Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Warzywny placek
24.07.2021 02:00 Placki ziemniaczane premium z bogactwem dodatków

Klasyczne placki ziemniaczane są pyszne, lecz jedzenie ich zbyt często może wywołać uczucie znużenia. Z tego powodu prezentujemy placki, które zachwycają smakiem oraz kolorami. W ich wnętrzu znajduje się mnóstwo warzyw, co pozwala stworzyć wspaniałą kompozycję. Mnogość warzyw w poniższych plackach ziemniaczanych sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Warto przy okazji pamiętać, że nie ma konieczności ograniczania się do podanych składników - dodatek grzybów, mięsa lub innych warzyw nada plackom jeszcze lepszego smaku. Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste, konieczne jest jedynie odrobinę więcej pracy podczas krojenia i tarcia produktów. Kolejną zaletą jest użycie drożdży - dzięki nim danie jest bardziej puszyste i ma charakterystyczny smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ugotowana fasolka szparagowa
23.07.2021 02:00 Jak przyrządzić fasolkę szparagową bez bułki tartej?

Fasolka szparagowa jest klasyką obiadowych dodatków, jednak bułka tarta z masłem dodaje jej wiele kalorii. Zamiast niej warto dodać czosnek, który świetnie komponuje się z nią swoim ostrym smakiem. W taki sposób można jeść zdrowiej, a zarazem smaczniej. Fasolka szparagowa najczęściej stanowi jeden ze składników obiadu - rzadko jemy ją samą. Poniższa receptura jest jednak tak pyszna i banalnie prosta w wykonaniu, że będziesz chciał jeść ją jako samodzielny posiłek. Co więcej, jest to przede wszystkim znacznie zdrowsze danie, które pozwala dostarczyć mnóstwo mikroelementów z fasolki, a także wiele błonnika. Dzięki niemu praca układu pokarmowego jest znacznie sprawniejsza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z kapusty pekińskiej
23.07.2021 02:00 Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu, który smakuje praktycznie każdemu. Jest chrupiąca i świeża, a w połączeniu z jabłkiem i warzywami dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Warto przy okazji pamiętać, że jej przygotowanie jest banalnie proste, więc nie potrzeba do niej żadnych umiejętności. Surówka z kapusty pekińskiej jest dobrym źródłem witaminy C, K oraz witaminy A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. W składnikach znajduje się mnóstwo błonnika, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Owa surówka jest genialnym produktem do większości obiadów - szczególnie tych, w których główną rolę gra mięso. Smak surówki wzmacnia przyjemność z jedzenia pieczeni i kotleta, a także oczyszcza kubki smakowe, aby czuć więcej podczas jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto chatka puchatka
22.07.2021 02:00 Przepis na kultowe ciasto bez pieczenia - chatkę puchatka

Ciasto chatka puchatka ma niezwykły wygląd, który wywołuje okrzyki zachwytu w każdym, kto je zobaczy. Mogłoby się wydawać, że przysmak jest trudny w przygotowaniu, jednak nic bardziej mylnego. Nie wymaga ono wszak żadnego pieczenia, potrzeba je jedynie odpowiednio dobrze schłodzić. Ciasto chatka puchatka, przez niektórych nazywane również chatką baby jagi, ma nietypowy trójkątny kształt, co jest jednym z jego znaków charakterystycznych. Dla najlepszego efektu należy skorzystać z najlepszego dostępnego twarogu. Tylko w taki sposób można cieszyć się kremem o odpowiedniej konsystencji. Jeśli korzystasz z sernika dostępnego w supermarkecie, konieczne będzie dodatkowe odsączenie - zbyt dużo płynu negatywnie wpłynie na zwartość masy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Pieczona kapusta
22.07.2021 02:00 Młoda kapusta zapiekana w piekarniku

