Sernik bez nabiału jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Przepis Anny Lewandowskiej pozwoli wam zrobić kremowe i rozpływające się w ustach ciasto, które zachwyci nawet sceptyków. Musicie spróbować.
Mazurek zagości na niejednym świątecznym stole. Przygotowany na nietypowym spodzie z dodatkiem ugotowanych żółtek deser zachwyci nawet wybrednych. Z przepisem Magdy Gessler uzyskacie najlepsze rezultaty. Spróbujecie?
Babka wielkanocna nie musi być jedynie słodkim deserem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie efektownej wersji mięsnej galaretki z jajkami, szynką i warzywami. Rarytas pięknie zaprezentuje się na stole, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Spróbujecie?
Surówka jak z chińskiej restauracji skusi niejednego smakosza. Pasujący do niejednego obiadu rarytas nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Wymaga tylko 3 warzyw, które zalejemy prostym sosem. Musicie spróbować.
Galaretki w kształcie jajek będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Prosty przepis z wyrazistym dodatkiem w postaci marynowanej papryki zachwyci nawet wybredne podniebienia. Musicie spróbować.
Biała kiełbasa jest świątecznym klasykiem. Najlepiej smakuje po podsmażeniu na odrobinie masła. Tłuszcz nie jest drogi, a świetnie podkreśli mięsnych frykasów. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
Karpatka bez pieczenia jest wyśmienita i prosta w przygotowaniu. Niejedna gospodyni z przyjemnością porzuci przygotowanie ciasta parzonego, wiedząc, że zastąpienie go groszkiem ptysiowym wcale nie zaważy na smaku deseru. Musicie spróbować.
Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Marynując ugotowany nabiał w zalewie z burakami, uzyskamy eleganckie kolorowe zdobienie, które pięknie prezentuje się na talerzu. Przygotowanie takiej odsłony wielkanocnego specjału jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Jajeczne koszyczki będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Smaczny faszerowany rarytas z dodatkiem dekoracji ze szczypiorku nie jest trudny w wykonaniu, a nadzienie zachwyci smakiem nawet wybrednych. Spróbujecie?
Surówka z czerwonej kapusty może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że skorzystacie z przepisu siostry Anastazji i połączycie smakowite warzywo z jasnymi winogronami. Słodycz owocu doskonale podkreśli smak obiadowego rarytasu. Musicie spróbować.
Chleb jest podstawą diety wielu smakoszy. Wybierając zdrowe alternatywy, takie jak opisany w biblii chleb Ezechiela, możemy dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych. Wykonanie wypieku jest niesamowicie proste. Spróbujecie?
Rosół nie musi być przyrządzany na mięsie z kury. Znakomitą zupę uzyskamy też, korzystając z gęsiny. Zdradzamy niezawodny i bardzo prosty przepis. Raz spróbujecie, a zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście to danie inaczej.
Kotlety ze śledzia są świetnym pomysłem na postny obiad. Przepis pochodzący z początku XX wieku nie ma sobie równych. Przyrządzone według niego danie jest soczyste, aromatyczne i niesamowicie sycące. Musicie spróbować.
Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem. Wzbogacona o boczek, odrobinę świeżego lubczyku i podsmażony chleb razowy nabiera niezwykłego wyrazu. Propozycji Tomasz Strzelczyka trzeba spróbować. Jest tak smaczna, że jeszcze nie raz się skusicie.
Bez majonezu mało kto jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanoc. Zamiast jednak kupować sos w sklepie, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu Anny Lewandowskiej i wyczarować go w domu. Potrzebne są jedynie dobrze wam znane produkty. Spróbujecie?
Sernik jest świątecznym klasykiem. Prosty i smaczny przepis Bożeny Dykiel pomoże wam przygotować wypiek tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Musicie spróbować — domownicy zachwycą się nim już od pierwszego kęsa.
Surówka z kapusty pekińskiej może być pełna charakteru. Wystarczy, że do sosu na bazie majonezu i śmietany dodacie nieco wyrazistej musztardy francuskiej. Połączenie skradnie niejedno serce, a wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Placki ziemniaczane mogą być smaczne i puszyste. Wystarczy przygotować je z ugotowanych ziemniaków i wykorzystać ubite na sztywną pianę białka. Wykonanie nie jest skomplikowane, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Musicie spróbować.
Surówka z sałaty lodowej jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Warzywo łączymy jedynie z trzema innymi składnikami i pysznym sosem przygotowanym z produktów, które z pewnością macie w kuchni. Musicie spróbować.
Racuchy skuszą niejednego łasucha. Proste placuszki z jabłkami przygotowane według przepisu Ani Starmach zaskoczą was lekkością. Wszystko za sprawą ubitej piany z białego, która sprawi, że ciasto na rarytas będzie miało konsystencję delikatnego puchu.
Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze, gdy do mięsa dodacie jogurt grecki. Zdrowy nabiał sprawi, że masa nabierze soczystości, która nie zniknie nawet po usmażeniu. Musicie spróbować — danie wprost rozpływa się w ustach.
Kopytka bez ziemniaków będą równie smaczne i sycące co tradycyjne. Prosty przepis Anny Lewandowskiej bazuje na taniej i pożywnej kaszy jaglanej, która nie zawiera glutenu i dostarcza sporo białka. Musicie ich spróbować.
Faszerowane jajka mogą mieć jeszcze więcej smaku. Wystarczy zamienić majonez na musztardę i połączyć ją z kilkoma produktami, które znajdziemy w każdym sklepie. Musicie spróbować — efekt zachwyci was od pierwszego kęsa.
Szukacie pomysłu na ciekawe ciasto na Wielkanoc? Postawcie na przygotowanie Marysieńki. Dwa rodzaje ciasta przełożone smakowitym kremem budyniowym z pewnością znajdą wielu amatorów, a przygotowanie deseru jest dość proste. Musicie spróbować — wygląda lepiej niż niejeden przysmak z cukierni.
Sałatka na Wielkanoc nie musi zawierać jajek. Rarytas z winogronami będzie smakował znakomicie i zachwyci was lekkością. Wykonanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Musicie spróbować — nawet amatorzy jarzynowej skuszą się na dokładkę.
Rosół warto urozmaicać. Jedna z ciekawych propozycji jest danie w wersji na opak zaprezentowane przez Dorotę Szelągowską. Sekretem jego aromatu jest dodatek anyżu, który świetnie współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że jedzenie zupy jest niesamowitą przyjemnością.
Mazurek jest wielkanocnym klasykiem. Prosty i smaczny wypiek z kajmakiem łatwo możecie przygotować samodzielnie. Będzie smakował o niebo lepiej niż gotowce z cukierni, a jego zrobienie wcale nie zajmie Wam wiele czasu. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie je gotujemy, pieczemy lub smażymy. Jednak tym razem wstawimy je do mikrofalówki. W krótkim czasie zrobisz uwielbiany przysmak, którego już nigdy nie kupisz w sklepie.