Ptysie kojarzą się z pysznymi ciastkami. Jednak w wersji wytrawnej są świetną przekąską. Proste w przygotowaniu ciasto parzone przełożymy farszem z aromatycznych pieczarek. Przysmak z pewnością posmakuje zaproszonym gościom. Skusicie się? Choć ptysie kojarzą nam się przede wszystkim z puszystym ciastem przełożonym delikatnym kremem śmietanowym, można je przygotować w wytrawnej odsłonie. Pieczarkowy farsz doprawiony ziołami będzie świetnie współgrał z delikatną, parzoną masą. Musicie spróbować.
Kotlety ze śledzi są świetnym daniem na piątkowy obiad. Lekki i prosty w przygotowaniu rarytas nie wymaga skomplikowanych składników, a przy dobrej organizacji jego zrobienie zajmuje mniej niż pół godziny. Musicie spróbować — z talerzy znikną ekspresowo. Jeśli szukacie pomysłu na piątkowy obiad, delikatne kotlety ze śledziowych filetów otoczone chrupiąca panierką mogą was skusić. Ich zrobienie jest bardzo proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników. Podajcie je z surówką z kapusty kiszonej i ziemniakami, a będą zachwyceni.
Paszteciki wigilijne najczęściej przygotowuje się z kapustą i grzybami. Lara Gessler stawia jednak na zupełnie inne nadzienie. W swoim przepisie wykorzystuje ser camembert, cykorię i orzechy laskowe. Aromatyczny farsz zamknięty jest w puszystym cieście drożdżowym. Obok tak znakomitego połączenia nie możecie przejść obojętnie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera camembert i prażonych orzechów laskowych zapieczonych cieście z warzywnym farszem musicie przygotować zaproponowane przez Larę Gessler paszteciki. Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a posmakują nawet największym tradycjonalistom.
Owsianka przyrządzona na zielonej herbacie będzie jeszcze zdrowsza niż klasyczna. Lekka i orzeźwiająca kompozycja doskonale pobudzi o poranku, a przy okazji dostarczy wielu cennych dla naszego organizmu związków. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie? Szukacie nietuzinkowego pomysłu na przygotowanie płatków owsianych? Delikatny i pełen cennych składników odżywczych napar z zielonej herbaty nada ziarnu orzeźwiających nut, które podbijemy jeszcze odrobiną soku z cytryny. Owsianka będzie smakowała fantastycznie, a jej zjedzenie będzie niosło za sobą liczne korzyści. Młode listki herbaciane zawierają m.in. witaminy A i C oraz pierwiastki takie jak potas, magnez, selen czy miedź. Są też świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Napar z nich przygotowany — dzięki zawartości kofeiny — świetnie pobudza, a płatki owsiane sycą na długo. Przysmak ułatwi nam zatem dobre wejście w nowy dzień.
Bigos często wzbogacany jest o dodatek śliwek suszonych. Daria Ładucha przygotowując świąteczne danie, wybiera jednak na inny owoc. Do gotującej się kapusty wrzuca bowiem suszone morele, które świetnie przełamują jej kwaśny smak. Musicie spróbować. Jeśli tradycyjny bigos wam się już znudził, receptura kulinarnej blogerki Darii Ładochy może wnieść powiew świeżości do waszej kuchni. Celebrytka zamiast suszonych śliwek wybiera morele w tej wersji. Drobna zmiana sprawia, że danie nabiera nieco innego i bardzo ciekawego smaku.
Krokiety ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako świąteczny przysmak. Wystarczy, że wzbogacicie je o posiekane orzechy włoskie, a nabiorą charakteru i będą smakowały obłędnie. Musicie spróbować — przepis jest bardzo prosty. Ugotowane ziemniaki bez trudu można przekształcić w pełne smaku i niezwykle aromatyczne krokiety, które wasza rodzina pokocha. Wystarczy wrzucić do nich podprażone na patelni orzechy włoskie i trochę świeżej natki pietruszki lub koperku. Tak doprawiona masa po usmażeniu w chrupiącej panierce smakuje doskonale.
Przyprawa do piernika jest niesamowicie aromatyczna i niezbędna do przygotowania świątecznego wypieku. Warto przygotować ją samodzielnie, by mieć pewność, że nie zawiera zbędnego cukru czy przypraw, które nie należą do naszych ulubionych. Receptura jest dziecinnie prosta. Spróbujecie? Gotowe mieszanki przypraw zazwyczaj są droższe niż samodzielnie przygotowane. Nierzadko mają też nie do końca satysfakcjonujący skład. Są wzbogacany o cukier, a nawet absolutnie zbędne wzmacniacze smaku. Warto zatem pokusić się o zmieszanie składników w domowym zaciszu. Przyprawa do piernika, którą przygotujemy, będzie wolna od dodatku cukru. Zazwyczaj do deserów i tak go dodajemy. Nie ma zatem potrzeby, by tutaj się znalazła. Zwłaszcza że jeśli do mieszanki dostanie się wilgoć, słodki dodatek może spowodować, że miks zacznie pleśnieć.
