Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealny na Wielkanoc pasztet z gruszki i soczewicy. Zapomnisz o mięsnych odpowiednikach

Idealny na Wielkanoc pasztet z gruszki i soczewicy. Zapomnisz o mięsnych odpowiednikach

Projekt bez tytułu - 2022-04-09T201109.898
canva/ Tatiana Goskova's Images

Pasztet jest jednym z wielkanocnych klasyków. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie w pełni roślinny, niesamowicie aromatyczny specjał na bazie soczewicy. Dodatek gruszki sprawi, że rarytas będzie delikatnie rozpływał się w ustach. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane. Mięsa nie będzie brakowało.

Pasztety warzywne potrafią być niezwykle aromatyczne i sycące. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę na ten specjał z dodatkiem żurawiny czy rarytas przyrządzony z kaszą pęczak i czerwoną fasolą. Połączenie czerwonej soczewicy i gruszki z pewnością spodoba się tym z was, którzy lubią mniej typowe kombinacje. Spróbujecie?

Przepis na doskonały warzywny pasztet z soczewicą i gruszką

Składniki:

  • 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 2 średnie gruszki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek + do posmarowania

  • niewielka ilość mąki pszennej lub owsianej do posypania formy

Przyprawy:

  • 3 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy przez kwadrans. Odsączamy ją starannie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Cebule oraz jedną gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy składniki, pod koniec dodając suszone zioła. Masę odstawiamy na bok, by przestygła. Przenosimy ją do pojemnika blendera i łączymy z soczewicą oraz płatkami owsianymi.

Gdy uzyskamy gładką konsystencję, doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Szklane naczynie lub keksówkę smarujemy oliwą i oprószamy mąką. Umieszczamy w nim surowy pasztet. Drugą gruszkę myjemy i kroimy na ćwiartki.

Kawałki owocu zanurzamy w masie. Pasztet pieczemy przez 45 minut. Podajemy po ostudzeniu. Doskonale smakuje ze świeżym, domowym pieczywem. Polecamy ten pyszny wypiek z dodatkiem miodu.

Dzięki gruszkom pasztet z soczewicy nabierze przyjemnej konsystencji
Dzięki gruszkom pasztet z soczewicy nabierze przyjemnej konsystencji

Źródło zdjęcia: canva/MFGKM

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: agamasmaka

Zapraszamy na nasz Instagram