Grill w majówkę stał się już pewną tradycją. Zamiast jednak wybierać karkówkę czy kiełbasę, warto korzystać z przepisu Anny Lewandowskiej, która proponuje przygotowanie lekkiej piersi z indyka. Musicie spróbować — smakuje obłędnie.
Szybkie ciasto z herbatników, mleka i jaj idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Prosty smakołyk przyrządza się sprawnie, a smakuje lepiej niż niejeden sernik. Musicie spróbować.
Kluski na parze są znakomitym pomysłem na sycący obiad. Smakowita wersja z dodatkiem grzybów nie jest już bardzo popularna, a potrafi zachwycić smakiem. Musicie spróbować — aromatyczne nadzienie idealnie pasuje do lekkiego ciasta.
Mizeria może zaskoczyć. Szwedzka odsłona klasycznego dodatku do obiadu zawiera w sobie cebulkę dymkę oraz ocet. Dwa nieoczywiste produkty sprawiają, że dobrze znana surówka jest bardziej wyrazista i ma ciekawszą konsystencję. Musicie spróbować.
Pyszne placki spodobają się każdemu. Można je przygotować nie tylko z ziemniaków czy owoców. Prosty patent na rarytas z białej kapusty będzie ciekawą opcją na ciepłą kolację czy drugie śniadanie. Musicie spróbować.
Zrobienie ciasta drożdżowego wymaga czasu, ale jego receptura wcale nie jest skomplikowana. Wystarczy kilka podstawowych składników, by wyczarować delikatny, przyjemnie rozpływający się w ustach wypiek. Musicie spróbować.
Surówka z marchewki może być znacznie lżejsza. Wystarczy, że nie dodamy do warzywa majonezu. Zamiast jajecznego sosu warto użyć chrzanu. Nada on kompozycji charakteru i sprawi, że będzie znacznie zdrowsza. Musicie spróbować.
Pasta jajeczna może być jeszcze bardziej sycąca i kremowa. Wystarczy połączyć jajka z serkiem wiejskim, by uzyskać niesamowicie smaczny dodatek do pieczywa, który zniknie w mgnieniu oka. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Naleśniki budyniowe są proste i niesamowicie smaczne. Dwa opakowania proszku do przyrządzania popularnego deseru wsypane do masy nadadzą uwielbianemu daniu niesamowitego aromatu i delikatności. Musicie spróbować.
Buraki nadają się nie tylko na ćwikłę. Łącząc słodkie warzywo m.in. z imbirem i migdałami uzyskamy wyrazistą w smaku i przyjemnie chrupiącą konfiturę. Będzie idealnym dodatkiem do mięs i naleśników. Musicie spróbować.
Marchewka z groszkiem jest jednym z częściej goszczących na naszych talerzach dodatków. Przyrządzana przez nasze babcie, zawsze smakowała fantastycznie. Wszystko za sprawą odrobiny cukru, którym podkreślane było znakomite połączenie warzyw.
Naleśniki warto przygotować nieco inaczej. Zastępując popularne składniki jednym zdrowym produktem — niepaloną kaszą gryczaną — uzyskamy przysmak o niesamowicie przyjemnym smaku. Danie wprost rozpłynie się w ustach.
Kotlety schabowe niekoniecznie wymagają długiego marynowania w mleku czy innych mieszankach. Jak przekonuje Remigiusz Rączka, w przypadku mięsa dobrej jakości wystarczy jedynie sól i pieprz oraz dobra panierka. Jego przepis jest prostym, ale efekty przyjemnie zaskakują. Musicie spróbować.
Sernik nie musi być słodki. Tadeusz Müller pokazał, jak szybko i bez większego wysiłku przygotować wytrawną odsłonę popularnego ciasta z dodatkiem marchewki. Musicie spróbować — będziecie zaskoczeni bogatym smakiem wypieku.
Kartacze są znakomitym daniem, znanym zwłaszcza na Podlasiu. Choć wielu smakoszy decyduje się je przygotować, równie duża grupa zapomina o odpowiednich proporcjach składników. Tomasz Strzelczyk zdradził jak dobrać ilość ziemniaków ugotowanych i surowych, aby uzyskać najlepsze efekty.
Kaszanka grillowana może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że przyrządzicie ją z dwoma pysznymi dodatkami. Masarz poleca wzbogacić kaszankę o odrobinę jabłka i kapusty kiszonej. Proste dodatki doskonale podkreślą smak mięsnego rarytasu. Musicie spróbować.
Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej chrupiące. Wystarczy, że starte ziemniaki namoczymy w wodzie i starannie odsączymy. Formowanie przysmaku będzie niesamowicie proste, a konsystencje zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?
Gołąbki można zrobić szybciej, niż myślicie. Wybierając młodą kapustę, z łatwością przyrządzicie je na patelni — tak, jak pokazał Tomasz Strzelczyk. Obyło się bez zapiekania czy długiego gotowania.
Tani obiad z zaledwie kilku składników spodoba się każdemu. Połączony z mąką i przyprawami ketchup z łatwością zmieni się w chrupiące danie. Podane z sosem z pieczarek będzie smakowało wyśmienicie. Spróbujecie?
Puszyste naleśniki skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk zaproponował pyszną wersję z wiosennymi dodatkami. Kucharz do ciasta wrzucił świeże warzywa, a po usmażeniu wypełnił je twarogiem z nowalijkami. Naleśniki są niezwykle puszyste dzięki drożdżom. Musicie spróbować — pokochacie od pierwszego kęsa.
Jajecznica może być jeszcze lepsza. Dodając do jajek wędzony twaróg, uzyskamy niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Wykonanie jest bardzo proste, a będzie idealne o poranku. Spróbujecie?
Surówka z kiszonych ogórków spodoba się nawet wybrednym. Wykonanie zdrowego rarytasu jest bardzo proste, a składniki znajdziemy w niemal każdym sklepie. Musicie spróbować — pasuje do wielu dań, a smak zachwyca od pierwszego kęsa.
Młoda kapusta może być jeszcze lepsza. Karol Okrasa podkreśla ją niesamowicie aromatyczną salsą na bazie suszonych pomidorów. Niedrogi rarytas dostępny w niemal każdym sklepie wydobywa z warzywa to, co najlepsze. Musicie spróbować.
Wiosenna zupa szczawiowa z pewnością znajdzie wielu amatorów. Wprowadzi nowe nuty smakowe do codziennego menu i przyjemnie orzeźwi. Warto przygotować ją ze świeżych liści szczawiu, które można kupić lub znaleźć nawet teraz.
Skyrnik jest prostszą w przygotowaniu alternatywą dla klasycznego wypieku z twarogu. Zrobienie wysokobiałkowego deseru wymaga zaledwie kilku składników, a efekty zachwycają. Musicie spróbować.
Domowy syrop z mniszka lekarskiego jest fantastycznym środkiem na infekcje i dolegliwości trawienne. Katarzyna Dowbor podzieliła się swoim przepisem na doskonały produkt poprawiający zdrowie. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.
Dojrzałe banany można wykorzystać na kilka smakowitych sposobów. Jednym z ciekawszych jest przygotowanie z nich zdrowych lodów. Jak pokazała jedna z tiktokerek, przygotowanie domowej wersji słodyczy jest niesamowicie proste. Spróbujecie?
Wyrazista surówka z czarnej rzepy będzie pasowała do wielu dań obiadowych. Prosty w przygotowaniu rarytas nie wymaga wielu składników. Z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Musicie spróbować.