Hitem dzisiejszego grilla z pewnością będzie idealnie soczysta karkówka. Sekretem jej smaku jest prosta marynata. Przygotujecie ją z niewyszukanych składników, które z pewnością znajdziecie w kuchni. Wymieszajcie kilka przypraw i sosów, posmarujcie nimi mięso, odstawcie na jakiś czas, a potem upieczcie na grillu. Ten smak długo zostanie wam w pamięci.Karkówka jest kawałkiem wieprzowiny poprzerastanym tłuszczem. I dzięki temu tłuszczykowi doskonale nadaje się zwłaszcza do pieczenia. Zachowuje bowiem soczystość i wyśmienity smak. Oczywiście można je podkręcić odpowiednimi dodatkami. My proponujemy wcześniej zamarynować mięso. Marynatę do karkówki przygotujemy dziś z prostych składników: musztardy, keczupu, czosnku oraz kilku ziół i przypraw. Wymieszajcie je, a potem posmarujcie marynatą plastry mięsa i odstawcie je w chłodne miejsce. Czas marynowania może wynosić od kilku godzin nawet do dwóch dób. Im dłużej mięso leży w marynacie, tym będzie bardziej kruche, soczyste i smaczniejsze.
Poznajcie kotlety schabowe po lubelsku. Są delikatniejsze niż klasyczne, a sekret ich smaku tkwi w panierce. W jej skład nie wchodzi tarta bułka, a jedynie mąka i duża ilość jajka. Dzięki temu ta wersja schabowego wyglądem przypomina nieco omlet, ale jest naprawdę pyszna. Klasyczny kotlet schabowy to rozbite płaty mięsa, oprószone solą i pieprzem, panierowane w mące, jajku i tartej bułce. Po usmażeniu zyskują chrupiącą skórkę, w środku pozostają zaś soczyste. Na Lubelszczyźnie zmodyfikowali jednak nieco skład panierki, dzięki czemu nie jest ona już chrupiąca. Ma jednak inne zalety, bo nie zawiera tartej bułki, która zwykle chłonie dużo tłuszczu. Dzięki temu schabowe po lubelsku są delikatniejsze i nieco mniej kaloryczne.
Gołąbki po poznańsku są prostą w przygotowaniu i niezwykle aromatyczną wersją lubianej przez wielu smakoszy potrawy. Przyrządzane w formie kotletów rarytas, podany z sosem pomidorowym sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że jeszcze nie raz go zrobicie. Spróbujecie? Mięsne gołąbki z młodej kapusty w wersji poznańskiej nie wymagają żmudnego zawijania. Tym razem kapustę siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami farszu, na koniec formując z niego niewielkie kotlety. Aromatyczny sos pomidorowy doskonale podkreśli ich wyjątkowy smak. Skusicie się?
Planujecie dziś na obiad mielone? Karol Okrasa robi kotlety mielone inaczej niż wszyscy. Może więc skorzystacie z jego przepisu? Wyróżnia je jeden składnik, a mianowicie dodatek kaszy jęczmiennej zamiast namoczonej bułki. Dzięki temu potrawa jest soczysta i pulchna. Kotlety mielone można zrobić w zasadzie z każdego rodzaju mięsa. Jednak najlepiej do tego celu nadaje się mięso wieprzowe. Zawiera ono sporo tłuszczu, który dodaje kotletom soczystości. Karol Okrasa ma jednak jeszcze jeden patent na większą soczystość kotletów mielonych. Otóż dodaje do nich trochę ugotowanej kaszy jęczmiennej. Zastępuje nią namoczoną i odciśniętą bułkę i trzeba przyznać, że ta zmiana wychodzi potrawie na dobre. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Znamy prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Wszystko przez gęsty dodatek znajdujący się pod panierką. Jest nim musztarda, która doskonale kruszy mięso, zwiększa jego soczystość i dodaje całej potrawie smaku. Czasami naprawdę warto zrobić małą zmianę w starych recepturach.Kochamy kotlety schabowe za ich smak i łatwość przygotowania. By zrobić pyszny obiad, wystarczy tylko rozbić plastry mięsa, oprószyć je przyprawami, obtoczyć w panierce i usmażyć. Kotlety wychodzą zwykle kruche i soczyste. Jednak czasami smak i soczystość mięsa pozostawiają w nas pewien niedosyt. Można temu zapobiec, marynując wcześniej schab np. w mleku i cebuli. My jednak mamy prostszy sposób na poprawę walorów mięsa — posmarujcie je musztardą, a efekt was zachwyci.
