Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.09.2021 02:00

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

jabłecznik
canva/Dar1930

Wszyscy lubimy poznawać nowe smaki, jednak nadal kochamy tradycyjne ciasta, które znamy z dzieciństwa. Klasyczny placek z kruszonką, babka piaskowa czy miodownik są po prostu nie do przebicia. Dziś przypominamy wam przepis na obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci. Owoce koniecznie skrop sokiem z cytryny. Nie pożałujesz.

Czy jabłecznik to jest to samo co szarlotka? Otóż nie do końca. Jeden i drugi wypiek zawiera oczywiście jabłka. Jednak różnica tkwi w rodzaju ciasta. Szarlotkę piecze się na cieście kruchym lub półkruchym, jabłecznik zaś może być przygotowany na cieście ucieranym, kruchym czy biszkoptowym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Składniki:

na masę:

  • 1 kg kwaskowych jabłek

  • pół cytryny

  • 10 dag cukru

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka cynamonu

na ciasto:

  • 40 dag mąki krupczatki

  • 15 dag masła

  • 10 dag cukru

  • 2 jajka

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 cukier wanilinowy

  • 3 łyżki śmietany lub mleka

Przygotowanie jabłecznika

Jabłka umyj, obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokrój w plasterki. Wsyp je do garnka, skrop sokiem z cytryny.

Dodaj kilka łyżek wody, cukier i masło, zagotuj na niedużym ogniu. Dodaj cynamon, wymieszaj, duś aż jabłka zrobią się miękkie. Wystudź je.

Na ciasto masło utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i śmietanę. Zagnieć ciasto, podziel je na dwie równe części.

Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem jedną częścią ciasta. Upiecz je na rumiano w 180 st. C.

Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż z nich kratkę na jabłkach. Piecz ok. 35 minut w 180 st. C.

Więcej przepisów na ciasta z jabłkami znajdziesz na naszych stronach. Możesz wybrać np. puszysty jabłecznik albo jabłecznik bez pieczenia.

jabłka na szarlotkę
jabłka na szarlotkę

Źródło zdjęcia: canva/Shiny_Coconut Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: delektujemy

Zapraszamy na nasz Instagram