Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Bake Off - Ale Ciacho

Bake Off - Ale Ciacho

Piernik z herbatą
25.01.2022 01:00 Przepis na piernik z herbatą - rozkoszny, prosty deser

Piernik z herbatą to doskonały pomysł na ciasto, nie tylko na Boże Narodzenie. Mocno korzenne, wyraźne ciasto przełożone delikatnym kremem waniliowym z kaszy manny jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Poznaj prosty przepis na obłędny piernik z herbatą, doskonały do kawy w chłodne, zimowe dni.Piernik z herbatą to jedno z moich ulubionych ciast. Jego korzenny smak w połączeniu z delikatną masą waniliową, polewą czekoladową, migdałami i orzechami tworzy doskonałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Herbata sprawia, że piernik jest bardzo wilgotny.Masa do przełożenia piernika ma bardzo ciekawy smak i dobrze łączy się z całym ciastem. Kasza manna gotowana na mleku z cukrem z prawdziwą wanilią ma delikatny smak, sok z cytryny natomiast nadaje masie świeżej nuty i doskonale przełamuje jej słodycz.Jeśli masz ochotę na tort idealny na zimę- tu poznasz przepis na mocno korzenny tort z kremem waniliowym i żurawiną, doskonały do kawy, na święta i urodziny.

Ciasto kubuś
21.01.2022 01:00 Wyjątkowe ciasto kubuś - gratka dla dużych i małych

Szukasz pomysłu na delikatne, lekkie i mocno owocowe ciasto, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli? Zrób wszystkim słodką niespodziankę i przygotuj ciasto kubuś na puszystym biszkopcie. Poznaj przepis na mocno pomarańczowe, słodkie i orzeźwiające ciasto kubuś.Ciasto kubuś to jedno z tych ciast, za którymi szaleją i dzieci i dorośli. Delikatny, puszysty biszkopt z gęstą masą pomarańczową i pianką śmietanowo- pomarańczową to genialne połączenie. Ciasto wykończone jest galaretką pomarańczową i udekorowane plastrami pomarańczy.Ciasto swoją nazwę zawdzięcza znanym, gęstym sokom dla dzieci. Mocno owocowy, pomarańczowy sok sprawdzi się doskonale do przygotowania masy do ciasta. Piankę natomiast przygotujesz z kremówki i galaretek. Pamiętaj, aby galaretki były zupełnie zimne, kiedy dodasz je do śmietanki, w przeciwnym wypadku zważysz krem.Biszkopt z 5 jajek jest delikatny, ale bardzo puszysty, dodaj do niego cukier wanilinowy, a będzie miał doskonały smak. Biszkoptu nie wyjmuj z piekarnika zaraz po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Ciasto wyjmij dopiero po 30 minutach chłodzenia w nagrzanym piecu.Ciasto kubuś to doskonałe ciasto chłodną, zimową porą, kiedy nie mamy dostępu do słodkich, świeżych owoców, jak truskawki, czy maliny. W czerwcu natomiast koniecznie upiecz biszkopt z truskawkami i galaretką, jest idealny w upalne dni.

Jak zrobić idealny biszkopt?
20.01.2022 01:00 Jak zrobić idealny biszkopt za każdym razem?

Biszkopt to puszyste, delikatne ciasto, z którego przygotujesz torty i wyśmienite desery z kremami, owocami, galaretką. Biszkopt można jednak łatwo zepsuć, dodając złą ilość produktów, niewłaściwie łącząc składniki i studząc w zły sposób. Jak zrobić idealny biszkopt, żeby nie opadł i nie popękał?Nie ma bardziej uniwersalnego ciasta od biszkoptu, idealnie sprawdzi się do przygotowania wysokich, pysznych tortów i ciast z owocami i galaretką. Słodki, puszysty, wyrośnięty, łatwo kroi się na dwa blaty, dzięki czemu szybko przygotujesz wyśmienity deser dla całej rodziny. Jeśli Twój biszkopt opadł, pokruszył się lub popękał zaraz po upieczeniu, ten artykuł jest właśnie dla Cebie. Dowiesz się, jaką mąkę dodać do ciasta, jak mieszać składniki i jak studzić biszkopt, aby był puszysty i nie popękał. Nie ma lepszego ciasta na letnie, gorące dni od biszkoptu z truskawkami przełożonego bitą śmietaną. Ciasto jest tak smaczne, że cała blacha znika w ciągu jednego dnia. Jeśli lubisz truskawki, koniecznie upiecz ciasto z truskawkami i galaretką, dzieci i dorośli pokochają deser już od pierwszego kęsa.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity, mocno czekoladowy tort- tu poznasz przepis na tort wiśniowo-czekoladowy z ciemnym biszkoptem z dodatkiem klasycznego kakao. Tort przełożony jest kremem czekoladowym i konfiturą wiśniową, jest doskonały zarówno na deser do kawy, jak i ciasto urodzinowe.

