Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Fasolka po bretońsku
25.03.2022 22:52 Fasolka po bretońsku - najlepszy przepis na zdrowy obiad na zapas

Dobrze znana i lubiana fasolka po bretońsku przeżywa właśnie swoją drugą młodość i wraca na polskie stoły. Kiedyś bardzo popularna potrawa – teraz trochę zapomniana, ale warta przywrócenia do stałego, rodzinnego menu. Jest prosta i tania w przygotowaniu, jednak na jej wykonanie trzeba zarezerwować trochę czasu. Mimo tego, że jest czasochłonna, to z pewnością spodoba Ci się fakt, że możesz ugotować jeden wielki garnek, który starczy nawet na 2-3 dni sytego obiadu. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, ale równie dobrze czuje się w towarzystwie ziemniaków, ryżu bądź kaszy. Tradycyjnie jest podawana z pajdą świeżego, suchego chleba, który można maczać w sosie. Taki kromka idealnie syci i uwydatnia smak potrawy.

Leczo z cukini
25.03.2022 22:52 Przepis na błyskawiczną kolację, leczo z cukinią pokocha cała rodzina

Każda potrawa, która korzysta z dobrodziejstw cukinii zasługuje na nasze uznanie. To cudowne warzywo, jest bowiem prawdziwą bomba witaminową. Zdrowotne właściwości cukinii są znane już od dawien dawna, a fakt, że jest bardzo smaczna i pasuje do różnych potraw, jako baza lub dodatek, tylko podkręca zainteresowanie świata kulinarnego wokół niej.

Zupa z dyni
25.03.2022 22:52 Rozgrzewająca zupa z dyni, prostszego przepisu nie znajdziesz

Dynia, z pozoru nijakie warzywo, jest prawdziwą studnią zdrowia. Warto więc przyjrzeć mu się uważniej i zapoznać się z kilkoma sprawdzonymi przepisami, które pozwolą nam wprowadzić dynię na stałe do naszego rodzinnego menu. Tym razem chcemy zaprezentować Wam niezawodny przepis na zupę z dyni.

Ciasto marchewskowe
25.03.2022 22:52 Ukochane przez wszystkich ciasto marchewkowe - prosty przepis

Ciasto, powróciło ze zdwojoną mocą w Wielkiej Brytanii, podczas II Wojny Światowej. Z powodu racjonowania żywności i trudnego dostępu do towarów luksusowych, ciasto marchewkowe przynosiło, choć chwilowej osłody, w tamtych trudnych czasach.Po wojnie, w latach sześćdziesiątych, ciasto marchewkowe opanowało Stany Zjednoczone. Tanie warzywo zawojowało amerykańskie knajpki i restauracje, a każda pani domu, miała w swoim przepiśniku recepturę na ten deser. W 2005 roku, wypiek znalazł się na 5 miejscu w rankingu najbardziej popularnych dań lat siedemdziesiątych w USA.

Kopytka
25.03.2022 22:52 Klasyczne, polskie kopytka - przepis krok po kroku

Historia kopytek, jest na stałe połączona z południową stroną Europy, a dokładniej z Włochami. To stamtąd pochodzi to danie, jednak nosi ono dźwięczną nazwę gnocchi. Te ziemniaczane kluseczki rozprzestrzeniły się po całym kontynencie i ich odpowiedniki możemy znaleźć min. na Słowacji – nazywane są tam haluszkami. W Polsce trafiły już do potraw kuchni tradycyjnej i uznawane są za nasze popisowe danie, obok pierogów i klusek śląskich. Swoją nazwę zawdzięczają swojej aparycji, gdyż skośnie cięte ciasto, przypomina małe kopytka świnki lub owcy.

kluski śląskie
25.03.2022 22:52 Kluski śląskie- prosty przepis na regionalny przysmak