Młoda kapusta wcale nie musi być jedynie podawana w zasmażanej wersji - można przygotować z niej coś zupełnie innego. W poniższym wydaniu, z dodatkiem sera i sosu na bazie octu balsamicznego, może być samodzielnym posiłkiem. Jest aromatyczna, sycąca i przepyszna. Młoda kapusta jest popularnym sezonowym warzywem, które pojawia się na stołach większości z nas. Jej delikatny smak, większa miękkość i łatwość obróbki są głównymi powodami, przez które jest tak wyjątkowo lubiana. Najczęściej jednak przygotowuje się z niej dodatek do obiadu, zasmażając z masłem. Jeśli znudził ci się taki sposób, sprawdź, jak smakuje w innym wydaniu. W tym celu świetnie sprawdzi się receptura zaprezentowana poniżej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Żurek w klasycznej odsłonie
21.07.2021 02:00 Jak zrobić idealny, tradycyjny żurek?

Żurek jest zupą, obok której ciężko przejść obojętnie. W specjale widocznym na zdjęciu brakuje jednego ważnego składnika. Mowa o dodatku w postaci jajka. Klasyczny żurek nie może się bez niego obejść. Przepis na kultową zupę jest bardzo prosty.Smakowity żurek niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W tradycyjnej odsłonie dania koniecznie musi znaleźć się jajko oraz kiełbasa.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Chrupiące placki ziemniaczane
20.07.2021 02:00 Przepis na chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach

Placki ziemniaczane przygotowujemy najczęściej z ziemniaków startych na małych oczkach, co daje gładką konsystencję. Można skorzystać jednak z największych oczek tarki, dzięki czemu gotowe danie jest bardziej chrupiące. Dodatkowo, dzięki zrezygnowaniu ze smażenia, potrawa staje się mniej kaloryczna i lżejsza dla żołądka. Placki ziemniaczane są obiadową klasyką - można przygotować je tanio, szybko, a ich smak nie nudzi się nawet po latach. Warto jednak wprowadzać urozmaicenia do swojego jadłospisu, aby zwiększyć przyjemność z jedzenia. Dlatego prezentujemy recepturę na placki wykonane nie ze startych na papkę ziemniaków, lecz rozdrobnionych na większe kawałki przy użyciu dużych oczek tarki. Uzyskuje się wtedy większą chrupkość i smaczną skórkę podczas pieczenia w piekarniku.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety z kaszy gryczanej
20.07.2021 02:00 Pyszne kotlety mielone z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej zaskoczą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Ich walory smakowe pozostają na długo w pamięci. Przepis jest banalnie prosty i nawet niedoświadczeni smakosze poradzą sobie z nim bez najmniejszych problemów. Kotlety można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie kojarzą nam się z daniem typowo mięsnym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kotlety przyrządzić z kaszy. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Syrop z zielonych orzechów włoskich
20.07.2021 02:00 Przepis na syrop z zielonych orzechów i miodu

Orzechy są bardzo smaczną przekąską, która często gości na naszych stołach, jednak można wyciągnąć z nich znacznie więcej. Syrop z zielonych orzechów i miodu ma wiele cennych właściwości - zawierają chociażby dużą ilość miodu, co jest zaletą dla ludzi chorujących na tarczycę. Przygotowanie go wymaga niewiele pracy, więc każdy może spróbować własnych sił. Syrop z zielonych orzechów to doskonałe źródło jodu - pierwiastka istotnego dla odpowiedniej pracy układu hormonalnego. Jeśli więc w najbliższym czasie nie możesz wybrać się nad morze, orzechy przyjdą z pomocą. Dodatkowo ten prosty w sporządzeniu produkt wspomaga pracę wątroby i układu pokarmowego, a także ułatwia detoksykację z zanieczyszczeń. Pozytywnie działa również przy leczeniu anemii, otyłości, przewlekłych chorób układu oddechowego. Pamiętaj, aby rozcinać orzechy z rękawiczkami na dłoniach, gdyż bardzo silnie brudzą skórę. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

