Wystarczy szklanka mleka i ziemniaków. To zapomniane wiejskie danie jest hitem w moim domu
Z ziemniaków i mleka można przygotować znakomity posiłek. Wystarczy dodać do nich kilka produktów i starannie wszystko połączyć. Moja rodzina uwielbia to danie.
Ziemniaki pasują do wielu dań
Zazwyczaj z sycących bulw robimy placki lub po prostu podajemy je do obiadu. Na tym jednak zastosowanie taniego warzywa się nie kończy. Niektórzy robią z jego udziałem sałatki, zupy i gulasze. Inni dodają je nawet do wypieków — nawet tych słodkich.
Nigdy jednak nie słyszałam o wiejskim przysmaku w postaci ciasta przyrządzanego na patelni i podawanego podobnie jak krokiety. Przepis wydał mi się prosty, więc postanowiłam spróbować. Efekty tak spodobały się mojej rodzinie, że teraz dość często przygotowuję ten smakołyk.
Gdy na dworze robi się chłodniej, zawsze gotuję tę zupę. Świetnie rozgrzewa i syci na długie godzinyZnakomite naleśniki z dodatkiem ziemniaka
Ciasto na to danie nie wymaga długiego przygotowania, ale przyda się blender. Po zmiksowaniu warzyw i połączeniu ich z pozostałymi składnikami wystarczy już tylko usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 200 ml mleka lub napoju sojowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oleju rzepakowego + do smażenia
- 120 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 1 duże jajko lub 3 łyżki aquafaby
- sól i pieprz w ilości do smaku
Wiele składników nie potrzeba, by dawny przysmak zagościł na naszych talerzach. Wykonane go to przysłowiowa bułka z masłem. Instrukcję znajdziecie poniżej.
Jak zrobić naleśniki z ziemniakiem? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od oczyszczenia ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Wrzucam je do pojemnika blendera wraz z pozbawionymi łupiny i pociętymi na mniejsze kawałki cebulą i czosnkiem.
Wlewam mleko i rozdrabniam starannie. Teraz łączę uzyskaną masę z olejem, jajkiem oraz przesianą przez sito mąką pszenną. Doprawiam solą i pieprzem.
Jeszcze na koniec dostosowuję konsystencję ciasta przy pomocy wody. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażę ciasto, wlewając jego porcje przy pomocy chochli.
Jak podawać naleśniki z dodatkiem ziemniaka?
Ciasto na ten rarytas jest wytrawne, wiec świetnie smakowało będzie np. z podsmażonymi pieczarkami doprawionymi obficie ziołami. Możecie też zjeść je z farszem jak na pierogi ruskie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na naleśniki. Warto spróbować wersji dwuskładnikowej z kaszą gryczaną w roli głównej. Być może skusi was też słodka odsłona z dodatkiem budyniu.