Babka ajerkoniakowa
20.01.2022 01:00 Zaskakująca smakiem babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa to pomysł na błyskawiczne i pyszne ciasto w nowej odsłonie. Babka z olejem i ajerkoniakiem jest puszysta i wilgotna w środku, ma również świetny smak likieru jajecznego i wanilii. Poznaj przepis na babkę ajerkoniakową.Babka to ciasto, które zwykle gości na naszych stołach w okresie wielkanocnym. Babka to proste, puszyste ciasto, które upieczesz na wiele sposób: z dodatkiem cytryny, kakao, migdałów, a także ajerkoniaku. Babkę oprósz cukrem pudrem lub przygotuj do niej lukier.Babka ajerkoniakowa jest najsmaczniejszą wersją ciasta. Przygotowanie i pieczenie babki zajmuje łącznie godzinę, dlatego też ciasto jest często moim słodkim dodatkiem do weekendowej kawy. Każdy jest zachwycony jej niecodziennym smakiem i puszystym, wilgotnym ciastem.Ajerkoniak jest świetnym dodatkiem do ciast. Likier jest delikatny o ładnym, jajecznym kolorze. Ajerkoniak dobrze łączy się z czekoladowymi deserami, ciastami kokosowymi i lodami w formie polewy. Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z ajerkoniakiem- tu poznasz przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia na herbatnikach, idealne do kawy i na wizytę gości.

Makowiec sułtański siostry Anastazji
19.01.2022 01:00 Idealny na karnawałowe przyjęcia makowiec sułtański siostry Anastazji

Makowiec sułtański siostry Anastazji to doskonałe ciasto w chłodne, jesienne i zimowe dni. Masa makowa z bakaliami, olejkiem migdałowym i skórką pomarańczową rewelacyjnie łączy się z kruchym ciastem, tworząc pyszny deser, zarówno do kawy, jak i na święta. Poznaj przepis na makowiec sułtański siostry Anastazji.Makowiec sułtański, czyli makowiec bez zawijania oblany polewą czekoladową i udekorowany orzechami włoskimi wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Delikatna, aromatyczna i bogata w bakalie masa makowa po upieczeniu jest wilgotna i pyszna.Ciasto na makowiec to kruche, delikatne ciasto o słodkiej, waniliowej nucie. Ciasto po wyrobieniu uformuj w dwie kule i wstaw do lodówki na 30 minut, aby dobrze się schłodziło, wtedy po upieczeniu będzie jeszcze smaczniejsze.Do makowca zrób domową polewę czekoladową bez masła, jest idealna do ciasta, aksamitna i gęsta. Słodka polewa nadaje ładnego wykończenia i nadaje mocnego, czekoladowego smaku. Ciasto udekoruj dodatkowo orzechami włoskimi. Siostra Anastazja słynie z pysznych ciast, w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto "wesoły słonecznik" z pieczonymi słonecznikiem i polewą czekoladową, czyli prosty i smaczny deser do kawy.

Ciasto czarny las
19.01.2022 01:00 Ciasto czarny las - wyborny smakołyk w sam raz na karnawał

Ciasto czarny las to pyszny tort czekoladowy na kakaowym biszkopcie, przełożony wiśniami i kremem czekoladowym. Całe ciasto otulone jest kremem śmietanowym i wiórkami czekoladowymi, wygląda przepysznie, smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na ciasto czarny las, idealne do kawy i na torcik urodzinowy.Ciasto czarny las to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, słodka czekolada przełamana jest aksamitną śmietanką i kwaśną wiśnią sprawiając, że wszyscy docenią jego złożony i rewelacyjny smak. Ciasto czarny las jest proste w przygotowaniu, możesz je więc zrobić zarówno na urodziny i wizytę gości, jak i słodką niespodziankę dla całej rodziny w weekend.Doskonały biszkopt upieczesz, kiedy wszystkie składniki na ciasto będą w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu biszkoptu z piekarnika, zostaw go na pół godziny w piekarniku, następnie uchyl lekko drzwi i zostaw na kolejne 15 minut, dopiero później wyjmij ciasto i przekrój na dwa blaty.Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że biszkopt popęka i opadnie, dlatego też należy studzić go stopniowo. Najlepsze i gęste kremy uzyskasz z mocno schłodzonej śmietany i serka mascarpone. Ciepła śmietana rozwarstwi się podczas ubijania. Ciasto czarny las może konkurować jednie z tortem piernikowym z wiśniami- tu poznasz przepis na doskonały tort piernikowy, idealny w chłodne, zimowe dni.

