Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Słodycze

Słodycze

Smaczne i puszyste naleśniki po amerykańsku
02.08.2022 09:00 Cudownie puszyste naleśniki po amerykańsku. Zawsze pamiętaj o 1 detalu

Smaczne i puszyste naleśniki po amerykańsku są doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Sekretem ich lekkości jest odpowiednie przygotowywanie ciasta, które obejmuje odstawianie go na chwilę po zrobieniu. Dzięki temu masa nabiera odpowiedniej konsystencji i pięknie wyrasta na patelni. Popularne pankejki, czyli puszyste naleśniki po amerykańsku, niejednemu smakoszowi przypadną do gustu. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto ze słodkimi dodatkami jest proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako pomysł na sycące śniadanie. Skusicie się?

Skuteczna metoda na idealny lukier
01.08.2022 21:00 Skuteczna metoda na idealny lukier. Krótki poradnik, który rozwiewa wszelkie wątpliwości

Lukier jest popularną słodką polewą, której używa się do zdobienia wypieków. Przyrządzany w domu dodatek nie zawsze się udaje. Znamy patenty, które pomogą wam uniknąć wpadek i sprawią, że uzyskacie masę o odpowiedniej konsystencji, która z łatwością rozprowadzicie na ciasteczka. Sprawdźcie je koniecznie. Lukier zazwyczaj kojarzy nam się ze zdobieniem pierniczków. Często też gości jako polewa na pączkach. Przygotowując go w domu, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, dzięki którym zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Podpowiadamy, w których momentach należy być szczególnie ostrożnym.

Kultowy blok czekoladowy
01.08.2022 17:33 Smakujący jak dawniej kultowy blok czekoladowy. 1 kęs wystarczy, aby poczuć ogromny sentyment

Blok czekoladowy zna niemalże każdy smakosz. Pyszne połączenie kakao, mleka i bakalii skradło już niejedno serce. Warto zafundować sobie podróż do czasów dzieciństwa i przygotować ten kultowy deser w domu. Będziecie zaskoczeni jakie to proste. Blok czekoladowy skusi niejednego łasucha. Choć deser nie należy do lekkich — w końcu przygotowuje się go m.in. z pełnotłustego mleka i masła — wart jest skosztowania od czasu do czasu. Zwłaszcza że smakuje lepiej niż niejedna dostępna w sklepie czekolada.

Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków
01.08.2022 16:38 Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków

Czym można zastąpić cukier w kuchni? Jeden naturalny zamiennik Polacy uwielbiają najbardziej. Jest to oczywiście miód, który w naszej kuchni znalazł wiele zastosowań. Dowiedz się, jakie zamienniki cukru są równie popularne.Coraz więcej osób rezygnuje z cukru ze względu na jego wysoką kaloryczność i negatywny wpływ na cały organizm. Czym zastąpić cukier? Mamy wiele naturalnych zamienników cukru, które doskonale sprawdzą się nie tylko do słodzenia herbaty lub kawy.Wśród Polaków zdecydowanie króluje miód. Niezależnie od tego, jaki rodzaj miodu preferujemy, stosujemy go do wypieków i wielu innych, również wytrawnych dań. Często sięgamy również po inne zamienniki cukru, które są równie uniwersalne. Czym zastąpić cukier?Bardzo wiele osób sięga również po sztuczne słodziki, warto jednak wykorzystać naturalne substancje słodzące, których na rynku jest naprawdę sporo. Poznaj kilka naturalnych i zdrowych zamienników, które są jeszcze słodsze od cukru.

Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
31.07.2022 17:34 Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach

Lody bananowe to najprostsze lody, jakie można zrobić w domu. Wystarczą wyłącznie dwa składniki- dojrzałe banany i niewielka ilość mocnej, czarnej kawy. Lody będą słodkie i bardzo aromatyczne, a do ich przygotowania nie potrzebujemy ani maszynki do lodów, ani cukru.Lody to doskonały deser w upalne dni. Niestety zwykle są dość kaloryczne, ponieważ zawierają i cukier, śmietanę, mleko, jajka. Możemy jednak przygotować lekkie i mało kaloryczne lody, które będziemy jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, są to lody bananowe z dodatkiem czarnej kawy.Do przygotowania lekkich lodów, wykorzystajmy słodkie, dojrzałe banany. Jak poznać je w sklepie? Dojrzałe owoce mają żółtą skórkę, na której zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Banany z zielonkawą skórą nie są ani miękkie, ani słodkie, nie będą nadawać się do zrobienia domowych lodów.Lody bananowe z kawą możemy podać z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi plasterkami bananów, wiórkami czekoladowymi, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym. Opcji podania jest bardzo wiele i z pewnością każdy znajdzie idealny smak dla siebie.

Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa
31.07.2022 14:59 Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa

Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki nie ma sobie równych. Jego doskonała konsystencja i wyraźny smak sprawiają, że domowy dżem mogłabym jeść dziennie. Dżem z czarnej porzeczki jest prosty w przygotowaniu i potrzebujemy wyłącznie dwóch składników: owoców i cukru.Przełom lipca i sierpnia to idealny moment na przygotowywanie przetworów na zimę, również tych słodkich, jak konfitury, dżemy, soki. Do dyspozycji mamy wiele świeżych, dojrzałych owoców, jak maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, agrest i porzeczki. O ile uwielbiam je wszystkie, tak moim zdaniem dżem z czarnej porzeczki jest najsmaczniejszy.Domowy dżem porzeczkowy przygotowuję według babcinej receptury, wyłącznie z owoców i cukru. Porzeczki po dłuższej obróbce termicznej zmniejszają swoją objętość i same zaczynają gęstnieć, nie ma więc potrzeby dodawania do nich sztucznych zagęszczaczy. Do dżemu z porzeczki dodaję 700 g cukru na 2 kg owoców, jednak jeśli wolisz słodsze przetwory, dosyp więcej, niektórzy dodają nawet 1 kg cukru, wszystko zależy od Twojego smaku. Dżem porzeczkowy jest idealny do przekładania tortów i ciast z bitą śmietaną, dodaję go również do bezy Pavlowa, naleśników, grzanek, pieczywa.

Lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji. W roli głównej migdały
30.07.2022 14:40 Lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji. W roli głównej migdały

Ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji to gratka dla każdego łasucha. Masa budyniowa, masa krówkowa, prażone migdały i bita śmietana przełamane są słonymi krakersami, ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasta bez pieczenia są moimi faworytami w upalne dni. Są proste w przygotowaniu, o wiele szybsze od tradycyjnych i smakują fenomenalnie z filiżanką mocnej, czarnej kawy. Niedawno odkryłam kolejne ciasto, które z pewnością będę robić częściej, czyli migdałowiec bez pieczenia.Ciasto bez pieczenia z prażonymi migdałami przepisu siostry Anastazji smakuje rewelacyjnie. Sekretem jest przełożenie słodkich mas słonymi krakersami. Ciasto wygląda również bardzo apetycznie, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.Przed przełożeniem ciasta pamiętaj, żeby dobrze ostudzić masę budyniową, musi być zimna. Puszkę masy krówkowej wstaw do garnka z gorącą wodą, dzięki czemu stanie się bardziej lejąca i łatwiej rozprowadzisz ją na krakersach. Śmietankę ubij na sam koniec, żeby nie opadła.

Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami
29.07.2022 10:43 Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami

Ania Bardowska zdradziła swój przepis na wyśmienitą, domową drożdżówkę z owocami letnimi, która podbije serce każdego łasucha. Delikatne, wyrośnięte ciasto, owoce sezonowe i słodka kruszonka to połączenie, którego musisz spróbować.Przepisów na ciasto drożdżowe mamy naprawdę wiele, jednak nie wszystkie są tak proste, a samo ciasto tak smaczne jak od Ani Bardowskiej. Ciasto drożdżowe jej przepisu nie wymaga przygotowania i ruszenia zaczynu, jest więc szybsze niż klasyczne ciasto.Do przygotowania drożdżówki wykorzystajmy ulubione owoce sezonowe, polecam truskawki, wiśnie, jagody, maliny, porzeczki. Drożdżówka wychodzi rewelacyjnie, kiedy pomieszamy owoce i zapieczemy je pod kruszonką, następnie oprószymy cukrem pudrem.Wszystkie składniki na drożdżówkę muszą mieć temperaturę pokojową. Świeże drożdże podgrzewajmy delikatnie z mlekiem, cukrem i masłem, następnie połączmy z resztą składników. Tak przygotowane ciasto jest szybkie i doskonale wyrośnięte.

Szybka szarlotka z bezą spodoba się waszym gościom
28.07.2022 18:03 Szybka szarlotka z bezą. W roli głównej porzeczki

Macie ochotę na szybką szarlotkę z bezą, ale na targu nie ma jabłek? Wykorzystajcie czerwone porzeczki. Kwaśny owoc doskonale pasuje do słodkiego białkowego puchu, a kruchy spód uzupełnia tę wspaniałą kompozycję o przyjemnie maślany smak. Musicie spróbować. Porzeczki doskonale zastąpią jabłka w szybkiej szarlotce z bezą. Przygotowany na kruchym spodzie wypiek nie wymaga wiele wysiłku, a efekty zachwycą waszych gości. Warto skorzystać z trwającego sezonu i skusić się na ten niebagatelny w smaku deser.

Placki bananowe z płatkami owsianymi posmakują każdemu
27.07.2022 21:17 Placki bananowe z płatkami owsianymi. Prosty przepis na słodką przekąskę

Placki bananowe z płatkami owsianymi będą idealne na leniwe śniadanie czy podwieczorek. Jeśli macie pod ręką dojrzałe banany i nie wiecie, jak je wykorzystać — ten przepis jest dla was. Wykonanie smakołyku jest dziecinnie proste. Każdy sobie poradzi.Nigdy nie próbowaliście przygotowywać placków z bananów? Najwyższy czas je przygotować. Dojrzałe owoce wystarczy rozdrobnić, połączyć z płatkami owsianymi i pozostałymi składnikami oraz usmażyć. Prosto i smacznie. Skusicie się?

domowa galaretka z owocami
26.07.2022 13:24 Jak zrobić domową galaretkę z owocami? Przepis jest banalnie prosty, już nigdy nie kupisz jej w sklepie

Dziś powiemy wam, jak zrobić domową galaretkę z owocami. Przepis na nią jest banalnie prosty. Gdy zrobicie naszą galaretkę raz, już nigdy nie kupicie gotowej w sklepie. Domowy deser ma bowiem same zalety. Jest naturalny, tani, a ponad wszystko smaczny i aromatyczny.Galaretka owocowa jest prostym deserem idealnym na upał. Doskonale chłodzi, jest lekka i orzeźwiająca. Zwykle jednak przygotowujemy ją z torebki — rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wstawiamy do lodówki, by stężała. Niestety galaretka z torebki nie jest zbyt wartościowa. Oprócz cukru i żelatyny zawiera barwniki i aromaty. A podobnie łatwo można zrobić domową galaretkę z owocami. Wraz z nią podacie swoim najbliższym trochę witamin, soli mineralnych i błonnika. Bez zbędnych substancji dodatkowych. Jest różnica, prawda?

Domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego
22.07.2022 13:07 Prosty przepis na domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego. Pyszny sezonowy deser

Domowe jagodzianki są znakomite. Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione słodkimi owocami przygotujecie bez problemu, a zachwytom nie będzie końca. Warto się skusić, bo samodzielnie przyrządzony wypiek będzie o nieco lepszy niż kupiony w cukierni. Jagodzianki są nieodłącznym elementem wakacji. Nie ma chyba smakosza, który jest w stanie oprzeć się delikatnemu drożdżowemu wypiekowi wypełnionemu pysznymi sezonowymi owocami. Puszyste ciasto drożdżowe na maśle i jajkach idealnie uzupełnia słodycz jagód. Spróbujecie?

Blok czekoladowy jak za dawnych lat - kultowe ciasto bez pieczenia
20.07.2022 14:41 Blok czekoladowy jak za dawnych lat. Kultowe ciasto bez pieczenia rodem z PRL-u zrobisz w 15 minut

Chcecie zrobić blok czekoladowy jak za dawnych lat? Z naszym prostym przepisem pyszne ciasto bez pieczenia przygotujecie w zaledwie kwadrans. Z pewnością zachwyci każdego, kto go spróbuje. Blok czekoladowy jest znakomitym deserem bez pieczenia, który spodoba się nie tylko dzieciom. Aromatyczny smakołyk będzie idealny, gdy potrzebujecie słodyczy, by podjąć gości, a nie macie zbyt wiele czasu, by je przygotować. Skusicie się?

Karpatka Ewy Wachowicz zachwyca smakiem i wyglądem
19.07.2022 09:42 Wysoka niczym góry i puszysta jak chmurka karpatka Ewy Wachowicz. Najlepszy deser do popołudniowej kawy

Karpatka Ewy Wachowicz jest smakowitą wersją dobrze znanego wielu smakoszom deseru. Pyszny krem wypełnia lekkie, pofałdowane niczym góry ciasto, tworząc pełny kontrastów deser, który można podać nawet na eleganckim rodzinnym obiedzie. Warto spróbować — każdy skusi się na ten rarytas. Karpatka Ewy Wachowicz łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Delikatne, pofalowane ciasto przełożone jest znakomitym kremem budyniowym o waniliowym posmaku. Całość tworzy niebagatelną kompozycję, która spodoba się amatorom słodkich wypieków.

Piszinger według przepisu babci Ani Starmach. 2 łyżki sekretnego składnika robią cały efekt
16.07.2022 21:13 Piszinger według przepisu babci Ani Starmach. 2 łyżki sekretnego składnika robią cały efekt

Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser do kawy? Przygotuj kultowy tort waflowy przepisu babci Ani Starmach. Piszinger z masą kajmakową i masą kakaową z dodatkiem koniaku to ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach.Ciasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Przygotujemy je błyskawicznie, a efekt zawsze zachwyci wszystkich gości. Jednym z moich ulubionych deserów jest kultowy piszinger. Piszinger przepisu babci Ani Starmach jest deserem perfekcyjnym i prostym. Torcik waflowy wychodzi za każdym razem, a przełożony dwiema pysznymi masami smakuje obłędnie. Masę kajmakową przygotujmy tradycyjnie z mleka skondensowanego.Masę kakaową również zróbmy według tradycyjnego przepisu, z dodatkiem żółtek, masła i oryginalnego kakao. Do ciemnej masy dodajmy odrobinę koniaku, który wzmocni smak czekolady i sprawi, że torcik będzie jeszcze lepszy.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia w 5 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników
15.07.2022 15:07 Ekspresowe ciasto bez pieczenia w 5 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników

Szybkie ciasto bez pieczenia przygotujesz w zaledwie 5 minut. Kruchy spód z herbatników i masła, masa z kremem mascarpone i czekoladą to połączenie, którego trzeba spróbować. Ciasto przygotujesz z kilku składników, bez piekarnika, bez mąki, bez żelatyny. Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia podbijają Internet. Nic dziwnego, są proste w przygotowaniu i smakują rewelacyjnie. Ciasta bez pieczenia doskonale sprawdzą się w upalne dni jako pyszny deser do kawy. Jednym z moich ulubionych jest właśnie ciasto z masą mascarpone.Szybkie ciasto bez pieczenia po przygotowaniu wstaw do lodówki na 3 godziny, żeby wszystkie masy dobrze stężały. Ciasto zrobione jest na spodzie z herbatników i masła. Masę z mascarpone oraz masę czekoladową przygotujesz w zaledwie 5 minut, a już po kilku godzinach będzie gotowe do jedzenia.Do przełożenia szybkiego ciasta bez pieczenia potrzebujesz również banana skropionego sokiem z cytryny. Banan rewelacyjnie łączy się z resztą składników, a sok z cytryny delikatnie złagodzi słodycz. Ekspresowe ciasto bez pieczenia jest tak smaczne i tak proste, że będziesz je przygotowywał częściej.

krem czekoladowy
11.07.2022 14:01 Prosty i szybki krem z masła orzechowego i kakao. Pasuje do kanapek, naleśników, ciast i wielu innych

Sprawdźcie, jak zrobić prosty i szybki krem z masła orzechowego i kakao. Doskonale pasuje między innymi do kanapek, naleśników i ciast. Można go też zjeść łyżeczką zamiast deseru. Jego przygotowanie jest banalne, a jest o wiele zdrowszy od gotowych, podobnych do niego produktów. Krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy lubią najmłodsi, ale i nie jeden dorosły nie pogardzi posmarowanym nim naleśnikiem czy gofrem. Choć wiadomo, że jest kaloryczny, to jednak trudno mu odmówić smaku. Dziś pokażemy wam, jak w prosty sposób można zrobić zdrowszą wersję takiego kremu. Jego podstawą będzie masło orzechowe.Nasz prosty krem z masła orzechowego da się wykorzystać na wiele sposobów. Można nim smarować nie tylko naleśniki, ale też kromki bułki czy tosty. Świetnie smakuje przełożone nim ciasto czy tort, a posmarowany nim wierzch wypieku zyskuje momentalnie na atrakcyjnym wyglądzie. Takim kremem warto też nadziać babeczki, a także użyć go do przygotowania deseru z pomysłem.

Obłędny dżem z rabarbaru i truskawek
09.07.2022 17:49 Obłędny dżem z rabarbaru i truskawek. Hit sezonu

Rabarbar stanowi pyszny dodatek do słodkich śniadań i wypieków. W połączeniu z truskawkami jest naprawdę wyśmienity. Warto zachować ten smak na dłużej i przygotować dżem z obu sezonowych produktów. Przepis jest niezwykle prosty, a efekty zachwycą nawet najbardziej sceptycznych smakoszy. Koniecznie spróbujcie? Rabarbar jest wyśmienitym, lekko kwaśnym sezonowym warzywem, które pasuje zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Po pysznej szarlotce z budyniem przyszedł czas na przygotowanie wybornego dżemu z dodatkiem truskawek. Zimą będzie idealny do zapieczenia wraz z kruchym ciastem. Sprawdzi się też oczywiście do kanapek. Skusicie się?

trufle czekoladowe
07.07.2022 18:10 Najprostsze i najlepsze domowe trufle czekoladowe z 2 składników. Niczego więcej nie potrzebujesz

Zapraszamy na najprostsze i najlepsze domowe trufle czekoladowe z dwóch składników. Do ich przygotowania nie potrzebujesz już niczego więcej, no może prócz chwili czasu. Własnej roboty czekoladki będą smaczne, naturalne i tanie, jak przysłowiowy barszcz. Koniecznie przetestuj nasz przepis.Trufle są czekoladkami o charakterystycznej strukturze i mocno czekoladowym smaku. Zwykle obtacza się je w ciemnym kakao, ale można też w posiekanych orzechach, migdałowych płatkach czy wiórkach kokosowych. Ich jedzenie jest wielką przyjemnością, ale nie należą do najtańszych.Na szczęście my mamy sposób na tanie, domowe trufle czekoladowe. Do ich przygotowania wystarczą tylko dwa składniki, a robi się je szybko i prosto. Zresztą zróbcie je raz, a przekonacie się o tym sami.

Sernik wiedeński - najlepszy przepis
07.07.2022 11:44 Niezawodny przepis na sernik wiedeński. Nigdy nie pęka i nie opada

Sernik wiedeński jest puszysty i lekki. Ma delikatny, waniliowy smak z orzeźwiającą, cytrynową nutą. Ania zdradziła sekret na sernik, który nie pęka i nie opada- sernik piecze z dwukrotnie zmielonego twarogu, nie dodaje sernika z wiaderka.Sernik wiedeński jest jednym z tych ciast, które można jeść kawałek po kawałku. Jest bardzo puszysty, doskonale wypieczony i delikatny. Sernik wiedeński możemy podać z ulubioną marmoladą, musem owocowym lub polewą czekoladową.Sekretem idealnego sernika po wiedeńsku jest przygotowanie go z dwukrotnie zmielonego twarogu. Bardzo ważny jest również sam proces studzenia. Po upieczeniu sernik zostawmy w piekarniku, uchylmy delikatnie drzwi, aby ciasto zaczęło stygnąć.Po 30 minutach możemy wyjąć sernik wiedeński z piekarnika i ostudzić go całkowicie na kuchennym blacie. Sernik podajmy jak dobrze ostygnie. Jeśli chcemy podać go z polewą czekoladową, możemy polać nią ciepłe ciasto i całą blachę odstawić na około 2 godziny, żeby sernik i polewa ostygły.

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe
05.07.2022 14:25 Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Ciocia Mariola pokazała swój patent na doskonale wyrośnięte, puszyste ciasto drożdżowe z jagodami. Placek wychodzi za każdym razem i jest o wiele prostszy w przygotowaniu niż tradycyjne ciasto drożdżowe.Tradycyjne ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. Najpierw musimy zrobić zaczyn, następnie wyrabiać całe ciasto kilkanaście minut, odstawić je, aby podwoiło swoją objętość. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania musi jedynie wyrosnąć, jest więc o wiele szybsze.Przed przygotowywaniem ciasta drożdżowego bez wyrabiania wyjmij jajka z lodówki i olej, ponieważ wszystkie składniki muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej drożdże nie ruszą. Do ciasta potrzebujemy również ciepłe mleko, które aktywuje drożdże, a ciasto pięknie urośnie.Do domowego ciasta drożdżowego bez wyrabiania dodaj również ulubione owoce sezonowe. Lipiec to czas na jagody, przygotuj więc z nich nie tylko pyszne ciasta, ale i wiele wyśmienitych dań. Z jagód zrobisz również pyszne przetwory na zimę- dżemy i marmolady.

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak
04.07.2022 22:35 Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Jagodzianki to pyszny pomysł na słodkie śniadanie, drugie śniadanie i podwieczorek. Słodkie bułeczki drożdżowe będą też pysznym dodatkiem do kawy i herbaty w weekend, a przygotujemy je naprawdę szybko.Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim słodką niespodziankę w postaci bułeczek drożdżowych z kruszonką. Kultowe jagodzianki przygotowane w domu smakują jeszcze lepiej od kupionych w sklepie.Ciasto na jagodzianki jest ciastem drożdżowym, dlatego też wymaga specjalnego przygotowania. Mleko wymieszane z masłem musi być ciepłe, ale nie może być ani za zimne, ani za gorące. Żółtka natomiast muszą mieć temperaturę pokojową.Po wyrobieniu ciasta, odstawmy je na 1,5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Po uformowaniu jagodzianek, również musimy odstawić je na 30 minut, żeby jeszcze trochę urosły. Dopiero wtedy są gotowe do pieczenia.

Kruche ciasteczka z cukrem. Klasyka wszystkich deserów
02.07.2022 11:20 Kruche ciasteczka z cukrem. Klasyka wszystkich deserów

Pomysł na pyszną niespodziankę dla dużych i małych? Domowe, kruche ciasteczka z cukrem. Ciastka smakują jak u babci, są delikatne, maślane, z lekką, waniliową nutą. Wystarczy 1 trik, a będą idealnie kruche i chrupiące.Kruche ciasteczka z cukrem są pysznym dodatkiem do kawy i herbaty. Dzieci również je uwielbiają. Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam ciasteczka z cukrem, które robiła moja babcia. Wyglądały bardzo ładnie, a smakowały tak, że mogłam je jeść bez przerwy.Sekret idealnie kruchych ciasteczek? Wyrobione ciasto owińmy folią aluminiową i wstawmy do lodówki ma 30 minut, aby dobrze się schłodziło. Ten trik nie dość, że ułatwi nam wałkowanie masy, to jeszcze sprawi, że ciasteczka będą przepyszne.Upieczone kruche ciasteczka odstawmy, aby dobrze ostygły. Kiedy będą już zimne, możemy przełożyć je do pojemnika lub szczelnego słoika i cieszyć się ich smakiem nawet przez kilka tygodni. Odpowiednio przechowywane ciastka na długo zachowają chrupkość i smak.

Jednoskładnikowe lody bananowe
01.07.2022 23:03 Jednoskładnikowe lody bananowe. Najprostszy przepis na wakacyjny smakołyk

Lody bananowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy kupić owoce i uzbroić się w cierpliwość, by schłodzić się tym smakowitym — i przede wszystkim zdrowym — deserem. Warto spróbować, bo bije na głowę robiony na śmietanie specjał z popularnych lodziarni. Domowe lody bananowe są banalne w przygotowaniu. Potrzebne wam będą tylko dojrzałe banany i dobry blender, który poradzi sobie z rozdrobnieniem zmrożonego owocu. Deser zachwyci nawet dzieci, a nie będzie przesadnie słodki i tuczący. Skusicie się?

Orzeźwiające ciasto z arbuzem
01.07.2022 21:39 Idealne na upały, orzeźwiające ciasto z arbuzem. Daj się mu oczarować i ochłodzić

Ciasto z arbuzem nie wymaga pieczenia, a doskonale orzeźwia i zachwyca wyglądem. Potrzebujecie zaledwie kilku składników i trochę cierpliwości, by wyczarować smaczny deser, który spodoba się całej rodzinie. Zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie?Ciasto z arbuzem jest jednym z tych smakołyków, których zrobienie jest dziecinnie proste. Masę śmietanową połączymy z pysznym owocem i orzeźwiającą galaretką. Chrupiący spód z ciasteczek dopełni całości. Skusicie się?

Proste i tanie ciasto z truskawkami. Deser dla całej rodziny zrobisz za grosze
30.06.2022 13:56 Proste i tanie ciasto z truskawkami. Deser dla całej rodziny zrobisz za grosze

Jeśli masz ochotę na małe co nie co do kawy, koniecznie upiecz proste ciasto z truskawkami. Deser zachwyci całą rodzinę, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut. Ciasto jest puszyste, wyrośnięte, a słodki placek rewelacyjnie łączy się z orzeźwiającym smakiem świeżych truskawek.Truskawki są owocami, które mogłabym jeść bez przerwy. Uwielbiam przygotowywać z nich także przeróżne desery i ciasta. Pucharek lodowy, sernik na zimno, galaretka z truskawkami i ciasto z truskawkami za każdym razem smakują rewelacyjnie i wyglądają bardzo apetycznie.Przepisów na ciasta z truskawkami jest wiele, jednak mało jest takich, których przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. Takim właśnie wypiekiem jest szybkie i tanie ciasto z truskawkami przepisu Pani Kasi.Produkty, które potrzebujemy do tego szybkiego ciasta z truskawkami, kupimy niedrogo w każdym sklepie. Większość składników i tak zwykle jest w domu. W sezonie przygotujmy ciasto ze świeżych owoców, jesienią i zimą możemy wykorzystać mrożone truskawki.Wystarczy połączyć wszystkie składniki, przelać ciasto na blachę, poukładać truskawki i upiec. Tak przygotowane ciasto z truskawkami smakuje wyśmienicie z mocną, czarną kawą w upalne dni. Ciasto oprószmy cukrem pudrem, będzie wyglądać bardzo apetycznie.

biała czekolada
29.06.2022 22:41 Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Dowiedzcie się, czy biała czekolada może być nazywana „czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie i nie jest ona jednoznaczna. Poznajcie więc definicję „czekolady", za także zalety i wady czekolady białej, mlecznej i deserowej. Będziecie wtedy mieć świadomość, kiedy po którą warto sięgać.Czekolada należy do najzdrowszych słodyczy. Oprócz cukru i tłuszczu zawiera bowiem wiele cennych składników. Czy jednak każda czekolada jest tak samo zdrowa? A co z białą czekoladą? Czy słusznie jest ona jeszcze nazywana „czekoladą"? Poniżej zdradzimy wam kilka słodkich tajemnic.

Sernik kokosowy według przepisu Ewy Wachowicz
29.06.2022 14:34 Sernik kokosowy według przepisu Ewy Wachowicz. Zrobisz go nawet bez cukru

Sernik kokosowy jest doskonałym deserem do podania na rodzinnym spotkaniu. Ewa Wachowicz proponuje, by przygotować to smaczne ciasto bez dodatku cukru. Zastępuje go zdrowym słodzikiem. Spróbujecie? Sernik według przepisu Ewy Wachowicz skusi was kokosową nutą i niezwykłą lekkością. W recepturze nie uwzględniono cukru, stosując jego zdrowy i bezkaloryczny zamiennik. Każdy będzie mógł go spróbować. Skusicie się?