Idealne jako danie główne, świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami bądź gulaszami. Tradycyjnie podawane z roladą śląską, ciemnym sosem pieczeniowym oraz zasmażaną, modrą kapustą. W takim zestawieniu można je również w każdym barze mlecznym i każdej restauracji serwującej polską kuchnię. Charakterystyczna dziurka na środku powstała z myślą, aby zatrzymywał się tam sos, z którym zostały podane. Spełnia także swoją rolę przy pomocy równomiernego obgotowania klusek.

panecakes
25.03.2022 22:52 Pancakes - przepis na obłędnie puszyste naleśniki

Miękkie i złociste placuszki, trochę przypominają racuchy, jednak różnią się delikatnie smakiem i sposobem smażenia, gdyż do przygotowania pancakes nie używamy oleju lub używamy go bardzo mało. Amerykanie uwielbiają swoją odmianę naleśników i zajadają się nimi na śniadania.Często, oglądając filmy zza oceanu, możemy zauważyć wysokie wieże ułożone z rumianych placków, podane z kawałkiem świeżego masła, które rozpuszcza się pod ich ciepłem i polane sławnym syropem klonowym. Często także jada się je w towarzystwie bitej śmietany, gałki lodów, smakowej polewy i słodkich posypek. W takim wydaniu są serwowane, jako obfity deser.

zupa pomidorowa
25.03.2022 22:52 Zupa pomidorowa - idealny przepis na poniedziałkowy obiad

Zupa pomidorowa, to idealne danie na każdy poniedziałek i nie tylko! Treściwa, aromatyczna i rozgrzewająca. Łatwa i szybka w przygotowaniu - zawsze przepyszna. Często gości w naszych domach jako danie poniedziałkowe, gdyż w cudowny sposób, zamieniamy niedzielny rosół właśnie w zupę pomidorową. Jeśli jednak w naszych domach nie ma tradycji niedzielnego rosołu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwyczajową "pomidorówkę" ugotować od podstaw!

placek z kruszonką
25.03.2022 22:52 Placek z kruszonką - przepis na deser jak od babci

Ten słodki deser został nawet wpisany na listę produktów tradycyjnych w województwie kujawsko-pomorskim w kategorii Wyroby Piekarnicze i Cukiernicze. Wynika to, z faktu, że historia tego placka jest ściśle związana z tamtym rejonem. Na początki XX wieku dieta ówczesnych ludzi zamieszkujących te tereny była bardzo uboga ze względu na niedobory półproduktów. Placek drożdżowy z mąki pytlowej i cukru był wypiekany tylko przy okazji większych świąt bądź miejscowego odpustu.Mąka pytlowa, choć brzmi egzotycznie, jest dobrze znaną mąką żytnią. Jednak w tamtych czasach był to najczystszy rodzaj mąki, a jej nazwa pochodzi od „pytla”, czyli młyńskiego sita z gazy, które służyło do odsiewania mąki od otrębów. Często, żeby jeszcze bardziej uwznioślić daną okazję, do placka dodawano bakalie – ta wersja przeznaczona była tylko na najważniejsze wydarzenia. Z czasem jednak region zaczął się bogacić, a ciasto drożdżowe stało się zwyczajnym elementem codziennych posiłków.

