet jeszcze u sprzedawcy. Nie warto tego robić. Z zielonej części można przygotować świetne pesto. Jego smak zachwyci nie tylko wegetarian. 

Ćwikła z chrzanem
04.04.2023 21:24 Wsyp łyżeczkę do ćwikły z chrzanem. Wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek

Ćwikła z chrzanem jest smakowitym dodatkiem do potraw świątecznych. Idealny rarytas uzyskamy, dodając do niej nieco cukru pudru. Tani składnik wydobywa z charakternego połączenia maksimum smaku. Musicie spróbować. 

Chrzan
04.04.2023 20:23 Babcia robiła najlepszy chrzan. Nie obeszło się bez 1 składnika, jest kluczowy

Chrzan jest jednym z popularniejszych dodatków do potraw świątecznych. W domowej wersji nie może zabraknąć octu winnego, który podkreśli smak korzenia i sprawi, że nie ściemnieje przy tarciu. Babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jego roli. Musicie spróbować tego patentu.