Zupa ogórkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Idealny obiad na lato
Zupa ogórkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem jest idealnym obiadem na lato. Przygotowując ją, pamiętaj tylko o jednym szczególe — nigdy nie dodawaj ogórków kiszonych przed ziemniakami. Inaczej zupa wyjdzie niesmaczna, bo ziemniaki stwardnieją pod wpływem kwasu. Poznaj dokładny przepis na wyborną zupę ogórkową.
Zupa ogórkowa jest jednym z przebojów polskiej kuchni. Urzeka wyraźnym smakiem, jest też bardzo pożywna. Zwłaszcza jeśli ugotuje się ją na kawałku wieprzowiny lub indyczego mięsa. Dodaje się też do niej ziemniaki. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy to zrobić — z całą pewnością przed dodaniem do zupy kiszonych ogórków.
Przepis na zupę ogórkową z młodymi ziemniakami
Składniki:
ok. 40 dag wieprzowiny, np. żeberek
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
5 młodych ziemniaków
5-6 kiszonych ogórków
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżka mąki
100 ml śmietanki kremówki
koperek
Przygotowanie zupy ogórkowej
Mięso opłucz, pokrój na kawałki, umieść w garnku. Zalej je zimną wodą, zagotuj na niedużym ogniu. Usuń szumowinę.
Do wywaru dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, gotuj ok. 15 minut. Dodaj też obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Gotuj całość ok. 20 minut.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj ją ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przesmaż na patelni z masłem. Dodaj je do zupy, gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku.
Mąkę rozmieszaj ze śmietanką, a potem częścią gorącego wywaru. Wlej do zupy, wymieszaj, zagotuj. Zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.
Po więcej inspiracji na letnie zupy zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdź, jak zrobić zupę kalafiorową, a także, w jaki sposób przygotować chłodnik pomidorowy z dodatkiem arbuza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad
Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
Sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Zawsze wychodzą idealnie puszyste
Źródło: kolorowegarnki