Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

obraz 2021-07-11 160319
11.07.2021 02:00 Bajecznie prosty przepis na obłędne w smaku kiszone pomidory

Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej prezentujemy prosty przepis, z którym nikt nie będzie miał kłopotów. Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć my jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Takie pomidory idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz na kanapki. Możemy przygotować z nich również zupę, która w smaku przypomina klasyczną pomidorową, choć kwasowość kiszonki przywodzi na myśl ogórkową.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Projekt bez tytułu (15)
11.07.2021 02:00 Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

Napój sporządzony z liści laurowych oraz kory cynamonowej jest świetnym sposobem na wspomaganie chudnięcia. Napar przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Dużą zaletą tej receptury jest fakt, że liście laurowe ma każdy z nas w domu - jest to w końcu roślina często używana podczas gotowania. Chudnięcie w sposób efektywny jest bardzo trudne, w końcu utrzymanie postanowień i skuteczne spalanie tłuszczu nie należy do łatwych zadań. Na szczęście istnieje napój, który ułatwia osiągniecie upragnionego celu. Sporządzenie tego napoju nie jest skomplikowane, dlatego każdy może z powodzeniem przetestować jego wpływ na własny organizm. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie we wszystkich kuchniach można znaleźć składniki, które są potrzebne do jego zrobienia. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (10)
11.07.2021 02:00 Za co gwiazdy pokochały sok z selera?

Sok z selera naciowego jest szczególnie uwielbiany przez gwiazdy, które zachwalają jego właściwości i piją go przy każdej okazji. Sok ten ma obniżać ciśnienie krwi, a także oczyszczać organizm z toksyn. Co więcej, można osiągnąć dzięki niemu o wiele lepszy wygląd skóry, czy większe nawodnienie organizmu.Z selera naciowego najczęściej korzysta się jako składnika do przygotowywania najróżniejszych dań. Świetnie sprawdza się przy robieniu zup i sosów, nadając im ostrzejszego i bardziej intensywnego smaku. Poza gotowaniem wiele osób uwielbia selera jako prostą przekąskę. Chrupanie jego łodyg pozwala ograniczyć głód i zmniejszyć chęć na słodycze lub inne niezdrowe produkty. Największe korzyści płyną jednak z picia jego soku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (17)
11.07.2021 02:00 Gwiazdy letnich obiadów - ziemniaki pieczone po szwedzku

Pieczone ziemniaki po szwedzku są doskonałą alternatywą dla frytek czy klasycznych tłuczonych ziemniaków. Aromatyczne kartofle, które posiadają dużo chrupiącej skórki, świetnie sprawdzają się w roli dodatku do letnich obiadów. Prostota przygotowania jest jedynie dodatkowym atutem. Ciężko znaleźć ziemniaki w lepszej wersji niż poniższa. Wystarczy kilka chwil w piekarniku i aromatyczna mieszanka przypraw, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Pieczone ziemniaki są jedną z ulubionych przekąsek. Dobór przypraw oraz samego rodzaju ziemniaków jest zależne jedynie od kucharza. My postawiliśmy na oregano oraz parmezan, jednak można zmienić je na inne dodatki. Jednym z lepszych połączeń jest tarty cheddar oraz suszona wędzona papryka w proszku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (6)
10.07.2021 02:00 Prosty sposób na nieziemsko puszysty biszkopt

Pieczenie biszkoptu może sprawiać problemy nawet najlepiej wyszkolonym cukiernikom. Z tego powodu poniżej prezentujemy przepis na najprostszy biszkopt, który zawsze się udaje. Jest lekki, puszysty i świetnie sprawdza się w najróżniejszych słodkich wypiekach.Tort bez biszkoptu nie może się udać- jest swojego rodzaju rusztowaniem, który trzyma całe ciasto w ryzach. Niestety, w domowych warunkach ciężko upiec go w dobry i smaczny sposób. Dlatego poniżej przedstawiamy sposób, aby przygotować go w najbardziej puszystym wydaniu. Pieczenie najróżniejszych ciast nie jest banalną sztuką - opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe, z tego powodu receptura poniżej ułatwia otrzymanie doskonałego wyniku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

1445px-Kluski czarne
10.07.2021 02:00 Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czarne kluski są klasycznym daniem pochodzącym z Górnego Śląska. Najczęściej podaje się je ze stopioną słoniną lub dobrze wysmażonymi skwarkami. Czarny kolor uzyskuje się przez pozostawienie utartych ziemniaków na powietrzu przez kilka godzin. Kuchnia śląska zawiera wiele ciekawych dań, jednak czarne kluski należą do jednych z najbardziej podstawowych - zazwyczaj podaje się je podczas obiadu do mnóstwa mięsnych dodatków. Poniżej prezentujemy oryginalną recepturę, dzięki której uzyskuje się przepyszne i łatwe w przygotowaniu czarne kluski. Po ugotowaniu można je odgrzewać na patelni, co pozwala cieszyć się rumianą skórką na ich powierzchni. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Morwa czarna w kuchni
09.07.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni morwę czarną?

Morwa czarna jest dziś nieco zapomniana. Jednak z pewnością warto dodać ją do swojego jadłospisu, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ciemne owoce można bez większych problemów przekształcić w przepyszne przetwory. Morwa czarna charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem z przebijającymi się kwaśnymi nutami. Bez wątpienia przypadnie do gustu wielu smakoszom. Zwłaszcza jeśli przygotujemy jej owoce w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Cukinia małosolna jest przepyszna
08.07.2021 02:00 Prosty i smaczny przepis na cukinię małosolną

Z całą pewnością cukinia jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Przygotowujemy z niej zapiekanki lub inne frykasy. Okazuje się, że równie dobrze możemy ją umieścić w słoiku z kilkoma dodatkami. Małosolna cukinia smakuje obłędnie.Nie da się ukryć, że cukinia odgrywa istotną rolę w kulinariach. Nietrudno spotkać smakoszy, którzy regularnie sięgają po to pyszne warzywo. Dziś przygotujemy z niej niecodzienny przysmak, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Krupnik w bezmięsnym wydaniu
08.07.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na krupnik

Pyszny krupnik jest nie lada specjałem, który uchodzi za jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie zupę przygotowuje się na bazie mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić całkowicie roślinny krupnik. Efekt na długo pozostaje w pamięci.Krupnik jest kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Mało kto spodziewałby się, że bezmięsne wydanie zupy smakuje tak dobrze. Prośby o dokładkę są niemal pewne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Naleśniki w przepysznej odsłonie
08.07.2021 02:00 Cudowny przepis na wegańską wersję naleśników

Naleśniki są jednym z najbardziej klasycznych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Czasami warto postawić na niecodzienne receptury. Dziś sięgniemy po przepis na naleśniki w wegańskiej odsłonie. Za sprawą napoju sojowego zyskają na puszystości i lekkości.Smakowite naleśniki są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich specjałów. Przeważnie jednym z istotniejszych składników ciasta jest mleko. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je sojowym napojem. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T114647.617
08.07.2021 02:00 Jakiej wielkości powinny być ogórki do kiszenia?

Aby przygotować dobre ogórki kiszone, należy wybrać warzywa odpowiedniej wielkości i jakości. Zbyt duże okazy są wypełnione wieloma pestkami, przez co po fermentacji kiszeniaki wyjdą miękkie i mogą wytworzyć się w nich puste przestrzeniem, które nie są przyjemne w jedzeniu. Dlatego najlepszym wyborem są mniejsze ogórki, o maksymalnie średniej wielkości. Ogórki kiszone zdecydowanie królują w kategorii przetworów. Polacy uwielbiają jeść je przez cały rok, a przygotowane własnoręcznie kiszeniaki smakują obłędnie. Wiele osób popełnia jednak podstawowy błąd, myśląc, że im większe warzywa ukiszą, tym uzyskają więcej gotowego produktu. Wbrew pozorom jest zupełnie odwrotnie. Duże sztuki można wykorzystać do zrobienia sałatek lub mizerii, gdyż w tym przypadku najbardziej liczy się spora objętość. Mniejsze plony pozostaw do najróżniejszych przetworów, takich jak korniszony, ogórki po zbójnicku czy właśnie ogórki kiszone. Taka metoda sprawi, że każdy będzie zajadał się nimi ze smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T134449.916
07.07.2021 02:00 Przepis na obłędnie puszyste placki z jabłkami

Placki z jabłkami są doskonałym sposobem zarówno na szybki obiad, jak i ciekawy deser. Poniżej zdradzamy recepturę na wersję tak puszystą, że nigdy nie będziesz chciał robić innej. Sekretem jest odrobina proszku do pieczenia, który nadaje ciastu dużej objętości oraz ubite na pianę białka jaj dodane zaraz przed smażeniem.Placki z jabłkami zna prawdopodobnie każdy. Dawniej sporządzano je z użyciem drożdży, jednak czekanie, aż ciasto wyrośnie, było męczące i nie każdy ma na to obecnie czas. Dlatego mamy dobrą alternatywę. Użycie proszku do pieczenia gwarantuje jeszcze większą puszystość, a użycie kwaśnych jabłek imituje delikatny smak drożdżowego zaczynu. Jeśli więc brakuje ci czasu, poniższe placuszki są stworzone idealnie dla ciebie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-07-07 170548
07.07.2021 02:00 Wyborny bigos z młodej kapusty - prosty i lekki przepis

Bigos wcale nie musi być przygotowany jedynie z kiszonej kapusty - jej młoda wersja również się do tego świetnie nadaje. Taka potrawa ma delikatny smak i znacznie lepiej pasuje do dużych temperatur. Jest lekka, a gotowanie wymaga tylko 1 patelni i 1 garnka. Bigos z młodej kapusty jest idealnym daniem w trakcie lata, gdy pogoda daje w kość wysoką temperaturą. O tej porze roku mało kto ma siłę na ciężkostrawne jedzenie, które długo zalega w układzie pokarmowym. Co więcej, dostępność młodej kapusty jest na tyle ograniczona przez większość roku, że możliwość gotowania przy jej użyciu jest ciężka do powtrzymania się. Taki bigos wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami oraz sadzonymi jajkami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:

Placki w niecodziennej odsłonie
06.07.2021 02:00 Lekkie i zdrowe placki pomidorowe - lepsze niż ziemniaczane

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że smakowite frykasy możemy przygotować również z innych warzyw. Dziś wypróbujemy przepis na placki z pomidorów. Efekt zachwyci domowników.Nie da się ukryć, że liczne grono smakoszy uwielbia placki różnej maści. Najczęściej zajadamy te przygotowanie z ziemniaków. Warto wypróbować również fantastyczne placki, w których główną rolę odgrywają pomidory.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Arbuz może nas zaskoczyć
04.07.2021 02:00 Nietypowe zastosowanie arbuza

Arbuz jest jednym z tych owoców, po który najchętniej sięgamy latem. W jego wnętrzu znajdziemy głównie wodę, dzięki której przynosi on ukojenie w trakcie upalnych dni. Okazuje się, że arbuz znakomicie sprawdza się w roli domowych kosmetyków. Można z niego przygotować, chociażby tonik do cery wrażliwej.Arbuz często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają go zajadać. Tym razem arbuza wykorzystamy w bardziej niekonwencjonalny sposób. Tonik z uwielbianego owocu docenią smakosze, którzy chcą zadbać o swoją cerę.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Zupa "nic"
04.07.2021 02:00 Przepis na niezapomnianą "zupę nic"

Zupa "nic" to proste, aczkolwiek bardzo pomysłowe danie, którego popularność przypadła na czasy PRL-u. Był to okres, w którym pojawiały się ogromne trudności ze zdobyciem wymyślnych produktów, co zmuszało sprytne panie domu do szukania pomysłowych przepisów na dania, z łatwodostępnych składników.Okazuje się, że jeden z pierwszych przepisów na słynną zupę został opublikowany w Kurierze Szczecińskim w 1955 roku. Poniżej przypominamy tę wyjątkową recepturę. Warto, aby poznało ją kolejne pokolenie smakoszy!Tylko na wyjątkowe okazjeZupa "nic" to tak naprawdę słodki deser, który zrobimy z tanich składników, jakie z całą pewnością mamy pod ręką. Co ciekawe, dawniej był podawany przy wyjątkowych okazjach np. świąt kościelnych takich jak np. Boże Ciało.Dzisiaj danie nieco odeszło w zapomnienie. Nie sposób go szukać w menu barów i restauracji. Dlatego, tym bardziej warto przyrządzić je w domowym zaciszu. Poniżej podajemy przepis na tę potrawę.Przepis na zupę nic z 1955 rokuPotrzebne składniki:15 dekagramów ryżu3 razy tyle mleka, ile ryżu3 żółtka6 dekagramów cukruwanilia3 białka1 i 1/4 litra mlekaJak przyrządzić zupę nic?Zgodnie z przepisem z lat 50 - tych ryż należy przebrać, a następnie rozkleić na brzegu płyty. W tym czasie powinniśmy również zagotować mleko, a następnie łyżka po łyżce nakładać na nie pianę z białek.Następnie musimy oddzielić mleko od piany, wymieszać je z ubitymi z cukrem żółtkami i dodać ryż. Zupę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.Danie funkcjonuje również pod inną nazwą - zupa pływających wysp. Lekka mleczna zupa do dzisiaj budzi uśmiech na wielu twarzach. Polecamy również przepisy na inne smakołyki z czasów PRL. Pisaliśmy m.in. o zimnych nóżkach oraz bloku czekoladowym.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czy obostrzenia w sklepach spożywczych zostaną przedłużone?Zastosowanie rabarbaru w kuchniDlaczego warto jeść kiwi?źródło: wikipedia/ se.plZapraszamy na nasz Instagram

