Ekspresowa sałatka z kalafiora według przepisu Ewy Wachowicz. Wystarczą 3 składniki
Kalafior jest smacznym warzywem, które na naszych talerzach gości zdecydowanie zbyt rzadko. Ewa Wachowicz zdradziła doskonały patent na wyjątkową sałatkę z jego udziałem. Wystarczy połączyć warzywo z orzechami włoskimi oraz majonezem. Spróbujecie?
Z kalafiora można przyrządzić wiele smakowitych dań. Proponowaliśmy wam już pysznego marynowanego steka. Teraz wracamy z szybkim sposobem na pysznie chrupiący dodatek, który z powodzeniem zastąpi wam też chipsy czy frytki. Skusicie się?
Przepis na smaczny kalafior według Ewy Wachowicz
Składniki:
1 większy kalafior
2 solidne garście orzechów włoskich
1 szklanka ulubionego majonezu
Przygotowanie:
Orzechy włoskie rozdrabniamy i prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Możemy też wrzucić je na 7-8 minut do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.
Kalafiora oczyszczamy z liści. Warzywo starannie myjemy i dzielimy na drobne różyczki. Umieszczamy je w dużej misce i mieszamy z majonezem. Całość posypujemy orzechami. Smacznego.
Wskazówki:
Jeśli wykorzystacie pyszny wegański majonez z aquafaby, przysmak z ochotą zjedzą również weganie. Przepis na ten specjał jest wyjątkowo prosty.
Nie wyrzucajcie liści kalafiora. Ta część rośliny tez jest jadalna. W tym artykule zdradzamy kilka pomysłów na jej wykorzystanie.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Cudowny pomysł na deser
Doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Idealny do sałatki jarzynowej oraz soczystych wędlin
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: ewawachowicz