Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

gołąbki
17.05.2022 12:42 Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Lubicie gołąbki? Pewnie zwykle zawijacie farsz w liście kapusty? Dziś nieco odmienimy klasyczny przepis i przygotujemy obłędnie pyszne gołąbki w liściach botwinki. Jesteśmy przekonani, że sezonowy specjał zachwyci każdego. Gołąbki będą oczywiście mniejsze, jednak naszym zdaniem nawet smaczniejsze od tych tradycyjnych. Gołąbki to danie, którego przygotowanie polega na zawinięciu farszu w liście. I choć największą popularnością cieszą się u nas gołąbki z kapusty białej lub włoskiej z nadzieniem z ryżu i mielonego mięsa, to tak farsz, jak i jego otulina mogą być przeróżne. W kuchni greckiej znane są np. dolmady, czyli małe gołąbki w liściach winorośli. Jednak nawet w naszej kuchni nieraz używa się do zawijania farszu kapusty czerwonej czy pekińskiej. Można też sięgnąć po liście kalarepy czy sałaty. Dziś jednak wybraliśmy liście botwiny. Oczywiście muszą być w miarę duże, by ułatwić sobie zadanie.

kotlet schabowy
15.05.2022 17:22 Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

Obtaczasz zwykle schabowe w mące, jajku i tartej bułce? Czas na zmianę. Proponujemy kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Zapewniamy, że nikt im się nie oprze, bo są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Zresztą przekonacie się o tym sami, gdy choć raz je przygotujecie. Kotlety schabowe bezapelacyjnie kojarzone są z polską kuchnią. Przyrządzamy je średnio raz w tygodniu, nie rezygnujemy też z nich w czasie rodzinnych uroczystości. Są dobre, bo tradycyjne, o znanym smaku i niezawodnie wychodzą. Jednak jeśli jesteście już nieco znudzeni tą tradycją i brakiem zaskoczenia, przetestujcie nowy przepis na schabowe. Tym razem nie obtoczymy je w trójwarstwowej panierce, ale w cieście z dodatkiem czosnku. Ich smak pozytywnie was zaskoczy.

kotlety mielone
15.05.2022 12:57 Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad

Chcecie nieco odmienić klasyczne mielone? Przygotujcie soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Będą idealne na niedzielny obiad, a by je przygotować, wystarczy dodać do mielonego mięsa trochę poszatkowanego warzywa. W ten sposób potrawa zyska nowy smak, stanie się też mniej kaloryczna i bardziej ekonomiczna. Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście mielone mięso, np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe, drobiowe. Dla zwiększenia ich miękkości i soczystości dodaje się też namoczoną bułkę, często także cebulę, jajko oraz obowiązkowo przyprawy.Jednak smak kotletów mielonych bardzo łatwo jest odmienić, dodając do mięsa trochę posiekanej zieleniny czy rozdrobnionych warzyw. Dzisiaj testujemy ten drugi pomysł i dodajemy do mięsnej masy poszatkowaną kapustę. Bardzo dobrze komponuje się ona ze smakiem mięsa. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

roladki ze schabu
13.05.2022 19:55 Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny

Jeśli szukacie pomysłu na smaczne i efektowne danie obiadowe, polecamy roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak ten będzie doskonały dla całej rodziny, możecie nim też podjąć gości. Jak zrobić roladki? Sparzcie tylko liście kapusty, zwińcie je w plastry schabu i usmażcie. Ze schabu robicie zwykle kotlety, ale co by nie mówić, danie to jest już nieco oklepane. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskich, czymś nieoczywistym, przygotujcie roladki. Nie ma przy nich dużo pracy, bo po części robi się je tak jak kotlety. Mięsne roladki są daniem bardzo eleganckim, godnym nawet uroczystego stołu. Możecie je więc zaserwować na przyjęciu komunijnym czy imieninowym. Podajcie do nich np. pieczone ziemniaki i zieloną sałatę.

Karkówka na grilla w marynacie z musztardy i miodu. Idealny specjał na weekendowe grillowanie
13.05.2022 14:18 Karkówka na grilla w marynacie z musztardy i miodu. Idealny specjał na weekendowe grillowanie

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla, które zachwyci każdego mięsożercę, koniecznie przygotuj karkówkę w marynacie z musztardy i miodu. Wieprzowina będzie idealnie soczysta i delikatna, nikt jej się nie oprze.Grillowanie to już nasz sport narodowy. Wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze dni maja, kiedy coraz cieplejsze, słoneczne dni aż się proszą o spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy stołach obficie zastawionych różnymi potrawami z grilla.Kiełbasa, kaszanka, filety z kurczaka w marynacie, boczek zawijany, szaszłyki, karkówka to mięsa, które najchętniej wybieramy do grillowania. Nic dziwnego, są przepyszne. Jedną z moich ulubionych potraw jest właśnie karczek w marynacie z musztardy i miodu.Marynowane przez całą noc mięso jest doskonałe, wszystko za sprawą musztardy, w której znajduje się ocet. Produkt zmiękcza struktury twardego mięsa i sprawia, że karkówka staje się doskonale delikatnym i soczystym mięsem.Mięso zwykle podaję w towarzystwie sałatki greckiej lub innej, lekkiej sałatki ze świeżych warzyw. Bardzo często grilluję również bakłażana, cukinię i pieczarki, w połączeniu z grillowanym mięsem smakują doskonale.

wątróbka
12.05.2022 16:23 Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok

Sprawdźcie, co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna. Tak naprawdę wystarczy jeden prosty krok, czyli namoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli. Dzięki temu zabiegowi wątróbka zyska doskonały smak i nabierze aksamitnej konsystencji. Gwarantujemy, że będziecie się nią zajadać. Wątróbka to najpopularniejszy z podrobów, który ma licznych wielbicieli. Są też oczywiście i tacy, którzy nie wzięliby jej do ust, podobnie zresztą, jak i innych podrobów. Jednak wątróbce nie można odmówić walorów zdrowotnych, tj. wysokiej wartości odżywczej. Jest ona bowiem najzasobniejszym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dostarcza też witaminy A, witamin z grupy B i białka.Niektórzy nie przepadają za wątróbką, ze względu na jej smak. Ma charakterystyczny, podrobowy, ale czasami wychodzi też twarda i gorzkawa. Zobacz, co zrobić, by uniknąć takiej niespodzianki.

Obłędnie kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
12.05.2022 10:02 Obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Przygotuj obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Mięso będzie jeszcze smaczniejsze i bardzo soczyste. Poznaj przepis na najlepsze smażone kotlety schabowe, każdy będzie prosił o dokładkę.Schabowe w chrupiącej panierce to danie, które uwielbiamy wszyscy. Tradycyjne kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy namoczysz je w mleku i ulubionej musztardzie i odstawisz na całą noc. Następnego dnia przygotuj panierkę i usmaż je na oleju lub maśle klarowanym, będą idealnie soczyste i pełne smaku.Kotlety schabowe podaj z ziemniakami ugotowanymi, frytkami lub purée ziemniaczanym. Rewelacyjnym dodatkiem do mięsa jest kapusta zasmażana z kminkiem, ogórki kiszone i fasolka szparagowa- tu poznasz przepis na fasolkę w wersji fit bez bułki tartej, jest przepyszna.Problem z odklejającą się panierką? Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Mąka pszenna dodana do kotletów sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, a panierka będzie dobrze trzymać się schabu i nie odklei się podczas smażenia.

fasolka po bretońsku
11.05.2022 18:18 Obłędna fasolka po bretońsku bez namaczania. Szybki, tani i prosty obiad

Mamy dla was szybki, tani i prosty pomysł na obiad. Jest nim fasolka po bretońsku bez namaczania. Wychodzi obłędna, trzeba tylko pamiętać o jednym triku. Jakim? Najpierw należy ją zagotować, a potem odstawić na 15 minut. Warzywo błyskawicznie zmięknie. Poznajcie szczegóły przyrządzenia tej pysznej fasolki.Fasolka po bretońsku jest prostym i smacznym daniem, którego podstawą jest warzywo strączkowe. Z tej racji potrawa ta jest o wiele zdrowsza i tańsza niż mięsny obiad. Co prawda zawiera trochę boczku i kiełbasy, ale raczej w charakterze dodatków, które dodają jej smaku i aromatu. Przygotowanie fasolki po bretońsku, czy innego dania z fasoli zwykle zaczyna się od namoczenia suchych ziaren. Proces ten powinien trwać najlepiej kilka godzin, bo tyle czasu potrzebują nasiona fasoli, by odpowiednio zmięknąć w zimnej wodzie. My jednak zastosujemy prosty trik, dzięki któremu znacznie przyspieszymy przyrządzenie tej potrawy.

karkówka z patelni
10.05.2022 22:34 Idealnie soczysta karkówka z patelni. Wymarzony obiad

Macie ochotę na porządną porcję mięsa? Ciekawą propozycją będzie z pewnością karkówka z patelni. Wychodzi idealnie soczysta i nawet nie trzeba rozpalać grilla. Taki wymarzony obiad przygotujecie szybko i bez nadmiernego wysiłku. Pokrójcie tylko mięso, przyprawcie je i usmażcie.Kuchnia polska wieprzowiną stoi. Choć lubimy kurczaki, czasami sięgamy po wołowinę, to jednak bez wieprzowiny nie obędzie się porządny obiad. Pojawia się na naszych stołach w postaci schabowego lub pieczonej karkówki. Tą ostatnią darzymy wielkim zaufaniem, bo w zasadzie nigdy nie wychodzi sucha, tak, jak to się zdarza schabowi. Co zwykle robimy z karkówki? Często pieczemy ją w całości i serwujemy krojoną w plastry, lubimy ją też grillować. Dziś proponujemy wam jednak karkówkę z patelni. Wychodzi miękka i soczysta, a na efekt nie trzeba długo czekać. A więc do dzieła.

Kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Doskonały sposób na pyszny obiad
10.05.2022 17:23 Kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Doskonały sposób na pyszny obiad

Pomysł na niedzielny obiad? Soczyste, chrupiące kotlety schabowe z piekarnika to danie, które zachwyci wszystkich domowników. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika.Schabowe z piekarnika nie są tak nasączone tłuszczem, przez co są o wiele mniej kaloryczne. Są soczyste i delikatne w środku z chrupiącą, złocistą skórką, są przepyszne. Schabowe z piekarnika przygotujesz bardzo prosto i nie musisz ich pilnować, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju.Kotlety w chrupiącej panierce podaję zwykle z ziemniaczanym purée z potrawką z groszku i marchewki. Tak podane danie smakuje wszystkim, moim łasuchom i jest dobrze zbilansowane. Świetnym dodatkiem do schabu jest również zasmażana kapusta, ziemniaki gotowane, frytki, ogórki kiszone, wybierz swój ulubiony zestaw.Jak kapusta zasmażana, to tylko z kminkiem- tu poznasz przepis na kapustę z kminkiem, idealną do schabowych i mielonych.

Przepis na placki po litewsku. Tani i przepyszny obiad
09.05.2022 12:01 Przepis na placki po litewsku. Tani i przepyszny obiad

Placki po litewsku to pomysł na prosty i tani obiad, który stanie się absolutnym hitem w Twojej kuchni. Złote, delikatne placki z nadzieniem z mięsa mielonego są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na placki po litewsku- tani i przepyszny obiad.Kuchnia litewska słynie z wielu smacznych, prostych dań. Chłodnik litewski, kołduny, ser jabłkowy to tylko niektóre z nich. Doskonałym daniem tradycyjnym są również bliny, czyli placki ziemniaczane po litewsku. Placki przygotujesz samodzielnie w bardzo prosty sposób, są idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.Placki zrób z młodych ziemniaków, do farszu wykorzystaj mięso mielone i czosnek. Danie przygotujesz z kilku składników, placki po litewsku będą najsmaczniejsze, kiedy najpierw podsmażysz je na patelni, a później dopieczesz chwilę w piekarniku. Placki podaj z kwaśną śmietaną, koperkiem lub natką pietruszki.Coraz cieplejsze dni to idealna pora na chłodnik litewski- tu poznasz przepis na chłodnik z buraków, jest lekki, pożywny i pyszny.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
08.05.2022 10:00 Swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Idealna na niedzielny obiad

Naszą pyszną propozycją na dziś jest swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Będzie idealna na niedzielny obiad, a nawet na wczesną kolację. Jest smaczna i tania, jej przyrządzenie zajmie wam 20 minut, a upieczenie nie więcej niż godzinę. Gorąco polecamy. Zapiekanka jest prostym daniem, które ma to do siebie, że bardzo łatwo i szybko można je zrobić. Zazwyczaj nie wymaga użycia wymyślnych składników, a jedynie tego, co właśnie mamy pod ręką.Nawet jeśli nie mamy jakiegoś składnika, który przewiduje przepis, bezboleśnie możemy go zastąpić innym, np. boczek kiełbasą, a cebulę porem. Smak będzie zbliżony, a zapiekanka na pewno się uda.

Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad
07.05.2022 09:03 Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad

Pomysł na prosty, szybki obiad? Przygotuj kotlety mielone z twarogiem. Dodatek sera sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze i błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak zrobić obłędne mielone kotlety z twarogiem.Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych już dań polskiej kuchni. Smażone mięso z dodatkiem czerstwej bułki, jajka i przypraw zawsze smakują genialnie, jednak kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze i do tego bardziej soczyste- wystarczy, że dodasz do nich twaróg.Kotlety mielone z dodatkiem twarogu są bardziej delikatne i rozpływają się w ustach. Dodaj do nich również zioła prowansalskie, cząber i cebulę podsmażoną na oleju- tak przygotowane kotlety będą totalnym hitem na Twoim stole, każdy będzie prosił o przepis i o dokładkę.Usmażone mięso podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście gorąco polecam gotowane ziemniaki lub purée ziemniaczane, kiszone ogórki lub buraki tarte. Kotlety smaż partiami na dużej patelni, jeśli mięso będzie do siebie przylegać, zacznie się gotować, nie smażyć, przez co kotlety nie będą już tak smaczne.

gołąbki
05.05.2022 20:37 Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu

Znacie niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem? Są prawdziwym niebem na podniebieniu, a ich przygotowanie nie jest trudne. Surowe ziemniaki trzeba bowiem zetrzeć na tarce, połączyć z mięsem i nadziać farszem liście kapusty. Po upieczeniu smakują wprost wyśmienicie.Czym zwykle nadziewacie gołąbki? Z pewnością najpopularniejszym w Polsce farszem jest połączenie mielonego mięsa i ryżu. Niektórzy też nadziewają je samym mielonym mięsem albo farszem z kaszy i grzybów.

Karkówka w marynacie
05.05.2022 02:00 Karkówka marynowana w mleku i majonezie, krucha i delikatna jak z najlepszej restauracji

Typowym smakiem wiosny oraz lata jest grillowana na węglu karkówka - ten soczysty i aromatyczny kawałek mięsa często zdobi rozgrzane ruszty najlepszych restauracji. Aby uzyskać podobny smak, zamarynuj karkówkę w majonezie i jajku. Taka mieszanka sprawi, że mięso będzie kruche i delikatne, a jego smak zachwyci wszystkich. Karkówka jest wyjątkowo wdzięcznym w przygotowaniu kawałkiem mięsa z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. Dzięki niemu nawet długotrwałe smażenie czy grillowanie nie sprawi, że mięso będzie suche i żylaste. Wymoczenie karkówki z marynacie z mleka i majonezu spowoduje wyjątkowe zmiękczenie mięsa. W obu składnikach marynaty znajdują się enzymy, które rozluźniają włókna mięśniowe i zamykają w nich wilgoć. Sos sojowy oraz przyprawy użyte w marynacie zaromatyzują kotlety - efekt będzie przepyszny.

kotlety mielone
04.05.2022 21:27 Przepis na kotlety mielone z maślanką. Zachwycają soczystością i delikatnością

Poznajcie przepis na kotlety mielone z maślanką. Zachwycają soczystością, delikatnością i wspaniałym smakiem. By je przygotować, trzeba dodać trochę białego płynu do mięsa i całość dobrze wymieszać. Po usmażeniu kotletów przekonacie się, że naprawdę warto było.Co zwykle robicie z mielonego mięsa? Możemy się założyć, że przeważnie są to kotlety mielone. To tradycyjne, polskie danie jest łatwe do zrobienia, a jednocześnie smakuje chyba wszystkim. Gwarantujemy, że będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli mięsną masę wymieszacie z maślanką.Kotlety mielone zwykle podaje się je z gotowanymi ziemniakami, ale można też z kaszą lub ryżem. Doskonałym dodatkiem do tego obiadu będą zasmażane buraczki, marchewka duszona z groszkiem lub dowolna surówka.

suszona kiełbasa
03.05.2022 21:35 Jak zrobić domową suszoną kiełbasę? Jest lepsza od sklepowej

Dziś powiemy wam, jak zrobić domową suszoną kiełbasę. Jest lepsza od sklepowej, bo zawiera wyłącznie najwyższej jakości składniki. Nie ma żadnych zbędnych dodatków i bez trudu można ją zrobić bez specjalnych urządzeń. Przetestujcie naszą recepturę, a z pewnością będziecie do niej wracać. Jeśli lubicie dobrej jakości wędliny, nie musicie za nie przepłacać. Możecie je przygotować domowym sposobem. Dziś podamy wam recepturę na suszoną kiełbasę dojrzewającą, czyli palcówkę. Jej nazwa wzięła się stąd, że tradycyjnie robiono ją ręcznie, bez użycia maszynki do mielenia mięsa i lejka do nadziewania. Naturalne jelito wypełniano rozdrobnionym mięsem, wciskając je palcem przez lejek.Palcówkę robi się z surowego, peklowanego mięsa. Kiełbasa ta nie jest wędzona, a jedynie długo podsuszana, czyli długo dojrzewająca. Kiedyś była to kiełbasa biednych, robiona z okrawków. My jednak zrobimy palcówkę z najwyższej jakości wieprzowiny.

boczek
01.05.2022 19:49 Idealnie soczysty i pełen smaku pieczony boczek. Palce lizać

Boczek zwykle jedzony jest pod postacią plasterków, lecz równie smacznie wychodzi po upieczeniu go w całości. Sekretem udanego smaku jest długie marynowanie boczku w zalewie, minimalnie przez 5 dni. W tym czasie mięso nabierze niespotykanego dotąd aromatu oraz delikatności.Boczek jest tłustym kawałkiem wieprzowego mięsa, które potrafi doskonale smakować. Tak naprawdę swój smak zawdzięcza właśnie tłuszczykowi, a także użytym przyprawom. Tłuszcz nadaje boczkowi soczystości, ale na szczęście w dużej mierze się wytapia. Oczywiście mimo wszystko warto wybrać jak najchudszy kawałek boczku.

Miękka karkówka z grilla
01.05.2022 12:04 Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka? Wyjaśniamy krok po kroku

Karkówka- niezastąpione mięso podczas każdego grillowania. Karczek z grilla często jest gumowaty i twardy, jednak w prosty sposób można temu zaradzić. Dowiedz się, co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka i soczysta. Kluczowym dodatkiem jest ocet, który nada mięsu miękkości.Karkówkę możemy marynować w różnych przyprawach- oregano, rozmarynie, czosnku granulowanym, papryce mielonej, musztardzie, ketchupie, oliwie. Każda marynata nadaje rewelacyjny smak, a mięso błyskawicznie znika z talerzy. Karkówka to obowiązkowe mięso podczas spotkań przy grillu.Karczek jest jednak twardym mięsem, dlatego też warto odpowiednio ją przygotować przed położeniem na grilla, dzięki czemu każdy kawałek będzie miękki i wyjątkowo soczysty. Do karkówki podaj lekką sałatkę warzywną - szczególnie polecam sałatkę grecką, która rewelacyjnie łączy się z grillowanym mięsem.

Maślankowe kotlety schabowe
01.05.2022 10:35 Obłędnie soczyste maślankowe kotlety schabowe. Każdy będzie błagał o dokładkę

Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Kotlety schabowe w złocistej panierce. Przed smażeniem namocz mięso w maślance, a kotlety będą idealnie soczyste, miękkie i delikatne. Poznaj przepis na maślankowe kotlety schabowe. Każdy będzie błagał o dokładkę.Wiele osób moczy kotlety schabowe w mleku. Nie jest to błąd, jednak schabowe moczone w maślance są o wiele bardziej soczyste i delikatniejsze. Maślanka rewelacyjnie radzi sobie z twardymi włóknami schabu, błyskawicznie je zmiękcza, dzięki czemu kotlety zawsze wychodzą miękkie i pyszne.Kotlety panieruj w mące, jajku i bułce. Brak mąki może spowodować odrywanie się panierki od mięsa podczas smażenia. Schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. frytkami i surówką z kiszonej kapusty lub ziemniakami i kapustą zasmażaną z kminkiem. Każda wersja dania smakuje wyśmienicie i znika z talerzy błyskawicznie.

Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?
01.05.2022 09:21 1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?

1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Doskonała pogoda, słoneczne i ciepłe dni to idealna pora na grilla. Dowiedz się, jak dobrze grillować kaszankę, żeby była soczysta i pełna smaku.Majówka kojarzy nam się przede wszystkim z otwarciem grillowego sezonu, na który zawsze z utęsknieniem czekamy po długiej zimie. Coraz cieplejsze dni i wieczory aż proszą się o spotkania przy grillu z rodziną i przyjaciółmi.Grillowanie to nasz sport narodowy, karkówka, kiełbasa, kaszanka i warzywa przygotowane nad ogniem możemy jeść dziennie i nam się nie znudzą. Kaszanka doczekała się nawet swojego święta- 1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki.Święto początkowo obchodzono w okolicach Płocka, jednak szybko rozpowszechniło się w innych polskich miastach. Jak przygotować kaszankę z grilla, żeby była soczysta i pełna smaku? Poznaj przepis na wyśmienitą kaszankę, która będzie absolutnym hitem podczas majówkowego biesiadowania.

schabowy z grilla
30.04.2022 13:58 Soczysty, aromatyczny schabowy z grilla. Sekretem jest specjalna marynata

Interesuje was, jak zrobić soczysty, aromatyczny schabowy z grilla? Jego sekretem jest specjalna marynata, dzięki której to chude mięso smakuje naprawdę wyśmienicie. Pokrójcie więc mięso na kotlety, potrzymajcie w marynacie, a potem połóżcie na ruszt. Te kotlety z pewnością zrewolucjonizują waszą majówkę.Schab jest chyba najpopularniejszym mięsem w polskiej kuchni. To głównie zasługa kotletów schabowych, które często serwujemy na obiad. Zwykle jednak są to kotlety panierowane i smażone. Dziś jednak powiemy wam, jak zrobić schabowe z grilla. Będą mniej kaloryczne, niezwykle aromatyczne i co najważniejsze — ten obiad możesz zrobić na świeżym powietrzu.

zakupy w supermarkecie
30.04.2022 11:44 Tania sobota w Lidlu. Co czeka klientów sieci?

Trwa tania sobota w Lidlu. Sprawdźcie, co dziś czeka klientów tej sieci. Z pewnością w ofercie znajdziecie produkty, które przydadzą się w czasie majówki. Na dodatek kupicie je po dobrej cenie. Jednak tylko dzisiaj, do końca dnia. Lepiej się więc pospieszyć.Co tydzień w Lidlu jest Tania Sobota. Można wtedy kupić kilka wybranych produktów po naprawdę dobrych cenach. Do sklepu lepiej się jednak wybrać wcześniej, bo po południu może już zabraknąć towarów. Sprawdźcie, co dziś warto kupić w tym dyskoncie.

karkówka grillowana
29.04.2022 11:29 Jak przyprawić karkówkę na grilla? Zdradzamy najlepsze patenty

Wiesz, jak przyprawić karkówkę na grilla? Zdradzamy najlepsze patenty, dzięki którym upieczone mięso będzie smaczne, soczyste i delikatne. Podczas przygotowywania karkówki pamiętaj, o tym, że lepiej ją zamarynować niż oprószyć przyprawami. W drugim przypadku mięso może być pozbawione smaku. Poznaj też inne tajniki przyrządzania wieprzowiny.Jaki kawałek mięsa najczęściej kładziecie na rusztach waszego grilla? Jesteśmy przekonani, że jest to karkówka. Mięso to jest niezwykle lubiane i wyjątkowo dobrze nadaje się do grillowania. To dzięki temu, że zawiera sporo tłuszczu, który nadaje mu soczystości i smaku. Dziś powiemy wam, jak najlepiej przyprawić karkówkę, by po upieczeniu smakowała, jak należy. To znaczy, była miękka, krucha, soczysta i rozpływała się w ustach.

Schab z grilla
28.04.2022 17:37 Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata

Nieumiejętnie przygotowany schab potrafi być suchy i sztywny niczym podeszwa buta - dlatego należy zastosować sekret idealnie soczystego mięsa. Jest nim oczywiście marynata, która w dzisiejszym wydaniu składa się, między innymi z sosu Worcestershire, miodu i octu. Taka mieszanka gwarantuje delikatność i soczystość po upieczeniu na grillu. Schab z grilla nie jest wcale skomplikowanym daniem, gdyż całość opiera się w znacznym stopniu na marynacie. To ona jest najskuteczniejszym sposobem uzyskania mięsa o idealnej fakturze. Ocet, jak i sos Worcestershire działają zmiękczająco na strukturę mięsa, a także doskonale je aromatyzują. Miód z kolei wytworzy słodką glazurę na powierzchni każdego kawałka schabu.

kiełbasa grillowana
28.04.2022 14:54 Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla? Wiemy, na co zwracać uwagę

Dziś powiemy wam, jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla. Wiemy, na co zwracać uwagę, by potem nie być rozczarowanym przy jedzeniu. Właściwie wystarczy jeden rzut oka na etykietę, by przekonać się, czy nasz wybór jest trafny. Jeśli skład jest krótki, kupimy raczej dobrej jakości produkt. Kiełbasa jest jednym z tych produktów, który najczęściej kupujemy z myślą o grillowaniu. Nie trzeba przy niej nic robić, tylko wrzucić na ruszt i po kilkunastu minutach cieszyć się smakiem przypieczonej kiełbaski. Jednak to, czy rzeczywiście kiełbasa urzeknie nas smakiem, zależy od jej jakości. Sprawdźcie więc, na co zwrócić uwagę, kupując kiełbasę.

przygotowanie schabowych
28.04.2022 13:16 Ekspresowe kotlety schabowe bez panierki. Wychodzą równie pyszne co klasyczne

Dziś powiemy wam, jak zrobić ekspresowe kotlety schabowe bez panierki. Wychodzą równie pyszne, co klasyczne, ale robi się je szybciej i są o wiele zdrowsze. Mięso po rozbiciu wystarczy tylko oprószyć przyprawami i usmażyć. Prawda, że proste?Kotlety schabowe są chyba najpopularniejszym polskim daniem. Można je zamówić w każdej restauracji, a i w domach goszczą przynajmniej raz w tygodniu. Klasyczne schabowe, to soczyste mięso skryte pod chrupiącą panierką. Są bardzo smaczne, jednak dla wielu osób panierka stanowi problem. To właśnie z jej powodu niektórzy unikają schabowych, bo przez nią kotlety są kaloryczne i ciężkostrawne. Dlatego przychodzimy do was z super rozwiązaniem, a mianowicie zachęcamy do przygotowania schabowych bez panierki. Zaoszczędzicie w ten sposób kalorie i czas.

Oferta Lidla przed Majówką
27.04.2022 18:00 Oferta Lidla przed Majówką. Sieć zachwyciła Polaków

Majówka dla wielu Polaków równoznaczna jest ze spotkanie przy grillu. Warto wcześniej zaopatrzyć się w ulubione produkt. Lidl przygotował szereg specjalnych promocji, które ułatwią zorganizowanie pysznej uczty w gronie najbliższych. Sprawdźcie, po co warto się wybrać do marketu.Majówka jest czasem odpoczynku. Warto mieć świadomość, że zarówno 1, jak i 3 maja sklepy wielkopowierzchniowe będą nieczynne. Jednocześnie pamiętajmy, że zapasy możemy z powodzeniem uzupełnić w poniedziałek, 2 maja. Zachowajmy więc rozsądek podczas zakupów. Przy obniżkach w Lidlu może to nie być takie łatwe.