Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Zupa pomidorowa smakuje obłędnie
15.02.2021 01:00 Zupa pomidorowa z wyjątkowym dodatkiem

Zupa pomidorowa uchodzi za wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Jedni smakosze stawiają na dodatek w formie makaronu, inni preferują ryż. Dziś do tej drugiej z możliwości, dodamy jeszcze jeden składnik.

Gołąbki
14.02.2021 01:00 Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Gołąbki są jedną z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Chociaż nie należą do zbyt skomplikowanych dań, to przy ich przygotowaniu szczególną uwagę należy poświęcić kilku szczegółom.Danie można przyrządzać na wiele sposobów. Znane są jego wersje między innymi z kapustą włoską, pekińską lub nawet kiszoną. Największą popularnością cieszą się jednak te z dodatkiem białej kapusty. Okazuje się, że przed przygotowaniem potrawy należy poświęcić kilka chwil na wybór odpowiedniego warzywa.Eksperci kulinarni nie mają żadnych wątpliwości, aby gołąbki zachwyciły nas swoim smakiem, powinny charakteryzować się pewną cechą. Dzięki niej mamy pewność, że danie z pewnością zaliczymy do tych udanych.Jak wybrać najlepszą kapustę do gołąbków? Dobra kapusta do gołąbków musi mieć przede wszystkim odpowiednią jakość. Podczas jej zakupu przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej liście. Nie powinny one zbyt mocno do siebie przylegać.Kolejny sekret smaku naszego dania tkwi w jego odpowiednim przyprawieniu. W jaki sposób doprawić kapustę do gołąbków, aby zachwyciła nas smakiem? Nie ma nic prostszego!Jak doprawić kapustę do gołąbków?Po pierwsze, musimy najpierw usunąć jej wierzchnie liście. Nie powinniśmy ich jednak wyrzucać, lepiej obłożyć nimi garnek, w którym później będziemy piec nasze gołąbki.Po drugie, powinniśmy wyciąć jej głąb i włożyć warzywo do garnka z osoloną wodą, która przykryje całe warzywo. Podczas gotowania jej liście zmiękną. Nie możemy robić tego jednak zbyt długo, ponieważ w rozgotowane liści kapusty będzie nam o wiele ciężej zawinąć nadzienie.Wielu szefów kuchni poleca również ugotowanie kapusty na parze. Ta metoda uznawana jest za jedną z najlepszych dla naszego zdrowia, dlatego warto się nią zainteresować.Szukasz interesujących pomysłów na gołąbki? Na naszej stronie znajdziecie między innymi wyjątkowy przepis na to danie autorstwa Anny Lewandowskiej oraz Roberta Makłowicza.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Szczegóły najnowszej oferty LidlaKiedy należy solić rosół?Wspaniałe zalety lubczykuźródło: share info Zapraszamy na nasz Instagramundefined

sernik
14.02.2021 01:00 Sernik z białą czekoladą

Walentynki to czas, w którym warto rozpieścić bliskie naszemu sercu osoby wyjątkowymi smakołykami. Nie jest tajemnicą, że najbardziej cieszą te, które zostały przez nas samodzielnie zrobione.Nie masz pomysłu na wyjątkowy deser? Przychodzimy z pomocą i polecamy obłędny sernik z dodatkiem białej czekolady!Sernik z białą czekoladą - przepisSkładniki:Spód140 g pokruszonych na piasek ciasteczek zbożowych 70 g rozpuszczonego, schłodzonego masłamasa serowa:1 kg sera w wiaderku 4 jaja2 łyżki mąki ziemniaczanej200 g białej czekolady3/4 szklanki cukru1,5 łyżki cukru waniliowego100 gram śmietany kremówki 30%400 gr karmelu krówkowegoSposób wykonania:Ser i śmietankę wyjmij z lodówki już dwie godziny przed pieczeniem z lodówki, aby się ogrzały. Dokładnie pokruszone ciasteczka wymieszaj z masłem. Wylep nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm, ugnieć i zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłódź.Z sera odlej serwatkę, która się wydzieliła na powierzchni, utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, i znów chwilkę miksuj, dodawaj po jednym jaju, ucieraj. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, lekko ją schłódź, dodaj do niej 2 łyżki masy serowej, następnie przełóż masę czekoladową do sera i ją zmiksuj.Masę wyłóż na spód, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok.50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, posmaruj go karmelem i wygładź powierzchnię, a potem znów na kilka godzin włóż go do lodówki.Zobacz także przepis na puszysty biszkopt oraz ciasto "Rafaello".Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czego przed snem lepiej nie jeść?14-dniowa dieta ziemniaczana ma jedynie 2 zasadyNiezwykłe skutki jedzenia codziennie orzechówźródło: przyślij przepisZapraszamy na nasz Instagram

cieple lody
13.02.2021 01:00 Smak dzieciństwa: ciepłe lody

Ciepłe lody kojarzą się z błogimi czasami dzieciństwa. Były dostępne w szkolnych sklepikach i umilały nam nie jedną przerwę. Słodkie, tanie i nieskomplikowane danie od razu podbiło wiele dziecięcych serc!Czy wiesz, że z łatwością przygotujesz je w domu? Podajemy przepis!Ciepłe lody - przepisSkładniki:3 duże białka1 i 3/4 szklanki cukru1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć1/4 szklanki wody12 wafelków do lodówSposób wykonania:Białka, cukier, wodę należy umieścić w misce, a następnie ubić mikserem.W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody; umieść nad nim miskę z białkami. Nad parującą wodą umieszczamy miskę i ubijamy białka przez 10-12 minut, aż uzyskamy konsystencję białej chmurki. Teraz czas na rękaw cukierniczy - może być własnoręcznie przygotowany. Wkładamy do niego masę, a następnie wyciskamy do wafelka. Włóż je do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.Masa czekoladowa - jak ją zrobićSkładniki:240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady2 łyżki oleju rzepakowegoSposób wykonania:Czekoladę oraz olej umieść nad parującą miską, podobnie jak było w przypadku ubijania masy i rozpuść. Następnie przelej ją do wysokiego kubka i pozostaw na 15 minut, aby przestygła.Po tym czasie wyjmij ciepłe lody z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odsącz nadmiar czekolady.Pamiętaj, że ciepłe lody możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż ColesławSzybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieniCzy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklamaźródło: Moje WypiekiZapraszamy na nasz Instagram

Golonka pieczona
13.02.2021 01:00 Tradycyjna pieczona golonka według przepisu Magdy Gessler

Golonka to danie równie kochane w Polsce, co kontrowersyjne. Mimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, domowi smakosze narzekają często na trudny i żmudny proces przygotowania. Dietetycy natomiast wszelkimi siłami odradzają jedzenie tego tłustego kawałka mięsa. Jednak jak można oprzeć się cudownie wypieczonej golonce, której aromat zachęca już z daleka? My nie potrafimy, dlatego podajemy najlepszy przepis od samej Magdy Gessler.

Jak ugotować flaki?
13.02.2021 01:00 Jak gotować flaki, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?

Flaki mają doskonały smak, który dla wielu jest głównym powodem tak wielkiej miłości do tej zupy. Niestety, choć danie to jest pyszne i zdrowe, wiele osób nie jest w stanie przekonać się, aby spróbować choćby jednej łyżki. Wszystko z powodu głównego składnika, czyli flaków, który tak bardzo odstrasza ludzi. Choć mistrzowie tego dania są w stanie ugotować je wręcz idealnie, kucharze amatorzy mogą mieć problem z pozbyciem się nieprzyjemnego zapachu z flaków. Niekiedy nawet dokładne oczyszczenie może nie pomagać - dlatego prezentujemy najprostszą i najskuteczniejszą metodę, która działa za każdym razem.

Kotlety mielone w niecodziennej odsłonie
12.02.2021 01:00 Przepis na obłędne kotlety mielone z wyjątkowym dodatkiem

Bez wątpienia kotlety mielone można uznać za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Ich smak często wywoływał u nas szybsze bicie serca. Taki efekt możemy osiągnąć za sprawą niepozornego dodatku. Kotlety mielone w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy.

Naleśniki w pysznej odsłonie
12.02.2021 01:00 Hitowy przepis na amerykańskie naleśniki

Naleśniki można przyrządzić na różne sposoby. Justyna Żyła postawiła na ich puszystą odsłonę z dodatkiem owoców. Zdjęcie smakołyku prezentuje się fantastycznie. Obok takich frykasów nie sposób przejść obojętnie.

Pieczenie przynosi pyszne rezultaty
12.02.2021 01:00 Zniewalający przepis na niezwykle puszyste i delikatne ciasto

Zazwyczaj pieczenie kojarzy nam się z trudnym zadaniem, które wymaga sporego doświadczenia w kuchni. Na szczęście istnieją proste przepisy, które warto wykorzystać w walentynki. Receptura na trzyskładnikowe ciasto się do nich zalicza.

