Surówka z młodej kapusty pasuje do niejednego obiadu. Będzie niesamowicie lekka i orzeźwiająca, jeśli zamiast sosu na bazie majonezu czy śmietany użyjecie oliwy i soku z cytryny. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Tatar jest przekąską lubianą przez wielu Polaków. Wybornie smakuje z dodatkiem cebulki i żółtka. Jednak przygotowanie tego przysmaku nie jest wcale takie łatwe. Kucharz Maciej zdradza swój sposób na mistrzowskiego tatara. Ten jeden trik decyduje o fantastycznym smaku tego mięsnego dania.
Młoda kapusta jest smaczna i można ją podać na wiele sposobów. Usmażona w chrupiącej panierce będzie świetnym daniem obiadowym i z powodzeniem zastąpi mięsne kotlety. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Szybki obiad z makaronem będzie idealny dla zabieganych. Wystarczy przelać sos pomidorowy z butelki do naczynia żaroodpornego i zapiec z wybranymi dodatkami. Posiłek będzie gotowy w mniej niż pół godziny, a domownicy pochłoną go z przyjemnością.
Konfitura z rabarbaru jest świetnym dodatkiem do pieczywa, mięs czy naleśników. Smak kwaskowego warzywa świetnie przełamie pomarańcza, która sprawi, że wyrób będzie przyjemnie orzeźwiający. Wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Zasmażana młoda kapusta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodacie do niej kwaśne jabłko. Owoc sprawi, że smak obiadowego dodatku nabierze głębi, a całość będzie przyjemnie soczysta. Musicie spróbować.
Tani obiad można przygotować prosto i szybko. Jedna z tiktokerek pokazała pyszne danie za 10 złotych, które wystarczyło, by nakarmić 5 głodnych osób. Było sycące i dobrze zbilansowane.
Syrop z pędów sosny jest skutecznym remedium na objawy przeziębienia takie, jak kaszel czy chrypka. Zrobienie go w domu nie stanowi większego problemu, a przy odpowiednim przechowywaniu posłuży nam nawet rok. Warto przetestować, z pewnością wyjdzie taniej niż z apteki.
Sos beszamelowy łatwo zepsuć. Wystarczy chwila nieuwagi, by w przygotowywanym dodatku powstały nieapetyczne grudki. Warto więc przetestować metodę Maryli Rodowicz, która jest nieco odmienna od klasycznej, a być może wreszcie uzyskamy idealny sos. Gwiazda od razu łączy wszystkie składniki, a mimo to jej beszamel ma właściwą konsystencję.
Zupa szczawiowa jest sezonowym specjałem, który skusi niejednego smakosza. Najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany, która dodatkowo neutralizuje zawarte w wyrazistej zieleninie szczawiany. Wiosenne danie będzie więc smaczne i zdrowe. Musicie choć raz spróbować.
Ciasto z rabarbarem jest znakomitym pomysłem na deser dla całej rodziny. Wykonanie nie jest skomplikowane, a sezonowy rarytas wprost od Ewy Wachowicz z pewnością zachwyci waszych bliskich. Musicie spróbować.
Jak przygotować pyszną zupę szczawiową? Co zrobić, żeby uzyskać idealnie kwaskowaty smak, który jest tak charakterystyczny dla zupy szczawiowej. Sekret tej lekkiej zupy sezonowej zdradza Tomasz Strzelczyk.
Smak rosołu można i warto od czasu do czasu urozmaicić. Jak pokazała jedna z twórczyń internetowych, dodanie do tradycyjnej zupy pomidora i kilku liści kapusty włoskiej sprawi, że całość zyska na smaku i aromacie. Przetestujcie tę opcję przy najbliższej okazji.
Tort komunijny można przygotować samodzielnie. Jak pokazała jedna z twórczyń internetowych, smaczny deser wcale nie wymaga wiele pracy. Zaproponowany elegancko wyglądający słodko-kwaśny przysmak będzie idealnym zwieńczeniem uroczystego rodzinnego obiadu i zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.
Zapiekanka ziemniaczana nie musi być nudna. Tomasz Strzelczyk dodaje do niej polędwiczki, boczek i pieczarki uzyskując smaczne danie obiadowe. Przygotowanie wcale nie jest trudne, a całość wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?
Czymże by był pyszny obiad bez odpowiednich dodatków. Istnieje wiele różnych przepisów na surówkę. Jednak wiosną najlepiej sięgnąć po młode warzywa. Tym razem wypróbuj surówkę z młodej kapusty i ogórka kiszonego. Nie ma lepszego wiosennego połączenia.
Podczas grillowania skupiamy się zazwyczaj na kiełbasach i innych mięsach. Jednak równie ważne są dodatki. Tym razem warto postawić na masło z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Dzięki niemu wszystkie dania z rusztu będą smakowały jeszcze lepiej.
Ziemniaki są jednym z ulubionych warzyw Polaków. W sklepach można się już natknąć na wczesne bulwy. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niałku Wielkim zdradziły, jaki jest najlepszy dodatek to młodych ziemniaków. Mowa oczywiście o gziku. Jak go przygotować wedle tradycyjnego przepisu?
Surówkę colesław uwielbia wielu smakoszy. Od czasu do czasu warto ją urozmaicić. Prostym i smacznym pomysłem jest zastąpienie kapusty kalafiorem. Surowe warzywo o białych różyczkach jest przyjemnie chrupiące i świetnie pasuje do znanej kompozycji. Spróbujecie?
Żurek Darii Ładochy jest nieco inny niż tradycyjny. Gwiazda do kwaśnej zupy dodaje ziemniaczane purée, które sprawia, że nabiera ono ciekawej konsystencji. Jest przy tym wciąż smaczne i satysfakcjonujące. Musicie spróbować.
Kaszanka z grilla nie musi być nudna. Dodajcie do niej trochę przyprawy garam masala, a odkryjecie nowy wyśmienity sposób na podanie tego rarytasu. Bogata w aromaty propozycja spodoba się niejednemu smakoszowi.
Magda Gessler zaproponowała doskonałą sałatkę. Łączący w sobie rarytasy z południa Polski przysmak o wdzięcznej nazwie Krakowiacy i górale będzie idealnym uzupełnieniem do grillowych dań. Musicie spróbować.
Czy nastawiliście już ogórki małosolne? Jeśli nie, to mamy dla Wad podpowiedź wartą uwagi. Recepturę najlepszych ogórków mamy prosto z notatnika babci. Jej znakiem szczególnym jest dodatek liści czarnej porzeczki.
Surówkę z selera często wzbogaca się o rodzynki. Osoby, które nie lubią tych bakalii, mogą je zastąpić kukurydzą z puszki. Przygotowanie obiadowego dodatku będzie równie proste, a smak znakomity. Musicie spróbować.
W majówkę zapomnij o tradycyjnym gotowaniu. Obiad z grilla przygotujesz w 30 minut. Wystarczy, że pokroisz filet z kurczaka, cukinię czy inne ulubione warzywo i zawiniesz je w folię aluminiową razem z kawałkami sera. Po 20 minutach pieczenia będziesz mógł wraz z bliskimi cieszyć się doskonałym posiłkiem w plenerze.
By przygotować sycące danie wystarczą jajka, parówki i dobry pomysł. Właśnie taki prezentujemy Wam w naszym materiale. Na przygotowanie pysznego śniadania lub kolacji nie potrzeba dużo czasu. A wygląda tak apetycznie, że cała rodzina zje je ze smakiem.
Sałatka jest niezbędnym dodatkiem do dań z grilla. Tomasz Strzelczyk zaproponował znakomity rarytas z dodatkiem ziemniaków. Przygotowuje się go sprawnie, a smakiem zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
Grill w majówkę stał się już pewną tradycją. Zamiast jednak wybierać karkówkę czy kiełbasę, warto korzystać z przepisu Anny Lewandowskiej, która proponuje przygotowanie lekkiej piersi z indyka. Musicie spróbować — smakuje obłędnie.