Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wystarczy szklanka mleka i ziemniaków. To zapomniane wiejskie danie jest hitem w moim domu

Wystarczy szklanka mleka i ziemniaków. To zapomniane wiejskie danie jest hitem w moim domu

Wiejskie danie z ziemniaków
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Polska

Z ziemniaków i mleka można przygotować znakomity posiłek. Wystarczy dodać do nich kilka produktów i starannie wszystko połączyć. Moja rodzina uwielbia to danie.
 

Ziemniaki pasują do wielu dań

Zazwyczaj z sycących bulw robimy placki lub po prostu podajemy je do obiadu. Na tym jednak zastosowanie taniego warzywa się nie kończy. Niektórzy robią z jego udziałem sałatki, zupy i gulasze. Inni dodają je nawet do wypieków — nawet tych słodkich.

Nigdy jednak nie słyszałam o wiejskim przysmaku w postaci ciasta przyrządzanego na patelni i podawanego podobnie jak krokiety. Przepis wydał mi się prosty, więc postanowiłam spróbować. Efekty tak spodobały się mojej rodzinie, że teraz dość często przygotowuję ten smakołyk.

Ziemniaki na naleśniki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Polska
Gdy na dworze robi się chłodniej, zawsze gotuję tę zupę. Świetnie rozgrzewa i syci na długie godziny

Znakomite naleśniki z dodatkiem ziemniaka

Ciasto na to danie nie wymaga długiego przygotowania, ale przyda się blender. Po zmiksowaniu warzyw i połączeniu ich z pozostałymi składnikami wystarczy już tylko usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 200 ml mleka lub napoju sojowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego + do smażenia
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 1 duże jajko lub 3 łyżki aquafaby
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Wiele składników nie potrzeba, by dawny przysmak zagościł na naszych talerzach. Wykonane go to przysłowiowa bułka z masłem. Instrukcję znajdziecie poniżej.

Jak zrobić naleśniki z ziemniakiem? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od oczyszczenia ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Wrzucam je do pojemnika blendera wraz z pozbawionymi łupiny i pociętymi na mniejsze kawałki cebulą i czosnkiem.

Wlewam mleko i rozdrabniam starannie. Teraz łączę uzyskaną masę z olejem, jajkiem oraz przesianą przez sito mąką pszenną. Doprawiam solą i pieprzem.

Jeszcze na koniec dostosowuję konsystencję ciasta przy pomocy wody. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażę ciasto, wlewając jego porcje przy pomocy chochli.

Jak podawać naleśniki z dodatkiem ziemniaka?

Ciasto na ten rarytas jest wytrawne, wiec świetnie smakowało będzie np. z podsmażonymi pieczarkami doprawionymi obficie ziołami. Możecie też zjeść je z farszem jak na pierogi ruskie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na naleśniki. Warto spróbować wersji dwuskładnikowej z kaszą gryczaną w roli głównej. Być może skusi was też słodka odsłona z dodatkiem budyniu.

Naleśniki z dodatkiem ziemniaka są pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Polska