Precle obwarzane są znakomitą przekąską. Zastępując wodę lub mleko złocistym płynem, uzyskacie znakomite rezultaty. Przygotowanie nie sprawi wam problemu, a rarytasowi mało kto się nie oprze. Spróbujecie? Obwarzane precle piwne są klasyczną przekąską towarzyszącą spotkaniom ze znajomymi — nie tylko tym skupionym na oglądaniu sportowych zmagań. Jeśli zastosujecie odpowiednie triki, domowa wersja przysmaku będzie lepsza niż gotowce. Zdradzamy prostą i sprawdzoną recepturę. W przepisie wykorzystamy nie tylko jasne piwo typu lager, ale też sodę oczyszczoną. Dodana do wody, w której obwarzać będziemy gotowe ciasto drożdżowe, sprawi, że uzyskamy apetycznie wyglądającą i chrupiącą skorupkę. Wzmocnimy ten efekt, obtaczając precle przed upieczeniem w soli, sezamie lub maku. W każdej z wersji będą wyśmienite.
Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką główkę czerwonej kapusty? Możesz z niej przygotować pyszną i wyjątkowo zdrową surówkę. Dodaj do niej tylko jabłko, rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszaj wszystko z lekkim sosem, a otrzymasz dodatek pasujący do wielu dań obiadowych. Czerwona kapusta jest idealna do przyrządzenia szybkiej i wyjątkowo smacznej surówki. Wystarczy wcześniej namoczyć trochę rodzynek i dodać je do połączonego z jabłkiem i pestkami słonecznika warzywa. Z lekkim sosem o kwaśnym smaku dodatek będzie smakował obłędnie.
Rosół jest jedną z ulubionych, polskich zup. Zwykle gotuje się go na drobiu, wołowinie i warzywach. Babcia Marysia dorzuca jednak jeszcze drobiową wątróbkę. Smak wywaru robi się ciekawszy, a skład bogatszy. Warto przetestować tę recepturę, zwłaszcza jeśli należycie do wielbicieli podrobów. Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Prosty i pełen smaku wariant uzyskacie, korzystając z przepisu babci Marysi. Stawia ona na nietypowy dodatek drobiowej wątróbki. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze podroby wzbogacają to tradycyjne danie.
Mus z wędzonego pstrąga jest elegancką przystawką o niesamowitym smaku. Prosty przepis cioci Gosi pomoże Wam przygotować ten rarytas w zaledwie kilka chwil. Jego kremowa konsystencja zachwyci waszych gości. Spróbujecie?Jeśli lubicie ryby wędzone, delikatny mus z pstrąga z pewnością Wam posmakuje. Ryba po połączeniu ze śmietanką i plastrami łososia prezentuje się znakomicie. Podana z koperkiem i świeżym pieczywem przystawka wprost rozpłynie się w ustach i zachwyci was przyjemnym aromatem. Warto skosztować.
Pasta jajeczna jest znanym wielu smakoszom dodatkiem do pieczywa. Ugotowane na twardo jajka w połączeniu z prostymi dodatkami smakują znakomicie, zwłaszcza ze świeżym, chrupiącym chlebem. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste. Spróbujecie?Jeśli nie wiecie, jakie kanapki przygotować, spróbujecie prostej pasty jajecznej. Pełne smaku, sycące smarowidło spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Zrobienie go zajmuje kilka chwil, a przyjemnie urozmaici wspólne śniadanie.
Podczas nadchodzących świąt wiele z potraw przygotowywać będziemy z użyciem suszonych grzybów. Aby grzyby nadawały się do kulinarnych zmagań, należy zawczasu namoczyć je w letniej wodzie. To jednak nie koniec przygotowań w tym zakresie. Więcej na temat moczenia suszonych grzybów dowiesz się z poniższego tekstu.Moczenie suszonych grzybów nie jest złożoną czynnością. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad. Odpowiednia temperatura wody to nie jedyna kwestia. Równie ważny jest czas moczenia, a także dalsze prawidłowe postępowanie z produktem.
Gulasz wieprzowy jest prostym w przygotowaniu daniem. Duszone mięso zachwyca miękkością i delikatnością. Jeśli zwykle podlewasz je jedynie gorącą wodą, tym razem dolej do rondla też trochę piwa. Alkohol odparuje podczas gotowania, ale danie zyska na smaku, bo pozostaną w nim przyjemne, słodowe nuty. Pyszny i sycący obiad czasem warto przygotować nieco inaczej. Gulasz wieprzowy, który wam dziś proponujemy, jest wyrazisty w smaku i niesamowicie aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanej do duszenia szklanki jasnego piwa. Prościej i smaczniej się chyba nie da.
Wytrawne tosty francuskie skuszą niejednego smakosza. Prosty i kultowy rarytas śniadaniowy przygotujecie w zaledwie kilka chwil, wykorzystując chleb, który zalega Wam w szafce oraz produkty, które znajdziecie w lodówce. Koniecznie spróbujcie — posmakują wam od pierwszego kęsa. Tosty francuskie często podaje się na słodko, w jajecznej masie smażąc chałkę lub bułkę paryską czy wrocławską. Danie można jednak przygotować w wersji wytrawnej, w wykorzystując niekoniecznie już świeże pieczywo lub chleb tostowy. Będzie smaczne i doda energii niezbędnej, by dobrze rozpocząć dzień.
Chrupiące chipsy na mundial możecie zrobić w piekarniku. Zamiast kupować przekąskę w sklepie zaopatrzcie się w dwa sezonowe warzywa — buraki i jarmuż. Po upieczeniu smakują obłędnie i z pewnością umilą wam oglądanie sportowego widowiska. Spróbujecie? Macie ochotę na lekkie chipsy? Sycące ziemniaki zastąpcie jarmużem i burakiem i przygotujcie je w piekarniku. Oba warzywa obfitują w szereg cennych składników odżywczych, a pieczenie nie spowoduje ich utraty. Z odrobiną przypraw i zdrowego oleju rzepakowego będą znakomite.
Szybka zapiekanka z czerstwego chleba jest zaskakująco smaczna. Z twardszych kawałków pieczywa, sera i kilku warzyw w zaledwie 20 minut możecie przygotować świetną kolację dla całej rodziny. Przepis jest niesamowicie prosty. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Sycąca i szybka zapiekanka z kilku składników będzie idealną propozycją na ciepłą kolację. Spód przygotujemy z pieczywa z poprzednich dni, które po dodaniu oliwy zmięknie i znów będzie smaczne. Z warzywami duszonymi na patelni i serem skomponuje się doskonale.
Skórki mandarynki zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Tymczasem odrobina wysiłku wystarczy, by przygotować z nich doskonały syrop, który pomoże w walce z objawami przeziębienia. Oprócz owocowego odpadu potrzebne będą tylko 3 inne produkty, które na pewno macie w kuchni. Spróbujecie?Syrop przygotowany ze skórek owocu ma korzystny wpływ na drogi oddechowe. Pomoże zwalczyć kaszel i uśmierzy towarzyszący mu ból. Domowy lek jest prosty w przygotowaniu, a sięganie po łyżeczkę przez kilka dni szybko poprawi wasz stan. Warto spróbować.
Sałatka bankietowa jest prosta i pełna smaku. Chrupiąca i dobrze skomponowana przystawka zaproponowana przez Jakuba Kuronia będzie idealna na andrzejkowe spotkanie. Jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a goście zjedzą ze smakiem. Spróbujecie? Zrobienie sycącej i smacznej sałatki na andrzejkowe spotkanie nie musi zająć wiele czasu. Czasem wystarczy pokroić przygotowane wcześniej składniki i wymieszać je z sosem. Prosta kompozycja Jakuba Kuronia bazująca na ryżu z pewnością spodoba się waszym gościom.
Pierogi z makiem będą świetną alternatywą wigilijnego drożdżowego placka. Delikatne ciasto z dodatkiem aromatycznej esencji wypełnimy domową masą makową, pełną chrupiących orzechów i słodkich owoców suszonych. Takiej kombinacji nikt się nie oprze. Słodkie pierogi przyjemniej urozmaicą wigilijne menu. Makowy farsz — który z powodzeniem możecie wykorzystać do przygotowania tradycyjnej drożdżowej rolady — doskonale smakuje z mięciutkim ciastem na bazie mąki i wody. Rarytas jest prosty w przygotowaniu, a spodoba się nawet wybrednym. Spróbujecie?
Czekolada na gorąco jest idealna na chłodne dni. Kremową i niezwykle delikatna w smaku słodycz z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Wystarczy zaledwie pięć składników i chwila wolnego, by móc cieszyć się jej niesamowitym smakiem. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, lecz nie dysponujecie dużą ilością wolnego czasu, czekolada na gorąco będzie w sam raz. Jest prosta w przygotowaniu, a z powodzeniem umili wam czas w jesienno-zimowe popołudnia. By ją wyczarować wystarczy kilka dobrze wam znanych produktów.
Fasola z suszonymi śliwkami jest wyśmienita. Sycące i zdrowe ziarno przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz jest idealnym przysmakiem na świąteczną kolację. Słodkie śliwki i kremowe warzywo podkreślimy prostą zasmażką dla pełniejszego smaku.Szukacie alternatywy dla kapusty z grochem? Fasola z suszonymi śliwkami od Ewy Wachowicz ma szansę wam się spodobać. Kremowe ziarno w połączeniu ze słodką i delikatną śliwką smakuje znakomicie. Jest przy tym niesamowicie sycące. Spróbujecie?
Śledzie przed przyrządzeniem zazwyczaj moczy się w wodzie lub w mleku. Korzystając z maślanki, można jednak uzyskać znacznie lepsze efekty. Nabiał świetnie zastąpi ocet w marynacie i nada śledziom przyjemnej kruchości. Musicie spróbować — ten smak jest niezapomniany. Jeśli szukacie patentu na lekką, a jednocześnie lekko kwaśną marynatę do śledzi, maślanka będzie pomocna. Nabiał wystarczy połączyć z kilkoma przyprawami, by całość nabrała niesamowitego aromatu. Tak delikatnego przysmaku dawno nie jedliście. Skusicie się?
Dzień Ciasta jest idealną okazją, by upiec prosty, a zarazem smakowity placek ucierany z owocami. Zrobienie deseru z dodatkiem jabłek nie zajmie wiele czasu, a produkty znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.Ciasta w historii kulinariów pojawiły się już dawno, bo ponad 5 tysięcy lat temu. Po raz pierwszy świętowany w Stanach Zjednoczonych Dzień Ciasta, który przypada 26 listopada, może być pretekstem do umilenia sobie popołudnia słodkim wypiekiem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie prostego jabłkowego rarytasu.
Przekąski na mundial mogą być jednocześnie smaczne, sycące i zdrowe. Pieczone ziemniaki z serem i przyprawami są proste w przygotowaniu, a zachwycą was bardziej niż niejeden burger czy kupione w sklepie chipsy. Spróbujecie? Jeśli zastanawiacie się, po co sięgnąć przed meczem, aromatyczne ziemniaczane łódeczki będą dobrym wyborem. Chrupiąca, ciepła i wyjątkowo smaczna przekąska bije na głowę frytki czy chipsy, a z dodatkiem odrobiny ketchupu czy majonezu smakuje znakomicie. Skusicie się?
Czy wiecie jak przygotować idealne ciasto na naleśniki? Kluczowe są proporcje składników, które umożliwią uzyskanie masy o konsystencji płynnej śmietany. Receptura, którą wam dziś prezentujemy, pozwoli na zrobienie niezwykle elastycznych i delikatnych naleśników. Wykorzystacie je do wielu dań. Przyrządzanie ciasta na naleśniki jest sztuką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta lub zbyt rzadka, podczas smażenia placki rozpadną się i nie uda się ich wypełnić nadzieniem. Konsystencję warto na bieżąco kontrolować, by uniknąć przykrych niespodzianek w trakcie smażenia. Wsypanie mielonego siemienia lnianego pomoże nam zagęścić zbyt lejącą się masę. Wlanie wody lub mleka — spowoduje rozrzedzenie ciasta. Jeśli jednak skorzystacie z naszej receptury, wspomniane sztuczki najprawdopodobniej nie będą konieczne.
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej są bardzo prostą, a zarazem smaczną przekąską nie tylko na mundial. Do ich przygotowania nie potrzeba wyszukanych produktów, a cały proces zajmuje mniej niż pół godziny. Warto spróbować — podane z sosem będą idealne do chrupania podczas meczu. Przekąski na mundial nie muszą ograniczać się do kupowania gotowych chipsów czy paluszków solonych. Aromatyczne i chrupiące paluchy serowe, które wam dziś proponujemy, będą o niebo lepsze niż przysmaki, które znajdziecie w sklepach spożywczych. Ich zrobienie jest dziecinnie proste. Bazą do ich przyrządzenia będzie kasza kukurydziana, która obfituje w szereg cennych składników odżywczych m.in. witaminy A i E, fosfor, potas czy magnez. Jest ona także niezłym źródłem białka. W połączeniu z serem smakuje doskonale, a my przy okazji dostarczymy sobie tłuszczu niezbędnego do przyswajania dobroczynnych składników.
Wczorajsze ziemniaki mogą być naprawdę smaczne. Wytłuczone, wymieszane z kilkoma składnikami i zapieczone zamienią się w wyborny dodatek do obiadu. Nic się nie zmarnuje i nikt nawet nie zorientuje się, że ziemniaki były gotowane poprzedniego dnia. Gorąco polecamy poniższy przepis. Gotowanie w stylu zero waste jest naprawdę proste. Ziemniaki, które zostały wam z poprzedniego obiadu, można łatwo przerobić na znakomite, zapiekane purée. Będzie idealne zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich kotletów.