Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci
Wszyscy lubimy poznawać nowe smaki, jednak nadal kochamy tradycyjne ciasta, które znamy z dzieciństwa. Klasyczny placek z kruszonką, babka piaskowa czy miodownik są po prostu nie do przebicia. Dziś przypominamy wam przepis na obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci. Owoce koniecznie skrop sokiem z cytryny. Nie pożałujesz.
Czy jabłecznik to jest to samo co szarlotka? Otóż nie do końca. Jeden i drugi wypiek zawiera oczywiście jabłka. Jednak różnica tkwi w rodzaju ciasta. Szarlotkę piecze się na cieście kruchym lub półkruchym, jabłecznik zaś może być przygotowany na cieście ucieranym, kruchym czy biszkoptowym.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci
Składniki:
na masę:
1 kg kwaskowych jabłek
pół cytryny
10 dag cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
na ciasto:
40 dag mąki krupczatki
15 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3 łyżki śmietany lub mleka
Przygotowanie jabłecznika
Jabłka umyj, obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokrój w plasterki. Wsyp je do garnka, skrop sokiem z cytryny.
Dodaj kilka łyżek wody, cukier i masło, zagotuj na niedużym ogniu. Dodaj cynamon, wymieszaj, duś aż jabłka zrobią się miękkie. Wystudź je.
Na ciasto masło utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i śmietanę. Zagnieć ciasto, podziel je na dwie równe części.
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem jedną częścią ciasta. Upiecz je na rumiano w 180 st. C.
Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż z nich kratkę na jabłkach. Piecz ok. 35 minut w 180 st. C.
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami znajdziesz na naszych stronach. Możesz wybrać np. puszysty jabłecznik albo jabłecznik bez pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/Shiny_Coconut Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: delektujemy