Kluski śląskie są przepyszne
12.02.2021 01:00 Przepyszny przepis na rozpływające się w ustach kluski śląskie

Uwielbiane kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj bardzo łatwo możemy je rozpoznać po wgłębieniu. Przeważnie zakładamy, że ma ono być dodatkowym miejscem na sos. Jednak jego funkcja jest o wiele ważniejsza.

Pampuchy z wyjątkowym nadzieniem
12.02.2021 01:00 Cudowny przepis na kultowe pampuchy

Smakowite pampuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto jest wielbicielem tych specjałów, powinien wypróbować recepturę na ich wzbogaconą odsłonę. Pampuchy w tym wydaniu momentalnie znikają z talerzy.

grochowka
11.02.2021 01:00 Tradycyjny przepis na grochówkę

Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie należy do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Warto poświęcić chwilę między innymi na odpowiedni dobór przypraw.

Anna Lewandowska i pączki
11.02.2021 01:00 Przepis na zdrowe pączki według Ani Lewandowskiej

Tłusty czwartek to najlepsza okazja, by zajadać pączki bez ograniczeń. Nie brakuje osób, które w tym dniu pobijają kolejne rekordy pochłaniania tych pyszności. Jednak co z tymi, którzy ciężko pracują na wymarzoną sylwetkę? Całe szczęście, dzięki recepturze Ani Lewandowskiej, nie musimy sobie niczego odmawiać. Zdrowe, pieczone pączki są bajecznie proste do przygotowania, a smak nie odbiega od tradycyjnej wersji.

Lukier domowej roboty
11.02.2021 01:00 Obłędny przepis na lukier

Lukier własnej roboty jest najlepszym dodatkiem do pączków. Z łatwością można go zrobić z dwóch składników, które znajdziemy w praktycznie każdej kuchni. Oczywiście możemy go również wykorzystać do innych smakołyków.

Surówka
11.02.2021 01:00 Nowa odsłona surówki z jabłka i marchewki

Szukasz pomysłu na pyszną, zdrową i sezonową surówkę? Wystarczy, że wzbogacisz tradycyjny miks jabłka i marchewki o imbir, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę! Poniżej podajemy przepis na to proste, a zarazem bardzo smaczne danie.Klasyczna surówka w nowej odsłonieSkładniki2 marchewki1 jabłko2 łyżki soku z cytryny2 cm korzenia imbiru1/2 łyżeczki miodusól do smakuSposób wykonania:1. Obierz marchew i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.2. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce wraz ze skórką, na tarce o grubych oczkach. Aby nie było ciemne, skrop je sokiem z cytryny.3. Delikatnie obierz imbir (możesz to zrobić np. za pomocą łyżeczki) i zetrzyj go na najdrobniejszych oczkach tarki.4. Wymieszaj startą marchewkę z jabłkiem oraz imbirem. Dodaj do miksu odrobinę soku z cytryny połączonego z miodem. Surówkę możesz doprawić solą. Przed zjedzeniem, odstaw danie na około 5 minut, aby smaki się połączyły.Dlaczego warto jeść imbir?Zalety jabłka i marchewki zna niemal każdy. Coraz większą popularnością cieszy się również imbir. Szczególnie warto go jeść w okresie jesienno - zimowym, który niestety sprzyja licznym infekcjom i przeziębieniom. Imbir ma działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływa również na proces trawienia, wzdęcia oraz na obrzęki. Mało kto wie, że jest również uznawany za naturalny afrodyzjak, dlatego warto pomyśleć o potrawie z tym składnikiem na walentynki. Imbir należy wykluczyć ze swojej diety w przypadku: hemofilii, wrzodów żołądka, wrzodów dwunastnicy i refluksu żołądkowo-przełykowego.Na naszej stronie znajdziesz między innymi przepis na syrop oraz sok z imbiru.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?Przepis na zdrowe pączki według Ani LewandowskiejPrawidłowy i higieniczny sposób przechowywania jajek w lodówceźródło: smaker/aptelineZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

faworki
10.02.2021 01:00 Prosty przepis na "lane" faworki. Są o wiele bardziej chrupiące niż tradycyjne

