Ziemniaki pieczone są znakomitym dodatkiem do obiadu. Podane z oscypkiem mogą też stanowić samodzielną, pełną smaku przekąskę. Z recepturą Ewy Wachowicz zrobicie ją sprawnie i zachwycicie najbliższych. Musicie spróbować.
Któż z nas nie uwielbia puree ziemniaczanego? Idealne kremowe i gładkie warzywa pasują doskonale do wielu dań. Anna Lewandowska wzięła uwielbiany przepis i wprowadziła do niego kilka swoich modyfikacji. Do ziemniaków dolewa zdrowe i smaczne mleko ryżowe.
Pieczone ziemniaki to jedna z prostszych potraw, którą warto przygotować na obiad lub kolację. Jednak jak to zrobić, żeby były one najlepsze na świecie i rozpływały się w ustach? Jest na to sprawdzony sposób. Wystarczy wykorzystać ten jeden popularny produkt.
Szare kluski są świetnym pomysłem na szybki obiad. Ziemniaki queen anne, które zastosowała Pani Magdalena, są idealne do przygotowania tego rarytasu. Zawierają dokładnie tyle skrobi ile potrzeba, by potrawa wprost rozpływała się w ustach. Musicie spróbować.
Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w naszej kuchni. Zwykle podajemy je do drugiego dania. Jednak znany kucharz postanowił przygotować z nich pyszną przekąskę. Smashed patatoes znane są już na całym świecie. Szymon Czerwiński zrobił je jednak w polskiej wersji, z uwielbianymi przez nas dodatkami.
Zapiekanka ziemniaczana nie musi być nudna. Tomasz Strzelczyk dodaje do niej polędwiczki, boczek i pieczarki uzyskując smaczne danie obiadowe. Przygotowanie wcale nie jest trudne, a całość wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?
Pieczone ziemniaki z rękawa są prostym i efektownym pomysłem na dodatek do drugiego dania. Sekretem ich smaku jest starannie mieszanka przypraw, przez co z pewnością przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych przekąsek. Ziemniaki będą również świetnym dodatkiem do dań z grilla.
Ziemniaki są jednym z ulubionych warzyw Polaków. W sklepach można się już natknąć na wczesne bulwy. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niałku Wielkim zdradziły, jaki jest najlepszy dodatek to młodych ziemniaków. Mowa oczywiście o gziku. Jak go przygotować wedle tradycyjnego przepisu?
Żurek Darii Ładochy jest nieco inny niż tradycyjny. Gwiazda do kwaśnej zupy dodaje ziemniaczane purée, które sprawia, że nabiera ono ciekawej konsystencji. Jest przy tym wciąż smaczne i satysfakcjonujące. Musicie spróbować.
Ziemniaki pieczone są smaczniejsze niż gotowane. Przyrządzone z jogurtem naturalnym warzywo nabiera delikatności. Dzięki dodatkowi przypraw będzie też pełne charakteru i aromatu. Musicie spróbować — pasują nie tylko na grilla.
Zapomnij o surówkach, kiszonych ogórkach i ciężkiej kapuście. O wiele smaczniejszy dodatek do kotletów schabowych przygotujesz z ugotowanych ziemniaków. Sałatka z cebulką, szczypiorkiem i aromatycznym sosem dosłownie rozpływa się w ustach.
Sałatka jest niezbędnym dodatkiem do dań z grilla. Tomasz Strzelczyk zaproponował znakomity rarytas z dodatkiem ziemniaków. Przygotowuje się go sprawnie, a smakiem zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
Czy do sałatki jarzynowej dodajesz ziemniaki? Jeśli nie, to wiele tracisz. Ziemniaki, poza smakiem i konsystencją, zaskakują cennymi właściwościami odżywczymi. Lepiej nie pomijać ich w przepisie na tę klasyczną przystawkę.
Placki ziemniaczane można zrobić także z ugotowanych ziemniaków. Smakują równie dobrze co klasyczne, a nie wymagają żmudnego tarcia warzyw. Musicie spróbować — rodzinie na pewno się spodobają.
