Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

tatar
17.01.2022 01:00 Dlaczego tatar po czasie traci kolor?

Tatar, czyli inaczej befsztyk tatarski, dla jednych jest przysmakiem, inni nie wezmą go do ust. No cóż, surowe mięso nie dla wszystkich jest atrakcyjne. Nie można jednak odmówić tej potrawie smaku. Dziś damy wam kilka wskazówek, jak przygotować najlepszy befsztyk tatarski i powiemy, dlaczego tatar po pewnym czasie traci kolor. Każdy powinien pamiętać, że specjał należy jeść tego samego dnia, w którym go przygotowaliśmy. Wszystko dlatego, że zmielone mięso psuje się o wiele szybciej.Tatar to nic innego jak mocno rozdrobnione, surowe mięso, które łączy się z kilkoma dodatkami. Wśród nich jest oliwa z oliwek, żółtko i oczywiście przyprawy. Niektórzy dodają też posiekaną cebulę i ogórek konserwowy, inni podają je wyłącznie obok tatara. Tak naprawdę dodatki są rzeczą gustu. Przygotowanie tatara wydaje się więc być prostą sprawą. I rzeczywiście tak jest. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przestrzegając ich, potrawa nie tylko zachowa doskonały smak i apetyczny wygląd, ale przede wszystkim będzie dla nas bezpieczna.

placki ziemniaczane
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych?

Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Zwykle serwujemy je jako dodatek do obiadu, ale mogą też stanowić jego podstawę. Na przykład wtedy, gdy przygotujecie z nich placki. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych. Przekonacie się, że dzięki temu dodatkowi potrawa zyska nie tylko na smaku. Placki ziemniaczane zwykle przyrządzają ich wielbiciele albo ci, co nie mają lepszego pomysłu na obiad. To danie rzeczywiście można uznać za awaryjne, bo ziemniaki mamy zwykle w kuchennych zapasach. A przygotowanie placków nie zajmie zbyt dużo czasu.

prażochy
16.01.2022 01:00 Prażuchy - ziemniaczany specjał rodem z PRL-u

Jeśli szukacie przepisu na coś prostego, taniego i smacznego, przychodzimy wam z pomocą. Jednym z takich dań są prażuchy, czyli ziemniaczany specjał rodem z PRL-u. Dawniej zajadał się nim niemal każdy, dziś został nieco zapomniany. Jednak czasem warto odkurzyć stare receptury. Prażuchy to chłopskie danie regionalne, znane pod wieloma innymi nazwami. Prazoki, prażaki, prażonki, prożuchy, porka, fuszer, lemieszaka ziemniaczana, masoły czy dziady to wciąż ta sama potrawa. Robi się ją z ugotowanych ziemniaków, do których dodaje się mąkę, a potem całość tłucze się tłuczkiem, miesza i z powstałej masy, łyżką formuje się kluski. Zwykle podaje się je okraszone podsmażoną cebulką, wędzonym boczkiem lub słoniną. Prażuchy znane są m.in. w Wielkopolsce, Małopolsce, w Zagłębiu Dąbrowskim i na Kujawach. Doskonale smakują podane ze zsiadłym mlekiem i kiszonym ogórkiem. Prezentujemy je na zdjęciu pochodzącym z kanału My Favorite F Word na YouTube. Musicie przyznać, że wyglądają bardzo smakowicie.

śledzie z cebulą
15.01.2022 01:00 Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

Lubimy śledzie nie tylko od święta. Są smaczne i zdrowe, więc chętnie jemy je na przekąskę. A czy zdarzyło wam się, że przyrządzone śledzie z cebulą były niezbyt smaczne, bo gorzkawe? A wiecie, co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak? Za chwilę zdradzimy wam kilka skutecznych sposobów na ten problem. Najpopularniejszymi śledziami, po które sięgamy, są solone filety, czyli matiasy. Można je bowiem przygotować na wiele sposobów — dodać do sałatki czy wymieszać z aromatycznym sosem. Jednak najczęściej przygotowujemy śledzie z cebulą. Nic dziwnego — robi się je szybko i są bardzo smaczne. No może nie zawsze, bo czasami wychodzą gorzkie.

wątróbka duszona
14.01.2022 01:00 Zniewalająca smakiem wątróbka bez smażenia

Zwolennicy wątróbki kochają ją za smak i pożywność. Czasami może przeszkadza im fakt, że smażenie wątróbki z cebulą wymaga sporego dodatku tłuszczu. Przez ten fakt danie staje się dość kaloryczne i ciężkie dla żołądka. I właśnie dla was przygotowaliśmy przepis na zniewalającą smakiem wątróbkę bez smażenia. Wątróbka należy do jednych z najpopularniejszych podrobów. Choć niektórzy nie wezmą jej do ust, nie można jej odmówić wysokiej wartości odżywczej. Wątróbka jest bowiem najlepszym źródłem łatwoprzyswajalnego żelaza, dostarcza też witamin A i z grupy B, a także białka. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A nie powinna być spożywana zbyt często. Najpopularniejszym sposobem przygotowania wątróbki jest jej smażenie. Niestety ta technika kulinarna wymaga użycia tłuszczu. Pod jego wpływem bowiem potrawa szybciej jest gotowa do jedzenia, zyskuje też smak. Niestety nabiera także kalorii i staje się ciężkostrawna. Na szczęście wątróbkę da się też przygotować w inny sposób. Można ją ugotować, upiec lub udusić.

pasztet
14.01.2022 01:00 Cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji

Dziś mamy dla was przepis niezwykły. Będziemy piec pasztet, który, choć wygląda jak tradycyjny, nie zawiera mięsa. Poznajcie przepis na cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji. Gwarantujemy, że gdy raz go posmakujecie, będziecie do niego wracać częściej.Na słowo pasztet większość z was myśli o gotowaniu mięsa i sparzaniu wątróbki. Te czynności rzeczywiście robi się, przygotowując klasyczny pasztet. My jednak proponujemy dziś pasztet dla tych, którzy za mięsem nie przepadają albo nieco się nim znudzili. Ta odmiana będzie smaczna, choć równie sycąca. Zrobimy bowiem pasztet z białej fasoli. Fasola, podobnie jak mięso, jest doskonałym źródłem białka. Dlatego stanowi doskonały zamiennik mięsa i z tego powodu warto po nią sięgać, będąc wegetarianinem, ale nie tylko. Również, jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu i cholesterolu w swojej diecie, fasola przyjdzie ci z pomocą.

smażenie cebuli
09.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli?

Do wielu potraw dodaje się smażoną cebulę, bo podnosi ich smak. Zeszkloną cebulką można też okrasić np. wytrawne pierogi. Słodkawa i lekko rumiana potrafi sprawić, że danie będzie smakować obłędnie. Niektórzy w czasie smażenia oprószają cebulę solą. A wiesz, dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli? Szybko zauważysz pożądany efekt. Smażenie cebuli to niby prosta rzecz. Na patelni wystarczy rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie wyglądała zadowalająco. Jednak cebulę można usmażyć na wiele sposobów, a przy tym wcale nie trudno o jej przypalenie. Dziś podpowiemy wam jak uzyskać smaczną, karmelową cebulkę.

surówka z kapusty
09.01.2022 01:00 Kapuściana surówka w słodko-kwaśnej zalewie lepsza niż w chińskiej restauracji

Surówka jest bardzo ważnym dodatkiem do obiadu. Dostarcza witamin i innych cennych składników, a także poprawia smak całego dania. O tej porze roku co prawda nie mamy dużego wyboru warzyw, ale mamy na przykład białą kapustę. Dziś przygotujemy z niej kapuścianą surówkę w słodko-kwaśnej zalewie. Obiecujemy, że będzie lepsza niż w chińskiej restauracji. Biała kapusta dobrze znosi zimowe przechowywanie. Wystarczy trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, by zachowała jędrność i dobry smak. Zawsze więc warto mieć ją w swoich zapasach, bo można z niej przygotować różne przysmaki. Dziś zrobimy z niej surówkę w orientalnym stylu. Dodamy do niej trochę innych warzyw i zalejemy wszystko smaczną mieszanką płynów. Surówka będzie wilgotna, chrupiąca i niezwykle smakowita.

pieczone placki ziemniaczane
08.01.2022 01:00 Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika - jedz bez wyrzutów sumienia

Placki ziemniaczane są przepyszne. Czasem jednak jedząc jem ograniczamy się, bo są dość tłuste. Niestety w czasie smażenia potrafią chłonąć olej jak gąbka. Dlatego dziś podamy wam przepis na najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika. Spokojnie możecie je jeść bez wyrzutów sumienia. Placki ziemniaczane są jednym z tych dań, które przygotowujemy w sytuacjach awaryjnych. Nie mamy pomysłu na obiad, nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie albo po prostu nie chcemy znów jeść mięsa. Ścieramy wtedy ziemniaki, dodajemy do nich kilka składników i smażymy placki. A gdyby tak, zamiast smażyć je na tłuszczu, po prostu je upiec? Dzięki temu placki będą mniej kaloryczne, a ty zaoszczędzisz sobie czas przeznaczony na ich smażenie. Zamiast bowiem kłaść je partiami na patelnię, włożysz na raz do piekarnika i upieczesz.

screen 2x (2)
01.01.2022 01:00 W łupinie - czy bez? Jaka cebula jest lepsza do rosołu?

Cebula jest istotnym dodatkiem do rosołu. Nie powinniśmy jej pomijać, gdyż to dzięki niej zupa ma cudowny żółty kolor i pozostaje klarowna. W jakiej postaci jednak ją dodać? Usuwać łupinę czy też nie? Znamy odpowiedzi na te pytania. Dodatek cebuli odgrywa ważną rolę w przygotowaniu rosołu. Nieważne czy przyrządzamy rosół z kury, czy też jego wegański odpowiednik — musimy ją dodać. Opalona w ogniu cebula nada zupie przyjemnie dymnego aromatu i wyrazistego smaku. Sprawia też, że wywar pozostaje klarowny.

zimne nóżki
31.12.2021 01:00 Sylwestrowy hit PRL-u. Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki

Zastanawiasz się, co wyjątkowego możesz przygotować na dzisiejszy wieczór? A może odświeżysz sylwestrowy hit PRL? Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki. Podaj je z cząstką cytryny, octem lub chrzanem, a goście będą zachwyceni. Ta przekąska jest pożywna i orzeźwiająca. W sam raz w przerwie między tańcami.Choć wytrawną, zimną galaretę można robić z wieprzowiny, cielęciny czy ryb, to jednak ta drobiowa jest chyba najbardziej uniwersalna i lubiana przez wszystkich. Nie zawiera dużo tłuszczu, ale jest bogata w białko. Mięso drobiowe ugotuj ze sporą ilością warzyw i przypraw, dzięki czemu powstanie esencjonalny wywar. To właśnie on będzie stanowił bazę galarety. Pamiętaj, by zimne nóżki zawsze podawać dobrze schłodzone.

Zupa cebulowa z serkiem topionym
30.12.2021 01:00 Zupa cebulowa z serkiem topionym

Zupa cebulowa z serkiem topionym to pomysł na smaczną, aromatyczną i wzmacniającą zupę dla całej rodziny. Danie jest idealne na lunch, obiad lub kolację, dobrze rozgrzewa, a serki dodają jej delikatnej, śmietankowej nuty. Poznaj sprawdzony przepis na zupę cebulową z serkiem topionym.Zupa cebulowa to szybka i prosta zupa o niezwykłych właściwościach i doskonałym smaku. Dzięki dużej zawartości cebuli, danie rozgrzewa, wzmacnia organizm i działa jak naturalny antybiotyk. Zupę cebulową podaj z grzankami serowymi, ziołowymi lub krakersami.Zupę cebulową ugotuj na rosole lub bulionie warzywnym, dzięki którym będzie jeszcze bardziej aromatyczna i pełna smaku. Cebulę podsmaż wcześniej z tymiankiem i majerankiem, które świetnie łączą się ze wszystkimi warzywami i bulionem. Do zupy dodaj również serki topione, które zagęszczą danie i złagodzą ostrą cebulę.Jeśli masz więcej czasu i chcesz ugotować tradycyjną zupę cebulową- tu poznasz przepis na zupę z duszoną cebulą w białym winie, jak z francuskiej restauracji.

sałatka jarzynowa
28.12.2021 01:00 Rewolucyjna zupa krem z sałatki jarzynowej

Święta już za nami, jednak z pewnością wielu z was zostało jeszcze trochę potraw. Jeśli były przechowywane w chłodzie i w dalszym ciągu są świeże, zadbajcie o to, by się nie zmarnowały. Niektóre możecie zamrozić, inne zapasteryzować, a jeszcze innym nadać zupełnie nowe życie. Z sałatki jarzynowej da się przygotować rewolucyjną zupę-krem. Koniecznie ją przetestujcie.Mrożenie jest doskonałą formą utrwalania żywności, oczywiście pod warunkiem, że ma się miejsce w zamrażarce. Poza tym nie wszystkie potrawy nadają się do zamrażania. Tak właśnie jest z sałatką jarzynową — ugotowane warzywa po rozmrożeniu zamieniłyby się w nieapetyczną papkę. Na szczęście sałatkę da się przerobić na zupę. Nim jednak przystąpicie do przerabiania resztek jedzenia, upewnijcie się, że nie jest zepsute. Jeśli chodzi o sałatkę jarzynową, najbezpieczniejsza jest ta niewymieszana z majonezem. Niektórzy mieszają rozdrobnione warzywa z majonezem tuż przed podaniem, bo w takiej formie całość najdłużej zachowuje świeżość.

Ewa Wachowicz, paprykarz
27.12.2021 01:00 Paprykarz z karpia od Ewy Wachowicz

Jeśli zostało ci trochę wigilijnego karpia, mamy dla ciebie smaczną propozycję. Przygotuj paprykarz z karpia według przepisu Ewy Wachowicz. W ten sposób nadasz rybie drugie życie i zamienisz ją w zupełnie nowe, pyszne danie. Koniecznie wykorzystaj ten pomysł, a będziesz do niego wracać.Smażony karp wigilijny to pyszne danie. Jednak najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przyrządzony. A, że w czasie wieczerzy mamy suto zastawiony stół, wiele potraw zostaje. Co więc zrobić z nadmiarem ryby, by nic się nie zmarnowało? Ewa Wachowicz ma na nią pyszny sposób. Przygotowuje z karpia doskonały paprykarz, który jest idealny do smarowania pieczywa. Ta pasta świetnie smakuje podana na ciepło i na zimno.

Projekt bez tytułu (1)
25.12.2021 01:00 Bulion z obierek warzywnych - szybki i rewolucyjny pomysł na resztki

Ostatnio panuje trend na niemarnowanie żywności. Jeśli więc tak jak my chcecie być na czasie, wykorzystujcie nawet pozorne resztki. Dziś przedstawiamy wam pomysł na doskonały bulion z warzywnych obierek. Ugotujcie go, rozlejcie do słoiczków i używajcie do dosmaczania zup i sosów. Być może niektórzy z was już przed świętami zaplanowali, że tym razem nic się nie zmarnuje. Jeśli więc zostawiliście sobie czyste obierki z warzyw i nie wiecie co najlepiej z nimi zrobić, podpowiadamy — ugotujcie z nich bulion. A może w Sylwestra czy w Nowy Rok czeka was warzywna uczta? Jeśli tak nie pozwólcie, by zmarnowały się warzywne obierki. Oczywiście przed obraniem warzyw, z których obierki chcecie wykorzystać do celów kulinarnych, warzywa trzeba dokładnie wyszorować i opłukać. Dobrze by było, gdyby marchewki, pietruszki czy seler pochodziły z zaufanej uprawy. Pamiętajcie, że pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Jednak pod warunkiem, że warzywa nie są przenawożone. Jeśli macie wątpliwości co do ich pochodzenia, lepiej grubiej je obierzcie i nie przetwarzajcie takich obierek w celach spożywczych.

Krojenie cebuli — patenty
23.12.2021 01:00 Jak szybko pokroić cebulę bez ani jednej łzy?

Wiele potraw wymaga siekania cebuli i podsmażania jej. Warzywo podczas krojenia wydziela niestety drażniące oczy substancje lotne, które utrudniają rozdrabnianie go. Znamy jednak kilka prostych trików, które pozwolą czynność tę wykonać sprawnie i bez nieprzyjemnych doznań. Spróbujcie koniecznie i zapomnijcie o płaczu w kuchni.Cebula może być składnikiem wielu potraw np. jajecznicy śniadaniowej czy tradycyjnych cebularzy. Czasami problem z jej obróbką bywa na tyle dotkliwy, że część z nas może rezygnować z dodawania jej. Nie tędy jednak droga.

kotlety mielone
21.12.2021 01:00 Kotlety mielone ze śledziem - Karminadle z Górnego Śląska

Myślicie, że kotlety mielone nie mają przed wami żadnych tajemnic i niczym już was nie zaskoczą? Dzisiejszy przepis może nieco zmienić wasz pogląd. Zaserwujemy wam bowiem kotlety mielone ze śledziem. Są one znane na Górnym Śląsku pod nazwą karminadle, więc jego mieszkańców pewnie nie zaskoczymy. Jednak pozostali koniecznie powinni spróbować tej oryginalnej potrawy. Dodatek śledzi sprawi, że mielone mogą świetnie odnaleźć się w towarzystwie innych świątecznych potraw.Niektóre regionalne potrawy zna już cała Polska. Inne nie zyskały, aż tak dużej popularności, choć jak najbardziej na to zasługują. Do tej drugiej grupy należą właśnie karminadle. Bo i owszem, kochamy kotlety mielone, jednak połączenie ich ze śledziem brzmi mało zachęcająco. A tak naprawdę śledzia dodaje się do karminadli niedużo i zmielonego. Nie jest więc zbyt wyczuwalny w potrawie. Nadaje jej tylko wyrazu i sprawia, że nie trzeba już dodawać do mięsnej masy soli.

cebula
19.12.2021 01:00 Jak zmiękczyć cebulę do śledzi?

Niedługo Wigilia i na waszych stołach z pewnością pojawi się śledź. Wystąpi w różnych kompozycjach, ale z pewnością w większości domów będzie to śledź z cebulą. A wiesz, jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Tak, by była delikatniejsza i nie różniła się bardzo konsystencją od samej ryby?Choć śledzie lubią różne dodatki, to cebula smakuje z nimi wybornie. Nawet jeśli dodajesz do nich buraka, jabłko czy grzyby, to zawsze w towarzystwie cebuli. Warzywo to dzięki swojej pikantności, soczystości i aromatowi potrafi podnieść smak wielu dań, również tych śledziowych. Zobacz, w jaki sposób możesz zmiękczyć cebulę, dzięki czemu potrawa ze śledzia będzie smaczniejsza.

smalec
19.12.2021 01:00 Mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem

Gdy najdzie cię ochota na kanapkę ze smalcem, zamiast kupować produkt o nieznanym smaku i pochodzeniu, przygotuj własnoręcznie smalczyk. Dziś polecamy przepis na mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem. Wystarczy dodać go 3 łyżki, a smarowidło wyjdzie bardzo apetyczne.Podstawą smacznego smalcu jest słonina. Kupując ją, zwróć więc uwagę, by była świeża. Smalec możesz też zrobić z podgardla, wtedy pozostaną w nim mięsne skwarki. Istotne są też dodatki takie jak cebula, jabłko, czosnek, które nadają smalczykowi smaku. My wzbogacimy go dodatkowo mlekiem, dzięki czemu smalec będzie śnieżno biały i apetyczny.Dla smaku i jakości smalcu istotna jest też temperatura smażenia. Płomień pod garnkiem, w którym topimy tłuszcz, powinien być niezbyt wysoki, tak by smalec nie przyrumienił się.

lepienie uszek
19.12.2021 01:00 Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną

Jeśli chcesz nieco odmienić smak wigilijnych potraw, mamy dobry pomysł. Możesz na przykład wprowadzić małą zmianę w farszu do uszek. Tym razem zamiast z grzybami, zrób uszka z kapustą i żurawiną. Wyjdą boskie, nieziemsko oryginalne i po prostu pyszne. Wigilijne uszka zawsze mają postny farsz. Zazwyczaj nadziewa się je farszem z grzybów leśnych lub pieczarek, czasami z kapusty i grzybów. Jeśli jednak macie już przesyt grzybowych smaków, wykorzystajcie inny dodatek. Postawcie na suszoną żurawinę, która w towarzystwie kiszonej kapusty smakuje doskonale.

Zupa cebulowa bez wina
17.12.2021 01:00 Zupa cebulowa bez wina

Zupa cebulowa bez wina to zupa idealna na chłodniejsze dni, kiedy jesteśmy podatni na przeziębienia. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i wzmacniająca, a jej aromat i smak zachwyci wszystkich domowników. Poznaj prosty przepis na zupę cebulową bez wina.Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, gotowaną na winie. Jeśli jednak nie lubisz smaku winogronowego trunku, bądź nie chcesz dodawać go do potrawy, ten przepis stworzony jest właśnie dla Ciebie. Zupa cebulowa bez wina jest równie aromatyczna i doskonała w smaku.Zupę cebulową ugotuj na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu zupa nabierze pełnego smaku. Cebulę z czosnkiem koniecznie podsmaż z suszonym tymiankiem i zielem angielskim. Wysoka temperatura uwolni doskonały aromat cebuli i przypraw.Do zupy możesz również przygotować grzanki z bagietki i tartej mozzarelli. Wystarczy, że podpieczesz je chwilę w piekarniku. Grzanki podaj obok, możesz również włożyć je do zupy. Wywar świetnie zmiękczy pieczywo, które genialnie łączy się z cebulką.Ugotuj równie rozgrzewającą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę czosnkową na rosole, doskonałą w zimowe dni.

krokiety pieczone
17.12.2021 01:00 Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia

Co w tym roku podasz do barszczu? Uszka, paszteciki, a może krokiety? Jeśli unikasz krokietów, bo w czasie smażenia chłoną dużo tłuszczu, tym razem nie będziesz mieć tego problemu. Przygotuj je tylko według naszego przepisu na rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia. Krokiety są bardzo smaczne, ale zwykle też bardzo tłuste. W czasie obsmażania chłoną bowiem dużo oleju, jeśli obtoczysz je w panierce. Dlatego znaleźliśmy zdrowszą alternatywę dla wszystkich wielbicieli krokietów. Dziś nasze krokiety będziemy piec, a nie smażyć, a zamiast tradycyjnej panierki użyjemy zmielonych orzechów.

paszteciki
15.12.2021 01:00 Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe

Martwisz się, że nie zdążysz przygotować wszystkich wigilijnych potraw? Postaw na proste przepisy i półprodukty, które ułatwią ci pracę. Jeśli masz w planach paszteciki, błyskawicznie zrobisz je z ciasta francuskiego. Wystarczy, że zawiniesz w nie przygotowany farsz i całość upieczesz. Paszteciki będą gotowe w 30 minut.Czerwony barszcz zwykle podaje się z uszkami. Jednak doskonale smakuje też z krokietami czy pasztecikami. Jeśli chcesz więc podać proste i niebywale smaczne danie, postaw na paszteciki. Możesz je zrobić z ciasta kruchego lub drożdżowego. Jednak jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, postaw na gotowe ciasto francuskie. Takie paszteciki zrobisz w mig.Nadzienie do pasztecików wigilijnych możesz zrobić z kapusty i suszonych grzybów, szpinaku czy pieczarek. My postawiliśmy na te ostatnie, bo mają bardziej tradycyjny smak niż szpinak, a są szybsze w przygotowaniu niż nadzienie z kapusty i leśnych grzybów. Farsz oczywiście możesz przygotować dzień wcześniej. Paszteciki doskonale smakują odgrzane w piekarniku.

pasta rybna
13.12.2021 01:00 Przepyszna pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą

Kanapki z pastą są świetne na śniadanie, pasują też na kolację. Nie ma w nich nudy, za to są pełne smaku. Dziś podajemy wam przepis na przepyszną pastę z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą. Do jej przygotowania wystarczy kilka minut, a wszyscy z pewnością zjedzą je z wielką ochotą. Pastę do pieczywa możesz przygotować z jajek, twarogu, mięsa czy warzyw. Jednak to pasta rybna kryje w sobie najwięcej zdrowia i składników odżywczych. Dużo w niej bowiem pełnowartościowego białka i cennych tłuszczów. A gdy jeszcze wzbogacisz ją ogórkiem kiszonym i cebulą jej pożywność wzrośnie, a smak eksploduje.

Konfitura z cebuli
13.12.2021 01:00 Zachwycająca w smaku konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli może z pozoru brzmieć mało apetycznie, jednak wystarczy jeden kęs, aby zmienić swoje zdanie. Tak przetworzona cebula nabiera wyjątkowej słodyczy i kremowości, dlatego doskonale komponuje się z kanapkami, tostami, burgerami czy jako dodatek do mięs. Co więcej, jej przygotowanie jest proste i intuicyjne. Konfitura z cebuli od dawna gości na stołach ludzi, którzy cenią sobie ekskluzywne i głębokie smaki. Konfiturę przyrządza się poprzez długie, aczkolwiek delikatne duszenie z dodatkiem octu winnego oraz cukru. Świetnie smakuje jako element deski serów, gdyż znacznie podkreśla ich smak oraz aromat. Jeśli odstawisz konfiturę na dłuższy czas, szczególnie w chłodnym miejscu, jak lodówka, cukier w niej zawarty zacznie się krystalizować. Nie ma jednak potrzeby, aby wyrzucać cały słoik konfitury do śmieci. Wystarczy podgrzać ją w kąpieli wodnej, a cukier ponownie się rozpuści i nie będzie widoczny pod postacią kryształków.

sałatka warstwowa
12.12.2021 01:00 Przepyszna warstwowa sałatka śledziowa. Bije na głowę jarzynową

Sałatki są smaczne, zdrowe i kolorowe, dlatego warto je jeść. Pożywna sałatka zastąpi nawet drugie śniadanie czy kolację. Doskonale sprawdzi się też na rodzinnym przyjęciu, a także na spotkaniu ze znajomymi. Dziś proponujemy wam przepyszną, warstwową sałatkę śledziową. Zawiera same wartościowe składniki, a jej przygotowanie jest proste i szybkie.Śledzie wyjątkowo dobrze nadają się do sałatek. Doskonale komponują się bowiem z wieloma składnikami i długo zachowują świeżość. Dopełnieniem sałatki śledziowej jest oliwa lub sos majonezowy. Jeśli chcecie, żeby sos był lżejszy, wymieszajcie majonez z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

karp w galarecie
12.12.2021 01:00 Mistrzowski karp w galarecie wg. przepisu Wojciecha Amaro

Karp w galarecie jest typową potrawą wigilijną. Jednak zdania na jej temat są podzielone — jedni nie wyobrażają sobie tej uroczystej kolacji bez galarety, inni wcale za nią nie przepadają. Dziś postaramy się przekonać do karpia w galarecie osoby z obiekcjami. Pomoże nam w tym mistrzowski przepis Wojciecha Amaro.Wojciech Modest Amaro i jego restauracja Atelier Amaro są zdobywcą pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce. To prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest najlepszym restauracjom na świecie. A za tym sukcesem stoi oczywiście jej właściciel i szef kuchni w jednej osobie. Także warto zainteresować się jego pomysłami, bo najwyraźniej zna się na rzeczy. To, co urzeka w kuchni Amaro, to powrót do kuchni natury i proste rozwiązania. Właśnie takim niewyszukanym trikiem, jakim jest namoczenie rodzynek w soku z kiszonych ogórków, restaurator odmienił smak tej potrawy.

Ewa Wachowicz, kapusta z grochem
10.12.2021 01:00 Kapusta z grochem z zasmażką. Przepis Ewy Wachowicz

Kapusta z grochem należy do kanonu potraw wigilijnych. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, podajemy przepis Ewy Wachowicz na kapustę z grochem z zasmażką. Podsmażona cebulka oraz mąka, sprawiają, że danie zyskuje głęboki smak. Twojej rodzinie trudno będzie mu się oprzeć.Kapusta z grochem lub jak kto woli, groch z kapustą, w wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym. Jednak to postne danie, jest na tyle smaczne i proste w przygotowaniu, że można je gotować nie tylko od święta.