Ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie je gotujemy, pieczemy lub smażymy. Jednak tym razem wstawimy je do mikrofalówki. W krótkim czasie zrobisz uwielbiany przysmak, którego już nigdy nie kupisz w sklepie.
Paprykarz jest smakowitą pastą kanapkową na bazie ryby. Przygotowany z dodatkiem wędzonej makreli rarytas rodem z czasu PRL będzie smakował znakomicie. Przepis jest niesamowicie prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Spróbujecie?
Zimne nóżki zagoszczą na niejednym świątecznym stole. Aromatyczną i niesamowicie smaczną potrawę przygotujecie, korzystając z receptury Magdy Gessler. Restauratorka do bulionu na pyszną galaretkę dodaje grzyby i uzyskuje znakomite rezultaty. Musicie spróbować.
Surówka z cykorii będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Chrupiące warzywo wraz ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy i rodzynek zachwyca dobrze zbalansowanym smakiem. Nawet wybredni skosztują i poproszą o dokładkę.
Owsianka z kawą będzie o niebo lepsza niż klasycznie przyrządzana na mleku czy wodzie. Polecane przez dietetyka danie jest proste w przygotowaniu i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. A przy okazji dodaje energii do pracy.
Talarki ziemniaczane będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Chrupiąca odsłona ziemniaka jest o niebo lepsza niż warzywo pieczone w całości czy frytki, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Musicie spróbować.
Ciasto na pierogi musi być delikatne i elastyczne. Ze sprawdzoną recepturą doświadczonej kucharki bez trudu zamkniecie w rozwałkowanej masie dowolny farsz. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Mleko owsiane nie należy do tanich. Anna Lewandowska pokazała, jak przygotowuje roślinną alternatywę nabiału w domu. Składniki są znacznie tańsze niż gotowy produkt ze sklepu, a wykonanie niezwykle proste. Musicie spróbować.
Sałatka na Wielkanoc nie musi być skomplikowana i wymagać żmudnych przygotowań. Zamiast kroić mnóstwo warzyw na jarzynową, postawcie na inny przepis i cieszcie się jeszcze lepszym rarytasem z dodatkiem jajka. Nawet wybredni będą zachwyceni.
Placki ziemniaczane wychodzą Wam tłuste i niesmaczne? Dodanie do masy niewielkiej ilości spirytusu uchroni ją przed nadmiernym wchłanianiem oleju z patelni. Prosta sztuczka znana doświadczonym kucharkom z pewnością poprawi jakość Waszego dania.
Sos tatarski to doskonały dodatek do wielu potraw. Pyszna kompozycja jest jedną z kilku propozycji, jakie znalazły się w wielkanocnym cateringu oferowanym przez restaurację Zalipianki należącą do Ewy Wachowicz. Nie jest tani, na szczęście możecie go zrobić sami, chociażby według przepisu restauratorki.
Pyszny pasztet skusi niejednego smakosza. Rarytas w wykonaniu Roberta Makłowicza nie ustępuje specjałom serwowanym w restauracjach, a sekretem jego smaku jest dodatek pistacji. Orzechy doskonale pasują do wybranych przez kucharza mięs i sprawiają, że wyrób nabiera charakteru i apetycznego wyglądu. Musicie spróbować.
Kotlety mielone można przygotować bez dodatku cebuli. Zamiast ostrego warzywa zmieszajcie mięso ze startą na tarce cukinią. Warzywo nie zmieni smaku dania, a znacznie poprawi konsystencję. Musicie spróbować — tak soczystego przysmaku dawno nie jedliście.
Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej puszyste. Wystarczy, że ubijecie pianę z białek i dodacie ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem. Pełen smaku, lekki niczym chmurka rarytas skusi każdego. Spróbujecie?
Idealne kluski śląskie gotuje się bez mieszania i z dodatkiem oleju. Dwie zaskakujące dla Tomasza Strzelczyka wskazówki od Ślązaczki, którą zaprosił do wspólnego gotowania, pomogą Wam przygotować danie pyszne i apetyczne, jak nigdy wcześniej.
Bitki w sosie grzybowym są znakomitym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu soczyste danie z mięsa wieprzowego będzie o niebo lepsze niż klasyczne schabowe. Nawet wybredni się nim zachwycą. Musicie spróbować.
Kiszona marchewka jest pełna smaku i cennych wartości odżywczych. Bije na głowę ogórki czy buraki, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Warto przygotować ten specjał i sięgać po niego w ramach zdrowej przekąski czy stosować jako urozmaicenie sałatek lub kanapek.
Sałatka jajeczna jest prosta i niesamowicie smaczna. Kilka produktów połączonych ze sobą smakuje tak dobrze, że nawet amatorzy jarzynowej czy bankietowej będą zachwyceni. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować.
Surówka z kapusty pekińskiej może być lekka i orzeźwiająca. Wystarczy, że zamiast podawać ją z majonezem czy śmietaną wybierzecie prosty sos na bazie oliwy z oliwek. Kompozycja będzie aromatyczna, chrupiąca i niesamowicie zdrowa. Idealna do niejednego obiadu.
Rosół każdy przyrządza trochę inaczej. Jeśli chcemy go zrobić, by wzmocnić się w czasie przeziębienia, warto skorzystać z babcinego przepisu na pyszną zupę z dodatkiem świeżego chrzanu. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Mniej świeży chleb można wykorzystać do przygotowania pysznej przekąski. Pizza z mikrofalówki pokazana przez jednego z TikTokerów świetnie sprawdzi się, gdy nagle dopadnie nas głód. Zrobienie smakołyku jest niemalże ekspresowe. Musicie spróbować.
Naleśniki na śmietanie kremówce biją na głowę wszystkie inne. Delikatne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach, przygotujecie z zaledwie kilku składników, a kluczowy jest właśnie słodki nabiał. Wyjątkowa konsystencja ciasta jest nieosiągalna przy użyciu innych dodatków. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Babka wielkanocna może być jeszcze lepsza. Anna Lewandowska w swojej recepturze wykorzystała mąkę jaglaną, która jest naturalnie bezglutenowa. Ciasto, które uzyskała, było nie tylko niesamowicie delikatne, ale też przystępne dla alergików. Warto go spróbować.
Biała kiełbasa parzona skusi niejednego smakosza. Woda użyta do jej przygotowania, choć często wylewana, jest niesamowicie cenna. Może stanowić podstawę do przyrządzenia aromatycznego bulionu, ale nie tylko. Zdradzamy, jeszcze jedno świetne zastosowanie.
Dobrych naleśników z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Wersja z dodatkiem maślanki zaproponowana przez Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Znany babciom składnik sprawia, że ciasto wychodzi aksamitne i zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
Siostrę Anastazję znają dobrze wszyscy amatorzy gotowania. Zakonnica ma jednak jeszcze kilka przepisów w zanadrzu, które nadal mogą zaskoczyć. Jednym z nich jest ćwikła z chrzanem i 1 niezwykłym dodatkiem. Popularna kucharka dodaje do niej również…czerwone wino.
Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej czosnek, by nabrała charakteru. Przygotowanie obiadowego dodatku jest niesamowicie proste, a smakiem bije na głowę niejedną propozycję restauracyjną. Musicie spróbować.
Zupa jarzynowa jest klasykiem polskiej kuchni. Środa pokazał jak zrobić ją z dodatkiem brokuła. Warzywo wspaniale wzbogaca smak dania i dodaje mu przyjemnie pikantnej nuty, przełamując pozostałe smaki. Musicie spróbować.