Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Placki ziemniaczane z blendera
05.04.2023 23:29 Zapomnij o tarce. Chrupiące placki ziemniaczane zrobisz w 10 minut

Placki ziemniaczane można przygotować do smażenia w mniej niż kwadrans. Wystarczy skorzystać z blendera, w którym sprawnie i szybko rozdrobnimy ziemniaki oraz cebulę. Z tym przepisem zapomnisz o ciemniejącej masie i otartych dłoniach. 

obiad z kiełbasy i ziemniaków
03.04.2023 14:38 Masz ziemniaki i kiełbasę? Szybko zrobisz z nich jednogarnkowy obiad

Pożywny obiad nie mus być drogi ani czasochłonny. Pyszny posiłek zrobisz bez trudu z ziemniaków i kiełbasy. Danie jednogarnkowe wystarczy urozmaicić dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Lepiej zrób większą porcję, bo potrawa zniknie błyskawicznie.

krojenie kopytek
02.04.2023 13:21 Wsyp 3 łyżki do przeciśniętych ziemniaków. Kopytka wyjdą miękkie i złociste

Nie zgadniecie, co można dodać do ciasta na kopytka. Prosty składnik sprawy, że kluseczki wyjdą delikatne i nabiorą apetycznej, złocistej barwy. Mowa o mące kukurydzianej, którą miesza się ze standardową mąką pszenną. Wyrobienie ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil.

babka ziemniaczana od Karola Okrasy
01.04.2023 09:44 Okrasa zdradził patent na wielkanocną babkę ziemniaczaną. Kluczowa jest 1 zasada

Karol Okrasa pokazał, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Tradycyjna potrawa wielkanocna będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujesz ją z mączystych odmian ziemniaków. Upieczona babka będzie jasna, puszysta i pełna smaku. Bez trudu ją pokroisz i wyciągniesz z formy.

kuchnia PRL-u oczami dietetyka
30.03.2023 13:35 Dietetyk ocenił kulinarne hity PRL-u. Danie ze śledziem uznał za zdrowotną perełkę

Czy w trudnych czasach odżywialiśmy się mniej zdrowo? Okazuje się, że niektóre hity PRL-u stanowią nad wyraz zdrowy i pożywny posiłek. Prym w zestawieniu popularnego dietetyka wiodą klasyczne śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami. Ich zalet nie sposób zliczyć.

Sałatka jarzynowa z przepisu babci Jadzi
29.03.2023 20:53 Babcia Jadzia robi najlepszą sałatkę jarzynową. 1 dodatek zaskoczyłby nawet Gessler

Babcia Jadzia zdradziła, jak robi tradycyjną sałatkę jarzynową. Do warzyw gotowanych, ogórków kiszonych i groszku konserwowego dodaje cebulę. Warzywo podkreśla smak całego dania. Babcia doprawia sałatkę majonezem. 

kluski leniwe z ziemniakami
28.03.2023 19:21 Dodaj do leniwych ten składnik. Będą tańsze, a w smaku istna rewelacja

Pierogi leniwe są uwielbianym daniem, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, a ich przyrządzenie nie rujnuje portfela. Teraz kultową przekąskę możesz przygotować jeszcze taniej lub zyskać większą porcję za tę samą kwotę. Wystarczy, że do masy serowej dodasz ugotowane ziemniaki.

Placki ziemniaczane
27.03.2023 18:07 Zapomnij o tarce i odciskaniu. Te placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

Placki ziemniaczane mogą być smaczne i puszyste. Wystarczy przygotować je z ugotowanych ziemniaków i wykorzystać ubite na sztywną pianę białka. Wykonanie nie jest skomplikowane, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Musicie spróbować. 

przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
25.03.2023 11:59 Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale zniechęca Cię czasochłonne tarcie warzyw? Koniecznie zrób placki z poniższego przepisu. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące.

Ziemniaki z mikrofalówki
24.03.2023 10:33 Zetrzyj ziemniaki i wstaw do mikrofalówki. Po 5 minutach padniesz z wrażenia

Ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie je gotujemy, pieczemy lub smażymy. Jednak tym razem wstawimy je do mikrofalówki. W krótkim czasie zrobisz uwielbiany przysmak, którego już nigdy nie kupisz w sklepie.

Talarki ziemniaczane
22.03.2023 22:10 Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze

Talarki ziemniaczane będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Chrupiąca odsłona ziemniaka jest o niebo lepsza niż warzywo pieczone w całości czy frytki, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Musicie spróbować. 

zupa krem z zielonej części pora
22.03.2023 11:49 Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie

Zostały Ci zielone części pora? Podsmaż je z cebulą, ziemniakami i innymi składnikami, a następnie ugotuj w bulionie i zblenduj. Zupa krem doprawiona suszonym lubczykiem i gałką muszkatołową jest wyśmienitym pomysłem na obiad i wykorzystanie całego pora w kuchni.

placki ziemniaczane Magdy Gessler
22.03.2023 11:05 Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Nikt inny tak nie robi

Magda Gessler przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy z ziemniaków dodaje gęstą, kwaśną śmietanę. Placki nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Są delikatne i jednocześnie bardzo chrupiące.

Placki ziemniaczane
21.03.2023 21:33 Wlej 1 łyżeczkę do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą chłonąć tłuszczu

Placki ziemniaczane wychodzą Wam tłuste i niesmaczne? Dodanie do masy niewielkiej ilości spirytusu uchroni ją przed nadmiernym wchłanianiem oleju z patelni. Prosta sztuczka znana doświadczonym kucharkom z pewnością poprawi jakość Waszego dania.

Kopytka
21.03.2023 19:08 Dlaczego ciasto na kopytka się klei? Powodem jest zwykle ten błąd

Kopytka lepią się Wam do dłoni? Najprawdopodobniej zbyt długo wyrabialiście masę. Sekretem uzyskania idealnej konsystencji popularnych klusek jest szybkie zagniatanie ziemniaków z niezbyt dużą ilością mąki pszennej. Podpowiadamy, co zrobić by tym razem kopytka Was zachwyciły.

Placki ziemniaczane
19.03.2023 17:11 Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste

Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej puszyste. Wystarczy, że ubijecie pianę z białek i dodacie ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem. Pełen smaku, lekki niczym chmurka rarytas skusi każdego. Spróbujecie?

panierowanie kotletów schabowych
17.03.2023 11:21 Zetrzyj na tarce i użyj jako panierki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne

Pora odmienić klasyczne schabowe. To flagowe danie kuchni polskiej można przygotować w zupełnie nowy, apetyczny sposób. Zetrzyj na tarce ziemniaki i obtocz z nich mięso. Tak podane kotlety zawojują wszystkich domowników.

roślinny majonez  zgotowanych ziemniaków
16.03.2023 14:38 Wrzuć ziemniaki do blendera. Pyszny majonez zrobisz nawet bez jajek

Przygotuj pyszny i tani majonez. Proponowana przez nas wersja jest w 100 procentach roślinna. Nie ma potrzeby dodawać do niej także zbyt dużej ilości tłuszczu. Smak tego prostego sosu pozytywnie Cię zaskoczy.

ziemniaki w sklepie
14.03.2023 17:14 Te ziemniaki są niebezpieczne. Właśnie wycofują je ze sprzedaży

Mamy najświeższe informacje z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące partii ziemniaków sałatkowych. Felerne warzywa rozprowadzane są w sieci handlowej Lidl. Uważnie przejrzyjcie więc swoje ostatnie zakupy i sprawdźcie, czy nie macie ich w domu. 

pomysłowe placki z gotowanych ziemniaków
14.03.2023 15:44 Bez tarcia i smażenia. Hitowe placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale nie znosisz ich przygotowywać? Znamy na to doskonałą radę. Ugotuj ziemniaki, rozgnieć i zapiecz z ulubionymi przyprawami. Rewelacyjna przekąska robi się sama, a smakuje wybornie.

ziemniaki na talerzu
13.03.2023 13:23 Czy ziemniaki tuczą? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

Nie wiesz, co sądzić na temat ziemniaków? Posłuchaj opinii dietetyka i eksperta do spraw żywienia. Dr Bartek Kulczyński dementuje wszelkie pogłoski, jakoby te warzywa odpowiadały za wzrost naszej masy ciała. Co jeszcze ciekawego ma do powiedzenia o ziemniakach?

Kotlety mielone z ziemniakiem
12.03.2023 22:36 Dlaczego warto dodać starte ziemniaki do kotletów mielonych? Powody zachwycają

Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaków są o niebo lepsze niż przyrządzane z namaczaną kajzerką. Starte na tarce surowe warzywo sprawia, że mięso wychodzi soczyste i niesamowicie delikatne. Jednocześnie całość staje się bardziej sycąca. Musicie choć raz spróbować. 

Ogiński wykorzystuje całe ziemniaki
12.03.2023 14:33 Tyle pieniędzy wyrzucasz, obierając 2 kg ziemniaków. Propozycja Ogińskiego jest nie do pobicia

Obieracie ziemniaki? Wraz z wyrzucanymi skórkami tracicie sporo pieniędzy. Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować z nich smaczną przekąskę. Raz spróbujecie, a już więcej nie zmarnujecie ani grama tego popularnego warzywa. 

placki ziemniaczane z tostera
10.03.2023 14:18 Zapomnij o smażeniu na patelni. Jest 100 razy lepszy patent na placki ziemniaczane

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie chcesz, żeby ociekały olejem? Koniecznie usmaż je w tosterze. Masa ziemniaczana piecze się równomiernie i o wiele szybciej niż w piekarniku. Gotowe placki podaj ze szczypiorkiem i gęstą śmietaną, nikt im się nie oprze.

przepis na najlepsze placki ziemniaczane
08.03.2023 08:53 Zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Jest 100 razy lepszy patent

Do masy ziemniaczanej dodaj kiszoną kapustę, a placki ziemniaczane będą jeszcze smaczniejsze. Kutowe danie z dodatkiem kiszonki i marchewki dosłownie rozpływają się w ustach. Są soczyste, a z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocistą skórką.

kopytka
06.03.2023 16:57 Z tym dodatkiem nie przesadź. Inaczej kopytka wyjdą twarde i niesmaczne

Jak zrobić idealne kopytka? To zadanie jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Tajemnicą przepisu są optymalnie dobrane proporcje składników. Zbyt duża ilość mąki bez wątpienia sprawi, że kluseczki wyjdą twarde.

obiad z gotowanych ziemniaków
06.03.2023 11:54 Wzięła ziemniaki i ugniotła widelcem. W chwilę przygotowała pyszny obiad

Zostały Ci ziemniaki z poprzedniego obiadu? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Przyrządzisz z nich rewelacyjne kotlety. Ugotowane ziemniaki wymieszaj z boczkiem, cebulą, uformuj kotlety i zapiecz w piekarniku. Efekt zachwyci każdego.

Placki ziemniaczane Piotra Ogińskiego
05.03.2023 18:12 Jak sprawdzić, czy masz dobre ziemniaki na placki ziemniaczane? Ogiński pokazał prosty trik

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mączyste ziemniaki. Piotr Ogiński pokazał, jak sprawdzić, czy zakupione przez nas warzywo zawiera wystarczająco dużo skrobi. Prosta sztuczka polegająca na pocieraniu połówek ziemniaka pozwoli nam to określić w zaledwie kilka chwil.