Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

łupiny z cebuli
16.11.2021 01:00 Sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli

W kuchni zużywa się dużo cebuli, po obraniu której pozostają łuski. Zwykle lądują w koszu, ale czas to zmienić. Cebulowe łupiny kryją bowiem w sobie prawdziwe moce. Dlatego przedstawimy wam dzisiaj sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli. Łupiny z cebuli kojarzą nam się ze świętami Wielkiej Nocy, przed którymi to przygotowujemy pisanki. Skorupki jajek gotowanych wraz z łuskami cebuli zabarwiają się na naturalne, piękne kolory. W zależności od koloru łupin i czasu ich gotowania mogą być herbaciane, czerwone lub brązowe. Jednak w łupinach cebuli kryją się nie tylko barwniki. Zawierają one także wiele cennych składników, które sprawiają, że nie powinniśmy ich tak zwyczajnie wyrzucać.

Krojenie cebuli
14.11.2021 01:00 Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty

Krojenie cebuli jest dość często wykonywaną w kuchni czynnością. Niestety nie zawsze jest to przyjemne. Dla wielu z nas przyrządzanie dania z dodatkiem tego warzywa równoznaczne jest z płaczem. Znamy patenty na to, by złagodzić negatywne odczucia. Sprawdźcie, co możecie zrobić, by zapomnieć o łzach podczas gotowania.Z dodatkiem cebuli można przygotować naprawdę wiele potraw. To doskonały dodatek do surówki oraz składnik kultowego cebularza. Nie warto rezygnować z jej używania tylko po to, by uniknąć bólu i mokrych oczu. Zwłaszcza że istnieje wiele skutecznych sposobów na to, by wydzielające się z warzywa substancje nie uprzykrzały nam gotowania.

cynaderki duszone
13.11.2021 01:00 Przepis na kultowe, delikatne cynaderki w śmietanie

Choć w sklepach mamy do wyboru przeróżne mięsa, czasami mamy ochotę na odmianę. Chcemy spróbować czegoś nowego albo wrócić smakami do lat dzieciństwa. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na delikatne cynaderki w śmietanie. Z pewnością warto raz na jakiś czas zaserwować to kultowe danie. Cynaderki należą do podrobów. Są to nerki, zwykle wieprzowe lub cielęce. Najpopularniejsze cynaderki wieprzowe są większe, o jednolitej strukturze i dość wyraźnym smaku. Z kolei cynaderki cielęce są trochę mniejsze, składają się z kilku części i mają delikatniejszy smak. Przygotowanie smacznych cynaderek jest nieco trudniejsze niż wątróbki. Stąd może ich mniejsza popularność. Ogólnie podroby nie cieszą się ostatnio dużym zainteresowaniem, ze względu na sporą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jednak zjedzone od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzą, a poznacie chociaż, jak wybornie mogą smakować.

lepienie pierogów
13.11.2021 01:00 Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów

Kochamy pierogi. Ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z serem, po prostu każde. Choć kosztują trochę pracy, każdy zawsze chętnie zje je na obiad. Dziś przedstawimy wam babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów. Jak zawsze, tajemnica tkwi w małym szczególe.Pierogi z mięsem należą do klasyki pierogów. Zwykle robi się je z mięsa gotowanego, do którego dodaje się cebulkę, jajko i przyprawy. Czasami jednak farsz potrafi wyjść zbyt suchy i zwarty. Na szczęście babcie mają na to swój sposób. Dodają do niego namoczoną bułkę. Dzięki niej mięsna masa nabiera delikatniejszej struktury i jest bardzo soczysta.

śledzie korzenne
13.11.2021 01:00 Rewolucyjne, idealne na jesień śledzie korzenne o zniewalającym aromacie

Śledzie są w Polsce niewątpliwie najpopularniejszą rybą. Nie obędą się bez nich żadne święta, ale lubimy je jeść też bez okazji. Przez cały rok można kupić gotowe, śledziowe przekąski. Jednak nie ma jak te, przygotowane własnoręcznie. Dlatego dziś proponujemy wam śledzie korzenne o zniewalającym aromacie. Są idealne na jesień, ale możesz je też przygotować na święta.Popularne śledzie są bardzo niezwykłe. Mają zazwyczaj wyraźny, słony smak, a mimo to dobrze komponują się przeróżnymi dodatkami. Lubią towarzystwo słodkiego jabłka, wyrazistej cebuli, aksamitnej śmietany czy aromatycznych przypraw. Dziś proponujemy zestawić je właśnie z przyprawami korzennymi. Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego smaku.

zalewajka
13.11.2021 01:00 Rozgrzewające zalewajka z ziemniakami i kefirem - stworzona na jesienny obiad

Jeśli znudziła wam się już zupa pomidorowa i rosół, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie rozgrzewającą zalewajkę z ziemniakami i kefirem. Jest doskonała na jesienny obiad, a do jej przygotowania nie potrzebujesz zbyt wyszukanych składników. Zalewajka to wiejska, dość uboga zupa. Przygotowywało się ją z tego, co zwykle było pod ręką. Tak więc w garnku znajdował się boczek, cebula, czosnek i ziemniaki. Zupę doprawiano i zakwaszano np. zakwasem na żur, sokiem z kiszonej kapusty czy ogórków. Zalewajkę można też zabielić, np. kefirem czy zsiadłym mlekiem, tak jak to robi Jakub Kuroń. W czasie gotowania warto też dorzucić do niej kilka suszonych grzybów, które nadadzą jej niesamowitego smaku i aromatu.

Magda Gessler, rosół
11.11.2021 01:00 Rosół z gęsi wprost z Kuchennych Rewolucji - tajemna receptura Magdy Gessler

Magda Gessler, dokonując zmian w restauracjach, często zdradza ich właścicielom swoje przepisy na potrawy. Podajemy jej tajemną recepturę na rosół z gęsi, który pochodzi wprost z Kuchennych Rewolucji. Przygotowuje się go tak, jak klasyczny rosół. Różnica polega tylko na nieco innych składnikach. Niech tradycji stanie się zadość i niech w Dzień Świętego Marcina, na wasze stoły zawita gęsina.Tradycyjnie rosół gotujemy na wiejskiej kurze lub wołowinie. Nie raz łączymy te mięsa, by uzyskać lepszy smak wywaru. Jednak na rosół doskonale nadaje się też gęsina. Jest dość tłusta i pełna smaku. Gęsi tłuszcz należy jednak do zdrowych. Choć dostarcza kalorii, to też wiele cennych składników, wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. O wysokiej wartości zdrowotnej gęsi warto pamiętać nie tylko od święta.

kotlety mielone
10.11.2021 01:00 Banalnie prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami

Jeśli lubicie kotlety mielone, te z pewnością pokochacie. Oto prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami. Są pełne smaku i aromatu, a ich przygotowanie zajmie wam niewiele więcej czasu niż zwykle. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Kotlety mielone stwarzają przygotowującym duże pole do popisu. Ich smak można bowiem modyfikować na wiele sposobów. Po pierwsze wybierając rodzaj mięsa, po drugie przyprawy, po trzecie dodatki. Wybór tych ostatnich jest naprawdę duży. Masę mięsną można bowiem wzbogacić serem, warzywami, zieleniną czy grzybami. Jakub Kuroń proponuje właśnie dodać do mięsa podsmażone pieczarki.

Ewa Wachowicz, gulasz
10.11.2021 01:00 Lekko orientalny, rozgrzewający gulasz Ewy Wachowicz

Gulasz jest fantastycznym daniem, bo jednocześnie rozwiązuje kwestię mięsa i sosu. A gdy dodamy do niego warzywa, obiadowy dodatek też może być zbędny. Tak więc wystarczy, że gulasz podasz do kaszy czy ziemniaków i posiłek gotowy. Dziś swój przepis na lekko orientalny, rozgrzewający gulasz zdradzi wam Ewa Wachowicz. Gulasz to potrawa, która zadowoli tych, dla których mięso bez sosu jest zbyt suche. Tutaj mamy mięso i sos. Sos nie jest zbyt kaloryczny, bo jego podstawą jest woda, smak zaś pochodzi z mięsa, dodanych warzyw i przypraw. Na dodatek przygotowanie gulaszu nie jest niczym trudnym, bo po obsmażeniu mięsa potrawa dalej robi się sama. Wachowicz poleca potrawę w orientalnym stylu, który nadaje jej dodatek aromatycznej przyprawy curry.

Magda Gessler, śledź w oleju
09.11.2021 01:00 Najlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w oleju

Śledzie są u nas najpopularniejszymi rybami. Pasują na przekąskę i zimną przystawkę. Smakują o każdej porze roku. Poznaj najlepszy, kultowy przepis Magdy Gessler na śledzie w oleju. Zaskoczy cię ich prostota i niepowtarzalny smak. Słynna restauratorka dodaje bowiem do nich orzeźwiający seler naciowy. Chyba nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że popularne śledzie należą do najzdrowszych ryb. To dzięki temu, że zawierają cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc po nie sięgać częściej niż od święta. Najbardziej znane są śledzie w oleju, ale śledzie w oleju według pomysłu Magdy Gessler, to dopiero są śledzie. Przekonajcie się o tym sami. Oto przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.

kotlety siekane
08.11.2021 01:00 Kotlety siekane z kurczakiem i serem - lepsze niż tradycyjne mielone

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować z filetów kurczaka na dzisiejszy obiad, mamy świetny pomysł. Zrób kotlety siekane z kurczakiem i serem. Będą lepsze niż tradycyjne mielone, bo są delikatne i soczyste. Zobaczysz, że rodzina będzie pozytywnie zaskoczona nową potrawą. Filety z kurczaka są wdzięcznym produktem obiadowym. Delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej, a smakuje dorosłym i dzieciom. Można je przygotować na wiele sposobów, np. upiec, ugotować na parze czy usmażyć. Dziś przedstawimy wam pomysł na danie z patelni.

śledzie w śmietanie
07.11.2021 01:00 Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek

Śledzie są smaczne i zdrowe. Na dodatek dobrze komponują się z różnymi dodatkami, więc łatwo zmieniać smak śledziowych przekąsek. Dziś polecamy wam kremowe śledzie w śmietanie. Nie mają dodatku jabłka i rodzynek, a mają nieco ostrzejszy, wytrawny smak.Na bazie solonych filetów śledziowych możesz przygotować wiele smacznych przekąsek. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi dodatkami. Mogą być to gotowane buraczki, jajko czy rodzynki. Nim zabierzesz się do pracy, najpierw trochę wymocz śledzie. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar soli. Czas namaczania śledzi zależy od tego, jak delikatne śledzie lubisz. Dla jednych wystarczy godzina, dla innych nawet pół dnia. W czasie namaczania możesz 1-2 razy wymienić wodę na świeżą. To pomoże skrócić czas namaczania. Gdy śledzie będą już tak słone jak lubisz, wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem.

dział z warzywami
04.11.2021 01:00 Wysokie ceny warzyw

Idąc do supermarketu, zapłacimy dziś dużo więcej za te same zakupy, niż rok temu, a nawet kilka miesięcy temu. Niestety wszystko gwałtownie drożeje. Po podwyżkach oleju, nabiału i mięsa, wysokie ceny można też zauważyć, kupując warzywa. Niestety, prognozy nie są dobre — jest drogo, a będzie jeszcze drożej.Wzrost cen paliw, energii i gazu, ma niewątpliwy wpływ na ceny wszystkich produktów. Z tego powodu, od kilku miesięcy obserwujemy gwałtowne podwyżki m.in. produktów spożywczych. Wzrost cen coraz bardziej można też zauważyć na sklepowych działach warzywnych. Niestety z dnia na dzień musimy coraz mocniej trzymać się za kieszenie.

jajecznica
04.11.2021 01:00 Wyjątkowo pożywna jajecznica z żółtym serem

Jeśli musisz szybko zjeść sycące śniadanie przed pracą, wybór jest chyba oczywisty. Przygotuj jajecznicę, a najlepiej wyjątkowo pożywną jajecznicę z żółtym serem. Dzięki niej zyskasz energię i siły na początek dnia. Przygotowanie tego ciepłego dania zajmie ci nie więcej niż 5 minut.Jajecznica jest niezwykle prostym, pożywnym i smacznym daniem. Doczekała się już wielu wersji, bo zmieniać jej smak jest bardzo łatwo. Jajka tak naprawdę doskonale komponują się z przeróżnymi składnikami — wytrawnymi, a nawet słodkimi. W jajecznicy doskonałe jest też to, że ona nie może się nie udać. Oczywiście może być mniej lub bardziej smaczna, ale tak czy siak, doskonale cię nasyci. Dziś proponujemy dodać do smażących się jajek trochę żółtego sera. Dodadzą one potrawie smaku i przyjemnej ciągliwości.

sałatka śledziowa
04.11.2021 01:00 Wyrazista w smaku sałatka śledziowa z burakami

Sałatka śledziowa dobra jest na przekąskę, śniadanie, a nawet kolację. Zwłaszcza jeśli w swym składzie ma wiele pożywnych dodatków. Nasza sałatka śledziowa zawiera między innymi buraki, ziemniaki i jajka. Dzięki temu jest naprawdę pyszna i można się nią nasycić.Śledzie, choć są tak pospolite, należą do najzdrowszych ryb. Do takich bowiem zalicza się tłuste ryby morskie. To, co w nich najcenniejsze, to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy i sole mineralne. Są to naprawdę istotne powody, dla których warto je jeść.

placki z kiszonej kapusty
26.10.2021 02:00 Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

Jeśli lubicie wytrawne placki, te z pewnością pokochacie. Mowa o fuczkach, czyli plackach z kiszonej kapusty. Ich kwaśny smak warto przełamać sporą ilością czosnku i kminku. Tak radzi nam Jan Kuroń, według którego przepisu przygotujemy dziś fuczki. Choć na polskich stołach królują placki ziemniaczane, to równie smaczne placki można przygotować też z innych warzyw. Doskonale do tego celu nadaje się cukinia, dynia, kalafior, a nawet kiszona kapusta. Takie warzywne danie jest pożywne, tanie i szybkie do zrobienia.

placki ziemniaczane
25.10.2021 02:00 Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Placki ziemniaczane są prostą alternatywą dla skomplikowanego obiadu. Jeśli nie masz za dużo czasu na pichcenie, a chcesz zjeść coś pożywnego, ścierasz ziemniaki, mieszasz je z kilkoma składnikami, smażysz i gotowe. Dziś prezentujemy wam przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek. Można je zastąpić odrobiną śmietany.Robiąc placki ziemniaczane, do startych ziemniaków zwykle dodajemy mąkę i jajka. Dzięki nim masa nabiera zwartej konsystencji i staje się jeszcze bardziej pożywna. Jednak, jak się okazuje, nie są to obowiązkowe składniki placków ziemniaczanych. I bez ich dodatku można przygotować smaczne placki. Z powodzeniem zastąpisz je śmietaną.

śledzie
24.10.2021 02:00 Pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami

Śledzie wystarczy zestawić z 2-3 składnikami, aby zamienić je w smaczną przekąskę. Jeśli zaś podasz je w efektowny sposób, będą też idealne na przystawkę. Zobacz jak przygotować pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami. Solone filety śledziowe doskonale komponują się z wieloma składnikami. Możesz je przygotować w wersji na ostro, a także na słodką nutę. Wcześniej warto je namoczyć w wodzie lub mleku, by usunąć z nich nadmiar soli. Zbyt słony smak może bowiem przyćmić pozostałe składniki i nie będzie przyjemny dla naszych kubków smakowych.

wątróbka smażona
23.10.2021 02:00 Najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę

Ci, co raz spróbowali wątróbki, wiedzą jak potrafi być smaczna. Miękka i kremowa wprost rozpływa się w ustach. Podajemy wam najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę. Będzie szybkim i tanim daniem obiadowym. Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy przepadają za jej kremowym smakiem, chętnie przygotowują z niej dania obiadowe, dodają ją też do pasztetów. Innym nie odpowiada smak podrobów i nie wyobrażają sobie ich jedzenia. Wątróbka ma jednak wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem żelaza, więc jest wskazana przy skłonnościach do anemii. Zawiera też dużo witamin z grupy B. Jest też bogata w witaminę A, co jest jej zaletą i wadą jednocześnie. To dlatego, że zawiera jej na tyle dużo, że jedząc zbyt często wątróbkę, możemy tę witaminę przedawkować. A nadmiar witaminy A w organizmie obciąża wątrobę. Wątróbki nie zaleca się więc jeść zbyt dużo ani zbyt często. Także dlatego, że należy do podrobów, a więc zawiera sporo cholesterolu i jest ciężkostrawna. Jednak raz na jakiś czas warto podelektować się jej smakiem.

golonka pieczona
22.10.2021 02:00 Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

Nie mamy ochoty na golonkę, kiedy jest ciepło. Za to teraz, jest doskonały czas na to pyszne, lecz sycące danie. Zobacz jak przygotować golonkę, by miała chrupiącą skórkę. Oprócz chrupiącej skórki, w golonce ważne jest też wnętrze. Powinno być ono miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Połączenie miękkości z chrupkością jest możliwe, gdy golonkę przygotujemy dwuetapowo. Najpierw ją ugotujemy, a potem zrumienimy w piekarniku.

Zimne nóżki
20.10.2021 02:00 Jak zrobić klarowne zimne nóżki na Wszystkich Świętych?

Zimne nóżki można serwować na przystawkę lub zakąskę. Doskonale sprawdza się w roli specjału na Wszystkich Świętych. Są smaczne i sycące. By jednak miały też apetyczny wygląd, trzeba je odpowiednio przygotować. Zobacz, jak zrobić klarowne zimne nóżki. Zimne nóżki przygotowuje się zwykle z tylnych lub przednich nóg wieprzowych. Warto też dodać golonkę, by nóżki były bardziej mięsne. Przygotowanie nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Tylko wtedy będą smaczne i zetną się bez dodatku żelatyny. Jednak takie długie gotowanie często powoduje też, że wywar traci klarowność i robi się mniej apetyczny. Podczas Wszystkich świętych warto postawić na specjały, które prezentują się nienagannie.

tatar
20.10.2021 02:00 Niezawodny patent na idealny tatar

Befsztyk tatarski zwany popularnie tatarem jest przystawką serwowaną na różnych uroczystościach. Jednak jest na tyle prosty do przygotowania, że może pojawić się na naszym stole i bez wyjątkowej okazji. Poznaj niezawodny patent na idealny tatar. Na tatar przeznacza się najświeższe i najlepszej jakości, delikatne mięso wołowe. Jest to zazwyczaj polędwica, którą można też zastąpić ligawą czy wołowym udźcem. Mięso powinno się drobno posiekać, chociaż coraz częściej tatar robi się z mięsa mielonego. Gdy mięso jest już odpowiednio rozdrobnione, czas na doprawienie go. I tu zazwyczaj w grę wchodzi sól, pieprz i olej, a także dodatki w postaci żółtka, cebuli i konserwowych ogórków. Jednak tak naprawdę, to czym doprawisz tatar, zależy od twoich upodobań smakowych.

Miód
19.10.2021 02:00 Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?

Chcąc przedłużyć świeżość produktów, wkładamy je do lodówki. Zdarza się, że w ten sposób trafiają do niej rzeczy, które wcale nie powinny się tam znaleźć, bo w chłodzie jedynie tracą na wartości.

Francuska zupa cebulowa
19.10.2021 02:00 Przepis na francuską zupę cebulową

Francuska zupa cebulowa nie ma sobie równych, gdy chodzi o rozgrzewający posiłek. Sycąca, gęsta i przepyszna zupa zachwyci twoich domowników, którym ją podałeś. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis, który składa się tylko z kilku składników. Zupa cebulowa wymaga kilku godzin gotowania, jednak zdecydowanie warto poświęcić na nią ten czas. Zapach rozchodzący się po całym domu oraz jej smak są wystarczającą nagrodą za ciężką pracę w kuchni. Aby cebula nie drażniła tak bardzo oczu, należy ją bardzo mocno schłodzić w lodówce przed krojeniem i używać ostrego noża. Dobrym pomysłem jest również włączenie wyciągu kuchennego, który będzie wciągał opary wywołujące łzawienie.

Cepeliny
19.10.2021 02:00 Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Cepeliny są litewskim daniem, którego nazwa pochodzi od Ferdinanda von Zeppelina - twórcy najsłynniejszych sterowców. Są to kluski ziemniaczane faszerowane mięsem lub innymi składnikami. Na Podlasiu podobne danie nazywane jest kartaczami.Cepeliny podaje się najczęściej z kwaśną śmietaną, karmelizowaną na maśle cebulą, lub ze zwykłymi skwarkami. Takie połączenie jest najbardziej tradycyjne. Nadzienie wcale nie musi ograniczać się jedynie do mięsa wieprzowego. Często wypełnia się je przyprawionym ostro twarogiem, kapustą i grzybami, czy nawet śledziami.

Obierki na bulion
18.10.2021 02:00 Bulion z obierek po włoszczyźnie

Czy macie czasami wyrzuty sumienia, że marnujecie żywność? Że wyrzucacie np. czerstwe pieczywo czy obierki z warzyw? Niemarnowanie jedzenie jest nie tylko modne, ale i mocno uzasadnione. Dlatego dzisiaj podamy wam przepis na bulion z obierek po włoszczyźnie. Niemarnowanie żywności wpisuje się w ruch zero waste, czyli dążenie do ograniczenia strat i odpadów do minimum. Jest to działanie proekologiczne, które jest też korzystne dla naszej kieszeni. Dziś pokażemy wam, jak można wykorzystać obierki po włoszczyźnie. By jednak można było przygotować z nich potrawę, warzywa przed obraniem muszą być dokładnie oczyszczone. Możecie je wyszorować szczoteczką i opłukać, ale wcześniej warto je namoczyć w roztworze wody i octu (do 2 l wody wystarczy wlać niepełną szklankę octu). Z myślą o przygotowaniu bulionu na obierkach, gromadźcie więc usunięte z warzyw skórki. Wkładajcie je do foliowej torebki, a potem do zamrażarki. Gdy uzbiera się ich sporo, możecie ugotować bulion. Będzie smaczny i bardzo wartościowy, bo w skórkach warzyw znajduje się najwięcej cennych składników.

Bitki wieprzowe
18.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe

Jeśli macie ochotę na pyszne, duszone mięso zapraszamy na bitki. Dziś podamy wam niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami, a także z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Bitki można przygotować z wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny. Zasada ich przygotowania jest taka, że pokrojone w plastry mięso najpierw się rozbija, potem obsmaża i dusi. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i zanurzone w pysznym sosie.Smaczne bitki powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Aby rzeczywiście takie wyszły, trzeba je odpowiednio długo dusić na małym ogniu. Dzięki temu sos, w którym się duszą, uzyskuje też pożądaną konsystencję.

Cebula
17.10.2021 02:00 Która cebula jest najzdrowsza?

Cebula jest jednym z najczęściej używanych przez nas warzyw. Dodajemy ją do zup, dań mięsnych, sałatek, surówek, marynat. Wzbogaca ich smak, ale też wartość odżywczą. Dowiedz się, która cebula jest najzdrowsza. W sprzedaży dostępnych jest kilka podstawowych rodzajów cebuli. Cebula zwyczajna, zwana też żółtą o złocistej łusce, czerwona o fioletowym kolorze oraz biała zwana cukrową lub czosnkową. Jak się okazuje, różnią się one nie tylko kolorem łuski, ale też smakiem i wartością odżywczą.