W obecnych trudnych czasach każdy pomysł na tani obiad jest na wagę złota. Oszczędność w zakupach nie oznacza jednak, że posiłek nie może cieszyć swoim smakiem. Poniżej prezentujemy wyśmienity sposób na pyszne i efektowne danie z ziemniaków. Palce maczała w nim zwyciężczyni popularnego kulinarnego talent show.
Siostra Anastazja na dobrze zadomowiła się w świadomości Polaków. Tysiące osób odtwarza jej proste, aczkolwiek pomysłowe przepisy. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, które trafiają bez pudła w gusta wielu smakoszy. Dziś przedstawiamy jej pomysł na sałatkę ziemniaczaną.
Ziemniaki pieczone są zdrowe i smaczne. Nabiorą niesamowitego smaku, gdy przygotujecie je w marynacie z dodatkiem kurkumy. Będą się też pięknie prezentowały na talerzu. Musicie spróbować.
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz pokazał swój patent na to klasyczne danie. Kucharz radzi, by wykorzystać mączyste ziemniaki. Wtedy potrawa będzie chrupiąca.
Cudowny sernik można przygotować na wiele sposobów. Oprócz twarogu masę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki. Dzięki nim ciasto będzie niezwykle puszyste. Sernik z ziemniakami według przepisu Remigiusza Rączki wychodzi doskonale za każdym razem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia. Jest delikatne i nie pęka.
Zamiast bułki moczonej w mleku, do mielonych dodaj starte, surowe ziemniaki. Mięso będzie wtedy idealnie soczyste i jeszcze smaczniejsze. Poznaj przepis na kotlety mielone z ziemniakami. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Myśleliście, że w klepach jest drogo? Na widok ceny ziemniaków w uznanej krakowskiej restauracji przetrzecie oczy ze zdumienia. 2 pieczone ziemniaki kosztują tam kilkanaście złotych. Znany YouTuber jednoznacznie określił ceny poszczególnych pozycji w karcie.
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Odpowiednią konsystencję dania z patelni uzyskamy, dodając do masy trochę mąki ziemniaczanej. Będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Musicie ich spróbować.
Magda Gessler kopytka przygotowuje wyłącznie z mącznych odmian ziemniaków. Warzywa te mają dużo skrobi. Kultowe kluchy są o wiele smaczniejsze, idealnie miękkie, delikatne i nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury.
Placki ziemniaczane nie muszą ociekać tłuszczem. Wystarczy, że smażenie będziemy prowadzić na odpowiednio rozgrzanym oleju, a nie będzie on niepotrzebnie kumulował się w masie. Warto zastosować ten i inne sposoby, by smak dania zachwycił.
Przenigdy nie wyrzucaj ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Przygotujesz z nich wiele pysznych dań, w tym placki ziemniaczane. Poznaj przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Bez tarcia i bez smażenia.
Anna Lewandowska zdradziła przepis na wyśmienite placki ziemniaczane. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku podbiją serce każdego smakosza. Lewandowska do masy ziemniaczanej dodaje mąkę ryżową i owsianą. Ziemniaki doprawia świeżymi ziołami.
Babka ziemniaczana jest bardzo prostym, swojskim pomysłem na obiad. Aby urozmaicić jej smak dodaj do niej kiszoną kapustę. Warzywo podkręci całość za sprawą charakterystycznej kwaskowatej nuty. Dzięki temu trikowi odkryjecie babkę ziemniaczaną na nowo.
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Dodaj do nich starte ziemniaki i przygotuj wyśmienite kartacze. Kartacze przepisu babci Basi z farszem z mięsa i okrasą z boczku biją na głowę wszystkie inne dania z ziemniaków.
Nie masz pomysłu na obiad? Usmaż placki ziemniaczane z musztardą. Placki są wyraźne w smaku i soczyste w środku. Z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocista skórkom. Danie nie ma sobie równych.
Tomasz Strzelczyk pokazał patent na genialne kotleciki. Nie użył do nich nawet grama mięsa. Jego kotlety z ziemniaków i jajek to doskonały pomysł na tani obiad. Za każdym razem wychodzą delikatne i puszyste.
Gotowanie ziemniaków możesz skrócić do 10 minut. Wystarczy, że drobno je pokroisz, zalejesz wrzątkiem i dodasz łyżkę masła. Ziemniaki będą nie tylko gotowe błyskawicznie. Będą smaczne i zachowają wszystkie wartości odżywcze.
Obiad z obierek po ziemniakach może być dobrym pomysłem. Z pomocą kilku prostych produktów odpad można zamienić w tanie i sycące danie. Wykonanie jest bardzo proste — musicie spróbować.
Pierogi ruskie są nie lada rarytasem. Warto je od czasu do czasu urozmaicić i dodać nieco natki pietruszki. Zaproponowany przez Magdalenę dodatek sprawia, że farsz nabiera przyjemnej świeżości i jest niesamowicie aromatyczny. Spróbujecie?
Gotowanie ziemniaków na parze będzie świetną alternatywą dla przygotowywania warzywa w wodzie. Technika jest prosta, a pozwoli na zachowanie cennych składników odżywczych. Wcale też nie wymaga specjalnych narzędzi, a efekty są znakomite.
Zupa ogórkowa jest smaczna, lecz jej przygotowanie niektórym sprawia problem. Czasami, mimo odpowiednio długiego gotowania, dodawane do potrawy ziemniaki pozostają twarde. Przyczyną jest niewłaściwa kolejność dodawania składników dania. Podpowiadamy, jak uniknąć kulinarnej wpadki.
Gołąbki można przygotować bez ryżu. Warto pokusić się o sporządzenie pysznego farszu z ziemniaków i boczku. Doprawiony majerankiem jest naprawdę fantastyczny, a danie syci na długo. Musicie spróbować — rodzina zje je ze smakiem.
Placki ziemniaczane nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Wlanie do masy odrobiny wysokoprocentowego alkoholu może pomóc. Znana babcina sztuczka sprawi, że przysmak usmażymy bez trudu, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Spróbujecie?
Gotujesz ziemniaki na obiad? Pokrój je w drobną kostkę, zalej gorącą wodą i dodaj łyżkę masła. Smarowidło do pieczywa nie dość, że przyspieszy proces gotowania, to jeszcze doda warzywom doskonałego smaku.
Placki ziemniaczane według babcinej receptury dosłownie rozpływają się w ustach. Babcia do startych ziemniaków dodaje kwaśną śmietanę oraz półtłusty, biały ser. Placki doprawione szczypiorkiem i suszonym majerankiem nie mają sobie równych.
Jesz ziemniaki jedynie do obiadu? Popełniasz fatalny błąd. Dietetyk wyjawił, że w tej postaci są dużo mniej zdrowe. Te warzywa znacznie korzystniej spożywać po ostudzeniu.W polskiej kuchni ziemniaki są nieodłącznym elementem jadłospisu. Bez nich nie wyobrażamy sobie tradycyjnego domowego obiadu. Jak zauważa dietetyk dr Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, dużo lepiej zajadać warzywa, kiedy zupełnie ostygną. W łatwy sposób możemy zrobić to na przykład pod postacią sałatki.
Placki ziemniaczane mają jedną podstawową wadę. Przygotowane ich wiąże się ze żmudnym procesem tarcia ziemniaków. A jeśli tę nieprzyjemną czynność dałoby się ominąć? Koniecznie wypróbuj przepis na placki ziemniaczane zrobione przy pomocy blendera. Blender kielichowy rozdrobni ziemniaki szybko i skutecznie. Dzięki niemu usmażenie placków ziemniaczanych zajmie znacznie mniej czasu. Urządzenia tego typu są również bardzo łatwe w czyszczeniu. Tym sposobem zaoszczędzisz czas nie tylko na tarciu ziemniaków, ale również na sprzątaniu.W blenderze rozdrobnisz nie tylko ziemniaki. Wrzuć do niego także cebulę. Ręczne tarcie tego warzywa nie należy do przyjemności, a jest ono nieodłącznym elementem ciasta na placki ziemniaczane.Blender to nie jedyne urządzenie, które będzie pomocne w szybkim przygotowaniu placków ziemniaczanych. Równie dobrze sprawdzi się sokowirówka lub wyciskarka wolnoobrotowa. Takie przyrządy bardzo dobrze oddzielają sok od miąższu ziemniaków. Sam przekonaj się, która metoda najbardziej Ci pasuje.
Jakie pierogi są najlepsze na świecie? Oczywiście ruskie, które wyszły spod ręki babci Jadzi. Jej receptura zawiera jeden niezwykły dodatek. Koniecznie wypróbuj przepis na farsz do pierogów ruskich z dodatkiem podsmażonego boczku.Klasyczny przepis na farsz do pierogów ruskich zawiera ziemniaki, twaróg i cebulę. Boczek widuje się raczej w postaci skwarek w okrasie. Babcia Jadzia postawiła przepis na głowie i mięsny dodatek zamknęła w cieście razem z pozostałymi składnikami. Taki zabieg stanowi pyszne zaskoczenie dla wszystkich wielbicieli pierogów.