Tradycyjne pączki charakteryzuje biała obwódka, występująca w środku słodkiego rarytasu. Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się bierze? Okazuje się, że jej obecność jest wyznacznikiem wysokiej jakości wyrobu. Wyjaśniamy dlaczego. Pełne smaku i atrakcyjne wizualnie pączki smażone zawsze mają piękną, jasną obręcz przechodzącą przez środek. Jej występowanie nie jest przypadkowe. Wynika bowiem z określonej techniki przyrządzania i wiele mówi o tym, jak wykonany był rarytas.
Pączki w 5 minut spodobają się nie tylko zabieganym. Zaprezentowany przez TikTokerkę patent na usmażenie słodkości jest niesamowicie prosty. Wystarczy wymieszać trzy produkty i uformować z nich niewielkie kuleczki, których smażenie będzie niemal ekspresowe. Spróbujecie? Pączki można przygotować szybko i z zaledwie trzech składników. Jak pokazała twórczyni internetowa nathalae, wcale nie jest to skomplikowane. TikTokerka zastosowała prostą sztuczkę polegającą na formowaniu deseru z niewielkiej ilości ciasta, a efekty, jakie osiągnęła były więcej niż zadowalające
Bez faworków nie ma karnawału i Tłustego Czwartku. Domowy specjał nie będzie jednak wystarczająco kruchy, jeśli użyjemy niewłaściwego rodzaju mąki. Najlepiej sprawdza typ 450. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać. Chrust jest jednym z przysmaków, które wielu z nas z chęcią skosztuje. Przygotowanie lekkiego i przyjemnie kruchego specjału w domu jest możliwe. Wystarczy zadbać o odpowiednie składniki i nie zapomnieć o kilku istotnych czynnościach.
Gofry z ciasta francuskiego są smacznym, szybkim i nietypowym pomysłem na deser lub słodkie śniadanie. Wystarczy gotowa masa i gofrownica, by ciepły i przyjemny posiłek pojawił się również u was. Wykonanie jest bardzo proste, a efekty zachwycają do pierwszego kęsa. Spróbujecie? Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować wiele smacznych dań. Jedna z TikTokerek postanowiła zrobić gofry. Pocięła odpowiednio ciasto i umieściła je w opiekaczu. Po kilku minutach cieszyła się zachwycającym wizualnie smakołykiem.
Mądra Babcia zdradziła przepis na idealne ciasto na faworki. Sekretem są odpowiednie proporcje składników oraz napowietrzenie przygotowanej masy. Beata zamiast wałka do ciasta stosuje o wiele szybszą metodę. Faworki według jej przepisu są idealnie kruche i chrupiące.Faworki zwykle kojarzą nam się z całym dniem pracy i ubijaniem ciasta wałkiem tak, jak to robiły nasze babcie. Ten trik sprawia, że słodycze nabierają kruchości i chrupkości. Pani Beata na kanale SILVER TV na YouTube pokazała, jak przyrządzić faworki bez ubijania ciasta i w dosłownie 15 minut.Beata wyrobione ciasto na faworki przepuszcza dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. To błyskawiczny sposób na napowietrzenie ciasta bez większego nakładu czasu i pracy. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne i delikatne. Z łatwością rozwałkujemy je więc na cienki placek.Beata zdradziła również idealne proporcje na ciasto, czyli 1 duże żółtko i 1 łyżka śmietany na 100 g mąki pszennej. Mąka koniecznie musi być przesiana. Żółtka sprawią, że faworki będą chrupiące i kruche, a śmietana scali wszystkie składniki i doda im delikatności. SILVER TV jest interaktywną telewizją internetową z własną ramówką. Telewizja została stworzona przez Beatę Borucką, znaną jako Mądra Babcia. Pani Beata prowadzi między innymi program śniadaniowy na żywo, w którym dzieli się przepisami kulinarnymi. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.
Gniazdka z ciasta parzonego od Tomasza Strzelczyka są proste w przygotowaniu i pyszne. Słodycze są o wiele smaczniejsze od pączków i faworków, a oprócz tego są lżejsze. Poznaj przepis na gniazdka. Nie ma lepszych słodkości na tłusty czwartek.Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, subskrybuje ponad milion osób. To na tym kanale kucharz dzieli się swoimi przepisami na wyśmienite dania główne, ciasta i desery. Tym razem Tomasz Strzelczyk zaprezentował Niedawno Strzelczyk opublikował na kanale film, na którym przygotowuje gniazdka. Słodycze z ciasta parzonego smakują obłędnie. Są proste w przygotowaniu i wyglądają zjawiskowo. Przepis na gniazdka i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.Gniazdka według przepisu Strzelczyka zrobione są z ciasta parzonego. Musimy więc utrzeć mąkę z gorącą wodą, odrobiną soli i masłem. Gdy masa ostygnie, dopiero wtedy dodajemy jajka. Kucharz ostrzega przed błędem- jeśli dodamy jajka do gorącej masy, jajka się zetną i zrobi się jajecznica.
Faworki i pączki drożeją. Za wyrobu w lokalach Magdy Gessler zawsze płaciło się więcej niż w dowolnym innym lokalu. TikTokerka postanowiła sprawdzić, czy w przypadku chrustu, z ceną wyrobu w parze idzie jakość. Jakie były wyniki jej testu? Niedawno pisaliśmy, że w tym roku Tłusty Czwartek nie będzie tani. Cena faworków w cukierni Magdy Gessler jednak zwala z nóg. Mimo to internetowa twórczyni zdecydowała się na zakup specjału, chcąc ocenić czy rzeczywiście u gwiazdy Kuchennych Rewolucji można zjeść najlepsze faworki w Polsce.
Ciasto bez pieczenia 3 Bit jest prostym i smacznym deserem inspirowanym popularnym batonem. Pyszne połączenie karmelu, herbatnika i śmietanki spodoba się nawet najbardziej wybrednym gościom, przyjemnie urozmaicając weekendowe spotkania. Spróbujecie? Ciasta bez pieczenia są świetną alternatywą klasycznych deserów dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika. Część receptur na te rarytasy jest też okazją do podjęcia wyzwania i odtworzenia w domowych warunkach smaku dobrze znanych sklepowych batoników czy wafelków. Do tej grupy z zalicza się deser 3 Bit, który pięknej się prezentuje — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody.
Róże karnawałowe są pyszne. Zachwycający wizualnie deser świetnie sprawdzi się na niejednym przyjęciu. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, aż efekty są więcej niż satysfakcjonujące. Musicie spróbować. Proste w wykonaniu róże karnawałowe nie tylko pięknie wyglądają, ale też smakiem przewyższają niejedne faworki czy pączki. Jeśli chcecie zaskoczyć gości nietuzinkowym deserem w Tłusty Czwartek, ta receptura z pewnością wam w tym pomoże. Jeszcze nie raz do niej wrócicie.
Choć Ptasie Mleczko do najzdrowszych deserów nie należy, czasem można się na nie skusić. Katarzyna Bosacka zwróciła ostatnio uwagę, że obecnie opakowanie specjału jest już dużo mniejsze niż przed laty. Różnicę da się dostrzec nawet pomiędzy egzemplarzami z roku 2020 i 2023.Downsizing jest przed producentów stosowany już od dawna. Sprzedaż mniejszych niż kiedyś porcji wyrobów dotknęła także Ptasiego Mleczka. Katarzyna Bosacka pokazała na swoim Instagramie, jak produkt zmieniał się w ostatnich latach. Wniosek jest jeden — deseru w opakowaniach ubywa.
Faworki są popularnym tłustoczwartkowym deserem. Wielu z nas smaży rarytas, korzystając z oleju. Tradycyjnie jednak do jego przygotowania stosowany był smalec. Warto spróbować takiej właśnie wersji. Do lekkich nie będzie należała, ale smakuje obłędnie.Jeśli chcecie samodzielnie przyrządzić faworki, dobrym pomysłem będzie postawienie na sprawdzony tradycyjny przepis. Wiele receptur zakłada smażenie deseru w oleju, co jest tylko trochę zdrowsze niż korzystanie z klasycznie stosowanego w tym procesie smalcu.Obecnie, gdy ceny oleju rzepakowego znacznie wzrosły, wieprzowy tłuszcz może być lepszym wyborem nie tylko pod względem smaku czy chęci zachowania oryginalnego charakteru przysmaku, ale też z powodu kosztów. Smalec jest po prostu tańszy. Oczywiście nie dla każdego będzie to idealne rozwiązanie, ale z przepisem zawsze warto się zapoznać.
By przygotować tradycyjną, malinową chmurkę trzeba upiec kruchy spód i warstwę bezową. O wiele mniej pracy jest przy malinowej chmurce bez pieczenia. Spód można zrobić z ciastek i sięgnąć po gotowe bezy. Do tego warstwa bitej śmietany i malin i pyszny deser gotowy. Będzie jak znalazł na osłodę ponurych dni. Ciasto bez pieczenia możesz przygotować nie tylko na spodzie z biszkoptów, ale również z herbatników. W takiej wersji ciasteczka wystarczy rozdrobnić w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym masłem, a następnie schłodzić w lodówce. Przy użyciu czekoladowych herbatników uzyskasz zupełnie nowy smak tego samego deseru. Sprawdź, która wersja smakuje Ci najbardziej.
Sanepid wydał właśnie komunikat dotyczący wycofania z rynku niebezpiecznej żywności. Chodzi o ciastka skierowane przede wszystkim do najmłodszych konsumentów. Jak się okazało, produkt zawiera dużą ilość szkodliwych składników. Chronienie konsumentów przed szkodliwymi produktami spożywczymi to jedno z ważniejszych zadań Sanepidu. W tym wypadku po raz kolejny zadziałał System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach, tzw. RASFF. Szybka reakcja jest tym ważniejsza, że ciastka przeznaczone są dla dzieci i/lub niemowląt.
Czy sernik można zamrozić? Wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia i składu. Desery z dodatkiem kremów czy galaretek nie mogą trafić do chłodziarki. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę, by po czasie przysmak smakował dobrze.Mrożenie deserów nie należy do częstych, choć w wielu przypadkach jest to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości. W przypadku sernika sprawa nie jest jednak prosta i oczywista. Są takie wersje ciasta, których zamrożenie skończy się fatalnie.
Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.Pamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.
Wiemy, ile zapłacimy za pączki Magdy Gessler w tłusty czwartek. W lokalach znanej i lubianej restauratorki zawsze było drożej niż w innych cukierniach i restauracjach. W tym roku za pączka od Gessler zapłacimy 18 zł. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku dzień, w którym w imię tradycji będzie my zajadać się pączkami i faworkami przypada 16 lutego. Ile zapłacimy za pączki Magdy Gessler? Pączki w innych cukierniach, piekarnikach i pączkarniach też będą wyższe.Pączki Magdy Gessler zawsze były droższe niż w innych cukierniach i piekarnikach. Znana restauratorka tak wysokie ceny tłumaczy najlepszymi produktami i przygotowywaniem dań i wypieków z najwyższą starannością. Inflacja i wzrost cen jedzenia spowodowały, że pączki będą kosztować więcej, niż w ubiegłym roku.Nie tylko u Gessler będzie o wiele drożej. Za pączka w piekarni, cukierni, czy pączkarni zapłacimy około 5- 7 zł. W marketach ceny będą niższe, jednak jeśli za pączka zapłacimy 2- 3 zł, to nie będzie on ani smaczny, ani pozbawiony chemii i konserwantów.
Pączki bez smażenia są o wiele lepsze niż tradycyjne. Lekkie i delikatne ciasto drożdżowe wypełnione owocowym nadzieniem spodoba się zwłaszcza osobom dbającym o linię. Wykonanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować.Pyszne i pozbawione zbędnego tłuszczu pączki bez smażenia będą idealne na Tłusty Czwartek. Słodycz będziemy piec, dzięki czemu nie tylko pięknie urośnie, ale też nabierze lekkości i będzie rozpływać się w ustach. Nikt się nie oprze.
Puszyste racuchy sprawdzą się zarówno jako pyszny podwieczorek, jak i słodka kolacja. Delikatne placuszki o budyniowym smaku są proste w przygotowaniu, a soczyste jabłko świetnie komponuje się ze smakiem śmietanki. Ta banalna potrawa bije na głowę klasyczne kanapki. Nie ma chyba smakosza, który odmówi sobie smacznych racuchów. Lekkie niczym chmurka drożdżowe placki o śmietankowym smaku uzupełnimy soczystym jabłkiem. Nabiorą słodyczy i będą miały bogatszą teksturę. Warto skosztować.
Rurki z bitą śmietaną są kultowym deserem, który niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Korzystając z gotowego ciasta francuskiego, wykonacie je bez trudu, a będą tańsze i bardziej kruche niż dostępne w cukierniach frykasy. Spróbujecie?Mało kto odmówi sobie przyjemności sięgnięcia po znakomitą rurkę z bitą śmietaną. Lekka i wyjątkowo smaczna wersja z ciasta francuskiego nie zrujnuje waszego portfela, a jej przygotowanie będzie niesamowicie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalne foremki i kilka tanich produktów. Foremki można też przygotować z grubszej folii aluminiowej.
Tłusty Czwartek 2023 będzie wyjątkowo chudy. Obserwowane wszędzie wzrosty cen nie ominą branży cukierniczej i pączki na pewno zdrożeją. Cukiernicy właśnie zdradzili, dlaczego i jak bardzo podniosą ceny. Na miesiąc przez Tłustym Czwartkiem, który w tym roku przypada 16 lutego, już wiemy, że ceny pączków pójdą w górę. Przyczyn takiej sytuacji jest wiele, a ich wspólnym mianownikiem jest inflacja. Jakiego kosztu przysmaku możemy się spodziewać w cukierniach i piekarniach?
Pączki nadziane konfiturą są jednym z ulubionych przysmaków. Przygotowując je w domu, nierzadko zastanawiamy się, w jaki sposób umieścić w nadzienie cieście. Wiele z nas decyduje się na wypełnienie ciasta marmoladą jeszcze przed smażeniem. Tymczasem dodanie marmolady po przyrządzeniu będzie dużo lepszym pomysłem. Wyjaśniamy dlaczego.Sposobów jest kilka nadziewania pączków, lecz tylko jeden da nam gwarancję, że konfitura pozostanie wewnątrz. Wykonanie słodyczy nie będzie stanowiło problemu, jeśli zaopatrzymy się w specjalną cienką szprycę lub cukierniczy rękaw i owocowym przysmakiem wypełnimy już usmażone ciasto.
Włoski sernik karnawałowy pachnie i smakuje obłędnie. Do masy serowej z ricotty dodaje się cytrusy i wanilię, a zagotowana z mlekiem semolina sprawia, że nabiał staje się kremowy. Jego delikatność zachwyci was od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.Lekki włoski sernik na bazie ricotty i semoliny wypiekany jest zazwyczaj w karnawale lub nawet bliżej świąt wielkanocnych. Pyszne ciasto o waniliowo-pomarańczowej nucie ciasto różni się konsystencją od dobrze nam znanych deserów z nabiału.Migliaccio — bo tak nazywa się ten deser — ma konsystencję odrobinę przypominająca budyń, lecz nie jest tak rozpływający się, jak sernik baskijski. Przygotowuje się go bez spodu, a podaje oprószonego cukrem pudrem. Włosi często dodają do masy również likier limoncello, lecz i bez niego deser będzie doskonały.
Nigdy nie kupuj pączków, na których znajduje się pękający lukier. Pączki nie będą smaczne i będą zawierać sztuczne składniki. Lukier jest jednym z wyznaczników jakości kultowych słodkości. Dowiedz się, na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas zakupów.Pączki są świetnym pomysłem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Pączki możemy przygotować samodzielnie, możemy kupić je również w każdej pączkarni, cukierni i piekarni. Dostaniemy pączki z niemal każdym nadzieniem, między innymi z marmoladą, kremem, budyniem, czekoladą, toffie. Po czym rozpoznać dobre pączki?Jakość pączków idzie w parze z ich ceną. Lepiej zapłacić więcej i mieć pewność, że pączki przygotowane są z najwyższej jakości składników, starannie i bez pośpiechu. Dowiedz się, jak rozpoznać najlepsze pączki i dlaczego nie warto kupować słodkości z pękającym lukrem.Pękający lukier, brak złotej obwódki, zbyt jasny lub ciemny kolor to tylko niektóre rzeczy, na jakie powinnaś zwrócić uwagę podczas zakupów. Pączki nie mogą być zbyt tłuste, ponieważ będą ciężkie i stracą smak.
Uwielbiasz ptasie mleczko ale nie lubisz przepłacać za nie w sklepie? Doskonale się składa. Znana tiktokerka pokazała przepis na domową wersję tego specjału. Wystarczy ulubiona galaretka, śmietanka i czekolada.Przygotowanie domowego ptasiego mleczka jest banalnie proste. Dzięki czytelnym wskazówkom Natalii Maszkowskiej (z której profilu na Tik Toku @nathallae pochodzą powyższe zdjęcia) z tym poradzi sobie przepisem absolutnie każdy. Obdaruj przysmakiem najbliższą osobę lub spałaszuj całość samodzielnie. To ptasie mleczko smakuje obłędnie.
Zamiast kupować faworki w cukierni, przygotuj ja samodzielnie. Domowe faworki bez grama śmietany są lekkie i pełne smaku. Ciasto uderz kilkukrotnie wałkiem, a po usmażeniu będzie chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na faworki. Takich jeszcze nie jadłaś.Faworki są pysznym dodatkiem do kawy, nie tylko w tłusty czwartek. Sekretem doskonałych faworków jest ciasto. Zrezygnuj ze śmietany. Przez nią kultowe słodycze są ciężkie. Zamiast niej do masy wlej ciepłą wodę. Nie zapomnij również o łyżce spirytusu.Alkohol nie będzie wyczuwalny w faworkach i ulotni się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki niemu faworki nie będą tak szybko chłonąć oleju lub smalcu podczas smażenia i nie będą ociekać tłuszczem. Faworki smaż dosłownie chwilę na bardzo gorącym tłuszczu. Słabo rozgrzany olej i smalec sprawią, że faworki będą tłuste, nawet, jeśli dodasz do ciasta spirytus.Ciasto na faworki po wyrobieniu odstaw na 30 minut w suche i ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Zanim je rozwałkujesz, uderz ciasto kilkukrotnie wałkiem. W ten sposób faworki staną się chrupiące po usmażeniu. Faworki oprósz cukrem pudrem.
Ciasto bez pieczenia z galaretkami jest smaczne i proste w przygotowaniu. Serowa masa z dodatkiem owocowych kostek wygląda znakomicie i nie wymaga zastosowania skomplikowanych składników. Musicie skosztować. Chcąc przygotować efektowne ciasto bez pieczenia, wcale nie musimy uczyć się przyrządzania skomplikowanych kremów. Prosty deser oparty o użycie galaretki — którą zastosujemy zarówno do przygotowania ozdobnych kostek owocowych, jak i do związania masy serowej — będzie się pięknie prezentował. Taki sernik skusi najbardziej wybrednych.
Tłusty Czwartek jest dniem, w którym bez wyrzutów sumienia zajadamy się pączkami i faworkami. Święto łakoci jest świętem ruchomym, wobec czego każdego roku wypada innego dnia kalendarzowego. Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2023? Smacznym dniem cieszyć się będziemy 16 lutego.Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wielki Post wypada natomiast 46 dni przez Wielkanocą i rozpoczyna się Środą Popielcową. Najbliższa Środa Popielcowa czeka nas 22 lutego, stąd łatwo obliczyć, że 16 lutego świętujemy Tłusty Czwartek 2023.
Przepis na cynamonki przyda się każdemu. Smakowite bułeczki z dodatkiem karmelu umilą niejedno popołudnie, a ich wykonanie jest niesamowicie proste. Wystarczy przygotować ciasto i upiec je z sosem. Piękny zapach i zachwyty gości gwarantowane.Cynamonki są delikatnym drożdżowym wypiekiem z dodatkiem kojarzonej z szarlotką czy piernikiem pełnej charakteru przyprawy. Tym razem mamy dla was przepis, w którym oprócz pysznego nadzienia w puszystym i delikatnym deserze znajdzie się jeszcze miejsce na znakomity sos karmelowy, który doskonale uzupełni smak. Warto skosztować.