Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Surówka z marchewki i chrzanu
18.08.2021 02:00 Soczysta, a zarazem chrupiąca szybka surówka z marchewki

Surówka z marchewki idealnie sprawdza się w roli dodatku obiadowego. Nie bez powodu tak często gości na naszych talerzach. Tym razem u boku marchewki zagości chrzan. Surówka będzie obłędnie chrupiąca.Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest smakołyk na bazie marchewki. Dziś wypróbujemy banalnie prosty przepis, w którym wykorzystamy również aromatyczny chrzan.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone z ryżem
18.08.2021 02:00 Przepis na kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem sięgniemy po przepis na mięsny specjał z dodatkiem ryżu. Efekt powali na kolana nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Bez wątpienia kotlety mielone są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy przyrządza je odrobinę inaczej. Dodatek w postaci ryżu sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej sycące. Ich smak pozostaje na długo w pamięci.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sernik od Ewy Wachowicz
18.08.2021 02:00 Lekki niczym chmurka sernik według Ewy Wachowicz

Sernik jest absolutnym szlagierem, jeśli mowa o propozycjach deserowych. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ciasto z dodatkiem brzoskwiń i bezy. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.Pyszny sernik potrafi na długo pozostawać w pamięci. Nie bez powodu deser w takiej formie cieszy się ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis od Ewy Wachowicz. Gwiazda ponownie okazała się niezawodna.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowany bakłażan
17.08.2021 02:00 Lepszy niż cukinia i ogórki - przepyszny marynowany bakłażan

Marynowany bakłażan potrafi swoim fantastycznym smakiem wywołać autentyczny zachwyt. Przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Smakołyk wzbogacimy o czosnek oraz oliwę. Bakłażany jeszcze nigdy nie były tak pyszne.Nie da się ukryć, że marynowany bakłażan nie jest najczęściej przygotowywanym przetworem. Warto wypróbować przepis na ten niecodzienny specjał. Idealnie sprawdzi się w roli przekąski oraz dodatku do dań.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto drożdżowe wyjdzie fantastycznie
17.08.2021 02:00 Najłatwiejsze, cudowne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe ma status kultowego deseru. Wielu smakoszy z miłą chęcią przygotowuje je w domowym zaciszu. Niestety, wyrabianie ciasta jest męczącą czynnością. Okazuje się, że ugniatanie może być zbędne. Wystarczy wykorzystać odpowiedni przepis i ułożyć składniki warstwami.Bez wątpienia ciasto drożdżowe często gości na naszych stołach. Wszystko dzięki jego niepowtarzalnym walorom smakowym. Przeważnie ciasto drożdżowe nie może obejść się bez wyrabiania. Jednak nie zawsze jest ono konieczne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Stek z kalafiora
14.08.2021 02:00 Stek z kalafiora - alternatywa dla kotletów schabowych

Jeśli nie chcesz cały czas jeść mięsa, jak kotlety schabowe, spróbuj przygotować steki z kalafiora. Ta warzywna alternatywa jest przepyszna i, przede wszystkim, wyjątkowo zdrowa. Zarówno prezencja, jak i smak dania zachwyca każdego. Stek z kalafiora ma wyjątkowy wygląd, który ciężko pomylić z czymkolwiek innym. Dużą zaletą tego dania jest fakt, że można doprawić go najróżniejszymi przyprawami, dostosowując do swoich preferencji.Potrawa ta przypomina teksturą klasyczny stek, a więc na zewnątrz ma chrupiącą skórkę, z kolei w środku jest delikatna i soczysta. Można ją zrobić zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Knedle
13.08.2021 02:00 Puszyste knedle faszerowane kurkami

Knedle mogą być doskonałym pomysłem na klasyczny polski obiad, który posmakuje każdemu. W tym wydaniu za farsz robią kurki, a więc będzie to danie wytrawne. Dopełnieniem intensywnego smaku będą liście rukoli, parmezan oraz wędzona szynka. Mogłoby się wydawać, że w obecnych czasach samodzielne robienie knedli nie ma większego sensu - można kupić je w końcu w barach mlecznych czy jako mrożonki w sklepach spożywczych. Domowe kluski są jednak znacznie smaczniejsze.Najczęściej knedle nadziewa się mięsem lub owocami, lecz nie ma sensu ograniczać się jedynie do tych dwóch opcji. Przepyszny farsz złożony z kurek oraz czosnku ma tak silny smak, że ciężko powstrzymać się przed kolejną dokładką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ryba w panierce bez tłuszczu
13.08.2021 02:00 Idealny obiad na piątek - ryba w chrupiącej panierce bez dodatku tłuszczu

W piątki nadal wielu Polaków jada na obiad rybę zamiast tradycyjnego schabowego czy mielonego. Najczęściej jest to panierowany filet usmażony na tłuszczu. Na szczęście istnieje równie pyszna, a przy okazji zdrowsza wersja kultowego obiadu. Przedstawiamy przepis na rybę w panierce z piekarnika. Zrezygnowanie z przygotowywania ryby na tłuszczu pozwala znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii - przy okazji poniższa receptura pokazuje, że smaczne jedzenie wcale nie musi być smażone na oleju. Ryba nie nasiąka tłuszczem, zachowuje chrupkość oraz soczystość mięsa. Warto także pamiętać, że pieczenie umożliwia zachowanie większej ilości wartości odżywczych w porównaniu do smażenia. Jeśli więc jesteś na diecie lub istotne jest dla ciebie zdrowe żywienie, ten pomysł jest idealny dla ciebie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Szarlotka
12.08.2021 02:00 Ekspresowa szarlotka na bazie ciasta francuskiego

Szarlotka wcale nie wymaga wielogodzinnych przygotowań. Wystarczy, zamiast tradycyjnego kruchego ciasta wykorzystać francuskie, które można kupić w większości sklepów. Taki deser jest szybki i wyjątkowo smaczny. Klasyczna szarlotka wykonana jest z nadzienia jabłkowego i kruchego ciasta. Niestety czas potrzebny, aby wykonać ten rodzaj ciasta, jest dla wielu ludzi zbyt długi. Dlatego warto skorzystać ze sklepowego ciasta francuskiego. Mozna je dostać w praktycznie każdym większym sklepie, a jedna rolka kosztuje kilka zł. Co więcej, taka szarlotka będzie znacznie tańsza i łatwiejsza w wykonaniu, a jej smak nie zmieni się. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zapiekanka ziemniaczana
11.08.2021 02:00 Swojskie ziemniaki zapiekane w kefirze z tartym serem

Zapiekane ziemniaki z kefirem i serem są przepysznym daniem obiadowym, który syci na długie godziny i jest łatwy w gotowaniu. Dużą zaletą jest również łatwość przygotowania. Dodając do ziemniaków inne składniki, można stworzyć wiele różnych wersji. Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najlepszych sposobów na szybki i mało wymagający posiłek. Nie ma konieczności zbyt długiego gotowania, a sama obróbka składników również zajmuje minimalnie mało czasu. Zazwyczaj do zapiekanek dodaje się śmietanę, jednak zawiera ona ogromną ilość kalorii. Użycie kefiru pozwala nie tylko ograniczyć kaloryczność - nabiał ten nadaje całości lekko kwaskowego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rzodkiewki w przepysznej odsłonie
10.08.2021 02:00 Zniewalające rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie

Rzodkiewki są przepysznymi warzywami, które często goszczą na naszych stołach. Przeważnie jadamy je na surowo, jednak nic nie stoi na przygotować z nich fantastyczne przetwory. Rzodkiewki w zalewie zrobią furorę wśród domowników.Bez wątpienia rzodkiewki są bliskie sercom wielu smakoszy. Nie bez powodu są z miłą chęcią zajadane zarówno w formie dodatku do dań, jak i niezależnej przekąski. Tym razem postawimy na rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie.

Ciasto na piarogi
09.08.2021 02:00 Mało znany sposób na idealne ciasto na pierogi

Pierogi można przygotować na wiele różnych sposobów, choć największe modyfikacje można zauważyć w farszu. Poniżej pokazujemy jak sporządzić ciasto, w którym woda zamieniona jest mlekiem. Dzięki temu nie rozpada się ono i jest bardziej delikatne. Najlepsze pierogi mają aromatyczny farsz i ciasto, które pomimo gotowania nie rozpada się, lecz rozpływa w ustach. Jeśli wykonasz ciasto wedle poniższych wskazówek, uzyskasz właśnie taki efekt. Zamiast klasycznej wody warto wybrać mleko. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i białek mleko wpływa na teksturę ciasta, sprawiają, że jest znacznie delikatniejsze, a zarazem wytrzymalsze na gotowanie we wrzącej wodzie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiszone pomidory
09.08.2021 02:00 Najprostszy przepis na kiszone pomidory

Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej zdradzamy najprostszy przepis. Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć większość z nas jest przyzwyczajona do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Mają bowiem zupełnie inny smak niż ich świeże warianty. Tak przygotowane pomidory doskonale sprawdzają się jako baza do zupy pomidorowej, która przypomina w smaku ogórkową. Świetnie komponują się jako dodatek do sałatek oraz na kanapkach.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlet schabowy
09.08.2021 02:00 Prosty przepis na kotlety schabowe inaczej - składniki zaskakują

Kotlety schabowe uchodzą za klasykę polskiej sztuki kulinarnej, dlatego każdy z nas jadł je już wielokrotnie. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, przetestuj poniższy przepis, w którym marynuje się schab. Odstawienie mięsa w jajku i majonezie na kilka godzin sprawia, że kotlety są kruche i soczyste jak nigdy. Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem w naszym codziennym jadłospisie. Potrawa ta dotarła do nas bowiem dopiero w XIX w. z Zachodu. Od tego czasu jednak miliony Polaków pokochało kotlety za prostotę wykonania i doskonały smak. Przyjemność z jedzenia może zostać jednak zwiększona - wystarczy zamarynować plastry schabu w mieszance jajka, majonezu i kilku innych dodatków. Mogą się one wydawać zaskakujące, jednak znacznie poprawiają walory smakowe schabowych. Dzięki nim każdy kęs jest rozpływający się w ustach i soczysty. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Warzywne krokiety zachwycą najbliższych
31.07.2021 02:00 Lekkie krokiety z nietypowym, warzywnym farszem

Pyszne krokiety potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wymagających smakoszy. Dziś wypróbujemy przepis na zawiniątka, w których wnętrzu zagoszczą wyborne warzywa. Danie z pewnością przypadnie do gustu domownikom.Krokiety uchodzą za jeden z klasycznych specjałów swojskiej kuchni. Przeważnie przygotowujemy je z mięsnym farszem lub takim, który bazuje na kapuście i grzybach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by krokiety wypełnić rozmaitymi warzywami. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Arbuz
30.07.2021 02:00 Jak sprytnie wykorzystać w kuchni skórkę z arbuza?

Jedząc arbuza, często wyrzucamy skórki, które są według nas całkowicie bezużyteczne i niesmaczne. Prawda jest jednak zupełnie inna. Przy ich pomocy można przygotować wiele produktów jak konfiturę, kandyzowaną skórkę czy piklowaną. Wnętrze arbuza jest soczyste, pyszne i bardzo zdrowe - zawiera dużo wody oraz błonnika, co poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Czy wyrzucanie skórki po zjedzeniu miąższu jest błędem?Okazuje się, że tak. Jednym z prostszych i smaczniejszych sposobów na skórkę, jest przygotowanie z niej konfitury. Należy oczywiście pamiętać, aby jeść białą część, gdyż zielona nie jest smaczna ani potrzebna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-30T121951.731
30.07.2021 02:00 Przepyszny deser z galaretką i malinami - ideał na lato

Jednym z najlepszych sposobów na ochłodę w czasie lata jest zjedzenie deseru galaretkowego - w tym wypadku malinowego. Przepis jest banalnie prosty, a ilość pracy minimalna. Co więcej, galaretka jest wyjątkowo orzeźwiająca. Latem mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Nie chcemy jeść zbyt ciężko, ponieważ wysokie temperatury i tak wystarczająco mocno nas męczą. Dlatego lekkie posiłki i desery są na wagę złota. Jednym z takich deserów jest poniższa galaretka, którą każdy może z łatwością przygotować. Potrzeba do niej jedynie kilku łatwo dostępnych produktów, a większość pracy wykonuje za nas lodówka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka
30.07.2021 02:00 Obłędna wątróbka bez masła, mąki i smażenia

Wątróbka wcale nie musi być smażona na maśle z mąką, aby dobrze smakowała i była odżywcza. Istnieje bowiem metoda pieczenia w folii aluminiowej. Tak upieczona wątróbka jest soczysta, delikatna i pyszna. Wątróbka z cebulką jest daniem wywołującym mieszane uczucia. Jedni kochają ją za smak, fakturę i właściwości prozdrowotne, inni nie są w stanie nawet na nią spojrzeć. Dlatego warto testować nowe smaki. Poniższa receptura może zrewolucjonizować metodę gotowania tego podrobu. Jest banalnie łatwa i nie wymaga aż tyle pracy i uwagi, co tradycyjna wersja. Co więcej, w smaku zbytnio się nie różni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka Magdy Gessler
30.07.2021 02:00 Przepis Magdy Gessler na hitową sałatkę szwabską

Sałatka szwabska Magdy Gessler jest przepisem idealnie sprawdzającym się na czas imprezy. Sycąca, łatwa w przygotowaniu i doskonale smakująca, podbija podniebienia Polaków. Gdy jej spróbujesz, natychmiast zechcesz dokładki. Sałatka szwabska jest doskonałym rozwiązaniem, gdy chce się podać smaczne u sycące jedzenie, lecz przy okazji brakuje ochoty na długie gotowanie. Przepis Magdy Gessler może uratować w takiej sytuacji. Sałatka ta ma bardzo intensywny smak i jest ciężka, więc ciężko znaleźć lepszą recepturę na emocjonujący wieczór. Kilka kęsów tej przystawki da mnóstwo energii, która starczy na całą zabawę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pulpety duszone z młodą kapustą
29.07.2021 02:00 Soczyste pulpety duszone z młodą kapustą

Soczyste pulpety z poniższego przepisu są gotowane w dość niecodzienny sposób, ponieważ dusi się je z młodą kapustą. Takie połączenie jest gwarancją doskonałego smaku i aromatu. Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste. Pulpety mają ogromną zaletę - poza chwilą spędzoną nad garnkami, większość czasu gotują się bez koniecznej pomocy. Dlatego zaoszczędzony czas można przeznaczyć na sporządzenie deseru lub zajęcie się innymi sprawami. Pulpeciki świetnie komponują się z delikatnym smakiem młodej kapusty, a faktura dania jest na tyle aksamitna, że każdy będzie zachwycony. Można przygotować większą ilość pulpetów i zamrozić je, aby czekały na swoją kolei w zamrażalniku. Ilustracje pochodzą z podobnego przepisu zaprezentowanego na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smażona cukinia
29.07.2021 02:00 Smażona cukinia w bajecznie pysznym cieście - mamy przepis

Smażona cukinia to doskonały pomysł na szybki i prosty obiad, który nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Można podawać ją z różnymi sosami, aby zwiększyć przyjemność płynącą z jedzenia. Niżej pokazujemy banalnie łatwy przepis. Smażona cukinia może być zarówno dodatkiem do głównego dania, lecz równie dobrze sprawdza się jako samodzielny posiłek. Jest sycąca, a chrupkość nadaje jej dodatkowych atutów. Najwięcej smaku, poza samą cukinię, nadaje całości koperek, jednak nie ma potrzeby ograniczania się jedynie do niego. Z powodzeniem można użyć innych ziół, w zależności od preferencji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa chłodnik z botwiny
28.07.2021 02:00 Szybka zupa na upały - wyborny chłodnik z botwiny

Smakowity chłodnik z botwiny jest nie lada specjałem. W zupie widocznej na powyższym zdjęciu brakuje jednego dodatku. Mowa oczywiście o jajku ugotowanym na twardo. Idealny chłodnik z botwiny jest bardzo prosty w przygotowaniu.Z całą pewnością chłodnik z botwiny dobrze sprawdza się w upalne dni, kiedy z nieba leje się żar. Mało kto spodziewałby się, że zupę można przyrządzić tak szybko. To idealna propozycja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Salceson
27.07.2021 02:00 Przepis na domowy salceson drobiowy

Salceson jest wędliną wywołującą sporo kontrowersji, w końcu nie każdy ją lubi. Jeśli jednak chcesz spróbować zrobić ją samodzielnie, przetestuj poniższy przepis. Efekt końcowy zachwyca smakiem oraz delikatnością mięsa. Salceson to wędlina, która została opracowana lata temu w celu minimalizowania strat mięsa podczas produkcji. Dzięki niej można było przygotować smaczny produkt z resztek, które nie wyglądały apetycznie. Dzisiaj salceson nie jest wyjątkowo popularny, a jego jakość w sklepie często nie jest zbyt duża. Dlatego warto przyrządzić go własnoręcznie - niżej zdradzamy jak tego dokonać przy użyciu mięsa drobiowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Powidła śliwkowe jeszcze nigdy nie były tak pyszne
27.07.2021 02:00 Jak zrobić domowe powidła śliwkowe?

Domowe powidła śliwkowe są nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają się nimi z miłą chęcią. Oczywiście najlepsze powidła przygotowywały nasze babcie. Na szczęście istnieje prosty przepis, który pozwala osiągnąć podobny efekt.Powidła śliwkowe bez wątpienia można uznać za jeden z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że sklepowe produkty nie dorównują domowym przetworom. Jak je przygotować samodzielnie?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka węgierska do słoików
26.07.2021 02:00 Chrupiąca i soczysta sałatka węgierska do słoików - prosty przepis

Sałatka węgierska jest klasyką przetworów pakowanych latem do słoików - miks warzyw z zalewą pasuje wszak do wielu jesiennych i zimowych obiadów. Tym razem prezentujemy sposób na chrupiącą i soczystą wersję jak nigdy. Domownicy będą zachwyceni. Sałatka węgierska składa się w głównej mierze z papryki, stąd jej nazwa - kraj ten przecież słynie z doskonałej jakości papryki świeżej, jak i suszonej w proszku. Lekko pikantny smak nadają jej cebula oraz czosnek. W przypadku przetworów z octem bardzo istotna jest odpowiednia proporcja wody i octu w zalewie. Octu musi być wystarczająco dużo, aby całość zakonserwować, a przy okazji na tyle mało, by nie zniszczyć smaku sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlet schabowy
26.07.2021 02:00 Niezawodny przepis siostry Anastazji na nietypowe schabowe

Kotlety schabowe w tradycyjnym wydaniu każdy zna i lubi, dlatego warto wprowadzić do swojego jadłospisu powiew świeżości. Siostra Anastazja opracowała przepis na kotlety zapiekane z pasztetem. Rozpływają się w ustach i są jedyne w swoim rodzaju. Kotlety schabowe towarzyszą nam od lat w niezmienionej formie, z tego powodu niektórym już dawno temu mogły się znudzić. Na szczęście siostra Anastazja ma swój własny pomysł na to klasyczne danie. W jej recepturze pojawia się nietypowy, przynajmniej w połączeniu ze schabowym składnik - czyli pasztet. Dodatkowo odrobina żółtego sera, który roztapia się na samym wierzchu mięsa, nadaje mu niesamowitego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smażony bób
26.07.2021 02:00 Cudowny przepis na bób z dodatkiem smażonej cebulki

Bób stanowi świetny składnik diety, który jest nie tylko wyjątkowo zdrowy, lecz również sycący i przepyszny. Jeśli chcesz zrobić go w nowy sposób, podsmaż go na patelni z cebulką. W taki sposób uzyskasz pożywny posiłek, który może być głównym daniem, jak i dodatkiem do niego. Bób zazwyczaj jadamy pod postacią gotowanych w wodzie nasion. Wtedy jest to zwykła przekąska, której jednak ciężko się oprzeć. Znamy jednak jeszcze lepszą metodę na jego przygotowanie. Dla ludzi chcących poczuć jeszcze więcej smaku zalecamy sprawdzenie poniższej receptury. Podsmażona i skarmelizowana cebulka dodaje całości słodyczy, a sam bób jest wspaniale chrupiący i aromatyczny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Warzywny placek
24.07.2021 02:00 Placki ziemniaczane premium z bogactwem dodatków

Klasyczne placki ziemniaczane są pyszne, lecz jedzenie ich zbyt często może wywołać uczucie znużenia. Z tego powodu prezentujemy placki, które zachwycają smakiem oraz kolorami. W ich wnętrzu znajduje się mnóstwo warzyw, co pozwala stworzyć wspaniałą kompozycję. Mnogość warzyw w poniższych plackach ziemniaczanych sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Warto przy okazji pamiętać, że nie ma konieczności ograniczania się do podanych składników - dodatek grzybów, mięsa lub innych warzyw nada plackom jeszcze lepszego smaku. Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste, konieczne jest jedynie odrobinę więcej pracy podczas krojenia i tarcia produktów. Kolejną zaletą jest użycie drożdży - dzięki nim danie jest bardziej puszyste i ma charakterystyczny smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: