Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Ciasto Leniwej Synowej bez pieczenia
01.04.2022 14:01 Ciasto Leniwej Synowej bez pieczenia. Hitowy przepis zrobisz w kwadrans

Ciasta bez pieczenia są doskonałą alternatywą dla pracochłonnych wypieków. Specjał Leniwej Synowej sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy wyjątkowo się spieszymy. Wymaga tylko kilku składników, a jego przygotowanie zajmuje raptem 15 minut. Każdy sobie poradzi, a smak zachwyci najbardziej wybrednych. Efektowne ciasta bez pieczenia spodobają się wszystkim amatorom nieskomplikowanych i satysfakcjonujących deserów. Po pysznych przepisach na blok czekoladowy czy Raffaello czas na wyjątkowo smaczny specjał Leniwej Synowej. Ciasto będzie idealne dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a mają ochotę na coś słodkiego do kawy. Jedyne, o czym trzeba przy nim pamiętać to odpowiednio wczesne rozpoczęcie przygotowań — masa musi spędzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.

Najszybsze na świecie placuszki z kukurydzy z puszki
01.04.2022 12:12 Najszybsze na świecie placuszki z kukurydzy z puszki. Wyborne na obiad i kolację

Placki z twarogu zazwyczaj podajemy w słodkiej wersji. Jednak wytrawny specjał z dodatkiem kukurydzy z puszki będzie równie smaczny. Jeżeli tylko macie pod ręką porcje tego chrupiącego warzywa, spróbujcie koniecznie. Jeszcze nie raz je przyrządzicie. Możecie je równie dobrze podać na obiad jak i na kolację. Placki z twarogu są sycącym smakołykiem, który zdecydowanie nie powinien być podawany tylko w słodkiej odsłonie. Dodając do sera różne warzywa, za każdym razem będziemy w stanie uzyskać nieco inną kompozycję. Tym razem proponujemy wam wytrawne placki z kukurydzą z puszki. Przyrządzicie je ekspresowo i równie szybko znikną z waszych talerzy. Nic dziwnego — są naprawdę pyszną alternatywą dla specjału z ziemniaków czy racuchów na słono.

Kultowe cynaderki z wyrazistym, cebulowym sosie
01.04.2022 10:09 Kultowe cynaderki z wyrazistym, cebulowym sosie. Zapomniane danie z hukiem wraca do łask

Cynaderki, czyli nerki wieprzowe, są specjałem, o którym nie warto zapominać. W wyrazistym sosie cebulowym będą wyjątkowo smakowite i skuszą nawet największych sceptyków. Sprawdźcie nasz przepis i spróbujcie. Jest spora szansa, że będziecie się zastanawiali, dlaczego dotychczas unikaliście jedzenia podrobów.Cynaderki znają wszyscy amatorzy podrobów. Delikatny specjał zanurzony w aromatycznym cebulowym sosie z pewnością skusi nie tylko tych już przekonanych. Jego przyrządzenie nie jest bardzo skomplikowane, a efekt jest wart włożonego wysiłku. Przekonajcie się sami.

Najzdrowsze purée ziemniaczane z dodatkiem brokułów
31.03.2022 11:07 Najzdrowsze puree ziemniaczane z dodatkiem brokułów. Rozkosz dla podniebienia

Purée ziemniaczane często pojawia się na naszych talerzach. Zazwyczaj ziemniaki mieszamy z masłem i mlekiem, lecz to nie jedyna wersja smacznego obiadowego dodatku. Brokuł pysznie urozmaici specjał i sprawi, że będzie on jeszcze zdrowszy. Spróbujcie koniecznie, a jeszcze zielone purée jeszcze nie raz u was zagości. Purée ziemniaczane jest klasycznym dodatkiem obiadowym, który można urozmaicać na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić je z chrzanem, a także z czosnkiem i twarogiem. Te wyjątkowo smaczne kompozycje nie wyczerpują wszystkich możliwości podania tłuczonych ziemniaków.Czas na dość nietypowy element, który doskonale pasuje do delikatnego smaku tej lubianej przez Polaków bulwy. Jeżeli jeszcze nie łączyliście ziemniaka z brokułem, koniecznie to zróbcie. Ta kompozycja was zachwyci, a bliscy jeszcze nie raz o nią poproszą.

Bosko serowe gofry na śniadanie
31.03.2022 08:53 Bosko serowe gofry na śniadanie. Wytrawna wersja z jajkiem podbije każde podniebienie

Gofry kojarzą nam się z wakacjami i słodkim, pełnym owoców deserem. Chrupiący wyrób jednak równie doskonale smakował będzie w wersji wytrawnej. Dodając do niego sera, uzyskamy niezwykle sycąca śniadaniową wersję, która spodoba się każdemu amatorowi ciepłych porannych posiłków. Koniecznie spróbujcie ich z jajkiem sadzonym. Gofry z dżemem czy z owocami, przykryte pianką z bitej śmietany przywołują miłe wspomnienia. Sięgając po smaczne chrupiący rarytas z ciągnącym się serem damy sobie szansę na odkrycie nowego, równie ciekawego doznania smakowego. Podobne do pizzy gofry serowe będą idealnym pomysłem na wytrawne śniadanie.

Budyń
31.03.2022 08:17 31 marca - Światowy Dzień Budyniu. Zdradzamy, jak go zrobić bez torebki

Dzisiaj jest bardzo ważne święto dla wszystkich smakoszy i fanów łakoci - mowa o Światowym Dniu Budyniu. Najlepszym sposobem uczczenia tego święta jest zwyczajne przygotowanie domowego budyniu. Niżej wyjawiamy przepis na taki deser, który jest znacznie lepszy niż sklepowy z torebki. Światowy Dzień Budyniu, który wypada 31 marca, ma jeden bardzo ważny cel - propagowanie własnoręcznego przygotowywania budyniu, a także innych potraw. Domowe produkty i dania są znacznie smaczniejsze, tańsze i przede wszystkim zdrowsze od gotowców ze sklepu. Wbrew pozorom sporządzenie budyniu jest banalnie proste i nie jest bardziej skomplikowane niż wsypanie gotowego proszku z torebki do gorącego mleka. Z naszym przepisem każda porcja deseru będzie idealnie gęsta, aksamitna i pyszna.

Biała kiełbasa według receptury Magdy Gessler
28.03.2022 11:40 Biała kiełbasa według receptury Magdy Gessler. Niepowtarzalny, domowy smak na Wielkanoc

Biała kiełbasa jest jednym z tradycyjnych produktów goszczących na wielkanocnych stołach. Magda Gessler zdradziła swój niezawodny przepis na ten wyjątkowy specjał. Zaopatrzcie się w niezbędne składniki i przygotujcie go samodzielnie, a goście będą zachwyceni. Tak pysznej kiełbasy jeszcze nie jedliście, jej sekretem jest nietypowy dobór mięs: podgardla, Bez białej kiełbasy nie powstanie dobry tradycyjny żur. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać odpowiedni produkt w sklepie. Tym razem prezentujemy wam sprawdzoną recepturę Magdy Gessler, z którą bez problemu przyrządzicie ten wielkanocny klasyk w domowym zaciszu. Warto spróbować — efekt was zachwyci.

Wyjątkowo sycąca, pełna białka surówka z dodatkiem czerwonej fasoli
28.03.2022 09:41 Wyjątkowo sycąca, pełna białka surówka z dodatkiem czerwonej fasoli

Czerwona fasola rzadko gości w naszej kuchni. Tymczasem kojarzony z kuchnią meksykańską strączek bardzo dobrze komponuje się z zimowymi warzywami takimi marchewka, por czy biała kapusta. Spróbujecie podać je do obiadu wraz z jabłkami i zieleniną, a dostarczycie sobie solidnej porcji białka roślinnego. Czerwona fasola jest cennym źródłem białka w diecie bezmięsnej. Warto po nią sięgać przy przyrządzaniu past kanapkowych lub sałatek np. śledziowej. Tym razem proponujemy wam pyszną surówkę na bazie warzywa z puszki. Będzie doskonałym towarzystwem dla kotletów ziemniaczanych. Koniecznie spróbujcie.

Dlaczego warto dodać smalec do ciasta na szarlotkę
27.03.2022 14:43 Dlaczego warto dodać smalec do ciasta na szarlotkę? Powód zachwyca

Szarlotka jest wyjątkowo smacznym deserem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Tradycyjny wypiek przyrządzany był z dodatkiem smalcu, który nadaje ciastu delikatnej konsystencji i sprawia, że wychodzi wyjątkowo kruche. Wypróbujcie tę sprawdzoną recepturę, a efekty mile was zaskoczą. Szarlotkę przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej budyniu, podczas gdy inni rezygnują z prażenia jabłek. Część korzysta ze sprawdzonego patentu polegającego na wymieszaniu masła ze smalcem. Dzięki temu uzyskuje się niezwykle delikatne ciasto kruche. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.

Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z dodatkiem soczystego jabłka
27.03.2022 12:00 Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie

Kluski śląskie są pysznym dodatkiem do wielu dań. Warto przygotować je w nieco innej niż zazwyczaj odsłonie. Niewielka zmiana w postaci dodania do specjału kawałków słodkiego jabłka przyjemnie urozmaici wasz posiłek. Koniecznie spróbujcie — jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Kluski śląskie w słodkiej wersji nadal będą pasowały do obiadu. Jabłko świetnie podkreśla smak wielu mięs i często trafia do dań wytrawnych, nadając im głębszego smaku i soczystości. Nierzadko też wzbogaca się nim surówki. Pokrojony w kostkę owoc będzie stanowił pyszną niespodziankę, która przyjemnie podkręci smak waszego obiadu. Dodatek spodoba się nawet amatorom śląskiego obiadu i klasycznego schabowego. Przekonajcie się sami.

Projekt bez tytułu (10)
27.03.2022 08:46 Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie

Placki ziemniaczane przyrządzamy dość często. W wersji inspirowanej kuchnią czeską do masy ziemniaczanej zamiast cebuli dodaje się mleka. Placki wychodzą delikatniejsze i bardziej subtelne w smaku. Podajcie je z parzonymi pieczarkami i cebulką a będą wyjątkowo sycące. Idealnie sprawdzą się jako weekendowe śniadanie. Placki ziemniaczane przyrządzić można na wiele sposobów. Jeśli macie trochę czasu, poeksperymentujcie i zamiast ekspresowej wersji z blendera czy specjału ze śmietaną, zróbcie je z dodatkiem mleka. Czeski klasyk zakłada jeszcze dodanie parzonego boczku. Jeśli nie jesteście na diecie wegetariańskiej, możecie dodać go do ciasta. Skusicie się?

Inna niż wszystkie bananowa babka wielkanocna
26.03.2022 14:50 Inna niż wszystkie bananowa babka wielkanocna. Smak jak marzenie

Banany skuszą niejednego amatora słodkości. Lekka babka przygotowana z dodatkiem rozgniecionych owoców i chrupiących orzechów będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego śniadania lub obiadu. Przyrządzicie ją sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy. Spróbujecie? Banany są bogatymi w cenne składniki odżywcze owocami, po które zdecydowanie warto sięgać. Wyjątkowo dojrzałe okazy będą doskonałym dodatkiem zarówno do pysznej owsianki jak i do wielkanocnej babki. Koniecznie sprawdźcie nową recepturę, dzięki której wyjątkowo pyszny świąteczny wypiek przyrządzicie niemalże ekspresowo.

Idealne na wiosenny weekend ciasto leśny mech
26.03.2022 12:33 Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis

Leśny mech przyrządza się bardzo prosto, a efekt zachwyca. Wilgotne i miękkie ciasto szpinakowe spotyka się tu z pysznym, delikatnie waniliowym kremem. Ten wyśmienity deser będzie idealny na pierwszy wiosenny weekend. Spróbujecie? Ciasto leśny mech kusi piękną, intensywnie zieloną barwą i aksamitny kremem na bazie śmietany i mascarpone. Jeżeli szukacie odmiany od przekładanego biszkoptu czy domowej babki piaskowej, ten deser jest dla was. Nie obawiajcie się szpinaku — nie zdominuje smaku.

Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku
26.03.2022 08:35 Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku. Zapomnij o mleku i wodzie

Naleśniki co jakiś czas goszczą na naszych talerzach. Są smaczne zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Tym razem proponujemy wam przyrządzić je według receptury z 1837 roku. Nie będą wam potrzebne mleko i woda. Masę przygotujemy z dodatkiem śmietanki, która sprawi, że naleśniki wyjdą bardzo delikatne. Spróbujecie? Naleśniki można przygotować w wielu wersjach. Proponowaliśmy wam już pysznie waniliową odsłonę z dodatkiem budyniu oraz sposób na ich przyrządzenie tylko z roślinnych składników. W przepisie, który wam dziś przedstawiamy, wykorzystamy produkty, których współcześnie do zrobienia naleśników najczęściej się nie wybiera. Masa na te niezwykle lekkie i aromatyczne smażone słodycze będzie złożona przede wszystkim ze śmietanki. Wzbogacimy ją o cynamon i gałkę muszkatołową, które wspaniale podkreślą delikatny smak kremowego ciasta naleśnikowego.

Zupa ogórkowa
26.03.2022 00:19 Niezwykła ogórkowa ze składnikiem-niespodzianką

Klasyczna ogórkowa smakuje chyba każdemu. Dodając do niej serka topionego, możemy przyjemnie podbić ten kwaśny smak. Przy okazji zupa zyska też aksamitną konsystencję zupy. Wypróbujcie koniecznie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Drożdzówka
25.03.2022 23:13 Idealnie wyrośnięte i puszyste drożdżówki z serem od Ewy Wachowicz

Drożdżówki są dobrze znanym z dzieciństwa smakołykiem, którym nie raz się zajadaliśmy. Wykonane z przepisu Ewy Wachowicz przeniosą was w czasie i zaskoczą bogactwem smaku dzięki niezwykłym dodatkom. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marchewka z groszkiem wyjdzie jeszcze lepiej
25.03.2022 23:01 Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

Marchewka z groszkiem jest dobrze znana każdemu smakoszowi. Wzbudza ona mieszane uczucia. Niechęć przeważnie wynika ze styczności z dodatkiem, który był nieodpowiednio doprawiony. Warto wiedzieć, jak przyrządzić idealną marchewkę z groszkiem.

Kurczak Tikka Masala
25.03.2022 22:52 Cudowny kurczak tikka masala - błyskawiczny obiad rodem z Indii

Najczęściej potrawa ta jest podawana ryżem i chlebkami naan. Mimo skomplikowanej nazwy, przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko parę składników oraz dobrze skomponowane przyprawy, aby ze zwykłego kurczaka stało się prawdziwym przysmakiem inspirowanym kuchnią indyjską.

tiramisu
25.03.2022 22:52 Pyszny biszkopt kawowy i tiramisu. Dwa proste, obłędnie smaczne przepisy

Wszyscy kochają kawę! Najlepiej świeżo mielone włoskie espresso w przyjemnej scenerii. Do wyboru mamy całą gamę różnych smaków i aromatów – średnio palona, mocno, z Etiopii, z Kolumbii, latte, frappe, americano, czy cold brew. Kawa jest też składnikiem tiramisu, przepysznego włoskiego deseru z mascarpone na biszkopcie kawowym.Biszkopt to lekkie ciasto przyrządzane z mąki pszennej, jajek i cukru. Sprawdzi się jako spód wielu pysznych ciast i deserów. Można wypiec go samemu, lub kupić gotowy w cukierni. Biszkopt nasączony kawą łączy w sobie smak puszystego ciasta z mocą i aromatem espresso. Sprawdź jak w kilku prostych krokach przyrządzić pyszny biszkopt kawowy z kremem mascarpone i truskawkami.

Pesto
25.03.2022 22:52 Przepis na sos pesto według Ani Starmach, genialny na szybki obiad

Właśnie takim prostym, a zarazem skomplikowanym daniem jest pesto. Składa się dosłownie z kilku produktów, jednak aby wyszło idealne, musza one być najwyższej jakości. Najprościej mówiąc, pesto to zielony sos do makaronu. Ale czy zbytnio nie uproszczamy sprawy? Pesto, to przecież zdecydowanie więcej. Ma w sobie niesamowity aromat bazylii, dzięki któremu zamienia zwyczajny makaron, w wykwintne danie wprost stworzone na romantyczną kolację we dwoje.

Krucha tarta z jabłkami
25.03.2022 22:52 Pełna smaku krucha tarta z jabłkami, dokładka gwarantowana

Polskie jabłka to wymarzony partner dla wszystkich kruchych, półkruchych lub drożdżowych wypieków. Lekko kwaskowate o subtelnej słodkości. Twarde i jędrne nie rozpuszczają się podczas obróbki cieplnej. Doskonale trzymają smak i aromat. Soczyste, świeże i zdrowe o pięknym zapachu przywołującym na myśl obrazy kwitnących jabłoni i owocujących sadów.Posiadając takie naturalne bogactwo jesteśmy wręcz zobowiązani czerpać z niego pełnymi garściami i piec tyle słodkich wypieków ile tylko jesteśmy w stanie. W myśl tej zasady zachęcamy Was do tworzenia kulinarnych pyszności. Warto odszukać swój ulubiony jabłeczny deser i wytrwale dążyć do jego udoskonalenia. Może mała tarteletka z jabłkowym nadzieniem? Lub pyszna szarlotka z budyniem i owocami? Dzisiaj chcemy zaprezentować Wam prosty przepis Ewy Wachowicz na wyśmienitą kruchą tartę.