219132556 784006468955619 5135671495791152342 n
19.07.2021 02:00 Przepis na serowe oponki z cynamonowym lukrem

Serowe oponki wcale nie muszą gościć na naszych stołach jedynie podczas Tłustego Czwartku czy ważnych uroczystości. Ich przygotowanie jest na tyle proste, że można smażyć je przez cały rok - połączenie sera twarogowego oraz cynamonowego lukru sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Warto przy tym pamiętać, że choć smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, następnego dnia są równie pyszne. Serowe oponki, czyli nic innego jak rodzaj pączka z dziurką w środku, najczęściej kupujemy w ulubionej cukierni z okazji świętowania ważnego dnia. Jeśli jednak przyszła cię nagła ochota na skosztowanie ich, wcale nie musisz czekać wielu tygodni. Samo gotowanie oponek jest z kolei stosunkowo proste i szybkie, więc praktycznie każdy znajdzie chwilę na zrobienie ciasta i usmażenie go. Cynamonowy lukier nadaje pączkom wyrazistego smaku, mimo to nie trzeba się do niego ograniczać. Świetnie sprawdzi się również polewa czekoladowa, czy krem waniliowy do wypełnienia wnętrza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.

Smażone kwiaty cukinii w cieście
19.07.2021 02:00 Jak przygotować kwiaty cukinii w cieście?

Kwiaty cukinii nie są w Polsce zbyt popularnym produktem, jeśli jednak hodujesz te warzywa we własnym ogrodzie, nie wyrzucaj żółtych części. Możesz usmażyć je na głębokim tłuszczu w cieście z farszem z sera. Taka potrawa stanowi doskonały dodatek do głównego dania lub można jeść ją jako samodzielny posiłek. Kwiaty cukinii mają piękny żółty kolor i są na tyle delikatne, że z powodzeniem można jeść je na surowo. Wspaniale komponują się w sałatkach oraz jako ozdoba, by jedzenie na talerzu nabrało intensywnych barw. Czyszczenie kwiatów przed przygotowaniem jest banalnie proste. Łodyżki należy odciąć przy pomocy zwykłych nożyczek, a następnie opłukać je z ziemi i kurzu - podczas mycia należy zachować uwagę, aby dokładnie je oczyścić. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.

Pyszne pierogi po lubelsku
19.07.2021 02:00 Nietypowy przepis na pierogi ruskie po lubelsku

Pierogi po lubelsku są doskonałym sposobem, aby urozmaicić sobie jedzenie tego dania. Do farszu bowiem dodaje się odrobinę świeżej mięty, co wprowadza zupełnie nowy smak. Przygotowanie tej wersji jest mimo wszystko równie proste, co klasycznej. Pierogi po lubelsku są jedyne w swoim rodzaju, w końcu ciężko znaleźć w całej Polsce inny region, w którym do farszu dodaje się świeże liście mięty. Jeśli więc chcesz poczuć zupełnie nowy smak, poniższy przepis jest stworzony idealnie dla ciebie. Co ciekawe, receptura ta może zostać przygotowana na słodko, jak i na słono. Dla preferujących słodkie smaki, do nadzienia nie należy dodawać cebuli, a zamiast niej warto wsypać kilka łyżek cukru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sernik z trzech składników
17.07.2021 02:00 Najłatwiejszy sernik na świecie - tylko trzy składniki

Sernik jest jednym z kulinarnych szlagierów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Dziś sięgniemy po przepis na ciasto z trzech składników. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Istnieje wiele receptur na kultowy deser. Tym razem wykorzystamy tylko trzy składniki. Sernik w tej odsłonie zachwyca smakiem i jest prosty w przygotowaniu.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Surówka w pysznej odsłonie
15.07.2021 02:00 Przepis na lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej

Surówka jest istotnym dodatkiem do dań. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez niej idealnego obiadu. Istnieje wiele receptur na surówkę. Dziś sięgniemy po przepis na lekko pikantny warzywny smakołyk. Obok kapusty pekińskiej zagości między innymi czerwona cebula.Nie da się ukryć, że dobra surówka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Specjał można przyrządzić na rozmaite sposoby. Wielbiciele ostrzejszych smaków powinni wypróbować poniższy przepis na wyśmienitą surówkę.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Biszkopt bez proszku do pieczenia
15.07.2021 02:00 Jak zrobić biszkopt bez użycia proszku do pieczenia?

