Majonez jest jednym z produktów, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Najlepszy będzie domowy, przygotowany niemal błyskawicznie. Z przepisu, który wam proponujemy, wyjdzie dosłownie 5 minut. Nie będziecie potrzebowali ani jednego jajka, więc sprawdzi się też wtedy, gdy okaże się, że tego produktu w waszej lodówce zabrakło. Sprawdźcie koniecznie.Majonez zazwyczaj przygotowuje się z jajek. Coraz częściej jednak popularne stają się specjały roślinne i na wielu stołach wielkanocnych z pewnością zagości bezjajeczny specjał przyrządzony z aquafaby.Dla tych z was, którzy po jaja sięgnąć nie chcą lub nie mogą, a jednocześnie wolą przyrządzić majonez ze znanych produktów, mamy recepturę opartą na mleku. Delikatny specjał wyjdzie niemalże tak kremowy, jak klasyczny, a smak zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?
Żurek bez zakwasu gotowany na wywarze z boczku, warzyw i kiełbasy jest bardzo aromatyczną zupą, którą przygotujesz błyskawicznie i co więcej zaskakująco łatwo. Dodaj do niej zamiast zakwasu chrzan, śmietanę i majeranek, a będzie prosto i pysznie. Poznaj przepis na żurek bez zakwasu, który prezentujemy poniżej.Żurek jest zupą gotowaną na żytnim zakwasie, możesz ją jednak ugotować bez zaczynu, będzie równie smaczna i aromatyczna. Do przygotowania żurku bez zakwasu niezbędny będzie chrzan, śmietana i majeranek, które zagęszczą zupę i dodadzą jej wyraźnego smaku.Wywar na żurek gotuję na wędzonym boczku z dodatkiem warzyw i ziół. Po ugotowaniu wywaru zawsze kroję boczek i marchewkę w kostkę i ponownie wrzucam do garnka. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.Jeśli masz ochotę na pyszną, prostą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.
Jajka faszerowane chrzanem to pomysł na pyszne śniadanie, przekąskę lub przystawkę. Potrawa wygląda elegancko i wiosennie, będzie więc pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane chrzanem.Jajka faszerowane to świetne danie, zarówno na Wielkanoc, spotkania w rodzinnym gronie, kolację, śniadanie, a także, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Jajka z chrzanem przygotujesz bardzo szybko, a ich wygląd i smak urozmaici każdy posiłek.Jajka do faszerowania zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki z łatwością odejdą od białek. Jajka M gotuj 8 minut od wrzenia, większe jajka 10 minut, żółtka do farszu muszą być idealnie ścięte, żeby były najsmaczniejsze.Na Wielkanoc przygotuj jajka faszerowane w buraczanej zalewie, będą miały oryginalny kolor, a goście oniemieją z zachwytu.
Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Najczęściej wypełnia się je warzywami i majonezem. Tym razem mamy dla was lżejszą bez jajecznego sosu. Specjał podany z tuńczykiem i olejem jest równie smaczny, a przyrządza się go niezwykle szybko. Spróbujecie?Jajka faszerowane można przygotować na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już wyborne farsze z suszonych pomidorów i fety czy pieczarek. Teraz czas na lekką, a jednocześnie smakowitą świąteczną propozycję z tuńczykiem. Receptura spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy nie lubią majonezu.
Naleśniki sprawdzą się nie tylko jako słodkie śniadanie. Wlejcie do ciasta szklankę maślanki, a wyjdzie tak lekkie i puszyste jak nigdy wczesniej. Bez problemu podacie je z dowolnym nadzieniem, a domownicy bedą zachwyceni. Przekonajcie się sami.Naleśniki na maślance są kolejną po specjale z dodatkiem budyniu czy drożdży odmianą tego pysznego dania. Wyjątkowo delikatne i elastyczne ciasto sprawdzi się zarówno jako deser, jak i baza do krokietów czy waszych ulubionych farszów wytrawnych. Spróbujecie go koniecznie.
Placki warzywne mogą być zarówno szybką i smaczną przekąską, jak i sycącym daniem obiadowym. Tym razem proponujemy wam lekki, nieco słodki rarytas z marchewki i selera z dodatkiem aromatycznej zieleniny. Szczypior i koperek sprawiają, że wychodzą naprawdę smakowite. Skusicie się?Placki warzywne to zdecydowanie coś więcej niż dobrze znane ziemniaczane. Po wyjątkowo wyrazistym rarytasie z kukurydzy proponujemy wam zdecydowanie łagodniejsze w smaku, placki z marchewki i selera. Wzbogacona o dodatek ziół warzywna kompozycja skusi niejednego amatora lekkich specjałów z patelni.