zapiekanka
25.03.2022 22:52 Zapiekanka - przepis jak dawniej

Zapiekanki do tej pory były znane jako uliczny fast food, który kojarzył się raczej z jedzeniem kiepskiej jakości, podawanym na szybko, często w wątpliwych warunkach sanitarnych. Jednak jakiś czas temu na polskie ulice wyjechały food trucki, które całkowicie odmieniły oblicze jedzenia podawanego na ulicy. Busy przerobione na małe, profesjonalne i w pełni wyposażone kuchnie serwują obecnie pyszne i szybkie dania, korzystając tylko z najlepszych składników, wyszkolonych kucharzy i innowacyjnych połączeń kulinarnych.Na zlotach food trucków można spróbować kuchni z całego świata, ponieważ ich właściciele szukają inspiracji w różnych zakątkach globu, gdzie również panuje kulinarna kultura street food. Główną myślą przewodnia tego typu dań, jest to, aby zjeść w biegu, na mieście, podczas załatwiania sprawunków lub na przerwie w pracy.Ma być pysznie, treściwie, sycąco i najlepiej, aby było również zdrowo. Obecnie, najpopularniejsze ciężarówki mają swoich stałych fanów, strony internetowe, cotygodniowe menu i jedzenie równie na dowóz. Koszty utrzymania takiej jeżdżącej restauracji są bardzo niskie – nie trzeba wynajmować lokalu, płacić kolosalnych rachunków oraz zatrudniać dużej obsady. Wystarczy 2-3 osoby na kuchni, które jednocześnie przyjmują zamówienia, dania podawane są na wynos lub z opcją zjedzenia na miejscu, pod gołym niebem, przy prowizorycznych stolikach. Z uwagi na smaczne jedzenie i klimatyczne miejsca, gdzie ustawiają się food trucki, są one szczególnie popularne wśród studentów i młodych ludzi. Takie ciężarówki zazwyczaj można znaleźć przy uczelniach wyższych, dużych korporacjach, popularnych turystycznie punktach miasta oraz miejscach uważanych za modne, imprezowe i przepełnione muzyką, alkoholem i dobrym nastrojem.

gulasz
25.03.2022 22:52 Gulasz po węgiersku według przepisu Makłowicza

Gulasz, to narodowa potrawa węgierska, która szturmem podbiła serca Polaków. Jak mówi stare przysłowie: „Polak, Węgier dwa bratanki”, więc nie mieliśmy wyboru i gulasz pokochaliśmy. Często podawany jest on z kaszą lub z plackami ziemniaczanymi.Potrawa ta, tak głęboko zakorzeniła się w naszą kulinarną kulturę, że często jest mylnie brana przez obcokrajowców, za nasze rodzime danie. Nic dziwnego, ponieważ nasz region jest znany również z placków ziemniaczanych, a najbardziej popularnym sposobem ich serwowania, jest właśnie podanie ich z gulaszem po węgiersku. Dzięki temu połączeniu gulasz zyskał popularność zarówno między Polakami, jak i między turystami, którzy ochoczo korzystają z uroków naszej kuchni.Nazwa potrawy, pochodzi od pasterzy, gdyż to właśnie dzięki nim, możemy się delektować tym pysznym daniem. Specyfikacja zawodu wymagała od węgierskich pasterzy pobytu poza domem od wiosny do jesieni, dlatego też stworzyli sobie obiad, który z łatwością mogą przyrządzić w warunkach polowych, jest smaczny, rozgrzewający i pożywny. W języku węgierskim pasterz, to „gulyas” co czytamy jako „ gujasz”, więc danie, które sobie przyrządzali, nazywano „gujlaszem” lub „gulaszem”. Z racji tego, że pierwsza forma była trudna do wymówienia, na stałe przyjęła się druga nazwa. Z czasem gdy gulasz przechodził drobne modyfikacje i zdobywał w kraju coraz większą popularność, jego nazwa zmieniła się i obecnie funkcjonuje na Węgrzech jako „porkolt” co oznacza przypieczony, przyrumieniony.

makaron ze szpinakiem
25.03.2022 22:52 Makaron ze szpinakiem - ekspresowy pomysł na obiad

Makaron ze szpinakiem, to idealny pomysł na romantyczną kolację. Proste, szybkie, ale jednocześnie bardzo efektowne danie, które swoim aromatem i wyszukanym smakiem podbije serce Twojej drugiej połówki. Przez żołądek do serca, w tym wypadku pasuje perfekcyjnie! Jest to połączenie, które cudownie się dopełnia – zdrowy i lekki szpinak w parze z cięższym makaronem. Sekret tego dania tkwi z prostocie i wykorzystaniu dobrych jakościowo składników. Mamy przepis na przepyszny makaron ze szpinakiem, który pomoże Ci uzyskać względy swojego wybranka lub wybranki. Mimo łatwego przygotowania jest to potrawa powszechnie uznawana za wykwintną. Często cieszy podniebienia gości w najlepszych restauracjach, a kucharze prześcigają się w doprowadzeniu tego dania do perfekcji.