Niejeden smakosz na początku swojej kulinarnej przygody zastanawiał się jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista i zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest stopień rozbicia mięsa. Warto zrobić to dość cienko — łatwiej będzie uzyskać soczysty specjał. Nasze babcie wiedzą, jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiednio przygotowane mięso wcale nie wymaga długiego czasu obróbki termicznej. Cienki, pokryty panierką rarytas będzie gotowy szybciej niż grubsze kawałki.
Sałatka z chipsami z boczku, pieczoną cebulą i zielonym groszkiem to genialny pomysł na sycące danie dla każdego mięsożercy. Sałatkę polej wyraźnym sosem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i octu jabłkowego, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Boczek wędzony jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Dodany do jajecznicy, czy roladek wołowych doskonale podkreśla ich smak. Chipsy z boczku sprawdzą się natomiast doskonale w sałatkach i zupach kremach- dania wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Sałatkę przygotujemy z kilku podstawowych składników, a jej aromat zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie boczku smażonego z pieczoną cebulą i resztą składników tworzy danie niezwykłego, którego trzeba spróbować.Do sałatki wykorzystajmy boczek wędzony parzony. Wystarczy, że podsmażymy go chwilę na patelni, a otrzymamy chrupiące i doskonałe w smaku chipsy. Cebulę czerwoną upieczmy w piekarniku z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy, a będzie miękka i pyszna.
Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę i nie tylko? Pamiętaj o jednym składniku, który wiele zmienia. Jest nim zawiesina zrobiona z wody i żelatyny. Dzięki niej kiełbasa zyska odpowiednią konsystencję i pyszną galaretkę. Będzie idealna na kanapki, zwłaszcza w zestawie z kiszonym ogórkiem. W sklepach można kupić różne rodzaje kiełbasy, jednak ta zrobiona własnoręcznie zawsze smakuje najlepiej. Jeśli nie chce wam się trudzić z robieniem klasycznej kiełbasy w osłonce, zróbcie domową kiełbasę w słoiku. Zajmie to niewiele czasu, a potem można ją będzie otworzyć w dowolnym momencie.
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny, ale nie masz za dużo czasu na gotowanie, koniecznie przygotuj duszone żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Delikatne i soczyste mięso zachwyci najbardziej wymagającym smakoszy.Sekretem doskonałych żeberek są odpowiednie przyprawy i obróbka termiczna. Wieprzowina duszona przez półtorej godziny w aromatycznym bulionie z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i oczywiście miodu i musztardy, dosłownie rozpływa się w ustach. Do podlania żeberek możesz wykorzystać zarówno bulion warzywny, drobiowy, jak i wołowy. Możesz również dodać rosół, który został z poprzedniego dnia. Duszenie wieprzowiny w wodzie nie jest błędem, ale żeberka nie będą wtedy aż tak smaczne.Tak przygotowany obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Na przygotowanie żeberek i dodatków wystarczy poświęcić kilka chwil, a podczas duszenia co jakiś czas przemieszać całe danie. Duszone żeberka to jeden z naprawdę prostych i genialnych dań obiadowych.
Kotlety schabowe w chrupiącej panierce z bułki tartej to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Sekretem idealnych kotletów jest mięso - musi być świeże. Jeśli decydujesz się na zakupy w supermarkecie, wówczas warto zwrócić uwagę na ilość wody w opakowaniu. Jak kupić dobry schab? Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Tego dowiesz się z poniższego tekstu.Aby przygotować soczyste i smaczne schabowe, musimy zadbać o odpowiednie rozbicie mięsa, odpowiednie przygotowanie panierki, moczenie schabu i specjalny rodzaj tłuszczu. Jednak nawet najbardziej starannie przygotowywane kotlety nie będą smaczne, kiedy zrobimy je ze starego mięsa.Schabowe doskonale smakują podane z ziemniakami i szczypiorkiem, frytkami i ziemniakami opiekanymi. Jako jarzynkę gorąco polecam surówkę z kiszonej kapusty, ogórki kiszone, buraki, mizerię, a także lekką surówkę z kapusty pekińskiej.W tym artykule dowiesz się, co zrobić, żeby kotlety schabowe były idealnie soczyste i miękkie. Koniec z przesuszonymi, twardymi i mało doprawionymi schabowymi. Tak przygotowane kotlety wychodzą za każdym razem i każdy prosi o dokładkę.
Jesteście wielbicielami gołąbków z kapusty? A wiecie, co Karol Okrasa dodaje do gołąbków? Dwa największe przysmaki, którymi jest mięso mielone i ser feta. Za ich sprawą potrawa wychodzi bajeczna — jest pożywna, pyszna i łapie trochę greckich nut smakowych. Czym zwykle nadziewacie gołąbki? Czy w waszych domach też królują te faszerowane mielonym mięsem i ryżem? Jeśli tak, czas odmienić nieco starą recepturę. Dziś Karol Okrasa wprowadzi do niej nowe nuty smakowe. A to za sprawą sera feta, ostrej papryki i mięty. Spróbujcie tego połączenia, a z pewnością będziecie pod smacznym wrażeniem.
Kucharka pokazała, jak robi kotlety mielone. Dodaje do mięsa dwa nietypowe składniki, czyli majeranek i czosnek. Nie tylko podnoszą one smak potrawy, ale też sprawiają, że staje się ona lżejsza dla żołądka. Spróbujcie koniecznie tej wersji mielonych kotletów, a z pewnością oczaruje was aromatem. Kotlety mielone można robić z różnych rodzajów mięsa. Jednak najsmaczniejsze wychodzą z wieprzowiny i to tej tłuściejszej. Dobrze w tej roli sprawdza się mielona łopatka i karkówka. Smak kotletów jest doskonały, jednak potrawa nie grzeszy chudością. By poprawić jej strawność, do masy na mielone kotlety warto dodać majeranek i czosnek. Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Prawda, że mielone prezentują się bardzo apetycznie. Zdjęcie jest screenem z filmiku na kanale Dorota Kamińska na YouTube.
Unikacie schabowych, bo są kaloryczne? Zobaczcie, jak Kasia smaży nowoczesne kotlety schabowe bez panierki. Lepiej je doprawia, dzięki czemu są dietetyczne i pełne smaku. Może wy też skusicie się na taką kulinarną rewolucję, za której sprawą odchudzicie swoją dietę?Kotlety schabowe są potrawą, której mało kto potrafi sobie odmówić. Kuszą chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Niestety za ich doskonałym smakiem kryje się mnóstwo kalorii. Nie każdy ma na nią ochotę, ze względów zdrowotnych i w trosce o swoją sylwetkę. Na szczęście kotlety schabowe wcale nie oznaczają panierki i smażenia na tłuszczu. Za chwilę swój dietetyczny przepis na nie zdradzi Kasia, która jedynie dobrze doprawia plastry mięsa, a potem smaży je na patelni grillowej.
Papryka faszerowana jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Jest idealnie doprawiona, lekka i niezwykle aromatyczna. Lepszego dodatku do grillowanych potraw nie można sobie wyobrazić. Poznaj prosty przepis na wyborną paprykę faszerowaną, wszyscy będą zachwyceni.Sezon na grilla trwa w najlepsze. Latem aż ciężko nam sobie wyobrazić weekend bez dań z grilla- karkówki, kiełbasy, szaszłyków i pieczonych warzyw. Rewelacyjnym dodatkiem do grillowanych potraw jest również papryka faszerowana.Papryka pieczona z aromatycznym farszem z mięsa mielonego, ryżu, natki pietruszki, oregano i innych przypraw dosłownie rozpływa się w ustach. Warzywa doskonale urozmaicają tradycyjne potrawy serwowane z grilla. Do papryki faszerowanej i innych dań możemy również podać lekką sałatkę grecką. Sama papryka stanowi także wspaniały dodatek do dań z grilla. Na grillu nie może zabraknąć karkówki marynowanej w miodzie i musztardzie i warzywnych szaszłyków z ziemniakami. Jeśli podamy je właśnie z papryką faszerowaną, wszyscy będą zachwyceni różnorodnością dań i ich niepowtarzalnym smakiem.
Ozorki w galarecie to pomysł na pyszne danie rodem z PRL-u. Ozorki wieprzowe będą idealnie miękkie i delikatne, kiedy ugotujesz je w aromatycznym wywarze. Poznaj przepis babci Jagi na najdoskonalsze ozorki w galarecie, lepszych nie jadłeś.Ozorki w galarecie, podobnie jak zimne nóżki, to klasyka polskiej kuchni. W czasach PRL-u dania te były prawdziwym hitem, przygotowywanym na specjalne okazje. Delikatna, soczysta wołowina podana na zimno z galaretą z rosołu to gratka dla każdego smakosza. Aby ozorki były miękkie i soczyste, najpierw zalejmy je zimną wodą i odstawmy na 2 godziny, następnie dokładnie wyszorujmy i zacznijmy przygotowywać wywar. Bulion na bazie aromatycznych warzyw i przypraw będzie idealny.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na zimne nóżki. Danie podane z odrobiną soku z cytryny lub octem smakuje wybornie i błyskawicznie znika z talerzy. Zimne nóżki były obowiązkową potrawą na sylwestra, imieniny i większe uroczystości w czasach PRL-u.