Ciasto “wesoły słonecznik” od siostry Anastazji
17.01.2022 01:00 Ciasto “wesoły słonecznik” od siostry Anastazji

Ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji to pyszne i proste ciasto dla całej rodziny. Delikatny, puszysty biszkopt, masa słonecznikowo-krówkowa i polewa czekoladowa tworzą genialny deser na zimę. Poznaj przepis na ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji- idealny do kawy i herbaty rozgrzewającej. Ciasto "wesoły słonecznik" piekę zarówno na wizytę gości, jak i bez okazji, kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy. Biszkopt z słodko-słoną masą i gęstą polewą czekoladową wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy. Ciasto, mimo, iż proste w przygotowaniu, wymaga jednak zachowania kilku zasad. Pamiętaj, aby nigdy nie wyciągać biszkopta z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Biszkopt musi chłodzić się w ciepłym, wyłączonym piecu, wtedy będzie puszysty, wyrośnięty i śliczny.Siostra Anastazja słynie z doskonałych dań i ciast. Ciasto chałwowe to absolutny hit. Delikatne ciasto przełożone kremem, jabłkami i oblane masą z chałwy smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Ciasto ananasowo kokosowe siostry Anastazji
12.01.2022 01:00 Ciasto ananasowo - kokosowe siostry Anastazji - klasyka, która zachwyca

Ciasto ananasowo kokosowe siostry Anastazji to pomysł na lekki i smaczny deser dla całej rodziny. Puszysty biszkopt z masą budyniowo- ananasową i pianą z wiórek kokosowych to propozycja na szybkie i lekkie ciasto, idealne w letnie, gorące dni i zimą, kiedy tęsknisz za słońcem. Sprawdź, jak zrobić ciasto ananasowo kokosowe siostry Anastazji.Ciasto ananasowo kokosowe to proste, puszyste ciasto z owocami, które kojarzą nam się przede wszystkim z wakacjami i piękną, słoneczną pogodą. Słodkie ananasy i wiórki kokosowe to pyszne połączenie, dzięki któremu upieczesz wyśmienite ciasto, które zniknie w ciągu jednego dnia.Po upieczeniu biszkoptu nie wyciągaj go od razu z piekarnika. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że delikatne ciasto opadnie i popęka. Biszkopt zostaw na godzinę w piekarniku, aby powoli zaczął się studzić, dopiero później ostudź go całkowicie na blacie.Jeśli masz ochotę na szybkie ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na kokosowe ciasto z adwokatem przełożone herbatnikami, idealne do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi.

Tort wiśniowo-czekoladowy
11.01.2022 01:00 Tort wiśniowo-czekoladowy - deser na wyjątkowe okazje

Tort wiśniowo-czekolady to pomysł zarówno na wspaniałe ciasto urodzinowe, jak i słodki i doskonały w smaku deser dla całej rodziny i przyjaciół. Tort prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdź, jak zrobić wyśmienity tort wiśniowo-czekoladowy.Nie ma chyba lepszego połączenia niż czekolada i wiśnie. Tort upieczony na ciemnym, kakaowym biszkopcie jest wysoki i puszysty. Biszkopt nasączony likierem wiśniowym jest wilgotny, a przełożony gęstą i aksamitną masą czekoladową i konfiturą z wiśni tworzy jeden z najlepszych deserów, jakie jadłam.Tort wiśniowo-czekoladowy to szybkie ciasto, które zrobisz zarówno na urodziny, jak i na wyśmienity deser do kawy w weekend. Biszkopt, mimo tego, że prosty w przygotowaniu, wymaga odpowiedniego studzenia, żeby nie opadł i nie popękał. Nie wyciągaj od razu biszkoptu z piekarnika, pozwól mu stygnąć półtorej godziny w środku, dzięki czemu będziesz miał pewność, że ciasto będzie puszyste i dobrze wyrośnięte.Z totem wiśniowo-czekoladowym konkurować mogą jedynie dwa ciasta: tort piernikowy i tradycyjny sernik wiedeński. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić korzenny tort piernikowy z wiśnią. Tutaj natomiast poznasz przepis na puszysty sernik z polewą czekoladową.

Ciasto z jabłkami i budyniem siostry Anastazji
11.01.2022 01:00 Ciasto z jabłkami i budyniem siostry Anastazji - smak jak za dawnych lat

Ciasto z jabłkami i budyniem siostry Anastazji to pomysł na rewelacyjny deser, zarówno na wizytę gości, jak i coś słodkiego do kawy lub herbaty. Delikatne, kruche ciasto z masą budyniową i podsmażonymi z cynamonem jabłkami smakuje każdemu i wszyscy zawsze proszą o dokładkę. Poznaj przepis na ciasto z jabłkami siostry Anastazji.Ciasto z jabłkami i budyniem to ciasto, które piekę nawet wtedy, kiedy nie mam za dużo czasu. Jabłecznik z masą budyniową jest prosty i szybki w przygotowaniu, ciasto wyrabiam w kilka minut, podobnie ekspresowo podsmażam jabłka i robię budyń. Ciasto piekę 30 minut. Najwięcej czasu zajmuje samo studzenie ciasta. Ciasto z jabłkami i budyniem siostry Anastazji jest ciastem, w którym masy dobrze łączą się z kruchym spodem, a cały deser jest tak smaczny, że blacha znika w jeden dzień. Masło i śmietana do ciasta muszą być schłodzone. Masło musi być trochę twarde, abyś bez problemu posiekał je nożem i wyrobił ręcznie.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie ciasto jabłkowe, ale bez pieczenia- tu poznasz przepis na wyśmienitą szarlotkę z migdałami.

 Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
10.01.2022 01:00 Jak upiec idealne ciasto drożdżowe krok po kroku?

Ciasto drożdżowe to puszyste, wyrośnięte ciasto, które z owocami zapieczonymi z kruszonką smakuje tak dobrze, że cała blacha znika w mgnieniu oka. Ciasto jest lekko słodkie, delikatne i świetnie sprawdzi się zarówno na święta, jak i coś słodkiego do kawy. Jak wyrobić ciasto drożdżowe? Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Wyrośnięty, puszysty placek znam od dzieciństwa i często piekę go, kiedy mam ochotę na coś słodkiego i lekkiego do kawy lub herbaty. Ciasto drożdżowe jest idealne w smaku- nie jest za słodkie, a kwaśne wiśnie doskonale łączą się z kruszonką.Ciasto drożdżowe, mimo, iż powstaje z kilku składników, wymaga odpowiedniego przygotowania, aby były puszyste, wyrośnięte, delikatne i nie pojawił się w nim zakalec. Jeśli kiedyś piekłeś placek drożdżowy, ale nie urósł, ten artykuł jest idealny dla Ciebie. Sprawdź, Jak zrobić idealne ciasto, którym zachwycisz całą swoją rodzinę.Jeśli szukasz szybkiego deseru dla całej rodziny- w tym artykule dowiesz się, jak przygotować idealne gofry, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Rolada biszkoptowa z makiem
10.01.2022 01:00 Rolada biszkoptowa z makiem - cudowny deser na zimę

Rolada biszkoptowa z makiem to świetne i proste ciasto, idealne na wizytę gości lub słodki deser do kawy w rodzinnym gronie. Rolada biszkoptowa jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej rolady z ciasta drożdżowego, jest równie smaczna, a znacznie łatwiejsza w przygotowaniu. Poznaj przepis na wyśmienitą roladę biszkoptową z makiem. Szukasz pomysłu na szybkie, korzenne, ale lekkie ciasto, które zachwyci wszystkich swoim smakiem i niebanalnym wyglądem? Ten przepis jest więc idealnie dla Ciebie. Rolada biszkoptowa jest prosta w przygotowaniu, łatwa do zawinięcia, słodka, ale lekka i puszysta, idealna zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.Zmielony mak z bakaliami, miodem, olejkiem migdałowym i kandyzowaną skórką pomarańczową tworzy doskonałą masę o niezwykłym, korzennym smaku. Masa świetnie łączy się z delikatnym biszkoptem, tworząc doskonałe ciasto na święta i w chłodne, zimowe dni. Suchy mak zalej wodą, następnie gotuj w mleku i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, dzięki czemu będzie miękki i delikatny. Do maku dodaj również posiekane bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, migdały.Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe ciasto z makiem- tu poznasz przepis na wyśmienity tort makowy od siostry Anastazji, idealny na spotkania w większym gronie.

Sernik czarno biały siostry Anieli
10.01.2022 01:00 Sernik czarno biały siostry Anieli - jego legendarny smak zachwyci każdego

Puszysty, wyrośnięty, doskonały w smaku. Taki właśnie jest kultowy sernik czarno biały od siostry Anieli. Kruche, ciemne ciasto, waniliowa masa serowa i ciemna kruszonka to niebiańskie połączenie, idealne zarówno na wizytę gości, jak i słodki deser do kawy. Poznaj przepis na sernik czarno biały siostry Anastazji.Sernik na kakaowym, kruchy spodzie wygląda ślicznie, a smakuje tak, że za każdym razem cała blacha znika w jeden dzień. Delikatna masa serowa w połączeniu z kakaowym, kruchym ciastem tworzą doskonały wypiek dla całej rodziny. Sernik jest również bardzo prostym deserem, który przygotujesz w niecałą godzinę.Sernik, mimo, iż prosty, wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, aby wyszedł puszysty, delikatny i rozpływał się w ustach. Ciasto na spód i kruszonkę zawsze musi być dobrze schłodzone przed pieczeniem. Zimna kula ciasta dobrze rozprowadzi się na blasze i łatwo zrobisz z niej kruszonkę.Pamiętaj również, aby piany z białek nigdy nie łączyć z całą masą mikserem, użyj drewnianej lub silikonowej łyżki. Sernik zostaw w piekarniku na godzinę, półtorej po upieczeniu. Uchyl jedynie drzwi, aby stopniowo się chłodził. Nagła zmiana temperatury podczas wyjęcia ciepłego ciasta z piekarnika spowoduje, że sernik popęka i opadnie. Pyszny sernik z kruszonką zrobisz również z ulubionymi owocami. W tym artykule dowiesz się, jak upiec doskonały sernik ze śliwkami przepisu Ewy Wachowicz.