Lasagne bolonese
25.03.2022 22:52 Lasagne bolonese, przepis na włoską ucztę w twoim domu

Czy mówi Ci coś data 29 lipca? To Światowy Dzień Lasagne! Jeśli w tym roku nie udało Ci się należycie go świętować, to z pewnością w przyszłym nie przepuścisz takiej okazji! Pyszna, włoska potrawa składająca się z tego, co kochamy w kuchni śródziemnomorskiej najbardziej – makaronu i wyśmienitego sosu bolońskiego. Lasagne na stałe zagościła w naszych domach i nawet bardzo tradycyjne gospodynie powoli przekonują się do tej potrawy. Pierwotnie pochodzi ona prawdopodobnie z Rzymu, jednak swoją nawę odnalazła w języku greckim, gdyż słowo „lasagne” oznacza naczynie, w którym początkowo był przygotowywany ten posiłek. Jednak formę, jaką znamy dzisiaj, zawdzięczamy rewolucji w kuchni śródziemnomorskiej, wywołanej przez pojawienie się sosu pomidorowego.

Ryba po grecku
25.03.2022 22:52 Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler

Ryba po grecku, to tradycyjne danie kuchni Polskiej. Co dziwne, jej nazwa jest myląca, gdyż ryba po grecku nie wywodzi się wcale z Grecji. Tak naprawdę, jeśli zapytać mieszkańca tamtych stron, czy zna tę potrawę, podrapie się po głowie z zakłopotaniem. Prawdopodobnie nazwa wzięła się od skojarzenia ze sposobem podawania śródziemnomorskich przystawek. W tamtym rejonie Europy, świeże ryby są częścią obowiązkową każdego posiłku, a warzywa podduszone na oliwie są stałym elementem menu. Z tego wynika, że możemy być dumni i bez obaw włączyć rybę po grecku do panteonu naszych rodzimych przysmaków. Szczególnie że w niektórych regionach Polski, tak przyrządzona ryba jest jednym z dań serwowanych na wigilijnym stole lub podawanych w pierwszy dzień świąt.

polędwiczki wieprzowe
25.03.2022 22:52 Polędwiczki wieprzowe - prosty przepis na pyszne mięso

Polędwiczki wieprzowe, to mięso bardzo dobrej jakości, które znajduje się w dolnej półtuszy wieprzowej. Ich uniwersalne, szerokie zastosowanie od wielu lat jest cenną cechą, która ma uwielbienie w wielu kuchniach w Polsce. To szlachetne mięso, jest szczególnie zachwalane z powodu swojej delikatności i podatności na zabiegi kulinarne. Ma także sympatię osób dbających o linię, ze względu na niską zawartość kalorii i tłuszczów. Polędwiczka, jest zaliczana do mięsa czerwonego, które jest uznawane za zdrowsze i, w obecnych czasach, pozbawione antybiotyków. Dzięki dużej zawartości białka i zerowej zawartości węglowodanów są uważane za składnik obowiązkowy diety ludzi zajmujących się sportem lub prowadzących zdrowy tryb życia. Mimo że pojawiają się głosy, że fit menu powinno być pozbawione wieprzowiny, to eksperci zgodnie twierdzą, że polędwiczki wieprzowe, to doskonały wybór, który wspomaga nasze ciało wieloma wartościami odżywczymi.

Gołąbki
25.03.2022 22:52 Klasyczny przepis na ukochane gołąbki, które zawsze wychodzą

Gołąbki, to jedna z najbardziej znanych i lubiany potraw tradycyjnych. Jednak czy tak naprawdę są w 100% naszą tradycja kulinarną? Zagłębiając się w historię tego dania można zauważyć, że jego odpowiedniki znajdziemy w Niemczech, Rosji, Ukrainie, Litwie, a nawet w Szwecji i Stanach Zjednoczonych.Zazwyczaj składają się z mięsa mielonego oraz ryżu, które są zawinięte w duże liście białej kapusty .Może odszukać także warianty z grzybami bądź kaszą. Na Kresach bardzo popularna potrawą są gołąbki pieczone i zawijane w liście kapusty kiszonej. Jest to jedna z tamtejszych potraw wigilijnych. W Rumunii i na Półwyspie Bałkańskim również istnieje taka potrawa, jednak tutaj, gołąbki są zawijane w liście winogrona. Nic dziwnego, że gołąbki zawojowały tak wiele krajów – są potrawą prostą, jednak bardzo smaczną, a do tego treściwą. Kochają je smakosze w każdej szerokości geograficznej. Mimo, że pomysł zawinięcia mięsnego farszu w liście kapusty wydaje się szalony, to jednak od wielu, wielu lat się sprawdza.

Ciasto leśny mech
25.03.2022 22:52 Przepis na ukochane ciasto Polaków - leśny mech krok po kroku

Leśny mech, to piękny, bardzo smaczny wypiek, który zachwyca wszystkich swoją lekkością i niesamowitym, zielonym kolorem. Ten wyjątkowy odcień, to zasługa naturalnego i bardzo zdrowego barwnika, jakim jest szpinak. Owszem, często słyszy się o szpinaku, jak o kolorowym dodatku do barwienia klusek, makaronów lub placków, jednak bardzo rzadko słyszy się o użyciu szpinaku do barwienia słodkich potraw.Część smakoszy twierdzi, że warzywny aromat w ogóle nie jest wyczuwalny. Druga część uważa, że jeśli się odpowiednio skupimy, idzie wyczuć delikatny posmak szpinaku, jednak jednym chórem oświadczają, że dodaje on tylko więcej plusów, przemawiających za wyjątkowością tego ciasta.

Falafel
25.03.2022 22:52 Na obiad i na przekąskę - przepis na kultowy falafel jak z restauracji

Aromatyczne kuleczki z ciecierzycy bądź bobu szturmem zdobyły kulinarny świat ulicznego jedzenia – łatwe do przyrządzenia, smaczne i sycące. Tylko tyle i aż tyle. Są świetną, wegetariańską alternatywą dla kebabów i hot-dogów. Stanowi bogate źródło białka, dlatego też zaleca się dołączyć go do każdej diety bezmięsnej – wyrównuje on organizmowi ilość niezbędnych składników odżywczych, które są dostarczane przez mięso.Falafel, to prawdziwa bomba smakowa i źródło cennych witamin, dlatego warto zapoznać się z jego historią, sposobem przyrządzania i przepisem, który umożliwi Ci przygotowanie tej potrawy w domu.

Ciasto rafaello
25.03.2022 22:52 Olśniewające ciasto rafaello prościej niż myślisz, najlepszy przepis

Nazwa tego ciasta pochodzi od znanej wszystkim bombonierki „Rafaello”, czyli wafelka w kształcie małej kulki z kremowym nadzieniem i migdałem, oblanego białą czekolada i obsypanego kokosowymi wiórkami. Te pralinki, to idealny podarunek, który z pewnością ucieszy każdego. Produkuje je firma Ferrero, czyli włoskie przedsiębiorstwo produkujące przede wszystkim wyroby z czekolady, ale w ich ofercie można też znaleźć napije i przekąski. Firma zatrudnia ponad 33 tysięcy pracowników i posiada 22 fabryki rozmieszczone po całym świecie. Na sklepowych półkach, w dziale ze słodyczami, bez problemu można znaleźć produkty tej marki. Jeden z największych oddziałów produkcyjnych znajduje się w Belsku Dużym, pomiędzy Radomiem, a Warszawą.

Guacamole
25.03.2022 22:52 Klasyczne guacamole krok po kroku - podstawowy przepis

Awokado szturmem podbiło świat, natomiast największą popularność, przeżywa obecnie w Stanach Zjednoczonych. Eksperci od badania rynku, zgodnie twierdzą, że sprzedaż tego owocu znacznie wzrosła, co ściśle łączy się z okresem, gdy guacamole pojawiło się na amerykańskiej mapie kulinarnej. Ma to związek, również z tradycją kuchni tex-mex, czyli połączonej kuchni Meksyku i Texasu.

Krewetki z patelni
25.03.2022 22:52 Elegancka przystawka w parę minut - przepis na pyszne krewetki z patelni

Krewetki możemy spotkać w wodach słony i słodkich. Mimo zróżnicowanego środowiska nazywamy je ogólnie owocami morza. Badacze klasyfikują około 2500 gatunków krewetek, jednak zdatne do spożycia jest tylko kilka odmian. Mimo, że można je spotkać na całym świecie, to jednak aż połowa dostępna na sklepowych półkach, pochodzi ze zbiorników hodowlanych umiejscowionych na Filipinach. Są szczególnie popularne we wszystkich krajach, które mają bezpośredni dostęp do morza lub oceanu , gdyś najlepsze krewetki, to świeże krewetki. Nic więc dziwnego, że szczególnie mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, są zakochani w tym wodnym rarytasie. My również mamy swoje krewetki zamieszkujące Morze Bałtyckie, jednak są one małe i używane jako przynęta.

Chilli con carne
25.03.2022 22:52 Meksykański zawrót głowy, przepis na kultowe chilli con carne

Samo chilli con carne jest podawane w amerykańskich barach jako szybkie jedzenie typu fast food. Ze względu na ostry smak uzyskany dzięki zastosowaniu papryczki chilli i dużej ilości kuminu potrawa ta, świetnie komponuje się z piwem. Oprócz tego jest rozgrzewająca i treściwa, dlatego też ma tylu zwolenników – nie tylko w rodzinnym Teksasie, ale również w innych częściach świata.

Faszerowane jajka
25.03.2022 22:52 Idealne na Wielkanoc - faszerowane jajka z niespodzianką

Jajka są bogatym źródłem substancjo odżywczych, więc dołączenie ich do zdrowej, zbilansowanej diety z pewnością przyczyni się pozytywnie dla naszego organizmu. Jednak pojawia się wiele głosów twierdzących, że jajka są główna przyczyną cholesterolu, a co za tym idzie, zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Po części jest to prawda, jeśli mówimy o osobach przewlekle chorych, szczególnie na serce – one powinny ograniczyć spożywanie tego produktu lub robić to, po konsultacji z lekarzem. Jeśli natomiast jesteśmy zupełnie zdrowi, nasze ciało jest w zdrowej formie, a nasza waga mieści się w przedziałach BMI, to jajka nie wpłyną negatywnie na stan naszego organizmu. Wręcz przeciwnie – dostarcza nam witamin A, D oraz witamin z grupy B.

Rolada ze szpinakowa
25.03.2022 22:51 Wprost stworzona na wielkanocny stół rolada szpinakowa - szybki przepis

Rolada szpinakowa, to inaczej biszkopt wytrawny z dodatkiem szpinaku, w który zawinięty został wędzony łosoś w akompaniamencie śmietankowego, aksamitnego serka. Taka przystawka zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Dzięki dodaniu szpinaku, biszkopt zyskuje przepiękny, zielony kolor, który w połączeniu z bielą serka oraz łososiowym, delikatnym kolorem ryby, sprawia, że rolada jest także wspaniałą ozdobą stołu.

Krokiety
25.03.2022 22:51 Klasyczne krokiety, które nigdy się nie rozpadają - najlepszy przepis

Z pewnością większość z Was zna także krokiety z wesel oraz innych imprez, takich jak różnego rodzaju bale. Są one stałym punktem wieczoru. Zazwyczaj możemy się ich spodziewać po godzinie dwunastej, gdy już alkohol i zmęczenie dają o sobie mocno znać. Wtedy krokiet z barszczem ratuje sytuację i ładuje gości nową energią. To właśnie dzięki tej potrawie najlepsze bale trwają do białego rana.