Mamy dla was idealną propozycję obiadową. Są nią obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Robi się je prosto — do mięsnej masy wystarczy dodać łyżkę musztardy, a w środek kotleta wcisnąć kostkę sera. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, że takie małe zmiany mają duże znaczenie dla smaku. Wielbiciele kotletów mielonych z pewnością robili je już tyle razy, że nawet nie chcą zerknąć na nową recepturę. Jednak z pewnością warto poznawać nowe rozwiązania, bo a nuż nowy smak bardziej przypadnie nam do gustu, niż ten od dawna znany. Dziś zapraszamy was na odmienione kotlety mielone. Od tych klasycznych różnią się dodatkiem musztardy i kostką żółtego sera wciśniętą w mięsną masę. Efekt jest jednak nadzwyczaj smaczny, a ser apetycznie rozlewa się po przekrojeniu kotleta. Taka mała, pyszna niespodzianka.
Poznajcie przepis na idealnie doprawiony domowy smalec. Będzie miał dodatek mleka, dzięki czemu wyjdzie śnieżnobiały i aksamitny w smaku. Zobaczcie krok po kroku, jak go zrobić. W sumie nie ma w tym wielkiej trudności. Trzeba jednak wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę. Domowy smalec może być przepyszny. Gdy wzbogacicie go o kilka dodatków, zachwyci smakiem i aromatem. Podany na kromce świeżego, wiejskiego chleba z plasterkami kiszonego ogórka to prawdziwy rarytas. Oczywiście jest dość kaloryczny, ale gdy posmarujecie nim 1-2 kromki chleba i zjecie raz na jakiś czas, na pewno wam nie zaszkodzi. Popularnymi dodatkami do smalcu jest boczek, cebula i jabłko. Jednak można go wzbogacić również o inne składniki, np. zioła, które ułatwią trawienie smalcu. My dolejemy do smalcu trochę mleka, które zagwarantuje gotowemu smalcowi biały kolor i aksamitny smak.
Pieczony schab według przepisu Jakuba Kuronia jest pomysłem na prosty, ale wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Sekretem wspaniałego smaku i niezwykle soczystego mięsa jest marynata. Poznaj przepis Kuronia na apetyczny schab pieczony, zachwyty są gwarantowane.Schab pieczony według Kuronia jest niezwykle soczysty i delikatny, a przy tym bardzo aromatyczny. Smakuje rewelacyjnie z każdymi dodatkami, np. z pieczonymi warzywami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach, a także z ogórkiem kiszonym, surówką z kapusty pekińskiej i kiszonej.Sekretem doskonałego schabu jest marynata z czosnku, majeranku, oleju i musztardy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać swoja ulubioną musztardę, może być delikatesowa, z ziarnami gorczycy, pikantna, średnio ostra, łagodna. Dlaczego marynowany w musztardzie schab jest tak soczysty? Ponieważ zawarty w musztardzie ocet rozpuszcza twarde włókna mięsa, sprawiając tym samym, że wieprzowina jest tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach.Im dłużej będziesz marynować mięso, tym będzie one bardziej delikatne i jednocześnie lepiej najdzie czosnkiem, majerankiem i innymi przyprawami, najlepiej więc wstawić schab w marynacie na całą noc do lodówki.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis Kuronia na kotlety mielone z pieczarkami. Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy.
Czy wiesz, że jeśli dodasz do kotletów mielonych cukinię, będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste? Poznaj przepis na obłędne kotlety mielone z dodatkiem cukinii, ziół prowansalskich i majeranku. Kotlety upiecz w piekarniku, a znikną z talerzy błyskawicznie.Kotlety mielone z cukinią to rewelacyjny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Są doskonale doprawione, wyraźne w smaku i dużo lżejsze od tradycyjnych. Kotlety najpierw podsmaż chwilę na oleju i wstaw do piekarnika, dzięki czemu będą soczyste, delikatne i zdrowsze.Do mielonych z cukinią pasuje wiele dodatków, które urozmaicą Twój obiad. Szczególnie polecam jednak ziemniaki gotowane oprószone koperkiem i szczypiorkiem oraz mizerię, buraczki tarte z chrzanem lub kiszone ogórki. Te dodatki świetnie komponują się z delikatnym mięsem.Cukinia jest świetnym dodatkiem nie tylko do kotletów, ale i do wielu różnych dań. Jest uniwersalna w smaku, delikatna i dzięki niej przygotujesz wiele wyśmienitych potraw. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny obiad- tu poznasz przepis na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym, rozpływa się w ustach.
Mamy dla was przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty. Przygotowane o tej porze roku mają najdelikatniejszy smak i wprost rozpływają się w ustach. Zrobicie je łatwo i szybko, bo nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przyrządzić je od razu na dwa dni, ponieważ świetnie nadają się do odgrzewania.Gołąbki z kapusty są niezwykle smaczną i pożywną potrawą. Niektórzy serwują je z ziemniakami, ale gdy do farszu dodacie ryż, same w sobie będą stanowić pełne danie. Najsmaczniejsze są, gdy zrobi się je z młodej kapusty. Jest ona bowiem bardzo delikatna i pełna smaku.
Kotlety schabowe zapieczone z serem, pieczarkami i warzywami są pomysłem na prosty i pyszny obiad w letnie, upalne dni. Soczyste mięso pod serową pierzynką z dodatkiem świeżych warzyw dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyjątkowe, letnie kotlety schabowe, smakują jak na wakacjach u babci.Znudziły Ci się klasyczne schabowe? Przygotuj je więc w nieco innej odsłonie, idealnej na lato. Mięso w chrupiącej panierce zapieczone z potrawką z kapusty, pieczarek, marchewki i papryki smakuje wybornie. Całość oprószona jest żółtym serem, który tworzy pyszną pierzynkę.Letnie kotlety schabowe to smak dzieciństwa. Możemy podać je z wieloma dodatkami, np. ziemniakami smażonymi, opiekanymi, z frytkami, batatami. Do całego dania gorąco polecam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka lub surówkę z pomidorków i ogórków, smakują wyśmienicie z kotletami.Triki na pyszne schabowe? Przede wszystkimi dokładnie rozbij mięso tłuczkiem. Gruby kawałek schabu po usmażeniu będzie twardy i łykowaty. Do panierki koniecznie dodaj mąkę pszenną. Obtaczanie kotletów w mące sprawi, że bułka nie odklei od mięsa się podczas smażenia, a kotlety będą soczyste i pyszne.Pamiętaj jednak, że nawet najlepiej przygotowane kotlety nie będą dobre, jeśli kupisz stare mięso- tu dowiesz się, jak wybrać mięso na kotlety schabowe.
Kotlety mielone wychodzą wam suche i wyjątkowo zbite? Prawdopodobnie używacie zbyt chudego mięsa. A jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie proponowane przez nas dodatki. Podpowiadamy, które produkty poprawią konsystencje mięsa i sprawią, że uzyskamy soczyste dania. Kotlety mielone smakują wyśmienicie z wieloma przyprawami np. z czosnkiem. Najlepsze nawet przyprawienie jednak nie pomoże, jeśli nie zadbamy o odpowiednie dodatki odpowiedzialne za uzyskanie odpowiedniej konsystencji masy. Przedstawiamy sprawdzone metody na nadawania im soczystości.
Młodą kapustę można już kupić bez większego problemu i po całkiem przystępnej cenie. Namawiamy was więc na gołąbki z młodej kapusty. Są na tyle smakowite i delikatne, że nikt się im nie oprze. Robi się je dość szybko, bo młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania. Dziś zapraszamy was na klasyczne gołąbki z mięsno-ryżowym farszem, duszone w pomidorowym sosie. Przygotujemy je jednak z młodej kapusty, dzięki czemu będą rozpływać się w ustach.
Macie pół godziny na przygotowanie obiadu? Tyle wystarczy, by zrobić soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtego sera. Jest to niewątpliwie klasyka w najlepszym wydaniu, bo te smaki doskonale ze sobą harmonizują i się dopełniają. W międzyczasie ugotujcie ziemniaki lub ryż i podajcie całość na przykład z ogórkiem małosolnym lub zieloną sałatą ze śmietaną. Kotlety mielone to danie, które każdy robił już wiele razy. Lecz dają tyle możliwości, że za każdym razem można je zrobić nieco inaczej. Dziś na przykład proponujemy je nadziać kawałkami żółtego sera. Już czujecie, jak ten ser rozpuści się pod wpływem temperatury? Tak, nie tylko doda smaku, ale też będzie się apetycznie ciągnął. A więc do dzieła.
W Biedronce poniedziałek rozpoczyna nowy tydzień świetnych promocji. Tym razem posiadacze karty lojalnościowej marketu znajdą naprawdę kuszące okazje. W specjalnych cenach m.in. mięso, parówki, owoce i soki. Zerknijcie wraz z nami, co tym razem opłaca się kupić. Zakupy w Biedronce nie będą nas wiele kosztowały. Zwłaszcza jeżeli mamy kartę Moja Biedronka. Jej posiadacze zawsze mogą liczyć na więcej rabatów. Z początkiem nowego tygodnia warto wybrać się do najbliższego sklepu sieci i uzupełnić zapasy.
Szukacie pomysłu na nieoczywisty obiad? Zdradzimy wam prosty patent na faszerowaną cukinię. Pokocha ją każdy, bo jest lekka, pożywna i bardzo smaczna. Na dodatek łatwo i szybko da się ją zrobić. Najlepiej od razu przygotować ją w większych ilościach, bo szybko znika z talerzy. Obiad nie zawsze musi wyglądać tak samo. Nie zawsze musi to być kawałek pieczonego czy duszonego mięsa podanego z ziemniakami i surówką. Doskonałą propozycją obiadową są np. faszerowane warzywa. Możesz je nadziać, tym co lubisz, a więc farszem np. z mięsa czy sera. My nadziejemy cukinię farszem z mielonego mięsa i ryżu, posypiemy serem i zapieczemy. Dzięki temu to jedno danie dostarczy wszystkiego, czego potrzebuje twój organizm. Cała rodzina będzie najedzona i zadowolona.
Planujecie na obiad schabowe? Zdradzimy wam sposób na kotlety schabowe inaczej. Dodatkowy składnik, którym jest majonez, sprawi, że będą niezwykle smaczne i soczyste. Panierka będzie się bardzo dobrze trzymać mięsa, więc kotlety będą też miały przyjemnie chrupiącą skórkę. Niedziela bez schabowego to nie niedziela. Kotlety te zresztą moglibyśmy jeść niemal przez cały tydzień. Oczywiście pod warunkiem, że wyjdą takie, jak trzeba, czyli soczyste w środku i chrupiące z wierzchu. Smaczne schaboszczaki można zrobić na wiele sposobów, ale my zdradzimy wam prostą i niezawodną metodę. Gdy przetestujecie ją raz, z pewnością będziecie do niej wracać. Wystarczy tylko, że zamarynujecie mięso w mieszance jajka, soku z cytryny i majonezu.
Pomysł na pyszne i aromatyczne danie z grilla? Przygotuj kaszankę pieczoną z cebulą w folii aluminiowej, dzięki czemu się nie przypali i będzie wyjątkowo smaczna. Poznaj przepis na grillową klasykę, czyli kaszankę z cebulą pieczoną w folii, nikt jej się nie oprze.Majówka kojarzy mi się przede wszystkim z długo wyczekiwanym sezonem grillowym, który trwa przez całe lato. Grilla traktujemy nie tylko jak sposób przygotowania wielu dań, ale jako sposób spędzenia weekendu z rodziną i przyjaciółmi. Czy jest coś lepszego od pysznego jedzenia w doborowym towarzystwie?Na grillu możemy przygotować dosłownie wszystko- od warzyw, po rybę, kiełbasy, kaszanki i karkówkę. Każde mięso i warzywa upieczone nad ogniem mają niepowtarzalny smak. Jednym z dań, które zawsze muszą pojawić się na grillu, jest właśnie kaszanka zapieczona z cebulką.Kaszanka jest delikatnym mięsem i jeśli upieczemy ją bezpośrednio nad ogniem, może się mocno się przypalić. Jest na to jednak pewien sposób- wystarczy owinąć ją folią aluminiową i zapiec z cebulką. Tak przygotowana kaszanka jest delikatna, soczysta i pełna smaku.Na grillu nie może zabraknąć również karkówki w musztardowej marynacie oraz lekkiej sałatki, która doda świeżości wszystkim potrawom. Gorąco polecam tradycyjną sałatkę grecką. Świetnym sposobem na podanie warzyw są również szaszłyki z cukinii, papryki, pieczarek i cebuli.