Faworki należą do obowiązkowego repertuaru karnawałowych słodkości. Danie doczekało się wielu odsłon. Niedawno pisaliśmy o tym, jak je zrobić w 15 minut. Swoją autorką wersję tego dania przedstawiła też sama Anna Lewandowska.Dużą popularnością w wielu domach cieszy się tzw. lana wersja faworków. Zdaniem wielu osób są one o wiele bardziej chrupiące i delikatne niż tradycyjne.Poniżej prezentujemy prosty przepis na to pyszne danie w nowej, zaskakującej odsłonie!Lane faworki - przepisSkładniki:1 szklanka mąki2 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka spirytusu (można pominąć)cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Wszystkie składniki należy umieść w misce i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka. Rozgrzej olej na patelni. Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto, na rozgrzany tłuszcz.Faworki smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron, a następnie obficie posyp je cukrem pudrem.Smażąc faworki, staraj się raczej cienkie kształty, dzięki czemu ciasteczka dobrze się usmażą.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Walentynkowa oferta Lidla. Popularne słodycze w niskich cenachJajecznica z nietypowym dodatkiemBajeczny przepis Karola Okrasy na kotlety schaboweźródło: slodkiblog.plZapraszamy na nasz Instagram

jajecznica
10.02.2021 01:00 Jajecznica z nietypowym dodatkiem

Jajecznica jest absolutnym śniadaniowym klasykiem. Popularne danie najlepiej smakuje w towarzystwie odpowiednich dodatków. Latem chętnie sięgamy po sezonowe kurki lub świeży szczypiorek. W ostatnim czasie rekordy popularności bije zupełnie nowa odsłona jajecznicy. Okazuje się, że warto ją podać z pędami bambusa. Gwarantujemy Wam, że cała rodzina będzie błagać o dokładkę!Jajecznica z pędami bambusa - przepisSkładniki:2 łyżki pędów bambusa Łyżka masła3 jajkaSól i pieprz do smakuSposób wykonania:Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pędy bambusa. Jajka roztrzep w osobnym naczyniu, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż razem z bambusem.Jajecznicę podawaj z ulubionym pieczywem.Chociaż pędy bambusa wydają się dość egzotycznym dodatkiem, to bez większych problemów znajdziesz go w większości sklepów. Warto je jeść z kilku powodów! Podajemy je poniżej.Pędy bambusa - zaletyPędy bambusa zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych m.in. błonnik pokarmowy, który reguluje ciśnienie i odpowiada za uczucie sytości oraz kwasy fenolowe słynące ze swojego działania przeciwzapalnego.Spokojnie możesz spożywać je na diecie, ponieważ są niskokaloryczne. Jest to duży atut, który zdecydowanie warto wykorzystać!Pędy bambusa, poza wspomnianą wyżej jajecznicą, warto dodać do sałatek, sosów i potraw (szczególnie z kurczakiem lub kaczką w roli głównej). Wykorzystujesz je w swojej kuchni? Koniecznie daj znać!Szukasz kulinarnych inspiracji? Polecamy nasze artykuły m.in. na temat niezwykłego dodatku do zupy pomidorowej (link tutaj) oraz przepis na kultowe pierogi siostry Anastazji (link tutaj).Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zachęcająca oferta słodkich wypieków w Biedronce na tłusty czwartekObłędny przepis na elastyczne i miękkie ciasto na pierogiSmakowity przepis na tradycyjną mizerięźródło: kobieta.wp.pl/partyZapraszamy na nasz Instagram undefinedundefined

Media bez wyboru
10.02.2021 01:00 Przepis na szybką przekąskę z liści kalafiora

Pyszny kalafior uchodzi za wyborny przysmak. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby to warzywo. Warto również sięgnąć po liście, którymi pokryty jest kalafior. Na ich bazie można przygotować nietypowy specjał, który zaskakuje swoim smakiem.

Pączki według dawnej receptury
09.02.2021 01:00 Przepis na pączki z 1783 roku. Najlepsza tradycyjna receptura

Wyśmienite pączki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno znaleźć wielbicieli łakoci, którzy chętnie spałaszowaliby taki specjał. Okazuje się, że pączki są dosyć wiekową potrawą i wciąż można natknąć się na przepisy sprzed lat.

Jak zrobić ciasto na pierogi?
09.02.2021 01:00 Obłędny przepis na elastyczne i miękkie ciasto na pierogi

Pierogi uwielbiamy w każdej postaci. Niezależnie, czy farsz tworzą kapusta z grzybami, mięso z cebulą, owoce leśne czy ser z ziemniakami - każde z nich ma wielu fanów, nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach.Niestety, do dzisiaj mnóstwo osób ma problem z rozwiązaniem trudnego zagadnienia - czy do ciasta należy dodawać jajko, czy nie? Wszystko tak naprawdę zależy od przepisu, jednak ich dodatek sprawia, że ciasto jest miększe i bardziej elastyczne, przez co wyrabianie i lepienie pierogów staje się łatwiejsze.

Leniwe czy kopytka?
09.02.2021 01:00 Czym różnią się leniwe od kopytek?

Pierogi leniwe są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie inaczej jest również w przypadku kopytek. Wyjątkowe smakołyki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Warto wiedzieć czym się różnią.

Pączki Anny Lewandowskiej
08.02.2021 01:00 Ania Lewandowska wyjawiła swój popisowy przepis na pączki

Pączki wcale nie muszą być niezdrową słodkością, która sprawia, że oponka na brzuchu rośnie, a wejście po schodach na 5 piętro staje się coraz większym wyzwaniem. Lewandowska pokazała, że można przygotować je w smaczny, a zarazem znacznie lżejszy sposób. Jej metoda polega na zamianie niezdrowej białej pszennej mąki na mąkę kokosową. Jednak największą modyfikacją jest sposób, w jaki ciasto jest podgrzewane. Normalnie pączki smażone są na głębokim tłuszczu. Anna Lewandowska postanowiła upiec je w piekarniku.

Faworki od Anny Lewandowskiej
08.02.2021 01:00 Lewandowska podała przepis na faworki. Składniki zadziwiają

Pyszne faworki kojarzą nam się z tłustym czwartkiem i karnawałem. Uwielbiane łakocie nie mają sobie równych i wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Przepis Anny Lewandowskiej jest godny uwagi.

Cosnek w kiszonej odsłonie
08.02.2021 01:00 Pyszny i zdrowy kiszony czosnek

Czosnek cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Nie bez powodu tak często gości on w naszych potrawach. Okazuje się, że można sprawić, by stał się on jeszcze zdrowszy. Kiszony czosnek posiada wiele zalet.

Justyna Żyła
07.02.2021 01:00 Justyna Żyła podała przepis na flaczki

Justyna Żyła zna się na gotowaniu jak mało kto. Była żona skoczka narciarskiego często prezentuje w swoich mediach społecznościowych zdjęcia obłędnych dań. Większość z nich spotyka się z zachwytem internautów. Niestety jeden z przepisów nie spotkał się z uznaniem internautów. Kto ma rację?Internauta wytknął Justynie Żyle błąd. Chodzi o przepis na flaczki.Justyna Żyła na swoim kanale na YouTube - UwaŻyła zamieszcza przepisy na tradycyjne dania, w tym kultowe flaczki, które cieszą się popularnością w wielu domach. Gwiazda uważa, że tradycyjne polskie dania mogą posmakować także najmłodszym. Jej wzbudził jednak wątpliwości u niektórych internautów.Blogerka zdradziła, że prezentowany przepis na flaczki jest w jej rodzinie od pokoleń i często przyrządzała je jej ukochana babcia. W całości możecie go zobaczyć na wspomnianym już kanale na YouTube - UwaŻyła, z którego pochodzi powyższe zdjęcie. Poniżej zdradzamy sekret flaczków z rodzinnego przepisu Pani Justyny.Składniki:0,5 kg flaczkówrosół na kościach wieprzowychocet spirytusowyprzyprawy do smaku (pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie)Sposób wykonania:Do gotowych oczyszczonych flaków wlewamy świeżą wodę. Gdy pozbędziemy się niechcianego zapachu, zalewamy flaki gotowym rosołem wołowym i dodajemy do niego: pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Na koniec gotowania zupy, dodajemy do niej ok. 1,5 łyżeczki octu spirytusowego.Niestety, przepis nie przypadł wszystkim do gustu. Pewien internauta zarzucił pani Justynie brak warzyw - "Przede wszystkim gdzie warzywa. Cztery razy odgotowane flaczki na koniec zupełnie stracą smak no i po co ten ocet. Przepis nijak się ma do tradycyjnych polskich flaków."Dla równowagi pod filmem pojawiają się również pozytywne komentarze chwalące dobór przypraw do dania oraz doceniające Żyłę za promocję tradycyjnej polskiej kuchni. Gwiazda stawia na tradycję i pokazuje przede wszystkim kultowe polskie potrawy.Jakie jest Wasze zdanie na temat przepisu pani Justyny? Masz swój sposób na kultowe flaczki? Jeśli szukasz podpowiedzi, w jaki sposób przygotować tę potrawę, polecamy nasze wcześniejsze artykuły. Dowiesz się z nich, jaki jest kluczowy krok podczas ich przygotowania oraz jakiego błędu powinieneś unikać jak ognia.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepyszna surówka z ogórków kiszonych. Idealne połączenie smakówNiezwykle skuteczny sposób obierania jajekKultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazjiźródło: YouTube/UwaŻyła/ JastrząbPostZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

