Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

wieprzowina
27.02.2022 01:00 Prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym - idealny pomysł na uroczysty obiad

Wieprzowina należy do najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Lubimy ją zwłaszcza dusić i piec. Dziś zdradzimy wam prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym. Jest to idealny pomysł na uroczysty obiad. Podajcie ją z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także surówką lub jarzynką. Rodzina będzie zachwycona. Mięso wieprzowe jest dość łatwe do przyrządzenia. I co ważne, trudno je zepsuć. Zawiera w sobie sporo tłuszczu, który zapewnia pieczeni soczystość. W czasie pieczenia pod mięsem pojawia się sporo płynu, który po zagęszczeniu, można podać jako sos do ziemniaków.

Wątróbka w śmietanie z pieczarkami
25.02.2022 01:00 Przepis na duszoną wątróbkę z pieczarkami w białym sosie

Wątróbka z cebulką jest kontrowersyjną potrawą, wywołującą mnóstwo emocji, ponieważ ma równie dużo zwolenników, co przeciwników. Pysznym sposobem na podanie jej w bardziej przystępnej wersji, jest uduszenie jej w szklance śmietany razem z pieczarkami. Po takiej obróbce wątróbka jest delikatna, soczysta i pełna smaku. Wątróbka dawniej była zmorą większości dzieci, którym rodzice kazali jeść ich najbardziej znienawidzony produkt. Jeśli cały czas czujesz do niej awersję, lecz chciałbyś dać jej szansę - mamy doskonałą recepturę. Duszenie wątróbki i pieczarek w śmietanowym sosie pozwala cieszyć się soczystym i delikatnym mięsem. Pamiętaj, aby wymoczyć wątróbkę w mleku przez kilka godzin, żeby pozbyć się jakiejkolwiek goryczki.

Leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan
25.02.2022 01:00 Pyszne i lekkostrawne leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan

Leczo dzięki swojej popularności jest częstym wyborem, gdy przychodzi czas myślenia nad obiadem. Małgorzata Rozenek-Majdan w swoim programie "Rozenek cudnie chudnie" zaprezentowała przepis na swoją dietetyczną wersję węgierskiej potrawki. Szokującym dla niektórych smakoszy może być fakt, że celebrytka nie dodaje do leczo kiełbasy. Leczo charakteryzuje się łatwością przygotowania, stosunkowo niską ceną oraz doskonałym smakiem. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała, jak przygotowuje to danie w ekspresowym tempie i dietetycznym stylu. Aktorka usunęła z receptury kiełbasę, co znacznie zmniejsza kaloryczność oraz ciężkostrawność leczo. Mimo braku mięsa, potrawa ma intensywny smak z uwagi na obecność pieczarek, które wypełnione są umami.

smalec
23.02.2022 01:00 Błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania

Domowy smalec potrafi urzec swym smakiem. Jednak jego tradycyjny sposób przygotowania wymaga od nas sporo uwagi, a mieszkanie wypełnia wtedy charakterystyczna woń. Mamy na to rozwiązanie — przygotujcie błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania. Oto sprawdzona receptura. Wyobraźcie sobie kromkę świeżego chleba posmarowaną domowym smalcem i obłożoną plasterkami kiszonego ogórka. Macie na nią ochotę? Jeśli tak, za chwilę możemy wspólnie przystąpić do przygotowania smalczyku. Zgromadźcie tylko potrzebne produkty, według poniższego wykazu, a reszta zrobi się niemal sama. W jaki sposób?Zamiast zesmażać słoninę w garnku na kuchence, wytopimy ją w piekarniku. Dzięki temu tłuszczu nie trzeba będzie mieszać, a nieprzyjemne zapachy nie będą się rozprzestrzeniać po całej kuchni.