Ciasto prince polo
07.01.2022 01:00 Ciasto Prince Polo - pyszna porcja czekoladowej rozkoszy

Ciasto prince polo to pyszne, delikatne, czekoladowe ciasto dla całej rodziny. Pyszny, ciemny biszkopt, masa budyniowa z wafelkami i blat z orzechami i wiórkami kokosowymi oblane polewą czekoladową. Poznaj przepis na ciasto prince polo z pysznymi, klasycznymi wafelkami.Ciasto prince polo jest ciastem mocno czekoladowym, lekko chrupiącym, o wyraźnym smaku orzechów, wiórek kokosowych. Biszkopt kakaowy przełożony kruchym blatem z wafelków i delikatnym, czekoladowym kremem budyniowym. Ciasto oblej polewą czekoladową, która świetnie łączy się z całym deserem.Kakaowy biszkopt jest puszysty, wyrośnięty i niezwykle smaczny. Pamiętaj, aby nie wyjmować z piekarnika ciasta od razu po upieczeniu. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować powstanie zakalca lub opadnięcie ciasta. Ciasto prince polo jest wyśmienitym ciastem, które zachwyci swoim smakiem każdego łasucha i miłośnika słodkości.Przygotuj również szybkie ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na szybkie i mocno orzechowe ciasto Snikers, lepsze niż batonik.

Karpatka przepis siostry Anastazji
07.01.2022 01:00 Karpatka przepis siostry Anastazji

Karpatka to wyśmienite, delikatne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Pofalowane ciasto ptysiowe przełożone kremem budyniowym i oprószone cukrem pudrem to połączenie, które uwielbiają wszyscy smakosze. Poznaj przepis na karpatkę siostry Anastazji, lekką, słodką i pyszną.Karpatka swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza pięknym pasmom polskich gór. Dobrze wypieczone, delikatne ciasto ptysiowe pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się fałdować, tworząc ładne fale. Ciasto jest niezwykle delikatne, dlatego też studź je stopniowo i nie wyciągaj od razu z piekarnika, ponieważ fale opadną.Karpatka przełożona jest dużą ilością kremu budyniowego, który świetnie łączy się z całym ciastem. Krem jest mleczny, śmietankowo-waniliowy. Całe ciasto przed podaniem solidnie oprósz cukrem pudrem, który ładnie udekoruje karpatkę i osłodzi ptysiowe blaty.Z ciasta ptysiowego upieczesz również tradycyjne ptysie, czyli ciasto parzone z kremem na bazie białek i cukru, idealne do kawy w chłodne, zimowe dni.

Biszkopt orzechowy siostry Anastazji
05.01.2022 01:00 Biszkopt orzechowy siostry Anastazji - sprawdzony przepis

Biszkopt orzechowy siostry Anastazji jest prostym przepisem na puszysty spód do ciasta. Spód jest delikatny, dobrze wyrośnięty i mocno orzechowy, doskonale sprawdzi się również do przekładania pysznymi kremami. Poznaj przepis na biszkopt orzechowy siostry Anastazji, idealny do ciast.Korzenny, zimowy biszkopt z miodem i orzechami włoskimi jest prostym i szybkim wypiekiem, dzięki któremu stworzysz wiele wyjątkowych ciast, np. miodownik. Biszkopt jest dobrze wyrośnięty, dlatego też możesz go przekroić i przełożyć dżemami, kremem śmietanowym lub czekoladowym, oprószyć migdałami i podać jako pyszne ciasto do kawy lub herbaty. Pamiętaj, że biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania i studzenia, w przeciwnym razie nie urośnie, pojawi się zakalec lub opadnie zaraz po upieczeniu. Biszkopt studź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Nagła różnica temperatur spowoduje, że biszkopt opadnie i zacznie pękać.Przygotuj równie smaczny biszkopt kawowy, który przełożysz ulubionym kremem i stworzysz wyśmienite ciasta.

Ciasto chałwowe siostry Anastazji
04.01.2022 01:00 Ciasto chałwowe siostry Anastazji

Ciasto chałwowe siostry Anastazji to genialne połączenie ciasta kakaowego, kokosa, jabłek z cynamonem i chałwy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a jego przełamane smaki zachwycą całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasto chałwowe siostry Anastazji.Ciasta siostry Anastazji od lat zachwycają wszystkich swoim złożonym, niebanalnym smakiem i apetycznym wyglądem. Jednym z takich ciast jest ciasto chałowe na kruchym, kakaowym spodzie przełożone wiórkami kokosowymi i jabłkami z cynamonem. Całe ciasto oblane jest polewą z chałwy kakaowej i czekolady deserowej. Ciasto chałwowe, mimo, iż złożone z kilku warstw i wielu składników, jest ciastem prostym do zrobienia. Wystarczy, że przygotujesz wcześniej wszystkie masy i wylejesz je w odpowiedniej kolejności na blachę. Ciasto będzie gotowe po 50 minutach pieczenia. Polewę z chałwy i czekolady przygotuj w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliła i nie straciła smaku.szukasz pomysłu na warstwowe, smaczne ciasto? Tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami przełożone orzechami i oblane polewą czekoladową.

Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji
31.12.2021 01:00 Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji

Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to pomysł na sernik w nowej odsłonie. Delikatna masa serowa na biszkopcie pieczona z brzoskwiniami posmakuje każdemu, więc cała blacha z pewnością zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji. Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to bardzo delikatne ciasto, które aż rozpływa się w ustach. Delikatna, puszysta masa serowa w połączeniu z biszkoptowym spodem i brzoskwiniami smakuje obłędnie. Sernik jest świetnym pomysłem na ciasto do kawy, herbaty i na wizytę gości.Biszkopt upiecz znacznie wcześniej. Blat musi być zupełnie zimny, aby zapiec go ponownie masą serową. Dobrym pomysłem jest upieczenie biszkoptu dzień przed pieczeniem sernika. Pamiętaj, aby nigdy nie wyjmować biszkoptu i sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ opadną i może pojawić się zakalec. Ser może również popękać. Ciasta po upieczeniu zostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwi, aby zarówno biszkopt, jak i cały sernik stopniowo chłodził się przy odrobinie świeżego powietrza. Dopiero po godzinie możesz wyjąć ciasto i zupełnie ostudzić.Jeśli masz ochotę na niecodzienny, puszysty sernik- tu poznasz przepis na wyśmienity sernik z pierniczkami otulony polewą czekoladową.

Sernik z olejem
29.12.2021 01:00 Sernik z olejem

Kruche ciasto, puszysta, lekka masa serowa, brzoskwinie, polewa czekoladowa. Brzmi pysznie, prawda? Upiecz niezwykle delikatny i wilgotny sernik z olejem, brzoskwiniami i polej go domową polewą, a zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na obłędny sernik z olejem.Nie ma lepszego ciasta od puszystego sernika, a słodkie brzoskwinie i polewa sprawiają, że mogłabym go jeść codziennie. Sernik na oleju jest bardziej wilgotny, puszysty, miękki. Jest jak chmurka rozpływająca się w ustach. Sernik upiecz na kruchym spodzie, który przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Zarówno blat, jak i masa serowa ma delikatny posmak wanilii. Całe ciasto oblej polewą czekoladową. Pamiętaj, aby nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ może opaść. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z syropu przed dodaniem do ciasta, mokre owoce mogą spowodować powstanie zakalca.Sernik Izaura również jest ciastem doskonałym. Kruchy, czekoladowy spód, puszysta masa serowa i polewa czekoladowa sprawią, że rozpłyniesz się już przy pierwszym kęsie. Tu poznasz przepis na czekoladowy sernik Izaura.

Szybkie ciasto na maślance
29.12.2021 01:00 Szybkie ciasto na maślance z owocami

Ciasto na maślance to ekspresowe ciasto, które łącznie z pieczeniem przygotujesz w godzinę. Delikatny, wyrośnięty i puszysty placek smakuje doskonale z jagodami i cukrem pudrem. Ciasto jest idealnym pomysłem na słodki deser na weekend lub wizytę gości. Sprawdź, jak przygotować szybkie ciasto na maślance.Ciasto na maślance jest lekkie, puszyste i doskonale wyrośnięte. Jest delikatnie słodkie, a kwaśne jagody i słodki cukier puder genialnie się z nim łączą. Ciasto wychodzi za każdym razem, jednak musisz pamiętać o trzech bardzo ważnych warunkach. Po pierwsze- wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, zimne jajka lub maślanka sprawią, że zamiast pysznego ciasta powstanie zakalec. Druga ważna rzecz to dokładne osuszenie owoców po płukaniu, mokre jagody również mogą spowodować powstanie zakalca. Trzecia kwestia- nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika, pozwól mu częściowo ostygnąć, uchylając jedynie drzwi. Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że ciasto opadnie. Jeśli zastosujesz wyżej wymienione rady ciasto będzie wyrośnięte, puszyste i rewelacyjne w smaku, w sam raz do kawy lub herbaty, a także na wizytę gości. Z jagód upieczesz również jagodzianki, tu poznasz przepis na domowe bułeczki drożdżowe z jagodami, o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż ze sklepu.

Ciastka kocie oczka siostry Anastazji
28.12.2021 01:00 Ciastka kocie oczka siostry Anastazji

Ciastka kocie oczka to pomysł na domowe, kruche ciasteczka z dżemem truskawkowym i cukrem pudrem, które pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciastka idealnie pasują do kawy, doskonale wyglądają również na świątecznym stole. Poznaj przepis na ciastka kocie oczka siostry Anastazji.Ciastka kocie oczka piekę zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy w weekend, na Boże Narodzenie i na spotkania w rodzinnym gronie. Ciastka z kruchego ciasta wychodzą za każdym razem, wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Do wykrojenia ciasteczek potrzebujesz jedynie małej szklanki i wąskiego kieliszka, aby wykroić oczka, w których będzie dżem. Do ciastek zawsze wykorzystuję domowy dżem truskawkowy, kocie oczka możesz również przełożyć ulubionymi powidłami. Ciastka są słodkie, kruche, a owoce doskonale uzupełniają ich smak.Jeśli również jesteś miłośnikiem domowych wypieków i ciasteczek, koniecznie przygotuj kokosanki, czyli kostki czekoladowe z wiórkami kokosowymi, są idealne do kawy czy herbaty.