Brownie z fasoli
25.03.2022 22:52 Zaskakujące brownie z fasoli zadowoli każde podniebienie

Wszystkie sztuczne wspomagacze smakowe umieszczane z jedzeniu powodują zatrzymanie wody w naszym organizmie przez co czujemy się jak nadmuchane balony. Kilka dni zdrowego odżywiana i picia dużej ilości wody może z powodzeniem już optycznie wyszczuplić i wysmuklić nasza sylwetkę. Oczywiście o utracie nadprogramowych kilogramów możemy w tak krótkim czasie tylko pomarzyć, jednak już nawet mały efekt utraty nadmiaru wody może znacząco poprawić nasz nastrój.

Makaron z łososiem wędzonym
25.03.2022 22:52 Makaron z wędzonym łososiem w kilka minut - najszybszy przepis

Na bazie kulinarnych eksperymentów z makaronem powstał makaron z wędzonym łososiem w pysznym sosie śmietanowym. Proste składniki, które z łatwością możemy dostać w okolicznych sklepach, pomogą nam wyczarować danie, które z powodzeniem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub jako posiłek na romantyczną kolację. Wędzony łosoś jest uważany jako towar wykwintny, a jego popularność dopiero stopniowo wzrasta. Z pewnością wybranek lub wybranka naszego serca doceni kunszt przygotowania makaronu w morskiej aranżacji.

Ciasto na pizzę
25.03.2022 22:52 Ciasto na pizzę - najlepszy i najprostszy przepis

Pizza, znana jest już od starożytności, kiedy to, cieszyła podniebienia naszych europejskich przodków. Z czasem jej popularność wzrastała i pizza stała się znanym i kochanym daniem na całym świecie. Szczególnie podbiła serca amerykanów, którzy przekształcili trochę jej pierwotną wersję, idąc w stronę grubego ciasta i sycących, tłustych dodatków. Amerykańska interpretacja pizzy również podbiła serca ludzi na całym świecie, dzięki temu, możemy dziś wybierać z najróżniejszych rodzajów i kombinacji pszennego placka z dodatkami.

Gofry
25.03.2022 22:52 Gofry lepsze niż nad morzem, przepis Ani Starmach nie ma sobie równych

Dobrze wypieczona, rumiana, słodka przekąska, to z pewnością domena nadmorskich miejscowości, które w sezonie goszczą ogromne ilości ludzi, a obecne tam gofrownie do perfekcji opanowały szybki, a jednocześnie smaczny sposób, na chrupiące gofry.Gdy opadnie już wakacyjny szał, a za oknem zacznie się jesienna pogoda, przypomina nam się ten smakowity, wakacyjny aromat, a chęć na ciepłego gofra z bitą śmietaną, wraca do nas z podwójną siłą. Wiemy co zrobić, gdy już nie możesz wytrzymać bez gofra na deser! Przygotuj przekąskę w domu. Z przepisem Ani Starmach, to prostsze, niż myślisz!

Racuchy z jabłkami
25.03.2022 22:52 Racuchy z jabłkami - błyskawiczny przepis na ukochane danie dzieciństwa

Znane już od wielu, wielu lat placki, obecnie stały się trochę zapomnianym smakołykiem z przeszłości. Nam jednak nie podoba się taki stan rzeczy i mówimy głośne: „nie!” - nie chcemy i nie pozwalamy na to, aby świat kulinarny zapomniał o racuchach! Są one znane w całej Polsce, jednak najlepiej mają się na Podlasiu, gdyż tam zajmują zaszczytne miejsce na... stole wigilijnym!

Sałatka gyros
25.03.2022 22:52 Pozycja obowiązkowa każdej imprezy - kultowa sałatka gyros krok po kroku

Sałatka gyros, swoją dobrą sławę zawdzięcza, przede wszystkim świeżym składnikom i soczystemu, dobrze doprawionemu, domowemu mięsu typu gyros. Wszystkie elementy składowe, idealnie się komponują, dzięki czemu sałatka na stałe podbiła serca Polaków.

Placki z cukinii
25.03.2022 22:52 Przepis na placki z cukinii, zdrowsze i pyszniejsze niż ziemniaczane

Małe, rumiane i chrupiące placki, sprawdzą się zarówno na „sucho” jak i z różnego rodzaju dodatkami, takimi jak sos grzybowy, mięsny lub wegetariański gulasz, śmietana bądź jogurt. Świetnie komponują się także z sosem czosnkowym lub tzatzyki. Idealne, jako przystawka na romantycznej kolacji we dwoje lub, jako przegryzka, na przyjacielskiej domówce.