Barszcz biały jest mniej kwaśną od żurku zupą przyrządzaną na zakwasie pszennym. Danie to tradycyjnie gotowane jest na mięsnym wywarze, choć tutaj również pokusić się można o zrobienie wersji wegetariańskiej. Z naszym przepisem wykonacie ją sprawnie, a efekt zachwyci nie tylko jaroszy. Spróbujecie?Barszcz biały dla części smakoszy jest zupą, bez której Wielkanoc odbyć się nie może. Zdradzaliśmy wam już, czym to danie różni się od żurku. Tym razem podpowiadamy jak przyrządzić je w wersji wegetariańskiej z ugotowanymi na twardo jajkami. Receptura jest prosta, a smak na długo zapada w pamięć. Skusicie się?
Aromatyczna zupa pomidorowa skusi niejednego smakosza. Zanim pojawią się sezonowe pomidory, warto przyrządzić ja z przecieru. Dodajcie do niego 2 łyżki ketchupu, a smak będzie głęboki i wyrazisty. Prosty patent znacznie odmieni klasyczne danie. Sprawdźcie koniecznie.Zupa pomidorowa doczekała się już wielu interpretacji w naszych przepisach. Zdradzaliśmy jak przyrządzić ją z ziołami oraz z czerwoną soczewicą. Tym razem mamy dla was dużo prostszą, ale równie smaczną wersję przyrządzoną na bazie przecieru. Do zupy dodamy ketchupu, by jeszcze bardziej podkręcić smak warzywa. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane są kultowym specjałem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Sekretem naprawdę chrupiącego wyrobu jest ilość nakładanej na patelnię masy. Gdy uformujemy zbyt grube placki, ich równomierne usmażenie będzie bardzo trudne. Każda łyżka masy powinna być starannie rozprowadzona na patelni. Wtedy osiągniemy pożądane efekty. Spróbujcie, a z pewnością zobaczycie różnicę.Placki ziemniaczane najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące. Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, by nie wchłonęły tłuszczu i jakie ziemniaki wybrać, by ułatwić sobie zadanie i usmażyć je idealnie. Tym razem zwracamy uwagę na jeszcze jeden istotny szczegół.Nakładanie dużych porcji ciasta nie jest błędem, o ile nie zależy nam, by placki wyszły bardzo chrupiące. Ich smażenie nastręczy pewnych trudności, ale uda się. Efekt jednak niewielu osobom się spodoba. Warto zmienić strategię i smażyć wyrób krócej, wykładając ciasto równo i dość oszczędnie. Spróbujecie?
Jajecznica jest jednym z dań, które dość często wybieramy na śniadanie. Zazwyczaj smaży się ją na maśle, lecz tłuszcz nie będzie konieczny, jeśli do jajek wlejemy trochę mleka. Nabiał sprawi, że masa jajeczna wyjdzie wyjątkowo delikatna. Tak puszystej jajecznicy jeszcze nie jedliście. Spróbujcie koniecznie.Jajecznica na mleku jest doskonałą alternatywą dla klasycznej smażonej na maśle potrawy, która spodoba się osobom szukającym okazji do ograniczenia spożywanego tłuszczu. Będzie równie delikatna co przyrządzana z dodatkiem śmietany, a przy tym lekka i sycąca. Sprawdźcie tę recepturę, a nie zawiedziecie się.
Kluski śląskie są sycącym specjałem, który będzie pasował do niejednego obiadu. Sekretem miękkiego i wyjątkowo smacznego rarytasu jest odpowiednie dobranie proporcji ziemniaków, mąki i jajek. Mamy sprawdzony przepis, z którego zawsze wyjdą. Spróbujecie je przygotować? Kluski śląskie wraz z modrą kapustą i zrazami stanowią klasyczny śląski obiad, którego nie odmówi sobie niejeden smakosz. Delikatny i rozpływający się w ustach specjał uzyskamy, gdy na każde pół kilograma ziemniaków dodamy jedno jajo, a 1 część mąki ziemniaczanej będzie przypadała na 4 części warzywnego purée. Skorzystajcie z naszej receptury i przyrządźcie je już dziś.
Ćwikła jest pyszną sałatką z buraka, która swoimi charakterem zachwyci niejednego amatora ostrzejszych specjałów. Przygotujcie ją z dodatkiem azjatyckiego chrzanu wasabi i sokiem z limonki, a odkryjecie nowe oblicze tego klasycznego rarytasu. Spodoba się nie tylko miłośnikom buraków. Ćwikła jest jednym z lubianych dodatków do mięs. Ostry smak świeżego chrzanu stanowi świetną przeciwwagę dla słodyczy buraka. Dodatkowo zakwaszone octem warzywo jest wyraziste i wyjątkowo smaczne. Wykorzystując egzotyczną odmianę chrzanu oraz sok z limonki uzyskamy nową, równie aromatyczną odsłonę buraczanego specjału. Spróbujecie?
Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i dobrze przyprawione. Takie właśnie uzyskamy, gdy do tradycyjnej masy nieco buraków. Intensywna barwa, delikatnie słodki smak i łatwość pracy z przygotowaną masą sprawią, że pierogi, które z nich przyrządzimy, zachwycą nawet największych sceptyków. Ciasto na pierogi z dodatkiem buraka wygląda świetnie, lecz pełnię jego zalet wydobędziemy, odpowiednio dobierając farsz. Lekko słodka i elastyczna masa dobrze skomponuje się z serami np. z fetą. Równie smaczne będą duszone pieczarki. Pomijając zioła, możecie też przygotować idealne na deser pierogi ze słodkim serem. Skusicie się?
Pasztet jest jednym z wielkanocnych klasyków. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie w pełni roślinny, niesamowicie aromatyczny specjał na bazie soczewicy. Dodatek gruszki sprawi, że rarytas będzie delikatnie rozpływał się w ustach. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane. Mięsa nie będzie brakowało. Pasztety warzywne potrafią być niezwykle aromatyczne i sycące. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę na ten specjał z dodatkiem żurawiny czy rarytas przyrządzony z kaszą pęczak i czerwoną fasolą. Połączenie czerwonej soczewicy i gruszki z pewnością spodoba się tym z was, którzy lubią mniej typowe kombinacje. Spróbujecie?
Desery bez pieczenia są smaczne i efektowne. Inspirowany dobrze znanym wafelkiem Knoppers smakołyk to przekładane dwoma pysznymi kremami chrupiące ciastka zwieńczone pyszną czekoladą. Pyszne połączenie posmakuje wam od pierwszego kęsa. Spróbujecie?Desery bez pieczenia nierzadko zrobimy szybko i niemalże bez wysiłku. Tak było w przypadku kultowego bloku czekoladowego czy smakowitego ciasta inspirowanego batonikiem 3 Bit. Receptura na dobrze znany waflowy rarytas Knoppers jest jeszcze prostsza. Każdy sobie z nią poradzi, a efekt na pewno zachwyci.
Napoje energetyczne wydają się dobrym pomysłem na pobudzenie, gdy mamy dużo pracy. Jednak, zamiast sięgać po gotowy, pełny niekoniecznie zdrowych dodatków, energetyk ze sklepu, warto przyrządzić go samodzielnie. Wystarczy zaparzyć zieloną herbatę i zmieszać ją z utartymi z cukrem i sokiem z cytryny listkami mięty. Kombinacja dostarczy wam energii i doskonale orzeźwi. Spróbujecie?Napoje z dodatkiem mięty przyjemnie orzeźwiają, a nawet, pomagają złagodzić bóle głowy. Łącząc tę pyszną roślinę z energetyzującą i bogatą w antyoksydanty zieloną herbatą uzyskamy wyśmienity, a przede wszystkim zdrowy, płyn o właściwościach pobudzających.Zawarta w zielonej herbacie kofeina da nam zastrzyk energii, a sok z cytryny dostarczy wzmacniającej dawki witaminy C. Pyszny napój pomoże nam więc skoncentrować się i sprawnie uporać ze stojącymi przed nami zadaniami. Jest przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu.
Placki ziemniaczane są jednym z częściej goszczących na naszych talerzach rarytasów. Warto wzbogacić je o aromatyczne nadzienie z pieczarek i cebulki. Nabiorą pysznej konsystencji i zachwycą wyrazistym smakiem. Spróbujcie tej niezwykłej wersji specjału, a jeszcze nie raz po niego sięgnięcie. Placki ziemniaczane można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić je z serem żółtym czy tuńczykiem. Tym razem postawimy na dodatek, który z pewnością spodoba się amatorom grzybów. Pieczarki z ziemniakami w tej odsłonie smakują obłędnie. Skusicie się?
Mazurek jest wyjątkowym wypiekiem, który zagości na naszych stołach już niebawem. Warto pokusić się o odtworzenie tego specjału z ponad stuletniego przepisu, który bazuje na wykorzystaniu ugotowanych żółtek. Spód wychodzi niezwykle kruchy, a czekoladowe nadzienie z posmakiem wanilii komponuje się z nim doskonale. Koniecznie sprawdźcie. Kakaowy mazurek Roberta Makłowicza czy niezwykle prosty specjał w wersji bez pieczenia to nie jedyne nasze propozycje na tegoroczne święta Wielkiej Nocy. Tym razem przedstawiamy wam nieskomplikowaną i wyjątkowo pyszną recepturę z 1908 roku. Kruchy spód z dodatkiem ugotowanych żółtek i mąki krupczatki wyśmienicie smakuje z delikatnie waniliową masą czekoladową. Dodajcie do nich ulubione owoce suszone, a będzie tak dobry, że już nigdy nie upieczecie tego specjału inaczej.
Sałatki mogą być zarówno prostą i szybką w przygotowaniu przekąską, jak i przystawką, która może uświetnić różne spotkania. W przypadku specjału szwagra nie będzie inaczej. Podajcie go na wielkanocnym stole, a zasmakuje każdemu, kto go spróbuje i zniknie w mgnieniu oka. Po sałatki sięgamy przy różnych okazjach. Smakowite i często niemalże błyskawicznie przygotowywane kompozycje skradły serca wielu smakoszy. Jeżeli podobała wam się sałatka szopska czy gyros, specjał szwagra również ma szansę trafić w wasz gust. Połączenie szynki, sera i kalafiora z majonezem i szczypiorkiem jest proste, a mimo to potrafi zachwycić. Spróbujecie?
Racuchy lubi wielu smakoszy. Tradycyjnie przyrządza się je z wykorzystaniem drożdży i jabłek, lecz tym razem nieco zmienimy podejście i użyjemy banana. Dzięki temu składniki dobrze się połączą i dodatek mąki nie będzie konieczny. Ten sposób spodoba się każdemu — nie tylko osobom unikającym glutenu. Koniecznie wypróbujcie. Po racuchy chętnie sięgniemy o poranku. Słodkie i sycące placuszki skuszą niejednego smakosza. Po pysznej recepturze na ten specjał z wykorzystaniem maślanki czy mąki gryczanej czas pójść krok dalej i zrezygnować zarówno z krowiego nabiału, jak i mąki. Nowy sposób przyrządzania racuchów pozwoli wam przygotować zdrowe, smaczne i dobrze zbilansowane śniadanie. Fasola jest źródłem roślinnego białka, kakao zawiera znaczne ilości magnezu, a cukier praktycznie w całości pochodzi z użytych warzyw i owoców. Smak idzie zatem w parze z doskonałym składem.
Udka z kurczaka można przygotować na różne sposoby. Pieczone w rękawie będą niezwykle delikatne i soczyste. Zamarynujcie je wcześniej w przyprawach, a podacie rodzinie naprawdę aromatyczną potrawę, którą na długo pozostanie w ich pamięci. Udka z kurczaka są smacznym i prostym w przygotowaniu daniem obiadowym z pieca. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić ten specjał z jabłkami. Zdradzaliśmy też co zrobić, by ich skórka była chrupiąca. Tym razem prezentujemy wam szybką recepturę na aromatyczne udka pieczone w rękawie. Tak pysznego mięsa dawno nie jedliście. Spróbujecie?
Gołąbki lubi wielu smakoszy. Przygotujcie je z pysznym farszem z grzybów, kaszy i ryżu, a spodoba się nie tylko wegetarianom. Danie doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zachwyci was delikatnością sosu z dodatkiem śmietanki. Koniecznie spróbujcie. Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Po pysznych wersjach w sosie pomidorowym i z kapustą włoską czas na bezmięsną odsłonę z kaszą ryżem i grzybami. Budżetowy farsz jest zaskakująco sycący, a sos doskonale komponuje się ze smakiem kapusty. Nie możecie przegapić tego smakołyku.
Tosty francuskie są idealnym pomysłem na zagospodarowanie nieco już zapomnianego pieczywa. Tym razem do ich przygotowania wykorzystamy słodką chałkę. Puszysta masa skąpana będzie w jajeczno-mlecznym sosie i okraszona słodkimi owocami. Skradnie serca wielu łasuchów. Tosty francuskie są delikatnym, często słodkim daniem śniadaniowym, które przygotowuje się naprawdę sprawnie. Wykorzystując chałkę zamiast pieczywa tostowego, uzyskamy świetną, słodką bazę, która z owocami smakować będzie obłędnie. Koniecznie spróbujcie — tosty stanowią pyszną alternatywę dla omletu biszkoptowego i racuchów śniadaniowych.
Krupnik jest jedną z bardziej sycących zup, po które warto sięgnąć w chłodniejsze dni. Nasz nowy przepis pozwoli wam przyrządzić ten specjał niemalże ekspresowo i całkowicie bez dodatku mięsa. Lekka, a jednocześnie sycąca, potrawa jest na wyciągnięcie ręki. Spróbujecie? Krupnik — obok pomidorowej czy ogórkowej — jest jedną ze smaczniejszych zup w kuchni polskiej. Ten wyśmienity specjał z dodatkiem kaszy doskonale nasyci was w chłodne dni i cudownie rozgrzeje. Dowiedzcie się jak go zrobić. Jest naprawdę prosty i nieziemsko pyszny.
Sos pomidorowy jest częstym uzupełnieniem wielu pysznych dań. Warto przygotować go samodzielnie, zamiast sięgać po gotowe, często solidnie posłodzone, produkty dostępne w sklepach. Przyrządzenie jest naprawdę proste i wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Raz spróbujecie, a już zawsze będziecie tak robić. Sos pomidorowy pasuje między innymi do gołąbków czy frytek. Wykorzystując pomidory z puszki i cebulę przygotujecie go sprawnie. Inspirowana dokonaniami włoskiej legendy kuchni, Marceli Hazan, receptura z pewnością przypadnie wam do gustu. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i dopilnować, by się nie przypaliły. Spróbujecie?
Kalafior w naszej kuchni zazwyczaj pojawia się jako element zupy czy obiadowa surówka. Liście zwykle wyrzucamy. Jeśli po raz kolejny wpadną nam w ręce — nie róbmy tego. Zielone fragmenty warzywa bardzo łatwo bowiem przekształcić pyszną przekąskę. Wystarczy posmarować je łyżką ostre pasty harissa i zapiec. Kalafior zapiekany czy pyszna zupa to tylko wybrane dania, jakie przyrządzicie z białego warzywa z różyczkami. Warto jednak wiedzieć, że liście też da się wykorzystać w kuchni. Co więcej, można z nich przyrządzić niezwykle smaczną i zdrową przekąskę, która z powodzeniem zastąpi chipsy czy frytki. Będzie idealna dla fanów pikantnych specjałów.
Pieczarki w chrupiącej panierce są doskonałą przystawką, która podana z sosem skradnie serca waszych gości. Ciasto, w którym obtacza się grzyby, warto wzbogacić o ser. Rarytas wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczny i na długo pozostanie w waszej pamięci. Pieczarki doskonale sprawdzą się jako baza do przygotowania smakowitych przekąsek. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić je ze smacznym warzywnym farszem. Zdradzaliśmy też patent na grzyby w glazurze. Tym razem proponujemy usmażenie tego pysznego rarytasu w cieście z dodatkiem sera. Spróbujcie, a z pewnością pokochacie.
Majonez jest sosem, po który często sięgamy. Zamiast kupować specjał w sklepie, przyrządźcie go w domu. Nasz nowy przepis pozwoli wam cieszyć się niezwykłym smakiem dodatku nawet wtedy, gdy okaże się, że jajka już się skończyły. Sprawdźcie koniecznie. Majonez tradycyjnie przyrządza się z jaj, lecz nie każdy może je włączyć do swojej diety. Weganie i alergicy na szczęście mogą korzystać z pysznych alternatyw tego rarytasu. Z przepisu, który wam dziś zdradzimy powstanie sos, który smakiem i konsystencją dorówna tradycyjnemu dodatkowi do kultowej jarzynowej. Spróbujecie?