Ciasto popapraniec - krok po kroku
27.12.2021 01:00 Ciasto popapraniec - krok po kroku

Szukasz pomysłu na niecodzienne ciasto? Przygotuj ciasto popapraniec z makiem, wiórkami kokosowymi, masą budyniową, orzechami i dżemem porzeczkowym. Połączenie wielu smaków sprawi, że ciasto zniknie w oka mgnieniu. Sprawdź, jak upiec ciasto popapraniec- krok po kroku.Ciasto popapraniec swoją nazwę zawdzięcza połączeniu wielu smaków. Sam blat pieczony jest z trzech warstw: kokosowej, kakaowej i makowej. Ciasto przełożone jest delikatną masą budyniową, która przełamana jest nalewką i dżemem porzeczkowym, orzechami włoskimi i polewą czekoladową.Ciasto, mimo sporej ilości składników, jest prostym ciastem i szybkim w przygotowaniu. Do ciasta przygotuj domową polewę czekoladową. Popapraniec najlepiej smakuje schłodzony, oprószony wcześniej wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami włoskimi. Jeśli chcesz przygotować ciasto z suchym makiem, koniecznie ugotuj go i zmiel przed pieczeniem. Gotowa masa makowa nie wymaga już mielenia. Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, zimne masło rozwarstwi krem budyniowy. Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne i zjawiskowe ciasto- tu poznasz przepis na sernik z kulkami orzechowymi i polewą, idealny do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi.

Wyrośnięta babka na oleju siostry Anastazji
27.12.2021 01:00 Wyrośnięta babka na oleju siostry Anastazji

Wyrośnięta babka na oleju siostry Anastazji to pomysł na pyszne i niezwykle proste ciasto, zarówno na święta, jak i do kawy w zwykły dzień, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Ciasto przygotujesz z prostych składników, które masz w domu. Poznaj przepis na wyrośniętą babkę na oleju siostry Anastazji.Babka piaskowa to sprawdzone, niezwykle proste ale i smaczne ciasto, które będzie gotowe po niecałych dwóch godzinach od rozpoczęcia wyrabiania masy. Ciasto siostry Anastazji jest puszyste, dobrze wyrośnięte, a dodatek kakao dodaje babce smaku i ładnego, marmurkowego wyglądu. Jeszcze ciepłą babkę wyjmij z blachy i ostudź, ciasto udekoruj cukrem pudrem lub domowym lukrem, który również przygotujesz ekspresowo. Babka siostry Anastazji nie wymaga przechowywania w lodówce i będzie dobra przez wiele dni, o ile nie zjecie jej od razu. Jeśli masz więcej czasu, przygotuj równie puszyste i smaczne bułeczki drożdżowe. Tu poznasz przepis na wyśmienite jagodzianki, lepsze i zdrowsze niż ze sklepu.

Ciasto serowo jabłkowe
20.12.2021 01:00 Ciasto serowo jabłkowe idealne na podwieczorek

Najlepsze ciasto do kawy? Ciasto serowo jabłkowe. Upiecz kruche blaty i przełóż je prażonymi jabłkami i masą serową. Warstwowe ciasto serowo jabłkowe jest wysokie, puszyste i niezwykle proste, wychodzi za każdym razem. Poznaj przepis na ciasto serowo jabłkowe.Ciasto serowo jabłkowe to idealne ciasto zarówno na weekend, jak i na wizytę gości, święta i większe uroczystości rodzinne. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Masa z prażonych jabłek i galaretki świetnie łączy się z delikatnym i puszystym serem, tego połączenia koniecznie musisz spróbować.Do wyrobienia ciasta na kruche spody wykorzystaj zimne, ale lekko miękkie masło, dzięki czemu po wyrobieniu masa będzie zwarta i łatwo rozprowadzisz ją na blaszce, każdy blat upiecz osobno i ostudź, dopiero później przygotuj masę jabłkową i serową. Masy wykładaj na ciasto, kiedy jeszcze są ciepłe, gotowe ciasto dokładnie ostudź przed podaniem.Szukasz równie smacznego połączenia dwóch ciast? Upiecz seromakowiec z orzechami, idealny na święta i do kawy w zimowy poranek.

Ciasto kapitańskie
19.12.2021 01:00 Ciasto kapitańskie - wyjątkowy przepis

Ciasto kapitańskie jest doskonałym ciastem do kawy. Ciemny spód nasączony kawą, krem ajerkoniakowy, bita śmietana, kakao i biszkopty tworzą razem doskonały, słodki deser na każdą okazję. Poznaj przepis na ciasto kapitańskie.Ciasto kapitańskie, moim zdaniem, jest smaczniejszą wersją tradycyjnego tiramisu. Kakaowy blat skropiony aromatyczną kawą i przełożony kremem ajerkoniakowym smakuje obłędnie i za każdym razem cała blacha znika w błyskawicznym tempie. Ciasto po przygotowaniu wstaw do lodówki na całą noc, aby stężało i nabrało odpowiedniej konsystencji.Gęsty, budyniowy krem ajerkoniakowy w połączeniu z bitą śmietaną, esencjonalnym kakao, kawą i ciemnym spodem pomysł na proste, ale genialne ciasto. Pamiętaj, aby śmietana była bardzo mocno schłodzona przed ubijaniem, ciepła zważy się lub rozwarstwi. Masło do kremu musi mieć temperaturę pokojową, ale również nie może być za ciepłe. Szukasz pomysłu na ciasto bez pieczenia? Koniecznie przygotuj ciasto z powidłami śliwkowymi, masą krówkową i migdałami.

Przepis na najlepszy seromakowiec
17.12.2021 01:00 Przepis na najlepszy seromakowiec

Seromakowiec to pomysł na pyszne ciasto do kawy, na większe uroczystości i święta. Kruchy spód, wilgotna masa makowa z bakaliami i delikatna masa serowa tworzą fenomenalne, puszyste ciasto dla całej rodziny. Poznaj przepis na najlepszy seromakowiec, wychodzi za każdym razem.Seromakowiec to ciasto dwa w jednym, taki kompromis, kiedy masz ochotę zarówno na sernik, jak i makowiec. Seromakowiec udekoruj posiekanymi drobno orzechami włoskimi i laskowymi lub domową polewą czekoladową, a wszyscy będą zachwyceni jego smakiem i pięknym, apetycznym wyglądem. Do masy makowej wykorzystaj ulubione bakalie, jak migdały, rodzynki, orzechy. Nie zapomnij również o olejku migdałowym i skórce pomarańczowej, są absolutnie niezbędne do maku, aby miał lekko korzenny smak i aromat. Po upieczeniu seromakowca nie wyjmuj go od razu z piekarnika, pozwól ostygnąć mu w środku. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje powstanie zakalca, a ciasto opadnie. Seromakowiec jest mocno wyrośniętym i puszystym ciastem.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z makiem- tu poznasz przepis na genialny tort makowy z pomarańczami, idealny na święta, wizytę gości i kawę w chłodny, zimowy poranek.

Ciasto wuzetka - tradycyjny przepis
15.12.2021 01:00 Ciasto wuzetka - tradycyjny przepis

Ciasto wuzetka to pyszne, czekoladowe ciasto przełożone puszystym kremem śmietanowym i polane polewą czekoladową. Delikatny krem genialnie łączy się z wyraźnymi, kakaowymi blatami tworząc jeden z lepszych deserów do kawy i na większe uroczystości. Poznaj tradycyjny przepis na ciasto wuzetka.Wuzetka jest ciastkiem, które kupisz w każdej cukierni, możesz jednak przygotować je samodzielnie i cieszyć się doskonale wypieczonymi blatami i jeszcze lepszym smakiem. WZ to ciastko, które wprost rozpływa się w ustach, przygotuj je na weekend lub spotkanie z przyjaciółmi, a wszyscy będą zachwyceni.Ciasto kakaowe jest bardzo wyraźne w smaku, wilgotne i dobrze wyrośnięte. Pamiętaj, aby nie nastawiać piekarnika na termoobieg, ponieważ wysuszysz blaty i nie będą już tak smaczne. Bitą śmietanę zawsze ubijaj z mocno schłodzonej, tłustej śmietany, najlepiej 36%. Kwaśna lub ciepła śmietana skiśnie lub zważy się podczas ubijania.Ciasto czekoladowe smakuje równie dobrze, kiedy połączysz je z masą serową. Tu poznasz przepis na marmurkowe ciasto czekoladowe z serem, idealne do kawy i rozgrzewającej, zimowej herbaty.

Przepis na sernik smażony
14.12.2021 01:00 Przepis na sernik smażony

Sernik smażony jest świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika. Kruche ciasto przekładane gotowaną masą serową i jabłkami to ciasto, którego musisz spróbować. Sernik oblany jest domową polewą czekoladową. Poznaj przepis na wyśmienity sernik smażony.Sernik smażony to ciasto warstwowe, a przełamanie smaku sera, jabłek i czekolady sprawi, że pokochają go wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto po przełożeniu jest wysokie i bardzo ładnie się prezentuje, dlatego też jest jednym z moich ulubionych ciast pieczonych na większe uroczystości, czy spotkania w najbliższych gronie.Masę serową łatwo przypalić, dlatego tez gotuj ją na wolnym ogniu i stale mieszaj. Przypalony ser zmieni smak i ciasto nie będzie już smaczne. Do masy jabłkowej wykorzystaj kwaśne, twarde jabłka, aby przełamać słodki smak ciasta, sera i czekolady. Jeśli masz słodką odmianę, zmniejsz ilość cukru, aby nie przesłodzić jabłek.Masa serowa świetnie łączy się również z makiem- tu poznasz łatwy przepis na ciasto serowo-makowe, idealne do kawy i na większe okazje.