Smakowity biszkopt jest nie lada specjałem. Okazuje się, że bez większych problemów można przygotować go bez proszku do pieczenia. Wystarczy wykorzystać odpowiednie proporcje dwóch rodzajów mąki, cukru, jajek oraz soli.Bez wątpienia biszkopt jest kulinarną klasyką, na której bazuje wiele przepysznych deserów. W każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Pieczony kurczak od Magdy Gessler
14.07.2021 02:00 Pieczony kurczak z nadzieniem z wątróbki według Magdy Gessler

Pieczony kurczak jest nie lada smakołykiem. Nie bez powodu z miłą chęcią sięga po niego wiele osób. Dziś skorzystamy z receptury, którą podzieliła się sama Magda Gessler. Wyśmienity pieczony kurczak zaskakuje fantastycznym nadzieniem z wątróbki.Pyszny pieczony kurczak niejednokrotnie przyprawiał nas o szczery zachwyt. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy. Magda Gessler również ma swój przepis. Jak słynna restauratorka przyrządza pieczonego kurczaka?Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu
13.07.2021 02:00 Wyborna marynowana cukinia w słodko-kwaśnej zalewie

Marynowana cukinia jest doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek, a także sprawdzi się jako zwykła przekąska. Słodko-kwaśna zalewa aromatyzowana prażonymi ziarnami kolendry, fenkułem oraz chilli sprawia, że smak warzywa zmienia się nie do poznania. Gdy zjesz całą cukinię, nie wylewaj zalewy - możesz wykorzystać ją do dressingów, sosów oraz dipów. Marynowana cukinia to wspaniały pomysł na zakonserwowanie tego pysznego warzywa. Po skończeniu sezonu można cieszyć się jej smakiem, bez konieczności kupowania cukinii zza granicy, czy uprawy szklarniowej. Prażenie ziaren kolendry jest bardzo proste - wystarczy na suchej patelni rozsypać suszone ziarna i podsmażać je bez dodatku tłuszczu na niewielkim ogniu, aż zaczną wydzielać intensywny, orzechowy aromat. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Zupa pomidorowa z dodatkiem mięty
13.07.2021 02:00 Orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty

Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się ją w odrobinę inny sposób. Latem idealnie sprawdzi się przepyszna i orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty.Wyśmienita zupa pomidorowa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Istnieje wiele wariantów kultowej potrawy. Dziś wypróbujemy przepis na zupę pomidorową wzbogaconą o aromatyczną miętę.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (18)
13.07.2021 02:00 Proste sposoby na idealne ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe nie zawsze się udaje, lecz istnieją metody, które gwarantują sukces - jedną z nich jest natychmiastowe wyjęcie ciasta z piekarnika zaraz po upieczeniu. Dzięki temu będzie chrupiące z wierzchu i pulchne w środku. Po wyrośnięciu warto je przykryć pergaminem, co pozwoli uzyskać jeszcze lepszą fakturę oraz delikatność. Ciasto drożdżowe wymaga od piekącego dość dużo uwagi. Aby przygotować je jak najlepiej, należy stosować się do kilku zasad, które ułatwiają uzyskanie smacznego i dobrze prezentującego się wypieku. Podstawą oczywiście są składniki o najlepszej jakości - korzystając z dobrej mąki i jajek, osiąga się najlepsze efekty. Zaraz po upieczeniu należy natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostawienie go wewnątrz, może zbyt mocno wysuszyć skórkę, która stanie się twarda i niesmaczna. Gdy skończymy wyrabianie ciasta i urośnie ono wystarczająco mocno, zamień ściereczkę na pergamin. Uchroni delikatną masę przed przedwczesnym zasuszeniem. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Projekt bez tytułu (15)
11.07.2021 02:00 Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

Napój sporządzony z liści laurowych oraz kory cynamonowej jest świetnym sposobem na wspomaganie chudnięcia. Napar przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Dużą zaletą tej receptury jest fakt, że liście laurowe ma każdy z nas w domu - jest to w końcu roślina często używana podczas gotowania. Chudnięcie w sposób efektywny jest bardzo trudne, w końcu utrzymanie postanowień i skuteczne spalanie tłuszczu nie należy do łatwych zadań. Na szczęście istnieje napój, który ułatwia osiągniecie upragnionego celu. Sporządzenie tego napoju nie jest skomplikowane, dlatego każdy może z powodzeniem przetestować jego wpływ na własny organizm. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie we wszystkich kuchniach można znaleźć składniki, które są potrzebne do jego zrobienia. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

obraz 2021-07-11 160319
11.07.2021 02:00 Bajecznie prosty przepis na obłędne w smaku kiszone pomidory

Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej prezentujemy prosty przepis, z którym nikt nie będzie miał kłopotów. Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć my jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Takie pomidory idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz na kanapki. Możemy przygotować z nich również zupę, która w smaku przypomina klasyczną pomidorową, choć kwasowość kiszonki przywodzi na myśl ogórkową.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Projekt bez tytułu (17)
11.07.2021 02:00 Gwiazdy letnich obiadów - ziemniaki pieczone po szwedzku

Pieczone ziemniaki po szwedzku są doskonałą alternatywą dla frytek czy klasycznych tłuczonych ziemniaków. Aromatyczne kartofle, które posiadają dużo chrupiącej skórki, świetnie sprawdzają się w roli dodatku do letnich obiadów. Prostota przygotowania jest jedynie dodatkowym atutem. Ciężko znaleźć ziemniaki w lepszej wersji niż poniższa. Wystarczy kilka chwil w piekarniku i aromatyczna mieszanka przypraw, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Pieczone ziemniaki są jedną z ulubionych przekąsek. Dobór przypraw oraz samego rodzaju ziemniaków jest zależne jedynie od kucharza. My postawiliśmy na oregano oraz parmezan, jednak można zmienić je na inne dodatki. Jednym z lepszych połączeń jest tarty cheddar oraz suszona wędzona papryka w proszku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (10)
11.07.2021 02:00 Za co gwiazdy pokochały sok z selera?

Sok z selera naciowego jest szczególnie uwielbiany przez gwiazdy, które zachwalają jego właściwości i piją go przy każdej okazji. Sok ten ma obniżać ciśnienie krwi, a także oczyszczać organizm z toksyn. Co więcej, można osiągnąć dzięki niemu o wiele lepszy wygląd skóry, czy większe nawodnienie organizmu.Z selera naciowego najczęściej korzysta się jako składnika do przygotowywania najróżniejszych dań. Świetnie sprawdza się przy robieniu zup i sosów, nadając im ostrzejszego i bardziej intensywnego smaku. Poza gotowaniem wiele osób uwielbia selera jako prostą przekąskę. Chrupanie jego łodyg pozwala ograniczyć głód i zmniejszyć chęć na słodycze lub inne niezdrowe produkty. Największe korzyści płyną jednak z picia jego soku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

1445px-Kluski czarne
10.07.2021 02:00 Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czarne kluski są klasycznym daniem pochodzącym z Górnego Śląska. Najczęściej podaje się je ze stopioną słoniną lub dobrze wysmażonymi skwarkami. Czarny kolor uzyskuje się przez pozostawienie utartych ziemniaków na powietrzu przez kilka godzin. Kuchnia śląska zawiera wiele ciekawych dań, jednak czarne kluski należą do jednych z najbardziej podstawowych - zazwyczaj podaje się je podczas obiadu do mnóstwa mięsnych dodatków. Poniżej prezentujemy oryginalną recepturę, dzięki której uzyskuje się przepyszne i łatwe w przygotowaniu czarne kluski. Po ugotowaniu można je odgrzewać na patelni, co pozwala cieszyć się rumianą skórką na ich powierzchni. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (6)
10.07.2021 02:00 Prosty sposób na nieziemsko puszysty biszkopt

Pieczenie biszkoptu może sprawiać problemy nawet najlepiej wyszkolonym cukiernikom. Z tego powodu poniżej prezentujemy przepis na najprostszy biszkopt, który zawsze się udaje. Jest lekki, puszysty i świetnie sprawdza się w najróżniejszych słodkich wypiekach.Tort bez biszkoptu nie może się udać- jest swojego rodzaju rusztowaniem, który trzyma całe ciasto w ryzach. Niestety, w domowych warunkach ciężko upiec go w dobry i smaczny sposób. Dlatego poniżej przedstawiamy sposób, aby przygotować go w najbardziej puszystym wydaniu. Pieczenie najróżniejszych ciast nie jest banalną sztuką - opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe, z tego powodu receptura poniżej ułatwia otrzymanie doskonałego wyniku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Morwa czarna w kuchni
09.07.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni morwę czarną?

Morwa czarna jest dziś nieco zapomniana. Jednak z pewnością warto dodać ją do swojego jadłospisu, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ciemne owoce można bez większych problemów przekształcić w przepyszne przetwory. Morwa czarna charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem z przebijającymi się kwaśnymi nutami. Bez wątpienia przypadnie do gustu wielu smakoszom. Zwłaszcza jeśli przygotujemy jej owoce w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T114647.617
08.07.2021 02:00 Jakiej wielkości powinny być ogórki do kiszenia?

Aby przygotować dobre ogórki kiszone, należy wybrać warzywa odpowiedniej wielkości i jakości. Zbyt duże okazy są wypełnione wieloma pestkami, przez co po fermentacji kiszeniaki wyjdą miękkie i mogą wytworzyć się w nich puste przestrzeniem, które nie są przyjemne w jedzeniu. Dlatego najlepszym wyborem są mniejsze ogórki, o maksymalnie średniej wielkości. Ogórki kiszone zdecydowanie królują w kategorii przetworów. Polacy uwielbiają jeść je przez cały rok, a przygotowane własnoręcznie kiszeniaki smakują obłędnie. Wiele osób popełnia jednak podstawowy błąd, myśląc, że im większe warzywa ukiszą, tym uzyskają więcej gotowego produktu. Wbrew pozorom jest zupełnie odwrotnie. Duże sztuki można wykorzystać do zrobienia sałatek lub mizerii, gdyż w tym przypadku najbardziej liczy się spora objętość. Mniejsze plony pozostaw do najróżniejszych przetworów, takich jak korniszony, ogórki po zbójnicku czy właśnie ogórki kiszone. Taka metoda sprawi, że każdy będzie zajadał się nimi ze smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Cukinia małosolna jest przepyszna
08.07.2021 02:00 Prosty i smaczny przepis na cukinię małosolną

Z całą pewnością cukinia jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Przygotowujemy z niej zapiekanki lub inne frykasy. Okazuje się, że równie dobrze możemy ją umieścić w słoiku z kilkoma dodatkami. Małosolna cukinia smakuje obłędnie.Nie da się ukryć, że cukinia odgrywa istotną rolę w kulinariach. Nietrudno spotkać smakoszy, którzy regularnie sięgają po to pyszne warzywo. Dziś przygotujemy z niej niecodzienny przysmak, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu: