Smakosze.pl
jabłecznik

canva/Dar1930

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

27 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wszyscy lubimy poznawać nowe smaki, jednak nadal kochamy tradycyjne ciasta, które znamy z dzieciństwa. Klasyczny placek z kruszonką, babka piaskowa czy miodownik są po prostu nie do przebicia. Dziś przypominamy wam przepis na obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci. Owoce koniecznie skrop sokiem z cytryny. Nie pożałujesz.

Czy jabłecznik to jest to samo co szarlotka? Otóż nie do końca. Jeden i drugi wypiek zawiera oczywiście jabłka. Jednak różnica tkwi w rodzaju ciasta. Szarlotkę piecze się na cieście kruchym lub półkruchym, jabłecznik zaś może być przygotowany na cieście ucieranym, kruchym czy biszkoptowym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Składniki:

na masę:

  • 1 kg kwaskowych jabłek

  • pół cytryny

  • 10 dag cukru

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka cynamonu

na ciasto:

  • 40 dag mąki krupczatki

  • 15 dag masła

  • 10 dag cukru

  • 2 jajka

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 cukier wanilinowy

  • 3 łyżki śmietany lub mleka

Bigos z dyni

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie jabłecznika

Jabłka umyj, obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokrój w plasterki. Wsyp je do garnka, skrop sokiem z cytryny.

Dodaj kilka łyżek wody, cukier i masło, zagotuj na niedużym ogniu. Dodaj cynamon, wymieszaj, duś aż jabłka zrobią się miękkie. Wystudź je.

Na ciasto masło utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i śmietanę. Zagnieć ciasto, podziel je na dwie równe części.

Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem jedną częścią ciasta. Upiecz je na rumiano w 180 st. C.

Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż z nich kratkę na jabłkach. Piecz ok. 35 minut w 180 st. C.

Więcej przepisów na ciasta z jabłkami znajdziesz na naszych stronach. Możesz wybrać np. puszysty jabłecznik albo jabłecznik bez pieczenia.

jabłka na szarlotkę

jabłka na szarlotkę

Źródło zdjęcia: canva/Shiny_Coconut

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: delektujemy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >