Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

karkówka-wyjdzie-jeszcze-lepiej
09.06.2021 02:00 Jak marynować karkówkę, żeby była miękka?

Idealna karkówka powinna być odpowiednio miękka i soczysta. Smakosze osiągają taki efekt na różne sposoby. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać jeden popularny napój i karkówka wyjdzie perfekcyjnie. Mowa o zamarynowaniu jej w maślance. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Karkówka często gości na naszych stołach podczas cieplejszych dni, które sprzyjają beztroskiemu grillowaniu. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie biesiadowania przy rozgrzanym ruszcie bez tego specjału. Warto wiedzieć, jak przygotować go w idealny sposób.

młode-ziemniaki-z-niecodziennym-dodatkiem
09.06.2021 02:00 Młode ziemniaczki po grecku z liściem laurowym

Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.

Banany ba zdrowie
05.06.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na wzmacniający napój z banana

Smakowite banany często goszczą w naszym jadłospisie. Niepozorne owoce skrywają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Obok takiego bogactwa nie sposób przejść obojętnie. Najlepiej przygotować z bananów wyjątkowy napar.

Ryba
05.06.2021 02:00 Smażona ryba w lekkim i puszystym cieście

Smażona ryba w delikatnej panierce z frytkami, podana na papierowej tacce to spełnienie marzeń wielu wczasowiczów nad polskim morzem. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie żadnego wyjazdu, lecz chcesz posmakować tego dania, możesz banalnie łatwo zrobić je samodzielnie. Ryby są doskonałym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Kluczem do sukcesu w poniższym przepisie wcale nie są umiejętności kucharza, lecz dobrej jakości ryba.

Sałatka jarzynowa
04.06.2021 02:00 Przepis na wyrazistą sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa uznawana jest przez wielu Polaków za jedną z potraw narodowych, która zajmuje miejsce zaraz obok kotletów schabowych, mielonych oraz bigosu. Mieszanka majonezu, warzyw i innych dodatków smakuje praktycznie każdemu i ciężko powstrzymać się przed jedną porcją. Niestety, sporym mankamentem tej potrawy jest wypłukiwanie smaku i substancji odżywczych z warzyw podczas gotowania. W wodzie rozpuszczają się aromaty, minerały i niektóre witaminy, przez co sałatka może dla niektórych wydawać się mdła. Na szczęście istnieje metoda, która temu wszystkiemu zapobiega.

Mizeria z cebulą
04.06.2021 02:00 Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizerii

Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ciężko bowiem przykryć smakowe niedoskonałości ogórków innymi produktami - dlatego warto rozglądać się za najlepszymi towarami, jakie są dostępne. Szczególnie sporo pracy należy poświęcić na znalezienie dobrej kwaśnej śmietany. Producenci mogą pod przykrywką sprzedawać śmietanę, w której składzie nie ma jedynie mleka i żywych kultur bakterii. Dlatego czytanie etykiet powinno wejść w nawyk przed zakupami.

Buraczana zupa Sekielskiego
02.06.2021 02:00 Przepis na zupę buraczaną polecaną przez Tomasza Sekielskiego

Tomasz Sekielski niedawno zdołał zrzucić kilkadziesiąt kilogramów, w czym pomogła mu rygorystyczna dieta, sporo wysiłku fizycznego, a także operacja pomniejszenia żołądka, która znacznie przyspieszyła ciężki proces chudnięcia. Jednym z jego ulubionych dań była banalnie prosta w przygotowaniu zupa z buraków, która ma niewiele kalorii, pysznie smakuje i syci na długie godziny. Jedząc ją jak najczęściej, przyspiesza się swój metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika i wartości odżywczych.

Mizeria z cebulą
02.06.2021 02:00 Węgierska wersja mizerii

Wydawać by się mogło, że mizeria nie stanowi dla Polaków żadnego wyzwania, w końcu przygotowujemy ją jako dodatek do obiadu praktycznie codziennie. Kotlety schabowe, mielone czy najbardziej wykwintne pieczenie nie są dopełnione, jeśli obok nich nie pyszni się mizeria.Jeśli jesteś przyzwyczajony do zwykłej polskiej mizerii, poniższy przepis może otworzyć ci oczy. Receptura pochodzi z Węgier, dlatego nie może zabraknąć w niej papryki w proszku. Gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie powrócisz do zwykłej mizerii.

Ogórki małosolne
02.06.2021 02:00 Co robić, żeby ogórki małosolne były idealnie chrupkie?

Proces przygotowania ogórków małosolnych jest praktycznie identyczny jak zwykłych ogórków kiszonych. Największą różnicą jest jednak czas fermentacji - w przypadku kiszonych, trwać to może nawet kilka tygodni. Małosolne kiszą się jedynie kilka dni. W trakcie kiszenia zachodzi fermentacja. Bakterie kwasu mlekowego spożywają cukier i zamieniają go na gaz oraz kwas mlekowy. Dzięki temu ukiszone produkty są zakonserwowane na bardzo długi czas, a także nabierają zupełnie nowych, probiotycznych właściwości.

Ziemniaczane purée
01.06.2021 02:00 Nowa wersja tłuczonych ziemniaków

Tłuczone ziemniaki nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o dodatkowe składniki obiadu. Oczywiście mogą konkurować z frytkami, jednak możliwość licznych modyfikacji purée sprawia, że jest to o wiele efektywniejsza i bezpieczniejsza opcja. Ziemniaki wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak myśli większość - problemem są bowiem kaloryczne dodatki, takie jak olej ze smażenia kotletów, skwarki czy masło. Unikając zbyt częstego jedzenia takich kartofli, możemy pozwolić sobie na okazjonalne ucztowanie na poniższym przepisie.

Rosół z dodatkiem kurkumy
01.06.2021 02:00 Co dodać do rosołu, by miał złocisty kolor?

Wydawać by się mogło, że rosół jest banalnie prostą zupą, która nie wymaga praktycznie żadnej wiedzy - mnóstwo ludzi twierdzi, że wystarczy wrzucić wszystkie składniki do wrzątku i gotować je przez kilka godzin. Prawda jest niestety zupełnie inna. W celu przyrządzenia smacznego i klarownego rosołu należy trzymać się dość rygorystycznych zasad. Jedną z nich jest podsmażenie mięsa przed wrzuceniem do wody, co pozwala zwiększyć intensywność smaku i dodać daniu więcej koloru.

Kluski ziemniaczane w przepysznej odsłonie
31.05.2021 02:00 Jak zrobić kluski ziemniaczane?

Nie da się ukryć, że kluski ziemniaczane uchodzą za jeden z klasyków polskiej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać je nieustannie. Okazuje się, że kluski ziemniaczane smakują jeszcze lepiej, jeśli wzbogaci się je o kiszoną kapustę. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Babka ziemniaczana w klasycznym wydaniu
31.05.2021 02:00 Prosty przepis na tradycyjną babkę kartoflaną

Nie da się ukryć, że babka ziemniaczana jest jednym z najlepszych frykasów, który kojarzy się większości smakoszy z beztroskimi czasami dzieciństwa. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby specjał z uwielbianych bulw.

Kasza jaglana
30.05.2021 02:00 Zalety detoksu jaglanego

Kasza jaglana wypełniona jest sporą ilością białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Niewielka zawartość skrobi sprawia, że produkt ten jest wyjątkowo lekkostrawny. Brak glutenu jest szczególną zaletą dla osób chorujących na celiakię - mogą oni bez problemu jeść kaszę jaglaną. Detoks jaglany wykorzystuje właściwości oczyszczające kaszy, która wymiata z organizmu mnóstwo zalegających toksyn. Dodatkowo odkwasza ciało i umożliwia powrót do właściwego poziomu pH. Skorzystać może z niego praktycznie każdy, gdyż detoks jest bardzo bezpieczny.

Kapuśniak
30.05.2021 02:00 Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak kojarzy się intensywną w smaku warzywną zupą - kapusta nadaje zupom dużo aromatu, dlatego tak często dodaje się ją do rosołu, aby stworzyć większą głębię. Młoda kapusta jest delikatniejsza, dlatego zupa z jej udziałem może smakować każdemu. Młoda kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest konieczna dla zachowania dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Witamina ta wypłukuje się z organizmu, dlatego każdego dnia należy dostarczać jej kolejną dawkę.

bławatek
30.05.2021 02:00 Jak przygotować napar z bławatka?

Bławatki to piękne niebieskie kwiaty, które zazwyczaj rosną dziko na polach i łąkach. Niestety, z tego względu wiele osób traktuje je jako chwast. Okazuje się jednak, że mają one mnóstwo wyjątkowych zalet zdrowotnych. Na co pomagają?Jakie są zalety bławatka?Bławatek ma działanie moczopędne, antybakteryjne i przeciwzapalne. Co więcej, dzięki zawartości flawonoidów może być on stosowany w przypadku chorób układu moczowego, nerek, skóry i wątroby.Przygotowany na bazie bławatka napar może również pomóc zwalczyć wszelkie infekcje w obrębie jamy ustnej. Stosuje się go między innymi w przypadku grzybicy jamy ustnej oraz zapalnie gardła.Napar może mieć również niemal zbawienny wpływ na skórę. Wykorzystuje się go między innymi: miejscowo pod oczy. Szybko łagodzi zaczerwienioną skórę i rozjaśnia cienie i obrzęki pod oczami. W jaki sposób przygotować "zbawienny" napój z tej rośliny? Przepis na napar z bławatkaAby przygotować napar z bławatka, wystarczy zalać łyżeczkę jego suszonych liści wodą w temperaturze ok. 95-100 stopni C. Należy go parzyć przez około 15 minut. Gdy mamy taką możliwość, warto pokusić się o własny zbiór tych kwiatów.Można to zrobić na dwa sposoby: gdy kwiaty już zakwitną i tuż przed ich kwitnieniem. Najlepiej zrobić to w słoneczny dzień. Ważne jest, aby kwiaty znajdowały się z dala od dróg szybkiego ruchu i miejsc, przez które mogłyby być zanieczyszczone.źródło: pixabayPłatki powinno się suszyć w ciemnym miejscu, pilnując przy tym by temperatura nie była jednak zbyt wysoka. Nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza. Powinniśmy zadbać, by miejsce było ciemne, tak by płatki nie straciły swojego koloru.Ich kolor ma ogromne znaczenie, ponieważ to on jest źródłem cennych właściwości. Ususzone płatki bławatka najlepiej zamknąć w ciemnym pojemniku. Można dodawać je zarówno do naparów, jak i domowych mieszanek herbacianych.Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na prozdrowotne napoje. Zdradzaliśmy między innymi, jak przygotować herbatę z korzenia pietruszki i syrop z mniszka lekarskiego.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na tradycyjne kołaczeBajecznie łatwy przepis na kiszone pomidoryPrzepis na chłodnik litewskiźródło: poradnik zdrowie / herbatniczekZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Śledzie w wyjątkowej odsłonie
30.05.2021 02:00 Jak zamarynować śledzie, żeby były miękkie?

Smakowite śledzie potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Specjał powinien być odpowiednio miękki. Mało kto zdaje sobie sprawę, że śledzie wyjdą o wiele bardziej aksamitne, jeśli wcześniej zamarynujemy je w kwaskowatej wodzie gazowanej.

Zasmażane buraczki
30.05.2021 02:00 Przepis na buraczki zasmażane jak od babci

Buraki są przede wszystkim bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. Znajdziemy w nich również witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Mnogość przeciwutleniaczy sprawia, że każdy powinien okazjonalnie jeść buraki. Wyjątkowo istotną substancją odżywczą w burakach jest witamina B1. Dzięki niej warzywo wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Niewielka ilość kalorii to kolejny atut - można zajadać się burakiem bez granic.

Ciasto bez pieczenia w 5 minut
30.05.2021 02:00 Jak zrobić ciasto bez pieczenia w 5 minut?

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Istnieje wiele receptur na smakowite desery, które nie wymagają użycia piekarnika. Jedna z nich idealnie sprawdza się, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.

Łopian
29.05.2021 02:00 Przepis na napar z łopianu

Łopian potocznie nazywany jest "rzepem" z uwagi na jego charakterystyczne kwiaty, które zahaczają o ubrania czy włosy i przyczepiają się do nich. Po zakwitnięciu z rzepów wyłaniają się ładne, jaskrawe kwiaty, które przykuwają uwagę intensywnością koloru. Najwięcej właściwości leczniczych posiada korzeń łopianu i to on jest najczęściej wykorzystywany. Niektórzy zielarze stosują także liście i nasiona, jednak w korzeniu znajduje się największa kumulacja substancji leczniczych i pro zdrowotnych.

Bezmięsna zupa ogórkowa
29.05.2021 02:00 Ekspresowa ogórkowa w niedrogiej odsłonie

Zupa ogórkowa zalicza się do swojskich smakołyków, które cieszą się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich frykasów. Okazuje się, że wyborne danie można przygotować w mgnieniu oka. Wystarczy, że będziemy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Rzodkiewki w trzech odsłonach
28.05.2021 02:00 Trzy banalne przepisy na błyskawiczne surówki z rzodkiewki

Surówka z rzodkiewki idealnie nadaje się jako dodatek do rozmaitych dań. Istnieje wiele przepisów na warzywne frykasy. Tym razem sięgniemy po trzy, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Najlepiej wypróbować receptury właśnie teraz, kiedy bez problemu dostaniemy młode rzodkiewki. Właśnie one cechują się świeżym i lekko ostrym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Domownicy będą zachwyceni.

Fasolka szparagowa smaczna jak nigdy
28.05.2021 02:00 Co dodać do fasolki szparagowej zamiast bułki tartej?

Fasolka szparagowa dla wielu osób jest jednym z niepowtarzalnych smaków wiosny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać ją nieustannie. Dziś sięgniemy po fasolkę szparagową, która wprawia kubki smakowe w stan ekstazy.

Kartacze
27.05.2021 02:00 Czym różnią się pyzy od kartaczy?

Pyzy i kartacze to klasyka polskiej sztuki gastronomicznej. Dania na bazie ziemniaków są bardzo popularne w całym naszym kraju, wszak kartofle są tanim i wydajnym źródłem kalorii i substancji odżywczych. Sporo osób ma jednak problem z rozróżnieniem obu typów kluch. Na szczęście istnieje banalnie prosta w zapamiętaniu zasada, która pozwoli nikomu więcej nie zaliczyć wpadki. Jeśli więc często musisz wspomagać się zapiskami, poniżej prezentujemy najprostszy sposób, aby więcej nie musieć zastanawiać się nad różnicami obu dań.

Ogórki małosolne
27.05.2021 02:00 Ile soli potrzeba na zalewę do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, których proces fermentacyjny trwa znacznie krócej. Zazwyczaj małosolne przygotowuje się w ciągu jednego dnia, gdyż to wystarcza, aby nabrały charakterystycznego słonego smaku, za którym tak wielu przepada. Ich kolejnym atutem jest większa jędrność i soczystość niż kiszeniaków. Bakterie kwasu mlekowego nie mają wystarczająco dużo czasu na rozłożenie cukrów w ogórkach, dzięki czemu zachowują bardziej zwartą fakturę, która smakuje osobom preferującym łagodniejsze smaki.

ptasie mleczko
26.05.2021 02:00 Wyjątkowe fit ptasie mleczko polecane przez samych dietetyków

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na słodką przekąskę. Zamiast sięgać po gotowe produkty, warto poświęcić jednak kilka chwil i przygotować swoje własne domowe słodycze. Będą nie tylko smaczniejsze, ale również o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.Gdzie szukać przepisów na fit słodycze? Najlepiej sięgać po rady osób, które znają ten temat niemal od podszewki, czyli dietetyków. Dwoje z nich prowadzi bloga "Dietetyk w akcji" (znajdziecie go pod tym linkiem) Jego autorki tropią zdrowe, smaczne i pomysłowe przepisy na wyjątkowe potrawy. Układają również plany dietetyczne, dlatego jeśli tylko chcecie zmienić swoje nawyki żywieniowe, to nie mogliście trafić na lepszy adres. Jadłospisy przygotowane przez "dietetyczki w akcji" są nie tylko zdrowe, ale również "przyjazne dla portfela", smaczne i łatwe w realizacji. Dzisiaj zaprezentujemy Wam próbkę ich umiejętności - doskonały przepis na domowe ptasie mleczko. Jego przygotowanie wcale nie zajmie Wam wiele czasu.

Bigos z młodej kapusty smakuje obłędnie
25.05.2021 02:00 Cudowny przepis na bigos z młodej kapusty

Bigos zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby go zajadać na okrągło. Najlepiej smakuje bigos przygotowany z młodej kapusty. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Domownicy będą zachwyceni.

Zupa pomidorowa od Karola Okrasy
25.05.2021 02:00 Wyjątkowy przepis Karola Okrasy na zupę pomidorową

Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa niejednokrotnie przyprawiała o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Karol Okrasa stawia na nieoczywiste dodatki.