Sernik siostry Anastazji nie ma sobie równych. Ciasto jest idealnie puszyste oraz delikatne. Spód robiony z dodatkiem smalcu zachwyca swoją kruchością. Aż trudno uwierzyć, że pyszne deser jest tak prosty w wykonaniu.
Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.
Czy wiecie, po czym poznać dobre pączki? Dwa szczegóły wyglądzie wyrobu zdradzą wam czy wyrób, który prezentowany jest za ladą, będzie smaczny. Dobry smażony przysmak powinien mieć wyraźną białą obwódkę na środku oraz piękny, gładki lukier bez pęknięć. Wyjaśniamy, dlaczego te elementy są istotne.W Tłusty Czwartek niemal każdy ma ochotę na smacznego pączka. Wybór najlepszego smakołyku nie jest jednak prosty. Jeśli zdecydujemy się na zakup rarytasu, wybierzmy się do cukierni. Tam na pewno mamy większą szansę na zakup świeżych pączków bez konserwantów. Nie kierujmy się jednak przesadnie ceną pączka. Dwa inne parametry są znacznie ważniejsze.
Koszt zakupu faworków w cukierniach przechodzi ludzkie pojęcie. Przyjrzeliśmy się ich cenom w sklepach w Krakowie. Rozpiętość jest ogromna, warto zatem porównać ofertę kilku punktów cukierniczych. Rekordzista za kilogram chrustu liczy sobie 135 złotych.Faworki, zwane w Krakowie chrustem to tradycyjna karnawałowa przekąska. Przepis na nie jest prosty i składa się zaledwie z kilku składników. Przyrządzenie faworków zajmuje jednak nieco czasu i pracy. Czy są one warte tyle, ile krzyczą za nie sprzedawcy?
Jesteś rozdarty między pączkami a faworkami? Mamy trzecią, najlepszą propozycję. Postaw na pulchne i apetyczne taratuszki. Frykasy z ciasta kefirowego dosłownie rozpływają się w ustach.Taratuszki to swego rodzaju puszyste faworki. Popularne są zwłaszcza za naszą wschodnią granicą. Znajdziesz w nich równocześnie kształt faworków jak i miękkie ciasto rodem z pączków. Lepszego połączenia nikt nie wymyślił.Przygotowanie taratuszek jest dziecinnie proste. Wystarczy zagnieść ciasto i usmażyć je na oleju. Taratuszki przez włożeniem na tłuszcz zawija się tak samo, jak faworki. Z takim przepisem poradzi sobie każdy.
Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów. Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.
Tłusty Czwartek już lada chwila. Tego dnia sklepu będą biły się o klienta, zachęcając go słodkimi przysmakami. Lidl postanowił iść na całość i przygotował niezwykłą ofertę da wszystkich łasuchów. Swoje wyroby będzie rozdawał za darmo.Tłusty Czwartek jest dniem, w którym możemy objadać się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Niektórzy nawet licytują się między sobą, kto zdołał wcisnąć w siebie większą ilość pączków. Dzięki pomysłowi sieci handlowej Lidl jeść będziemy nie tylko więcej, ale też taniej. Obstawiamy kolejkę chętnych.W ramach słodkiej promocji cukiernia Lidla uruchomiła zaskakującą akcję. Kup 4 donuty, a kolejne 2 dostaniesz za darmo. Z okazji można skorzystać od poniedziałku do czwartku lub do wyczerpania zapasów. Ograniczenie na 1 paragon wnosi 6 sztuk.
Faworki najlepiej przygotowywać według babcinych instrukcji. Jedną z najważniejszych jest wskazówka dotyczącą wyrabiania ciasta. Im dokładniejsze ono będzie, tym więcej nadających bąbelków powstanie podczas smażenia. Właśnie po nich poznasz najlepsze ciasto na faworki. Z przepis babci uzyskamy smakowity chrust. Spróbujecie? Jedna z TikTokerek pokazała jak przyrządzić znakomite faworki. Przepis babci jest bardzo prosty, a doświadczona kucharka w nagraniu oprócz właściwych proporcji składników zdradza też sekret swojego wyrobu. Na filmie widzimy, jak bardzo dokładnie wyrabia masę, co owocuje delikatnym, pełnym bąbelków ciastem, które podczas smażenia przemienia się w niesamowicie chrupiący chrust.
Przepis na pączki Ewy Wachowicz jest znakomity. Receptura wykorzystuje znany naszym babciom patent polegający na dodaniu ugotowanych ziemniaków. Nietypowy składnik sprawia, że ciasto drożdżowe jest niesamowicie miękkie, a jednocześnie po usmażeniu zachwyca lekkością. Musicie spróbować. Poszukując idealnego pączka na Tłusty Czwartek, wiele osób z pewnością zdecyduje się na samodzielne przygotowanie rarytasu. Przepis na pączki Ewy Wachowicz zaskoczyć może składem, ale przygotowanie słodkich bułeczek wcale nie będzie trudne.
Już 16 lutego wypada Tłusty Czwartek, a więc wielkie święto pączków. Ile przyjdzie zapłacić nam za karnawałowe słodkości? Oto krótkie zestawienie cen pączków z lokalnych cukierni i sklepów wielopowierzchniowych. Zobaczcie, gdzie najlepiej je kupić, by nie zapłacić za dużo, a móc się delektować wspaniałym smakiem. Ostatnie miesiące stały pod znakiem nieustannych podwyżek. Drożyznę łatwo można było zauważyć nie tylko w sklepach spożywczych, ale też w restauracjach. Czy cukiernie także zmuszone będą podnieść ceny pączków 16 lutego? Koszt zakupu pączków waha się od 0,99 złotych do nawet 18 złotych za sztukę!
Faworki nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Wystarczy, że podobnie jak Anna Lewandowska przygotujemy je w piekarniku, a do sporządzenia masy wykorzystamy zdrowe składniki. Receptura jest niezwykle prosta. Spróbujecie? Tłusty Czwartek bez faworków nie będzie udany. Warto pokusić się o przygotowanie zdrowszej wersji chrustu. Anna Lewandowska radzi, by skorzystać z piekarnika i zdradza, jakie zdrowe produkty stosuje do przygotowania ciasta. Jej rarytas jest znacznie lżejszy.
Już za chwilę Tłusty Czwartek, więc z pewnością niejedna z Was będzie smażyć pączki i faworki. A jak robić, to robić, nie 10 sztuk, ale i z 50. Co jednak zrobić, by zapas łakoci doskonale smakował też następnego dnia? Podpowiadamy jak najlepiej przechowywać pączki i faworki, by nie wyschły i były smaczne. Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Mimo naszych najszczerszych starań może zdarzyć się, że pączki i faworki usmażone lub zakupione na ten dzień nie zostaną skonsumowane do ostatniej sztuki. Aby cieszyły swoim smakiem dłużej warto znać kilka prostych patentów. Pozwolą one dłużej zachować łakociom świeżość.
Czy wiecie, jaka mąka na pączki będzie najlepszym wyborem? Warto postawić na pszenną tortową, której zastosowanie sprawi, że uzyskamy lekkie i puszyste ciasto, wprost idealne, by nadziać je marmoladą czy ulubionym kremem. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać, szykując słodycze na Tłusty Czwartek. Nie każda mąka będzie odpowiednia do przygotowania ciasta drożdżowego na pączki. By słodycz zachwyciła lekkością, warto sięgnąć po drobno mieloną mąkę pszenną tortową. Każda inna, choć zdrowsza, znacznie utrudni uzyskanie lekkich niczym piórko i przyjemnie rozpływających się w ustach słodkich bułeczek.
Babcia Danusia zdradziła tradycyjny, rodzinny przepis na faworki. Chrust przyrządza wyłącznie z żółtek, śmietany i mąki. Kluczowe jest wybijanie ciasta wałkiem oraz dodatek spirytusu. Poznaj przepis na najlepsze, domowe faworki. Smaczniejszych nie zamówisz nawet u Gessler. Do przygotowania faworków według babcinej receptury potrzebujesz mąki, żółtek, odrobiny soli i gęstej, kwaśnej śmietany. To dzięki niej faworki po usmażeniu są tak delikatne. Cukier w cieście jest zbędny. Gotowe faworki i tak podajemy oprószone cukrem pudrem, są więc słodkie.Do ciasta na faworki babcia Danusia dodaje również niewielką ilość spirytusu. Produkt zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez chrust. Faworki wychodzą więc o wiele lżejsze. Spirytus ulatnia się podczas smażenia, nie jest więc wyczuwalny w cieście. Kluczowe jest również uderzanie twardego ciasta wałkiem. Musisz robić to energicznie przez około 5 minut. W ten sposób wtłoczysz w masę pęcherzyki powietrza. Ciasto zacznie robić się delikatniejsze i mniej zbite.
Pączki na Tłusty Czwartek w tym roku będą drogie. Kuba Wojewódzki zaoferuje je jednak w rekordowo wysokiej cenie. Za jedną sztukę rarytasu w jego restauracji zapłacimy aż 49 złotych. Internauci nie kryli oburzenia. O rosnących kosztach przygotowywania wypieków, w tym także pączków na Tłusty Czwartek, pisaliśmy już wcześniej. Zdradzaliśmy także jaką kwotę przyjdzie nam zapłacić za przysmak w niektórych lokalach m.in. u Magdy Gessler. Choć u gwiazdy Kuchennych Rewolucji już było ekstremalnie drogo, Kuba Wojewódzki zdołał przebić.
Przepis na oponki z pewnością przyda się przed Tłustym Czwartkiem. Prosta w przygotowaniu słodycz bije na głowę pączki i faworki, a jej wykonanie zajmuje mniej niż kwadrans. Musicie spróbować — smak zachwyca od pierwszego kęsa. Jeśli przed Tłustym Czwartkiem poszukujecie urozmaicenia, przepis na oponki może wam się spodobać. Rarytas przyrządza się z parzonego ciasta, którego sporządzenie jest niesamowicie proste - wystarczy zagotować masło z cukrem i w garnku połączyć je z mąką. Po usmażeniu uzyskujemy delikatną, rozpływającą się w ustach słodką przekąskę, której nikt się nie oprze.
Faworki z jednego składnika przygotujesz błyskawicznie. Bez mąki, bez wyrabiania i smażenia. Wystarczy, że pokroisz ciasto francuskie i upieczesz je w piekarniku. Faworki są złociste, chrupiące i pełne smaku. Oprósz je cukrem pudrem, a znikną błyskawicznie.Wszyscy uwielbiamy faworki. Smażone, chrupiące ciasto oprószone cukrem pudrem jest pysznym dodatkiem do kawy lub herbaty nie tylko w tłusty czwartek. Ciasto na ten tradycyjny przysmak jest jednak dość czasochłonne. Ciasto musimy dobrze wyrobić, rozwałkować, wykrawać i smażyć. Mimo, że do ciasta na faworki dodajemy odrobinę spirytusu, aby nie piło oleju podczas smażenia, to i tak słodycze są dość ciężkie i tłuste. Doskonałą alternatywą są faworki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjny przysmak w nowej odsłonie posmakuje każdemu.Do przygotowania faworków potrzebujemy wyłącznie ciasta francuskiego. Są więc nie tylko lżejsze, ale i tańsze od klasycznych. Faworki pieczemy 11 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu są pięknie przyrumienione i bardzo chrupiące.
W tym roku za pączki Magdy Gessler w warszawskiej cukierni Słodko Słony zapłacimy aż 15 zł. Tiktokerka odwiedziła cukiernię i oceniła pączki, które kupiła. AGATESTUJE_ w Słodko Słony była rok temu i nie wspomina dobrze poprzedniej wizyty. Popularna tiktokera, AGATESTUJE_ po roku postanowiła kupić pączki Magdy Gessler. Relację zamieściła na swoim kanale wyzszy_instytut_smaku na TikToku. To właśnie tam dzieli się ze swoimi fanami ciekawymi przepisami, a także recenzuje wiele potraw.Tiktokerka przyznała, że pączki Magdy Gessler, które kupiła rok temu nie posmakowały jej, jednak te, które kupiła niedawno były niezwykle smaczne. AGATESTUJE_ zwróciła uwagę na mocno zawyżone ceny słodkich przysmaków w cukierni znanej restauratorki.W Słodko Słony w Warszawie kupimy nie tylko pączki Magdy Gessler. Kupimy również faworki i inne słodkości. Ceny jednak zwalają z nóg. Czy przysmaki na tłusty czwartek warte są swojej ceny? Zdjęcia i materiał wykorzystany w artykule pochodzi z kanału wyzszy_instytut_smaku na TikToku.
Od rana trwają atrakcyjne promocje w sieci Biedronka. Od dziś poza podstawowymi produktami w korzystnej cenie kupimy także słodycze. Na szczególną uwagę zasługują znane i lubiane od lat cukierki czekoladowe Michaszki. Ale w dobrej cenie będą też eleganckie czekoladki. Przydadzą się chociażby na zbliżające się Walentynki. Do najbliższej soboty warto zrobić zapasy, jeśli chodzi o nabiał. Na półkach sklepu Biedronka znajdziemy w dobrej cenie mleko, ser oraz masło. W dobie kryzysu każda oszczędność jest na wagę złota.
Spirytus przez lata wydawał się obowiązkowym składnikiem ciasta na pączki. Na szczęście dziś wiemy, że można go z powodzeniem pominąć. Zastąpimy go malinowym likierem czy nalewką. Taki dodatek nie tylko uchroni pączki przez chłonięciem tłuszczu, ale także nada im przyjemnego, owocowego posmaku. Spirytus dodawany do ciasta na pączki widnieje w każdym klasycznym przepisie. Dzięki niemu ciasto podczas smażenia nie nasiąka nieapetycznie smalcem. Taki sam efekt możemy jednak osiągnąć dzięki wysokoprocentowej nalewce. Jej smak dopasowany do rodzaju nadzienia zapewni dodatkowe doznania smakowe.
Poranna kawa może być jeszcze smaczniejsza. Dodanie do filiżanki napoju łyżki masła orzechowego sprawi, że napar stanie się sycący i niezwykle aromatyczny. Prosty pomysł zachwyci nawet sceptyków. Spróbujecie tego sposobu na małą czarną?Masło orzechowe przez wielu uważane jest za tuczące, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i sporą kaloryczność. W małych ilościach może jednak z powodzeniem gościć w naszej diecie, gdyż stanowi świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka. Dodanie go do kawy jest dobrym pomysłem — napar będzie bowiem pobudzającą i sycącą przekąską.Przepis na kawę z masłem orzechowymSkładniki na 2 porcje:250 ml kawy40 g masła orzechowego, najlepiej domowego500 ml mleka lub napoju roślinnego1/3 łyżeczki cynamonuesencja waniliowa (opcjonalnie)cukier, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)
Pyszne faworki można przygotować bez śmietany. Zamiast niej świetnie sprawdzi się znacznie tańszy i lżejszy jogurt naturalny. Przygotowanie jest równie proste, a efekty zachwycające. Koniecznie musicie spróbować tej wersji faworków. Delikatny niczym obłok domowy chrust wymaga starannych przygotowań. Aby ciasto po usmażeniu wyszło też chrupiące, warto dodać do niego trochę jogurtu naturalnego. Zdrowy nabiał sprawi, że faworki zachwycą smakiem oraz konsystencją.
Czy wiecie, co zrobić, żeby racuchy nie piły tłuszczu? Prosty patent polegający na dodaniu łyżki octu do ciasta uchroni smakołyk przed nasiąkaniem olejem. Niewielka zmiana zaowocuje znakomitym deserem dla całej rodziny. Spróbujecie? Smażone na patelni ciasto często chłonie tłuszcz. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu zjawisku jest dodawanie octu do masy. Patent znany z przepisów na pączki będzie przydatny także podczas przygotowywania racuchów. Warto przetestować i przekonać się jak delikatną słodycz można uzyskać.
Szybkie pączki bez smażenia będą idealne dla zabieganych. Ich wykonanie wymaga zaledwie dwóch składników — gotowego ciasta na pizzę i marmolady. Efekty przyjemnie zaskakują. Musicie spróbować. Jeśli nie macie czasu na wyrabianie ciasta, patent na pączki bez smażenia z gotowego ciasta drożdżowego może wam się spodobać. Inspirowany filmem na kanale TikTok theammisuyoutube przepis nie wymaga skomplikowanych przygotowań — z gotowej masy po prostu wytniemy koła i zamkniemy w nich ulubione owocowe przetwory, formując okrągłą słodycz. Będzie pysznie.
Faworki od Magdy Gessler budzą wiele emocji. Kolejny twórca internetowy skusił się na zakup rarytasu z cukierni gwiazdy Kuchennych Rewolucji. W swojej recenzji ujawnił, jak smakuje słodycz za 90 zł. Opinia może zaskoczyć. O wysokich cenach u Magdy Gessler wciąż jest głośno. Popularny tłustoczwzwartkowy wyrób, czyli faworki, u restauratorki też nie jest tani. TikToker Dominik Rupiński postanowił podzielić się swoimi wrażeniami z degustacji rarytasu. Nie był specjalnie zachwycony.
Naleśniki mleczne są pysznym pomysłem na śniadanie czy podwieczorek. Sekretem rozpływającego się w ustach, a jednocześnie na tyle wytrzymałego, by utrzymać każdy farsz, ciasta są wrząca woda oraz skrobia ziemniaczana. Patent babci Kazi nie ma sobie równych. Musicie spróbować. Naleśniki są jedną z tych potraw, których przyrządzanie różni się nieco w każdym domu. Nasza dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa. Oprócz popularnej mąki pszennej wykorzystuje też skrobię, zwaną również krochmalem. Połączenie jej z wrzątkiem sprawia, że z masy wychodzą naprawdę sprężyste placki, które można dowolnie wypełniać.
Ekspresowe faworki spodobają się nie tylko zabieganym. TikTokerka pokazała, jak uniknąć żmudnego wyrabiania ciasta na chrust. Wsypała do masy proszek do pieczenia, a jej słodycz wyszła tak delikatna jak, gdyby korzystała z tradycyjnej receptury. Niejeden smakosz nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku bez faworków. Czy jednak zawsze skazani jesteśmy na wybór między wymagającymi wysiłku samodzielnymi przygotowaniami a zakupem niezbyt smacznych lub drogich gotowców? TikTokerka Ania Pastuszka na swoim kanale doschrupania pokazała, że niekoniecznie. Twórczyni przygotowała apetycznie wyglądające faworki, pomijając etap uderzania wałkiem w ciasto, który w wielu przepisach podawany jest jako niezbędny do uzyskania lekkiej masy. Zamiast niego wzbogaciła masę o proszek do pieczenia, a rezultat był zachwycający.
Smakowite racuchy z pewnością posmakują całej rodzinie. Z przepisem babci Marysi ich przygotowanie będzie niemal ekspresowe. Zamiast drożdży bowiem stosuje ona sodę oczyszczoną, a mleko zastępuje kefirem. Te dwa produkty sprawiają, że masa szybko nabiera odpowiedniej lekkości. Musicie spróbować. Słodkie, puszyste niczym chmurka i pełne delikatnych rodzynek racuchy na kefirze mogą być marzeniem niejednego łasucha. Wykonanie rarytasu jest dziecinnie poste, a jego smak na długo zapada w pamięć. Nikt im się nie oprze.