Czy zdarzyło Wam się kiedyś wyrzucić stare ziemniaki? Może się okazać, że zupełnie niepotrzebne zmarnowaliście żywność. Te warzywa, które już nieco leżą w naszej spiżarni najczęściej nadają się jeszcze do jedzenia. O ile nie noszą na sobie śladów pleśni i gnicia, można je jeszcze wykorzystać do celów kulinarnych.
Kartacze są znakomitym daniem, znanym zwłaszcza na Podlasiu. Choć wielu smakoszy decyduje się je przygotować, równie duża grupa zapomina o odpowiednich proporcjach składników. Tomasz Strzelczyk zdradził jak dobrać ilość ziemniaków ugotowanych i surowych, aby uzyskać najlepsze efekty.
Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej chrupiące. Wystarczy, że starte ziemniaki namoczymy w wodzie i starannie odsączymy. Formowanie przysmaku będzie niesamowicie proste, a konsystencje zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?
Zapomnij o drożdżach, długim zagniataniu ciasta i pieczeniu. Złocisty, rumiany chlebek z patelni zrobisz z kilku podstawowych składników. Chlebek z mozzarellą i ugotowanym ziemniakiem jest szybką przekąską, która stanie się hitem w Twojej kuchni.
Szukasz pomysłu na szybki, tani obiad dla całej rodziny? Ugotuj ziemniaki, wymieszaj je z innymi składnikami i ugotuj. Kopytka polej nie bułką tartą, czy skwarkami, a masłem z dodatkiem świeżych ziół. Będą lżejsze i smaczniejsze.
Wiele osób zastanawia się, czy kiełkujące ziemniaki są szkodliwe. W kiełkach znajduje się toksyczna substancja, dlatego koniecznie trzeba je usunąć. Samo warzywo można zjeść, o ile nie jest miękkie, ani zielone.
Babcia Gienia przyrządza naleśniki z ugotowanych ziemniaków. Placki po upieczeniu są puszyste i pełne smaku. Babcia doprawia je gałką muszkatołową, oregano, solą i pieprzem. Naleśniki podaje na słono z pieczarkami, szpinakiem, kurczakiem lub innymi dodatkami. Za każdym razem wychodzą perfekcyjnie.
Magda Gessler do ziemniaczanego puree dodaje zmielony twaróg. Gotowe danie smakuje jeszcze lepiej niż z samym mlekiem i masłem. Restauratorka dodatek do obiadu doprawia również pieczonym czosnkiem. Efekt zachwyci każdego.
Czy często zdarza Ci się wylewać coś do zlewu? Lepiej sprawdź, czy nie popełniasz poważnego błędu. Niektóre produkty spożywcze w odpływie mogą spowodować przykre konsekwencje. Podpowiadamy, czego nie wylewać do zlewu pod żadnym pozorem.
Nie bez powodu kartofle są jednym z najbardziej popularnych warzyw w naszym w kraju. Można z nich wyczarować rozmaite smakołyki. Dziś pokażemy Wam, jak z pomocą jajek i kilku ogólnodostępnych składników przyrządzić doskonały obiad z ziemniaków. Popularny sposób od niedawna podbija internet.
Czy można zrobić pożywny posiłek z zaledwie 3 składników? Oczywiście, wystarczy odpowiednio je do siebie dobrać. Ugotuj ziemniaki i rozgnieć je z uwielbianym zielonym warzywem. Ten tani obiad bez mięsa przygotujesz w mgnieniu oka.
Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj przesmażony z czosnkiem szpinak, mąkę i wymieszaj. Kluski śląskie z dodatkiem zielonego warzywa będą totalnym hitem w Twojej kuchni.
Szykujesz sałatkę jarzynową? Zamiast gotować, upiecz warzywa korzeniowe. Gdy ostygną, połącz je z resztką składników, a sałatka będzie jeszcze lepsza. Kultowa jarzynowa w nowym wydaniu zachwyci każdego.
Czy wiecie, jak smażyć rybę, żeby po mieszkaniu nie rozszedł się jej zapach? Prosta technika polegająca na dodaniu na patelnię cząstek cytryny lub plasterków ziemniaka sprawi, że woń mięsa przestanie Wam doskwierać. Podpowiadamy, co jeszcze można zrobić, by przyrządzanie ryb było przyjemniejsze.