faworki
07.02.2021 01:00 Niezwykły przepis Gessler na faworki

Magda Gessler słynie ze swoich niezwykłych przepisów. Gwiazda często proponuje popularne dania polskiej kuchni w nowej, czasem bardzo zaskakującej osłonie. Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku przypominamy jej niezwykły sposób na faworki.Są one nietypowe z dwóch powodów. Po pierwsze, wcale nie są słodkie. Po drugie, zawierają pewien nietypowy i bardzo luksusowy składnik - mięso z raka! Gwiazda TVN proponuje podawać je z ostrym dipem, który z pewnością przypadnie go gustu wszystkim miłośnikom ostrych, wyrazistych smaków.Poniżej prezentujemy przepis na bardzo nietypowe faworki. Z pewnością ich smak zaskoczy Waszych bliskich.Wytrawne faworki Magdy Gessler z mięsa z raków - przepisSkładniki na ciasto:150 g mięsa z raków, drobno posiekanego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka curry1 łyżeczka nasion kopru1 łyżeczka soli2 łyżki smalcu12 żółtek6 łyżek śmietany 18%500 g mąki1 łyżka octu 10%1 kg smalcu do smażeniaSkładniki dipu:2 łyżki sosu chili4 łyżki miodu płynnego lipowego2 łyżki soku pomarańczowego2 łyżki skórki z pomarańczyimbir świeży (mały kawałek)garść świeżej kolendrySposób wykonania:1. Utrzyj smalec, aż uzyska konsystencję śmietany, wbij do niego żółtka, dodaj sól, ocet, śmietanę, mąkę, i wyrób ciasto. Wgnieść w nie drobno posiekane mięso raków, kumin, curry i koper.2. Bardzo cienko rozwałkuj ciasto, nie podsypując za dużo mąki. Pokrój je na paski o 3 cm szerokości i 15 cm długości. Każdy kawałek nakrój w środku na długości 5 cm i przewijaj przez otwór jednego z końców paska.3. Rozgrzej tłuszcz, surowe faworki oczyść pędzelkiem z mąki i smaż je z obu stron na złoty kolor. 4. Przygotuj dip. Obierz i utrzyj imbir, wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Na samym końcu dodaj do niego posiekaną świeżą kolendrę.Wolisz faworki w wersji tradycyjnej? Na naszej stronie znajdziesz przepis między innymi: siostry Anastazji oraz jedną z najszybszych receptur na ten uwielbiany smakołyk!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślićTrwa cały luty. Doskonałe wieści dla wszystkich, którzy robią zakupy spożywcze w BiedronceIle minut powinno się smażyć kotlety schabowe?źródło: onet.gotowanieZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Pierogi z jagodami siostry Anastazji
07.02.2021 01:00 Kultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazji

Pierogi smakują praktycznie każdemu. Wiele osób zza granicy pytanych o skojarzenia z Polską, bez namysłu odpowiada "pierogi" oraz odrobine rzadziej, "kiełbasa". To właśnie z tych produktów słyniemy, więc warto kultywować to, w czym jesteśmy najlepsi i rozpoznawalni. Siostra Anastazja od zawsze interesowała się gotowaniem, co szczególnie widać po pasji, z jaką spisuje swoje przepisy. Często w jej daniach można znaleźć ciekawe składniki, które polepszają dany posiłek. Nie inaczej jest z poniższymi pierogami, do których dodaje mleko.

Krupnik - przepis na wegetariańską wersję
06.02.2021 01:00 Rewolucyjny przepis na krupnik

Krupnik kojarzy się większości nam z dzieciństwem. Na szkolnych stołówkach podawana była jej mięsna wersja, która jednak nie każdemu pasowała - głównie z powodu charakterystycznej konsystencji utworzonej przy pomocy kaszy jęczmiennej. Jeśli uwielbiasz ją i chciałbyś wrócić do klasycznych smaków z przeszłości, lecz z jakiegoś powodu nie jadasz mięsa, lub nie masz na nie ochoty, poniżej prezentujemy wegetariański przepis. Dwa składniki sprawią, że krupnik będzie wyjątkowo smaczny nawet pomimo braku mięsa.