Smażenie cebuli
23.02.2022 01:00 Jak dobrze zeszklić cebulę? Wyjaśniamy krok po kroku

Cebula swoje miejsce ma w większości wytrawnych potraw, ponieważ gra bardzo istotną rolę - nadaje im odpowiedniego smaku i poprawia jego głębie. Żeby uzyskać taki efekt, konieczne jest dobre zeszklenie cebuli. Skutecznym trikiem ułatwiającym zeszklenie warzywa jest dosypanie do niego szczypty soli lub cukru, dzięki czemu karmelizacja zachodzi szybciej. Cebula jest popularna na całym świecie i obok czosnku można znaleźć ją w najróżniejszych recepturach. Po obróbce termicznej zmienia ona swoje właściwości, co jest ochoczo wykorzystywane przez wszystkich kucharzy. Najczęściej pokrojoną w kostkę, plasterki lub piórka cebulę smaży na patelni z olejem. Taka metoda daje możliwość wygodnej obserwacji i oceniania stopnia wysmażenia. Niżej zdradzamy co zrobić, aby całe zadanie zawsze kończyło się 100% sukcesem.

Tomasz Strzelczyk, karkówka
20.02.2022 01:00 Przepis Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu

Karkówka jest mięsem pełnym smaku. Zawdzięcza go sporej ilości tłuszczyku, który zawiera. Dziś zaskoczymy was przepisem Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu. Takie mięso można podać na ciepło na obiad lub zamknąć je w słoiku i podawać na zimno na przykład z pieczywem. Karkówka jest mięsem, które doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Na ciepło zwykle serwujemy pieczoną w całości lub grillowaną. Na zimno doskonała jest wystudzona pieczeń. Można ją kroić w cienkie plasterki i serwować jak wędlinę. Jeśli jednak chcecie spróbować nieco innej metody przyrządzenia tego mięsa, uduście je w smalcu. Przekonacie się, jak bardzo wyjdzie soczyste i smaczne.

Ewa Wachowicz, gołąbki
20.02.2022 01:00 Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem

Gołąbki z kapusty można dusić lub zapiekać. Wcześniej zwykle zalewa się je bulionem, czasem z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś zaprezentujemy wam jednak niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem. Są wyraziste w smaku i dosłownie rozpływają się w ustach.Jest co najmniej kilka sposobów przyrządzania gołąbków z kapusty. Po pierwsze są różne receptury na farsz. Druga, największa różnica dotyczy zwykle ich końcowej obróbki. Gołąbki można bowiem ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać odrobiną bulionu lub nie i piec je ok. godzinę, aż będą miękkie. Do tak przygotowanych gołąbków zwykle serwuje się sos pomidorowy.Innym sposobem przyrządzenia gołąbków jest zalanie ich bulionem lub sosem pomidorowym i duszenie ich, do czasu aż, będą miękkie. Przepis Ewy Wachowicz zaskakuje więc oryginalnym płynem, w którym zapieka się gołąbki.

Ryż Tomasza Strzelczyka
19.02.2022 01:00 Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na najtańszy obiad z ryżu

Przygotowanie taniego obiadu nie wymaga nawet wyjścia do sklepu - korzystając z poniższej receptury, wykorzystać produkty dostępne pod ręką. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube zaprezentował przepis na obiad za niewielkie pieniądze. Potrzeba do niego jedynie ryżu i kilku innych składników. Na całym świecie inflacja odbija się na kieszeniach ludzi, dlatego bardzo popularne zaczynają być niedrogie posiłki i pomysły na obiad. Dzięki nim z łatwością i małym nakładem finansowym można wyżywić całą rodzinę. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazał sposób na przyrządzenie obiadu za grosze. Mimo małego kosztu można stworzyć coś naprawdę pysznego - wystarczy kierować się poradami Strzelczyka.

smażące się kotety
16.02.2022 01:00 Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance

Kotlety schabowe są tradycyjnym, polskim daniem. Każdy przyrządza je nieco inaczej, osiągając podobnie smaczny efekt. Spróbujcie jednak kotletów schabowych marynowanych w maślance, a nigdy więcej nie przyrządzicie ich inaczej. Staropolski przepis, który prezentujemy, ma jedną kluczową zasadę, której warto się trzymać. Każdy dom ma swoją recepturę na kotlety schabowe. Większość osób jednak po rozbiciu mięsa przyprawia je solą i pieprzem, panieruje i smaży. Tymczasem schab warto wcześniej zamarynować. Dzięki temu kotlety będą smaczniejsze, bardziej kruche i delikatne. Staropolski przepis zaleca marynowanie mięsa w maślance. Do marynaty nie należy jednak dodawać soli, bo sól zamknie pory w mięsie, utrudniając wnikanie do niego smaków.

kotlety mielone
12.02.2022 01:00 Obłędnie soczyste kotlety mielone z ryżem

Jeśli chcesz przygotować pożywny, ale dość lekki obiad możesz zrobić kotlety mielone. Jednak nie takie klasyczne, pełne mięsa, tylko nieco delikatniejsze. Poznaj przepis na obłędnie soczyste kotlety mielone z ryżem. Dzięki dodatkowi ugotowanego ryżu kotlety będą dość miękkie, ale też wilgotne w środku.Kotlety mielone rzadko robi się wyłącznie z mięsa. Zwykle dodaje się do nich namoczoną bułkę, po to by zwiększyła ich soczystość i dodała im lekkości. Niektórzy wzbogacają je też startymi warzywami czy posiekaną zieleniną. Niewątpliwie te dodatki wpływają też na ostateczny smak dania. My postanowiliśmy połączyć mielone mięso z ugotowanym ryżem. Za jego sprawą, kotlety stają się lżejsze, ale zachowują swój smak. Ryż jest bowiem dodatkiem dość neutralnym smakowo. Zwiększa natomiast soczystość kotletów.

wątróbka
11.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha?

Lubicie smażoną wątróbkę? Soczystą, miękką, z dodatkiem podduszonej cebuli? Zdania na pewno są podzielone między tych, co nie tkną tego dania i tych, którzy się nim zajadają. Dla tych drugich mamy garść porad dotyczących tego, co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha. Koniecznie je przeczytajcie.Wątróbka należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych podrobów. Dodaje się ją do pasztetów i farszów, ale też przyrządza jako samodzielne danie. Zwykle się ją smaży, choć można też piec i dusić. Sztuką jest jednak przygotować wątróbkę tak, by była aksamitna i soczysta. Podpowiemy wam, jak to osiągnąć.

kopytka
11.02.2022 01:00 Smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce

Kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Ziemniaki wystarczy wytłuc, zagnieść z kilkoma dodatkami, pokroić i ugotować. Tak przygotowane kluski świetnie smakują podane np. z gulaszem. Teraz przedstawimy wam jednak przepis na smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce. Możesz je zjeść same, bez żadnych dodatków. Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważną pozycję. Najpopularniejsze są gotowane, serwowane do obiadu. Gdy przesadzimy z ich ilością, warto przerobić je na zupełnie nową, pyszną potrawę. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a domownicy będą zajadać się np. pysznymi kopytkami.

kiszka ziemniaczana
09.02.2022 01:00 Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem

Kiszka ziemniaczana jest oryginalnym i pysznym specjałem. Możecie jej spróbować, będąc na wschodzie Polski, czasami też kupić w sklepie. Co ciekawe, choć zwykle leży obok wędlin, mięsa zawiera niewiele. Dziś podamy wam prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem. Takiej w sklepie z pewnością nie kupicie. Kiszka ziemniaczana jest bardzo sycąca, choć w głównej mierze składa się z ziemniaków. Przypieczona, z chrupiącą skórką smakuje wyśmienicie. Można ją też kupić w sklepach, jednak dość rzadko. Jeśli więc macie na nią ochotę właśnie teraz, a w pobliskich sklepach ślad po niej zaginął, przygotujcie ją domowym sposobem. To nie takie trudne. Koniecznie pamiętajcie jednak o jednym dodatku. Jest nim wędzony boczek, który doda temu rarytasowi niezwykłego smaku i większej soczystości. Wcześniej pokrójcie go w kostkę i podsmażcie, dzięki czemu wydobędziecie z niego jeszcze więcej smaku.

Wegańska zupa cebulowa
08.02.2022 01:00 Nietypowa, apetyczna wegańska zupa cebulowa

Wegańska zupa cebulowa to pomysł na wyśmienity, aromatyczny, bezmięsny obiad. Zupa cebulowa jest bardzo wyraźna w smaku, doskonale wzmacnia i rozgrzewa, jest idealna w chłodne, jesienne i zimowe dni. Poznaj przepis na wegańską zupę cebulową.Wegańska zupa cebulowa to lekka, zdrowa zupa, którą pokochają nawet najwięksi miłośnicy mięsa. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, wzmacnia naszą odporność, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo i świetnie radzi sobie z przeziębieniem i grypą.Zupa cebulowa wegańska to jest również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, ponieważ gotowana jest na bulionie warzywnym. Zupę dopraw suszonym tymiankiem i podaj z grzanką z bagietki, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli masz ochotę na lekką i bezmięsną wersję bigosu- tu poznasz przepis na wegański bigos, idealnie rozgrzewa i syci.

Wątróbka z cebulką
08.02.2022 01:00 Jak przygotować chrupiącą smażoną wątróbkę?

Podczas smażenia wątróbki największą obawą jest uzyskanie twardej jak podeszwa i suchej konsystencji bez żadnej chrupkości. Jeśli chcesz pochwalić się swoim gościom kulinarnym kunsztem, wykorzystaj poniższe porady. Wystarczy posypać wątróbkę odrobiną mąki i usmażyć ją na dobrze rozgrzanej patelni, a chrupiąca skórka z pewnością zachwyci smakiem. Wątróbka nie jest prostym w przygotowaniu produktem. Ryzyko goryczy, suchości oraz przesmażenia jest zawsze ogromne. Na szczęście znamy sposoby, dzięki którym minimalizuje się szansę pojawienia tych niechcianych cech. Największym błędem jest pominięcie podsypania wątróbki mąką. To ona jest odpowiedzialna za chrupiącą skórkę. Pamiętaj, aby zrobić to bezpośrednio przed smażeniem - w innym wypadku wilgoć wątróbki zanadto zwilży mąkę, co może spowodować jej odpadnięcie w kontakcie z gorącym tłuszczem.

Jak zrobić prażoną cebulkę?
03.02.2022 01:00 Jak zrobić prażoną cebulkę?

Cebulka prażona to świetny dodatek do wielu dań, jest bardzo aromatyczna, słodka i chrupiąca. Dodasz ją do mięsa, ziemniaków, pizzy, zapiekanek, sosów, posypiesz kanapkę. Jak zrobić prażoną cebulkę?Cebula jest warzywem stosowanym w każdej kuchni na świecie. Wzmacnia smak i aromat każdego dania, zup, sałatek, sosów. Cebulka prażona to krążki cebulowe obtoczone w mące z dodatkiem soli i cukru, a następnie smażone na oleju na złoty kolor.Cebulka prażona ma zupełnie inny smak od tradycyjnej, jest słodka i jeszcze bardziej esencjonalna. Cebulkę prażoną dodasz do każdego dania, sosu. Ziemniaki oprószone cebulką prażoną zyskują fenomenalny smak, zwykła kanapka również smakuje zupełnie inaczej, kiedy oprószysz ją prażonymi wiórkami.Prażona cebulka świetnie łączy się z pomidorami i mięsem- tu poznasz przepis na piersi kurczaka w sosie pomidorowym, dodaj do niej prażone wiórki, a wszyscy będą zachwyceni smakiem potrawy.Cebulkę dodaj również do burgerów wołowych z serem, będą przepyszne.

Syrop z cebuli
30.01.2022 01:00 Nowa, zachwycająca wersja syropu z cebuli

Syrop z cebuli dla niektórych jest prawdziwym zbawieniem w czasie choroby, a dla innych czymś, czego nie są w stanie przełknąć. Niezależnie czy jesteś fanem syropu, czy wręcz przeciwnie, warto stosować go w czasie przeziębienia. Aby nadać mu nowego smaku i właściwości, zrób go na bazie miodu z dodatkiem korzennych przypraw. Syrop z cebuli to nieocenione remedium na ból gardła i męczący kaszel. Mimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku i zapachu, z reguły przygotowuje się go w czasie choroby. Dzisiaj prezentujemy wersję ulepszoną o kilka ciekawych dodatków. Zamiast cukru cebulę zalewa się miodem, a także dodaje do całości goździki, cynamon oraz kurkumę. Takie połączenie spowoduje, że regularne picie syropu powinno szybko przynieść ulgę w chorobie.

Wątróbka z cebulką
26.01.2022 01:00 W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Wątróbka jest dla wielu ludzi bardzo nieprzyjemnym wspomnieniem z dzieciństwa, choć dzisiaj większość z nich lubi się nią zajadać. Jeśli chcesz, żeby po usmażeniu była miękka, wymocz ją w mleku, kefirze lub maślance przez minimalnie dwie godziny. Nabiał zmiękczy mięso, a także wyciągnie ewentualną goryczkę, która może być wyczuwalna. Wątróbka smażona z cebulką, a niekiedy również i z jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje mieszane uczucia. Młodsi z kolei zwykle nie mają żadnych wątpliwości i kategorycznie odmawiają jedzenia jej. Większość nieprzyjemności związanych z tym produktem jest jej gorzkość oraz twardość - znaki, że wątróbka została źle przygotowana. Przed smażeniem trzeba bowiem wymoczyć ją w mleku, kefirze lub maślance, a solenie zostawić na sam koniec.

chleb ze smalcem
24.01.2022 01:00 Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Smakuje ci smalec, ale nie jesz go z troski o zdrowie? Mamy dla ciebie super prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny. Przygotujesz go w 15 minut i będzie pyszny jak tradycyjny, choć zawiera tylko roślinne składniki. A zamiast podnosić poziom cholesterolu, będzie go obniżał. Rewelacja, prawda?Smalec w ostatnich latach stał się modnym smarowidłem. Nie jest co prawda zdrowy, bo to niemal czysty, zwierzęcy tłuszcz, jednak czasami po prostu mamy na niego ochotę. Dlatego proponujemy przygotować smalec z fasoli. Nasze rozwiązanie łączy w sobie doskonały smak i zdrowie i doskonale smakuje na pajdzie chleba.

kotlety
24.01.2022 01:00 Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Przygotuj proste kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. Nie ma przy nich dużo pracy, a są zdrowe i oryginalne w smaku. Możesz je podać na przykład z sosem pieczarkowym i surówką. Przekonasz się, że każdy poprosi o dokładkę. Przygotowanie bezmięsnych kotletów nie zajmie ci dużo czasu. Wystarczy, że ugotujesz kaszę, pieczarki pokroisz i podsmażysz, a potem wszystko wymieszasz i doprawisz. Z powstałej masy pozostanie ci tylko uformować kotlety i je usmażyć. To danie będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów.

kiełbasa pieczona z ziemniakami
22.01.2022 01:00 Sycąca, rozgrzewająca kiełbasa z piekarnika w towarzystwie ziemniaków

Zastanawiasz się, co przygotować na dzisiejszą kolację? Proponujemy proste danie, które przygotujesz w 10 minut — kiełbasę z piekarnika w towarzystwie ziemniaków. Ta potrawa będzie sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na chłodny, zimowy wieczór. Kiełbasę zwykle smażymy, grillujemy lub podgrzewamy w wodzie. Jednak doskonale nadaje się też do pieczenia. W tym procesie traci sporo tłuszczu, dzięki czemu staje się mniej kaloryczna. Można ją podać z chlebem, jednak jeśli upieczesz ją z ziemniakami i cebulą zamieni się w smaczne, pełne danie. Jeśli zwykle przyrządzacie na ciepło klasyczną, cienką kiełbasę, dziś spróbujcie białej. Ma delikatniejszy smak niż kiełbasa wędzona, a ze względu na brak wędzenia, jest też zdrowsza. Szczególnie polecamy cienkie, surowe kiełbaski, które dość szybko się pieką. Jednak możecie też sięgnąć po zwykłą, białą kiełbasę — surową lub parzoną.

Surówka z pomidorów do obiadu
22.01.2022 01:00 Prosta i pyszna surówka z pomidorów do obiadu

Surówka z pomidorów to lekki, świeży i smaczny dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówka z dodatkiem cebuli czerwonej, szczypiorku i oliwy z oliwek jest bardzo aromatyczna i z pewnością posmakuje każdemu. Poznaj przepis na pyszną surówkę z pomidorów do obiadu.Szukasz pomysłu na wyśmienitą i banalnie prostą surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z pomidorów, cebuli, ogórka i szczypiorku, a rewelacyjnie uzupełni każde danie, nadając mu lekkości i świeżego akcentu.Pomidory to niezastąpione źródło potasu, magnezu i wielu witamin, dlatego też są tak ważne w naszej diecie. Regularne spożywanie pomidorów reguluje pracę serca i ciśnienie, a także poprawia koncentrację i skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.Najsmaczniejsze pomidory dostaniemy w sezonie letnim, kiedy wygrzane w pełnym słońcu są słodkie i soczyste. Zimą świetnie sprawdzą się pomidory malinowe, śliwkowe i pomidorki cherry, które są mniejsze, ale wciąż słodkie. Pomidory szklarniowe, mimo, iż ładnie wyglądają, nie są słodkie i mają suchy miąższ. Surówka z pomidorów do obiadu to doskonały dodatek do steków, placków ziemniaczanych, schabu, karkówki, kotletów wegetariańskich i każdej smażonej i pieczonej ryby. Tu poznasz przepis na doskonałe steki z antrykotu z masłem ziołowym, podaj do nich świeżą surówkę z pomidorów, a przygotujesz obłędne danie dla całej rodziny.

Tomasz Strzelczyk i jego makaron z twarogiem i boczkiem
22.01.2022 01:00 Przepis Strzelczyka na makaron z twarogiem i boczkiem

Jeśli szukacie pomysłu na szybki i tani obiad, właśnie go znaleźliście. Przedstawiamy przepis Strzelczyka na specjał polskiej kuchni sprzed lat. Jest to makaron z twarogiem i boczkiem. Prosty w przygotowaniu, a doskonale sycący i bardzo aromatyczny.Dobry obiad powinien być smaczny i pożywny. Miło też, gdy można go zrobić w pół godziny, nie wydając zbyt dużo na składniki. Takie danie zawsze znajdzie chętnych do przygotowania i do zjedzenia. A makron po polsku, czyli z twarogiem i boczkiem z pewnością należy do takich potraw. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie tej potrawy pochodzące z kanału Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha na YouTube. Prawda, że od razu chce się to danie zjeść?

Paprykarz z wędzonej makreli
18.01.2022 01:00 Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli

Jeśli znudziły ci się już proste dodatki do pieczywa, przygotuj coś pysznego. Polecamy domowy paprykarz z wędzonej makreli. Wielu smakoszy wspomina go z nostalgią. Jeśli więc za nim tęsknicie, po prostu go przyrządźcie. Pomoże wam w tym prosty przepis. Paprykarz zwykle robi się z mięsa, np. wołowego, drobiowego. My jednak przygotujemy dziś paprykarz z wędzonej ryby. Dzięki temu będzie niezwykle smaczny i zdrowy, o bardzo kuszącym zapachu. Zdjęcie apetycznych kanapek z paprykarzem pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube.

Cebula
18.01.2022 01:00 Jak przyrządzić cebulę, aby nie miała goryczki?

Cebula jest jednym z najważniejszych warzyw w wielu kuchniach świata, dlatego nic dziwnego, że można dostać ją w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Niestety czasem cebula ma naturalną goryczkę, która psuje smak potraw. Na szczęście można z łatwością ją usunąć. Jedną z metod jest wymoczenie jej w gorącej wodzie przed gotowaniem. Cebula ma intensywny i ostry smak, który podkreśla wiele potraw i nadaje im niesamowitej głębi. Jeśli używa się surowej cebuli do gotowania, można z łatwością spotkać się z gorzkim smakiem, który w żadnym wypadku nie jest przyjemny. Szczególnie niechciany jest we wszelkich sałatkach i surówkach, gdzie świeże i orzeźwiające smaki są przykrywane gorzkością cebuli. Dlatego poniżej zdradzamy metody, dzięki którym ta niekorzystna cecha warzywa może zostać usunięta.

placki ziemniaczane
18.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę?

Kochamy placki, a chyba najbardziej placki ziemniaczane. Są pożywne, proste do przygotowania i bardzo smaczne. Z pewnością przyrządzacie je po swojemu, ale czasami dobrze jest posłuchać nowych podpowiedzi. Wiecie na przykład, dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę? Wystarczy wsypać jej tylko pół łyżeczki, a efekt was zaskoczy.Idealne placki ziemniaczane powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ten ideał nie jest trudny do osiągnięcia, pod warunkiem, że zna się kilka istotnych zasad. Trzeba bowiem wiedzieć co dodać do ziemniaczanego ciasta i jak je smażyć.

Ewa Wachowicz, flaczki
17.01.2022 01:00 Bezmięsne flaki z naleśnikami od Ewy Wachowicz

Co zrobić, jeśli lubicie smak flaczków, ale nie przepadacie za zupami pełnymi mięsa? Możecie tak jak Ewa Wachowicz, przygotować bezmięsne flaki. Co ciekawe i co wywołuje u niektórych konsternację, znana producentka podaje je z naleśnikami. Sami przyznacie, że to niecodzienny dodatek do tej zupy, prawda?Flaki są pożywną zupą, bez której nie obędzie się żadne wesele czy większa rodzinna uroczystość. Pożywne, dobrze doprawione potrafią dodać sił i postawić na nogi. Jednak nie wszyscy przepadają za smakiem i zapachem flaków. No cóż, są to podroby, więc mają swoisty zapach. Na szczęście można przygotować flaczki bez dodatku flaków. Tak właśnie robi Ewa Wachowicz. W jej potrawie nie znajdziecie ani krzty mięsa, więc danie to przypadnie do gustu też pewnie osobom niejedzącym mięsa. Smakuje jednak doskonale, bo jest dobrze doprawione.

gołąbki
17.01.2022 01:00 Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Jeśli jesteście wielbicielami kapuścianych gołąbków, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie gołąbki z farszem ziemniaczanym. Są obłędne w smaku i bardzo delikatne. Gwarantujemy, że ten farsz zrobi furorę wśród domowników.W polskiej kuchni królują gołąbki z farszem mięsno-ryżowym. Są na tyle pożywne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Jednak bardzo smaczne są też gołąbki z farszem ziemniaczanym. Wprawdzie dodajemy do niego wędzony boczek, ale i tak danie to jest bardzo ekonomiczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.