Ryba w puszystej panierce
04.07.2021 02:00 Ryba w puszystej i lekkiej panierce, lepsza niż nad morzem

Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgają po takie specjały. Większość smakoszy uważa, że ryba najlepiej smakuje nad morzem. Domowy specjał może ją przyćmić. Wszystko za sprawą wyjątkowo puszystej panierki. Jej sekretem jest dodatek piwa.Bez wątpienia ryba często gości na naszych stołach. Niektórzy mogliby zajadać dania na jej bazie praktycznie bez ustanku. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na rybę, w obłędnej panierce. Specjał momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Krokiety w niecodziennym wydaniu
04.07.2021 02:00 Krokiety z nietypowym, jajecznym farszem

Smakowite krokiety są jednym z najbardziej kultowych dań. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je z miłą chęcią. W każdym domu krokiety przyrządza się odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na specjał, którego farsz w znacznej mierze będzie bazował na jajkach. Efekt zachwyci najbliższych.Nie da się ukryć, że krokiety cieszą się sporą popularnością. W ich wnętrzu przeważnie goszczą farsze z kapusty, grzybów lub mięsa mielonego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować coś zupełnie innego.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T115818.698
03.07.2021 02:00 Niezwykły przepis na napój na bazie soku z cytryny

Sok z cytryn to nie tylko smaczny dodatek do herbaty czy wody. Można z niej przygotować pyszny napój, który wspomaga zdrowie, kontrolując poziom cholesterolu. Dodatek nasion chia jedynie wzmacnia jej prozdrowotne właściwości. Sok z cytryny to produkt tak powszechny, że nikt nie musi martwić się jego niedoborem - wystarczy bowiem wyskoczyć do najbliższego "spożywczaka" czy straganu, a po chwili wraca się z naręczem soczystych i pięknie pachnących cytrusów. Cytryna zawiera wiele flawonoidów, witaminy C oraz minerałów, dzięki czemu picie soku z tego owocu bardzo korzystnie oddziałuje na najróżniejsze procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kopytka w niecodziennej odsłonie
03.07.2021 02:00 Obłędnie chrupiące kopytka serem w środku

Kopytka są jednym z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Przeważnie nie przygotowujemy ich z żadnym nadzieniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wypełnić je przepysznym żółtym serem. Kopytka w tej odsłonie zachwycą domowników.Smakowite kopytka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowałyby to kultowe danie. Tym razem sięgniemy po kopytka w niecodziennym wydaniu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kotlet de volaille w wyjątkowej odsłonie
03.07.2021 02:00 Kotlet de volaille nadziewany suszonymi pomidorami

Kotlety de volaille cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałby je z miłą chęcią. Przeważnie we wnętrzu mięsnych zawiniątek możemy znaleźć ser lub masło z ziołami. Tym razem nadzienie będzie bazowało na przepysznych suszonych pomidorach.Nie da się ukryć, że kotlety de volaille potrafią zachwycić fantastycznym smakiem. Dziś sięgniemy po przepis, na niecodzienne wydanie tego wybornego dania, w którym zagoszczą suszone pomidory. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Kabaczek można przemienić w przepyszne kotlety
02.07.2021 02:00 Kabaczek a'la schabowe krok po kroku

Roślina widoczna na zdjęciu przez niektórych nazywana jest cukinią. Jednak w istocie można ją określić jako kabaczek. Mało kto zdaje sobie sprawę, że obie nazwy odnoszą się do tego samego warzywa. Na jej bazie można przygotować przepyszne kotlety, którym ciężko się oprzeć.Kabaczek jest odmianą dyni zwyczajnej, którą wyselekcjonowano we Włoszech. Właśnie stamtąd wywodzi się jej nazwa cukinia. Włoski zwrot zucchina oznacza małą dynię. W Polsce obie nazwy stosuje się zamiennie. Niezależnie od tego, jakim mianem określamy warzywo, warto wiedzieć, jak przemienić je w wyjątkowy specjał. Kotlety z kabaczka zachwycą nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Ogórki małosolne po rosyjsku
01.07.2021 02:00 Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku

Ogórki małosolne bez zalewy i słoików? Okazuje się, że istnieje przepis, który pozwala na takie rozwiązanie. Efekt powala na łopatki. Wystarczy użyć foliowych woreczków. Ogórki małosolne po rosyjsku zachwycą domowników.Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Tym razem warto sięgnąć po ogórki małosolne w rosyjskiej odsłonie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-06-15 132526
28.06.2021 02:00 Błyskawiczne ciasto z owocami, nie potrzebujesz nawet miksera

Ciasto z owocami możesz z łatwością przygotować nawet bez pieczenia - poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem. Jedyne czego potrzebujesz do jego zrobienia to miska, łyżka do mieszania oraz blacha do pieczenia. Ogromną zaletą jest możliwość dodania jakichkolwiek owoców, zarówno mrożonych, jak i świeżych. Ciasto z owocami jest jednym z typowych letnich deserów. Gdy ma się pod ręką świeże i soczyste owoce, ciężko nie skusić się na upieczenie smacznego i pięknie pachnącego ciasta. W tym przepisie połączenie owoców, delikatnego i mokrego ciasta oraz kruszonki jest nie do pobicia. Kolejną zaletą jest czas, w jaki można sporządzić ten wypiek. W ciągu godziny od rozpoczęcia gotowania, deser jest gotowy. Dlatego, jeśli nagle przyszli do ciebie niespodziewani goście, a ty nie masz czym ich poczęstować - z łatwością zdążysz ich zaskoczyć swoim dziełem. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.

Kotlety schabowe w wakacyjnej odsłonie
25.06.2021 02:00 Wakacyjna wersja schabowych z dodatkiem ananasa i żurawiny

Kotlety schabowe zalicza się do grona specjałów naszej rodzimej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je nieco inaczej. Tym razem sięgniemy po przepis na przepyszne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa oraz żurawiny.Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Z pewnością warto wypróbować recepturę na kotlety schabowe w bardziej wakacyjnej odsłonie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-06-24 083233
24.06.2021 02:00 Zimne nóżki - kultowa przekąska krok po kroku

Zimne nóżki są klasyką polskiej kuchni, która prym wiedzie głównie na imprezach. Na imprezowym stole nie może zabraknąć obok nich schłodzonego kieliszka wódki, który podkreśli smak galarety. Niżej zdradzamy banalnie łatwy przepis, do którego potrzeba ledwie kilku składników. Zimne nóżki, czyli galareta wieprzowa z mięsem i warzywami, jest wyjątkowo aromatyczna, tłusta i treściwa - dlatego stanowi idealną podstawę pod mocny alkohol. Podczas przygotowywania jej warto użyć dużej ilości przypraw, aby danie było jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę przy wyjmowaniu galarety z formy, użyj małych pojemników dla gastronomii z tworzywa sztucznego. W taki sposób ograniczysz zmywanie, a sama galareta będzie znacznie ładniej wyglądała. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Ziemniaki z gzikiem
23.06.2021 02:00 Pyry z gzikiem wg przepisu Roberta Makłowicza

Pyry z gzikiem są idealną propozycją kulinarną na lato. Robert Makłowicz podzielił się swoim przepisem na ten wyborny specjał. W jego recepturze znajdą się same smakowite dodatki. Danie zachwyci domowników.Nie da się ukryć, że pyry z gzikiem są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy mogliby zajadać się ziemniakami w tym wydaniu praktycznie nieustannie. Najlepiej sprawdzają się w gorące letnie dni.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Zupa idealna na upały
23.06.2021 02:00 Gazpacho z pomidorów malinowych

Zupa w upał? Nic nie stoi na przeszkodzie. Idealnie sprawdzi się przysmak rodem z gorącej Hiszpanii. Gazpacho jest banalnie proste w przygotowaniu i nawet osoby, które przeważnie stronią od kulinarnych aktywności, poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.Smakowita zupa może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Kiedy żar leje się z nieba, znakomicie sprawdzają się chłodniki. Świetną propozycją obiadową jest wyśmienite gazpacho. Przygotowanie dania zajmuje chwilę, a efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: