Pora na pora, czyli dlaczego zupa porowo-ziemniaczana to dobry wybórJest podłużny i dwukolorowy. Zazwyczaj odcinamy jego zieloną część i jemy tę białą oraz jasnozieloną. Por to warzywo należące do czosnkowatych, które do Polski sprowadziła królowa Bona. Jest mało kaloryczny, a jego niski indeks glikemiczny sprawia, że mogą go jeść osoby chorujące na cukrzycę. Mimo że należy do tej samej rodziny co cebula i czosnek, wciąż jest od nich mniej popularny w kuchni. A to błąd! Mimo niepozornego wyglądu, por zawiera dużo prozdrowotnych właściwości, które doceniano już w starożytności – ponoć spożywał go cesarz Neron, aby mieć donośny głos. Por zawiera wiele witamin, takich jak witamina C, witamina A, witamina K czy witamina B6 oraz składników mineralnych: potasu, wapnia i żelaza. Co istotne, w porze znajdziemy kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na nasze serce i zapobiega udarom. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, dlatego można zrobić z niego skuteczny syrop na kaszel. Te i inne właściwości pora z pewnością przeważają za tym, żeby uznać zupę porowo-ziemniaczaną za dobry i zdrowy wybór na obiad. Jak ugotować pyszną, domową zupę, nie tylko porowo-ziemniaczaną?Żadna gotowa zupa nie jest w stanie dorównać tej domowej. Przede wszystkim dlatego, że gotując zupę w domu mamy pełną kontrolę nad tym, jakie składniki do niej dodajemy. Możemy dostosować jej smak do własnych upodobań i podać ją w taki sposób, w jaki lubimy. Tajemnicą dobrej, domowej zupy jest oczywiście wysokiej jakości bulion warzywny lub mięsny. Jeśli mamy choć odrobinę więcej czasu, porzućmy gotowe kostki rosołowe czy buliony w słoiczkach. Dzięki nim przygotujemy wprawdzie ulubioną zupę błyskawicznie, ale nie będzie ona zupełnie zdrowa. Ugotowanie wywaru nie zajmuje zresztą aż tak wiele czasu. Wystarczy parę warzyw: marchew, pietruszka, por, seler i przypraw, czyli ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i soli. Jeśli gotujemy wywar mięsny, dodajemy również kurczaka lub inny preferowany przez nas rodzaj mięsa. Na takim domowym bulionie każda zupa smakuje obłędnie – nie tylko zupa porowo-ziemniaczana!Zupa porowo-ziemniaczana z kurczakiem: obiad dla zabieganychPrzygotowanie zupy porowo-ziemniaczanej nie jest pracochłonne; z powodzeniem sprawdzi się ona na pierwsze danie lub kolację na ciepło. Jeśli jednak zależy nam na ugotowaniu szybkiego, pożywnego obiadu, warto dodać do naszej zupy mięso. W tym przypadku zachęcamy do przygotowania zupy porowo-ziemniaczanej z kurczakiem, a dokładniej – z udkami z kurczaka. Wystarczy, że do zagotowanej już zupy dodasz kawałki mięsa lub całe udka: jeśli tak wolisz. Taka zupa jest na pewno jeszcze bardziej pożywna i sprawdzi się jako obiad dwa w jednym. Możesz również dodać do niej pulpeciki z indyka lub pulpeciki wieprzowe, wcześniej usmażone na patelni. Zupa porowo-ziemniaczana z mięsem to doskonały pomysł na obiad dla zabieganych.Przepis na zupę porowo-ziemniaczanąSkładniki: 700 ml bulionu warzywnego3 sztuki dużego pora (biała i jasnozielona część)4 duże ziemniaki1 cebula4 łyżki masła2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu naturalnegozioła: tymianek, majeraneksól, pieprzPrzygotowanie:Pora opłukaj pod bieżącą zimną wodą. Usuń długie, zielone liście i zostaw tylko białą oraz jasnozieloną część. Pokrój go na krążki (plasterki).Obierz cebulę i ziemniaki. Pokój je w kosteczkę.Weź duży garnek i roztop w nim 4 łyżki masła. Dodaj ziemniaki z cebulą i podsmażaj przez około 5 minut.Po tym czasie dodaj pora i duś tak długo, aż warzywa zmiękną. Możesz co jakiś czas je przemieszać. Powinno zająć to około 15 minut.Teraz wlej bulion warzywny. Dopraw zupę łyżką tymianku i łyżką majeranku. Zmniejsz ogień i duś warzywa w bulionie przez około 30 minut. Gdy warzywa się ugotują, dodaj sól i pieprz. Możesz zabielić zupę śmietaną/jogurtem lub dodać prosto na talerzu.
Żurek z ziemniakami – zupa z tradycjamiJego nazwa pochodzi od nieistniejącego już niemieckiego słowa sūr, które oznaczało „kwaśny, skisły”. Żur jest dobrze znany nie tylko w kuchni polskiej, lecz także czeskiej, białoruskiej i słowackiej. To zupa, która jest przygotowywana na bazie zakwasu z mąki żytniej na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem czosnku. Dawniej był bardzo popularny na Śląsku, stąd czasami mówimy o nim „żurek śląski”. Dzisiaj bez żuru nie wyobrażamy sobie świąt Wielkanocnych. Wielkanocny żur niegdyś był spożywany przez cały Wielki Post i traktowany jako zupa postna – oczywiście bez mięsnych dodatków. Inna wersja głosi, że spożywanie żuru z mięsem w Wielkanoc miało być nagrodą dla tych, co wytrwali 40 dni w poście. Jak widać, żur jest głęboko zakorzeniony w naszej kulturze. Co ważne, nie spożywamy go tylko od święta.Czym się różni żurek od zalewajki i białego barszczu?W Polsce nazewnictwo i składniki żuru nie są zupełnie jasne. W wielu regionach polski nazwa „żur” bywa używana zamiennie z „białym barszczem” czy też „zalewajką”. Warto wiedzieć, czym tak naprawdę różnią się te trzy zupy. Podstawowym składnikiem żuru jest oczywiście zakwas, koniecznie z mąki żytniej. Z kolei do przygotowania „białego barszczu” używa się zakwasu z mąki pszennej. Nie jest to jednak takie oczywiste. Dla wielu „biały barszczyk” gotuje się bez zakwasu, tylko na rosole z dodatkiem mleka, mąki i octu. Jeśli chodzi o zalewajkę, jest to zupa, którą również przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej. Tym, co odróżnia ją jednak od żuru, jest obecność większej ilości ziemniaków. I to właśnie podgotowane ziemniaki na wywarze mięsnym dosłownie „zalewa się” zakwasem, stąd nazwa: zalewajka. Niezależnie jednak od nazewnictwa, jedno jest pewne: nie ma żuru bez zakwasu. A dobry zakwas na żur to absolutna podstawa!Jak zrobić domowy zakwas na żurek?Nietrudno nabyć gotowy zakwas na żurek. Są one powszechnie dostępne w marketach i mniejszych sklepach spożywczych. Ich skład pozostawia jednak wiele do życzenia. Po pierwsze, do gotowych zakwasów na żur często dodaje się mięso wątpliwej jakości. Po drugie, zawarte w nich konserwanty, modyfikowane skrobie, olej palmowy, cukier i wzmacniacze smaku zdecydowanie nie wpływają dobrze na nasz organizm. Po trzecie: po co kupować gotowy zakwas, skoro przygotowanie domowego zakwasu na żur jest takie proste? Aby zrobić zdrowy zakwas na żur potrzebujesz pół litra przegotowanej wody, ok. 60 g mąki żytniej (6-7 łyżek), 4 duże ząbki czosnku, 4 liście laurowe, łyżkę ziarenek ziela angielskiego i parę ziarenek pieprzu. Do dużego słoika wlej przegotowaną wodę i dodaj pozostałe składniki (ząbki czosnku obierz z łupinki). Całość zamieszaj i przykryj gazą lub lnianą ściereczką. Odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce, ale codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką. Taki domowy zakwas możesz trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni. Jest pyszny i zupełnie zdrowy.undefinedPrzepis na żurek z ziemniakami i kiełbasąSkładniki:500 ml zakwasu na żurek50 dag boczku wędzonego4 kiełbasy (białe lub śląskie)4 duże ziemniaki1 cebula4 ząbki czosnku3 liście laurowe3 ziarenka ziela angielskiegołyżka majerankupieprz, sól do smakuPrzygotowanie:Do garnka włóż wędzony boczek, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego o zalej ok. 1 l wody. Zagotuj wywar.Obierz ziemniaki i pokrój je w kosteczkę. Dodaj do wywaru i gotuj do miękkości.Gdy ziemniaki się zagotują, dolej do nich zakwas. Dodaj obrany i pokrojony czosnek, łyżkę majeranku, pieprz i sól do smaku. Gotuj pod przykryciem przez ok. pół godziny.Obierz cebulę i pokrój ją w kosteczkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Podsmaż na rozgrzanej patelni. Możesz dolać trochę tłuszczu, jeśli nie wytopi się go wystarczająco dużo z kiełbasy.Przesmażoną cebulę z kiełbasą możesz dodać bezpośrednio do żurku, lub na talerz.Żurek podawaj z jajkiem na twardo i świeżym pieczywem.
O zrazach pisał już nadworny kurzach króla Polski Stanisława Augusta Poniatowskiego. O zrazach pisał Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. O zrazach rozprawiano na Litwie, Białorusi i w szlacheckiej Polsce. Jest to jedno z tych dań, którymi możemy się pochwalić na arenie światowej. Istnieje kilka odmian zrazów, ponieważ mogą być one zawijane z niespodzianką w środku lub zwykłe płaty mięsa duszone w sosie. Dodatkowo zrazy kochają dodatki w postaci ziemniaków, kasz oraz surówek z kapusty czerwonej, a także towarzystwo ogórków kiszonych będzie dla nich korzystne.- 5 plastrów wołowiny z udźca.- musztarda ostra- dwa ogórki kiszone- jedna cebula- sól- pieprz- papryka ostra mielona- 300 g wędzonego boczku- 2 gałązki natki pietruszki- rozmaryn- 250 ml wina- kilka suszonych grzybówDo zrazów wołowych potrzebujesz:Zrazy wołowe staropolskie
Spaghetti bolognese i jego pochodzenieNazwa sosu bolognese pochodzi od włoskiego miasta Bolonia i jest znana od czasów średniowiecza. Jest to sos składający się głównie z mięsa mielonego wołowego, a wcześniej używało się drobno posiekanych kawałaków wołowiny lub wieprzowiny. Dodatkowo dodaje się do niego włoszczysznę oraz trochę pomidorów, ważne jest, aby z nimi nie przesadzić, ponieważ ma być to sos z mięsem, a nie sos pomidorowy. Przygotowany sos podaje się z makaronem własnej roboty. Włosi cenią sobie czas gotowania tej potrawy, który im dłuższy tym lepszy. Dziś spaghetii bolognese robi się w wielu domach na całym świecie, jest to jedno z dań, które kochają prawie wszyscy.Spaghetii bolognese, co potrzebujeszGłównym składnikiem spaghetti bolognese jest mięso, więc zadbaj o to, aby było ono najlepszej jakości i koniecznie wołowe.- 400 g mięsa mielonego- 1 duża cebula- 3 ząbki czosnku- puszka pomidorów krojonych- 2 łyżki przecieru pomidorowego- kawałek selera- średnia marchewka- szypyta soli- szypta pieprzu- szczypta ziół prowansalskich- szczypta oregano- szczypta bazyli- szczypta papryki czerwonej mielonej- jedna surowa papryka czerwona (opcjonalnie!)- dwie łyżki oliwy z oliwek- makaron spaghetii- starty parmezanJeśli chodzi o przyprawy, musisz ich dodać do smaku tak, aby wydobyć aromat z sosu, ale jednocześnie, żeby był on zbilanoswany nie za słony, nie za ostry.Przygotowanie spaghetti bologneseNa początek obierz i pokrój wszystkie warzywa, oprócz czosnku, w kostkę.Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, a następnie wsyp cebulę i przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku, podsmaż na złoty kolor. Następnie zmielone mięso wyłóż na patelnię i smaż, aż przestanie być różowe. Kolejno dodawaj marchew, seler i opcjonalnie paprykę. Wszystko razem zamieszaj i podsmaż około 5 minut. Otwórz pomidory w puszce i dodaj do mięsa i warzyw, zamieszaj i dodaj przecier pomidorowy. Gdy wszystko już będzie na patelni, dodaj przyprawy, aby wydobyć najlepszy z możliwych smak. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i zostaw na ogniu jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.W osobnym garnku nalej wody na 3/4 jego objętości, postaw na gaz dodaj szczyptę soli i odrobinę oliwy, dzięki temu makaron się nie sklei. Przykryj garnek pokrywką i poczekaj, aż woda się zagotuje. Następnie dodaj opakowanie makaronu i gotuj wedle wskazówek na etykiecie. Po upływie wyznaczonego czasu odlej makaron do durszlaka i polej zimną wodą, a następnie odłóż, aby cała woda z niego ściekła.Gdy sos i makaron będą gotowe, podawaj je w głębokich talerzach; najpierw makaron, a następnie potem mięso, a na wierzch posyp startym parmezanem.Domowej roboty makaron na spaghetti bologneseJeśli chcesz, aby twoje danie było bardziej domowe możesz przygotować do niego własnej roboty makaron.Składniki:- 5 jajek- 500 g mąki pszennej- łyżeczka soliPrzygotowanie:Mąkę rozsyp na blacie, aby uformowało się coś na kształt wulkanu, do środka wbij jajka i dodaj sól. Całość zagnieć, aby otrzymać jednolitą kulkę (około 10 minut). Kolejno podziel kulkę na trzy części i każdą z nich rozwałkuj na cienki plastry, każdy z płatów odłóż na bok, aby przeschło. Gdy to nastąpi zwiń plastry ciasta w rulon, a następnie pokrój w cienkie paski.Gdy makaron będzie gotowy, ugotuj go tak, jak w przypadku makaronu ze sklepu, ale czas gotowania wyznaczy ci miękkość makaronu.
Staropolskie kluski leniweKluskie leniwe to tradycyjne staropolskie danie, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Bardzo delikatne kluseczki, które uwielbiane są przez dzieci i dorosłych. Przygotować je możesz o każdej porze roku z różnymi dodatkami. Przekonaj się sama, jak łatwe w przygotowaniu są te kluski leniwe, a będziesz chcieć je robić jak najczęściej!Aby przyrządzić kluski leniwe, potrzebujeszSkładniki na kluski leniwe:- 300 g tłustego twarogu- jajko- 1/2 szklanki mąki pszennej- szczypta soli- 3 łyżki bułki tartej- 2 łyżki masła- 1 łyżka cukruPrzygotowanie: Do dużego garnka wlać wodę i dodać odrobinę soli, pod przykryciem doprowadzić wodę do wrzenia.Twaróg rozdrobnić za pomocą praski do ziemniaków, wymieszać z mąką (trochę mąki należy zostawić do posypania stolnicy), jajkiem i solą. Z masy należy ulepić wałeczki, a następnie pokroić na małe kluseczki. Leniwe wrzucić do gotującej się wody i gotować aż do wypłynięcia na powierzchnię.Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i cukier.Gotowe kluseczki podawać ze słodką bułką tartą.Do leniwych klusek możesz dodać też odrobinę kwaśnej śmietany.Dodatki do klusek leniwychKluski leniwe robione na słodko, można podawać razem z różnego rodzaju owocami lub sosami owocowymi.Te kluski można też przygotować z sosem pieczarkowym, zamiast bułki tartej.Sos pieczarkowy do klusek leniwych:Składniki:- 10 pieczarek- łyżka śmietany- pół cebuli- sól- pieprzPrzygotowanie:Do rondelka dodać masło i podsmażyć na nim cebulę, dodać obrane i pokrojne pieczarki, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i poczekać, aż puszczą sok, dodać łyżkę śmietany, wszystko razem zamieszajć i dusić przez 8 minut.Gotowym sosem możesz polać swoje kluski leniwe.
Jak już wiadomo do karpatki potrzebne jest ciasto parzone, a więc proszę bardzo!Karpatkę przyrządza się z ciasta parzonego, które podczas tworzenia układa się w kształt gór, a następnie wypełnia się je kremem budyniowym lub kremem śmietanowym. Karpatka nie wymaga większego nakładu pracy, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a chcesz przyrządzić jakieś tradycyjne polskie ciasto, to właśnie powinna to być karpatka, którą przyrządzisz według naszego przepisu.Góry Karpaty na KarpatcePrzygotowanie ciasta do karpatki
Barszcz ukraiński, czy pochodzi z Ukrainy?Nasz barszcz ukraiński to tak naprawdę pomieszanie dwóch odmian barszczu pochodzącego z Ukrainy. U nich barszcz z dodatkiem fasoli nosi nazwę „barszcz czernihowski”, a w tradycyjnym barszczu ukraińskim występuje także kapusta. Wypróbuj podany przepis na barszcz ukraiński, aby porównać, który z nich jest lepszy.Tego potrzebujesz, aby zrobić barszcz ukraińskiSkładniki:- 4 buraki- cebula- marchewka- pietruszka- pół selera- póltorej litra bulionu- 300 g kapusty włoskiej- puszka białej fasoli- 2 ząbki czosnku- opakowanie pomidorów z puszki- łyżka soku z cytryny- 6 ziemniaków- 4 ziela angielskie- 4 liście laurowe- sól- pieprz- tymianek- śmietana do zupyPrzygotowanie barszczu ukraińskiegoNa dnie 4 litrowego garnka, podsmażyć na maśle obraną i pokrojoną cebulkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem podsmażyć.Buraki obrać, pokorić w średnią kostkę dodać do warzyw w rondlu i wymieszać.Całość zalej bulionem, zamieszaj i zostaw do zagotowania.Doprawić przyprawami i wrzucić dwa całe ząbki czosnku.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka.Gotować wszystko przez około 25 minut, aż wszystko zmięknie.Pomidory pokroić na mniejsze części i dodać do zupy razem z fasolką z puszki.Na koniec dodać sok z cytryny, gotować jeszcze przez 20 minut.Opcjonalnie można dodać łyżkę śmietany do zupy, zamieszać.Podawać z posypanym po wierzchu świeżym koperkiem.Nie taki straszny barszcz ukraińskiJak właśnie zobaczyłeś przygotowanie barszczu ukraińskiego to nie jest taka trudna sprawa. Bogactwo warzyw w tej zupie powoduje, że staje się ona pełnowartościowym posiłkiem. Co jakiś czas można gotować barszcz ukraiński, zamiast tradycyjnego barszczu.Bulion wołowy do barszczu ukraińskiegoSkładniki:- 600 g wołowiny np., szponder- półtorej dużej marchewki- duża pietruszka- pół selera- pół pora- cebula- 5 liści laurowych- 5 ziarenek ziela angielskiego- sól- pieprzPrzygotowaniePrzygotować garnek o pojemności około 5 litrów.Mięso opłucz pod zimną wodą i włóż do garnka i wlej do niego 2 l wody. Zagotuj, a po powstaniu biało-szarej piany zbierz ją łyżką i zmniejsz gaz pod garnkiem na najmniejszy, przykryj i gotuj przez około 30 minut.Marchew, pietruszkę seler oraz por obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do gotującego się mięsa.Cebulę opalić palnikiem, lub od kuchenki gazowej, aż sczernieje wtedy ją również dodać do mięsa. Do garnka wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawić do samku solą i pieprzem.Gotować wszystko razem na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 2,5/3 godziny.Po upływie tego czasu, wyciągnąć z wywaru mięso oraz warzywa, a sam bulion przelać przez sito.undefined
Knedle nie zawsze były ze śliwkamiKnedle to potrawa pochodząca z Niemiec, ale tam podaje się ją z mięsem. To w Polsce zaczęto nadziewać je śliwkami, więc powstały knedle ze śliwkami, podawane z kwaśną śmietaną lub zasmażką, podbijały serca dzieci i dorosły w całym kraju. Dziś przygotuwje się je coraz rzadziej, więc nie pozwól, aby tradycja upadła i przyrządź swoje knedle ze śliwkami wraz z naszym przepisem! Przenieś się w świat dzieciństwa w parę krótkich chwil za sprawą smaku i zapachu knedli ze śliwkami.Czego potrzeba do kndeli ze śliwkamiNajważniejszym składnikiem knedli są oczywiście śliwki, ale także dobrej jakości ziemniaki z których przygotujesz kluski.Składniki:- 500 g ziemniaków- 260 g śliwek węgierek- 1 jajko- 125 g mąki- łyżka mąki ziemniczanej- sól- przyprawa korzenna- cynamon- 5 łyżek masła- 5 łyżek bułki tartej- kwaśna śmietana- cukier puder (opcjonalnie)Przygotowanie knedli ze śliwkamiZiemniaki obrać i ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie, następnie odcedzić i rozgnieść praską do ziemniaków, zostawić do ostygnięcia.Śliwki umyć, przekroić do połowy, ale nie rozłączać! Wyciagnąć pestki, nasypać do środka odrobinę cynamonu i przprawy korzennej.Na stolnicę wysypać mąkę, dodać ostudzone ziemniaki, dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną, wyrobić na jednolitą masę bez grudek.Wyrobić z kwałaków ciasta małe kulki, a następnie rozgnieść je na dłoni na cieńki placek do którego wsadzamy śliwkę i zawijamy szczelnie. Kuleczki odkładamy na oprószoną mąką stolnicę.Powtarzamy czynność, aż skończy się nam ciasto lub śliwki.W garnku gotujemy dość sporą ilość wody, solimy i na wrzątek wrzucamy knedle partiami, aby się nie skleiły, trzymać do ponownego zagotowania, a potem jeszcze gotować przez 5 minut po wypłynięciu knedli na wierzch.Knedle wyciągnąć do miseczki lub durszlaka, aby ociekła z nich woda.Bułkę tartą podsmażyć na suchej patelni, dodać do niej masło i mieszać, aż do połączenia składników.Knedle ze śliwkami przełożyć na talerzyk, polać zasmażką i kwaśną śmietaną, dodatkowo można je pospyać cukrem, aby były słodsze. Uważaj, bo śliwka w środku może być bardzo gorąca!Knedle ze śliwkami najlepiej smakują na ciepło, ale można je równieć po wystygnięciu podsmażyć na patelni, aby znowu były ciepłe.CiekawostkaJeśli skończą ci się śliwki, a ciasto jeszcze nie, możesz je nadziać innymi owocami takimi jak banan, czy jabłko.Jeśli masz dużo czasu to możesz zabawić się też ciastem i stworzyć tradycyjne knedle niemieckie nadziewane mięsem. Chociaż my wolimy nasze tradycyjne, polskie knedle ze śliwkami.Niektórzy swoje knedle posypują cukrem pudrem, aby były słodsze.undefinedundefinedundefined
Biszkopt to delikatne, lekkie ciasto na bazie jajek z dodatkiem mąki i cukru, które jest świetną bazą do przyrządzenia tortów, jak i ciast z galaeretką na zimno lub na ciepło. Dodatkowo biszkopt może posłużyć do wyrobienia małych biszkopcików, które będą idealnym ciasteczkami do herbaty lub kawy. Wypróbuj nasz przepis na biszkopt, a przekonasz się jakie łatwe będzie przygotowanie ciast w domu!
Ciasteczka inaczejKto nie marzy o słodyczach, które są zdrowsze, a jednocześnie słodkie i zaspokajające? Takie mogą być właśnie ciasteczka owsiane! Z mniejszą ilością cukru, na zdrowych płatkach owsianych bogatych w błonnik z suszonymi owocami, będą strzałem w 10, jeśli chodzi o zdrowszy sposób na coś słodkiego. Zastąp swoje dotychczasowe słodycze, smacznymi i lżejszymi ciasteczkami owsianymi, których dodatkowym atutem jest łatwość ich wykonania, a także czas, który należy przeznaczyć na ich przyrządzenie.To ci się przyda, gdy będziesz robić ciasta owsianeSkładniki:- 200 g płatków owsianych- 100 g masła- 70 g cukru- 2 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 łyżki mąki pszennejOpcjonalnie:- rodzynki- żurawina- czekoladaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczenie góra-dół. Wszystkie suche składniki wymieszać, następnie dodać miękkie masło i jajka. Do masy można dodać trochę rodzynek, żurawiny, posiekanej czekolady lub innego ulubionego składnika. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Z masy należy formować kuleczki i spłaszczać je do formy malutkich placuszków. Ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut aż ciasteczka się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i odłożyć do ostygnięcia.
Jak sama nazwa wskazuje bruschetta pochodzi z Włoch, gdzie początkowo jadali ją rolnicy dla których była to najłatwiejsza do przyrządzenia przekąska w ciągu dnia. Ciekawostką jest to, że co roku 2 lutego odbywa się święto bruschetty w Spello. Jak widać ten zapiekany chleb z pomidorkami zdobył bardzo duże uznanie wśród Włochów, ale nie tylko! W Polsce jemy bruschette nie tylko jako przekąskę, ale również jako danie na kolacje. Zobacz z jaką łatwością przyrządzisz danie, które podbiło serca Włochów.Podstawą bruschetty są dobre pomidory, więc zaopatrz się w nie w najbliższym zieleniaku, idealną odmianą będą malinówki, ale z innych też stworzysz przyszną bruschettę.Bruschettowe składnikiWłoska bruschetta
Kiedy robimy śledzie z jabłkiem i musztardą francuską, warto przemyśleć ilość dodawanych przypraw. Musimy wiedzieć, że śledzie same z siebie są słone, dlatego najlepiej zrezygnować z soli. Pamiętajmy, że również musztarda francuska jest lekko słona. Dobrze więc, aby przystawka ta nie była przesolona, ponieważ będzie się to wówczas kłóciło ze słodkim smakiem jabłek. Zdecydowanie najlepiej w przypadku śledzi z jabłkiem i musztardą francuską sprawdzi się zwykły czarny pieprz.Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską.
Galaretka drobiowa jest specjałem, który uświetni niejedną uroczystość. Rarytas przyrządzicie się naprawdę szybko, a będzie aromatyczny, sycący i wyjątkowo smaczny. Podajcie go na Wielkanoc, a wasi bliscy z pewnością będą zachwyceni. Galaretka drobiowa jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie rosołu, którego już nie mamy ochoty zjeść w tradycyjny sposób. Rarytas prezentuje się bardzo dobrze i cudownie smakuje. Z pewnością wprawi w zachwyt amatorów mięsnych smaków.
Czasem każdemu przychodzi ochota na słodki deser, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Siostra Aniela stworzyła przepis na placek z jabłkami i budyniem, który idealnie wpisuje się w te ramy. Delikatny budyniowy krem, soczyste kawałki jabłek i lekko kruche ciasto tworzą smakołyk, obok którego ciężko przejść obojętnie. Choć wykwintne ciasta zawsze pięknie się prezentują i obłędnie smakują, nie zawsze można sobie na nie pozwolić. W takiej sytuacji warto mieć plan zapasowy, z którego w każdej chwili można wygodnie skorzystać. Budyniowo-jabłkowy placek siostry Anieli jest świetnym przysmakiem, aby cieszyć się ze słodkiego wypieku bez konieczności wydawania ogromnych ilości pieniędzy. Niżej pokazujemy przepis krok po kroku.
Marchewka z groszkiem jest popularnym dodatkiem do drugiego dania. Jedni ją lubią, podczas gdy inni za zrobią wszystko, by go nie spróbować. Jakub Kuroń zna pyszny sposób na ten kulinarny klasyk. Podsmażona na maśle mąka sprawia, że warzywny rarytas staje się niezwykle kremowy. Posmakuje nawet najbardziej wybrednym. Choć marchewka z groszkiem dla niektórych jest niemiłym wspomnieniem z dzieciństwa, warto dać temu specjałowi drugą szansę. Odpowiednio gotując warzywa i dodając do nich delikatnej zasmażki z mąki, uzyskamy naprawdę smaczne uzupełnienie obiadu.
Omlet biszkoptowy jest pyszną propozycją na szybkie i wyjątkowo sycące śniadanie. Wystarczy chwila, by przyrządzić ten rarytas a dzięki prostemu patentowi polegającemu na ubicie piany z białek nie będziecie potrzebować proszku do pieczenia. Spróbujcie, a wasz omlet wyjdzie puszysty i lekki niczym chmurka. Receptura na omlet biszkoptowy jest naprawdę prosta. Wystarczy dobrze ubić białka, a pozostałe składniki starannie połączyć z żółtkami. Po usmażeniu masy uzyskujemy placuszek tak delikatny, jak te przyrządzane przez nasze babcie. Podajcie go ze słodkimi konfiturami lub ulubionym sosem warzywnym — w obu wersjach będzie wyśmienity.
Pasztet jest częstym elementem wielkanocnego śniadania. Smaczny specjał możecie przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy połączyć ze sobą ugotowane jajka, majonez i śmietanę. Tak kremowego i delikatnego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie przetestujcie tę recepturę. Wegetariański pasztet uświetni świąteczne śniadanie. Aromatyczne pieczarki i cebulka oraz groszek cudownie komponują się z jajkami na twardo, których na wielkanocnym stole zabraknąć nie może. Mięso nie będzie potrzebne, by wyczarować smaczny dodatek do chleba. Przekonajcie się sami.
Metka, czyli kiełbasa z surowego, zmielonego i przyprawionego mięsa jest pysznym dodatkiem do pieczywa, który z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Wybierzcie się na zakupy i wypróbujcie naszą nową recepturę. Własnoręcznie przygotowana metka składa się ze składników doskonale znanych, co daje jej znaczną przewagę nad kupną wersją, która często może zawierać niepotrzebną chemię. Dobra metka powinna zawierać minimum 90% mięsa. Dobrze jest też, by pewną jej część stanowił tłuszcz. Będzie on zarówno nośnikiem smaku, jak i produktem zapewniającym konsystencję umożliwiającą łatwe rozsmarowywanie wyrobu. Dostępne w sklepach smakołyki dość często zawierają dodatki, które mają na celu poprawę smaku i przedłużenie trwałości metki, dlatego też zdecydowanie lepiej będzie specjał przygotować samodzielnie. Wystarczy kilka składników, a smak naprawdę zachwyci.
Babka ziemniaczana jest niezwykle prostym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny obiad dla całej rodziny. Karol Okrasa w swoim przepisie pod koniec pieczenia przykrywa naczynie z daniem folią aluminiową. Dzięki temu babka wychodzi wilgotna i niezwykle delikatna. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Babkę ziemniaczaną, podobnie jak lubiane przez wielu smakoszy placki, przyrządza się z tartych ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Receptura Karola okrasy uwzględnia jeszcze dodatek ugotowanej kaszy gryczanej i boczku. Danie jest więc niezwykle sycące i aromatyczne. Podajcie je rodzinie na obiad, a zachwytom nie będzie końca.
Domowy smalec grubo rozsmarowany na świeżym i jeszcze delikatnie ciepłym pieczywie jest spełnieniem marzeń niejednego smakosza. Jeśli jesteś na diecie, spróbuj wersji bez mięsnej, przygotowanej na bazie fasoli. W smaku ciężko wyczuć różnicę, a brak produktów odzwierzęcych docenią wegetarianie. Smalec z fasoli jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla klasycznego smalcu ze słoniny. Do jego sporządzenia nie potrzeba ani grama zwierzęcego tłuszczu, a mimo to smakuje równie dobrze, co zwykły. Aby uzyskać idealny aromat, nie zapomnij dodać do niego podsmażonej cebulki i jabłka. Polecamy podawać go z mocno ukiszonym ogórkiem, który podkreśli smak tego genialnego wyrobu.
Szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkami, które stanowią główny element nadzienia - ciasto to można jednak wypełnić innymi owocami. W roli wypełnienia doskonale sprawdzają się pyszne gruszki. Dzięki nim wypiek nabiera zupełnie nowego charakteru i dla niektórych, gruszkowa wersja jest lepsza od jabłkowej. Szarlotka z gruszkami jest idealnym sposobem na spożytkowanie dużych ilości owoców, które w innym wypadku mogłyby się zepsuć. Jeśli więc masz pod ręką kilka kilogramów gruszek i nie wiesz co z nimi zrobić, zabierz się za poniższy przepis.
Znudziły wam się placki ziemniaczane? Podajcie je z warzywami i serem, zapiekając je w piekarniku. Takie małe pizze będą naprawdę smaczne i z pewnością odmienią dobrze znane wam danie. Placki ziemniaczane przygotować można na wiele sposobów. Nawet najprostszy przepis jednak zawiedzie, jeśli wybierzemy nieodpowiednie ziemniaki. Przygotujcie je z naszej nowej receptury i podpieczcie niczym pizzę, a wasz obiad będzie niezapomniany.
Jajka faszerowane dla wielu smakoszy są obowiązkowym punktem wielkanocnego śniadania. Korzystając z prostego przepisu Ani Starmach, przygotujecie je niemalże ekspresowo. Aromatyczne pieczarki sprawią, że potrawa przypadnie do gustu każdemu, kto jej spróbuje.Jajka faszerowane pieczarkami są wyjątkowo smaczną i sycącą przekąską, która uświetni wiele okazji. Możecie przygotować je dla całej rodziny na święta lub na spotkanie w gronie znajomych. Za każdym razem zachwyci.